Шта је тачно веб хостинг? Све што треба да знате

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.
Врхунски водич за хостинг


Contents

Поглавље 1: Шта је веб хостинг?

Већина људи никада не размишља о томе где је веб локација или чак шта је то веб локација. Укључим рачунар, отворим прегледач и идем на Гоогле или Амазон или Иахоо.

Али шта ја радим када “посетим” веб локацију? Ако сам посетилац, где сам отишао? А ако је то „сајт“, где се налази?

Шта ћете научити у овом поглављу:

 • Шта је заиста веб локација.
 • Три различите врсте веб локација (и зашто су углавном исте).
 • Тамо где веб страница „живи“.
 • Шта је хостинг компанија.

Прескочите ово поглавље ако… Раније сте користили веб хостинг и добро разумете шта је веб локација и како функционишу.

Шта је веб локација?

Да бисте разумели где се веб локација налази, корисно је схватити о чему се ради.

Веб локације можемо грубо поделити у три врсте (овде се преклапају – то нису строге категорије, али су корисне за размишљање о овоме):

 • Колекција докумената или страница: Ово је оригинална врста веб странице. Свака страница је датотека у јавном директорију. Када погледате веб страницу, рачунар дословно преузима датотеку и приказује вам је.

 • Веб апликације: Гоогле, ваш веб добављач е-поште, Фацебоок и све онлине игре у које бисте могли да играте све су примери веб апликација. Као и апликације које покрећете на телефону, таблету или радној површини, датотеке за апликацију морају негде постојати.

  Са веб апликацијама седе на јавном веб серверу на исти начин као и документи и датотеке. Ваш прегледач преузима неке датотеке и покреће их, а између рачунара и веб сервера постоји стална комуникација.

 • Системи за управљање садржајем: Ово је врста хибрида и представља огромну већину веб локација које постоје данас. За симулацију колекције докумената користи се технологија веб апликације.

  Ако читате блог, сваки пост на блогу вероватно није појединачна датотека. Уместо тога, апликација извлачи садржај из базе података и шаље га вашем претраживачу као да је то документ, а ваш прегледач вам га показује без икаквог другачијег сазнања.

Три врсте веб страница

Има неких додатних компликација у које стварно не требамо да улазимо овде, али најважније је да се приликом посете веб локације догоди низ ствари:

 1. Прегледач рачунара шаље серверу веб локације захтев за нешто – страницу, документ, датотеку за покретање апликације. УРЛ или адреса коју ставите у траку на врху прозора прегледача главни су део тог захтева.

 2. Веб сервер прима захтев и саставља све што је потребно да вам врати оно што сте тражили. Ово може бити само постојећа датотека или може бити део веб апликације или можда састављени документ из система за управљање садржајем.

 3. Веб сервер одговара на захтев са неком врстом садржаја.

 4. Ваш прегледач вам приказује тај садржај.

Основни поступак како функционише веб локација.

Покретање веб странице

Дакле, да бисте покренули веб локацију, потребан вам је рачунар повезан на Интернет који може да прима захтеве, предузима одговарајуће мере и одговара на њих.

Када људи говоре о серверима за своју веб локацију, то је све о чему говоре: рачунари који чувају датотеке потребне за покретање веб локације, заједно са софтвером за доставу тих датотека свима који их затраже.

Теоретски бисте могли покренути веб локацију са кућног рачунара, али то би била ужасна идеја. Постоји много разлога за то:

 • Морали бисте знати како да га правилно подесите да би покренуо веб локацију (што није безначајно).

 • Требате је стално остављати на мрежи и повезивати се са Интернетом.

 • Ваш рачунар код куће дизајниран је за рад са једним корисником истовремено. Ако би пуно људи почело да покушава да погледа вашу веб локацију, рачунар и ваша интернетска веза достигли би ограничења и ваша веб локација би престала да ради.

Боље од покретања веб странице на личном рачунару можете купити сервер. Ово је само већи, бржи и бољи рачунар.

Под претпоставком да бисте себи то могли приуштити (они су скупи) и под претпоставком да бисте све могли да поставите правилно (није лако) и под претпоставком да бисте могли да добијете довољно брзу интернетску везу са пуно пропусне ширине (скупо и није увек доступно), могли бисте затим покрените веб локацију са тог сервера.

Очито је да је ово ужасна идеја. Превише скупо, превише компликовано, претешко.

Зашто не бисте требали поставити свој властити сервер.

Компаније за веб хостинг

Компаније за веб хостинг решиле су овај проблем за вас. Купили су велике скупе рачунаре, поставили их да раде за покретање веб странице, осигурали су да имају брзу везу са интернетом. Обавили су сав посао.

Када добијете план веб хостинга, понекад позајмите један од њихових рачунара (или читав рачунар). Ово вам омогућава да ставите датотеке и софтвер потребне да бисте покренули веб локацију негде тако да јој лако може приступити свако ко је жели да је погледа..

Да би вам ово олакшали, они такође пружају алате за управљање рачунаром и за изградњу и покретање ваше веб странице.

Када користите веб хостинг компанију за своју веб локацију, ваша веб локација није негде у облаку или плута у алтернативној димензији. То је збирка стварних, стварних рачунарских датотека које се налазе на стварном стварном рачунару негде, у стварној згради.

Гдје се та зграда налази и како тај рачунар изгледа овисит ће о томе коју хостинг компанију користите. А можда никада не видите рачунар или чак не знате где се то налази у свету.

Али то није магија и није много другачија од рачунара који тренутно користите.

Резиме

Веб локација је збирка датотека које стоје на рачунару. Да би веб локација добро функционисала, обичан десктоп рачунар није добар избор.

Компаније за веб хостинг пружају брзе, снажне рачунаре, тако да свако може покренути веб страницу без икаквог посебног знања или куповине било које посебне опреме.

Поглавље 2: Различите врсте хостинга

Врсте хостинга

Када почнете да тражите куповину плана веб хостинга, лако је започети да вас преплаве све различите опције које су на располагању.

Уместо да покушавате да решите шта да купујете док читате спискове функција које су написали трговци, боље је да почнемо са смислом какав хостинг требате.

Шта ћете научити у овом поглављу?

 • Разлика између дељеног, наменског и ВПС хостинга.
 • Шта је хостинг на „облаку“.
 • Шта је управљани хостинг и зашто вам може или не треба.
 • Како одлучити који тип хостинг плана је прави за вас.

Дељено гостовање

Преглед заједничког хостинга

Најчешћи облик веб хостинга назива се “дељени хостинг”. То је најмање скупо и, као што претпостављате, најмање моћно.

Уз дељени хостинг, неколико корисника веб хостинга дели исти рачунар. Све веб локације свих различитих налога чувају се у истом погону, обрађује исти ЦПУ и испоручује исти веб сервер.

Лако је схватити зашто је то јефтиније од осталих опција. Компанија за хостинг издваја вам релативно мало ресурса.

Ограничења заједничког хостинга

Наравно, постоје и недостаци. Све веб локације са свих рачуна конкуришу за исте оскудне рачунарске ресурсе.

Сервери који држе веб локације са дељеним хостинг хостингом много су већи и моћнији од вашег кућног рачунара, тако да могу да смештеју стотине веб локација без икаквог проблема – све док ниједна веб локација није превише популарна или вам треба превише ресурса.

Пронађите најбоље компаније и планове за дељење хостинга у нашем одељку за критике.

Свако учитавање странице, свака слика и датотека имовине захтева мало пажње од стране веб сервера када то неко затражи.

Ако користите сложену веб апликацију или систем за управљање садржајем, ово би могло захтевати више од тривијалне количине процесора да бисте упитали базу података, саставили садржај на страницу или предузели неке друге радње. Појединачно, ове ствари могу бити тако брзе да изгледају тренутно.

Али помножено са стотинама или хиљадама посетилаца за неколико минута, и имате рецепт за рушење на сајту.

Ако је популарна веб локација неко други на истом серверу, искусићете кашњење и станке перформанси, а да никада не знате зашто. Ако сте срећник који је добио пуно промета, можете очекивати да ће ваша веб локација постати недоступна у тренутку када вам је потребно да засјате.

Поред тога, можете наићи на нестабилне, али врло снажне ограничења употребе и пропусности вашег хостинг компаније..

Прилагодба и безбедност

Друга мана заједничког хостинга је немогућност прилагођавања окружења за хостинг. Ово вам можда неће значити. Ако само водите јасан ВордПресс блог (на пример), можете добити сасвим у реду, без потребе за подешавањем окружења.

Још један проблем који треба напоменути код дељеног хостинга је тај што он може отворити вашу веб локацију до одређене количине ризика. Без обзира на то колико сте пажљиви у обезбеђивању веб апликација, други људи могу свој софтвер оставити рањивим за напад и обезбедити улазну тачку за нападе који утичу и на вашу веб локацију..

Такође, исту ИП адресу делите и са другим веб локацијама на истом серверу. Ако неко од њих користи свој налог за слање нежељене е-поште или се бави другим лошим понашањем, можда ћете пронаћи ваше веб локације блокиране филтрима е-поште и заштитним зидовима садржаја. Најгори део овог проблема је што можда нисте ни знали да се догађа.

Намјенски сервер хостинг

Намјенски преглед хостинга

Са наменским хостинг сервером имате потпуну контролу над читавим сервером. То има много предности, али је и скупље и сложеније.

Када имате директан и потпун приступ серверу који покреће вашу веб локацију, можете да инсталирате било коју врсту нишног софтвера који желите, да извршите измене у оперативном систему или преводиоцима језика, подесите конфигурациона подешавања..

За одређене апликације, попут покретања система управљања предузећем или израде прилагођеног софтвера, потребан вам је овај ниво контроле.

наменски сервери могу бити скупи

Друга велика предност наменског сервера је да ви једини трошите ресурсе сервера. То значајно повећава вашу брзину и перформансе.

Наравно, ако сте у могућности да на свом серверу урадите шта год желите, такође постајете одговорни за чињење готово свега што је потребно да учините. Ово укључује ажурирање свих софтвера и уклањање погрешака ако случајно створите било какве чудне сукобе или проблеме.

Наменски хостинг сервер такође може бити веома скуп. Уз дељени хостинг, на једном серверу може бити 100 клијената. Са наменским сервером ви сте једини – а разлика у цени то одражава.

Виртуал Привате Сервер

Преглед ВПС хостинга

Негде између дељеног хостинга (пуно људи на једном серверу) и наменског хостинга (један налог на серверу) је и виртуелни приватни сервер (ВПС).

У овом моделу имате свој наменски сервер, али сервер је виртуелна машина, а не физичка. Ово пружа комбинацију предности (и недостатака) и заједничких и наменских хостинг планова.

Са ВПС хостингом имате потпуну контролу над окружењем, баш као што бисте то урадили са наменским сервером. Ово је посебно корисно ако развијате прилагођене апликације или водите посао СааС (софтвер-као-услуга).

