Сазнајте више о Цхирп-у и пријатељима, микро-блоговању и алтернативама

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Цхирп је платформа за микроблокирање отвореног кода. Софтвер је осмишљен тако да буде што једноставнији и лакши за употребу. То, наравно, значи да нема баш много функција.

Пројекат је први покренуо један програмер Алек Сураци, 2004. године. Тада се звао Минимал ЦМС.

Дизајн је био реакција на ВордПресс, који је у то време добијао на популарности (и од тада је доминирао од самосталног вођења блогова).

Сураци је видео ВордПресс превише компликованим, превише “надувеним” и преспорим. Софтвер који је на крају постао Цхирп дизајниран је од почетка да би се лако читао и одржавао.

2010. године Сураци је најавио да се пројекат неће наставити. Међутим, други програмер је преузео и наставио радити на Цхирп-у. Развој је након тога био релативно активан, посебно у 2012. када је анонимни донатор омогућио главном програмеру да ради на систему пуно радно време.

Чини се да се развој до 2015. године смањио. Званична веб локација постала је недоступна у септембру 2015. године и (од краја 2016.) се није вратила.

Неколико мањих прилога урађено је у званичној репо пројекту ГитХуб-а, али озбиљан развој није дошло до времена.

Цхирп карактеристике и предности

Из перспективе програмера, Цхирп је чист, добро организован и лако се шири. База кодова је довољно мала да један програмер може заправо разумети целу ствар. Такође је врло добро документовано, у коду.

Ако желите знати како нешто функционише, а ви разумете ПХП, лако то можете пронаћи и схватити. Продуљење Цхирпа је такође врло лако. Нове врсте садржаја („Перје“) креирају се једноставним проширењем једне класе. Модули имају предвидљив дизајн и логику.

Цхирп је такође лако угостити. Захтеви су прилично минимални и могу се испунити на већини дељених хостинг планова. Све што вам треба је ПХП 5.2+ и МиСКЛ 4.1+ или СКЛите 3+. Инсталација је прилично једноставна, посебно ако користите само СКЛите – али чак и са МиСКЛ-ом уопште није тешко..

За кориснике Цхирпа главна предност је једноставност. Постоји неколико тема за избор, али не толико да постану неодољиве. (А прављење нове теме није ни приближно тако сложено као креирање нове теме у ВордПресс-у.)

Усредсређен је на блогање и дељење садржаја, а не много друго. За разлику од ВордПресс-а или других ЦМС-ова, једноставно нема толико функција. Ставке можете пријављивати и постављати, постављати са своје е-поште… и то је стварно о томе.

Основни модули укључују основне функције употребљивости попут коментара, цаптцха, таговања и допадања Међутим, не постоје решења за е-трговину која су изграђена на Цхирп-у, нема форума за дискусију, нема система за управљање пројектима. То је само микроблогирање.

Функција „Перје“ охрабрује блогере и дизајнере да различито приказују различите врсте садржаја. Можете објавити једну фотографију, везу, инспиративни цитат, видео запис, ажурирање статуса или цео блог.

Требам ли користити Цхирп?

Осим ако развој не постане много активнији, вероватно не – поготово ако нисте програмер или прилично јак техничар. За случајног, нетехничког корисника, покретање веб локације на софтверу који се не побољшава и подржава, може да изазове свакојаке проблеме.

Не постоји заједница корисника и програмера која би одговарала на питања или давала савете када се појаве неизбежни проблеми и нема ко да поправи безбедносне проблеме који могу настати.

Међутим, програмери и мајстори техничких производа можда ће Цхирп сматрати корисном платформом. Код, какав постоји, је чврст, добро организован и добро документован. Ако сте у ПХП-у (или покушавате да га научите), Цхирп је пристојан пројекат на који ћете потрошити своје време.

Алтернатива Цхирп-у

Ако вам се Цхирп стварно свиђа или га већ користите, можда ћете потражити друге софтверске апликације сличне њему. Проналажење праве Цхирп алтернативе зависи од тога који су аспекти Цхирповог скупа функција најзанимљивији. Ево неколико опција:

Цхирп Лите

Најочигледнија замена за Цхирп је Цхирп Лите. Цхирп Лите је вилица Цхирп-а, створена након што се чинило да се Цхирп-ов развој смањио у 2015. То је углавном дело једног корисника / програмера, Даниела Пимлеи-а.

Цхирп Лите је „агресивна“ обнова Цхирп кода. Цхирп-ов аспект који је Пимлеи-а највише занимао за очување је његова витка ефикасност. Цхирп Лите треба да буде још мршавији и ефикаснији – отуда и назив.

Са становишта корисника, пројекти су у великој мери слични. ХТМЛ излаз Цхирп Лите веб локације је респонзиван, АРИА-еван, доступан и семантичан.

ВордПресс и Пост Формат

Ако је најважнија карактеристика Цхирп-а систем Феатхерс, који омогућава лако приказивање различитих врста садржаја на различите начине, онда је ВордПресс можда добар избор за вас.

И даље има све исте „проблеме“ које је први препознао Цхирпов стваралац – то је веома велики, компликован систем који ради много ствари. Ниједан појединачни програмер не може знати читаву базу кодова изнутра и извана.

Иако је уз све то врло лако инсталирати и користити. Велика већина компанија које пружају услуге веб хостинга пружају ВордПресс планове за хостинг.

ВордПресс је представио функцију Пост Формат у верзији 3.1. Облици објаве само су део метаподатка повезаних са постом, идентифицирајући га као одређену врсту садржаја: на страну, галерију, везу, слику, цитат, статус, видео, аудио и цхат.

Теме су тада слободне да користе (или не користе) ту ознаку како би се објава другачије приказала. Постоји пуно бесплатних ВордПресс тема које подржавају Пост Форматс.

Тумблр

Цхирп је замишљен као микроблог. Пре него што су микроблоге назване микроблоговима, називали су их и блок-блогови. Ако вам није стало да водите свој блог, добра алтернатива Цхирп-у је Тумблр, најпопуларније место за микроблогирање.

Тумблр има све функције које корисници воле у ​​вези Цхирпа – једноставно је подешавање, различите врсте приказа различитог садржаја, можете објављивати садржај с било којег места.

Преношење контроле сопственог хостинг плана такође вам омогућава везу са већом Тумблр заједницом, олакшавајући дељење вашег садржаја.

Закључак

Цхирп је био одлична идеја, али коришћење софтвера из неисправног пројекта тешко да је икада добра идеја. Испробајте неку од ових Цхирп алтернатива и запамтите – ваш садржај је битнији од оног (микро) покретања блогова који користите.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфограгфике везаних за развој веба:

 • ПХП Увод и ресурси: научите све о језику на којем је Цхирп кодиран.

 • Мрежно програмирање помоћу интернетских утичница: научите све о умрежавању на Интернету.

 • МиСКЛ Увод и ресурси: МиСКЛ је једна од најпопуларнијих база података на Интернету – и једна од подразумеваних база које користи Цхирп.

Како одабрати прави ЦМС

Нисте сигурни који ЦМС желите да користите? Погледајте наш чланак, Како одабрати прави ЦМС.

Ултимате листа алата за вебмастере А-З
Како одабрати прави ЦМС

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map