Шта су називи домена? Све што власник веб странице мора знати [Ажурирано 2020]

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Данас постоји много јединствених начина за почетак рада на мрежи – преко друштвених мрежа попут Фацебоока и Твиттера, путем Интернет тржишта попут еБаи и Етси, чак и на класификованим мрежама попут Цраигслиста.

Али на крају ће сваки посао који је озбиљан у вези са присуством на мрежи требати своју веб локацију, а први корак ка чврстом присуству на мрежи је избор правог имена домена за вашу веб локацију.

Имена домена

Contents

Основе доменског имена

Када поставите нову веб страницу, једна од најважнијих одлука коју треба да донесете биће ваше ново име домена.

Овај водич истражује техничке детаље о именима домена, а затим се фокусира на питања као што су одабир доброг имена домена и како функционише регистрација..

пссст: Ако желите да купите име домене, погледајте наш водич о најбољим местима за куповину имена домена. Мање је технички, практичнији водич и садржи наше најпопуларније изборнике и критике корисника.

Али, ако желите све глупе делове, прочитајте даље.

О чему причамо када говоримо о именима домена?

У веб адреси или УРЛ-у, име домене је све између знака протокола и прве косог дела (ако постоји).

Тако, на пример, у УРЛ-у: хттпс://плацехолдер.цом/соме/паге.хтмл

Назив домена је: плацехолдер.цом

Имена домена се такође користе за адресе е-поште: [заштићена е-пошта]

Шта је име домена?

Сада када знамо о чему причамо – о чему причамо?

Википедија пружа корисну, али помало непрозирну дефиницију:

А име домена је идентификациони низ који дефинише област административне аутономије, овлаштења или контроле на Интернету

Шта то тачно значи? Хајде да разбијемо мало.

Идентификацијски низ

Назив домене је људски читљив идентификацијски низ.

Идентификацијски низови, јер се морају недвосмислено односити на тачно једну ствар, морају бити јединствени. Не могу бити дуплицирани ИД-ови.

Из тог разлога, ИД бројеви у рачунарским системима су често врло дуги, насумично генерисани бројеви. Али називи домена нису такви – они су разумљиви људима, али су ипак јединствени.

Они су не само да су људи читљиви, већ су и људски значајни. То јест, за разлику од вашег телефонског броја – који је само низ бројева, али довољно кратак да је на неком нивоу „читљив на људима“ – име домене је и читљиво и значајно..

Он не идентификује домену само на другим рачунарима, већ идентификује тај домен нама.

Због те смислености, избор имена домена има утицаја на брендирање и маркетинг, као и на било какву програмску анализу значења и садржаја, као што је индексирање претраживача..

Касније ћемо у овом одељку погледати како се јединственост намеће у систему имена домена и како се људско значење пресликава на рачунарско значење.

Административна аутономија, овлашћења и контрола на Интернету

“Краљевство” које смо горе споменули је домен у називу домена. Домен контролише одређена особа или корпорација.

Ако имате домен, то значи да контролишете садржај или усмјеравање унутар тог домена. Ако имате екампле.цом, одређујете шта ће се појавити на блог.екампле.цом као и на екампле.цом/абоут-паге.хтмл.

Такође можете дозволити другим људима да одређују те ствари. Та способност да се изврши административна овлашћења ефикасно дефинише именовани домен на Интернету.

Систем домена

Систем домена је хијерархијски систем идентификације домена и поддомена. Сви домени су, у ствари, поддомене другог домена. На врху хијерархије налази се (неименовани) систем домена.

Систем домена администрира приступ доменама највишег нивоа (ТЛД). То су „екстензије“ као што су: – .цом – .орг – .нет

Сваким ТЛД-ом управља друга компанија или агенција која даје могућност постављања поддомене:

 • екампле.цом
 • екампле.орг
 • екампле.нет

У многим ТЛД доменима непосредна поддомена је оно што потрошачи могу купити као име домена. Ипак, то није увек случај. ТЛД-ови са кодом земље понекад имају двослојни систем:

 • екампле.цом.ау
 • екампле.орг.ук

Власници ових имена секундарних домена могу, ако одлуче, да створе додатне поддомене:

 • блог.екампле.цом
 • сторе.екампле.орг.ау

Овим поддоменама може чак директно да контролише трећа страна којој је додијељен административни приступ преко поддомене. То се догађа на многим блоговским мрежама као што су ВордПресс.цом и Тумблр.

Јединствени идентификатори и мапирање ИП адреса

Овај хијерархијски систем је оно што осигурава да су сва имена домена јединствена. Систем имена домена не дозвољава да два ТЛД-а буду иста.

Администратори сваког ТЛД-а тада осигуравају да не дозвољавају дупликат поддомене. Власници поддомена су одговорни за осигуравање да не стварају дупликат секундарних поддомена или дупликата именованих извора.

Сваки административни ниво одговоран је само за своје непосредне поддомене – ниједан орган власти не треба да надгледа целину.

Ово је и начин на који су људи читљиви домени преведени у рачунарски значајне ИП адресе.

Примарни ДНС сервери имају директоријум који мапира ТЛД-ове на одређене ИП адресе. Сваки ТЛД сервер има сличан директориј за сваки поддомена.

Ови директорији су распоређени тако да никада не постоји ниједна тачка грешке. Ова шема дистрибуције је мало компликована, али у својој суштини, ДНС систем функционише на следећи начин:

 • Ваш прегледач покушава да дође до хттп://блог.екампле.цом/индек.хтмл
 • Прво пита примарне ДНС сервере који управљају .цом доменом.
 • Затим пита администратора .цом који администрира пример поддомене.
 • Затим пита пример поддомене ко администрира поддомена блога.
 • На крају, он пита администратора поддомене блога за ресурс на индек.хтмл.

Ово се дешава врло брзо и аутоматски. Такође, веб прегледач памти ове информације, тако да не пролази кроз цео процес сваки пут.

Ако се питате како прегледач добија оригиналну локацију примарних ДНС сервера: листа адреса је упакована у веб прегледаче.

Ово пружа почетну тачку. Како добија нове информације из система администрације ДНС-а, спрема нову адресу која му је дата. Све док је бар једна од његових адреса тачна, моћи ће да добије све остале информације које су јој потребне.

Имена домена и УРЛ адресе

Имена домена и УРЛ адресе

Ријеке, баре, језера и потоци – сви имају различита имена, али сви садрже воду.
– Мухаммад Али

Овај кратки одељак објашњава шта је УРЛ и како се разликује од назива домена.

Шта говоримо?

УРЛ је низ слова, бројева и симбола у адресној траци вашег веб прегледача. Често се користи синонимно са „веб адресом“.

На пример: хттпс://плацехолдер.цом/абоут-ус.хтмл

Шта је УРЛ

УРЛ је јединствени локатор ресурса. То је (углавном) људски читљив низ који јединствено идентификује ресурс (имовина, датотека, део садржаја) на Интернету.

Пошто је УРЛ јединствени идентификатор, понекад се назива и УРИ – Униформ Ресоурце Идентифиер.

Ово је вероватно тачније име од УРЛ-а, јер УРЛ вам заправо не говори где се ресурс налази (његова локација), већ служи само да га идентификујете. Иако је точнији термин, УРЛ и даље остаје чешћи.

УРЛ адресе укључују имена домена

Свака УРЛ адреса мора да садржи назив домене. Назив домене је све између протокола (хттпс: //) и првог коса црта.

У овом УРЛ-у: хттпс://плацехолдер.цом/абоут-ус.хтмл, име домена је: плацехолдер.цом

Имена домена нису УРЛ адресе

Назив домена плацехолдер.цом сам по себи није УРЛ. Односи се на домен, а не на одређени ресурс на том домену.

Упоређивањем с протоколом (хттпс://плацехолдер.цом) он постаје специфичан УРЛ: идентификатор главног индекса у домени плацехолдер.цом.

ДНС Рецордс

ДНС Рецордс

Дјевојко, ставите своје записе,
реци ми своју омиљену песму
Само напред, спусти косу
– Цоринне Баилеи Рае

Овај одељак покрива важне информације о систему имена домена (ДНС), шта су сервери имена и како раде, које ДНС записе требате да бринете и зашто ћете требати да измените свој.

Шта су ДНС записи?

ДНС је систем домена. То је прилично компликован систем, распоређен на стотине сервера широм света и садржи неколико слојева међусобно повезане технологије.

Првенствено, ДНС је одговоран за превођење људских читљивих имена домена у ИП адресе које се могу користити на рачунару. То је, у суштини, џиновски именик који повезује имена са бројевима – интернетски телефонски именик.

Адресе повезане са једним доменом називају се ДНС записи. Они одређују где треба да шаљу захтеве повезане са тим доменом.

