Програмирање чистих података (Пд): Како започети

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Пуре Дата, који се такође назива Пд, је визуелни програмски језик дизајниран за аудио, видео и графичку обраду. Омогућује корисницима да креирају оригинални софтвер користећи графички интерфејс, уместо линија кода, идеално за музичаре, визуелне уметнике и извођаче са мало или никаквог знања кодних језика или без њега.

Чисти подаци се могу користити за генерисање сопственог звука, видеа и графике или за обраду улаза са МИДИ, интерфејс сензора или других уређаја за унос. Такође се може користити за сарадњу уживо преко мрежа, било кроз локалну мрежу или Интернет, омогућавајући контролу осветљења, моторних система и других сценских технологија или за интеракцију са мобилним или носивим уређајима.

Пуре Дата користи модуларну базу кодова, у коју се могу уградити објекти који су развијени користећи друге језике, као што су Ц, Питхон и Сцхеме. Једном развијени, ови објекти се могу додати директно у Пд програм, без додатног кодирања. Чисти подаци се такође могу користити за креирање властитих модула за вишекратну употребу, који се називају закрпе. Многи од тих спољних објеката и закрпа доступни су бесплатно путем велике Пд заједнице отвореног кода, што још више олакшава новим програмерима и дигиталним уметницима да почињу са коришћењем Пд-а, без икаквог искуства..

Историја

Пуре Дата је 1990-их развио Миллер Пуцкетте као алат за креирање интерактивне рачунарске музике и другог мултимедијског садржаја. Пуцкетте је развио Пд убрзо након напуштања ИРЦАМ-а, где је такође развио Мак, још један програмски језик протока података. Као такав, Пуре Дата има много сличности са Маком и делимично је интероперабилан с Маком и његовим наследником, МСП. Међутим, Пуре Дата је много моћнији алат за креирање рачунарске музике од Мак-а, нарочито у могућности да обрађује аудио обраду директно из главног процесора.

Док је Пуцкетте први пут развио Пуре Дата, програм је у великој мери колаборативни напор. Као пројекат отвореног кода, бројни програмери широм света побољшали су и побољшали Пуре Дата, а језик и његове карактеристике и даље се развијају кроз заједничку заједницу.

Програмирање протока података

Док већина програмских језика користи унапријед дефинирани редослијед у којем се одвијају операције, од почетка до краја или на путу који је унапријед постављен на основу одређених команди или радњи, програмирање протока података фокусира се умјесто на кретање података између објеката. Операције се покрећу као одговор на одређени улаз. Једном када сви захтеви за унос операције постану валидни, операција се покреће. Будући да се операције одвијају на основу захтјева, а не постављеног редослиједа, програмирање протока података добро је прилагођено за децентрализиране мреже.

Многи савремени језици програмирања протока података, укључујући Пуре Дата, користе визуелни приступ програмирању. Програми се креирају графички помоћу уграђених објеката, закрпа (објеката креираних помоћу одређеног програмског језика – у овом случају Пуре Дата) или чак објеката развијених у другом програмском језику. Објекти се постављају на „платно“, а затим се међусобно повезују помоћу каблова, који усмеравају проток података између тих објеката, на исти начин на који су елементи процесне схеме процеса повезани у Мицрософт Висио. На овај начин је могуће изградити пуне програме на језику визуелног протока података без писања једне линије кода.

Ресурси

Саставили смо бројне ресурсе да бисмо вас повели са Пуре Дата.

Онлине Туториалс

Будући да Пуре Дата одржава активну заједницу отвореног кода, на располагању је мноштво бесплатних мрежних туторијала од којих су многи намењени потпуно новим корисницима – чак и непрограмерима:

 • Тдоријали за Пд и ХОВТО: званични вебсајт Пуре Дата пружа дугу листу туторијала и страница са упутствима, који покривају основне и напредне концепте програма Пуре Дата, као и туторијале за софтвер..
 • Чисти подаци приручницима за Флосс: овај водич делује као софтверски приручник све у једном и водич за обуку. Води вас кроз почетну инсталацију и подешавање, а затим пружа десетине наставних лекција о аудио, видео и техникама протока података, додајући МИДИ, користећи могућности умрежавања компаније Пд и још много тога. Читав водич је доступан и као ЕПУБ и ПДФ датотеке за преузимање.
 • Програмирање електронске музике на Пд-у Јоханнеса Креидлера: овај бесплатни уџбеник намењен је композиторима и користи наставни приступ заснован на слуху. Почиње са основним програмерским и базираним на рачунару, акустичким принципима, пружа предавања о теорији и апликацијама о разним музичким техникама и надограђује се на напредније, техничке елементе језика.

Књиге

Књиге о чистим подацима се увелике разликују, од теоријски богатих академских текстова до водича за развој апликација заснованих на пројектима:

 • Теорија и техника електронске музике Миллера Пуцкетта: творац Пуре Дата-а расправља о теоријама и математици која стоји иза рачунарског музичког састава. Пуцкетте је такође бесплатно доступан овде.
 • Мултимедијално програмирање са чистим подацима Бриан ВЦ Цхунг: ова књига се превасходно фокусира на графичке и мултимедијалне могућности Чистих података. Обухваћа корак по корак упутства, визуелне водиче и информације о многим доступним изворима отвореног кода.
 • Састав: Чисти подаци као мета-композициони инструмент Мицхаел Баркл: ова књига користи оригинална дела настала у Пуре Дата за анализу и дискусију о кључним елементима рачунарског музичког састава.
 • Програмирање звука са чистим подацима: Остварите своје апликације оживите динамичним звуком Тони Хиллерсон: Ова књига подучава Пд технике посебно прилагођене развоју веб-а и мобилних апликација. Обухваћа основе чистог податка, објашњава принципе звучног дизајна и води читаоца кроз развој сопствених веб и мобилних пројеката.

Остали ресурси

Ако у горњим водичима и књигама не можете пронаћи оно што тражите, ови бесплатни ресурси требало би да вам помогну да пронађете било шта друго што ће вам можда требати да бисте започели:

 • УЦСД страница Миллера Пуцкетта: Пуцкеттова почетна страница на калифорнијском универзитету у Сан Дијегу пружа мноштво ресурса, укључујући документацију и датотеке Пуре Дата, списак часова које предаје и интернетску верзију књиге Теорија и технике електронске музике.
 • Чисте странице заједница са подацима: ова листа ресурса заједнице укључује листе поште, форуме, ИРЦ цхат собе, странице друштвених медија и ИоуТубе канал посвећен Чистим подацима.

Закључак

Пуре Дата је визуелни програмски језик посебно дизајниран за креирање музике, видеа и других мултимедијалних пројеката. Будући да је софтвер отвореног кода, он је слободан за употребу и подржава га велика, активна заједница.

Високо-визуелна природа Пуре Дата чини га идеалним језиком за дигиталног извођача који разумеју музичку композицију, али можда не знају или желе да науче кодни језик.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map