Обично имате много више приступа ресурсима сервера са ВПС хостингом у поређењу са дељеним хостингом.

Иако су разне виртуелне машине све које деле ресурсе сервера, обично их је много мање на серверу у ВПС окружењу. Распоређујете много већи део укупне рачунарске снаге и опсега.

Такође је много мање сигурносних проблема. ВПС рачуни имају своју ИП адресу, а слој виртуализације значи да сте изоловани од било каквих проблема који могу настати због проблема на другим веб локацијама.

ВПС хостинг који се темељи на облаку

Преглед хостинга у облаку

Проблем са наменским серверима и конвенционалним ВПС и дељеним плановима хостинга је да ћете на крају – ако има довољно промета – погодити физичка ограничења стварног сервера.

Говоримо о правој машини са стварним ограничењима колико меморије може да користи, колико простора за складиштење и колико захтева може да обради..

Већина веб локација никада не досегне ове границе, а дељење или ВПС хостинг је више него адекватан. Али неке веб странице редовно посећују десетине хиљада посета дневно, а друге веб локације са мање редовног саобраћаја повремено имају огромне трнце који се не могу предвидети, на пример када део садржаја одједном постане виралан.

Због ове реалности хостинга, хостинг компаније нуде нешто што обично носи назив попут „скалабилни ВПС хостинг“ или „цлоуд базиран хостинг“ или „скалабилан хостинг базиран на облаку“.

Шта је Цлоуд Хостинг?

Генерално, што се тиче веб хостинга, „облак“ значи да је велики број рачунара сви групирани заједно, а било које апликације на њима могу користити своје комбиноване рачунарске ресурсе..

Са овом врстом хостинга, ваш виртуелни приватни сервер није један од неколико на једном серверу. Уместо тога, једна је од стотина која дели огроман базен рачунарских ресурса.

Предности Цлоуд хостинга

Обично компаније за хостинг покушавају да одржавају просечан ниво коришћења ресурса у границама стварне количине рачунарске снаге. То може бити само 50%.

Ако се нагло повећа, употреба је зато што једна веб локација има сјајан промет, а укупна употреба повећава се али остаје унутар онога што систем у целини може да поднесе.

Ово добро функционише и за сајтове како временом расту. Компанија за хостинг додаје још рачунарских ресурса или реорганизује како су виртуелне машине распоређене у систему да би одржала оптималне перформансе како се профил употребе сваке веб локације развија..

Још једна корист од скалабилног хостинга у облаку је та што обично плаћате само оно што стварно користите. Ово је посебно добро за предузећа која у почетку немају новац за плаћање хигх-енд веб хостинга, али ће им на крају требати пропусни опсег ако посао постане успешан.

Једна од других уредних карактеристика неких ВПС планова заснованих на облаку је та што заправо можете имати више виртуелних сервера повезаних у један једини налог. Ово је добро за људе којима је потребна вишеслојна структура развоја и размештања, са сервером за развој, тестирање и производњу.

Није све гостовање у облаку исто

Оно на шта треба пазити са хостингом који се темељи на облаку или скалабилним је то да „облак“ једва има било какво правно или техничко значење, а „скалабилност“ је подједнако нејасна..

Свака компанија која пружа услуге хостинга има другачије планове под овим кишобраном повезаних услова, зато обавезно прочитајте стварне карактеристике које купујете, као и критике стварних корисника..

Управљани хостинг

Преглед управљаног хостинга

Ако вам је потребна пропусна ширина и снага ВПС-а или наменског сервера, али немате техничке вештине (или склоност) за озбиљну администрацију сервера, можете добити управљани план хостинга.

Управљани хостинг је термин који покрива пуно различитих планова, али оно што сви имају заједничко је да хостинг компанија пружа неку врсту проактивне техничке подршке. Ово може бити једноставно попут прединсталације софтвера и помагања у почетној конфигурацији, до сталног надгледања и надоградње.

Са неким управљаним плановима хостинга, имате директан приступ ВПС-у или наменском серверу, а хостинг компанија пружа подршку поред те основне хостинг услуге.

То вам даје флексибилност да радите оно што желите или требате да радите, али без да морате да знате све о администрацији сервера.

Остали управљани планови хостинга усмерени су на одређене апликације као што је ВордПресс, а ваша интеракција са њима ограничена је на једну инсталацију. Читаво окружење је конфигурисано за пружање најбољег искуства с једном апликацијом, а не морате заиста ништа друго да радите.

Ово је сјајно ако је то апликација која вам је потребна, али не даје вам пуно флексибилности.

Хостинг специјалности

Горе наведени планови хостинга чине већину понуда комерцијалних пружатеља услуга хостинга. Палета функција, пропусне ширине и рачунарске снаге доступне у једном од ових “конвенционалних” планова за хостинг ће одговарати потребама скоро свих људи који траже планове за веб хостинг.

Само ради потпуности, вреди приметити да постоји велики број специјалних хостинг провајдера који имају одређене карактеристике хостинга и подршку за различите потребе технологије.

Већина је специфичних за платформу, као што је хостинг усмерен на одређени језик, алат базе података или оквир. Други пружају прилагођене алате за одређене развојне методологије.

Најбољи савет је да се у овом тренутку не бринете о тим стварима. Ако постављате веб локацију или блог за себе, своје предузеће или своју организацију, мало је вероватно да ће вам требати нека врста специјалног окружења за хостинг.

Ако нисте сигурни у своју конкретну ситуацију, помоћу алата за упоређивање функција можете видети који домаћини подржавају потребну технологију.

Како знати која врста хостинга вам је потребна

Заједничко гостовање је добра погодност за личне блогове, веб странице за мале и средње организације као што су клубови и цркве и мали не-технолошки бизнис.

То вероватно није примерено за предузећа која се ослањају искључиво на својој веб локацији због прихода или за велику организацију са много промета.

ВПС хостинг је прави избор за већину средњих до великих организација, интернетских продавница или већих блогова. У зависности од релативне величине будућег саобраћаја, можда ће вам требати „скалабилно“ ВПС решење које ће моћи да поднесе велике количине саобраћаја.

Ако покушавате да покренете интернетски бизнис или покренете веб страницу познатог бренда, ВПС хостинг би вероватно требало да буде тамо где можете почети да тражите.

Намењени план сервера пружа мало стварних предности у односу на ВПС план, а понекад може бити и теже управљати.

Ово је заиста само разуман избор ако имате талент администрације сервера у својој организацији и важан разлог за покретање апликација без слоја виртуелизације.

Резиме

Постоји много разноликости доступних планова за веб хостинг, али сви спадају у једну од три категорије:

 • Дељено гостовање
 • ВПС хостинг
 • Наменски хостинг сервер

Дељено гостовање је врло јефтино, али не и моћно. То је добро за мале пројекте о буџету.

Намјенски хостинг је јако скуп и компликован. Ако не знате да ли вам је потребан, вероватно вам неће требати.

ВПС хостинг, који је често базиран на облаку или скалабилан, је прави задани избор за већину озбиљних пословних купаца.

И ВПС и наменски планови сервера доступни су у плановима „управљаног хостинга“, који вам могу одговарати ако вам је потребна снага и флексибилност комплетног сервера, али немате вештина или ресурса у вашој организацији за управљање сервером. себе.

Тражите веб домаћина? Овдје прочитајте стручне и корисничке рецензије најпопуларнијих компанија које пружају услуге хостинга.

која врста хостинга је погодна за вас?

Након што одлучите која врста хостинга је погодна за вас, можете употријебити нашу страницу да упоредите различите могућности.

Поглавље 3: Шта купујете када купујете веб хостинг?

Веб хостинг: шта купујете?

Да бисте максимално искористили веб хостинг и разумели различите схеме цена, корисно је знати шта заправо купујете када купујете веб хостинг и на шта компанија троши ваше накнаде.

Сервери, подаци, софтвер, подршка и још много тога.

Сервери

Иако га никад нећете видети, један од највећих трошкова веб хостинга је физичка опрема, сами сервери. Ово су веома брзи и моћни рачунари који се монтирају на сталке.

Од многих ствари које премиум веб хостинг компаније могу учинити како би побољшале своје услуге, коришћење боље (и скупље) опреме једна је од најутицајнијих.

Бржа опрема значи брже време учитавања веб страница, што је добро за вас и за посетиоце ваше веб странице.

Датацентри

Сервери морају негде седети, тако да је укључени трошак физичка зграда у којој се налази сервер. То су обично веома велике зграде у којима се налазе стотине или хиљаде сервера.

Ове зграде и опрема у њима морају се хладити, одржавати и чувати. Датацентри троше много електричне енергије и морају се налазити негде где је доступан приступ Интернету велике брзине и велике пропусности..

Софтвер

Иако је већина софтвера који се користи у веб хостингу Опен Соурце (као и сва четири елемента ЛАМП стака), није све. Нарочито, најпопуларнија контролна табла доступна за управљање рачуноводством веб хостинга (цПанел) је власнички софтвер који мора бити лиценциран и плаћен за.

Ако вам треба Виндовс хостинг план, већина софтвера на серверу је власнички, па је зато Виндовс хостинг обично много скупљи од Линук хостинга.

Због тога бисте Виндовс хостинг требали користити само ако имате специфичне потребе за том платформом. (Већина људи то не чини.)

Подршка

Ако желите да позовете некога или добијете брзи одговор током слања е-поште, мораћете да користите хостинг компанију која пружа бар неки ниво подршке.

Подршка може бити у облику ФАК-а, чланака базе знања, детаљних водича, телефонске подршке, подршке путем е-поште или система за продају карата за помоћ. Проактивно управљање сервером може се сматрати обликом подршке.

Као и код свих ствари, можете очекивати да ће свеобухватнији програм подршке коштати више од иначе једнаког хостинг пакета без плана подршке.

Прво занемарите цене

Лако је погледати око доступних планова за хостинг и одабрати најјефтинији, под претпоставком да су сви приближно исти. Друга уобичајена опција је одабрати најскупљу, јер мора бити најбоља.

Ниједан од ових начина није добар начин за куповину плана веб хостинга.

Бољи начин је да размислите шта вам треба од ваше веб хостинг компаније и који тип веб хостинга је потребан, а затим упоредите неколико планова који одговарају вашим минималним захтевима. Такође би требало да прочитате рецензије.

Једном када то смањите на домаћине који одговарају вашим потребама и елиминишете компаније са доста лоших критика или невероватних цена, обично ћете имати малу прегршт хостинг планова по врло сличним ценама.

Резиме

Цена није увек добар показатељ квалитета. Постоји много врло пристојних, јефтиних компанија за веб хостинг. Међутим, ако вам треба нешто више од „пристојног“, морат ћете то платити више.

Врхунски веб хостинг – са брзим процесорима, бољим повезивањем, краћим временским стањима и већим нивоом подршке – кошта више за пружање услуга, тако да, наравно, кошта више куповине.

