Слике за студенте: како их пронаћи и користити

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Стокарске фотографије имају помало измучену репутацију. То се углавном дешава због начина на који се често злоупотребљава. Лоше изрезивање, неспретни ефекти, употреба слика које су потпуно ирелевантне за тему или одабир слика које су друге веб странице прекомерно користиле, само су неки од начина на који се фотографије могу злоупотребити..

Ипак фотографије фотографија важан су део савременог дизајна, и без обзира да ли креирате пројекат, пишете рад или дизајнирате веб локацију, права фотографија може добар посао да претвори у сјајан. Искориштавање предности огромне колекције бесплатних слика на интернету моћан је начин да побољшате свој рад.

Зашто бесплатне фотографије?

Студенти – као и многи други креативни типови с ограниченим финансијским средствима – имају три бриге када прикупљају медијске ресурсе:

 • Релевантност: Садржај мора бити релевантан за њихов пројекат.
 • Погодност: Садржај мора бити лако доступан.
 • Буџет: Садржај мора бити бесплатан.

Решавање ових проблема на уравнотежен начин може бити тешко. Можда живите на буџету Рамен Ноодле, или једноставно немате времена, вештине или ресурса да правите фотографије професионалног квалитета или стварате оригиналне уметничке дела за своје пројекте. Док је Интернет препун садржаја, задржавање десне стране закона при избору и кориштењу захтева пажљиво просуђивање.

Ту се појављују бесплатне фотографије. Многи професионални и квалификовани аматерски фотографи одлучују да свој рад бесплатно учине под различитим условима. Ова огромна библиотека фотографија и илустрација додаје важан елемент вашем алату за дизајн и креирање, ако сте озбиљни у стварању висококвалитетног садржаја.

Ауторска права, лиценцирање и фер употреба

Пре него што почнете са претрагом слика и слика, прво морате разумети како се права интелектуалне својине примењују на употребу бесплатних слика. Само зато што су слике слободне за употребу не значи да нема проблема са ауторским правима о којима треба размишљати.

Закони о интелектуалној својини штите права уметника, писаца и других стваралаца садржаја. Крађа туђег дела – свесно или несвесно – може вас довести до престанка обавештења о уклањању Закона о заштити ауторских права у дигиталном тисућљећу (ДМЦА) или вас чак и тужити..

Разумевање ауторских права, поштена употреба и лиценцирање је од суштинске важности ако желите правилно користити медијске ресурсе без кршења било ког закона.

Шта је ауторско право?

Ауторска права су правни концепт који задржава власништво и права коришћења интелектуалне својине – слике, текста, филмова и слично – свом оригиналном ствараоцу. Заштита ауторских права постоји у различитим форматима широм света, али генерално, творац одређеног дела поседује права на дело за одређени период, током кога могу лиценцирати право да га користе другима ако то желе.

Након истека периода ауторских права власништво може бити продато, обновљено од стране власника или њиховог имања, или садржај може постати јавно власништво. Садржај у јавном домену бесплатан је за јавну употребу у свим форматима и може се по својој вољи прилагођавати и модификовати.

Шта је ДМЦА?

Када је ријеч о дигиталним медијима, права власника ауторских права заштићена су у Сједињеним Државама Законом о ауторским правима дигиталног тисућљећа (ДМЦА). ДМЦА је донета 1998. године да би се осигурало да су амерички закони о ауторским правима у складу са условима Светске организације за интелектуално власништво (ВИПО). То је уједно и први велики напор америчке владе да ажурира закон о ауторским правима како би одразио променљиве интересе интелектуалне својине Интернет Доба.

ДМЦА је побољшала заштиту интелектуалног власништва за садржај који се налази на вебу, великим делом употребом Обавештења о уклањању ДМЦА. Ове обавијести власници ауторских права користе за контролу употребе и дистрибуције своје имовине на мрежи. Ако неко открије да је друга страна користила њихову имовину без сагласности, може издати обавештење о уклањању уговорној страни, власнику веб локације на којој се налази садржај или чак добављачу веб хостинга чији сервери држе веб локацију.

Непоштовање обавештења о уклањању ДМЦА може имати озбиљне правне последице, укључујући тужбе и (у екстремним случајевима крађе) чак и хапшење, па се исплати играти на сигурном.

Шта је фер употреба?

Дијелове садржаја заштићених ауторским правима може свако законито користити под одређеним околностима. Једна посебна околност која пружа изузетак од нормалних закона о ауторским правима је доктрина праведне употребе.

