Врхунски водич за блогање

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Размишљате да започнете блог како бисте промовисали свој посао, зарадите нешто новца или можда само за забаву?

Contents

Увод

Од својих скромних почетака као опскурног хобија за интернет геекове, блогање је експлодирало на популарности.

Данас се вероватно чини да сви које познајете имају блог, од свог послодавца и колега, до комшија и пријатеља. Њихови блогови су о свакој теми коју можете замислити, од општег до невероватно нејасног.

Блогови могу бити не само испуњавајући хоби, већ вам могу помоћи и у постизању циљева попут маркетинга вашег предузећа новим купцима, повећања продаје и конверзија за вашу продавницу е-трговине или успостављања нових веза са људима који деле ваша интересовања..

Без обзира какав блог желите да започнете или који су ваши циљеви, овај водич је за вас.

Покретање вашег првог блога може бити неодољиво. Постоји толико много детаља за одлучивање и питања на која треба одговорити.

Како би требало да именујете свој блог? Како се ствара сјајна веб локација? О чему пишете и колико често? Шта се догађа ако добијете блок писца? И како промовисати свој блог широј публици него само својим стварним пријатељима и породицом?

Прво … опустите се. Удахни дубоко. Не морате да научите сваки детаљ одједном.

Зато смо направили овај водич само за вас. Водићемо вас кроз поступак покретања вашег првог блога, корак по корак – без претходног искуства или техничког знања, осим основних рачунарских и интернет вештина.

Од именовања блога, постављања веб странице, до повећања публике читалаца, овај водич ће вас провести кроз како тачно креирати свој први успешан блог.

Спремни сте за започињање блогања? Хајде да почнемо.

Ово је веома дугачак, детаљан водич за оне који воле да знају све о теми пре него што започну. Ако данас желите да започнете, саставили смо и једноставан илустровани водич у шест корака за започињање блога у року од неколико сати.

1. корак: планирајте свој блог

Замислите блоггера. Каква слика им пада на памет?

Можда замишљате отмјеног штребера како седе у Старбуцкс-у куцајући у свом МацБоок Про-у, или неко на конференцији биљежи белешке на свом лаптопу..

Како год особа коју замишљате изгледала, највероватније је да ради једно: писање.

Истина је да у ствари писање блогова заузима релативно мали део времена блогера. Ако питате дугогодишњег блогера шта је потребно за покретање блога, „писање“ је можда последња ствар на њиховој листи. Постоји много других задатака како бисте се склонили пре него што ставите оловку на папир (или прсте на тастатуру, вероватније).

И пре него што уопште почнете да правите веб страницу, прво што би требало да урадите је мало планирања.

Ако сте особа која увек доноси листу у трговини, вероватно климнете главом – можда сте чак узбуђени због могућности стварања планова и листа пре него што скочите на писање свог првог поста.

Али ако сте више тип „летећи према седишту својих панталона“, можда бисте помислили да планирање блога звучи као досадно губљење времена. Зашто једноставно не бисте добили право на то?

Па, ако не блогирате из било којег одређеног разлога, онда нема разлога за планирање.

„Мачка: Куда идеш?

Алице: Куда бих требала да кренем?

Мачка: То зависи одакле идете.

Алице: Не знам.

Мачка: Онда није важно којим путем идете. “

Али ако блогујете са сврхом – ако имате било какав циљ који желите да остварите – онда морате мало да испланирате или ћете завршити лутајући попут Алице у земљи чудеса..

Чак и ако започињете блог из забаве, ипак можете поставити циљеве. Побољшање вештина писања, развијање мисли или емоција о некој теми или бележење догађаја у вашем животу за вашу породицу сви су једнако вредни циљеви као што су изградња свести о робној марки или уношење продајних потенцијала.

Али без обзира који су ваши разлози за покретање блога, оно што сте зацртали учинићете само ако на почетку наведете циљеве.

Не брини; не треба да креирате пословни план на више страница или улазите у детаљне детаље истражујући демографију своје публике (осим ако не желите!).

У овом водичу ћемо вас провести кроз основе планирања блога. Након што прочитате ово поглавље и разрадите неколико циљева, имаћете солидан правац за покретање блога, дугорочно олакшавајући ваш пут.

Одлучите се о својој теми

Прво морате да одлучите општу тему свог блога.

Ако блогујете за свој посао, вероватно већ имате представу о којим темама ћете блоговати.

Али ако започињете личнији блог, можда имате неколико различитих идеја.

Рецимо да сте заинтересирани за плетење, Стар Трек и узгој орхидеја. Зашто не покренути блог о све три?

Пошто су то ваши главни интереси и хобији, вероватно познајете и неколико људи који су заинтересовани за њих. Можда имате треккие пријатеље и неколико пријатеља који се баве баштованством, као и плетену групу која се састаје средом.

Али да ли имате пријатеља који раде сва три? Вероватно не.

Размислите о оним пријатељима који читају ваш блог. Члановима ваше групе за плетење досадно ће бити досадно када објавите о присуству конвенцији Стар Трек-а, а ваши треккие пријатељи ће вероватно кликнути када делите савете за прецветавање орхидеја.

Пошто је само око онли ваших блогова занимљиво за њих, вероватно ће одустати од фрустрације и потпуно се одјавити..

Ако покушате да пишете о тако различитим темама на једном блогу, загарантовано је да ћете на крају отуђити или им досадити читатеље. Зато је приликом блоговања важно усредсредити се на једну тему: тако да се можете стално повезати са својом основном публиком.

Одредите своју публику

Једном када сазнате општу тему о којој ћете блогирати, како конкретно знати које теме на блогу ће их занимати и ангажовати?

Један ефикасан начин да се то постигне је креирање персонала за читатеље. Када користите персоне, кад год пишете блог блог, пишете са одређеном особом која је на уму као ваш читалац. Та конкретна особа треба да представља пример ваше типичне или циљне публике.

Како креирате персонале? Можете:

 • Прикупите податке о својој постојећој публици. Ако сте предузеће и имате демографске податке о својим клијентима, можете их користити за креирање тачних персонала читача за ваш блог.
 • Саставите своја лица од почетка. Ово добро функционише за нове блогове који тек треба да изграде публику. Увек га можете прилагодити док идете заједно.

Ако започињете блог за ваше предузеће, прикупите све податке о својим тренутним купцима и клијентима. Можете чак и да радите интервјуе са својим најбољим клијентима и да их користите као своје персонале.

Враћајући се примјеру плетива / Треккие / вртлара, можда бисте се одлучили фокусирати на блогање о плетењу.

Да бисте фокусирали своје писање и осигурали да пишете постове који ће се повезати са правим читаоцима, одлучили сте да створите типичну особу свог типичног читача. Личност вашег читатеља може изгледати овако:

Сара је почетница која плете са мање од 2 године искуства. Обожава да чита блогове за плетење, за инспирацију и идеје за сопствене пројекте, да учи нове вештине и буде боље у плетењу. Она такође чита рецензије да би одлучила у које пређе и алате за плетење треба уложити.

Ако имате разноврсну публику, не морате се ограничавати на само једну особу; покушајте да користите 2 или 3. Боље је ако имају интересе који се преклапају, тако да можете да пишете коментаре који се обраћају свим вашим особама.

Ако су ваше персонале врло различите, то спречава сврху помоћи у фокусирању тема на вашем блогу.

Имати у виду личности свог читатеља док размишљате о писању идеја и писању постова моћан је начин за повезивање са својом публиком. Уместо да пишете само за себе, помоћи ће вам да замислите шта ће вам циљна публика бити занимљива.

Поставите СМАРТ циљеве

Затим, направимо неке ефикасне циљеве за свој блог.

