Нека ваша веб локација не буде хакована

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Ако поседујете или управљате веб страницом, сигурност би вам увијек требала бити највиша. Интернет је постао игралиште хакера и цибер-криминалаца. Свака веб локација (без обзира на садржај) може бити потенцијална мета.

Власници веб локација често праве грешку верујући да њихове веб локације хакери не нуде стварно искушење, али ништа не може бити даље од истине.

Грешка је претпоставити да су хакери само да краду финансијске информације и лозинке корисника. Често се веб локације крше тако да хакери могу да направе привремене веб сервере користећи их за ширење нежељене поште и вируса без власникова знања.

Ово не само да угрожава саму веб локацију, већ и представља посету посетилаца.

С обзиром на то да хакери желе да пронађу и искористе познате софтверске безбедносне проблеме, одговорност је свих власника веб локација и администратора да предузму проактивне кораке за заштиту својих веб локација од могућих упада.

Следећи савети би требало да помогну власницима сајтова и менаџерима да се проактивно позабаве безбедношћу своје веб локације, тако што ће их сачувати без провале и безбедних за посетиоце и клијенте.

Сложене лозинке

Ефикасна безбедност веб страница почиње додељивањем и употребом јаких лозинки и за администраторе и за особље на лицу места. Иако се ово може чинити очигледним саветом за сигурност, ипак се понавља тај један.

Док већина од нас препознаје важност јаких лозинки, баш многи од нас су криви што их нисмо искористили у потпуности. Употреба сложених лозинки је пресудна за сигурност администраторског подручја било ког веб локације и интегритета сервера.

Друга кључна компонента безбедности на мрежи је захтевање лозинки за редовне посетиоце веб странице и њихово коришћење за потпуније осигурање безбедности корисничких налога.

У идеалном случају, ове лозинке треба да се чувају у облику забрљаних вредности, како би се смањио ризик од дешифровања у случају да се крши база података сајта.

У најмању руку, све лозинке треба да буду шифроване коришћењем најновијих индустријских стандарда како би се заштитила и веб локација и њени посетиоци.

 • Сигурно чување корисничких лозинки – Хасхинг вс шифрирање: увод у значај корисничких лозинки, потенцијалних рањивости шифровања и употребе хешинга за сигурније чување података.

 • Како креирати веб локацију заштићену лозинком: основни водич за заштиту лозинке веб странице за унапређење сигурности корисника и веб локација.

Ажурирања софтвера и закрпе

Уобичајена тактика међу хакерима је коришћење аутоматизованих скрипти за проналажење и коришћење сигурносних недостатака веб локације.

Да би сложили проблем, реч се брзо шири кроз хакерску заједницу, а кад се открију рањивост у веб оперативном софтверу, хакери сваке траке ће је покушати искористити.

Ажурирања софтвера које су програмери и програмери потиснули требало су да наставе испред хакерске криве, поправљајући грешке и рањивости пре него што их цибер-криминалци могу широко искористити.

Редовна ажурирања софтвера од пресудне су важности за сигурност било које веб локације и увек би требало да буду на челу одржавања веб локација. Веб менаџери који користе софтвер треће стране требало би да обрате посебну пажњу на ажурирања и безбедносне закрпе, инсталирајући их одмах након пуштања у рад.

Веб локација која ради под решењем управљаног хостинга треба да буде редовно ажурирана од стране хостинг услуге, али и даље је одговорност власника веб локације и менаџера да осигурају да се ажурирања софтвера примене правовремено и ефикасно.

Никада не претпостављајте само да је ваша веб локација ажурирана, двапут проверите код добављача услуга хостинга.

 • Зашто су ажурирања безбедности витална: од Нортон-а и Симантеца стиже овај кратки чланак о важности тенденције према најновијим ажурирањима софтвера и безбедносним закрпама у одржавању сигурне веб локације.

 • Сигурност и одржавање веб локација – Шта треба да знате: основни водич за одржавање сигурне веб локације путем редовних ажурирања софтвера и безбедносних закрпа.

Теме и додаци

Са појавом прилагођених система за управљање садржајем, лакше је него икад створити и покренути веб локацију предузећа.

Да би продужили перформансе и флексибилност ових веб локација, програмери су све само преплавили тржиште темама и додацима дизајнираним да омогуће пожељније корисничко искуство.

Међутим, важно је бити опрезан приликом инсталирања било које теме или додатка и користити само оне произведене од угледних програмера.

Познати су хакери који постављају додатке са искористивим кодом или злонамерним садржајем. Истражите све додатке које разматрате и пре инсталирања прочитајте прегледе индустрије.

