Најбољи језици програмирања за математику

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Када је у питању решавање математичких проблема, просечни математичар не користи увек програмске језике. Могу се користити за помоћ, али то у потпуности зависи од обима проблема и од тога да ли уопште постоји потреба за програмским језиком или не.

Најбољи језици програмирања из математике

Чешће, акт програмирања подразумева само решавање проблема, где затим узимате своје одговоре и примењујете их за изградњу програма.

Међутим, математичарима је понекад потребан неки програмски језик за помоћ, а неки од најбољих програмских језика за математику раде чуда када покушавате да ојачате своје вештине и обучите се у одређеном математичком пољу.

Стога наставите да читате да бисте сазнали о најпопуларнијим програмским језицима за математику, заједно са оним што је посебно у њима и шта их чини добрим за писање и решавање математичких проблема..

МАТЛАБ

МАТЛАБ је рачунарско окружење високог нивоа из МатхВоркса. Име му је скраћено за Матрик Лаборатори. Првобитно је био систем за решавање матрица – брзо и тачно. Али у своје више од три деценије постојања, увелико је прерастао у опште окружење за решавање математичких, научних и инжењерских проблема.

Шта МАТЛАБ може урадити?

Иако је у својој основи МАТЛАБ још увек систем за решавање проблема линеарне алгебре, на врху тога изграђено је огромна количина. Ево само неколико згодних ствари са страница МАТЛАБ Примјери:

 • Аквизиција података: једноставним превлачењем и испадањем компоненти могуће је узимати податке са повезаног уређаја, обрађивати их и слати у корисничком облику.
 • Диференцијација: користећи Симболиц Матх Тоолбок, МАТЛАБ може извести рачун и многе друге математичке облике.
 • Структура РНА: ово је апликација која предвиђа и приказује структуру РНА на основу њеног низа.
 • Препознавање лица: ово је само један од многих алгоритама за откривање лица. МАТЛАБ се посебно користи у обради слике.

Како функционише МАТЛАБ?

МАТЛАБ користи сопствено развојно окружење. Већина људи једноставно ради унутар тога. Користи свој властити језик. Међутим, може се користити са екстерним програмима и функцијама на језицима попут Ц ++ и Фортран. Шта више, апликације које креирате унутар МАТЛАБ-а могу се послати на програмски језик Ц тако да могу бити укључене у вањске програме.

Без обзира на сва звона и звиждуке, МАТЛАБ је још увек у бази линеарне алгебре. То мисли у смислу матрица. А МАТЛАБ скриптни језик то показује.

Основни појмови

МАТЛАБ је слабо уписан као Перл и ЈаваСцрипт. Дакле, открива се које једноставне променљиве се заснивају на начину на који их користите. На пример, ако му кажете к = 15,7, зна да је к број с помичном тачком. С друге стране, ако му кажете к = ‘хелп’, зна да је к низ. Ако почнете да користите бројеве попут жице или обрнуто, тада ће се бавити њима на бинарном нивоу, слично као Перл.

Варијаблама можете манипулирати на исти начин као у било којем програмском језику. Слично томе, жице су заиста низови знакова и њима се на тај начин може управљати.

Матрице

Права снага МАТЛАБ-а је у лакој манипулацији матрицама. Матрица је дефинисана у квадратним заградама са ступовима раздвојеним размацима, а редови точком зарезом. Ево једноставног примера из МАТЛАБ документације:

А = [1 1 0 0];
Б = [1; 2; 3; 4];
Ц = А * Б

Први ред дефинише матрицу 1 на 4. Други ред дефинише матрицу 4 по 1. По основној матричној алгебри знамо да је резултат следећи: 1 * 1 + 1 * 2 + 0 * 3 + 0 * 4 = 3. Очигледно је да се могу извршити далеко сложенији прорачуни..

Кутије са алаткама

Поред свих математичких алата које МАТЛАБ нуди, постоје многи додаци томе. Конкретно, постоје кутије за алате. Већ смо поменули Симболиц Матх Тоолбок. Али постоје и многи други из различитих области:

 • Паралелно рачунање
 • Математика, статистика и оптимизација
 • Системи управљања
 • Обрада сигнала и комуникације
 • Обрада слике и рачунарски вид
 • Испитивање и мерење
 • Рачунарске финансије
 • Рачунарска биологија

Као што видите, употреба МАТЛАБ-а је широка и они пружају специјализоване алате за све њих.

Добивање МАТЛАБ-а

МАТЛАБ је релативно скуп производ. Цена основног програма је преко 2.000 долара. Симулинк је 3000 долара више. А кутије за алате су најмање 1.000 долара, а често и много више. Генерално, људи користе МАТЛАБ под две околности. Прво, много се користи у академијама. Као резултат тога, МатхВоркс нуди студентске верзије МАТЛАБ-а и Симулинк за мање од сто долара.

