Програмски језик Сцала: Први кораци

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Сцала је релативна новост на сцени програмирања, али популарност је брзо порасла. Израђена као скалабилан језик опште намене, Сцала комбинује концепте објектно оријентисаних и функционалних програмских језика и лако се може интегрисати у постојећи код.

Сцала је први пут осмишљена 2001. године у Ецоле Политецхникуе Федерале де Лаусанне Мартина Одерскија, који је претходно радио на Генериц Јава, јавац и ЕПФЛ-овом програмском језику Фунел. Прво јавно издање Сцале стигло је 2004. године, а за њим је уследила верзија 2.0 у марту 2006. Брзо је стекао популарност, нарочито међу постојећим Јава програмерима, а 2012. године проглашен је победником конкурса СцриптБовл на конференцији ЈаваОне.

Преглед скале

Неке од кључних карактеристика Сцале укључују:

 • То је објектно оријентисан језик који подржава многе традиционалне шаре дизајна из претходних програмских језика.
 • То је такође функционалан језик са првокласним функцијама, библиотекама и непромењивим подацима података.
 • Дизајниран је да се користи као уграђен у традиционални објектно оријентисани језик (као што је Јава), а затим ће се током времена постепено прелазити у функционалнији стил.
 • Сцала преводилац може закључити врсте већине променљивих, тако да их нема потребе декларирати.
 • То омогућава програмерима да одреде више особина за класу, а затим да комбинују интерфејс и понашање.
 • Подржава првокласне објекте и анонимне функције.
 • Сцала подржава паралелно и дистрибуирано рачунање.

Зашто је Сцала популарна

Све што је речено, један од кључних разлога успеха Сцале је блиска интеграција са Јавом. Један од кључних покретача Сцале био је поправити проблеме који су виђени на Јави и као таква Сцала је развијена да неометано функционише са старијим језиком. Његов изворни код дизајниран је тако да се компајлира у Јава бајт код, а преводилац може да интерпретира Јава класе и може у потпуности да користи Јава библиотеке, оквире и алате. Сцала библиотеке се могу користити и у Јава коду, што олакшава имплементацију у постојеће пројекте. Једном састављени, Сцала програми могу се изводити на Јава виртуелним машинама и Андроиду. Сцала се чак може саставити у ЈаваСцрипт за развојне пројекте засноване на веб локацији.

Међутим, Сцала је много више од алтернативе Јави. То је језгровитији језик, који користи једноставну синтаксу која се лако чита и обично захтева део редака кода у поређењу са типичним Јава програмом. То Сцалу чини бржим за кодирање, лакшим за читање и лакшим за тестирање. А са укључивањем функционалних елемената нуди моћну, рационализовану алтернативу.

Ресурси

Без обзира на ваш стил учења, постоје једноставни начини за почетак и савладавање Скале.

Туториали

На мрежи је доступно доста туторијала за Сцала. На службеној страници Сцала Доцументатион постоји одељак са ресурсима, водичима за стилове и листовима превара, али то је јасно написао Сцала тим и можда нису најбољи ресурси за Сцала почетнике. Ако заиста желите да научите језик, погледајте неке од ових страница.

 • Туториали: ова веб страница вас води кроз сваки од основних елемената језика. Ако размишљате о Сцали, то је сјајно место за почетак. Постоји и ПДФ верзија, која је детаљнија верзија истог упутства.
 • Водичи за скале: овај сајт пружа основни интерактивни водич.
 • Јенков.цом Сцала Туториал: ова серија нуди детаљан преглед језика и разграђује његове принципе програмирања по апликацијама.

Књиге

С обзиром да је Сцала релативно нови програмски језик, нећете наћи толико књига на њему као што су Јава или Ц, али још увек је мало прегршт књига за почетак, без обзира на ваше претходно искуство у програмирању.

 • Програмирање у Сцали: Свеобухватни водич за корак по корак Мартина Одерског: написао стваралац Сцала, ова књига започиње са основама и надограђује се на напредне технике програмирања.
 • Скала за нестрпљиве Цаи Хортсманн: увод у језик заснован на коду, намењен искусним програмерима.
 • Јосхуа Суеретх Сцала ин Дептх: ова књига је дизајнирана за Јава програмере који желе да интегрирају Сцалу у своје постојеће пројекте.
 • Увод у уметност програмирања помоћу Сцале аутора Марка Левиса: једна од ретких Сцала-ових књига за почетнике програмере, овај наслов је написан за уводне часове рачунарске науке.
 • Атомска скала Екела и Марша: ово је још једна књига за нове програмере, посебно дизајнирана за људе без подријетла на Јави.

Видео туторијали

Ако вам је тешко да научите програмирање путем веб странице или књиге, ове видео лекције могу бити већа брзина.

 • Учење програмирања скала: ова серија видео тренинга укључује готово 5 сати наставе у 50+ часова. Имајући приступ заснован на пројекту, осмишљен је да помогне гледаоцима да успоставе везе у стварном свету са концептима који су обухваћени.
 • Скала програмирање ЛивеЛессонс-а: са више од 4 сата предавања, ова серија тренинга разграђује учење на главне појмове, као што су основе, груписање података и објекти.
 • Директори функционалног програмирања у Сцали: овај интернетски курс који је предавао Мартин Одерски првобитно је покренут 2011, али још увек се можете бесплатно пријавити и погледати све његове видео записе са предавања.

Остали ресурси

Заједница Сцала све више расте, као и број бесплатних ресурса који су доступни новим и искусним програмерима. Ево неких најбољих што смо пронашли:

 • Званична веб локација Сцале: Ова веб локација садржи све што је потребно да бисте започели, укључујући бинарне датотеке, АПИ документе, туторијале, спискове за слање и много више.
 • Сјај: ова соба за размењивање Сцала одлично је место за добијање одговора на питања и укључивање у расправе у заједници.
 • Први кораци до Сцале: овај увод у Сцалу створили су Мартин Одерски и коаутори његовог списка Программинг ин Сцала.
 • Школа Сцала: Ова предавања заснована на Твиттеру осмишљена су како би помогла искусним програмерима да изврше прелазак на Сцала.
 • Јава то Сцала цхеатсхеет: Као што име имплицира, ово је основни ресурс за Јава програмере који траже посао у Сцали.
 • Сцала Стиле Гуиде: већ смо споменули службену страницу Сцале, али овај посебан ресурс треба истаћи самостално. Ако размишљате о Сцали, ово је обавезно.

Резиме

Било да сте нови у програмирању или тражите брзи, модерни језик који комбинује најбоље од објектно оријентисаног и функционалног програмирања, Сцала је дефинитивно језик који вреди научити. Ресурси овде би вам требали помоћи да започнете.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map