Да би били заиста ефикасни, циљеви требају бити С.М.А.Р.Т. То значи:

 • Уместо да желите много промета на веб локацији, поставите циљ да достигнете 500 посетилаца дневно или 5000 посетилаца месечно.
 • Постављањем мерљивих циљева моћи ћете да пратите свој напредак. Уместо да кажете да желите „изградити свест о робној марки“, поставите циљ да повећате преглед странице или унапред спроведете анкете како бисте измерили препознатљивост марке и поставили специфичне, мерљиве циљеве да бисте их повећали.
 • Ваши циљеви треба да буду истегнути, али не толико потпуно небески да не бисте имали наду да их постигнете. Узмите у обзир своје ресурсе и будите реални.
 • Нема смисла постављати циљ да привучете милионе читалаца блогова уколико вам дугорочно не учини ништа. Да ли ће вам циљ повећати пословни приход, побољшати ваш живот или ће вам помоћи да се побољшате? Ако су ваши циљеви само бројеви ради бројева, нема смисла улагати своје време и енергију да бисте их остварили.
 • Обавезно одредите датум за своје циљеве. Ако вам је циљ привући 500 дневних посетилаца, али не поставите временско ограничење, могли бисте заувек да радите на томе. Ако не поставите временско ограничење, можете зауставити и анализирати оно што не функционише, и прилагодити своје циљеве како би боље одговарали вашим потребама и ресурсима.

Да ли се заглавили питате које бисте циљеве требали поставити за свој блог?

Само ви знате зашто заиста започињете блог, тако да списак примера неће помоћи.

Уместо тога, покушајте браинсторминг на ваше разлоге за покретање блога. Направите листу, облак речи или скицу. Запишите неке идеје о томе шта желите да изађете из блога и зашто желите да га покренете. Затим узмите те идеје и покушајте да их проширите на С.М.А.Р.Т. циљеве.

На пример, можете смислити:

„Желим започети блог како бих свој самостално објављен роман пласирао на тржиште новим читаоцима.“

То је велика амбиција, али као циљ, није баш специфична или мерљива. То може бити достижно, али пошто не постоји начин да га измеримо никада нећемо знати. Важно је за оно што желите, али није благовремено. У коначници, овај циљ није од велике помоћи.

Дакле, претворимо то у С.М.А.Р.Т. циљ:

„Желим да користим свој блог да у првом месецу продам 100 примерака свог самообјављеног романа.“

То је специфично, мерљиво, достижно, релевантно и благовремено. Сада ћете знати да ли ваш блог успева у својој сврси – или ако не, можете радити на томе да га учините бољим.

Прегледајте своје ресурсе

Да, можете бесплатно започети блог.

Али, за неке ствари, стара пословица „добијате оно што плаћате“ нажалост је истинита… а за све остало уложите своје време уместо новца. Што је дугорочно корисније?

Могући ће трошкови зависити од вашег блога, наравно, али неки од њих могу укључивати:

 • Домен („ввв.иоурблогнаме.цом“)
 • веб хостинг
 • Врхунска тема веб локације или ангажовање дизајнера веб локације
 • Дизајн логотипа
 • Регистровање вашег блога као заштитног знака
 • Запошљавање писаца, уредника или менаџера друштвених медија
 • Слике за ваше блогове
 • Услуге трећих страна попут добављача листе е-поште
 • Премиум додаци за напредну функционалност веб локације
 • Унајмљивање програмера за прилагођене функције веб локације или решавање проблема.

Могли бисте све радити сами, али за многе људе то једноставно није изведиво. Време је драгоцени ресурс.

Можда ћете одлучити да желите да уштедите своје време и искористите то на чему сте најбољи (блогање), док штедите време запошљавањем других да раде ствари у којима нисте баш добри, не уживају или би вам одузели много дуже (можда дизајн или развој).

А што се тиче веб хостинга, заиста добијате оно што сте платили. Бесплатни градитељи веб локација и планови за хостинг имају много недостатака, попут ограничене контроле над вашим садржајем и дизајном, непрофесионалног изгледа и врло мале доступности ресурса (попут складиштења и пропусног опсега) што ограничава раст ваше веб локације..

Можда нећете имати велики буџет за почетак, али ако можете зарадити само 10 или 20 УСД месечно за почетак, можете купити домен и хостинг.

Ако можете буџет за више од тога, можда ћете моћи да покренете премиум или прилагођене дизајне и друга улагања која могу помоћи да скокнете напред у изградњи успешног блога.

Изградите свој бренд

Затим ћете желети да радите на основном брендирању вашег блога. Бренд вашег блога садржи ваш наслов и структуру, али такође желите да се одлучите за неке основе стила марке како би ваш блог имао кохезиван изглед, стил и тон.

Одлучивање о тим стварима пре времена ће вам помоћи да ваш блог буде јединствен и незабораван за ваше читаоце од почетка.

Без кохезивног и доследног стила, ваш блог је у опасности да буде благ и забораван, а можда ће наићи на вашу публику као нестабилан и непоуздан..

Велики брендови могу имати огромне тимове који раде на стварању имиџа своје робне марке, али можете и да створите основни бренд за свој блог, а да не улажете пуно времена или новца.

Ако започињете блог за свој посао који већ има брендирање, одлично. Само будите сигурни да користите исти брендирање за свој блог.

Ако не, лако можете израдити властити једноставан бренд. Хајде да почнемо.

Бирање имена за ваш блог

Прво морате одабрати наслов блога.

Можда већ имате на уму име, али ако сте заглавили у томе како назвати свој блог, покушајте са неким вежбама браинсторминга.

Започните браинстормингом могућих речи које бисте користили у свом наслову. Још немојте судити или уређивати себе; само запишите све речи које вам падну на памет. Можете да користите листу, облак речи, плочу са сликама или другу технику браинсторминга.

Такође можете потражити више речи у тезаурусу ако се осећате заглављеним (али будите сигурни да у потпуности разумете сва значења, употребе и нијансе непознатих речи како не бисте читаоцима давали погрешну идеју).

Затим сузите листу. Покушајте да комбинујете речи, као што су придев и именица, или чак створите портмантеау (примери портмантеауса укључују “лигер”, од лава и тигра или “моцкументари”, из изругивања и документарца).

Једном када имате листу могућих имена, истражите на мрежи како бисте били сигурни да ваше име није већ заузето или је врло слично било којем постојећем имену.

Чак и ако није тачна копија, и даље бисте могли да се нађете у правним проблемима ако би се људи лако збунили између њих двојице. Желите јединствено име да бисте се истакли сами.

Такође ћете желети да проверите и проверите да ли је име вашег домена доступно (тј. „Ввв.иоурблогнаме.цом“). У идеалном случају желите да ваш домен буде доступан без употребе цртица или другог проширења домена поред .цом.

Стварање таглине

Ознака јасно и сажето објашњава о чему се односи ваш блог и зашто би посетиоце требало да брине. То је једноставан начин преноса вредности на први поглед и проверите да ли се повезујете са правом публиком.

Не брините о томе да покушавате бити превише паметни или љубазни, јер то може резултирати нејасним линијама које збуњују вашу публику.

Можете почети користећи исту вјежбу браинсторминг-а коју сте претходно направили да бисте пронашли ријечи које желите да употребите у вашој линији, а затим их започнете да их повежете у фразу или реченицу.

Алтернативно, покушајте да одговорите на следећа питања:

 1. Шта се тиче мог блога?
 2. За кога пишем?
 3. По чему је мој блог јединствен?

Комбинујте своје одговоре у фразу или реченицу и добили сте ознаку.

Ако сте заиста заглавили, такође можете:

 • Потражите он-лине генераторе таглине-а да бисте започели рад (иако ће они бити врло генерички.).
 • Прегледајте своје омиљене линкове блога за инспирацију.
 • Унајмите цопивритер да напише савршену линију за вас.

Одлучивање о вашем тону и стилу

Затим, доносимо неке основне смјернице за тон и стил вашег блога, тако да је ваш изглед и стил кохезиван.