Уместо куповине на основу цене, боље је за почетак потражити које функције су вам потребне и пронаћи хостинг компаније које их пружају.

Поглавље 4: Функције које треба потражити у Веб Хостингу

хостинг функције

Шта ћете научити у овом поглављу?

 • Како упоредити карактеристике брзине, пропусности и складиштења.
 • Зашто је способност касније надоградње важнија од проналажења тачно онога што вам је сада потребно.
 • Оно што аутор овог водича увек тражи пре куповине хостинг плана.

Брзина

Цена брзе веб странице?

Важно је да се веб локација учита што је брже могуће. Ако посетиоци ваше веб локације морају да дуже чекају да се ваша страница учита, неће имати добро искуство и можда се неће вратити.

Уз то, Гоогле сада укључује брзину као део свог укупног резултата квалитета веб локације, тако да споро учитавање може убити ваше друге СЕО напоре.

Нажалост, пуно различитих фактора утиче на брзину веб странице, а само неки од њих зависе од веб хостинга. Прилично сваки веб домаћин оглашава да је њихова услуга „невероватно брза“.

Међутим, постоје трагови које можете потражити да бисте утврдили да ли ће један домаћин бити бржи од другог.

Специфичне ствари које треба тражити и повећавају брзину веб хостинга:

брзина хостинга

 • Детаљна статистика хардвера за сервер: Као што је већ споменуто, детаљи су понекад тешки за разрешити, али чињеница да хостинг компанија оглашава своје подешавање сервера обично је добар знак. То значи (бар) да свој сервис не приказују на нечијој другој опреми.
 • ССД уређаји (ССД): ови су много бржи од класичних погона диска који се окрећу.
 • Локација: што је центар за податке ближи посетиоцима, то ће брже бити учитавање странице. Ако је вероватно да ће сви посетиоци бити једно подручје, изаберите домаћина са центром података у близини.
 • Мрежа за испоруку садржаја (ЦДН): многе хостинг компаније нуде уграђено партнерство са мрежом за испоруку садржаја. То ће драматично повећати брзину веб локације, јер претовари слике и друге ресурсе на брже сервере.

Важна пажња уз све то није само апсолутна брзина, већ доследност. Ако је веб локација обично изузетно брза, али је понекад заиста спора, то је горе него да је стално деловала само пристојно.

Добар начин за мерење брзине и доследности је читање рецензија хостинг компанија у нашем одељку са прегледима. Људи који су имали искуства са успоравањем властитог сајта обично то знају у сопственим критикама.

Треба имати на уму да ће оно што радите са сервером имати велики утицај у брзини покретања ваше веб локације. Не заборавите да оптимизирате код веб локације, ограничите употребу додатака, користите било које релевантне алате за кеширање и имплементирате ЦДН.

Проток

Трошак пропусне ширине

Ширина опсега је мерило количине података који из ваше веб странице прелазе у посетиоце у одређеном временском периоду, обично месечно.

Многи рачуни за дељење хостинга нуде неограничену пропусност, али то се заснива на претпоставци да заправо нећете користити превише (или да у просеку купци рачуна неће много користити).

Ако водите лични блог или веб локацију за мало предузеће, а не очекујете да саобраћај дневно пређе неколико стотина посетилаца, тада ће опсег „Неограничене“ пропусне моћи да функционише у најбољем реду за вас.

Ако правите већу веб локацију која ће на крају требати да прими хиљаде или стотине хиљада посетилаца сваког дана, плаћање пропусне ширине постаће проблем.

Ако прелазите с једног домаћина на други, можете анализирати ваш тренутни саобраћај (и тренд) како бисте утврдили колико вам је ширина појаса у плану.

У супротном, ако започињете нови пројекат и немате превише смисла за то што вам је на крају потребно или колико брзо ћете тамо стићи, боље је набавити план у коме су ваши трошкови хостинга променљиви у зависности од саобраћај.

Пазите да се избегнете хостинг планови који имају пенале за прекорачење додељене количине пропусне мреже. То може постати веома скупо и добар је разлог да потражите планове где плаћате оно што користите.

Коначно, не вреди ништа што ће ствари које лично можете да урадите да бисте повећали брзину (коришћењем ЦДН-а, минимизирањем имовине) умањили вашу пропусност.

Складиште

хостинг стораге (спаце)

Колико складишта требате? Као и увек, то зависи.

Као и код ширине опсега, већина планова за хостинг дијели тврде да нуде “неограничен” капацитет складиштења, али то увек долази са ограничењима.

Међутим, ако користите врсту веб странице за коју су дизајнирани дељени планови хостинга (лични блогови и веб локације малих предузећа), биће вам добро..

Ако посебно не направите веб локацију која треба да угости мноштво слика или музичких датотека високе резолуције, мало је вероватно да ће вам бити потребно више од 1 ГБ датотека са веб локацијама и текстуалним садржајем једноставно не заузимају толико простора.

Ако правите нормалну веб локацију која има пуно слика – на пример, блог са неколико слика по посту или веб локацију за е-трговину са пуно фотографија производа – вероватно ће вам бити добро од 2 до 4 ГБ за дуго дуго.

Стварно не треба да покушавате да користите свој веб хостинг налог за велике медијске хостинге. То је неефикасно коришћење новца. Ако је вашој веб локацији потребна велика количина великих медијских датотека, користите друге услуге (као што је ИоуТубе за видео записе).

Прилагодљивост

икона скалабилности

Проблем са покретањем новог веб сајта је што заправо не знате које ће ваше конкретне потребе бити у будућности. Можете нагађати колико ће вам требати ширина опсега и складиштења, али то су обично само нагађања.

Из тог разлога, једна од важнијих ствари које треба узети у обзир приликом добијања веб хостинга је: колико је лако надоградити.

Ако започнете са дељеним планом хостинга, очекујући да пређете на ВПС када саобраћај достигне одређену тачку, да ли ће ваш веб домаћин моћи то да уради? Без стварања паузе у услузи?

Да ли код ВПС хостинга плаћате новцем како се потрошња повећава, или постоји строга граница праћена великим трошковима прекомерног преноса? Да ли ће ваш домаћин моћи да буде у току ако се ваша веб локација појави на првој страници реддит-а или сласхдот-а?

Важно је да ваш веб хостинг налог буде у стању да поднесе и спор и стабилан раст (кроз разумну путању надоградње), као и нагле скокове у промету.

Технологија

цена хостинг технологије

Већина питања која се тичу одређене технологије покривена су у поглављу „Како сервер ради“, али овде треба поменути неколико тачака..

Ако планирате покренути већину уобичајених ПХП апликација, попут ВордПресс-а, Друпал-а, Јоомла, Магенто, Зен Царт-а, МедиаВики-а, сличног софтвера, не бисте требали имати проблема са огромном већином веб хостинга. Сви ефикасно покрећу ЛАМП стацк.

Где можете наићи на проблеме је ако вам треба нешто мало егзотичније. Примјери укључују апликације изграђене на Руби он Раилс или користе МонгоДБ. Те су двије ствари све популарније, али не одговарају им сви веб домаћини.

Добра ствар веб хостинга и уобичајене технологије је да ако не знате да ли вам треба, вероватно ћете добро.

Огромна већина блогова и пословних веб локација ће функционисати сасвим добро на ВордПресс-у или сличном систему за управљање садржајем, а то ће радити и на скоро сваком веб хостинг налогу.

Не би требало да користите чудне ствари, осим ако за то немате нужан разлог.

Приступ

приступ, дозволе и корисничка контрола

Скоро све компаније за веб хостинг пружају контролни панел за управљање вашим хостинг налогом. Али не олакшава им се приступ налогу на друге начине.

На минимум, желите да имате ФТП приступ својим датотекама. ССХ (сецуре схелл) приступ, који вам даје интерфејс командне линије према серверу, добра је ствар, чак и ако га не планирате да користите (никад не знате).

Такође бисте требали сазнати да ли можете да инсталирате додатне програме на свој сервер и колико је то тешко.

Ово можда није проблем за вас (можда никада нећете користити ништа осим ВордПресс-а заувек), али добро је знати унапред, посебно ако чак мислите да бисте можда желели да покренете друге апликације.

Подршка

Техничка подршка

Ако заиста не водите лични блог и није вам стало да ли то падне, обавезно пронађите компанију за хостинг са добрим планом корисничке подршке.

Увек постоје проблеми. Чак и са најбољом веб хостинг компанијом и најконкретнијом веб страницом, увек ће постојати ове или оне врсте.

Технологија је прекомпликована да то не би био случај. Желите да будете сигурни да имате хостинг компанију која ће вам помоћи у решавању проблема када се појаве.

Не бих се пријавио за хостинг осим ако компанија није имала 24/7 телефонску линију коју бих могао назвати. Ваши лични захтеви можда су мање строги, али размислите о томе шта би могли бити. Ако имате неочекивани квар у 3 сата ујутро, да ли желите да сачекате до радног времена у Салт Лаке Цити-у, пре него што можете да разговарате са неким?

Тражите домаћина са великом подршком? Овде смо у ужем најбољем избору за вас овде у нашем водичу за купце хостинга.

Људи су имали предивна искуства са помоћним особљем различитих хостинг компанија … а такође и не тако дивна искуства. Читање рецензија помоћи ће вам да схватите какво искуство можете имати.

Поглавље 5: Како функционира сервер веб хостинга

како ради веб сервер

Корисно је знати шта се дешава са сервером који покреће веб локацију. Компаније за веб хостинг добро раде маркетинг свог својства и предности, али они обично не објашњавају основе.

Шта ћете научити у овом поглављу?

 • Шта су оперативни систем, веб сервер, база података и језик апликације.
 • Која је опција за свако од њих најпопуларнија у окружењу веб хостинга.
 • Разлика између сервера и веб сервера.
 • Шта је ЛАМП стацк.

Сервер за хостинг је само рачунар

Кад се све своди на то, говоримо о нечему што се не разликује од вашег личног рачунара или преносног рачунара. Сервери су мало већи, много моћнији и обично немају своје мониторе и тастатуре, али у срцу су баш као и рачунари које свакодневно користите.

Поред тога што су много моћнији, рачунари који се користе за покретање веб локација имају веома брзе везе са интернетом, тако да велики број посетилаца може истовремено да приступи серверу.

Оперативни системи сервера

Оперативни систем је примарно сучеље између апликација, корисника и физичког рачунара. Свакодневно користите оперативни систем, чак и ако никада о томе нисте размишљали.

Ако имате рачунар, ваш оперативни систем је Виндовс. Ако сте на Мацу, имате ОСКС. Ваш телефон вероватно ради или на Андроид или иОС.

Баш као да имате кућни или уредски рачунар, серверима је потребан оперативни систем. Најчешћи оперативни систем за сервере је Линук.

Ако нисте упознати са Линуком или сте чули за његове потешкоће у личном рачунару, не брините. Иако врло мало људи користи Линук за кућне или уредске рачунарске машине, Линук је апсолутни стандард за сервере.