У нашем изразито постмодерном добу људи стварају јединствен и оригиналан садржај који често укључује или је заснован на јединственом и оригиналном садржају других. Међутим, пошто закони о интелектуалном власништву морају заштитити и ствараоце и људе који поседују постојећи садржај, где можемо повући границу између крађе и заштићене адаптације?

Праведна употреба је одговор.

Према америчком закону о ауторским правима, „критика, коментари, извештавање вести, подучавање, стипендирање и истраживање“ су заштићене употребе материјала заштићених ауторским правима. Пародије, академски пројекти и друге бројне некомерцијалне сврхе заштићене су као поштена употреба. У сваком случају када се употреба оспорава, закон захтева четири разлога:

 • Сврха и карактер употребе, укључујући да ли је таква употреба комерцијалне природе или је у непрофитне образовне сврхе
 • Природа дела заштићеног ауторским правима
 • Количина и материјалност дела који се користи у односу на дела заштићена ауторским правима у целини
 • Учинак употребе на потенцијалном тржишту дела заштићеног ауторским правима или вредности овог дела.

Сива подручја обилују и без икаквих конкретних критеријума за оно што представља фер употребу, вероватно ће вам бити боље када сте погријешили на страни опреза. Добијање дозволе или валидне лиценце за материјал заштићен ауторским правима – или, још боље, проналажење бесплатног еквивалента који је већ лиценциран за употребу – може вам уштедети пуно главобоље.

Цреативе Цоммонс лиценца

Наравно, можда ћете желети да користите медијске изворе заштићене ауторским правима у сврхе које не спадају у доктрину праведне употребе. У том случају тражите медиј заштићен ауторским правима објављен под одговарајућом лиценцом Цреативе Цоммонс (ЦЦ).

Не желе сви да задрже свој садржај иза закључавања. Један од најпопуларнијих начина за дељење слика, текста и других креативних дела са другима је путем Цреативе Цоммонса.

Систем лиценцирања Цреативе Цоммонс, који је створио и којим управља непрофитна организација, створен је „… да би свим појединцима, појединцима, креативцима до великих компанија и институција, пружио једноставан, стандардизован начин давања ауторских дозвола за њихов креативни рад.“ Она се залаже за приступ „нека права задржана“ на ауторским правима преко традиционалног облика „све или ништа“.

Цреативе Цоммонс лиценце долазе у разним врстама и могу се користити за ограничавање садржаја на некомерцијалну употребу, за одобравање било какве употребе са атрибуцијом или чак отварање садржаја за било какву употребу (ефективно пуштање у јавно власништво). Имајте на уму да, иако Цреативе Цоммонс лиценцирање помаже уметницима да модификују и усавршавају своја ауторска права, то не замењује.

Када тражите слику, алати попут Флицкр и Гоогле Имагес могу вам помоћи да сортирате резултате према врсти лиценце. Ово је сјајан начин да сузите претрагу од самог почетка и избегнете потенцијално кршење ауторских права.

Врсте лиценци Цреативе Цоммонс

Постоји шест различитих врста лиценци ЦЦ, али све су комбинација четири различите компоненте лиценцирања: атрибуција, деривати, схареалике и комерцијална употреба.

 • Атрибуција: ова компонента даје другима да знају да вам морају одати признање за оригинално дело. Сама, компонента атрибуције ће омогућити другима да раде све што желе, све док одају признање оригиналном делу као што је аутор дела одредио.
 • Деривати: било која модификована дела из оригиналног дела се називају дериватом тог дела. У неким случајевима, аутори не желе дозволити другима да модификују своје дело и тако означе ЦЦ лиценцу без лиценце за деривате. Да би се користило дело мора се представити тачно онако како је представљено оригинално дело.
 • Дијели под истим условима: ова компонента ЦЦ лиценце ће јасно дати до знања да било који дериват тог дела такође мора имати исту ЦЦ лиценцу као оригинал. Ово вас не ограничава на некомерцијалне сврхе, али одређује да нови деривати морају имати потпуно исту ЦЦ лиценцу као оригинал, што корпорације вероватно не би желеле да раде.
 • Комерцијалну употребу: аутор ће често одредити да ли желе да се њихова дела користе у комерцијалним апликацијама или не. Ученици ће већину дела користити у школским радовима или пројектима и могу да користе слике са некомерцијалним атрибутом, јер за рад неће добити комерцијалну надокнаду.