Где се чувају ове евиденције? Они се чувају на серверу вашег имена домена.

Сервери имена – дистрибуирани адресар

Ниједан појединачни рачунар не може да сачува све информације потребне о сваком имену домена на свету. Те информације се дистрибуирају на хијерархијски начин.

 • Тхе сервери имена роот-а садрже информације о свакој домени највишег нивоа (ТЛД) и где треба пронаћи записе за сваки ТЛД.
 • ТЛД сервери имена пружите информације о томе где пронаћи податке о свакој секундарној домени унутар тог ТЛД-а.
 • Сервери домена пружите коначне информације о томе где треба послати захтев за одређени домен.

Ово је можда мало збуњујуће, па замислимо да покушавате да погледате страницу на УРЛ-у: хттп://екампле.цом/абоут-ус.хтмл

 • Прегледач би прво контактирао једног од глобалних сервери имена роот-а да бисте сазнали где да добијете информације о .цом доменима.
 • Тада би питао сервер .цом имена где добити информације о екампле.цом.
 • Тада ће питати сервер домена екампле.цом где треба да шаље захтеве за веб странице.
 • Тада би веб серверу послао захтев за страницу абоут-ус.хтмл.

Наравно, ваш рачунар не мора да ради све то сваки пут јер памти (кешира) неке од најчешћих адреса – на пример где треба да потражите детаље .цом домена.

Ауторитативни назив сервера

Свако име домена има ауторитативни сервер сервера. Ово је последња веза у горњем ланцу – сервер који одређује крајње одредиште за захтеве повезане са одређеним именом домена.

Ко контролише ДНС записе?

Знаш.

Па, власник домена их контролише. У ствари – то је управо оно што „поседујете“ када поседујете име домене: имате право да одредите ауторитативни сервер сервера и садржај ДНС записа повезаних са доменом.

Које податке садржи ДНС запис??

ДНС записи за домен садрже десетине појединачних врста записа о ресурсима (РРс), али само неколико њих је од општег значаја за већину корисника веб хостинга.

Најважнији РР су:

 • А – Ово је примарни запис повезан са именом домена. Садржи ИП адресу којој се требају послати захтеви специфични за домену.
 • ЦНАМЕ – „Канонско име“, овај запис пресликава домен као псеудоним у други домен. Може се користити уместо ХТТП преусмеравања за слање промета са једног домена на други.
 • ДНАМЕ – „Име делегације“, овај запис функционише као ЦНАМЕ, али укључује и поддомене.
 • МКС – „Размена поште“, одређује ИП адресу сервера поште домена.

Шта да радим са ДНС записима?

Ако региструјете име домена преко свог хостинг рачуна, можда нећете морати ништа да предузмете. Ваша хостинг компанија, која је такође ваш регистратор, побринут ће се за почетну конфигурацију, а ви о томе нећете морати бринути..

Међутим, постоји неколико случајева у којима ћете можда требати или да уредите своје ДНС записе или промените своје сервере имена.

Хостинг и регистрација домена одвојени

Ако користите регистратор домена који није домаћин компаније, вероватно ћете морати да повежете име домена са вашим налогом тако што ћете ажурирати ауторитативне сервере имена вашег домена.

Алтернативно, понекад можете сами да уређујете појединачне ДНС записе ресурса (РР), али то понекад може створити проблеме, посебно код дељеног или облачног хостинга, који могу имати динамичне ИП адресе.

Коришћење апликације треће стране за пошту

Ако користите услугу е-поште засновану на домену, као што је Гоогле Аппс, вероватно ћете морати да промените МКС запис да бисте усмерили саобраћај поште на провајдера сервиса.

Мреже за испоруку садржаја

Ако користите мрежу за испоруку садржаја, обично ажурирате појединачне записе ресурса да бисте указали на ивице сервера ЦДН-а или сте поставили ЦДН-ове сервере имена као ауторитативни сервер имена на домену.

Како ажурирати ДНС записе и информације о серверу имена

У већини контролних панела за хостинг постоји одељак за управљање доменом који вам омогућава да уређујете детаље о домену, укључујући сервере имена и ДНС записе. Регистри домена ће имати сличан интерфејс за ажурирање ових података.

Бирање доброг имена домена

Бирање доброг имена домена

Оно што је у имену? То што зовемо ружа
Било којим другим именом мирисало би као слатко.
– Виллиам Схакеспеаре

Овај одељак покрива неке најбоље праксе у вези с именовањем домена и неке од најчешћих грешака и заблуда.

Шта је добро име домена?

Не постоје правила са именима домена – само општа упутства. А то у великој мери зависи од онога што покушавате да постигнете.

Генерално гледано, имена домена требају бити:

 • Што је могуће краће
 • Лако записивати
 • Лако за памћење
 • Специфична или добро брендирана кључна реч
 • Недостаје било какве интерпункције
 • Завршите у било .цом или .орг

Брендирање и кључне речи

Са аспекта СЕО, било би идеално да назив вашег бренда и ваше примарне кључне речи буду исте.

На пример, ако сте фирма за чишћење прозора у Куинци-у, идеална ситуација би била да назив ваше компаније буде „Куинци чишћење прозора“, а ваше име домена куинцивиндовцлеанинг.цом.

Међутим, то не успе увек.

Постоје марке везане за брендирање повезаних са робним маркама изван промета претраживача. Можда вам треба паметна, измишљена реч, неко име. Можда је ваша компанија или организација присутна већ дуже време и већ има назив бренда.

У овим је случајевима изградња марке одвојене од претраживача пресудна, а циљ је натерати људе да вас посебно траже. Друго, можете радити на СЕО-у за одређене речи и изразе у чланцима и блоговима далеко од почетне странице (али то је сасвим друга тема).

Ако не покушавате да изградите назив марке одвојено од кључних речи – на пример, ако заиста желите да оптимизирате целокупно предузеће како бисте уновчили промет од нишних кључних речи – онда би ваше име домена требало да буде једноставно верзија најчешћих упита за претрагу унутар своје нише.

На пример, сајт намењен продаји колекционарских поштанских марака за битцоине може бити:

 • стампсфорбитцоинс.цом ИЛИ
 • буистампсвитхбитцоинс.цом

Понекад је избор израза очигледан са становишта марке. Ако се неколико опција чини разумним, користите Гоогле-ов алат за кључне речи да бисте одредили која ће привући највише промета. (Друга могућност је да их региструјете неколико.)

Сувенири у именима домена

Неки верују да су цртице добра идеја у именима домена богатих кључним речима јер Гооглеу олакшава рашчлањивање појединих речи. Размишљање гласи:

 • домаин-наме-фулл-оф-кеивордс.цом.

За СЕО је боље него:

 • домаиннамефуллофкеивордс.цом.

То заиста није тачно. Гоогле и други претраживачи немају проблема са парсирањем речи у верзији без дефикса.

Такође, цртица може створити проблем са брендирањем из два разлога:

 • Хифенизирана имена домена изгледају као нежељена, што ће искључити неке потенцијалне посетиоце.
 • Људи који директно приступају вашој веб локацији вероватно ће заборавити цртице.

Ова друга тачка је посебно проблематична за људе који су одабрали цртицу са доменом јер је нехифенирана верзија већ преузета.

То може узроковати губитак промета и слабљење вашег мрежног бренда, јер ће људи неизбежно уписати нефифирана верзија вашег имена домена и завршити на нечијем веб локацији или паркираном домену.

Дакле – цртице нису ни добре ни лоше за СЕО, али могу бити лоше из других разлога. Вероватно је најбоље да их избегавате када је то могуће.

Имена домена и правопис

Имена домена требају бити што једноставнија за писање. Ослањање на пунце, чудне правописе или комбинацију слова и бројева може отежати памћење људи. Такође отежава вербалну комуникацију са именом домена.

.ЦОМ и .ОРГ домени највишег нивоа

Уопштено је добра идеја да се региструју и користе .цом или .орг ТЛД за веб локације, јер су оне најчешће и лако се памте.

Најчешћи разлог за коришћење једног од алтернативних гТЛД-а – .нет, .инфо, .биз – је тај да жељено име домена .цом није доступно. То је ужасан разлог.

Употреба .цом је толико раширена и прихваћена да ћете непрестано губити саобраћај од људи који случајно прелазе на .цом верзију вашег домена.

Поред тога, овим трећим нивоима гТЛД-а јавност углавном не верује. То може утицати на вашу веродостојност, што ће знатно мање вероватно да ће људи куповати од вас, повезивати вас или се бавити вашим садржајем.

Неке компаније за веб хостинг, регистратори и СЕО стручњаци ће тврдити да је коришћење .цом или .орг домена боље за СЕО. Нема доказа који би сугерисали да било који претраживач сматра .цом и .орг домене квалитетнијим од било којег другог, или да директно утиче на рангирање.