За овај корак је прво погледати своје омиљене блогове одличан начин да добијете инспирацију.

Да бисте креирали стил марке, можете одлучити о блогу:

 • Боје: Изаберите једну или две боје које желите да користите на свом блогу.
 • Вредности: Које вредности желите да ваш блог утјеловљује? То могу бити пословне вредности и / или личне вредности. Неки примери могу бити емпатија, поузданост, искреност, транспарентност, разноликост, итд.
 • Тоне: Који тон гласа ћете користити приликом писања постова на блогу? То би требало да се подудара са одабраним вредностима (на пример, вероватно не бисте желели да употребљавате саркастичан тон ако ваше вредности укључују искреност и поузданост). Неки примери тона могу укључивати „пријатељске и лежерне“, „образоване и професионалне“ или „ћудљиве и разигране“. Изаберите две до три речи (више их може збунити или чак постати контрадикторно).
 • Визуелни стил и слике: Које ћете слике користити на свом блогу? Ово би такође требало да се повезује са вашим вредностима и тоном, али будите мало одређенији. Да ли ћете користити чисте и професионалне фотографије или разигране цртане филмове? Можда ћете се држати шарених, геометријских узорака и речи и избегавати фотографије. Употреба слика сличног стила помоћи ће да ваше постове на блогу изгледају као да су део истог блога.
 • Фонтови: Које ћете фонтове користити? Можда ћете се одлучити да се држите подразумеваних фонтова ваше теме (више о томе да касније изаберете тему), али можете забележити шта су ти фонтови тако да их можете користити на било којем другом материјалу који направите (као што су е-књиге, слике друштвених медија , комплети за медије, визиткарте итд.).

Не морате све то да одређујете, али што детаљније будете добили сада, више ће бити кохезиван и доследан ваш бренд..

Одабир ствари попут вредности и тона такође вам може помоћи да нађете теме о којима ћете блогирати (детаљније о томе касније), као и да одредите који је угао или гледиште из којег ћете решити тешке теме.

Сачувајте податке о својој марки у документу ради лакшег сналажења.

Сада сте спремни за почетак блоговања са стилом.

У следећем поглављу прећи ћемо на неке техничке детаље о подешавању вашег блога.

Корак 2: Постављање блога

Изаберите своју платформу

Прво морате да одлучите о софтверу који ћете користити за управљање блогом.

Зашто вам треба софтвер?

У првим данима веба, веб локације су ручно кодоване испочетка, а ако сте желели било шта променити, морали сте то да урадите ручно на свакој страници.

Данас је блогирање много лакше уз употребу софтвера.

Софтверске апликације које се користе за креирање веб локација имају много различитих имена, али говорит ћемо о платформама за блогање, које су посебно намијењене креирању блогова.

Платформе за блоговање олакшавају:

 • Подесите сопствени блог, чак и са ограниченим или никаквим техничким знањем или искуством кодирања.
 • Ажурирајте целокупну веб локацију једним кликом.
 • Организујте и управљајте огромним блогом с много постова и страница.
 • Додајте и уредите слике и другу мултимедију.
 • Промените изглед свог блога помоћу шаблона и тема.
 • Оптимизирајте за претраживаче како би вас потенцијални читаоци лако пронашли.
 • Радите заједно са више корисника на једном блогу.
 • … И многе друге предности.

Платформе за блоговање могу се поделити у две главне врсте: хостиране и самопослужене.

„Хостовано“ значи да се ваш блог одржава за вас на сопственим серверима платформе и да не морате да купујете сопствени хостинг на другом месту. Доступно је много бесплатних платформи за блогање са ограниченим функцијама које обично можете надоградити уз плаћање.

„Самопослужено“ значи да купујете сопствени план хостинга и инсталирате софтвер за блогање на сопствени сервер. Иако је много софтверских апликација за блоговање доступно бесплатно, мораћете да платите за свој хостинг план.

Свака метода има своје предности и недостатке.

Генерално, веб локација са хостом је брза и лака за постављање, али не нуди вам исти степен контроле или професионализма као веб локација са хостом.

Веб локације са хостом често ће приказивати огласе на вашој веб локацији над којима немате контролу и од којих не видите приход. Они такође могу имати строга ограничења простора за складиштење и пропусног опсега и ограничавају приступ напреднијим функцијама (попут аналитике) којима можда желите приступ низводно..

Са друге веб локације, која хостира, с друге стране, небо је ограничење. Имате потпуну контролу и власништво над вашим блогом и свим његовим садржајем (укључујући могућност приказивања сопственог оглашавања и искоришћења зараде).

Међутим, веб локација са властитим хостингом може да захтева мало више времена и техничке стручности за постављање и одржавање.

Неке платформе за блогање са домаћинима укључују:

 • ВордПресс.цом: Једна од најпопуларнијих платформи за блогање на свету. Основни планови доступни су бесплатно, али мораћете да платите за приступ било којим напредним функцијама.
 • Блоггер: Гоогле-ова платформа за блогање, са изразитим изгледом. Опет постоје ограничени бесплатни планови које можете надоградити уз плаћање.
 • Тумблр: Јединствена мрежа друштвених медија и платформа за блогање која је популарна међу млађом публиком.
 • Скуареспаце: Комбиновани градитељ веб локација, платформа за хостинг и платформа за блог, која је такође дизајнирана за веб локације за е-трговину.

Овде на ВхоИсХостингТхис, наше омиљено решење је ВордПресс који домаћин хостује (такође познат као ВордПресс.орг).

ВордПресс.орг је исти софтвер као и ВордПресс.цом, али уместо да ваша веб локација буде домаћин за вас, купујете сопствени план хостинга и инсталирате софтвер на сопствени сервер.

Ово има много предности над хостованим платформама за блогање (укључујући ВордПресс.цом). Са ВордПресс.орг можете:

 • Употријебите додатке за проширивање основне функционалности ВордПресс-а.
 • Изаберите између хиљада врхунских тема из било којег извора или дизајнирајте сопствену прилагођену тему.
 • Уредите изворни код да бисте прилагодили изглед и функције ваше веб странице.
 • Прикажите своје огласе и зарадите новац од свог вебсајта.
 • Користите напредне услуге треће стране као што је Гоогле Аналитицс.
 • Купите било који тип хостинга који желите за складиштење и пропусни опсег.
 • Отворите веб локацију за е-трговину са било којим компатибилним софтвером који одаберете.

ВордПресс.орг има још једну предност у односу на друге опције: Има огромну заједницу стручњака, програмера и дизајнера широм света, тако да је лако наћи само тему, додатак или помоћ која вам је потребна (или ангажовати некога да створи или обезбеди).

Употреба ВордПресс.орг-а захтева мало више подешавања и одржавања од хост опција, али верујемо да учење ВордПресс-а вреди огромних предности када сте озбиљни у вези са покретањем блога.

Имајући то у виду, остатак овог водича усредсредит ће се на покретање блога користећи ВордПресс.орг који је домаћин.

Купите план хостинга

Први корак у постављању блога за ВордПресс који је домаћин са домаћинима јесте куповина хостинг плана.

Постоје три главне врсте хостинга:

 1. Дељено гостовање: Делите све ресурсе свог сервера са рачунима и веб локацијама других клијената.
 2. ВПС хостинг: И даље делите сервер, али подаци сваког купца се налазе на засебном виртуелном приватном серверу или ВПС-у, што вам омогућава бољу сигурност и приступ више ресурса.
 3. Намјенски сервер хостинг: Имате сопствени сервер, заједно са приступом и контролом над свим њеним ресурсима.

Као што сте вероватно погодили, свака врста има више ресурса од претходне врсте – и кошта више новца.

За велику већину блогова почетника сигурно је започети са заједничким налогом за хостинг. На тај начин уштедећете новац и увек можете надоградити план хостинга ако треба да расте како веб локација расте.