Такође је лако користити. Компаније за веб хостинг пружају контролне табле, алате за управљање и алате за инсталацију тако да уопште не требате знати (или бринути) о Линуку да бисте имали успешно искуство са веб хостингом.

Неки планови хостинга пружају сервере који раде под оперативним системом Виндовс Сервер. Не збуните се овде.

Чак и ако користите Виндовс на сопственом рачунару, то није разлог да се Виндовс користи и на серверу. Нема стварне користи од прилагођавања тим оперативним системима.

Једини разлог да користите Виндовс за свој сервер је ако вам треба за покретање неког приватног софтвера који се једноставно неће покренути на Линуку, као што су .НЕТ, АСП или Мицрософт Силверлигхт.

За све остало – ВордПресс, Друпал, Јоомла, било која апликација написана на ПХП-у, било шта уграђено на Руби или Питхон – Линук је преферирани оперативни систем.

Веб сервер

„Сервер“ се односи на физичку или виртуелну машину, рачунар који садржи датотеке и базу података ваше веб локације.

Нажалост, може доћи до конфузије појмова, јер постоји и део софтвера који се зове “веб сервер”. Веб сервер је софтвер који је одговоран за руковање захтевима са интернета.

Када унесете УРЛ у адресну траку прегледача, она се претвара у захтев који се преусмерава на рачунар који домаћин је веб локацији коју тражите..

Веб сервер – односно софтверски програм зван веб сервер – обрађује захтев. Чита захтев, утврђује које друге апликације требају да би се покренуле или датотеке приступиле, а након што је то завршено, враћа одговор прегледачу.

Одговор који шаље назад је (обично) страница веб странице коју покушавате да погледате. Софтвер за веб сервер делује као посредник између интернета и датотека на серверу.

Основни поступак како функционише веб локација.

Најчешћи веб сервер је програм отвореног кода који се зове Апацхе. Наћи ћете га у већини планова за веб хостинг. Постоји неколико алтернатива, од којих је најчешћи нгинк. Ако вам се догоди да користите Виндовс сервер, можда имате ИИС.

Ако немате невероватно специфичне потребе, Апацхе је сасвим у реду. Углавном, никад нећете приметити или се много бринути о свом веб серверу.

Систем за управљање базама података

Већина (не свих, али већина) веб локација захтева систем за управљање базама података да би се смештали садржај и друге информације. То могу бити блогови, странице, информације о производима, подаци о купцима или било који други садржај, у зависности од врсте веб странице коју користите.

Најчешћи систем управљања базама података је МиСКЛ. Ово је врло моћан, опен соурце софтверски алат за покретање сложених релацијских база података. Бесплатна је за употребу и већ је доступна на многим плановима за веб хостинг.

МиСКЛ је база података за најпопуларније системе за управљање садржајем, као што су ВордПресс, Друпал и Јоомла. Такође овлашћује бројне платформе за е-трговину, програмере веб локација, системе огласних плоча и апликације за друштвено умрежавање.

Постоји неколико других система база података које користе одређене апликације, а можете на њих наићи ако радите нешто јединствено.

На пример, ПостгреСКЛ је РДБМС са отвореним кодом који је функционално веома сличан МиСКЛ-у и подразумевана је база података за Руби он Раилс. Дакле, ако користите тај оквир, требали бисте бити сигурни да сте пронашли хостинг компанију која га подржава.

Слој апликације – Језици скрипта

Већина (не свих, али већина) веб локација данас је на неки начин динамична.

Када се вратимо на базу података и веб сервер у последња два одељка, јасно је да мора да постоји неки софтвер који дохваћа садржај из базе података и шаље га на веб сервер. О томе се све раде апликације попут система за управљање садржајем (ЦМС).

Без обзира да ли је у питању једноставан блог енгине, сложен ЦМС, веб локација за е-трговину или систем за управљање пројектима (или било шта друго), веб странице са интерактивним функцијама и динамичким садржајем су рачунарски програми и они морају бити написани на програмском језику.

Не морате знати језик да бисте користили програм, али ваш веб хостинг сервер то мора знати. ПХП је најпопуларнији језик за динамичке веб апликације, а видјет ћете да велика већина веб хостова подржава овај језик.

Ако требате да користите апликацију (или да развијете апликацију) на неком другом језику (Руби и Питхон су популарни), проверите да ли сте пронашли компанију за веб хостинг која подржава језик који вам треба.

ЛАМП Стацк

ЛАМП стацк

У сваком одељку изнад, идентификовао сам најчешће кориштену опцију у свакој категорији: Линук за оперативни систем, Апацхе за веб сервер, МиСКЛ за базу података и ПХП за апликацију.

Ове четири технологије понекад се називају и „ЛАМП стацк“, при чему је ЛАМП акроним (Линук, Апацхе, МиСКЛ, ПХП). Ако видите да веб хостинг или апликације помињу ЛАМП стацк, то то значи.

Модули

Одређене апликације захтевају одређене модуле или додатке за једну или више тих технологија. Два најчешћа места која захтевају додатне модуле су веб сервер (Апацхе) и језик апликације (ПХП).

На пример, ако ће ваша апликација имати прилично лепе УРЛ-ове (чисте УРЛ адресе са читљивим именима уместо рачунарских генерисаних кодова), вашој апликацији може бити потребан модул модулата Апацхе мод.

Ако ваша апликација ради са серверима на сликама, можда ће вам требати ГД библиотека за ПХП.

Добро је сагледати специфичне захтеве жељене апликације, а затим упоредити различите компаније за веб хостинг да бисте видели да ли имају функције које су вам потребне.

Напомена о верзијама

Сви ови алати имају различиту издану верзију, на пример ПХП 5 и ПХП 7. Већина компанија које пружају услуге веб хостинга користе најновије стабилно издање за било коју технологију, али политике се разликују.

Обично не морате бринути о стварима попут модула и бројева верзија ако користите алат за инсталацију једним кликом као што су Софтацулоус, Фантастицо или Симпле Сцрипт.

Међутим, ако нешто инсталирате ручно, вриједно је двоструко провјерити такве ствари.

Резиме

Сервер је рачунар (физички или виртуелни) који покреће веб локацију. Седење на том рачунару је пакет међусобно повезаних комада софтвера који покрећу вашу веб локацију.

Следећа два су апсолутно потребна:

 • Оперативни систем
 • Веб сервер

Ако радите било шта друго осим послуживања статичких датотека, такође требате:

 • База података
 • Програмски језик

Софтвер који покреће веб локацију.

Најчешћи избор за ове четири ставке су ЛАМП стацк: Линук (оперативни систем), Апацхе (веб сервер), МиСКЛ (база података), ПХП (програмски језик).

Будите сигурни да провајдер веб хостинга подржава технологије потребне у апликацијама које планирате да користите.

Поглавље 6: ВордПресс и хостинг

Вордпресс и веб хостинг

Ако први пут постављате нову веб страницу, ВордПресс је заиста добра опција. Једноставан је за употребу за почетнике, широко подржан на јефтиним хостинг плановима и пружа одличну платформу за учење о веб локацијама и развоју, а истовремено покреће нешто корисно.

Колико је важно колико је једноставно користити, колико је ВордПресс флексибилан и моћан
је. За разлику од „није потребно кодирање“ градитеља веб локација са симпатичним драг-анд-дроп интерфејсима, ВордПресс је прави софтвер професионалног квалитета.

Како се ваше пословање и веб локација морају проширити, а ваше вештине побољшати, ВордПресс неће постати препрека. То је платформа у коју можете расти, уместо да израстете из ње.

Пошто је ВордПресс толико популаран, и пошто га препоручујемо почетницима, било би добро истражити неке од проблема око веб хостинга помоћу ВордПресс-а.

Дељени хостинг за ВордПресс

Већина хостинг компанија које деле се оптимизоване су за инсталирање и покретање ВордПресс-а, а велики проценат веб локација са погоном на ВордПресс-у је домаћин са заједничким плановима хостинга.

Са основног техничког становишта у вези са захтевима и подешавањем, дељено гостовање је сасвим у реду. У ствари, сам ВордПресс препоручује дељене хостинг провајдере Блуехост и СитеГроунд.

Међутим, постоји проблем у вези с тим – планови за заједничко гостовање обично нису добра места за веб локације са великим прометом. Ово је посебно случај са динамичним ЦМС-ом попут ВордПресс-а.

Из тог разлога, препоручујемо дељење хостинга као добру опцију само за личне блогове и мале веб странице.

ВПС хостинг за ВордПресс

За велику или компликовану ВордПресс локацију за коју се очекује да ће добити доста промета, скалабилни ВПС хостинг или Цлоуд решење обично ће бити бољи избор од дељеног провајдера хостинга.

Имати више простора и више контроле над окружењем хостинга може много да помогне, али повећање брзине и ширине опсега је главни проблем овде.

Управљани ВордПресс хостинг

Ако имате озбиљну пословну веб локацију са много промета или заузету трговину за вооцоммерце, могли бисте бити добар кандидат за успешан план хостинга. Ови планови доносе ниво услуге осим једноставнијег приступа технологији (мада често и они долазе).

Управљани ВордПресс хостинг може да покрије бројне сервисе подршке са додатом вредношћу, као што су осигуравање да софтвер веб локације остане у току и сигуран..

Аутоматизоване сигурносне копије, надзор прекида рада, напредна аналитика и проактивне мере безбедности све су карактеристике које се обично налазе у управљаном ВордПресс хостингу.

Неки управљани планови хостинга укључују чак и сопствену дистрибуцију ВордПресс-а са посебним додацима и пакетима који су дизајнирани да повећају перформансе, сигурност или корисничко искуство.

ВордПресс је изграђен са снажним “уради сам” менталитетом и релативно је једноставан за употребу за почетнике, у поређењу с другим доступним опцијама.

Управљани ВордПресс хостинг није захтев ни на који начин, а предности које пружа обично могу да постигну заинтересоване особе.

Оно што вам успева ВордПресс хостинг заиста нуди је време. Лако бисте могли научити да сами водите рачуна о стварима и сами радите посао.

Али можда би било боље пословног смисла да једноставно платите мало више услузи хостинг компаније и пустите их да се побрину за вас.

Како имати најбоље могуће ВордПресс хостинг хостинг

Без обзира да ли користите план за дељени хостинг са попустом или најскупљи управљани ВПС који можете пронаћи, постоји низ стратегија које ће побољшати вашу ВордПресс перформансу и искуство хостинга.

Нека надограђују ваше основне ВордПресс и додатке на њихове најновије верзије

Велика већина безбедносних проблема са ВордПрессом има везе са особама којима је понестало застарелих верзија било основног софтвера или додатака.

Поред општег занемаривања, највећи разлог због којег људи не ажурирају своје језгро и додатке је страх да ће доћи до проблема са компатибилношћу.

Овакве ствари се не дешавају често и мање су склоне да се ствари стално надограђују. Ако пропустите ажурирање и одједном морате прескочити неколико верзија, то може проузроковати проблеме.

