ОЦамл програмирање: наше везе ће вас пребацити преко паука за учење

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


ОЦамл, такође познат као Објецтиве Цамл, је општи наменски, статички типкани функционални програмски језик. То је главни дијалект језика Цамл Програминг, који проширује језгру језика објектно оријентисаним слојем. ОЦамл ради на Линук, Мац ОС Кс, Виндовс и ФрееБСД оперативним системима.

ОЦамл се најчешће користи у образовању, поред комерцијалне употребе као што су програмирање предузећа, научно истраживање и финансијско рачунање.

Шта је ОЦамл?

ОЦамл је мулти-парадигма (императив, функционалан, објектно оријентисан) програмски језик који потиче из Цамл програмског језика.

Језик је врло ефикасан – користан у брзом развоју и примени апликација. Богати систем статичког типа ОЦамл подсећа на сет алата за анализу који побољшавају квалитет кода. Оригинални Цамл програмски језик изведен је из МЛ програмског језика. А ОЦамл је у одређеној мери утицао на многе модерне програмске језике попут Ф # и Сцала.

ОЦамл је бесплатни пројекат отвореног кода који одржава Француски институт за истраживање рачунарске науке и аутоматизације (ИНРИА), а објављен је под К Публиц Лиценсе (КПЛ). ОЦамл мрежна заједница активна је на ГитХуб-у, Битбуцкет-у, СтацкОверфлов-у и разним листама слања.

Кратка историја ОЦамл-а

Рад на развоју ОЦамл-а започео је Ксавиер Лерои и други ИНРИА-е почетком деведесетих. Дидиер Реми и Јероме Воуиллон дизајнирали су систем експресивног типа за објекте и часове. Овај дизајн је први пут имплементиран у Цамл Специал Лигхт, што је на крају довело до стварања објективног Цамл језика, први пут објављеног 1996. године.

Објективни Цамл био је први програмски језик који је комбиновао снагу статичког типизирања и типизације у стилу МЛ са објектно оријентисаним програмским методама. У 2011. години Објецтиве Цамл је преименован у ОЦамл.

Последња стабилна верзија ОЦамл-а је 4.02.3. Објављен је у јулу 2015. године.

Карактеристике

ОЦамл је функционалан, императив и објектно оријентисан програмски језик са системом статичког типа који може помоћи у уклањању грешака у току рада. Компајлер ОЦамл са закључком типа не захтева ручне декларације типа.

Програми написани у ОЦамл покрећу се и покрећу се много брже, а обично троше далеко мање меморије него Ц # или Јава програм. ОЦамл ово постиже захваљујући закључку типа, краћој синтакси и проширивости ОЦамл-а.

Остале карактеристике ОЦамл-а укључују параметрични полиморфизам, подударање узорака, рекурзију репа, првокласне лексичке затворе и руковање изузетком. ОЦамл такође пружа интерни интерфејс који подржава повезивање са Ц примитивима.

ОЦамл такође поседује сакупљач смећа за аутоматско управљање меморијом. Његов сакупљач смећа не подржава паралелност, па није подржан симетрични вишепроцесор. Међутим, постоји неколико библиотека које пружају подршку за дистрибуирано рачунање у ОЦамл.

Почетак рада с ОЦамлом

На први поглед, почетак рада са ОЦамл-ом може изгледати тешко, поготово ако немате позадину у функционисању језичког програмирања. Такође, ефикасна употреба система типа ОЦамл може бити неугодна када правите прве кораке у програмирању ОЦамл-а. Али језик је заправо лакше научити него што се чини.

ОЦамл развојно окружење

Први корак у почетку кориштења ОЦамл-а је постављање вашег развојног окружења. ОЦамл је тренутно подржан на готово сваком оперативном систему који можда користите.

Званично преузимање ОЦамл и детаљне информације о инсталацији његовог компајлера и пакета на свакој платформи могу се наћи у одељку за инсталацију ОЦамл.орг. Инсталација и управљање библиотекама олакшавају се алатком за управљање пакетима ОПАМ.

Такође можете да преузмете одређену верзију изворног кода ОЦамл и саставите је, ако то одлучите.

Ресурси

Будући да ОЦамл нема уобичајену привлачност језика попут Ц ++, ваш избор ресурса је помало ограничен. Покушали смо претраживати по интернету најбоље ресурсе ОЦамл, укључујући е-књиге, туторијале и курсеве на мрежи. Иако смо успели да нађемо бројне квалитетне ресурсе ОЦамл, треба имати на уму да ће ваш избор ОЦамл помагача за учење бити ограничен.

Бесплатни интерактивни курсеви

Одлучили смо издвојити само два интерактивна курса ОЦамл. Обе пружају пуно корисних информација, заједно с детаљним упутствима и неким примерима кода:

 • Испробајте ОЦамл је интерактивно окружење у којем можете да истражите ОЦамл у свом веб претраживачу помоћу мрежног компајлера. Такође садржи мрежни водич, корак по корак, који показује снагу језика.
 • Курс функционалног програмирања у ОЦамлу је комплетан интернетски универзитетски курс у ОЦамлу са предавањима и многим корисним везама.

Додатна средства

Пролазак кроз курсеве и подуке биће лакши ако користите референцу програмског језика и додатне узорке кода. Неки од ових додатних ОЦамл ресурса помоћи ће вам да испробате основне вештине и савладате нове:

 • Приручник за документацију и кориснички приручник ОЦамл издања 4.02 је званични приручник и референца за програмски језик ОЦамл.
 • ОЦамл.орг Туторски одељак је врло детаљан и користан ресурс за учење који покрива све, од основа ОЦамл-а до напредних примера.
 • ТипеОЦамл.цом има много занимљивих водича и узорака кода.
 • Оцамл програмирање – Водич за практичне кориснике објашњава важне концепте конструкције програма Оцамл и пружа конкретне примере Оцамл синтаксе.
 • Цоде Цодек ОЦамл одељак има пуно корисних примера кода у ОЦамл-у.
 • Росетта Цоде пружа примере ОЦамл кода и референце.
 • ОЦамл за научно рачунање је напредни водич који описује употребу ОЦамл-а за научно рачунање.

Ови ресурси требали би вам помоћи да савладате основе и провјерите своје способности. Пример кода биће важан ресурс за људе са ограниченим искуством у функционисању програмирања.

Бесплатне е-књиге

Нема много ОЦамл е-књига тамо, али успели смо да пронађемо неколико и одлучили смо да издвојимо две:

 • Реал Ворлд ОЦамл Мински, Мадхавапедди и Хицкеи води вас кроз концепте језика ОЦамл и помаже вам да истражите алате и технике који чине ОЦамл ефикасним и практичним алатом.
 • Употреба, разумевање и разрешавање језика ОЦамл аутора Дидијеа Ремија састављено је из белешки наравно. Многе вежбе са различитим нивоима тежине су такође укључене.

Резиме

ОЦамл је одличан језик опште намене за људе који само желе да ураде посао. Али упркос својој моћи, има прилично једноставну синтаксу. Са овде представљеним ресурсима требали бисте кренути.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map