Многе компаније за хостинг нуде два или три нивоа дељених хостинг планова. Ако нисте сигурни који план да купите, увек можете почети са најнижим планом и надоградити касније.

Након што се одлучите за врсту хостинга, мораћете да одаберете компанију за веб хостинг. Желите бити сигурни да испуњавају ваше захтеве, а затим провјерите мрежне прегледе да бисте били сигурни да су поуздане.

Важно је да одвојите време за бирање веб домаћина, јер може бити дуготрајан и лукав процес пребацивања домаћина касније низ пут.

Неке функције које ћете морати потражити укључују:

 • Број дозвољених веб локација: Неке компаније за хостинг ограничавају број веб локација или домена на којима можете да сместите у свом плану, тако да будите сигурни да желите да покренете више веб локација које можете.
 • Складишни простор: Ово укључује све датотеке које ћете бити на свом налогу. Ако планирате да водите блог са великим бројем датотека или мултимедије, као што је блог за фотографије, желећете да имате довољно простора за све.
 • Проток: Ширина опсега односи се на количину података која се може пренијети у одређеном времену. С ограниченом пропусношћу, ваша веб локација ће се полако учитавати за ваше посетиоце и чак може бити угашена ако добијете превише промета.
 • Рачуни е-поште: Проверите да ли нуде довољно рачуна за е-пошту за ваше потребе. Многи домаћини нуде неограничене налоге за е-пошту, али неки ће их ограничити за планове на улазном нивоу.
 • МиСКЛ база података: Морат ћете имати најмање једну МиСКЛ базу података за сваку ВордПресс инсталацију. Велика већина хостинг планова укључује најмање један.
 • Инсталација ВордПресс-а: Многи планови хостинга укључују једноставне инсталације једним кликом да не бисте морали ВордПресс инсталирати ручно. Неки чак нуде прединсталацију ВордПресс-а приликом куповине плана или чак специјализацију за ВордПресс хостинг.

Сидебар: Требали бисте тражити неограничени простор за похрану и пропусни опсег?

Иако хостинг планова за оглашавање неограничене меморије и пропусног опсега може изгледати идеално за вођење блога, пажљиво погледајте услове услуге домаћина.

Они можда не постављају тачно ограничење за складиштење и ширину опсега, али није тачно „неограничено“. Помоћу дељеног хостинга делите складишни простор и пропусну ширину на вашем серверу, а ваш веб домаћин очекује да поштујете потребе „цимера“ свог сервера и да не прикачите све ресурсе за свој блог..

Обично ће услови услуге одређивати да се ваша меморија и пропусност користе у складу са уобичајеном употребом просечног малог личног или пословног веб локације.

Велика већина веб локација неће имати проблема са овим правилима, али веб локације са великим прометом или на друге начине треба много ресурса да надограде своје хостинг да би избегли проблеме, попут уклањања веб локације..

Остале функције које бисте могли да потражите:

 • Подршка муштеријама: Како нуде подршку? Многе компаније за хостинг нуде подршку само путем карата путем интернета или ливе цхат-а. Ако више волите телефонску подршку, мораћете да се уверите да је изабрани домаћин понудио.
 • Сигурносне копије сајта: Иако је важно да увек одржавате своје резервне копије (о томе детаљније касније), згодно је ако и ваша компанија за веб хостинг пружа периодичне аутоматске резервне копије. Неки домаћини ипак наплаћују додатну накнаду за погодност.
 • Безбедносне функције: Како ће ваш веб домаћин чувати ваше податке? Неки веб домаћини детаљно се баве својим сигурносним политикама и праксама, док други то остављају мистеријом.
 • Зелени веб хостинг: Компаније за веб хостинг управљају дата центрима који троше пуно енергије и могу имати велики утицај на животну средину. Можете смањити сопствени отисак угљеника и подстаћи индустрију да буде еколошки прихватљивија тако што одаберете зеленог мрежног домаћина.

Када сте пронашли планове за хостинг који одговарају вашим захтевима, проверите стварне прегледе купаца на ВхоИсХостингТхис.цом како бисте вам помогли да донесете своју коначну одлуку.

Купите свој домен

Овај корак обично иде руку под руку са куповином веб хостинга, али ако желите, можете да одлучите да купите свој домен и хостинг од засебних компанија. Ваш веб домаћин може да угости ваш блог чак и ако сте домен купили код другог регистрара.

Међутим, најлакши начин за подешавање вашег домена је куповина истог од вашег веб домаћина истовремено када купујете и хостинг налог. Многи домаћини чак нуде бесплатну регистрацију домена као карактеристику својих хостинг планова, понекад само прве године, а понекад и током живота.

Још једна додатна карактеристика коју треба узети у обзир док купујете домен и хостинг је да ли ћете или не куповати приватност ВХОИС домена или не.

Кад год неко региструје нови домен, њихово име и информације додају се у јавни запис који се зове ВХОИС база података. Ово укључује ваше пуно име, адресу, телефонски број и адресу е-поште.

Јавно приказивање ваших података доводи вас у ризик не само због нежељене поште и продајних позива, већ и због крађе идентитета, преваре и узнемиравања..

Да бисмо заштитили ваше приватне податке, препоручујемо куповину приватности домена. Већина домаћина нуди приватност домена уз додатну годишњу накнаду, обично приближно исту цијену као и сама регистрација домена, али постоје веб домаћини који је нуде бесплатно.

Сад кад сте се одлучили за веб хостинг компанију, план и домен, можете наставити и купити ваш хостинг. Сада сте спремни за почетак подешавања веб локације за блогање.

Подесите своју веб локацију

Скоро смо спремни за почетак блоговања, али прво морамо да поставимо ваш веб сајт да бисте негде имали блог.

Ако сте одабрали веб хост који је понудио ВордПресс прединсталацију, већ бисте га требали подесити.

Ако сте одабрали веб хост који нуди инсталацију ВордПресса једним кликом, то можете учинити тако што ћете се пријавити на контролну таблу веб хостинга и инсталирати ВордПресс од тамо. Тачан поступак ће се разликовати овисно о вашој веб хостинг компанији, па провјерите њихове документе за подршку или их контактирајте за детаље ако је потребно.

Када инсталирате ВордПресс, поставићете своје корисничко име и лозинку за пријаву или ће вам бити послати е-поштом. Можете управљати својом новом веб страницом ВордПресс тако што ћете се пријавити на контролну таблу на ввв.екампле.цом/вп-админ.

Пре него што започнете са блоговањем, мораћете да поставите неколико ствари на свом веб локацији.

Унесите своје име блога и линију

Са своје ВордПресс контролне табле можете приступити вашим главним подешавањима кликом на ставку главног менија Подешавања > Општа подешавања. Овде можете унети наслов блога и структуру коју сте креирали раније, као и променити општа подешавања као што су формат датума и језик.

Изаберите тему

ВордПресс долази са лепом генеричком темом која је унапред инсталирана, а коју желите да употребите, али ако желите да се веб локација истакне, требаће вам јединственија тема – она ​​која одговара бренду који сте створили у претходном поглављу..

Много је бесплатних тема доступних из директорија ВордПресс.орг, а премиум теме можете да купите и са веб локација других произвођача. Обавезно прочитајте прегледе купаца пре него што уложите у премијум тему.

Тема можете да инсталирате тако што ћете се померити до Изглед > Теме из главног менија ВордПресса.

Подесите видгете бочне траке

ВордПресс користи систем „виџета“ који вам омогућава да прилагодите блокове садржаја који се појављују на вашој бочној траци, а понекад и у подножју, заглављу или на другим локацијама веб локације, у зависности од ваше теме.