Међутим, овом веровању може да постоји мало истине.

На рангирање претраживача у великој мери утичу везе на веб страницу са других страница и друштвених медија. Ако се УРЛ сајта чини непоузданим, мање је вероватно да ће га људи повезати или делити страницу са њега на Фацебооку. То ће имати значајан утицај на СЕО.

„Егзотични“ ТЛД

Поред генеричких ТЛД-ова – .цом, .орг, .нет, .инфо, итд. – постоје још две групе ТЛД-ова:

 • ТЛД-ови са кодом државе – .ук, .ру, .ау, .де, итд.
 • „Проширени“ генерички ТЛД-ови – .про, .ниња, .лавиер итд.

Многи ТЛД-ови са кодом земље користе се као да су заправо проширени генерички ТЛД-ови, као што су .ли, .тв и .ио. Питања која се односе на било који од њих су иста.

Генерално гледано, лоше је користити проширене ТЛД-ове.

 • обично су много скупље
 • неће их подржати све компаније за хостинг
 • неће их подржавати сви веб прегледачи
 • нема гаранције да ће органи регистрације домена трајати
 • лако се заборављају или погрешно уносе

Последња тачка је вероватно најважније питање. Ако имате веб локацију постављену на адреси хттп://јохнсмитх.лавиер, веома је вероватно да ће неки људи који покушају да посете вашу веб локацију доћи на посету хттп://јохнсмитх.лавиер.цом.

Опет – .цом завршетак је уобичајен и толико аутоматски за толико људи да ћете сигурно изгубити промет.

Домаин Хацкс

Посебан случај проширене употребе ТЛД-а су такозвани „хацк за домену“, где се ТЛД суфикс користи заједно са именом другог домена другог нивоа за формирање речи или фразе. Најчешћи пример тога је бит.ли. Други пример је употреба .ме ТЛД за правопис домена попут цри.ме и ти.ме.

Ако сте технолошки покретач који лансира цоол цоол СааС апликацију, ово би могла бити добра идеја. Али за већину предузећа, организација и појединачних блогера то није добра идеја. Врло је вероватно да ће име бити погрешно написана или да ће се унети у прегледач са .цом додатком на крају.

Чак и супер-цоол почетници који ово раде имају тенденцију да осигурају да имају верзију .цом: хттп://бит.ли можете приступити са хттп://битли.цом.

Имена домена на основу локације

Ако сте добављач услуга или малопродајна кућа с одређене географске локације – попут водоинсталатера, угоститеља или уредника земљишта – можда би било добро да име свог града или града укључите у своје име домена, посебно ако покушавате за име домена богатог кључним речима.

То је зато што људи имају тенденцију да траже одређене врсте услуга, продавница и ресторана тако што у своје претраживање укључују име града или четврти.

Такође, ако сте (на пример) водоинсталатер, не треба вам свако ко тражи водоинсталатера да слети на вашу веб локацију – само људи који траже водоинсталатера у вашој близини.

Кршење правила

Постоје снажни пословни разлози да се прекрше било која од ових правила или све њих.

На пример, коришћење .тв за видео локацију или .инфо за документацију може имати савршен смисао у вашем контексту.

Можда сте један од оних новопечених стартупа са шаљивим именом и неславним доменом који завршава. Можда сте толико фокусирани на подударање кључних речи да су цртице боље него да одаберете друго име домене.

Међутим, већина људи није изузетак од општих правила попут ових – и много више људи мисли да су посебни него што заиста јесу.

Обавезно пажљиво размотрите све ове факторе пре него што се одлучите за име домене. Ваша одлука ће имати стални утицај на вредност ваше веб странице.

Једноставне ствари за памћење

Иако је могуће истовремено купити више имена домена или преусмерити веб локације на различита имена домена, много је лакше и корисније за ваш блог или посао ако први пут одаберете право име домена.

Размислите о веб локацијама које користите свакодневно. Које карактеристике имају њихова имена домена? Да ли су једноставне или сложене? Покушајте да пронађете исто за свој блог или Интернет пословање.

Ево још неколико ствари које треба узети у обзир при избору имена вашег домена:

Свако би га требао изговарати.

Постоји пуно креативних начина за писање имена домена, али мало људи има буџет за телевизијске огласе или друге маркетиншке кампање за масовне медије који могу помоћи јавности да изговара тешко написан домен.

Када бирате домен, покушајте да урадите „радио тест“ са неким пријатељима и породицом.

Да бисте то учинили, реците им име домена вашег потенцијалног веб локације. Могу ли то правилно написати? Ако да, онда сте вјероватно на добром путу.

Да ли ће се односити на ваше читаоце и потенцијалне купце?

Имена домена морају брзо створити поверење код потенцијалних посетилаца и купаца.

Може ли име домена које изаберете створити поверење? Да ли је кратак и привлачан?

Људи би требали бити у стању запамтити име ваше веб локације и моћи их упутити пријатељима усменом предајом. Иначе је вероватно превише сложен.

Потенцијални посетиоци такође би требали моћи да разумно очекују шта укључује ваша веб локација пре него што кликну на њу.

Одабир правог имена домена може утицати на вашу веб локацију на многим нивоима.

Афтермаркет Домаинс

Афтермаркет Домаинс

Све што је злато не блиста,
нису сви који тумарају изгубљени;
старо што је снажно не изумире,
мраз није посегнуо за дубоким коренима.
—ЈРР Толкиен

Овај одељак покрива све што требате знати о куповини претходно регистрованих домена у претпродаји имена домена. Обухвата процјену вриједности, цијене, истраживање и како пронаћи домену коју тражите. Такође се дотиче и зашто домени на тржишту могу бити тако велика инвестиција.

Домен који желите узети је!

Често је најтежа ствар у проналажењу имена домена та што су узете све очигледне одлуке.

Дешава се свима у неком тренутку. Добивате идеју за нову веб локацију, предузеће или апликацију. И ви сте изабрали савршено име. Пожурите до рачунара и унесете име у мали оквир на вашем омиљеном регистру домена – није доступан.

Пробаш свој други избор. Није доступно. Почињете са покушајем варијација. Сва добра су узета. Почињете да разматрате .биз. Питате се да ли је додавање „најбољег“ на предњу страну домена лоша идеја.

Најгоре од свега – прегледате веб локацију на својој домени и тамо нема ничега. Регистровани су месецима или годинама – и они га ни не користе!

Ако покушавате да саставите нову реч или име ваше нове веб локације није ограничено постојећим називом предузећа, можда бисте одлучили да само наставите да претражујете и искушавате имена све док не пронађете ону која је доступна као .цом.

Али друга опција је да покушате да домен купите од тренутног власника.

Трговина домена

Постоји читава индустрија људи који купују имена домена и поново их продају. Већина ових домена укључује вредне кључне речи, уобичајене фразе или имена релевантна за популарну културу.

Ако се назив домена који се тренутно користи користи, мало је вероватно да ће се продати. Међутим, ако се домен не користи или је „паркиран“, постоји велика шанса да га је неко купио у нади да ће га касније препродати..

Не плаши се

Као што је случај у свим индустријама и областима живота, одметници се примећују. Дакле, када се гледа продаја домена, лако се усредсредити на велике новчане трансакције. А било их је доста:

 • инсуре.цом – 16 милиона долара у 2009. години
 • сек.цом – 13 милиона долара у 2010. години
 • фунд.цом – 10 милиона долара у 2008. години

Чак и поред смешних износа попут оних, високопрофилна препродаја домена редовно доводи цене у десетинама или стотинама хиљада долара.

Али то је само то – велика продаја продаје. Већина продаје домена креће се од неколико хиљада долара, а многи добри домени доступни су за само неколико стотина.

Сви инвеститори у име домена надају се да ће успети да продају једну велику продају, али стварност је да они зарађују свој новац у агрегату – покушавајући да остваре мало профита од сваке продаје.

Где купити постојећа имена домена

Понекад је могуће сазнати ко је власник домена претраживањем ВХОИС информација. Ако је доступан, можете их директно контактирати у вези куповине домена.

Ово је једина стварна опција ако се неки домен заиста користи, а власник још не жели да прода. Наравно, то ће захтијевати много већу цијену од означене паркиране домене.

Већина људи који покушавају продати домене већ их наводе на једном од неколико тржишта препродавача домена. То је обично најбоља рута, ако је доступна. Тржишта препродаје домена укључују:

 • Продаја домена
 • Седо
 • Афтермаркет
 • НамеЈет
 • Аукције ГоДадди
 • Холдингс Холдингс
 • Опције медија
 • Хунтинг Моон

Ако име домене које тражите није већ наведено на неком од тих тржишта, можете га покушати набавити и преко брокерског домена. Неколико горе наведених компанија пружа услуге посредовања у домену.