Други начин на који људи нормално добијају приступ МАТЛАБ-у је преко својих послодаваца. МАТЛАБ је толико моћан да често лако вреди његову цену.

Бесплатне алтернативе за МАТЛАБ

Не постоји бесплатна верзија МАТЛАБ-а. Међутим, постоје две бесплатне алтернативе за то. Ово су оба моћна алата која ће вам у најмању руку пружити једноставан начин да започнете у правом смеру: ГНУ Оцтаве и Сцилаб, о којима ћемо у наставку говорити..

Учење МАТЛАБ

Постоји пуно интернетских ресурса који ће вам помоћи да научите МАТЛАБ. Али препоручујемо да почнете са књигом. Оно што се на крају може урадити с МАТЛАБ-ом је толико обимно да је добро добити детаљни преглед теме.

Књиге

Следе сви врло добри основни уводи у МАТЛАБ.

 • МАТЛАБ за почетнике: нежан приступ (2008.) Петера Каттана: ово је кратак и јасан увод у МАТЛАБ. То је одлично место за почетак.
 • Есенцијални МАТЛАБ за инжењере и научнике (2013) Хахн и Валентине: ово је добар и мало детаљнији увод у МАТЛАБ.
 • МАТЛАБ за лутке (2014) Сиземоре-а и Муеллера: део угледног и предвидиво доброг низа књига.
 • Матлаб: Практичан увод у програмирање и решавање проблема од стране Сторми Аттаваи-а: ово је уџбеник, али лако разумљив и темељит са много примера.
 • Упознавање са МАТЛАБ-ом: Брзи увод за научнике и инжењере (2013) Рудра Пратап: кратак, али изненађујуће темељит увод у МАТЛАБ са нагласком на научно програмирање.
 • МАТЛАБ: Увод у апликације (2009) Амоса Гилата: уџбеник који је добар увод у тему. Пошто је старији, углавном га можете пронаћи по ниској цени.

Онлине Туториалс

Због употребе МАТЛАБ-а на академским установама, постоји много бесплатних водича који ће вас започети.

 • Учите уз МАТЛАБ и Симулинк Туториалс: Основне туторијале МатхВоркс-а о МАТЛАБ-у.
 • Келли Блацк’с МАТЛАБ Туториал: ово је прилично уски туториал, али иде у дубину о основама.
 • МАТЛАБ Университи оф Утах Туториал: брзи и прљави увод у МАТЛАБ на једној краткој страници. Погледајте и детаљније, Основе МАТЛАБ-а и мало даље.
 • Референца МАТЛАБ хипертекста: ово је прилично детаљан увод у МАТЛАБ.
 • Водич за МАТЛАБ: Ово је видео туториал, али састоји се од готово 100 кратких туторијала.

Остали онлајн ресурси

Ево неколико ресурса када научите основе МАТЛАБ-а:

 • Корисне информације за коришћење МАТЛАБ-а: ово је мала, али корисна колекција МАТЛАБ ресурса, укључујући ФАК.
 • МАТЛАБ Вики ФАК: ово је прилично детаљан ФАК који се чак може користити као врста уџбеника, ако знате саме основе.
 • Дјеломична листа он-лине подука за матлаб: иако има списак неких туторијала, овај ресурс Универзитета Дуке укључује неке сјајне примјере програмирања МАТЛАБ-а.

Онлине Форумс

МАТЛАБ нема ону корисничку базу коју, рецимо, има Ц ++. Али још увек постоји веома активна заједница кодира. Као и увек на форумима, имајте на уму да се нежељена пошта пробија. Али све су то добри форуми.

 • Одговори МАТЛАБ-а: ово је форум заједнице МатхВоркс на којем можете постављати питања и тражити одговоре.
 • МАТЛАБ Субреддит: ово је врло активан МАТЛАБ форум на Реддиту. Такође вам може бити користан математички подреддит.
 • Прекривање стака: када је у питању готово било шта што је повезано са рачунаром, место је преливање стака. Ова веза вас води до свих дискусија које су означене као везе са МАТЛАБ-ом.
 • Други језици: ово није специфично за МАТЛАБ, али је врло активно са пуно људи који добро знају.
 • Универзитетски форум Дрекел: ово је део МАТЛАБ-а њиховог математичког форума. Веома је активан, али очигледно са академским нагнућем.

Сажетак МАТЛАБ-а

МАТЛАБ је рачунарско окружење високог нивоа које се користи у универзитетима и у индустрији различитог као што су физика и финансије. Овде смо се само дотакли његових могућности. Помоћу ових ресурса можете почети са учењем система. На крају би те могло одвести негде негде.