На контролној табли за ВордПресс можете да кликнете на Изглед > Видгети за прилагођавање бочне траке помоћу система за уређивање драг-анд-дроп. Обавезно користите видгете који ће бити корисни посетиоцима ваше веб странице, али немојте их преплавити превише нереда.

Неки виџети које треба узети у обзир могу бити листа категорија блогова, текстуални видгет који објашњава сврху блога или поље за претрагу како би посетиоци лако пронашли одређене постове.

Подесите додатке

Додаци су важан део ВордПресс-а који вам омогућава да додате разне функције и функције на вашу веб локацију.

На хиљаде додатака доступних су и на веб локацији ВордПресс.орг и на трећим странама, и бесплатне и премиум.

Препоручујемо да почнете са неколико основних бесплатних додатака за свој нови блог:

 1. Јетпацк: Овај додатак је већ инсталиран за ВордПресс, тако да га морате само активирати. Повезује веб локацију са вашим ВордПресс.цом налогом (можете је креирати бесплатно) и додаје много функција на ваш блог, укључујући основну аналитику и образац за контакт.
 2. Акисмет: Акисмет је најпопуларнији додатак против нежељене поште. Заштитит ће ваш блог од нежељених коментара, којих дневно може бити на стотине или хиљаде. Акисмет је унапред инсталиран са ВордПресс-ом, па ћете га требати само активирати, а затим се пријавити за Акисмет лиценцу, што можете и бесплатно да радите.
 3. Иоаст СЕО: Иоаст СЕО је бесплатан додатак који оптимизује ваш блог за претраживаче. Помоћи ће читаоцима да вас пронађу током претраживања тема блога путем Гоогле-а, Бинг-а и других претраживача.
 4. БацкВПуп: Најбоље је да будете спремни за сваки случај ако се било шта догоди на вашој веб локацији, а најбољи начин да то урадите са ВордПрессом је аутоматски додатак за резервне копије. Постоји мноштво резервних додатака, али добар бесплатан је БацкВПуп. Можете да га повежете са Гоогле Дриве или Дропбок налогом да бисте аутоматски сачували резервне датотеке тамо или да бисте им послали е-поштом..
 5. Једноставно дугме за дељење Аддер или ДиггДигг: Желите да својим читаоцима што лакше поделите постове на блогу са својим пријатељима, а један сјајан начин да то учините је помоћу додатка за друштвено дељење. Помоћу ових додатака можете између осталих опција одабрати и прилагодити своје друштвене иконе и где се појављују на вашем блогу.

Ове додатке можете инсталирати тако да пређете на Плугинс > Додајте Ново и тражите их по имену. Из менија додатака можете да прегледате све остале додатке из директорија ВордПресс.

Напишите страницу Абоут

Страница Абоут је једна од најважнијих страница на било ком веб месту. Радозналим посетиоцима даје одговоре на то ко стоји иза блога и омогућава вам да успоставите везу са њима. Будите сигурни да је ваша страница Абоут усредоточена на ваше читатеље и одговорила на њихова питања.

Да бисте поставили своју страницу Абоут, кликните на Пагес > Додајте Ново у главном менију. Дајте му име „Абоут“ и напишите неколико одломака о себи и свом новом блогу. Када завршите, кликните „Објави“.

Направите страницу са контактима

Друга неопходна страница за било који блог је ваша контакт страница, тако да ваши фанови могу да ступе у контакт са вама. Направите другу страницу кликом на Странице > Додајте Ново и име „Контакт“. Реците својим читаоцима како могу да контактирају са вама, било путем е-поште или друштвених медија. Такође можете да додате контакт образац помоћу дугмета „Додај контакт образац“.

Ваш блог је сада постављен и спреман за рад! Прочитајте даље како бисте сазнали како започети писање свог првог поста.

3. корак: започните с блогањем!

Сада када је ваш блог све спремно за употребу, време је да почнете да пишете свој први пост.

Руке које лебде изнад тастатуре, зурите у празан екран и …

… не знате о чему да пишете.

„Писање је лако: све што требате је сједити и зурити у празан лист папира док на чело не уђе кап крви.“ Гене Фовлер

О којим бисте темама требали блогирати? Како заинтересовати своје читаоце? А шта ако је неко други већ размишљао о свакој теми коју се можете сјетити?

Блогање није лако, то је истина. Али постоје начини да то олакшате, укључујући методе и алате који ће вам помоћи да створите занимљиве постове на блоговима које ће ваши читаоци волети.

О чему да блогам?

Ако сте заглавили и гледали у празан екран сваки пут када покушавате да напишете блог, ево како да победите блокаду свог блогера и започнете са писањем.

Узмите у обзир своју публику

Захваљујући свим припремама у првом поглављу, не морате да извлачите идеје из танког ваздуха. Већ сте започели стварањем персонала за читатеље.

Размислите о идеалном читачу кога сте замислили или истраживали и о чему би желели да читају.

Запитајте се:

 • Са којим изазовима или фрустрацијама се суочавају, са којима можете да им помогнете?
 • Која заједничка питања имају?
 • Шта траже на мрежи?

Тема мозга

Поред тога што користите своје персоне за подстицање идеја, покушајте да снимите и залутале идеје за теме блога које вам падају на памет док пролазите дан. Можете задржати листу у току користећи Гоогле Доц, Трелло картицу, алат попут Еверноте или записати своје идеје у свеску коју носите са собом..

Такође можете издвојити неко време за употребу браинсторминг техника као што су:

 • Мапирање ума: Започните писањем једне идеје у средину празног листа папира, а затим покушајте смислити сродне идеје. Напишите сродне теме одвајајући се од своје средишње идеје и држите се гранања даље од сваке од њих. Покушавамо да користимо алат попут нас.
 • Слободно писање: Подесите тајмер на 5 или 10 минута и почните да пишете све идеје које се тичу блога. Још немојте судити или уређивати ријечи; само настави писати.
 • Истраживање: Проверите на мрежи како бисте видели које врсте блогова већ постоје у вашој ниши. Оно што недостаје? Можете ли писати о супротној или сродној теми?
 • Случајни улаз: Покушајте да прегледате часопис, отворите речник или гледате ТВ емисију и напишете које год вас речи погоде. Смислите идеје засноване на њима.
 • Групни браинсторминг: Окупите се са пријатељем или двојицом или својим тимом или особљем како бисте одбили идеје.

Након што имате велику листу идеја, можете почети да их дорађујете у темама блогова.

Сидебар: Ваш први блог

Шта треба написати за свој први блог? Иако бисте једноставно могли да користите једну од тема које сте управо олујили, да бисте започели свој блог, друга опција је писање уводног поста.

У уводном посту требало би да се представите, објасните зашто сте започели блог и какви су вам планови за будућност вашег блога. Можете чак да наведете следеће две или три теме о којима планирате да објавите.

Са уводним постом, нови посетиоци који наиђу на ваш блог схватиће да је то ваш први пост уместо да претражују веб локацију и питају се зашто нема више садржаја. Након што прочитате о својим будућим плановима за блог, они ће вас можда заинтригирати и желе се задржати за будуће постове.

Претварање ваших идеја у уреднички календар

Планирање објављивања блогова унапред коришћењем уредничког календара помоћи ће вам да:

 • Пратите да пишете по распореду. Ако не планирате унапред, лако је заборавити, али календар вам помаже да не заборавите да редовно блогујете по распореду.
 • Останите доследни. Уместо да теме имате свуда, можете бити стратешки у постовима и остати веран својим циљевима.
 • Искористите сезонске догађаје. Када планирате са календаром, лако је планирати релевантне садржаје за своје читаоце током празника и других сезонских догађаја.
 • Координирајте са тимом. Ако разговарате са тимом или са особљем или запосленима, много је лакше координирати се заједно ако планирате унапред са календаром.
 • Уштедите време јер се не борите у последњи тренутак да нешто објавите.