У потрази за добрим идејама

Можда немате на уму одређено име домена, али желите добро име које постоји већ неко време.

То би могло бити зато што имате нејасну идеју за посао и желите да се добро уклопите са утврђеним именом домена. Алтернативно, можда само тражите добру пословну идеју.

Можете прегледати горе наведена тржишта дистрибутера домена, тражећи занимљива имена домена и повољне цене. Такође можете пронаћи занимљива имена домена јер она истјечу помоћу ЈустДроппед-а и користите СнапНамес да бисте били сигурни да ћете је схватити одмах када постану доступна.

Разлози за куповину постојећег имена домена

Највећи разлог је тај што већ имате план за то име домена и треба вам.

Али постоје и други разлози за тражење већ регистрованих имена домена.

 • Скоро све кратке речи, скраћенице и уобичајене фразе су већ преузете. Ако их желите, мораћете да потражите продавницу.
 • Старост Уобичајено је мишљење да је старост домене фактор у рангирању претраживача. Гоогле је изјавио да је ово мало тачно, али прилично безначајно.
 • Постојеће повратне везе. Име домене које дуго постоји, посебно оно које је било у употреби у било ком тренутку његове историје, може имати повратне везе на њега, што вам омогућава почетнике у СЕО напорима.
 • Тачан саобраћај претраживања подударања. Будући да су већ узете најчешће фразе, тешко је пронаћи име домене које је тачно подударање са речима или фразама које се често уносе у траке за претрагу и адресу..

Шта вреди име домене?

Стручњаци у индустрији имена домена трагају више од две деценије како би смислили неки логичан начин да се приступи процени имена домена. До сада нису осмислили ниједну формулу за заштиту од глупости.

Постоје неке тачке података које треба узети у обзир при одлучивању о релативној вредности имена домена:

 • Дужина Краћа имена домена су вреднија.
 • Тачан саобраћај претраживања подударања. Колико људи већ тражи реч у домену?
 • Старост Старије домене обично се сматрају вреднијим.
 • Вредност индустрије. Вриједност промета не одређује само обим претраживачког промета, већ маржа профита и пословни модели повезани са изразима.
 • Постојећи саобраћај и повратне везе. Име домена које је развијено, са садржајем и повратним везама, вредиће више од оног који је празан или једноставно има главну почетну страницу за паркирање домена.
 • Завршавање домена .цом ће и даље носити велику премију у односу на остале ТЛД.
 • Колико је реч или фраза уобичајена? Ово је уско повезано са прометом претраживања тачног подударања. Уобичајена реч или фраза, са екстензијом .цом, готово никада неће бити доступне за мање од 10.000 долара. Што је реч или фраза чешћа, име домене је вредније.

Обратите пажњу на остале цене за сличне речи и изразе, као и друга имена домена релевантна за индустрију или комерцијалну нишу коју покушавате да истрајете..

Запамтите, међутим – ни цена ни вредност нису апсолутне истине. Једина вредност коју вам има име домене је вредност коју ће вам помоћи да створите, а на крају, једино што је важно јесте цена коју можете преговарати са продавцем.

Дилигенце домене

Пре него што испустите неколико стотина или неколико хиљада (или неколико стотина хиљада) на постојеће име домена, требало би да погледате историју имена домена.

Неколико места за почетак гледања у прошлост имена домена:

 • Гоогле претрага сајта (тражи: сите: екампле.цом). Тако ће се приказати свака страница индексирана за ваш домен. Ако ниједна није доступна, може доћи до проблема са доменом која је забрањена.
 • Гоогле претражује само име домена (тражи: "екампле.цом"). Ово ће вам помоћи да пронађете шта се прича о вашој домени.
 • Алат за провјеру повратне везе. Постоји неколико, као што је Бацклинк Ватцх. Ово ће вам помоћи да утврдите ко вас повезује и да ли су те везе добре или не.
 • Употријебите Ваибацк Мацхине на Арцхиве.орг да бисте видјели који је садржај претходно био доступан од Наме Наме.
 • Погледајте у прошлости детаље о власништву користећи ХостерСтатс или Вхо.Ис Архиву.

Чак и ако постоје проблеми, то не значи да их не треба куповати. Али може помоћи у преговорима. Штавише, желите да знате у шта се упуштате.

Ако име домене има проблематичну прошлост, желите да се одмах решите. На пример, ако откријете да неке од ваших постојећих повратних веза потичу из линкова или других нежељених СЕО пракси, можете да користите Гоогле-ове алате за вебмастере да бисте искључили повратне везе.

Финансирање домена

Ако желите да купите вруће име домена и треба вам финансирање, то је такође и могућност. Неколико зајмодаваца специјализирало се за финансирање куповине имена домена. Домаин Цапитал је најпознатији провајдер.

ВХОИС домена и приватност ВХОИС

ВХОИС домена и приватност ВХОИС

Ко си ти?
Ко, ко, ко, ко?
– СЗО

Овај одељак покрива јавни директориј контакт података на свим регистрованим доменима, ВХОИС систем. Научићете како да пронађете ВХОИС податке на било ком веб месту и како да сачувате своје приватне податке о контактима.

Шта је ТКО ЈЕ

Одустајући од било којег техничког описа начина на који систем функционише на тренутак, усредсредимо се на оно што ради, из перспективе нетехничке јавности.

ВХОИС је, у суштини, јавни именик података о регистрацији домена, укључујући контакт информације о особи и компанији која је регистровала домен.

Информације укључене у ВХОИС унос укључују:

 • Подаци за контакт за власника домена, администратора домена и технички контакт домене:
  • Пуно име
  • Име компаније
  • Број телефона
  • Физичка адреса
  • Адреса Е-поште
 • Оригинални датум регистрације
 • Последњи датум обнове
 • Рок употребе
 • Намесерверс
 • Статус домена
 • Секретар

Приступ информацијама ВХОИС

Можда ћете помислити да би прибављање ове врсте контакт података – посебно узраста СПАМ-а и крађе идентитета било прилично тешко.

Били бисте у криву.

Ако користите Мац или Линук / Уник машину, имате приступ ВХОИС алату за претрагу десно у вашој командној линији:

> вхоис екампле.цом

Ако сте на рачунару са оперативним системом Виндовс или нисте упознати са Мац командном линијом, можете да користите један од неколико мрежних алата за тражење ВХОИС-а, као што су вхоис.нет или вхоис.цом.

Информације које добијете из ВХОИС упита прилично су детаљне. На пример, ево дела података које бисте добили ако бисте погледали наш домен, вхоисхостингтхис.цом.

> вхоис вхоисхостингтхис.цом

Име домена: ВХОИСХОСТИНГТХИС.ЦОМ
ИД домена регистра: 1037446726_ДОМАИН_ЦОМ-ВРСН
Регистратор ВХОИС сервера: вхоис.унирегистрар.нет
УРЛ регистрара: хттп://унирегистри.цом
Ажурирано Датум: 2015-02-02-Т16: 55: 34З
Датум креирања: 2007-06-19-Т13: 08: 43З
Датум истека регистрације регистратора: 2018-06-19-Т13: 08: 43З
Регистратор: УНИРЕГИСТРАР ЦОРП
Регистрар ИАНА ИД: 1659
Адреса е-поште о злоупотреби секретара: [адреса е-поште заштићена]
Злоупотреба секретара Контакт телефон: +1.9494785380
Статус домена: цлиентТрансферПрохибитед
Статус домена: цлиентДелетеПрохибитед
Статус домена: цлиентРеневПрохибитед
ИД регистрара регистра: УНИРЕГПКСЗ4ВХПЕУ
Име регистратора: РИЦХАРД КЕРСХАВ
Регистрациона организација: КУАЛИТИ НОНСЕНСЕ ЛТД
Адреса улице: 27 МОРТИМЕР УЛИЦА
Град регистрације: ЛОНДОН
Држава регистрација / провинција: ЛОНДОН
Поштански број регистранта: В1Т 3БЛ
Земља регистрације: ГБ

Све ове личне контакт информације су јавно доступне.

Како функционише ВХОИС систем

ВХОИС систем функционише слично ДНС систему – дистрибуирана је база података.

Сваки ТЛД (домен највишег нивоа – .цом, .орг итд.) Има примарног регистрара, организацију која је задужена за тај домен.

Примарни регистратор чува довољно информација о сваком имену домена да зна где треба да потражи детаље. Подаци о контактима се чувају код појединачних регистрара домена.

Тако, на пример, ако сте на сајту Намецхеап.цом регистровали екампле.цом, онда ће Намецхеап чувати комплетне контакт податке, а Верисигн (компанија која управља .цом) би у својој бази података имала унос који (у суштини) каже: „ Идите питајте Намецхеап за ове информације. “

Зашто су доступне ове информације?