ГНУ Оцтаве

ГНУ Оцтаве је програмско окружење високог нивоа за обављање нумеричких израчунавања за науку и инжењерство. То је најочитија бесплатна алтернатива МАТЛАБ-у, јер је програмски језик компатибилан с њим.

Поред основног програмског језика, ГНУ Оцтаве садржи и велики број алата за извођење уобичајених нумеричких израчунавања. Штавише, Оцтаве може користити функције написане на Ц ++ и Фортрану.

Историја ГНУ Оцтаве

ГНУ Оцтаве је првобитно развијен (почев од 1988.) као помоћ за подучавање студената на дизајну хемијских реактора. Дизајнери су били незадовољни коришћењем Фортрана јер су њихови студенти трошили превише времена на уклањање проблема са кодирањем и на тај начин нису учили тему. Тако су желели интерактивни алат.

ГНУ Оцтаве је први пут објављен у алфа облику почетком 1993. Прво званично издање (Верзија 1.0) стигло је следеће године. У мају 2015. године објављена је верзија 4.0 Оцтаве-а. Има потпуно графичко корисничко сучеље и доступан је на свим већим оперативним системима.

Карактеристике

ГНУ Оцтаве је далеко више од решивача једначина.

 • Матрице се користе као стандардни тип података.
 • Подржана је употреба сложених бројева.
 • Садржи велику библиотеку функција математике.
 • То укључује назив датотеке, променљиву и довршавање функције.
 • На располагању је неограничено поништавање наредбе.
 • Постоје различите могућности за организовање података у структуре.
 • Омогућава подршку списковима аргумената и повратка, као и операторима Боолеан, децремент и прираста кратког споја.

Онлине ресурси

 • ГНУ Оцтаве: званична веб локација за апликацију. Садржи везе за преузимање за све главне оперативне системе.
 • ГНУ Оцтаве референца: комплетна документација за софтвер. Такође можете преузети ПДФ документ са 800 страница.
 • ГНУ Оцтаве Вики: ово је слично документацији, али као вики стално се мења на основу модератора и сарадника.
 • Разлике у програмирању између Оцтаве-а и МАТЛАБ-а: овај чланак је део викик-програма за програмирање МАТЛАБ-а. Даје добар преглед разлика између ових врло сличних производа.

Књиге

 • ГНУ Оцтаве Пример за почетнике (2016) С Накамура: овај водич за почетнике има проблема са вежбањем и одговором за трчање кроз софтвер. Поглавља укључују теме као што су наредбе, програмирање, изјаве грана, како цртати, шипке и много више.
 • Водич за почетнике ГНУ Оцтаве-а (2011) Јеспера Сцхмидта Хансена: добар избор за визуелне полазнике. Слично је са књигом Накамура, али испуњено са више снимака екрана и примерима корак по корак, што га чини савршеним за крајњег почетника.
 • ГНУ Оцтаве 4.0 референтни приручник: Фрее Иоур Нумберс (2015) Еатон и остали: за оне који желе званичну референцу у облику књиге. Свезак 1 почиње једноставним примерима Оцтаве и наставља да покрива теме попут Јава сучеља и пакета. Свезак 2 садржи информације о свему, од стварања пермутацијских матрица до управљања експлицитним и имплицитним конверзијама.
 • Основа нумеричке анализе: Примена ГНУ Оцтаве / МАТЛАБ (2016) С Накамура: ова књига покрива подручја попут линеарне алгебре, полинома, полиномних интерполација и нумеричких интеграција.

Курсеви

 • Оцтаве / МАТЛАБ® за почетнике, 1. део: Почевши од нуле: ово је МИТ Опен ЦоурсеВаре класа. Са белешкама курсева, задацима, видео записима и испитима овај први модул покрива све, од границних услова у две тачке до транспорта неутрона. Следи Део 2: Уметање података и исцртавање и Део 3: Чишћење и чување парцела.
 • Оцтаве Программинг Туториал: иако није формални курс, овај вики туториал проширује се на подручја попут функција писања, оцјењивања полинома и обраде сигнала..
 • Професор Андрев Нг ИоуТубе видео снимци: ово је ИоуТубе плејлиста за Оцтаве. Она започиње у почетку и прелази у напредније теме као што су векторизација и цртање података.

Заједнице

 • Хелп-Оцтаве: ово је активна листа поштанских адреса за програмере који доприносе. Али можете да се пријавите за њега ако желите да пошаљете своје властите мисли или да научите из ове заједнице са великим искуством.
 • Канал Фрееноде: ако желите да разговарате са програмерима ГНУ Оцтаве из целог света, ово је место да то урадите. Фрееноде покрива све врсте категорија, тако да ћете морати да одете на #оцтаве канал.
 • Гоогле Плус: иако ова заједница није намењена директној подршци, добро је што ћете сазнати о ажурирањима и другим вестима.