Користите само додатке који имају велику корисничку базу и изгледају као да се активно развијају

Велики допринос проблемима компатибилности верзија јесу додаци који више нису у фази развоја.

Ако пројекат више не објављује нове верзије, само је питање времена пре него што ново ажурирање ВордПресс језгре уведе неки проблем неспојивости. То је још вероватније ако је додатак лоше написан, што је често случај са недовољно кориштеним и неразвијеним додацима.

Велика база корисника помаже да се додатак настави развијати. Чак и ако се оригинални програмер одлучи напустити пројекат, велика корисничка база чини вероватнијим да ће неко други преузети и наставити са ажурирањем и додавањем нових функција.

Такође, скоро сви додаци имају грешке у неком тренутку. Ако је пројект још увек у активној фази развоја, имате начин да пријавите грешку и можда ће је поправити у будућем издању.

Чак и ако се не поправи, велика корисничка база чини вероватнијим да ћете моћи да пронађете некога ко је то поправио или пронашао решење или неко друго одрживо решење.

Редовно правите резервне копије кода и базе података

Ово би већ требале да буду старе вести, али превише људи не ствара одговарајуће копије својих ВордПресс садржаја или датотека са темама. Понекад ствари пођу по злу – најбоље је ствари имати сигурносну копију.

Такође, ако имате исправну и безбедну копију, можете престати да се бринете о томе да ли ажурирања потенцијално нереде на вашој веб локацији. Ако нешто пође по злу, ствари можете само да вратите назад.

(Сам ВордПресс вас подсећа да направите резервну копију веб локације пре ажурирања ствари, али толико људи само прескаче поред тих упозорења.)

Немојте угостити своје видео записе (осим ако баш стварно то не желите)

Само зато што вам ВордПресс омогућава да учитавате и уграђујете видео снимке, не значи да би требало.

Видео снимци троше пуно простора за складиштење и много пропусног опсега, тако да ћете брзо максимизирати могућности свог хостинг плана ако почнете редовно преносити видео записе.

Поред тога, да ли заиста желите да претворите свој видео у различите величине и резолуције, тако да подједнако добро функционише на различитим величинама екрана и са различитим брзинама везе.?

Сада говорите о додатном раду (за производњу различитих верзија) и складиштењу свих тих различитих верзија на вашем хостинг налогу.

Ако желите да ваши видео снимци буду доступни јавности, најлакши начин је да их угостите на ИоуТубе-у и копирате уложени код који вам дају. Ако су вам потребни видео снимци да буду приватни (на пример, ако они стоје иза платног зида на вашој веб локацији), Вимео Про нуди сјајне видео хостинг за ову намену.

Гостовање ваших видео записа на ИоуТубе-у такође пружа још једну тачку открића, друго место које може навести људе да вас пронађу а који иначе не би знали за вашу веб локацију.

Поглавље 7: Рачунарство у облаку

Шта ћете научити у овом поглављу?

 • Шта је рачунарство у облаку заправо
 • Разлика између ИааС, ПааС и СааС
 • Шта ваш шеф може значити о “узимању у облаку”
 • Шта је хостинг у облаку и зашто то уопште није важно.

Шта је Цлоуд Цомпутинг?

Као и мноштво популарних речи, “Облак” је једнако маркетиншка реч, колико је и стварни концепт.

Стварно постоји тако нешто као што је “цлоуд цомпутинг”, а многе компаније за веб хостинг активно се баве пружањем услуга заснованих на облаку, али сам термин може бити помало погрешан, а не постоји заиста нити један облак који би се могао назвати “облак.”

Рачунарство у облаку је метафора – визуелна концепција за нас људе који покушавају да пренесу нешто тешко за визуализацију. Оно што овај термин покушава да саопшти је идеја о виртуелизованој рачунарској снази на врху кластерног хардвера, организованог на такав начин да сама рачунарска моћ јер корисност, попут струје или воде.

Идеја је да можете користити онолико колико вам треба и платити за онолико колико користите. Као и код електроенергетске мреже или водовода и канализације, не треба превише размишљати о томе одакле долази струја или одакле долази вода за одводњу – то је посао неког другог.

Шта људи мисле када разговарају о облаку

Облак функционише овако: гомила рачунара (сервера) је сједињена тако да могу функционисати као један огроман рачунар. Виртуелни рачунари се тада распоређују на врху тог кластера.

Из маркетиншке и пословне перспективе, „облак“ би могао значити једну од неколико различитих ствари.

 • Инфраструктура као услуга (ИааС): То се догађа када компанија поседује стварни хардвер, скуп кластерских сервера и може да обезбеди приступ виртуелним машинама, виртуелним драјвовима и другим основним рачунарским ресурсима из већег базена.
 • Платформа као услуга (ПааС): Неко (ко може да поседује сервере или можда користи инфраструктуру као услуга другог провајдера) управља оперативним системима и веб серверима на виртуелним машинама и пружа их другима за њихове рачунарске потребе. Ово ради веб хостинг компанија.
 • Софтвер као услуга (СааС): Неко је изградио апликацију коју други могу користити и хостује је на платформи коју може или не мора да поседује. Дропбок, Гоогле Аппс и друге веб апликације засноване на претплати су пример тога.

Генерално, „премештање у облак“ или обављање нечег „у облаку“ једноставно значи чување података или покретање апликација на нечијој другој кластер опреми. То значи да су потрошачи било софтвера, платформе или инфраструктуре као услуге.

Понекад су та три слоја у власништву исте организације. Често нису.

Проблем са “Облаком” као метафором

Лако је почети размишљати о облаку као о некој етеричној магли рачунарских ресурса – светлих, прозрачних и далеко изнад нас. Проблем са тим је што је јако далеко од истине. Облаци се састоје од физичких машина, са физичким жицама и физичким дисковима.

То има бројне импликације на начин на који користимо и конзумирамо облачне услуге, али највећи проблем је сигурност.

Ако чувате податке у апликацији за складиштење података заснованој на облаку, ко има приступ тим подацима? Да ли чак физички знате где су ти подаци? То би могло бити готово било где, укључујући неку другу земљу.

Боља метафора може бити „обједињена“ или „групирана“ рачунања, а још боље би било рећи шта се заправо подразумева – да ли је то инфраструктура, платформа или софтвер као услуга.

Облак и ваше пословање

Ваш шеф је прочитао чланак у часопису о томе како је “Цлоуд Цомпутинг” следећа велика ствар. Сада бисте требали да схватите шта то значи и како то учинити. Како можете „искористити предност“ овог тренда рачунања у облаку?

Можете се укључити у рачунарство у облаку као произвођач или потрошач, или обоје.

Произвођач Цлоуд услуга

Често се каже да у златној журби људи који продају лопате зараде више новца од људи који копају злато.

То се тачно односи и на „облак“ – људи који пружају неку врсту услуге облака највећи су победници, а што је темељнија услуга, већа је награда.

Пружање ИааС или ПааС мало је изван подручја овог водича и већина га чита, али СааС (софтвер као услуга) можда није.

Ако продајете софтвер, можда ћете моћи замислити вашу апликацију као понуду СааС-а.

Уместо да обезбедите апликације које клијенти морају да покрећу на својим рачунарима и серверима, можда ћете моћи да омогућите приступ софтверу путем веб прегледача или веб апликације повезане на рачунару.

Потрошач Цлоуд услуга

Када већина предузећа говори о предностима рачунара у облаку, они говоре о предностима конзумирања облачних услуга (платформе или инфраструктуре), а не да сами производе конвенционалну рачунарску снагу.

 • Компанија традиционално користи систем управљања пројектима за десктоп рачунаре који су делили податке на локалном серверу. Прелазе се на интернетску апликацију где се корисници пријављују из веб прегледача. Ово је софтвер као услуга (СааС).
 • Компанија за веб апликације која пружа апликацију за управљање пројектима СааС традиционално је угостила апликацију на сопственом серверу. Прелазе на своју апликацију на „Цлоуд басед“ виртуелни приватни сервер у хостинг компанији. Ово је платформа као услуга (ПааС).
 • Компанија за хостинг заправо не поседује ниједан центар података, већ купује сирову рачунарску снагу од Амазон Веб Сервицес (Амазон АВС). Ово је инфраструктура као услуга (ИааС).

Све би се то могло описати као облици „рачунања у облаку“.

Предност сваког од њих је та што нешто што сте можда раније били потребни за купњу (уз значајне капиталне трошкове) сада можете платити како се користи.

Ово је посебно економично ако вам саме не требају предности читавог сервера или ако не можете да приуштите први трошак.

Цлоуд Хостинг

Какве све то везе има са веб хостингом?

Много компанија које пружају услуге хостинга продају некакав „цлоуд хостинг“ план. То је обично облик ВПС хостинга, где ВПС сједи изнад облака (кластера рачунара), а не директно на хардверу сервера..

Много дељених хостинг планова функционише и на овај начин, а десетине или стотине хостинг клијената деле један ВПС, што је и један од многих који се налази на врху базе рачунарских ресурса..

Компанија за хостинг може или не мора да поседује хардвер; могу да креирају сопствену инфраструктуру у облаку или је конзумирају као услугу другог провајдера.

Корист за купца је та што је хостинг у облаку (који неки провајдери називају и „хостинг хостинга“) инхерентно скалабилан. Уместо једне машине са ограничењима складиштења, меморије и ЦПУ-а, виртуелна машина на цлоуд серверу нема тешко физичко ограничење.

Ако активност падне, он може заузети већи проценат укупног базена; ако базен постане прекомерно проширен, може се додати више хардвера у њега.

Без обзира да ли хостинг компанија пласира своје понуде као “облак” или не, то за вас као купца веб хостинга не би требало представљати бригу..

Већина веб хостова укључена је у неки облик кластерирања и виртуализације, тако да се на неки начин готово сваки план хостинга може описати као “темељен на облаку”. Израз има значење, али као маркетиншки ток је готово бесмислен.

Поглавље 8: Сервери е-поште, веб поште и пошта

Сервери е-поште, веб поште и поште

Још је важније од покретања веб странице важност поуздане услуге е-поште.

Имате бројне могућности како да поставите сопствену услугу е-поште за своју компанију. Бићете боље опремљени да одаберете праву опцију за себе ако помало разумете како све то функционише.

Савет: Једноставан начин да имате е-пошту @ иоурдомаин.цом је употреба гмаил-а са сопственим именом домена. Релативно је једноставно поставити и уобичајено.

Ако више волите да користите веб домаћин за е-пошту, прочитајте даље да бисте боље разумели шта домаћин треба да понуди у вези са е-поруком

Имена е-поште и имена домена

Као што готово сигурно знате, адресе е-поште имају сљедећи облик:

[адреса е-поште заштићена]

Све пре знака @ локално је име, а све после њега је назив домене.