Лако је користити уреднички календар за свој блог, посебно за ВордПресс. Покушајте са ВордПресс додатком попут ВордПресс уредничког календара или Едит Флов да испланирате своје будуће постове.

Колико често треба да објавим?

Док започињете попуњавање свог уредничког календара темама поста, вероватно се питате: колико често треба да објавим?

Уобичајена мудрост била је та коју сте морали да објављујете сваки дан. Али прави одговор је: зависи.

Истина је да чешће објављивање тежи да побољшате своје место у претраживачима и добијете више читалаца, али то није увек случај. Постоји толико много фактора за рангирање претраживача и других начина да можете да оптимизујете и повећате своје рангирање.

Није свако луксуз да може постављати сваки дан, па чак и сваке недеље. Ако једноставно немате времена ни ресурса да бисте то могли често објављивати, то је у реду. И даље можете имати успешан блог.

Опћенито, најмања фреквенција коју бисте требали објављивати на вашем блогу је једном мјесечно. Било ређе него месечно, и ваши читаоци ће се можда запитати да ли сте напустили свој блог, а можда уопште не бисте имали користи од претраживача.

Поред месечног, можете размислити и о објављивању:

 • Двонедељни
 • Недељно
 • Три пута недељно
 • Двапут недељно
 • Свакодневно.

Тачна учесталост која ће вам одговарати зависиће од вашег блога, али важно је да будете конзистентни у свом распореду објављивања.

Ако свакодневно постављате извештаје неколико недеља, а затим ишчезавате месец или два, можда ће ваши читаоци мислити да сте напустили блог и следили његово одевање. С друге стране, ако постављате доследно, ваши читаоци ће доћи да то предвиде.

Како писати епске и занимљиве постове

Да бисте читаоце ангажовали, не морате бити искусан, стручан или елоквентан писац.

Правила блогања су другачија од осталих облика писања. Најважније правило које треба имати на уму је да одржавате скенирање својих блогова.

Шта значи скенирање и зашто је важно?

Размислите о томе како читате на мрежи. Када гледате кроз свој Фејсбук феед да видите шта ваши пријатељи желе, проверите најновије твитове на Твиттеру или читате вести, читате ли сваку реч на екрану?

Ако вам се свиђа велика већина мрежних читалаца, заправо не читате; скенирате.

Због огромне количине информација које се такмиче за нашу пажњу на мрежи, не можемо прочитати сваку реч. Уместо тога, скенирањем брзо утврђујемо који садржај вреди нашег времена и енергије.

Зид текста ће преплашити мрежне читаоце, али тај исти текст распаднут у скениране делове ће привући више читалаца.

Како учинити ваш блог скенираним

Да бисте своје постове на блогу прегледали, користите:

 • Кратки одломци. Онлине читаоци мрзе да виде зид текста, зато краће одломке направите. Покушајте започети свој блог пост врло кратким параграфом да бисте привукли пажњу и привукли их да читају остатак.
 • Краће реченице. Уместо да пишете сложене реченице, погледајте да ли их можете разбити у неколико краћих делова који се лакше читају.
 • Поднаслови. Разбијање поста на мање делове са насловима читатељима олакшава скенирање да би сазнали о чему се тачно ради и прескочили на оне делове које желе да прочитају.
 • Листе. су врло скенирани и одличан начин за организовање информација.
 • Болдс. Нагласите важне тачке подебљаним текстом како би их читаоци видели на први поглед.

Пишите наслове који привлаче пажњу

Према Цопиблоггер-у, само око 20% људи који прочитају наслов блога наставиће да читају остале.

Могуће је да је наслов најважнији део вашег блога јер без довољно атрактивног наслова нико неће даље читати ваш пост.

Тренери копирајта у Америцан Вритерс-у & Уметници препоручују да наслов треба следити четири „У“:

 • Корисно
 • Хитно
 • Јединствен
 • Ултра специфичан.

Савршени наслов блога ће рећи вашем читаоцу да ће вам њихов пост бити користан, створи осећај ургентности, бити јединствен у односу на друге наслове и врло конкретно и тачно описати о чему се ради у посту.

Писање магнетних наслова је уметничка врста сама по себи и може јој требати времена да се савлада. Када дођете до наслова свог блога, запитајте се да ли следе четири „У“, а ако не, како можете да их прилагодите.

Да бисте започели, можете да користите и алат за генерирање наслова на мрежи, попут алата ХубСпот или ИнБоундНов.

Коришћење слика у блоговима

Зашто користити слике?

На мрежи се чланци са сликама читају и деле више од обичног текста.

Из тог разлога, важно је да у сваку објаву на блогу додате барем једну слику. ВордПресс има функцију само за ово: за сваки пост на блогу који креирате можете поставити једну истакнуту слику.

Кориштење истакнуте слике за сваки пост на блогу има много предности. Могу:

 • Привуците пажњу посетиоца и на скениран начин пренесите тренутно значење („слика вреди хиљаду речи“ тачно је и у блогању).
 • Олакшајте читатељима да деле своје постове на визуелно оријентисаним мрежама друштвених медија, као што су Пинтерест или Инстаграм.
 • Набавите сваки пост на блогу више кликова, омиљених и ретвеета на Твиттеру, и више кликова, дељења и лајкова на Фацебооку.

Где можете пронаћи слике које ћете користити

Закон о ауторским правима за слике и фотографије које су створили други врло је строг у већини земаља, чак и на мрежи.

То што само што на мрежи не налазите неподељену слику не значи да је можете легално користити на свом блогу. Боље је грешити се на опрезу, него ризиковати да се судски покрене због коришћења слике заштићене ауторским правима.

Срећом, постоји пуно места на којима можете бесплатно пронаћи слике на мрежи које су легалне за употребу:

 • Флицкр Цреативе Цоммонс: Све слике које су учитане у Флицкр под лиценцом Цреативе Цоммонс. Обавезно проверите лиценцу и следите све захтеве, као што је додељивање творца.
 • Пикабаи: Ручно изабрана база висококвалитетних бесплатних фотографија и илустрација за које није потребно приписивање.
 • МоргуеФиле: Упркос морбидном имену, ово је добро место да потражите потпуно бесплатне фотографије за које није потребно додељивање.
 • Цанва: Бесплатни креатор слика и уредник с пуно предложака за креирање властите графике.

Блогање с другом мултимедијом

Слике нису једини начин да привучете пажњу читалаца. Покушајте зачинити свој блог и повећати своју публику експериментишући са другим мултимедијалним опцијама.

Неке друге мултимедијалне опције које бисте могли размотрити:

 • Можете лако да креирате сопствени користећи алат попут Цанва или Пиктоцхарт.
 • Можете да креирате сопствену помоћу алата као што је Подбеан и објављујете га користећи СоундЦлоуд.
 • Проширите своју публику постављањем видео записа на ИоуТубе или поделите релевантне видео записе са својом публиком уграђујући их у своје постове на блогу.
 • Покушајте саставити презентацију Слидесхаре као пост на блогу или укључити ВордПресс галерију слика.

Корак 4: Повећајте своју публику

Без публике вашег блога можда ћете једноставно писати и у приватном часопису.

Блогови постоје како би их се дијелило и читало – али како можете допријети до својих идеалних читалаца и помоћи им да пронађу ваш блог?

Постоји безброј стратегија и тактика за досезање нових читалаца и повећање публике. Неколико популарних тактика наводи се у овом одељку, али немојте осећати као да их морате све да урадите.

Док ће многи самопроглашени гуруи за блогове рећи о ономе што „требате“ да учините како бисте повећали читатељство свог блога, истина је да неће радити свака тактика за сваки блог. Ваша публика је јединствена, а тактике које најбоље делују у другим индустријама или нишама можда вам не раде.

Још један фактор који морате узети у обзир при избору маркетиншких стратегија за свој блог је шта можете радити.