 • Како открити злонамерни код у бесплатним ВордПресс темама и додацима: овај једноставан водич објашњава неке ризике повезане са бесплатним темама и додацима и како утврдити представљају ли претњу за вашу веб локацију.

Ограничите покушаје пријављивања

Познато је да су хакери кршили сајтове грубом силом, користећи стандардни образац за пријаву како би стекли приступ корисничком налогу.

Инсталирање једноставног додатка који ограничава број покушаја пријаве с одређене ИП адресе може помоћи у смањењу овог ризика. Превише неуспелих покушаја и хакер је закључан из система.

Наравно, не желите да закључавате редовне кориснике, а већина ових додатака омогућава једноставну поруку о грешци која садржи упутства која помажу кориснику да се сети података о пријави..

Опет, важно је да се овде пажљиво гази и да будете опрезни према упутствима које користите. Превише података у поруци о грешци за пријаву може искључити паметни хакер и омогућити им да провале информације о пријави корисника..

 • Блокирање бруталних напада: у овом кратком водичу расправља се о употреби грубих напада приликом хакирања веб локације, као и о корацима које вебмастери могу предузети да смање тај ризик ограничавањем покушаја пријаве и креирањем порука о грешкама отпорним на хакер.

Отпремање датотека

Допуштање корисницима да учитавају датотеке на веб локацију постала је прилично уобичајена пракса, али ипак представља одређени сигурносни ризик.

Иако омогућује корисницима да учитавају документе и фотографије помаже у стварању интерактивније веб странице, она такођер отвара врата хакерима.

Цибер-криминалци могу искористити прилику за учитавање датотека које садрже вирусе и злонамерни софтвер.

Да бисте заштитили своју веб локацију од напада преношењем датотека, требали бисте постављати строга ограничења за дозвољене типове датотека и користити технике провјере клијента или сервера како би осигурали да су прихваћени само одобрени обрасци датотека.

Такође би требало да постоји ефикасан антивирусни софтвер за скенирање свих датотека док се учитавају на веб локацију.

 • Најбоље праксе за безбедност при преносу датотека: кратак пример о ризицима повезаним са отпремањем датотека и корацима које веб менаџери могу предузети како би сачували безбедност своје веб локације..

 • Зашто су обрасци за слање датотека главни сигурносни ризик: детаљно сагледајте ризике при пријеносу датотека, уз примјере заражених кодова и приједлоге за аверзију ризика.

ССЛ безбедносне потврде

ССЛ (Сецуре Соцкетс Лаиер) је популарни сигурносни протокол који успоставља шифровану везу између веб сервера и клијента.

Ово осигурава да сви подаци прослијеђени између одређене веб странице и њеног сервера или базе података остану заштићени од напада човека у средини.

ССЛ сертификат је брзо постао индустријски стандард и пресудан је за веб локације које рутински третирају осетљиве податке.

 • Шта је ССЛ и зашто је важан ?: детаљан увод у ССЛ и његову употребу у стварању сигурног интернет окружења за кориснике и вебмастере.

 • Важност ССЛ-а и зашто вам је потребан: основни преглед ССЛ технологије и њене вредности за власнике и посетиоце веб локација.

Заштита именика веб локације

Датотеке директорија веб локације хакери могу да користе и открију рањивости у основном коду или структури веб локације.

Да бисте смањили ризик, важно је ограничити приступ тим датотекама директорија. Ово се може постићи на два начина, било онемогућавањем приступа директоријама веб локације или захтевањем провере лозинке пре него што им се може приступити.

Већина ЦМС платформи омогућава веб менаџерима да онемогуће директоријуме своје веб локације једноставним додавањем линије кода у датотеку .хтаццесс. Ако директоријуми веб локације морају бити доступни одређеним корисницима, препоручује се увијек лозинка која штити те директоријуме.

 • Како онемогућити прегледавање директорија у ВордПрессу: овај једноставан водич објашњава ризике претраживања директорија и како онемогућити функцију на веб локацијама заснованим на ВордПрессу.

 • Заштита лозинке директорија помоћу .хтаццесс: овај основни водич објашњава како заштитити лозинком директориј веб локације помоћу датотеке .хтаццесс..

Коришћење сигурносних додатака

Иако веб локације изграђене на ВордПрессу и другим популарним системима за управљање садржајем пружају основни ниво сигурности, сви могу имати користи од коришћења одређених безбедносних додатака.

Обично ће ови додаци бити у пакету са заштитним зидом и скенират ће корисничке постове и отпремати вирусе и злонамјерни софтвер, блокирајући их када је то потребно.