У раним данима интернета чинило се као заиста добра идеја за складиштење потребних контакт података за подноситеље регистрације.

У то време није постојало све толико домена или регистраната, а поступак је био прилично неформалан. Будући да ДНС систем мора бити јавно доступан за упите домена, па паралелни ВХОИС систем такође остаје у потпуности јавни.

Како је интернет растао, протокол се никада није толико променио. Горе описани дистрибуирани систем је имплементиран (првобитно је једна база података складиштила све), али осим тога – ствари су се једноставно наставиле.

Због растуће забринутости око приватности, било је неколико предлога и покушаја да се промени начин на који ВХОИС систем функционише, односно које су информације укључене или ко може да му приступи, па све до предлога 2004. да се ограничи приступ само одређене намене.

ИЦАНН (организација која управља називом домена и ВХОИС системима) тренутно је у процесу „поновног проналаска“ ВХОИС система, али није јасно која је њихова временска линија или како ће нови систем изгледати.

Ко користи ВХОИС?

Две најчешће коришћене законите употребе за ВХОИС претраживање су:

 • истраживање имена домена – сазнајте да ли је име домена регистровано и, ако је тако, коме. Ово могу користити људи који покушавају купити домен.
 • новинарство – откривање ко је власник веб локације како би се знао ко стоји иза његовог садржаја.

Нажалост, систем ВХОИС такође користе нежељени пошту и трговци за прикупљање адреса е-поште и других контакт података.

Будући да контактне информације ВХОИС-а представљају људе са нечим заједничким – сви имају назив домена – ВХОИС прикупљање података је посебно уносно за људе који продају било коју врсту алата који се односе на домен.

Ако сте икада добили нежељене понуде за „Регистрацију на претраживачу“, постоји добра шанса да је то дошао од некога ко је добио ваше име домена и контакт информације из ВХОИС претраживања.

Давање тачних информација

Нажалост за људе који не воле нежељене понуде за бескорисне домене, пружање нетачних или погрешних информација у ВХОИС систему је проблематично..

У неким земљама – посебно у Канади – заправо можете изгубити регистрацију свог домена ако се установи да сте добили лоше информације.

У САД-у није тачно илегално давање лажних ВХОИС информација. Међутим, ако будете проглашени кривим за кршење заштитног знака или ауторских права или одређене врсте превара, можете бити додатно кажњени због фалсификовања својих ВХОИС података као дела покушаја прикривања тих злочина.

Приватност домена

Срећом, многи регистратори пружају приватност имена домена.

Помоћу приватности имена домена, регистратор замењује сопствене контакт податке за ваше. Свако ко упита ВХОИС систем за информације о домену добија прилично некорисне информације.

Ево података за контакт регистранта за један одређени домен који приватност имена домена омогућава регистратор:

Име регистратора: Администратор домена
Организација регистрата: Погледајте ПривациГуардиан.орг
Регистрацијска улица: 1928. Е. Хигхланд Аве. Сте Ф104 ПМБ # 255
Град регистрације: Феникс
Држава регистрација / провинција: АЗ
Поштански број: 85016
Земља регистрације: УС
Телефон за регистрацију: +1.3478717726
Телефон регистранта Ект:
Фак Регистрант:
Број факса регистранта:
Регистрант е-адреса: [заштићено е-поштом]

Приватност имена домена може бити веома корисна функција. Смањује се на нежељену пошту и нежељени маркетинг. Ако желите да останете полу-анонимни због садржаја који објављујете, то је апсолутно неопходно.

Неке компаније за регистрацију наплаћују приватност имена домена, што може лако удвостручити трошкове регистрације вашег домена. Међутим, многи матичари то пружају бесплатно.

Ако имате неколико имена домена, цена приватности може бити прави проблем. Ово је један од највећих разлога да се регистратор користи одвојено од ваше хостинг компаније – већина јефтиних хостинг компанија наплаћује додатну приватност, док већина самосталних регистратора са попустом не.

Размотрите приватност домена

Систем имена домена садржи јавни директориј контакт података за сваки регистровани домен, који се назива ВХОИС систем.

ВХОИС подаци за било које име домена доступни су лако и бесплатно. Наравно, трговци то злоупотребљавају.

Сви који желе задржати приватност или избјећи трговце требају користити услугу приватности домена. Већина регистара пружа такву услугу, а многи их пружају бесплатно.

Паркинг домена

Паркинг домена

Асфалтирали су рај и поставили паркинг.
– Јони Митцхелл

Овај кратки одељак покрива праксу паркирања домена, зашто то није нарочито корисно, и предлог алтернативе.

Шта је паркирање домена?

Паркинг домена је уобичајена пракса да се веб страница са једном страном која генерише приход ставља на домену коју тренутно не користите за било коју другу веб локацију или пројекат.

Обично су огласи барем умјерено повезани са називом домена. Већином су то једноставно огласи Гоогле Адсенсе или огласи из друге аутоматизоване огласне мреже лако имплементиране.

Предности паркирања имена домена

Теоретски, постоје две главне потенцијалне предности паркирања домена.

 • Имати садржај на страници боље је него не садржавати садржај на страници, јер омогућава Гооглеу и другим претраживачима да започну индексирање веб локације. Ово помаже касније побољшати СЕО.
 • Веб локација може да оствари приход путем кликова на огласе.

Ако је име домене купљено ради нагађања (то је, надате се да ћете га продати), такође може имати користи од информација о продаји домена.

Такође, из горе наведених разлога, неки сматрају да је дуго паркирани домен вреднији у претпродаји од недавно регистрованих празних домена.

Проблем са тим је што је обично мало вероватно да било шта од тога буде тачно.

Гоогле и други претраживачи не воле нарочито веб локације са мало садржаја. То што сте дуже у индексу не чини неку посебну корист, а то што сте виђени као нежељена страница вероватно штети..

Будући да Гоогле вероватно неће послати посетиоце на страницу са мало или нимало садржаја, мало је вероватно да ће страница за паркирање домена препуна огласа привући довољно људи да уопште генеришу приход..

Када ради паркирање домена?

Постоји неколико изузетака од општег правила да странице за паркирање напуњене огласима не стварају довољно промета и кликова који би вредели било шта.

 • Постојећи домен, са утврђеним резултатима претраживања у саобраћају и кључним речима. Ово би могло бити претворено у паркирани сајт ради прихода ако је локација искључена. Преостали саобраћај и резултати претраге наставит ће се неко вријеме, али с временом ће се повући и углавном нестати.
 • Назив домена који је уобичајена реч за претрагу, а следи .цом. Домене попут ове добијају много „уписаног промета“. Нажалост, скоро да нема доступних .цом домена са заједничком речју .цом више.
 • Погрешно правопис популарног имена домена. То, међутим, може резултирати тужбама и оптужбама за кршење заштитног знака. Не радите то – било која веб локација с довољно промета да би била вриједна такође има довољно ресурса за подношење тужбе.

Привремено паркирање домена

Велика већина паркираних домена није паркирана „намерно“, већ се једноставно паркирају јер већина компанија које се баве хостингом аутоматски поставља страницу за паркирање напуњену огласима када је регистровано име домена..

Сваки приход креиран овим огласима обично доноси регистрар или компанија која гостује, а не власник домена.

Ова ситуација тешко да је битна, јер су домени паркирани само на краће време између регистрације и изградње нове веб локације или покретања пројекта.

Неке компаније за хостинг нуде услуге „Бесплатног паркирања“ које вам омогућавају да наведете свој огласни код или детаље о придруженим рачунима, омогућавајући вам зараду без потребе за постављањем сопственог паркинга.

Ако се хостинг компанији за коју сте већ одлучили понуди ове функције, нема стварне штете у томе да је искористите. Међутим, дефинитивно није корисна функција коју треба тражити приликом одабира хостинг плана.

Одбијање паркинга

Када је интернет био новији и било је пуно мање веб локација, а претраживачи били мање софистицирани, паркирање домена са популарним кључним речима није био страшан начин да зарадите неколико долара.

За неке је то била легитимна пословна стратегија, заједно са покушајем препродаје имена домена – и прихода оствареног паркирањем домена додата вредност домена, повећавајући његову цену.

У већини случајева то више није случај.

Врло мали број људи улаже било какву енергију у паркирање домена, а једини који стварно зарађују новац су регистратори домена и компаније за домаћинство, јер они имају стотине хиљада или милиона параболичких имена домена које плаћају купци.

Неки шпекуланти домена који у сваком тренутку могу бити власници многих домена могу наставити да укључују паркирање домена као део своје укупне пословне активности и од тога могу да зараде неколико долара. Али скоро нико не користи монетизовано паркирање домена као примарни покретач пословања.