Требало би да уживате, или барем не сметате, спроводећи одабране стратегије. На пример, ако покренете Фацебоок страницу за свој блог, али мрзите употребу Фацебоока, можда ћете открити да избегавате ажурирање странице или је потпуно напустите.

Такође морате имати на уму своје ресурсе. Можда желите да будете на свакој платформи за друштвене мреже и чак у њима уживате, али имате ли времена да их све редовно ажурирате?

Док разматрате доње стратегије, сјетите се да желите испробати оне које…

 • … Омогућиће вам да достигнете своју идеалну публику. Нема промоције вашег блога на Твиттеру ако нико од ваших потенцијалних читалаца није ту.
 • … уживате или бар не сметате томе. Немојте се форсирати да радите тактику коју ћете мрзети, јер ће блогање изгубити забаву и вероватно ће појести пуно времена, посебно ако имате тенденцију да одлажете задатке у којима не уживате..
 • … имате ресурсе за стално одржавање, било да то значи време да то урадите сами, или новац да запослите некога да то уради за вас.

Испробајте само једну или две стратегије у почетку. Ако вам помажу у порасту публике вашег блога, држите се њих. Ако не, одустаните од тога и покушајте са другом тактиком. Ако испробате све одједном, не само да ћете се носити мршаво, већ ће бити тешко одредити које тактике делују, а које нису.

Имајући то у виду, ево неколико маркетиншких стратегија за повећање читатеље вашег блога.

Друштвени медији

Друштвени медији и блогање иду руку под руку. Многи од ваших посетилаца очекују да будете на друштвеним мрежама, олакшавајући им праћење свих ваших најновијих постова и ажурирања, а лако можете и до нових читалаца.

Фејсбук

Фацебоок је и даље најпопуларнија платформа за друштвене медије. Према истраживању компаније Пев, 71% одраслих који користе интернет користи Фацебоок, тако да ће имати страницу за свој блог олакшати контакт са својом публиком и повезати се са новим читаоцима.

Савети за промоцију вашег блога на Фацебооку:

 • Подесите Фацебоок страницу за свој блог – не користите само свој лични профил. Фацебоок странице имају пуно предности, укључујући корисну аналитику за вашу публику.
 • Већина стручњака за друштвене медије слаже се да је постављање порука 2-3 пута дневно идеално.
 • Слике и видеозаписи добијају у просеку више ангажовања него ажурирања само за текст.

Твиттер

Твиттер је друга најпопуларнија платформа за друштвене медије и одличан је начин да останете у контакту са својим читаоцима и досегнете нове.

Савети за промоцију вашег блога на Твиттеру:

 • Потражите и пратите релевантне кориснике који одговарају вашем идеалном опису публике.
 • Ангажирајте се често одговарањем, ресетитирањем и интеракцијом.
 • Промовишите друге вредне сродне садржаје, не само свој.
 • Не бојте се неколико пута цвркнути исти пост на блогу и твитовати своје архиве како бисте привукли нове читаоце.
 • Слике се више ангажују него твитераши само за текст.
 • Размотрите да се придружите – или започнете – Твиттер цхат у вашој ниши.
 • Користите одговарајуће хасхтагове у твитовима.

ЛинкедИн

ЛинкедИн може бити одличан алат за промоцију пословних блогова или блогова усмерених ка професионалној публици.

Савети за промоцију вашег блога на ЛинкедИн-у:

 • Поделите своје постове на блогу као ажурирања ЛинкедИна или експериментишите помоћу платформе за објављивање на ЛинкедИн-у да бисте делили садржај.
 • Промовишите постове вашег пословног блога на страници ваше компаније.
 • Размислите о томе да на свој профил додате позицију „Менаџер блога“ или „Едитор блога“ и прикажите своје најбоље коментаре као прилоге у медијима или додате објаве у одељак о публикацијама на вашем профилу..

Пинтерест

Пинтерест је одличан визуелни начин за дељење својих постова на блогу. Обавезно са сваком објавом имате занимљиву слику која привлачи пажњу и јесте ли спремни за почетак.

Савети за промоцију вашег блога на Пинтерест-у:

 • Употријебите алат попут Цанва или ПицМонкеи да бисте креирали слике или додали текст фотографијама, укључујући наслов поста, име блога и чак скраћеноУРЛ.
 • Комуницирајте с другима и изградите своју Пинтерест мрежу пратећи табле и лајкујући и коментаришући прибадаче.
 • Размислите о покретању заједничке плоче за сарадњу са другим блогерима.

Гоогле+

Гоогле+ је популарна и корисна платформа за друштвене мреже, посебно за блогове који се односе на технику. Ако ваша ажурирања добију доста +1, то вам може дати додатни напредак у рангирању претраживача, помажући вам још више читалаца да вас пронађу.

Савети за промоцију блога на Гоогле+:

 • Заокружите и дружите се са људима који имају сродна интересовања.
 • Слике и мултимедија имају тенденцију да се више ангажују него постови само за текст.
 • Искористите опције форматирања. Користите * звездице * за подебљани текст, а _ундерлинес_ за лектуру.
 • Не заборавите да додате хасхтагове у ажурирања.

Умрежавање

Добро старомодно умрежавање је још један начин за повећање публике вашег блога.

Неки могу да сматрају „умрежавање“ прљавом речју, али то не мора значити да су лажни или да људе користите у своју корист. Умрежавање заиста значи упознавање нових људи и развијање истинских, обострано корисних односа.

Следите ове кораке за систематски развој мреже да бисте развијали свој блог:

 1. Идентификујте утицаје у вашој ниши. То можете учинити претраживањем сродних блогова или тражењем људи на друштвеним мрежама.
 2. Сазнајте о њима. Претплатите се на њихов блог и пратите их на друштвеним мрежама.
 3. Уђите на њихов радар. Оставите промишљене и корисне коментаре на свом блогу и започните интеракцију с њима на друштвеним мрежама. Само будите своје искрено ја – нема потребе за лажним ласкањем или лажношћу.
 4. Развијте однос. Оставите им е-пошту или затражите да их интервјуише за ваш блог. Упознајте их и будите од помоћи.

Блог Блогинг

Још један популаран начин за промоцију било чега на мрежи је блогање гостију.

Блогирање госта било је једна од најпопуларнијих стратегија за повећање промета на вашем блогу или веб локацији.

Али пошто су скејзирани трговци почели да користе тактику и објављују неквалитетни садржај како би повећали своје место у претраживачима, власници блогова постали су много опрезнији у прихватању садржаја.

Много је лакше прихватити пост на блогу ако већ имате везу са власником блога, тако да је ово добра стратегија коју користите у комбинацији са умрежавањем.

Савети за успешно објављивање госта:

 • Урадите своје истраживање. Знајте које ће се теме и стил писања допасти публици.
 • Прочитајте смернице за објављивање госта и обавезно их следите.
 • Имајте занимљиву биографију аутора која заводи читаоце да посете ваш блог.
 • Размислите о стварању посебне одредишне странице која ће привући те посетиоце да се претплате на ваш блог.

СЕО

СЕО представља оптимизацију за претраживаче. То значи да користите технике које ће вашем блогу помоћи да се повећа у резултатима претраживача, што ће помоћи читаоцима који претражују ваш садржај на Гооглеу, Бингу итд. Да вас лакше пронађу.

Напредни СЕО може постати компликован, али то не мора бити. Можете добити солидне резултате само ако научите основе и укључите их у сваки пост на блогу.

Испробајте ове основне СЕО савете:

 • Користите ВордПресс додатак попут Иоаст СЕО који ће вам помоћи да оптимизирате свој блог.
 • Изаберите кључну реч за сваки пост на блогу користећи алат попут ио. Користите кључну реч у свом наслову и у посту.
 • Преименујте своје слике помоћу кључних речи, уместо генеричких имена попут „ИМГ_3298“.
 • Користите кључне речи за категорије и ознаке за ваш блог.
 • Проверите да ли је ваш блог прилагођен мобилним уређајима и да добро функционише на мобилним уређајима.
 • Полако учитавање времена може наштетити вашој ранг листи, па се побрините да се ваш блог брзо учита.

