Сазнајте више о Мандриви: Једноставност употребе Линука

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Недавно су дистрибуције Линука стекле велику популарност као резултат побољшаних корисничких интерфејса и употребе графичких алата за конфигурацију. Многе од ових дистрибуција, попут Убунтуа, по флексибилности и лакоћи употребе приближавају се Виндовс-у. Иако је Линук изворно био заснован на наредбеној линији, многе функције које тренутну дистрибуцију чине једноставном за корисника потичу из Мандриве.

Историја

Крајем 1990-их, Гаел Дувал се укључио у мисију да Линук учини приступачнијим за рачунарске кориснике на свим нивоима искуства. Основао је Мандракесофт и радио на стварању Мандраке ОС-а који је био заснован на Ред Хат Линуку. Као резултат његових напора за интегрисање карактеристика прилагођених корисницима, дистрибуција је порасла на популарности и постала је позната као једна од најлакших Линук дистрибуција са којом се ради. Да би проширио домет на Латинску Америку, Мандракесофт је купио бразилску компанију Цонецтива. Потом је променио име и име ОС у Мандрива.

Компанија је наставила да производи различита издања све до 2011. године, када је почела да има финансијских тешкоћа. До 2015. године је распуштен. Иако су Мандрива издања престала, он и даље живи кроз своје разне вилице.

Карактеристике

Мандрива Линук садржи бројне функције прилагођене корисницима које и данас постоје. Када је Мандрива први пут донета на свет као Мандраке Линук, увела је функције које тада нису биле доступне.

Једна од главних карактеристика која је уведена у почетним верзијама Мандриве био је графички инсталатер. Ова функција омогућила је корисницима да доврше инсталацију ОС-а на својој машини без проласка кроз командну линију. Употреба програма за инсталацију ГУИ била је посебно корисна корисницима који нису имали искуства са Линук командном линијом.

Осим што има графички инсталацијски програм, Мандрива ОС је знатно олакшао повезивање периферних уређаја за складиштење података као што су УСБ стицкови, ЦД-ови и спољни чврсти дискови. Као и прозори, корисници би могли да укључе своје УСБ стицкове и одмах почну да их користе.

Још једна карактеристика која је Мандриву учинила једном од најлакших дистрибуција за Линук био је концепт графичке конфигурације. Уместо да уређује текстуалне датотеке и користи командну линију за промену конфигурација, корисници могу једноставно променити већи део конфигурације користећи графичке алате. На пример, корисници могу да подешавају ИП адресу рачунара без потребе за уређивањем конфигурације помоћу уређивача попут вим или Емацс.

Мандраке је корисницима такође омогућио избор прозора менаџера укључујући стандардне ГНОМЕ и КДЕ радне површине, као и друге, укључујући БлацкБок и ИцеВм. Софтвер за управљање прозором одређује „изглед и осећај“ ОС-а.

Као и друге дистрибуције Линука, Мандрива је такође имала много графичких програма за слање и примање е-поште, управљање датотекама и екране „добродошлице“ који су кориснике упознали са новим функцијама.

Мандрива Форкс

Иако је Мандрива представио бројне функције које су револуционирале Линук и привукле нове кориснике, компанија која је креирала дистрибуцију се на крају угасила. Иако нове верзије оригиналног Мандрива софтвера тренутно нису доступне, и даље постоје деривати које је могуће инсталирати.

ОпенМандрива Лк

Након што је компанија Мандрива престала ажурирати своју дистрибуцију Линук-а, развој софтвера за њу преузела је група заснована у заједници под називом ОпенМандрива која је формирана 2012. Од тада су створена многа издања ОпенМандрива, укључујући и последње издано у јуну 2016. Верзије ОпенМандрива деле многе функције сличне већини Линук дистрибуција заснованих на ГУИ-у и представља комбинацију РОСА и Мандрива.

Ресурси

Ево неколико корисних извора који се односе на ОпенМандрива ЛКС:

 • Преузмите ОпенМандрива ЛКС: користите ову везу за преузимање ОпенМандрива.
 • ОпенМандрива ЛКС водич за инсталацију: погледајте овај водич да бисте добили помоћ за инсталирање ОпенМандрива ЛКС дистрибуције.
 • Преглед ОпенМандрива ЛКС: овај видео прегледава различите екране и функције присутне у ОпенМандрива ЛКС 3.0.