Веома је лоша пракса и, нажалост, пречесто, да мале организације и једини практичари користе комерцијалну услугу е-поште са називом домена попут @ гмаил.цом или @ аол.цом. Ово је лоша пракса, јер изгледа непрофесионално, аматерски.

То је врло мала ствар, али има велики утицај на начин на који ваши клијенти и потенцијални купци размишљају о вама.

Сервери и клијенти е-поште

Коришћење е-поште захтева две ствари: сервер е-поште и клијент е-поште.

Сервер е-поште је део софтвера који ради на серверу (рачунару) и стално је повезан на интернет. Он прима и обрађује било који маил који му је послан и шаље било који маил који му кажете да пошаље.

Клијент е-поште је апликација коју користите за преглед поште. Ово може бити апликација на вашем телефону, нешто што видите у веб прегледачу или десктоп апликација као што је Мицрософт Оутлоок.

Клијент проверава сервере поште за нове поруке и спрема их за преглед. Омогућава интерфејс за читање и писање порука. Он шаље одлазне поруке серверу, који их шаље предвиђеним примаоцима.

Сервер и клијент су два различита дела софтвера и комуницирају стандардизованим протоколима (ПОП и ИМАП; види доле). То значи да су избор сервера и избор клијента међусобно неовисни.

Људи се због тога непрестано збуњују.

Један од разлога који се најчешће чују због којих људи не желе да пређу са своје личне адресе на е-адресе под контролом организације је тај што не желе да мењају начин на који читају и пишу е-пошту. Користе Оутлоок или Аппле-ову е-пошту и мисле да ће се морати променити. Ово није случај.

Већина клијената е-поште може се без проблема повезати са већином сервера е-поште. Што је још боље, већина клијената е-поште може да се повеже са више послужитеља е-поште и истовремено ради са више налога е-поште.

То значи да неко ко користи (на пример) Оутлоок на свом рачунару да провери лични налог е-поште може га подесити да провери и своју професионалну пошту..

Протоколи е-поште: ПОП и ИМАП

ПОП вс ИМАП

Два доминантна протокола е-поште су ПОП и ИМАП. (Протокол је стандардизовани начин премештања информација са једног места на друго.)

ПОП значи „Протокол поштанског уреда“. Понекад ћете је видети „ПОП3“ јер је протокол у својој трећој итерацији.

ИМАП означава “Интернет Протоцол Аццесс Протоцол”.

Оба су начина преноса информација о порукама са сервера на клијенте, али се иначе међусобно јако разликују.

ПОП је заснован на моделу „Поште“. Сервер вам шаље поруке, али их у противном не чува нити похрањује информације о статусу о њима. ИМАП омогућава висок степен синхронизације између сервера и клијента.

Заиста желите да користите ИМАП већину времена. Помоћу ИМАП-а се на сервер чувају детаљи о томе да ли сте прочитали поруку, садржај скица и друге информације о вашој интеракцији са маилом..

То значи да се ваше е-маил искуство у потпуности синхронизује чак и ако користите више уређаја, као што су лаптоп и телефон, да бисте читали исту е-пошту.

Када гледате планове за веб хостинг, обавезно пронађите онај који подржава ИМАП на серверу е-поште.

Начини приступа е-пошти – клијенти, веб пошта

Ако своју е-пошту покрећете путем сервера е-поште на вашем веб хостинг рачуну, имате неколико различитих опција о томе како да приступите њој.

“Традиционални” начин је употреба апликације за клијент е-поште на сопственом рачунару. То би могли бити Оутлоок, Аппле Маил, клијент е-поште на вашем телефону или неки други сличан програм.

Вебмаил је још једна опција коју пружа већина веб домаћина. Клијентска апликација ради у вашем веб претраживачу, а вашој е-пошти приступате тако што ћете се пријавити на свој хостинг налог и затим отворити страницу Вебмаил.

Двије најпопуларније апликације за вебмаил клијенте су Скуиррел Маил и РоундЦубе. Ако не желите да покренете локалну апликацију за клијенте, требало би да проверите да ли ваш хостинг налог пружа приступ једној од ове две апликације. (Многи нуде обоје.)

Подешавање клијента

Комплетна упутства о томе како да поставите клијента мало су изван домета овог водича, па ћу вам само споменути пар ствари да вас упутите у правом смеру.

Генерално, ваш клијент е-поште ће имати неку врсту услужног програма за подешавање где можете да додате налоге за е-пошту да бисте проверили. Сваки налог ће требати име, сервер, лозинку и неке информације о протоколу.

Информације које су вам потребне за постављање доступне су на вашој управљачкој плочи за веб хостинг. Негдје у близини интерфејса на којем постављате нове адресе е-поште и лозинке, постојат ће начин за преглед вјеродајница.

Тако ћете добити све детаље потребне за подешавање налога клијента. То је обично врло једноставан процес.

Друге опције

Друга могућност је да се уопште оутсоурцинг е-поште. Уместо да е-пошту покрећете преко сервера е-поште који је повезан са вашим хостинг налогом, можете подесити свој ДНС запис за рад са комерцијалним провајдером е-поште (као што су Гмаил / Гоогле Аппс, на пример).

Овим подешавањем добијате све функције и корисничко искуство комерцијалног добављача е-поште, са сопственим именом домена.

На крају, врло једноставно решење је да поставите прослеђивача е-поште који шаље е-пошту на вашу маркирану адресу е-поште на било коју личну адресу е-поште коју већ имате.

Ово је добро решење за личне блогере и веома мала предузећа за једну особу. Лоша страна је та што ћете увек одговарати са своје личне адресе е-поште.

Е-адреса за апликацију

Ако шаљете повремене поруке е-поште путем своје апликације (као што су адресе е-поште за регистрацију, е-поруке за опоравак лозинке, фактуре, признанице и тако даље), то се обично не врши путем сервера пошта.

Ове врсте порука се називају „трансакциона е-пошта“ и обично се не шаљу путем поштанског сервера поште вашег хостинг рачуна, већ се шаљу са самог кода апликације.

Ако је количина прекомерна (као што се може догодити са популарном веб страницом за е-трговину), е-адреса апликације постаје још један одвод на ресурсе хостинг рачуна.

Ако шаљете пуно трансакционих е-порука критичних за мисију, можда ћете желети да претплатите е-пошту са апликацијом на премиум услугу. Обично делују као додаци за ваш ЦМС или софтвер за е-трговину.

Листе и маркетиншка пошта

Већина планова за дељење хостинга имају посебне забране услова услуге против коришћења вашег поштанског сервера или могућности е-поште за слање е-порука великим списковима људи.

Ако користите ВПС или наменски сервер, можда нећете имати ТОС ограничења да вас спрече у томе. Ипак, то и није баш добра идеја (због чега планови за дељене сервере не желе да то радите).

Закони против нежељене поште врло су специфични и није добра идеја да покушате схватити како их сами ускладити. Поред тога, због великог броја променљивих на које се гледају алате за блокирање нежељене поште, приступ „уради сам“ може да створи озбиљне проблеме у испоруци.

У већини сврха, ваша најбоља опција за маркетиншку пошту је нека врста комерцијалног добављача, као што су Цонстант Цонтацт или Хубспот.

Резиме

Предузеће и организације треба да користе е-пошту маркирану доменом, а не личне адресе е-поште, за обављање пословне комуникације.

Е-маил се шаље и прима са Интернета путем софтверске апликације која се зове маил сервер. Корисник чита и пише е-пошту са апликације која се зове клијент за пошту. Избор сваког је независан од избора другог.

Опције за приступ е-пошти укључују локалне клијенте, клијенте веб поште и коришћење комерцијалног налога као клијента. Алтернативно, можете га у потпуности дати вањским производима, повезујући ваш брендирани домен са комерцијалним добављачем е-поште.

Два страна питања која се тичу е-поште су апликација за е-пошту и маркетиншка пошта.

Адреса е-поште или трансакциона адреса е-поште је адреса е-поште која је послата са кодова апликације ваше веб локације, а односе се на функционисање саме веб локације. Обично није повезано са сервером е-поште.

Већину времена нећете требати да бринете или размишљате о таквој врсти е-поште – то се једноставно догађа. Ако шаљете веома велику количину, можда ћете желети да потражите спољна решења за трансакције е-поште.

Маркетиншка адреса е-поште, као што су билтени послати људима који су се пријавили за примање, подлеже врло строгим законима као и Условима коришћења услуге на рачуну.

Из тог разлога, комерцијални провајдер сервиса за е-пошту обично је најбоља опција.

Напомена: Користите име и презиме

Много организација користи чудне обрасце за превођење имена појединаца у имена адреса е-поште. Већина њих не мјери добро.

Ако користите само имена, биће само питање времена када ћете запослити некога са дуплим именом. (Једном сам радио за компанију која је имала три особе по имену “Јефф”, заједно с бившим запослеником и две главне муштерије које су такође звали “Јефф.”)

Друге организације раде слатке ствари попут првог имена и презимена. То мало проширује ваш базен, али није довољно. А то може бити збуњујуће и тешко прочитати. И још је само питање времена пре него што Јохн Дое и Јане Дое раде у вашој организацији.

Када имате сударе око имена, на крају с једном особом (прва је унајмљена) имате “канонску” верзију, а друга особа је заглављена са нечим попут јсмитх2 или јдое1967.

Ово није добро.

Иако није сасвим савршено, залажем се за формнаме наме.ластнаме. Због тога је мање вјероватно да ћете имати судара око имена.

Ако имате сударање имена, обе стране требало би да натерају име: име_име_ име_ имена, или (ако има више смисла), име: име.департмент.

Имати једну особу са стандардном верзијом, а друга са нестандардном верзијом практично гарантује да ће једна од њих редовно добијати е-пошту друге.

Многе школе наилазе на овај проблем са адресама е-поште додељеним ученицима. Не разумијем зашто је то тако чест проблем, јер се поставља тако очигледно и предвидљиво питање.

За школе препоручујем име и презиме.година, с тим да је година уписна година или година матура. (Четири цифре, молим.)

Желите да знате који је веб домаћин најбољи за вас? Прочитајте нашу збирку прегледа купаца најпопуларнијих компанија за хостинг.

Поглавље 9: Уобичајене грешке приликом куповине за веб хостинг

Ово поглавље усредсређује се на бројне типичне грешке које су први пут направили купци и како их избећи. Такођер повлачи завјесу на бројне маркетиншке тактике које користе веб хостинг компаније.

Куповање по цени

Постоје две натјецатељске нарације које нуде компаније за веб хостинг:

 • Сви веб хостинги у основи су исти, зато купите најјефтинију ствар коју можете пронаћи.
 • Квалитета кошта новац, зато купите најскупље хостинг који можете себи да приуштите.

Ниједан од њих није тачно.

Компаније које пружају услуге хостинга са попустом промовишу идеју да је веб хостинг у суштини роба, па је, према томе, цена једино што је заиста важно.

