Започните с Пасцал програмирањем

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Никлаус Виртх је 1970. објавио програмски језик Пасцал као резултат дизајнерског рада почев од 1968. Програмски језик је добио име по познатом математичару Блаисеу Пасцалу и био је процедурални програмски језик. Као и многи програмски језици, Пасцал језик је укључивао могућност рада са записима који се састоје од више типова података, као и процедуре које помажу у разбијању укупне функционалности програма.

Иако Пасцал данас није толико популаран као Јава, Ц и Ц ++ за развој апликација, препознат је као сјајан језик за учење процедуралног програмирања и кориштен је у школама за подучавање програмирања. Многи појмови присутни на језику, укључујући структуре и неке основне синтаксе, постоје у овом или оном облику у многим модерним програмским језицима. Језик је такође пресудан у развоју популарних апликација, укључујући Скипе. Погледајте доле изворе да бисте сазнали више о овом свестраном језику за развој софтвера.

Онлине ресурси

Интернетски ресурси испод у различитим форматима помоћи ће вам да научите основе Пасцал-а и имплементирате сложене пројекте.

Онлине Туториалс

Сјајан начин да започнете са учењем Пасцала и применом једноставних програма јесте испитивање ресурса у наставку.

 • ТуториалсПоинт Пасцал има неколико туторијала о језику. Лекције покривају различите аспекте језика, укључујући операторе, типове података, руковање датотекама, управљање меморијом и часове. Овај низ туторијала ће вас упознати са основама и помоћи вам да започнете са стварањем једноставних програма.
 • Цоронадо Ентерприсес Пасцал Туториал такође садржи низ туторијала на Пасцал језику, али само је првих неколико поглавља бесплатно. Водичи не покривају само синтаксу, већ детаљно објашњавају и објектно оријентисане концепте, укључујући наследство, капсулацију и виртуелне методе.
 • Кориснички приручник за бесплатни Пасцал пружа много лекција о састављању програма помоћу компајлера језика Фрее Пасцал. Компајлер је доступан на више платформи, укључујући Линук и Виндовс. Помоћу овог водича требали бисте бити у могућности да креирате, компилирате и покренете свој први Пасцал програм.
 • Туториал обрасца показује како да креирате Виндовс ГУИ апликацију која укључује разне видгете као што су дугмад, поља са списковима и оквири за уређивање. Дизајн распореда апликација се врши путем Лазарус ИДЕ-а, а програм се саставља путем Фрее Пасцал-а. Водич претпоставља да читалац разуме основне објектно оријентисане концепте прогамминга.
 • Пасцал Андроид програмирање показује читаоцу како да саставља, инсталира и покреће Пасцал програм на Андроид телефону.
 • Водич за артиљеријску игру је серија туторијала који вам показују како да креирате игру сличну Сцорцхед Еартх® помоћу Пасцал-а. Стварање пројекта са Пасцалом нуди одличан начин за разумевање и јачање концепата. Ако се озбиљно бавите учењем Пасцала, онда морате провјерити ову серију туторијала.

Видео туторијали

Понекад читање чланака да бисте сазнали о Пасцалу може бити прилично напорно, због чега бисте требали да погледате следеће видео туторијале.

 • Фрее Пасцал Програм Туториалс је низ видео туторијала који покривају различите лекције, укључујући инсталацију компајлера, променљиве, петље, функције и читање текстуалних датотека. Овај низ видео туторијала представља широк спектар тема које ће вам дати добар почетак учења језика.
 • Пасцал Туториал је још једна серија туторијала која покрива основне концепте Пасцал-а, укључујући променљиве и функције. Компајлер који се користи у овом туториалу је бесплатни Блоодсхед Дев Пасцал.
 • Написати игру Понг у Пасцалу представља неколико туторијала о креирању сопствене понг игре. Водич користи Лазарус ИДЕ, доступан бесплатно за креирање игре.
 • Лазурус Инсталација показује како инсталирати бесплатни ИДЕ (интегрисано развојно окружење) и Пасцал преводилац на Виндовс.
 • Пасцал Лазарус програмирање за Андроид показује како да креирате ГУИ интерфејс, компајлирате и покренете Пасцал програме за Андроид платформу.

Онлине курсеви

Будући да Пасцал није широко кориштен развојни језик, није много курсева доступно на мрежи. Следећи курсеви приказују основне концепте Пасцал програмирања и како да правите програме без икаквог основног знања:

 • Научите Пасцал програмирање од Сцратцх-а
 • Научите да програмирате са Пасцалом

Књиге о Пасцалу

Још један начин савладавања Пасцал програмског језика је кроз књиге. Они пружају јефтинију, а структуирану алтернативу за онлине и универзитетске курсеве.

 • Први кораци са Лазаром и Слободним паскалом: Почетни и средњи водич за бесплатни Пасцал помоћу Лазарус ИДЕ (2015), ауторка Менкаура Абиола-Еллисон, даје увод у Пасцал програмирање и покрива неколико концепата укључујући записе, променљиве, типове података и функције. У књизи су обухваћени и напредни концепти програмирања који укључују графичко програмирање и базе података.
 • Објецт Пасцал Хандбоок (2015), Марцо Цанту, уводи основе Пасцал програмског језика као и концепте оријентисане према објектима. Неке од објектно описаних програмских тема описаних су насљеђивање, руковање изнимкама, генеричка својства, манипулација класа и класа Објецт.
 • Објектно оријентисано програмирање у Пасцалу: Графички приступ (1995), Цоннер, Нигуидула и ван Дам, дизајниран је да представи основе Пасцал језика, као и напредне објектно оријентисане концепте, укључујући комуникацију између објеката. Књига има много вежби, као и пројекат примене игре попут Тетрис ™.
 • Пасцал програмирање и решавање проблема (1993), Санфорд Леестма и Ларри Нихофф, уводи многе аспекте Пасцал програмског језика који покривају различите теме, укључујући структуре података, модуларно програмирање и низове. Књига нуди неколико примера кодирања и вежби које помажу у бољем учењу концепата.
 • Јое Дорвард, Поцкет Гуиде то Пасцал (1995.), даје кратак и брз референци на Пасцал програмски језик и укључује основну синтаксу и одговарајуће исјечке кода.

Да ли је вредно учења Паскала?

Као свестрани језик који има много функција које се и даље укључују у модерне језике програмирања као што је Јава, Пасцал је дефинитивно вредно научити. Учењем Пасцала изложени сте многим основним појмовима, укључујући типове података и променљивих, као и напредне објектно оријентисане концепте. Учење ових лекција помоћи ће вам да боље програмирате програме без обзира на језик који користите. Такође је корисно научити Пасцал јер многи застарјели системи користе језике са сличном синтаксом и знајући да ће то олакшати модификацију и интеграцију са новијим системима.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за кодирање и развој:

 • Ресурси Фортран: један од првих језика високог нивоа, који се и даље широко користи у научном програмирању.
 • ЦОБОЛ Увод и ресурси: класични језик пословног програмирања.
 • Ресурси Пролог: Пролог је био рани програмски језик логике.

Који код треба да научите?

Збуњени у који програмски језик треба да научиш да шифришеш? Погледајте нашу инфографику. Који код треба да научите? Не само да расправља о различитим аспектима језика, већ и на важна питања попут „Колико ћу новца зарадити програмирање Јава за живот?“

Који код треба да научите?
Који код треба да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map