Сазнајте више о АИ програмирању: Можете ли програме правити паметније од људи?

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Када се помиње термин умјетне интелигенције (АИ), већина нас одмах помисли на самосвјесне машине приказане у нашим омиљеним књигама или филмовима.

Замишљамо роботе који могу размишљати за себе, попут Р2-Д2, машине које се боре против криминала и бране људе попут Астробоиа; или замислимо свет у коме су се ове машине за размишљање окренуле против нас, где ХАЛ 9000 напада своју посаду или Скинет покреће офанзиву против целог човечанства.

Било да видимо АИ добро или лоше, многи од нас виде АИ као неизбежни напредак рачунарске науке, где су рачунарски системи у коначници у стању да мисле и решавају проблеме једнако добро или боље него што то чине људи.

Реалност модерног АИ је и мање гламурозна и фасцинантнија.

Вештачка интелигенција користи се на све већи број начина, од пружања интернетске помоћи до тумачења рукописа до вожње аутомобила, али ниједан се не поклапа са холивудском визијом. Лако је занемарити огроман напредак који смо постигли или невероватну науку која стоји иза ових достигнућа.

У рачунарској науци, АИ програмирање укључује дизајнирање система који могу „рационализовати“ проблем, оцењујући више могућих исхода и бирајући пут са највећим потенцијалом за успех.

Једном када АИ програм изабере своје решење, онда би могао да буде у стању да процени резултате те акције и да се поново врати на те информације следећи пут када донесе сличну одлуку. На овај начин, АИ систем „учи“ и „решава проблеме“ у оквиру свог програма.

За разлику од традиционалног програмирања, које се превасходно ослања на математику и логику, АИ програмирање захтева од рачунара да укључе и разне друге дисциплине, попут психологије, неурознаности и лингвистике, како би развили системе који могу да реплицирају људске мисаоне процесе и понашања.

Истраживање АИ има тенденцију да се фокусира на специфична подручја интелигенције, као што су резоновање, планирање, комуникација, креативност и манипулација објектима. За многе је ово АИ испод наших очекивања.

Уместо да се понашају као потпуно функционални људи, АИ програми обично имају уски фокус, попут учења играња одређене игре или пружања логичких одговора на укуцана или постављена питања.

Али та достигнућа не треба занемарити, јер сваки мали задатак за напредовање АИ има корак ближе крајњем циљу Генерал Интеллигенце-а.

Историја АИ програмирања

Док су створене приче и вековима предложене теорије о могућности АИ, мало је формализовано проучавање АИ све док летњи истраживачки пројекат о вештачкој интелигенцији из Дартмута 1956. године није установио АИ као легитимно поље истраживања.

Током следећих петнаест година, истраживање АИ учинило је неколико великих скокова напред, током којих су рачунари подучавани да побеђују у шаховима, решавају напредне математичке проблеме и чак говоре.

Када су средином 1970-их владино финансирање престало, истраживања АИ успорила су неколико година. Али током 1980-их наше интересовање за АИ је оживљено, у великој мери засновано на успеху експертних система, рачунара маинфраме дизајнираних за задатке доношења одлука.

Ове стручне машине су користиле базу знања о правилима и познатим чињеницама, заједно са механизмом закључивања, како би применили постојеће знање за закључивање нових чињеница.

Истовремено, пораст рачунара створио је потпуно нову арену за АИ истраживање.

Модел клијент-послужитељ омогућио је програмерима слободу да се одрекну масивних главних оквира – знатну уштеду у времену и буџету.

И како компјутери постају све међусобно повезани током 1980-их и 1990-их, истраживачи АИ су били у могућности да искористе снагу заједничког рачунарског окружења.

Током овог целог периода, поље АИ се ширило и добивало на значају. Један од најпрепознатљивијих догађаја догодио се 1997. године, када је ИБМ Дееп Блуе победио владајућег светског првака у шаху, Гарија Каспарова.

Овај догађај означио је значајну прекретницу за АИ, јер је показао да рачунар не само да може да научи игру већ може да достигне ниво мајсторства који је претходно сматран само људима..

Данас су на пољу АИ виђене бројне апликације у стварном свету, од компјутеризоване личне асистенције на нашим паметним телефонима до аутомобила са самосталним управљањем, а потражња за даљом аутоматизацијом је у порасту..

Иако је општа интелигенција још увек резервисана за научно-фантастичне филмове, рачунари су у стању да се баве сложенијим процесима доношења одлука сваког дана.

Где научити АИ програмирање

Без обзира да ли сте искусни програмер који се жели подружити у АИ или тек започињете, ове веб локације могу вам помоћи да у своје програме уградите АИ концепте..

 • Увод у АИ програмирање за игре: овај једноставан увод у АИ програмирање вас учи да додате АИ елементе у једноставну игру монструма. Кроз узорак кода и детаљна објашњења за сву логику која се додаје, брзо можете научити разне суштинске концепте у АИ програмирању.
 • Водичи за Лисп: овај сајт садржи збирку туторијала за учење Лисп, једног од најпопуларнијих језика за АИ програмирање, посебно у раним деценијама истраживања АИ.
 • Програми вештачке интелигенције у Прологу: оквир курса и белешке предавања за овај мастер ниво пружају увод у Пролог, један од кључних језика у АИ истраживању, као и напредне концепте Пролог програмирања и АИ имплементације.
 • Алгоритми у Ц #: АИ одељак ове веб локације пружа обиље ресурса за програмере Ц # који желе да примене АИ концепте у свој рад, укључујући пример кода, водиче и модерне теорије о развоју АИ.