Они падају на све стране да понуде најјефтинију месечну цену, заједно са купонима и акцијама и попустима. Утрка је до дна у којој нико заиста не побеђује (најмање од свих купаца).

У овоме, наравно, постоји зрно истине – хардвер је релативно јефтина роба, а већина софтвера које користе компаније за веб хостинг је бесплатна. Често, на мерљиве начине као што су брзина ЦПУ-а и ширина појаса, нема велике разлике између 3 УСД месечно и 6 УСД месечно хоста.

Али разлика коју неколико долара може да купи у погледу подршке за кориснике и техничке експертизе је заиста прилично изражена.

Још једна ствар коју треба схватити о веб локацијама са попустима јесте да је једини начин на који они могу приуштити продају тако хостинга хостинга да је продаја у количини и задржавање људи на броду дуже време. То значи неколико ствари:

 • Биће више купаца груписаних на једном заједничком серверу.
 • Биће релативно мало пажње посвећено појединим питањима, јер има превише људи на које би могли обратити пажњу.
 • Биће подстицаји за плаћање дугорочних уговора.
 • Биће тешкоћа у премештању или преносу.

Последња је посебно проблематична и чини се да долази само са дељеним хостинг провајдерима у распону испод 5 долара.

Они ће пренос УРЛ-а учинити сложеним, вишесатним процесом; неће пружати упутства за откључавање или пренос домена било где у датотекама помоћи; тражит ће се потврда отказа путем телефона; сакриће дугмад за бављење преносом и отказивањем под нејасно именованим налепницама менија; преплавит ће своју ФАК и базу знања чланцима о пребацивању на њихове услуге, како би гурнули чланке „трансфер аваи“ на страници у резултатима претраживача.

Кажу „добијеш оно што платиш“. Уз веб хостинг дисконте често изнад тога добијате много више.

Наравно, на другом крају спектра је „бићете тако поносни што бисте себи то могли приуштити“.

Понекад је то намјерно прецијењено оним што јесте – хостинг компанија продаје прилично стандардни ВПС план и облачи га ријечима попут „блиставо брзо“ и „подршка за бијеле рукавице“ и наплаћује двоструко више од сличног плана друге компаније.

Чешће је проблем једноставно продавање. Ако водите лични блог који ће читати неколико стотина људи, вероватно вам неће требати Турбо-Цхаргед Премиум 3000Кс ЦлустерРацк Едге сервер са воденим хлађењем Мултиплекинг.

Пооштравање маркетиншког проблема је тенденција купаца да упоређују по цени и купују нешто у средини. Део разлога за хостовање од 2,50 УСД месечно је тај што му се чини да ће 5,50 УСД месечно изгледати као разумно решење средње класе, а не само један јефтини заједнички план хостинга.

Бољи приступ је да схватите који тип хостинга вам прво треба (погледајте поглавље у овом водичу Различите врсте хостинга), а затим потражите добро прегледане и високо оцењене компаније које нуде такав тип плана.

Ако се своде на две опције које имају врло сличне карактеристике и подједнако су добро прегледане, тада можете размислити о одабиру оне јефтиније како бисте уштедјели неколико долара.

Али већину времена, једном када дођете до две или три компаније за хостинг и планове који ће одговарати вашим потребама, схватићете да ће им се цене наплатити врло близу једна другој.

А ако заиста треба да уштедите неколико долара, користите један од наших купона.

Пажња на ТВ огласе

ТВ рекламе су изузетно скупе, што значи да компанија за хостинг која производи пуно реклама не троши тај новац на технологију или корисничку подршку..

Поред тога, ТВ огласи стварају вештачки осећај репутације. („Чуо сам за њих – морају бити добри.“) Ова вештачки надувана репутација омогућава им да наплаћују више него подједнако добре хостинг компаније које нуде сличне услуге.

Белиевинг Аффилиате Ревиевс

Ако наиђете на претерано позитиван преглед који сугерише да је један одређени домаћин најбоља опција за све људе, а догоди се да имате везу до странице куповине компаније која је домаћин, можете бити потпуно сигурни да је то аффилиате маркетинг линк.

Сада – ово је важно – нема ништа лоше у вези са аффилиате маркетингом или прегледима веб локација. (То је оно што ми овде радимо на ВхоИсХостингТхис, ако нисте приметили.)

Међутим, важно је бити објективан и пристрасан. Наше критике и оцене долазе од стварних људи који говоре о својим стварним искуствима, а не само да кажемо гомилу добрих ствари које ће вас навести да купите.

Уз то, пружамо рецензије, оцене и информације о стотинама компанија које се баве хостингом, а не само оне са великом исплате придружених компанија.

Дакле, оно на што желите пазити док истражујете хостинг компаније јесу веб локације које изгледају претјерано посвећене једној одређеној хостинг компанији или гдје су све рецензије позитивне.

Куповина на основу лоших карактеристика

На располагању је пуно бесплатног софтвера. Дио је Опен Соурце-а, неки је бесплатан, неки су бесплатне пробне верзије премиум софтвера.

Постоји невероватан бесплатни софтвер – ВордПресс, Друпал, Руби он Раилс. Али постоји и невероватна количина лошег, бесплатног софтвера.

Многе компаније за веб хостинг пружају гомилу ових ствари доступних као бесплатна инсталација једним кликом. Не бисте баш требали користити све ове ствари – то је маркетиншки трик. Они га стављају на располагање тако да могу рећи „преко 150 бесплатних софтверских апликација доступних уз куповину хостинг плана“.

Занемарите ове ствари. То није користан софтвер, али такође није лош знак ако хостинг компанија рекламира на овај начин. (То је: Сви то раде. Не судите.)

Откријте шта конкретно желите да урадите – написати блог, покренути подцаст, подесите вики – и затим пронађите софтвер који ће најбоље служити тој сврси, а затим пронађите домаћина који га подржава..

Немојте само насумично одабрати компанију за веб хостинг и онда прегледајте њихов одељак са бесплатним апликацијама и почните да покрећете веб локацију на Фрее Паге Веб Цреатор Плус 1998.

Читање било чега о СЕО и веб хостингу

(Осим овога, наравно.)

СЕО – Оптимизација претраживача – увек је врућа тема, а људи који су у томе добри су они које ћете пронаћи када на претраживачу почнете да тражите информације о њему (смешно како то функционише). Али много садржаја „СЕО и веб хостинга“ је у најбољем случају тачно.

Постоје сталне тврдње да је дељење ИП-а у дељеном хостинг-плану „лоше за СЕО“. (То углавном није.) Постоје паралелне тврдње да ће куповина неке хостинг функције побољшати СЕО. (Углавном неће)

Чак и ако је за неке од ових ствари незнатно побољшано (добијање ХТТПС сертификата је наизглед корисно), разлика ће тешко бити битна ако нисте у високо конкурентној ниши.

А онда бисте морали да знате око хиљаду других ствари поред гласина које сте чули о Гоогле-овим казненим местима која се налазе у централној зони.

Основе СЕО су врло једноставне: Направите много доброг садржаја и подстакните људе да деле и повезују се с њим. Највише корисно што можете да учините са становишта хостинга јесте да идете на брзину – и претраживачи и обични људи воле брзе веб странице.

Веровање у неисправне гаранције

Много компанија које пружају услуге веб хостинга рекламирају продужену гаранцију – 99,9% или нешто слично.

Не вјерујеш у то Није битно.

Као прво, скоро да нема начина да израчунате стварну количину продуженог времена за вашу специфичну локацију, осим ако је стално проверавате и водите евиденције.

Такође, како компанија заправо израчунава „продужење рада“, можда вам не би посебно користила. Може бити на свим веб локацијама у оквиру одређеног плана хостинга, а не посебно на вашој веб локацији.

Штавише, 0,1% станке је и даље дуже од десет минута током недеље. То би могао бити прекид од 45 минута једном месечно, што не желите, или низ минутних пробадаја који узрокују лоше искуство, али се једва региструју као „станке“.

Оно што је најважније, ове врсте гаранција нису поткријепљене ничим. Ако се веб локација поквари и изгубите велику продају, хостинг компанија неће вам надокнадити изгубљени приход.

Највише што ћете икада добити од гаранције за продужени рад је повраћај новца, али тада ћете морати да се бавите премештањем веб локације и проналажењем нове компаније за хостинг.

Све компаније које се баве хостингом имају повремених мањих проблема, а свака веб локација ће с времена на време доживети мало застоја. Погледајте корисничке прегледе и друге статистике да бисте утврдили општу поузданост домаћина, посебно ако се ради о пословном веб месту критичном за мисију.

Али занемарите гаранције – бесмислене су.

Куповина погрешног хостинг плана

Скоро увек се то дешава када људи купују мање него што је потребно.

Јефтини, дељени планови хостинга постали су толико уобичајени да готово изгледају као “нормалан” план. То је оно што добијате ако вам не треба ништа превише фанци.

Дељено гостовање је сјајно, да. То је економичан избор за личне блогове, мала предузећа, цркве, клубове или локалне непрофитне организације.

Али ако желите да покренете интернетски бизнис или покренете велику присутност бренда, стримујете видео или развијете нови софтвер – заиста, ако желите да урадите било шта друго осим постављања основне ВордПресс странице са неколико стотина посетилаца – постоји добра шанса да вам треба нешто мало јачег напајања од 4,95 УСД месечно заједничког плана за хостинг.

Брига о бесплатним доменама

Много хостинг компанија праве велику ствар око тога како сте добили „Фрее Домаин Наме!“ када купујете хостинг план. Ово није невероватна корист због:

 • Имена домена нису скупа, тако да их можете купити сами.
 • Имајући име вашег домена у вашој хостинг компанији чини мало теже пребацивање у будућности, тако да ће вам можда бити боље да региструјете своје име домена негде другде.
 • Алтернативна стратегија је пронаћи поуздан регистар имена домена и користити га за све ваше стварне домене (било да је то хиљаду или хиљаду), а затим помоћу ДНС записа тамо да га усмјерите на било који хостинг веб локацију на којој користите своју веб локацију..

Можете користити коришћени УРЛ као бесплатан када се региструјете за свој хостинг план. Ово задржава ваше име домена и рачуне вашег хостинг плана одвојено, што вам олакшава живот у будућности ако одлучите да се преселите на други веб домаћин.

Доплата за ствари које вам нису потребне

Када купујете хостинг, током процеса наплате постоји неколико „упселл“ ставки које се обично нуде. Неки од њих су корисни, али будите опрезни да не једноставно кликнете „Настави“ кроз поступак без двоструке провере да не купујете ствари које вам нису потребне..