Од ове четири компоненте нуди се шест различитих ЦЦ лиценци:

 • ЦЦ БИ: ово је једноставна лиценца за атрибуцију и даје вам највише слободности у употреби слике. Можете направити деривате дела, па чак и користити га у комерцијалну употребу, све док само додијелите кредит изворном ствараоцу онако како они то затраже. Међутим, мораћете да следите четири правила за издавање одговарајуће атрибуције у ЦЦ БИ лиценци.
 • ЦЦ БИ-СА: и даље можете да направите деривате оригиналног дела и чак га комерцијално користите, али само ако дате исту лиценцу као оригинал и дате оригиналном аутору дела као што су они затражили.
 • ЦЦ БИ-НД: ова лиценца значи да вам није дозвољено да производе деривате оригиналног дела. Међутим, оригинал можете и даље делити под ЦЦ БИ лиценцом.
 • ЦЦ БИ-НЦ: ако сте предузеће, нећете моћи да користите НЦ лиценцу јер одређује употребу “некомерцијално”. Међутим, као студент, слике ћете користити у већини академских радова и пројеката и даље их можете користити све док од њих комерцијално не профитирате..
 • ЦЦ БИ-НЦ-СА: ово је слично некомерцијалној лиценци о којој смо раније расправљали, али такође инсистира на томе да задржите исту ЦЦ лиценцу када делите фотографију. На тај начин, без обзира колико пута други деле оригинални рад, увек иде са потпуно истом лиценцом.
 • ЦЦ БИ-НЦ-НД: друга верзија некомерцијалне ЦЦ лиценце је она која такође ограничава изведене радове. Ово је нај рестриктивније од свих лиценци и у основи каже да се оригинална слика не сме мењати или користити за комерцијални профит.

Омогућавање правилног приписивања

Када користите слику заштићену ЦЦ лиценцом, увек ћете морати да обезбедите одговарајућу атрибуцију. Аутор вам може или не мора рећи како желе да се кредит изда. Ако не, увек можете да укључите следеће да бисте дали одговарајућу ЦЦ атрибуцију:

 • Ауторски кредит: поверите аутору или ономе ко лиценцира слику онако како жели да јој се додељује кредит, укључујући трећа лица.
 • Но Титле Цхангес: користите исти наслов дјела наведен у оригиналу.
 • Онлине локација: додајте УРЛ оригиналној слици да бисте остали знали где сте добили посао на мрежи.
 • Опишите изведенице: ако стварате дериват дела, такође морате то идентификовати тако што ћете дати кратак опис како је изведен из оригинала.

Проналажење бесплатних слика

Сада када знате све о ауторским правима, ДМЦА-има, фер употреби, лиценцирању Цреативе Цоммонса и како да обезбедите правилно приписивање, спремни сте да почнете да тражите слике и графике које бисте користили за своје пројекте. Интернет садржи обиље ресурса за проналажење сјајних слика.

Флицкр

Једно од највећих спремишта слика Цреативе Цоммонса је Флицкр, који се добија од чланова који могу бити аматерски или професионални фотографи. У ствари, толико је познато да се друге архиве слика обично повлаче са веб локације Флицкр приликом враћања резултата за сопствене претраге слика..

Када тражите слике на Флицкр-у, приказаће се слике објављене у оквиру свих различитих врста лиценци. Међутим, можете да филтрирате резултате претраге према врсти лиценце да бисте уклонили слике које не одговарају вашим захтевима. Само уверите се да дајете атрибуцију која одговара лиценцирању које се односи на слике које одаберете.

Исправно приписивање може бити дуготрајно и компликовано да изградите себе. Срећом, постоје алати које можете користити да процес знатно олакшају. ИмагеЦодр је једно средство. Само убаците Флицкр УРЛ за слику коју желите да користите у алат и прави текст приписивања ће бити генерисан за вас. Друго средство за генерисање одговарајуће атрибуције за слике пронађене на Флицкр-у је Цомпфигхт. То је Флицкр алатка за претрагу која генерише правилно обликовани кредитни текст за вас, тако да све што требате направити је копирати и залепити текст кредита у свој посао.

Викимедиа Цоммонс

Викимедиа Цоммонс је складиште медијских датотека које укључује не само слике, већ и звучне и видео снимке – сви доступни за употребу у јавном домену. Иако су готово све датотеке слободне за поновну употребу, стварни услови лиценцирања разликују се од једног до другог ресурса. Детаљи у вези са врстом потребне атрибуције могу се наћи на страници која истиче део медија који вас занима. Ова веб страница нуди вам не само могућност претраживања по теми слике и лиценци, већ и по локацији, врстама цртежа, професији аутора или извору дела.