Допуњенији додаци такође ће скенирати језгру, тему и додатке веб локације на основу злонамјерног кода и створити ће дневник покушаја грубих напада на веб локацији..

 • Топ 10 сигурносних додатака за заустављање хакера: преглед најновијих ВордПресс сигурносних додатака од 2016. године и њихова ефикасност у заустављању хакера и одржавању сигурности сајта.

 • 10 Сигурносна проширења за заштиту Јоомла Веб локације: избор сигурносних алата за Јоомла! ЦМС.

 • 15 + модули за осигурање ваше веб локације Друпал: алати за учвршћивање инсталације Друпал ЦМС-а.

Преглед дневника веб локација

Велики део избегавања хакера разумевање перформанси и вести саобраћаја на вашој веб локацији.

Редовни преглед дневника веб локација омогућава вебмастерима да прате историју промета и рангирање на веб локацији.

Необичан промет или рангирање може указивати на то да је веб локација угрожена, што може дати вебмастерима прилику да реше проблем пре него што се нанесе штета..

 • Процес прегледа дневника за откривање сигурносних проблема: корак по корак водич за израду рутинске стратегије прегледа дневника за унапређење сигурносног профила веб локације.

Одржавање редовних резервних копија

Прављење сигурносне копије веб локације у облак можда неће одвратити хакере и сајбер-криминалце, али омогућава начин деловања ако сајт постане угрожен.

Било која количина прекида рада може озбиљно утицати на рангирање веб локација, ауторитет и ток прихода.

Прављењем и одржавањем редовитих резервних копија постаје лакше обновити веб локацију уколико је пробијена или заражена злонамерним кодом, омогућавајући веб локацијама брже и потпуно опоравак од напада.

 • Како креирати стратегију израде резервних копија веб локација: овај кратки водич описује важност редовних резервних копија за безбедност веб локација, уз савете како да креирате ефикасан план опоравка.

 • 22 Цлоуд Стораге Солутионс фор Смалл Бусинесс: Бусинесс Невс Даили нуди кратки преглед најефикаснијих и најповољнијих резервних решења заснованих на облаку за власнике малих предузећа.

Општи савети

Велики део одржавања веб локације је сигуран да се зна о новим и новим безбедносним претњама.

Поред овде описаних савета, важно је да сви вебмастери и власници веб локација буду у току са безбедносним питањима и да предузму кораке како би сачували своје веб локације безбедне и усклађене са последњим безбедносним карактеристикама.

Следећи чланци и водичи требало би да помогну веб менаџерима да пруже дубљи увид у безбедност веб локација.

 • 15 начина да заштитите своју веб локацију за е-трговину од хаковања и преваре: усредсређен на безбедносне проблеме веб локација е-трговине, овај кратки водич покрива неке од најефикаснијих начина заштите веб локације од хакера и сајбер криминалаца..

 • Савети за очување веб апликације или веб локације безбедни: овај свеобухватни водич који је припремио ИТ одсек Универзитета у Мичигену говори о потенцијалним слабостима у кодирању веб локација и веб апликација.

 • Како сачувати своју веб локацију безбедном: овај кратки чланак покрива основе безбедности веб локација, са нагласком на то како препознати потенцијалну претњу и како утврдити да је веб локација угрожена..

Закључак

Иако можда никада неће бити могуће потпуно уклонити све претње на мрежи које представљају хакери и сајбер-криминалци, могуће је значајно смањити те ризике предузимањем проактивних корака за очување веб локације, података и посетилаца.

Заштита веб страница је примарна одговорност свих власника веб страница, а требало би да је на највишем нивоу свих веб менаџера и ИТ стручњака.

Сигурна веб локација не само да штити сајт и његове посетиоце, већ пројектује и поверење и ауторитет неопходне за успостављање успешног и дуготрајног присуства на Интернету.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфограгфика везаних за развој и управљање веб локацијама:

 • Како направити веб локацију: направите корак уназад и одредите најбољи начин за подешавање веб странице. Поред ЦМС-ова постоје и опције.

 • Гоогле Рангирање: Схватите, дијагностикујте и исправите: шта је добро веб локацији ако нико не зна за њега? Сазнајте све о добијању Гоогле ранга који заслужујете.

 • Ултимате листа алата за вебмастере А-З: пронађите све алате који су вам потребни да бисте олакшали управљање веб страницом.

Крајњи водич за веб хостинг

Погледајте наш Ултимате водич за веб хостинг.

Објасниће вам све што требате знати како бисте направили информисан избор.

Крајњи водич за веб хостинг
Крајњи водич за веб хостинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map