Алтернатива конвенционалном аутоматском паркирању

Ако желите да уновчите домену коју поседујете, било зато што желите да је на крају продате, а још увек нисте пронашли купца, или касније планирате да направите веб локацију, али проћи ће неко време пре него што дођете до ње, можда бисте требали размотрити нешто на неколико степеница уз степенице ефикасности у поређењу са конвенционалним паркинг странама засићеним огласима.

Са системима за управљање садржајем, као што су ВордПресс и Друпал, брзо можете поставити добро дизајнирану веб страницу. Са неколико минута додавања додатака можете поставити аутоматски креирање садржаја, приказивање огласа и лепо дизајнирану тему. Можете чак и да поставите образац за претплату путем е-поште и било коју врсту порука које желите – било „Ускоро“ или „Домена за продају“.

Ово је у основи напредни Паркинг домена и није велики пословни план као циљ сам себи. Али може да генерише неки стварни саобраћај, што вероватније доводи до кликова, прихода, побољшаног СЕО-а и повећане вредности препродаје.

Спекулација домена

Спекулација домена

Немојте се коцкати; узмите сву уштеђевину и купите неку добру залиху и држите је док не порасте, а затим је продајте.
Ако не иде горе, не купујте га.
– Вилл Рогерс

Овај одељак покрива улоге и надокнаде куповине и продаје имена домена ради профита, укључујући како утврдити добру цену за ваше домене, где их продати и како повећати њихову вредност..

Шта је домена спекулација?

Спекулација домена је посао куповине имена домена – било директно као нових регистара, било у претпродаји – и касније их продаје ради профита.

То је ионако идеја. Многи људи зарађују много новца спекулишући о именима домена. Али многи други људи – можда и више људи – на крају троше много новца на имена домена. Шпекулирање је инхерентно ризично – награде су високе, али никако нису загарантоване.

Зашто би неко спекулирао о именима домена

Како кажу, „сви морају зарадити за живот“.

Неки људи су се случајно упустили у спекулације о домену у првим данима интернета, када је и даље било могуће купити кратка, једнобеседна .цом имена. Купили су неколико, сазнали да други желе да их купе, па су отишли ​​и бежали.

Други су у њега ушли касније, вођени одређеном количином техничке спреме и обећањима о релативно лаганом богатству. Неки од њих су учинили да то функционише, а други су једноставно изгубили много новца.

Многи људи нису стални шпекуланти, али имају тенденцију да купе или продају неколико домена – или много њих – као хоби или чак споредни ефекат њихове примарне пословне активности.

Можда они купују домене када смисле нову пословну идеју, а онда их продају, уместо да започну нови посао. Можда су нишни вести и знају шта људи траже у одређеној индустрији.

Шпекуланти домена су све врсте људи и сви имају своје разлоге за укљученост у индустрију.

Привлачност великих награда

Споменути неколико већих продаја имена домена довољно је да се неко пљачка због лаког профита домена.

 • тои.цом – 5,1 милиона долара
 • фунд.цом – 9,9 милиона долара
 • сек.цом – 13 милиона долара

Стотине других домена продато је за више од милион долара током година, а хиљаде су продате за износе у пет и шест цифара.

Али велика већина продаје домена није нигде близу ове цене. У 2014. години седо.цом (највеће тржиште домена) је известио да је средња цена продаје домена само 616 долара.

Будући да се ново име домена може регистровати за мање од 10 долара, овде се још увек мора остварити профит. Али велика продаја је мало и далеко између, а за зараду за живот потребно је много од 600 долара.

Куповина нових домена ради нагађања

Свако може да региструје ново име домена, а не кошта заиста много – .цом домени су око 8 или 9 долара, понекад и нешто мање.

Ако желите да нагађате о новим именима домена, надајући се да ћете смислити нешто што ће други желети, цена за нове домене не би требало да буде препрека.

Трик је у проналажењу имена домена – обично фраза кључних речи – које представљају ствари које људи могу ускоро да траже, али које недовољно људи тражи да их се неко још није потрудио да се региструје..

Морате бити мало испред тренда, предвиђајући које врсте имена домена ће људи почети да траже.

Понекад се то постиже великим предвиђањем – размишљајући о стварима много пре него што то чине други. Понекад се то постиже креативношћу – преписивањем речи или комбиновањем фраза на занимљив и вредан начин.

Понекад је потребна само брзина – регистровање речи и фраза које се појављују у вестима или на друштвеним медијима што је брже могуће.

Већина људи који се баве овом активношћу масовно имају специјализоване алате за то – попут аутоматизованих рачунарских скрипти које у вестима траже статистички значајне изразе и затим их аутоматски купују као називе домена ако су доступни.

Други, посебно хобисти, нису баш тако софистицирани и једноставно купују нова имена домена када о њима размишљају – често су имена домена везана за њихову одређену индустрију или област знања.

Ако ћете регистровати пуно нових имена домена, желите да будете сигурни да ћете добити повољну цену за њих. Потражите регистраре имена домена са доследно ниским ценама – не ценама заснованим на продаји. Продајне цене или попусти за регистрације за прву годину неизбежно се плаћају повећаним ценама обнове.

Не желите да померате своје домене и не желите да се они расподијеле на неколико различитих регистрара. Најбоље је да нађете регистратора домена са сталним ниским ценама и пристојном услугом, а затим се придржавате свих куповина домена. Неки чак нуде и велики попуст.

Куповина постојећих домена ради нагађања

Куповина постојећих домена за шпекулације је мало замршенија и сигурно скупља од куповине нових регистрација.

Проблем са куповином постојећих домена је тај што свако ко можда жели да купи домен има онолико шанси да га пређе преко вас.

Очигледно нисте били прва особа која је помислила на име домена, али такође не можете бити ни последња. Будући да ће ваша откупна цена бити знатно већа него за нову регистрацију, ваша профитна маржа (или маргина за грешку) биће много нижа.

Један од начина проналаска подцењених, високо вредних имена домена која су већ регистрована је поглед на истекла имена домена. То су имена која их власник из било ког разлога пушта. То су домени за које је барем једна особа мислила да ће бити заиста добре идеје, а доступни су по релативно ниској цени након продаје.

Можете пронаћи занимљива имена домена како истјечу помоћу ЈустДроппед-а и користити СнапНамес да бисте били сигурни да ћете је схватити одмах када постану доступна.

Обавезно прочитајте одељак о куповини домена након продаје како бисте добили више информација о куповини домена који су већ регистровани. Такође можете провјерити нашу инфографику о куповини регистрованих домена

Развијање домена

Име домене може бити драгоцено само због свог имена, али може бити и драгоцено због његовог Гоогле Паге Ранк и бацклинк профила.

Неки који зарађују новац купујући и продају имена домена не тргују само именима – они заправо побољшавају домен, додајући му вредност, тако да могу да остваре вишу цену.

Побољшање домена долази додавањем висококвалитетног садржаја домени и генерисањем повратних веза. Истоимени рачуни на друштвеним медијима такође могу додати вредности имена домена.

Продаја ваших домена

Најлакши – и за већину људи, најпрофитабилнији – начин продаје имена домена је њихова листа на тржишту имена домена. Вероватно су две најбоље опције на том тржишту:

 • седо.цом
 • флиппа.цом

Остале популарне опције укључују:

 • годадди.цом
 • домаиннамеалес.цом
 • афтерниц.цом

Ове веб странице пружају широк спектар услуга, од једноставног пописивања до брокерског сервиса пуне услуге.

Као и код регистрације имена домена, ваша најбоља понуда је пронаћи онај који ради за вас и радити искључиво с њим. Покушај пребацивања између неколико тржишта на доле и назад довешће до непотребних компликација и вероватно већих трошкова.

Постављање повољне цене

Процењивање имена домена у основи је снимак у мраку. На крају, име домене вреди оно што је неко спреман да плати за то.

Као и све ствари – не желите да превисоко одређујете цену и остављате новац на столу, али не желите да превисоко поставите цену и изгубите продају.

Најбоље што можете учинити је упоређивање ваше домене са другима који су јој слични колико је то могуће.