Листа за ЦЦ претрагу

Зашто отићи негде другде када Цреативе Цоммонс пружа везе до свих релевантних претраживача широм веба? Само крените на страницу Цреативе Цоммонс Сеарцх и можете претражити све врсте медија и у специфичним архивима слика од Еуропеане до Пикабаиа. Алат за претрагу може чак и ограничити резултате на основу тога да ли су резултати погодни за комерцијалну употребу и омогућавају ли деривате. Сјетите се само да се алат само повезује на друге претраживаче и не врши никакво стварно претраживање. Као резултат, нема гаранције да су враћене слике ЦЦ слике. Зато увек два пута проверите лиценцирање које се односи на све слике које нађете пре него што их заиста употребите.

Гоогле Имагес

Сви знају да се Гоогле претраживач може користити за тражење слика. Међутим, како можете видети само подељиве слике? Проћи кроз слике, кликајући да их отворите, може бити много времена да бисте сазнали да немају ЦЦ лиценцу. Срећом, заправо можете променити своје напредне параметре претраге да бисте ефикасније циљали на ЦЦ материјал у Гоогле Имаге претраживању користећи Гоогле напредну претрагу слика. Дођите до дна листе и изаберите права коришћења која желите. „Слободна употреба или дељење“ била би еквивалентна ЦЦ БИ лиценци. Сада ће се појавити слике које можете користити или делити. Међутим, ипак ћете морати да кликнете на слику да бисте пронашли оригинални извор како бисте дали одговарајућу кредитну способност.

Било који од ових извора може вам помоћи да пронађете слике које задовољавају ваше потребе, а истовремено вас држе на правој страни закона. Имајте на уму да је употреба слике или графике на начин усклађен с њеним лиценцирањем ваша одговорност. Увек читајте фини тисак!

Све састављање

Једном када пронађете своје слике и графику, пожелећете да их користите на најбољи могући начин. То ће се разликовати од пројекта до пројекта, али следећи неколико једноставних савета могу вам помоћи да најбоље искористите своје слике.

Проверите своје слике помоћу Гоогле претраге слика: Да ли се питате колико је јединствена и упечатљива слика вашег избора? Претрагом обрнуте слике можете отпремити слику на Гоогле и извршити обрнуту претрагу како бисте пронашли све остале веб локације, документе и пројекте на којима се користи – под условом да их Гоогле индексира, наравно. Ова паметна услуга може вам помоћи да избегнете прекомерну употребу слика у раду и задржите ствари занимљиве и оригиналне.

Избегавајте прекомерно фотографисање: сви воле леп градијент или филтер за корекцију боја, али будите опрезни приликом оптимизације ваших слика. Покушајте да избегавате непотребне усеве, клонове, величине или филтере, јер све ово може претворити вашу идеалну слику у неуредан неред..

Немојте занемарити Пхотосхоп уопште: бесплатне слике често долазе из аматерских извора и као такве могу повремено бити потребне ситне промене. Ако вам је пријатно за Пхотосхоп, узимање времена за подешавање експозиције, контраста и боје може вам помоћи да ваш слободњак изгледа као да га је професионални снимак.

Држите га релевантним: можда сте пронашли савршену фотографију носорога високе резолуције, али ако не говорите о угроженим врстама или великим сисарима афричке саване, вероватно не припада вашем пројекту. Слике морају побољшати ваш рад, а не одвлачити пажњу од њега.

Употреба фотографија са залиха фантастичан је начин да у свој рад укључите занимљиве слике. Користите одговарајуће алате за претрагу, обратите пажњу на лиценцирање и узмите времена да прочистите бесплатне слике алатима за уређивање, и ускоро ћете креирати садржај професионалног изгледа који ће бити више од оцене.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за студенте и Интернет:

 • Водич за ученике из математике & Ресурси: мрежни ресурси за побољшање математичких вештина ученика.
 • Едукативне веб странице за децу: погледајте ову листу сјајних веб локација за побољшање читања, писања, науке, историје – и математике.
 • Веб ресурси за дигиталну писменост у учионици: сјајни начини да се студенти едукују о рачунару и интернету.

26 Луде чињенице о којима никада нисте знали о Гооглеу

Јесте ли се икад запитали шта се заправо догађа у гиганту претраживача? Тада бисте требали да проверите нашу инфографику, 26 лудих чињеница о којима никада нисте знали о Гооглеу.

26 Луде чињенице о којима никада нисте знали о Гооглеу
26 Луде чињенице о којима никада нисте знали о Гооглеу

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me