Увод и ресурси прикључка – И на Кликки

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Плигг је једноставан, систем за управљање садржајем отвореног кода (ЦМС), намењен креирању друштвених издавачких мрежа или мрежних друштвених заједница, сличних Фацебооку, Реддиту, Твиттеру и Диггу.

Плигг је написан на ПХП-у и користи стандардне МиСКЛ базе података. Лиценца се под ГНУ Афферо Публиц Лиценсе.

Кратка историја

Плигг је покренуо 2005. године његов оснивач, Ериц Хеиккинен. Током наредних неколико година, Плигг је стекао добру репутацију и релативно велику корисничку базу. Много популарних хостинг компанија понудило је Плигг као инсталацију једним кликом, а многи веб програмери и даље га користе за прављење друштвених веб локација.

Након деценије рада на Плиггу, Хеиккинен се уморио од одржавања и желео је да пређе на друге пројекте. Такође, с недостатком интересовања и усмеравања програмера, развој Плигг-а је почео да успорава и дошло је до прилично нереда међу корисницима и програмерима Плигг-а. У 2015. години, Плигг је приметио нагли пад промета и продаје веб локација због недостатка ажурирања ЦМС-а.

У децембру 2015. године, Плигг је на продају понудио његов оснивач и власник Ериц Хеиккинен, заједно са доменом плигг.цом и веродостојношћу за Плигг-ов ГитХуб налог. Компанија је на крају продата јефтино, за приближно 50.000 долара.

Домен плигг.цом је сада тржиште преузимања на коме можете купити поуздане преузимања.

Плигг ЦМС је преименован у Кликки, а тренутно га одржавају два основна програмера Плигг ЦМС-а. Кликки је најављен као званични наследник Плигга-е убрзо након преузимања власти. То је нови пројекат отвореног кода који је форсиран од оригиналног Плигг ЦМС мотора. Нови власници домена плигг.цом понудили су своју подршку и помогли новој развојној заједници Кликкија током транзиције.

Плигг Феатурес

Помоћу програма Плигг лако можете креирати друштвену мрежу или мрежну друштвену заједницу. Корисници Плигг-а имају контролу над садржајем, за разлику од многих других ЦМС система који су дизајнирани за само неколико аутора. Плигг је дизајниран за велики број аутора, који шаљу и модерирају садржај, и то је оно што га је учинило атрактивним када су га покренули..

Плигг је једноставан за употребу и управљање, а може напајати мале друштвене мреже или сличне интерактивне заједнице са пуно садржаја који ствара заједница..

Када је развој обустављен, Плигг ЦМС 2.0.2 је последња верзија платформе. За покретање је потребан веб сервер Апацхе, ПХП верзија 5.3 или новија и МиСКЛ верзија 5.1 или новија. Захтеви за хардвер су скромни и с обзиром на старост ЦМС-а не би требало имати проблема да се покреће на било којем серверу који данас можете пронаћи..

Инсталирање Плигг-а

У јеку своје популарности, многе компаније за хостинг нуде понудиле су инсталацију за Плигг једним кликом. Много туторијала за инсталацију Плигг-а и даље се може наћи на мрежи, али Плиггов изворни код на ГитХуб-у више није доступан за преузимање.

Уместо тога, предлажемо инсталирање Кликкија, Плигг-овог званичног вилице и наследника, јер је развојни рад на Плиггу заустављен и не треба очекивати будућа ажурирања. Такође, веб локација Плигг ЦМС више не постоји, тако да нема корисничке подршке и мало на путу подршке заједнице, пошто се заједница пребацила на друге платформе, наиме Кликки. Сада је могуће инсталирати Кликки путем Софтацулоус-а

Плигг Темплатес

Распон професионалних предложака Плигг доступан је за преузимање са званичног Плигг форума, а већина њих је била бесплатна. Међутим, откад је домена плигг.цом продата, сада их је тешко пронаћи.

Нажалост, рад на многим Плигг шаблонима је обустављен, из два главна разлога. Прво, Плигг предлошци имају огромну базу кодова у поређењу с другим ЦМС системима, па је кодирање предложака захтевало пуно посла. Друго, Плигг предлошци су имали тенденцију прекида са сваким новим издањем, тако да је оптерећење одржавања Плигг шаблона једноставно било превисоко и непрактично за програмере, посебно оне који су бесплатно допринели пројекту..

Да ствар буде још гора, Плигг предлошци не раде у Кликкију без модификације. У теорији, они се могу користити, али количина рада која им је потребна да би их Плигг прилагодио чини овај приступ непрактичним..

Закључак

У свом врхунцу, Плигг је био релативно успешан ЦМС. Иако није био осмишљен као свеобухватни ЦМС са атрактивним масовним тржиштем (попут ВордПресс-а), Плигг је пре деценију успешно задовољавао потребе програмера који раде на пројектима друштвених мрежа.

Имајте на уму да су друштвене мреже биле у повојима још 2005. године. Многи предузетници и програмери сматрали су их неискориштеним тржиштима, па се Плигг појавио у право време. То је омогућило програмерима да из темеља направе друштвену мрежу за неколико дана, а не недеља или месеци.

Један од највећих недостатака Плигг-а био је начин на који обрађује шаблоне. Предлошци окуса су гломазни и захтијевали су пуно кодирања. Погоршавајући ствари, било их је тешко одржавати и многи су морали да буду подешени за нова издања Плигг-а.

Кликки је достојан наследник Плигга-а, али за разлику од свог претходника, није се појавио у право време. Бесна друштвена мрежа је престала годинама пре него што је развој Плигг-а прекинут. Потражња је опала, а интересовање програмера за платформе попут Плигг и Кликки је опало.

То не значи да нема тржишта за Кликки или мале, независне друштвене мреже уопште, јер много програмера још увек ради на њима. Међутим, потражња је много мања него што је била пре деценије.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за развој и управљање веб локацијама:

  • Гоогле Рангирање: Схватите, дијагностикујте и исправите: шта је добро веб локацији ако нико не зна за њега? Сазнајте све о добијању Гоогле ранга који заслужујете.
  • Ултимате листа алата за вебмастере А-З: пронађите све алате који су вам потребни да бисте олакшали управљање веб страницом.

Крајњи водич за веб хостинг

Погледајте наш Ултимате водич за веб хостинг. Објасниће вам све што требате знати како бисте направили информисан избор.

Крајњи водич за веб хостинг
Крајњи водич за веб хостинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map