Сличност се може посматрати из неколико перспектива:

 • индустрија или ниша – На пример ,цоунтпиллс.цом и ркбимаил.цом су слични јер су повезани са истом индустријом. У овој индустрији вероватно ћете наћи десетине, можда и стотине, других домена или на продају или недавно продатих.
 • кључне речи – Још је уско повезано да су иста индустрија, домене које деле кључне речи још сличније. На пример, попуст.цом је веома сличан и на сајту и на пиллсбимаил.цом.
 • број речи – Генерално (али не увек), када су друге ствари једнаке, домене са мање речи су вредније. Можете упоредити ваш домен са доменима у истој индустрији / ниши или другим на основу броја речи

Остали фактори који утичу на вредност:

 • старост домена – Не постоје директни докази да Гоогле или било који други претраживач узима у обзир старост домена за резултате претраживања. Међутим, у свету СЕО и доменских спекулација постоји веома снажно уверење у оно што они раде и да су старије домене боље.
 • гТЛД – Чак и када су доступна нова проширења, .цом је највреднији ТЛД, а .орг заостаје на другом месту.
 • профил повратне везе / СЕО – Ако сте учинили било шта да побољшате СЕО домене, то ће повећати вредност домена.
 • додатна имовина – Неки воле да добивају подударне парове домена .орг и .цом, па могућност продаје одговарајућег скупа повећава њихову вредност. Уз то, пошто су друштвени медији попут Фацебоока и Твиттера данас толико важни, рачуни или странице са одговарајућим именима могу повећати вредност имена домена.
 • постојећи промет или приход – Ако неки домен тренутно остварује приход или чак разуман промет, то може увелике повећати вредност имена домене. Али тада почињемо да причамо о продаји не само имена домена, већ и читавог посла.

Досадна истина о спекулацији имена домена

Иако приче о вишемилионској продаји представљају сјајне приче, они нису уобичајено стање за домене шпекуланте. Чак и мање импресивна продаја са пет или шест цифара је прилично ретка.

Штавише, ако је овај водич ваш увод у спекулирање имена домена, постоји добра шанса да нећете моћи да надокнадите устаљене инсајдере који доминирају на том нивоу пословања..

Међутим, нема ниједног ваљаног разлога што нисте могли зарадити неколико стотина долара на једном имену домена. Већина продаје је мања од хиљаду долара. Није довољно да вас обогатите, али добра је ствар ако можете закључити довољно малих послова.

Одбрана домена

Одбрана домена

Морамо да верујемо једни другима. То нам је једина одбрана од издаје.
– Теннессее Виллиамс

Овај одељак покрива одбрамбену регистрацију домена, стратегије заштите угледа имена вашег домена и осигуравање да сви који желе да досегну ваш домен то успешно ураде без нехотице намамљени на конкурентску веб локацију.

Уз то, она покрива питања сигурности домена.

Потреба да се одбрани име вашег домена

Постоји неколико разлога за заштиту вашег имена домена. Представља ваш бренд и не желите да активности других људи наштете вашем имиџу или угледу.

Поред тога, не желите да случајно изгубите саобраћај – посебно не конкуренту или неком ко покушава да профитира од ваше репутације.

Додатни ТЛД

Ако региструјете ново име домена, обично је најбоље да региструјете и .цом и .орг верзију имена домена.

Слично томе, ако користите егзотични ТЛД као што је .ниња или .цлуб, вероватно би требало да уложите у .цом верзију, укључујући суфикс домене.

 • екампле.ниња – екамплениња.цом
 • екампле.цлуб – екамплецлуб.цом

Регистровање .цом и .орг заједно осигурава да нико други неће регистровати други и користити га за хватање промета, профитирајући од ваше репутације.

Правописни и алтернативни правописи

Једна од најпосећенијих веб локација на Интернету је веб локација са зараженом вирусом на хттп://гоггле.цом (озбиљно – не идите тамо).

Разлог због којег се толико повећава саобраћај није због тога што људи желе да купују наочаре, већ једноставно зато што је једно слово удаљено од једног од најважнијих имена домена на Интернету: гоогле.цом.

Када је ваше име домена близу праве речи, можда ће бити тешко учинити било шта у вези с тим. Али ако можете да региструјете очигледне или уобичајене погрешно написане правописе вашег имена домена, требало би.

Исто тако, ако региструјете име домена са кључном речју, можда би имало смисла регистровати алтернативне редоследе речи, као и цртице уз верзију вашег примарног имена домена.

Шта радити у вези с додатним доменама

Ако је ваше примарно име домена Кеивордрицхдомаинекампле.цом, размислите о регистрацији:

 • Кеивордрицхдомаинекампле.орг
 • кеивродрицхдомаинекампле.цом
 • Кеиворд-рицх-домаин-екампле.цом
 • екампледомаинрицхкеиворд.цом

Очигледно да ово може постати проблем трошкова, тако да морате размишљати о томе да ли то вреди.

Без обзира која имена домена одлучите да се региструјете осим примарног, постоје два начина да се то ријеши: – Уредите ЦНАМЕ на ДНС запису како бисте додатне домене усмјерили на ваш примарни домен. – Подесите 301 премештену трајно преусмеравање на серверу да додатне домене усмјери на примарни домен.

Кршење заштитног знака и домена

Не можете да региструјете сваку могућу пермутацију на вашем имену домена.

Зато бисте требали обратити пажњу на потенцијалну употребу варијација имена домена, посебно ако ваш примарни домен постане популаран. Могуће је да ће други људи регистровати слична имена домена како би профитирали од ваше репутације.

То могу да ураде људи који региструју исто име домена под другом доменом највишег нивоа, региструју правописно правописно или алтернативно правописно право или региструју намерно лажно написан правопис.

Правописни преписи могу се појавити када се слова замене бројевима (паипа1.цом) или када се слова са једног абецеде замене идентичним словима са другог абецеде..

Ћирилица (абецеда која се користи у Русији) има низ знакова који личе тачно на слова на латиничном писму (користе се на енглеском језику), а могу се користити за превару правописа имена домена.

Један од најједноставнијих начина за аутоматизацију претраживања за могуће кршење имена домена је коришћење услуге ДомаинТоолс.

Користите свој домен

Регистровање имена домена не даје вам ексклузивно право на коришћење имена или сродних имена – за разлику од ауторских права, заштитни знак није уопште аутоматски.

Најважније у доказивању да одређена употреба крши назив предузећа јесте то што се име јавно идентификује са самим предузећем. Не можете само да региструјете име и ставите га на полицу – заштита заштитног знака се заснива на стварној употреби.

Дакле – једна од најважнијих ствари коју можете да заштитите јесте да заправо користите своју домену и стекнете репутацију на мрежи.

Такође помаже у стварању карактеристичног бренда – изгледа, стила, гласа, палете боја и типографије. Ово ће вам помоћи да ојачате свој идентитет. Такође пружа непосреднију корист: свако ко је упознат са вашом марком примијетиће да ли је на погрешној веб локацији.

Заштита вашег имена домена

Да ли сте знали да људи заправо могу красти имена домена? То се не догађа често, али се догађа.

У 2014. години дошло је до велике крађе имена домена са Моникер.цом, великог регистра регистра домена.

Хакери су добили приступ систему Моникер-овог управљања доменом и почели су систематски преносити високо име домена другим регистраторима имена домена.

Ово је била велика операција, али никако није била једини пут када се то догодило. Шта можете учинити да вам се не догоди слична крађа?

Двофакторна аутентификација

Двофакторска провјера идентитета је сигурносни протокол за пријаву који захтијева додатну провјеру аутентичности осим уобичајеног корисничког имена и лозинке. Уобичајено двофакторна аутентификација укључује потврду пријаве или другог догађаја путем телефонског позива или текстуалне поруке.

Ово је, без сумње, помало неугодно. Али то је једна од најбољих ствари које можете учинити да се нико не пријави на ваш рачун уз ваше допуштење.

Чувајте лозинку

Ово је добар савет за цео ваш живот на мрежи.

 • Немојте слати лозинку путем е-поште. – Сама е-пошта повремено се хакује, а слање лозинке путем е-поште значи да се једно кршење сигурности може претворити у два.
 • Не користите исту лозинку на више услуга. – Слично томе, поново коришћење лозинки може претворити једно кршење у сто кршења. У доба када сви имамо на десетине, па чак и стотине, налога заштићених лозинком, коришћење лозинке изнова и изнова може озбиљно угрозити вашу сигурност и идентитет.
 • Не чувајте лозинку у отвореном тексту на рачунару. – Ако неко добије приступ вашем рачунару, тада може добити и приступ свему осталом. Ово укључује функцију „Запамти лозинку“ вашег веб прегледача.
 • Користите математички сигурну лозинку. Већина генерисаних лозинки има врло малу количину ентропије. Они се могу претпоставити рачунарским алгоритмом без превише проблема. Да бисте повећали сигурност, користите или случајно генерисану лозинку или дугу лозинку.
 • Користите шифровани менаџер лозинки. – Тешко је бринути се о јаким лозинкама ако ћете их морати запамтити. Већина људи не може да се сети дугих низова насумичних ликова, а сигурно се не могу сетити ни десетине њих. Сигурни управитељ лозинки знатно олакшава стварну имплементацију сигурности лозинке.