Магеиа

Магеиа је још један дериват дистрибуције Мандрива. Основана је 2010. године од стране бивших радника ЕдгеИТ-а, када је та компанија ликвидирана. Дистрибуција дели многе исте функције као и Мандрива, укључујући подршку различитих прозора и других графичких функција. Објављено је неколико издања, укључујући и последње у јуну 2015. године.

Ресурси

Неки корисни ресурси доступни су на многим различитим локацијама на мрежи:

 • Преузимања Магеиа: ово обезбеђује везе неколико различитих верзија дистрибуције Магеиа.
 • Службени Магеиа Вики: ово је службена вики страница за дистрибуцију Магеиа. Садржи документацију о различитим издањима.
 • Магеиа Видео Ревиев: овај видео објављен на ИоуТубе-у даје корисницима преглед Магеиа ОС-а.
 • Инсталација Магеиа: корисници могу добити помоћ при инсталирању Магеиа помоћу овог водича.

РОСА Линук

РОСА Линук је још један облик Мандрива дистрибуције. Настала је од истоимене руске компаније. Иако ОС подржава више менаџера за десктоп рачунаре, програмери РОСА-е су прилагодили КДЕ како би пружили корисничко искуство помажући да се задовоље циљеви оригиналне Мандрива дистрибуције. РОСА Линук доступан је на више платформи, укључујући редовне рачунаре и сервере.

Ресурси

 • Званична издања РОСА: овде можете пронаћи линкове за преузимање различитих верзија РОСА ОС-а.
 • Инсталација РОСА Линука: ово је водич за инсталацију на званичном викију. Пошто је ова страница на руском језику, корисници ће можда морати да користе прегледач са могућностима превођења језика.
 • Инсталација видеа: овај ИоуТубе видео приказује како инсталирати РОСА Линук корак по корак.
 • Водич за РПМ пакет: овај туториал показује кориснику како да израђује РПМ пакете за РОСА ОС.

ПЦЛинукОС

Још једну вилицу за Мандрива ОС, ПЦЛинукОС, креирао је 2003. године Билл Реинолдс. ПЦЛинукОС има много функција упоредивих са многим модерним Линук дистрибуцијама, укључујући графичке интерфејсе, канцеларијски софтвер и напредну подршку за графичке картице. Иако је главни графички менаџер дистрибуције КДЕ, подржани су и други. Развој је активан за ОС с последњим издањем у марту 2016. године.

Ресурси

 • Изјаве за заједницу ПЦЛинукОС: ово је веза до различитих издања заједнице за ПЦЛинукОС.
 • ПЦЛинукОС Магазине: званични магазин ПЦЛинукОС-а, са чланцима који се фокусирају на истакнуте ОС и разне туторијале.
 • Инсталација видеа: ИоуТубе видео описује како инсталирати ПЦЛинукОС.
 • Како водити ПЦЛинукОС: ова веб локација садржи уџбенике о многим темама за ПЦЛинукОС.

Закључак

Мандрива Линук дистрибуција је започела као пројекат којим је Линук доступан већем броју корисника. Дистрибуција је била једна од првих која је имала многе корисничке карактеристике, укључујући комплетну графичку инсталацију и конфигурацију за коју није била потребна наредбена линија. Иако је оригинална компанија сада покварена, Мандривина заоставштина корисничких карактеристика живи кроз разне виљушке.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за употребу рачунара:

 • Увод и ресурси за Линук програмирање: ово дубоко зароњивање у Линук програмирање спушта се у језгро у коме се обављају све акције.
 • Мрежно програмирање помоћу интернетских утичница: научите све о умрежавању на Интернету.

Уник програмски ресурси

Ако заиста уђете у Линук и желите да креирате програме за то, имамо сјајно место да започнете учење: Уник програмски ресурси.

Ултимате листа алата за вебмастере А-З
Уник програмски ресурси

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me