Неке уобичајене додатне понуде укључују:

 • Приватност имена домена: Ово може бити корисно ако немате пословну адресу одвојену од куће и не желите да се ваша кућна адреса објави у вези са веб локацију. Али обично је прескупо, између 5 и 15 долара годишње, чак сте купили и бесплатно име домена. Неки регистратори попуста бесплатно су укључивали приватност, што је још један добар разлог да се поред вашег хостинг компаније користи одвојени матичар.
 • Наменски ИП и ССЛ сертификат: Не можете добити ССЛ ако немате своју ИП адресу, а једини стварни разлог за добијање сопствене ИП адресе је ССЛ сертификат, па се они често спајају заједно. ССЛ сертификати су важни ако користите веб локацију за е-трговину или неку другу локацију која ће добити осетљиве корисничке информације. Ако планирате да покренете такав сајт, можда бисте желели да добијете пакетни попуст приликом куповине хостинга. Ако само постављате лични блог, заиста нема разлога да трошите новац.
 • Услуге израде резервних копија: Морате да сачувате резервне копије датотека и веб локација, тако да има смисла да хостинг компаније нуде услуге резервне копије на одјави. Међутим, избор резервне платформе ће сигурно имати користи од хостинг компаније која вам је продаје, а можда и није најбоља опција за себе. Одржавање сигурносних копија одвојено од ваше главне хостинг компаније може бити корисно ако у будућности постоји проблем са компанијом и требате почети из резервних копија на другом серверу.
 • веб дизајн, СЕО, или Пословно савјетовање: Прилично тога увек избегавамо. Ако желите запослити веб дизајнера, запослите локално с којим можете разговарати. Врсте веб дизајна који добијете за 20 УСД приликом куповине обично не вреде ни толико, а ви бисте могли боље са ВордПрессом и неколико минута прегледавања бесплатних тема.

Узимајући „Неограничено“ по номиналној вредности

Заједнички планови за хостинг готово се увек оглашавају као “неограничени”. Они могу имати неколико различитих врста неограничених:

 • Неограничена пропусност
 • Неограничено складиштење
 • Неограничени рачуни е-поште
 • Неограничени домени
 • Неограничено поддомена
 • Неограничене веб странице

Проблем са “неограниченим” је тај што је обично ограничен. Прво ограничење које су домаћини ставили у своје Услове пружања услуге везано је за врсте коришћења.

На пример, они могу дозволити неограничено складиштење, али тада посебно онемогућити употребу хостинг рачуна за складиштење личних датотека. Обично Уговор о условима коришћења услуге одређује да сва употреба мора бити у вези са јавно доступним веб локацијама.

Они такође могу посебно забранити одређене врсте медија или онемогућити стриминг.

Коначно, ако ваша веб локација постане превише популарна и почне да црпи превише ресурса, већина хостинг компанија задржава право да смањи ваш пропусни опсег (успори промет), уклони вас из плана или захтева надоплату на други ниво услуге.

Не читање Услова услуге

Сви смо се навикли ударати “Настави” на интернетске споразуме да једва размишљамо о импликацијама тих уговора. Ово је грешка све време, али посебно је грешка код веб хостинга.

Многи планови хостинга садрже Услове услуге који посебно онемогућавају бројне ствари – складиштење датотека, струјање медија, покретање СааС апликација.

Обавезно схватите које сте активности и није вам дозвољено да се бавите домаћином пре него што донесете одлуку – посебно ако планирате да урадите било шта занимљиво.

Гооглинг „Веб хостинг“

Долазак до врха странице на претраживачу нема готово никакве везе са тим да ли је хостинг компанија добра, а приказивање у плаћеним огласима само значи да је хостинг компанија спремна платити много за рекламирање (ти кликови су јако скупо).

Уместо да се ослањате на СЕО способност хостинг компаније (која није оно што купујете), употријебите наше упоредне водиче за претраживање хиљада планова стотина пружатеља услуга хостинга. Можете да тражите одређене типове планова, подршку за одређене карактеристике и све врсте других специфичности.

Прескакање услуге

Две хостинг компаније имају сличне планове, сличну репутацију и подједнако пристојне критике и оцене. Један од њих је неколико долара месечно јефтинији, али телефонска подршка постоји само током радног времена у Чикагу. Други кошта више, али има 24/7 телефонску подршку.

Не штедите на услузи. Поготово ако је ово ваша прва веб локација или ваш први веб хостинг налог.

Биће проблема. Без обзира колико ваша хостинг компанија била добра, без обзира колико основна била ваша веб локација – увек ће постојати проблем. Кад се то догоди, пожелећете да вас неко позове.

Спремни сте за покретање веб странице? Пронађите савршеног домаћина помоћу рецензија наших стручњака и корисника.

иПиц – Најмањи сервер на свету

Рачунари су добили све мање и мање – и јефтиније – и као резултат тога сада стављамо рачунаре у све врсте ствари.

Много је једноставније градити рачунаре опште намене од хардвера специфичног за задаће да су многи уређаји и делови хардвера заправо пуноправан рачунар – штампач и ваш рутер су рачунари са оперативним системима и директоријумима датотека.

Ардуино и Распберри Пи су јефтини мали комад хардвера који покреће Линук – то је тачно, они су малени рачунари.

Данас бисте могли, ако сте заиста желели, да служите веб локацију са свог паметног телефона или чак Аппле Ватцх. Имамо чак и сијалице са интернетом. И чарапе за интернет.

Али још у 1990-има, тренд ка минијатуризацији је започео, али није достигао нивое на које смо данас стигли. Хардвер је још увек био нешто скупљи, а идеја о читавом рачунару на једном малом чипу нико није ни помишљао да ради.

Све док неко није.

1999. године, ЦС истраживач на Универзитету у Массацхусеттсу, изградио је иПиц – комплетни веб сервер на маленом ПИЦ чипу, величине величине бубице.

Тхе Тини Хардваре

Хардвер за овај минијатурни вбсервер био је необични ПИЦ 12Ц509А, чип који је у то време био популаран у уграђеним системима и који се доста користио у инжењерским програмима на факултетима јер је био релативно јефтин.

Њему је био повезан 24ЛЦ256 ЕЕПРОМ чип, који се користи као трајна меморија датотека које сервира малени веб сервер – који у суштини делује као хард диск. Трећа и последња компонента био је веома мали регулатор напајања.

Ове три компоненте су спојене ручно на малој плочи; жице заправо заузимају више простора од компонената. У произведеном производном погону, читав низ хардвера може се копирати у простор величине главице подударања.

Све је то директно повезано са интернет рутером, на исти начин на који је конвенционални веб сервер повезан са ИСП-ом. Чини се да је иПиц преузет ван мреже, али неколико година почетком 2000-их послуживао је прегршт датотека са јавно доступног УРЛ-а.

Тхе Тини Софтваре

Иако је малени чип омогућио овај веб сервер, он је заправо био више напредак софтвера него унапређење хардвера. Хардвер је био ван компоненти.

Напредак је био малени отисак иПиц ТЦП / ИП стака, код којег је програмер могао да стане у свега 256 бајтова.

Читав низ овог минијатурног веб сервера био је следећи:

 1. Чип је ПИЦ 12Ц509А, ради на 4МХз (Интернал РЦ цлоцк), имплементирајући
 2. ИПиц малени ТЦП / ИП стацк,
 3. веб-сервер компатибилан са ХТТП 1.0,
 4. једноставан телнет сервер (за уређивање датотека на чипу),
 5. и 24ЛЦ256 и2ц ЕЕПРОМ

ТЦП / ИП стацк није ни играчка имплементација. Иако га програмер назива „вее тее цее пее“, он је, заправо, потпуно у складу са стандардима (од 1999. године) веб хост – испуњавајући захтеве утврђене у РФЦ-1122, документу са захтевима домаћина..

Интересантна ствар је да је могао да уштеди више простора да му није требало да уређује датотеке ин ситу. Управо је то ситуација са ситним рачунаром уграђеним у сијалице, педометре и све друге уређаје.

Још је занимљивије то што је изумитељ изгледао као да разуме у ком правцу ствари иду. Позивајући се на први уређај повезан са интернетом, оригинална најава иПиц-а делује необично древно у светлу раста интернета.

„Желео бих да о томе размишљам како стварност Јохна Ромкеи-а Тоастер-Нет постаје стварност. Сада бих могао да омогућим Интернет сваку утичницу жаруље у својој кући?

„Сервирање веб страница из датотека је само врло мали дио приче. Имајте на уму да веб претраживач не само да вам приказује информације које је добио са веб сервера, већ се може користити и за избор, кликање на прекидаче и потврдне оквире, омогућавање или онемогућавање функција и промену поставки и слање на њих удаљеном рачунару и подешавања ступају на снагу.

„Са иПиц-ом, тај удаљени рачунар сада се смањио на величину главе шибица и кошта мање од долара. То значи да можете практично да повежете било који уређај или уређај на мрежу и да можете да управљате њиме путем мреже. “

Точно се управо догодило. ИПиц је дефинисао свеприсутну интернетску повезаност сваког уређаја, што је омогућило минијатуризацијом хардвера и инстинктом за повезивање свих аспеката нашег стварног живота са стално растућом мрежом мрежа.

иПиц и остали ситни ресурси веб сервера

Оригинални пост о иПиц веб серверу остаје фасцинантно читање, чак и свих ових година касније. Толико смо се навикли на повезане уређаје да је занимљиво видети почетке тог тренда.

Слично је занимљив и овај архивирани разговор о најмањем веб серверу на свету.

Оно што је овде интересантно је комбинација узбуђења и скепсе у вези са развојем ситних веб сервера за будућност рачунара. Један коментатор чак иде толико далеко да иПиц назива “преваром”. Данас нико не би сумњао да је такав мали уређај могућ.

Ако сте заинтересовани да направите свој мали веб сервер, требаће вам мали софтвер за веб сервер.

ИБМ-ов нвеб сервер је веб сервер написан у 200 редова Ц. То је у складу са тренутним веб стандардима и – што је најбоље – укључује детаљан туториал и псеудоцоде да би људи разумели како веб сервер заправо ради.

Ово је сјајан ресурс за људе који желе да науче о унутрашњем раду ове технологије.

ПИЦ микрочипи се и даље производе, а они су тек постали јачи у последњој деценији и по. Можете их купити са мицроцхипдирецт.цом, а на њему можете радити на многим пројектима везаним за интернет и веб.

У последњих неколико година нарасле су две алтернативне хардверске опције за ове врсте пројеката, оба отвореног кода: Распберри Пи и Ардуино.

Даљи ресурси

Даљи ресурси

Наша растућа колекција водича, ресурса и графика који ће вам помоћи да боље разумете веб хостинг и веб концепте:

 • ХТМЛ за почетнике – започните са кодирањем за веб.
 • Илустровани водичи:
  • ЈПГ, ГИФ & ПНГ – Пронађите најбољи формат слике за посао.
  • Научите да шифрирате – Који језик треба да научите?
  • Направите сами веб сајтове – предности и недостаци ВИСИВИГ алата.
  • Колико кошта веб страница? – реални трошак ваше веб локације.

Погледајте наш блог за наше најновије функције веб развоја, а такође и када сте на тржишту за хостинг компанију – можете истражити најбољи избор за своје потребе читајући хостинг критике.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map