Онлине заједнице

На интернету има доста ентузијаста са АИ. Ако сте заинтересовани да сазнате више о АИ или многим теоријама које стоје иза модерног развоја, погледајте ове веб локације АИ заједнице.

 • АИ форуми: ова збирка форума повезаних са АИ покрива теме попут филозофских импликација вештачке интелигенције, актуелних истраживања, цхатботова, ХАЛ-а и нових перспектива на језик и мисао.
 • Форум за вештачку интелигенцију: домаћин Универзитета у Тексасу, ова интернетска заједница састаје се двонедељно да би расправљала о актуелним проблемима вештачке интелигенције. Током сваког састанка, угледни гостујући предавач говори о истакнутом подручју АИ. Преписи из прошлих разговора доступни су у њиховом архивском одељку.
 • Гаме-АИ Форум: овај форум је посебно фокусиран на АИ имплементације за развој игара.

Књиге

Књиге о умјетној интелигенцији крећу се од легитимних водича за програмирање до екстремних летова научне фантастике. Ради овог водича, ограничили смо списак текста који покрива тренутну програмску праксу и добро утврђене теорије.

 • Вештачка интелигенција: савремени приступ Русселл и Норвиг (2009): овај текст нуди широк преглед савремених теорија и примене вештачке интелигенције. Гледа такве концепте као што су теорија интелигенције, логичко резоновање и играње игрица, како би се показало како се могу применити на програмирање, роботику, па чак и на људе. Иако је написана првенствено за рачунарске научнике, књига може такође да занима језикословце или било кога очараног тренутним АИ трендовима.
 • Машинско учење за лутке (2016) Муеллер и Массарон: доказ да је АИ погодио мејнстрим, чак се и лутке умешају! Овај водич за АИ на почетном нивоу пружа основни преглед како и зашто се АИ данас користи, представља основне концепте вештачке интелигенције и нуди преглед програмских језика и алата који се користе за имплементацију АИ, с посебним нагласком на Питхон и Р.
 • Јава Основе дубоког учења (2016) Иусуке Сугомори: овај напредни текст намењен је искусним Јава програмерима или научницима података који желе да примене АИ концепте у своје Јава програмирање. Књига пролази читатеље кроз основни преглед алгоритама машинског учења, а затим их води корак по корак кроз низ вежби које покривају многе тренутне концепте и имплементације АИ и Дееп Леарнинг, а све са нагласком на Јава програмирање.
 • Парадигме програмирања умјетне интелигенције: Студије случајева у Цоммон Лиспу (1991) Петера Норвига: овај напредни програмски текст раздваја неколико сложених АИ програма и води читаоце кроз процес преписивања помоћу Цоммон Лиспа. Књига се фокусира на апликације у реалном свету, а не на теорију, са посебним нагласком на велики и сложени развој програма. Поред АИ имплементације, то је одличан водич за побољшање ефикасности и решавање проблема сложених Лисп програма.
 • Пролог програмирања за вештачку интелигенцију(2000) Ивана Братка: овај текст је и увод у Пролог и водич за уобичајене концепте АИ. Након што је читаоцима пружио уземљење на језику Пролог, аутор користи неколико вежби и примера заснованих на Прологу како би показао како се АИ може уградити у модерно програмирање.
 • Јединство АИ Програмирање игара (2015) Раи Баррера и др.: Овај напредни програмски водич намењен је програмерима са основним разумевањем Ц # и искуством у кориштењу Унити уређивача. Представља основне концепте у АИ програмирању и како се они могу користити у развоју игара за стварање сензорног система, развој система за проналажење пута, изградњу вештачких гужви, конструисање понашања ликова и примену неодређених логичких концепата како би ваш свет и ликови изгледали стварнији.

Закључак

Бити модеран АИ програмер можда и није тако цоол као имати робота у домаћинству у стилу Јетсонса. Али брзо прихватање мобилних технологија и успон Интернета ствари присилили су АИ опет у средиште пажње.

Сада гледамо програмере кодова да створе моћније личне асистенте, аутомобиле који возе самостално, прилагођени софтвер за препознавање гласа, алате за превођење, аутоматизоване системе помоћи и, наравно, реалније видео игре.

Коначна будућност АИ можда је неизвесна, али јасно је да ће од овог тренутка АИ играти све важнију улогу у развоју рачунара и машина.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за АИ кодирање и развој:

 • Ресурси Пролога: овај језик је посебно развијен за обраду језика.
 • Лисп: један од првих језика високог нивоа, био је изузетно важан у АИ програмирању. Погледајте наше чланке о Лисп варијантама: АутоЛИСП, Цлојуре, Цоммон Лисп, Емацс Лисп и Сцхеме.
 • Како избећи заљубљивање са четом: упркос безобразном наслову, ова инфографика пружа сјајну историју рачунара који разговарају.

Суперрачунари обликују будућност човечанства

Желите ли знати одакле АИ заиста одлази? Погледајте нашу инфографику, суперрачунари обликују будућност човечанства

Суперрачунари обликују будућност човечанства
Суперрачунари обликују будућност човечанства

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map