Користите сигурне, сигурне регистре

Сачувајте своја имена домена са Регистраторима који имају дугу историју солидне и сигурне услуге. Избегавајте регистраре (као што је Моникер) који имају документовану репутацију лоших безбедносних пракси.

Обратите пажњу на упозорења о доменима и обавештења

Сви добијамо пуно е-поште од различитих компанија и веб локација са којима послујемо, тако да их можемо лако игнорисати. Али, заиста треба да обратите пажњу на обавештења регистрара вашег домена.

Ако дође до кршења сигурности, о томе желите да сазнате што је пре могуће и да будете у могућности да се са њом носите.

Прекршај Моникер-а који се догодио 2014. године погоршао је чињеница да су многи купци игнорисали обавештења о безбедности која долазе од регистрара, мислећи да су то нека врста преваре са пхисхинг-ом..

(Моникер је делимично крив за то – могли су да дизајнирају своју е-пошту како би изгледао легитимније – али купци би такође требали да схвате озбиљније или су то барем погледали више.)

Сигурност је битна

Заштита вашег домена укључује одбрану на два фронта – осигурајте да репутација вашег домена остане солидна и осигурате да ваш домен остане ваш.

Много људи узима сигурност и заштиту домена здраво за готово, не примењујући ни најосновније заштите, све док не буде касно.

Али сигурност домена је од пресудне важности за ваше интернет пословање. Обавезно узимајте у обзир питања безбедности од самог почетка.

Регистрација домена и регистратори

Регистрација домена и регистратори

Где год било шта живи, ту је, негде отворен, регистар у који је време уписано.
– Хенри Бергсон

Овај одељак пружа информације о томе како да региструјете и управљате именима домена, посебним услугама које нуде регистратори имена домена и предностима задржавања регистрације вашег имена домена одвојено од вашег веб хостинг рачуна.

Како да региструјете ново име домена

Регистровање новог имена домена је прилично једноставно. Морате наћи пристојног регистрара, што је компанија која пружа услуге регистрације имена домена.

Шта треба потражити у Регистратору домена

Има пуно ствари које треба узети у обзир при избору матичара. Цена је сигурно веома важно, али о томе треба много више размишљати.

Цена

Регистрација домена је много више од хостинга, роба услуга. Тијела за регистрацију ТЛД-а одређују посебне накнаде за регистрацију, а све изнад тога само је маржа добити за матичну компанију. Обично је врло мало разлога да платите више него што требате.

Главни генерички домени највишег нивоа (ГТЛДс .цом, .орг, .нет) обично ће бити око $ 5 / ир или нешто више. Други „егзотични“ ТЛД (.ниња) или код ТЛД-а земље (.тв) често ће бити више – неки чак и до 50 УСД.

ТЛД који тражите

Немају сви регистратори приступ свим доступним ТЛД-овима. Ако желите један од уобичајених ГТЛД-ова, требало би да имате много могућности избора.

Само неки матичари продају проширене ТЛД-ове (.лавиер, .цхурцх, итд.), А већину ТЛД-ова за поједину земљу продаје само једна матична служба.

Бесплатно ВХОИС приватност

ВХОИС приватност је функција коју пружају многи регистратори имена домена. Регистрар замењује своје податке за контакт за ваше у запису ВХОИС домене, који ваше личне контакт податке чува као приватне.

Ово може бити од користи за смањење нежељене поште и остале нежељене комуникације.

Неки регистратори имена домена поново наплаћују целокупне трошкове регистрације за приватност имена ВХОИС. За то заиста нема потребе да плаћате толико јер га неки регистрари домена нуде као бесплатну услугу.

Услуге управљања доменом

Било који регистратор домена олакшат ће вам уређивање ДНС записа. У срцу, то је заиста једина ствар која треба да се уради са именом домена како би били сигурни да је повезан са исправним веб сервером и осталим услугама.

Међутим, неки регистратори имена домена иду корак даље и олакшавају повезивање имена домена са услугом треће стране, попут Гоогле Аппс.

То чине тако што пружају мени уобичајених сервиса за које је потребна веза са називом домена – Гоогле Аппс, бит.ли, ГитХуб – и затим аутоматски обрађују уређивање ДНС записа за вас. У случајевима када су потребне информације о кориснику, оне пружају интерфејс за унос истих.

Ово може знатно олакшати интеграцију вашег имена домена у друге услуге, веб сервере и хостове апликација.

Врсте плаћања

Ако више волите да користите ПаиПал налог, Битцоин или било шта друго осим главне кредитне картице (коју сви узимају), свакако се позабавите пре него што се превише удубите у поступак претраживања и одјаве имена..

Постоји много регистрара домена који ће узети жељени начин плаћања.

АПИ за управљање налогом

Ако имате само једно или два имена домена, то није велика ствар.

Али ако вам је потребно да управљате великим бројем имена домена, можда ћете морати да програмирате регистрацију, обнову и уређивање ДНС-а програмским путем АПИ-ја. Не нуде сви регистратори ову врсту услуге, али неки је имају, па се обавезно пријавите пре него што донесете одлуку.

Не користите своју хостинг компанију

Већина веб хостинг компанија нуди услуге регистрације домена, а многе чак нуде и бесплатно име домена заједно са својим хостинг пакетом.

Обично би требало да избегавате коришћење ове опције.

Регистрација домена веб хоста је прескупа

Регистрација домена – посебно за уобичајене ГТЛД-ове (.цом, .орг, итд.) – треба да буде прилично јефтина. Основну регистрацијску накнаду одређује орган за регистрацију домена и иста је за све. Све више од тога је само режијска и профитна маржа.

Када региструјете име домена са посебним регистром, цене су обично толико ниске колико их могу направити – такмиче се са другим регистраторима по цени.

Али када се региструјете преко своје хостинг компаније, поступају са вама као са заробљеном публиком и подижу цену колико мисле да могу да им побегну. Много компанија које пружају услуге хостинга наплаћују двоструко више за регистрацију имена домена, колико ће их добити независни регистратор домена.

Касније се отежава кретање

Већина људи ће на крају преселити своју веб страницу из једне компаније за хостинг у другу. Ово се посебно односи на вашу прву веб локацију и хостинг компанију – ваше потребе ће се вероватно временом мењати и можда ћете открити да ваша хостинг компанија није најбоља опција за вас.

Ако је ваша хостинг компанија такође регистратор домена, прелазак с тог веб домаћина на другог биће двоструко тежи него што би то иначе био случај.

Ако је ваше име домена регистровано негде другде, поступак премештања веб хостинга је прилично једноставан: – изградите нову веб локацију на другом хосту – када је спреман, промените ДНС записе на вашем домену да бисте указали на нову веб локацију

Шта учинити са тим бесплатним доменом

Када развијате своју веб локацију, желећете је моћи да је посећујете уживо на вебу. Ово захтева име домена. Али не желите да име вашег домена марке постане повезано са напола печеним веб локацијама.

Ако ваша веб хостинг компанија нуди бесплатан домен заједно са куповином налога за веб хостинг, изаберите нешто што нећете желети за јавну потрошњу и користите то као свој развојни и / или тестирање имена домена.

Ако се икада удаљите од компаније која пружа услуге веб хостинга, нећете морати да пролазите кроз проблеме и трошкове премештања имена домена за које сте потрошили време и новац развијајући свест о марки и повратне везе. Можете једноставно пустити да ми истекне када кренете.

Како усмјерити своје име домена према својој хостинг компанији

Скоро све компаније за веб хостинг то чине прилично једноставно и можете добити конкретнија упутства са страница за помоћ ваше хостинг компаније. Али – поступак је сличан за све њих.

Морат ћете ажурирати ДНС записе за сервере домена како бисте назначили сервере имена за своју хостинг компанију. Тада ћете морати да повежете име домена са својим налогом, што обично можете да урадите из алата за управљање доменом на управљачкој табли вашег хостинга.

Задржите регистрацију и хостинг апартмана

Регистратори имена домена пружају релативно јефтин начин за регистрацију и управљање именима домена одвојено од вашег хостинг рачуна. Држати регистрацију домена осим компаније која пружа услуге веб хостинга обично ће вам уштедјети новац и олакшати управљање доменом.

Закључак

Јасно је да постоји много избора, стицања и одржавања доброг имена домена. Са информацијама у овом водичу требали бисте кренути. Па шта те спречава?

Сродни ресурси

Ево неколико ресурса који би вам могли бити корисни:

 • Како купити име домена које је већ регистровано – Пронашли сте савршено име домена, али неко га је већ власник? Прочитајте наше савете како да пронађете савршен домен.
 • Илустровани водич за веб хостинг – Ако је домена попут адресе улице, онда је веб хостинг као зграде – у којој се чува ваше дигитално пословање. Прочитајте како ради веб хостинг овде.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me