Генерално, ако пружате користан, квалитетан садржај на који људи повезују и разговарају на друштвеним мрежама, то ће вам помоћи да побољшате рангирање на претраживачима. Често постављање новог садржаја и активан на друштвеним мрежама такође ће вам помоћи да се рангирате више.

Добродошли у Блогосферу!

Блогови су можда започели као интернетски часописи, али данас је за изградњу успешног блога потребно много више труда и рада него само писање у дневник.

Надамо се да ће овај водич знатно олакшати покретање вашег путовања и поставити вас на пут ка успеху блогања.

Блогање може бити тежак посао, али је такође изузетно корисно. Без обзира да ли су ваши циљеви да делите своје страсти са публиком истомишљеника или да повећате корисничку базу за ваше пословање, желимо вам најбоље!

Речник

 • прављење резервних копија: Резервна копија је засебна копија веб локације, смештена на другој локацији. Резервне копије се обично креирају у редовним интервалима, као што су дневне или недељне. У случају да се нешто догоди вашој веб локацији, можете је вратити помоћу резервних датотека.
 • проток: Ин веб хостинг, пропусни опсег је мерило капацитета вашег вебсајта за пренос података, обично се даје као стопа у секунди. Што је ваша ширина појаса већа, то ће ваша веб страница бити бржа.
 • блог: Веб локација која се редовно ажурира новим садржајем који се зове блог постове. Стварање блогова „веб дневника“, првобитно је започело као својеврсни мрежни дневник.
 • категорије: ВордПресс омогућава вам да организујете све своје блогпостове у једну или више категорија, тип теме која можете да креирате по мери.
 • ЦМС: Систем за управљање садржајем. Софтверска апликација дизајнирана за покретање веб странице или блог.
 • ЦСС: Каскадни листови стилова. Језик који се користи за обликовање изгледа и обликовања ХТМЛ садржај.
 • база података: Блогерске софтверске апликације као што су ВордПресс употреба МиСКЛ базе података за складиштење свих података вашег блога, укључујући и све ваше блогпостове, подешавања, биографије аутора итд.
 • наменски хостинг сервер: Тип веб хостинг где је ваша веб локација једина која се налази на мрежи сервер, и не морате да делите ресурсе сервера са веб локацијама других купаца.
 • домен: Домен је главна адреса веб странице, као што су ввв.екампле.цом или ввв.екампле.орг.
 • регистратор домена: Компанија или организација која продаје домен регистрације (нпр. ввв.екампле.цом), обично уз годишњу накнаду.
 • фоотер: Дно странице веб странице, након главног садржаја. Ин ВордПресс, Садржај подножја често се може прилагодити коришћењем виџета, у зависности од тога тема твој блог користи.
 • блог са домаћинима: Блогови могу се поделити у две врсте: хостирани или домаћин сам. Услуге хостованих блогова пружају веб хостинг за тебе. Платформе за блогање с хостом могу бити лакше почетницима јер је потребно мање техничког знања, али могу ограничити вашу флексибилност и могућности.
 • хостинг: види веб хостинг
 • ХТМЛ: Језик за опис хипер-текста. Стандардни језик који се користи за прављење веб страница.
 • МиСКЛ: Тип база података систем управљања. ВордПресс и многи други ЦМСес користите МиСКЛ базе података да бисте спремили све своје блог података.
 • ПХП: ПХП: Хипертект Препроцессор (рекурзивни бацкроним; некада се означавао као „Персонал Хоме Паге“). Програмски језик који се користи за креирање динамичких веб страница које се прилагођавају током лета сваки пут када их посетите. ВордПресс и многи други ЦМСес су написани у ПХП-у.
 • повезати: Понашање и функције ВордПресс софтвер на а домаћин самблог могу се мењати или додавати на много различитих начина инсталирањем додатака.
 • пост мета: Информације о а блогпошта, укључујући аутора, датум објављивања и све релевантне категорије и ознаке.
 • пошта: појединачни чланак или део садржаја на блог пошта.
 • матичар: види регистратор домена
 • блог са властитим домаћинима: Блогови може се поделити у две врсте: домаћин или у домаћинству Помоћу блога који је домаћин, купујете сопствени веб хостинг и инсталирајте свој ЦМС софтвер по избору. Иако је за покретање блога за самостално гостовање потребно више техничког знања, он вам омогућава контролу над свим аспектима ваше веб странице.
 • СЕО: Оптимизација претраживача. Пракса која помажу веб локацијама да се повећају у резултатима претраживача.
 • сервер: Веб сервер је врста рачунара која чува и доставља веб локације на друге уређаје (као што су телефон или кућни рачунар).
 • дељено хостинг: Тип веб хостинг где се ваша веб локација налази на истој сервер као веб локације других купаца. Ти подели проток и складиште са другим веб локацијама на истом серверу.
 • бочна трака: Већина дизајна веб локација укључује колону на левој или десној страни вашег главног садржаја. Бочне траке често садрже садржај попут менија, оквира за претрагу, аутора или блог информације, категорије и ознаке, итд. Можете користити виџета ин ВордПресс да бисте прилагодили садржај бочне траке.
 • складиште: Код веб хостинга потребан вам је простор за складиштење свих датотека вашег вебсајта. Као и на кућном рачунару, веће датотеке попут слика или видео записа заузимају више простора него текстуалне датотеке.
 • ознаке: ВордПресс вам омогућава да означите свој блогпостове са било којим бројем ознака. Ознаке помажу читаоцима да лако претражују ваш блог и пронађу сродне постове на блогу кликом на везу ознаке да бисте погледали све остале постове истом ознаком.
 • тема: У многим ЦМСес, укључујући ВордПресс, можете да прилагодите изглед своје веб странице инсталирањем различитих тема или чак креирањем сопствене.
 • ТЛД: Домен највишег нивоа. Проширење или крај а домен. Најчешћи су ТЛД. , .јп за Јапан, или .ли за Либију.
 • УРЛ адреса: Униформни локатор ресурса. Адреса веб странице, као што је ввв.екампле.цом/цатегори/паге123.
 • ВПС хостинг: Виртуални приватни хостинг сервер. Тип веб хостинг где један сервер је подељен на више виртуелних сервера, што вам омогућава приступ више проток и складиште. Корак од дељено хостинг.
 • веб хостинг: Све веб странице, укључујући блогове, морају бити хостоване на сервер како бисте били доступни за приступ на Ворлд Виде Вебу. Компаније за веб хостинг пружају простор на својим серверима, обично уз месечну накнаду. Постоји много различитих врста веб хостинга, укључујући дељено хостинг, ВПС хостинг, и наменски хостинг сервер.
 • Вхоис приватност домена: Свака регистрована домен а информације о томе ко га је регистровао укључују се у јавно доступну базу података на мрежи. Вхоис приватност је услуга коју пружа већина регистратори домена који сакрива ваше личне податке (укључујући ваше име, поштанску адресу, телефонски број и адресу е-поште) из јавне базе података и замењује их са веб хостинг информације о компанији.
 • виџет: ВордПресс користи систем додатака за превлачење и испуштање који вам омогућавају да лако прилагодите изглед и садржај свог блог без потребе за знањем кодирања.
 • ВордПресс: А ЦМС то је једна од најпопуларнијих платформи за покретање а блог.
 • ВИСИВИГ: Оно што видите је оно што добијете (акроним се изговара “виззи-виг”). Врста алата за уређивање текста за писање и уређивање текста, слика и другог садржаја на веб локацији из једноставног интерфејса без потребе за учењем шифрирања.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map