Ако научите ГНУ Оцтаве?

ГНУ Оцтаве није потпуна замена за МАТЛАБ. Али близу је. Штавише, ГНУ Оцтаве код углавном је компатибилан са МАТЛАБ. Стога би прелазак из ГНУ Оцтаве у МАТЛАБ требао бити лак. Ако ваша будућност укључује науку или инжењерство, ГНУ Оцтаве је сјајно средство за учење.

Сцилаб

Сцилаб је софтверски пакет за математичко рачунање. Као Матлаб, Екцел или ГНУ Оцтаве, користи се за нумеричко рачунање. Садржи стотине математичких функција и пружа снажно рачунарско окружење за математичке, научне и инжењерске примене.

Лепота програма је његова природа отвореног кода. Објављен је под лиценцом ЦеЦИЛЛ, што значи да се може бесплатно преузимати, користити, модификовати, па чак и поново дистрибуирати. Поврх тога, може се инсталирати на било који рачунар који ради на једном од оперативних система ГНУ / Линук, Мац ОС Кс или Виндовс.

Историја

Сцилабово порекло потиче из осамдесетих година прошлог века када је неколико истраживача који су радили у Француском институту за истраживање рачунарске науке и контроле (ИРИА до 1979, затим ИНРИА) развили Блаисе, софтверски програм ЦАЦСД (Цомпутер Аидед Цонтрол Систем Десигн). Францоис Делебецкуе и Серге Стеер хтјели су осигурати алат за аутоматску контролу за истраживаче и тако је Блаисе рођен.

1984. године, Блаисе је постао Басиле и неколико година га је дистрибуирао Симулог, први ИНРИА стартуп.

То се завршило деведесетих година прошлог века када је Симулог престао да дистрибуира Басиле. Софтвер је преименован у Сцилаб и даљњи га је развио ИНРИА у оквиру сопствене групе.

1994. година је постала прекретница када је ИНРИА одлучила да пусти Сцилаб као софтвер отвореног кода. Изворна развојна група наставила је с радом на њему до 2002.

Почетком 2003. године, ИНРИА је створила Сцилаб конзорцијум да би му осигурала будућност, развој, одржавање и подршку.

Пет година касније, Сцилаб конзорцијум интегрирао се у Дигитео, који је наставио с радом на програму. То је такође обележило годину када је Сцилаб постао потпуно бесплатан софтвер, дистрибуиран под ЦеЦИЛЛ лиценцом.

Коначно, Инриа је 2010. основала Сцилаб Ентерприсес као средство за гарантовање будућности програма. Од 2012. године, Сцилаб Ентерприсес је у потпуности задужен за развој. Такође пружа професионалне услуге и подршку.

Карактеристике

Сцилаб укључује стотине математичких функција. Пошто је оријентисано на матрицу, можете изводити манипулације матрицом, 2Д / 3Д цртање, креирати сопствене функције и библиотеке и још много тога. Такође нуди свој властити модератор динамичких система и симулатор назван Ксцос.

Сцилаб:

 • Математика и симулација: за инжењеринг и научне примене које укључују математичке операције и анализу података.
 • 2Д и 3Д визуализација: визуелизујте, напишите и додајте податке. Направите и прилагодите различите врсте парцела и графикона.
 • Оптимизација: алгоритми за решавање ограничених и неограничених континуираних и дискретних проблема оптимизације.
 • Статистика: извршите анализу података и моделирање.
 • Дизајн и анализа контролног система: стандардни алгоритми и алати за проучавање управљачког система.
 • Обрада сигнала: визуелизујте, анализирајте и филтрирајте сигнале у временским и фреквенцијским доменима.
 • Развој апликација: повећајте изворне функционалности програма и управљајте разменом података спољним алатима.

Ксцос:

 • Стандардне палете и блокови
 • Изградња модела и издање
 • Прилагођавање модела
 • Симулација.

Онлине ресурси

С обзиром да се Сцилаб активно развија и одржава, на располагању вам је пуно ресурса да започнете на правом стопалу. Од званичне веб странице до исцрпне документације, викија и активне заједнице – обавезно ћете пронаћи ресурс који најбоље одговара вашим методама учења.

 • Сцилаб: званична веб локација програма са везама за преузимање, документацијом и приступом професионалној помоћи и подршци.
 • Вики: јавни вики с информацијама о документацији, примјерима употребе и упутама за инсталацију / компилацију за одређене платформе и оперативне системе.
 • Помоћ: мрежни систем помоћи за функције програма који садржи примере наведене у модулима.
 • Матлаб / Сцилаб Дицтионари: врло користан речник за упоређивање и Матлаб и примери коришћења за сваку функцију.
 • ИоуТубе канал: са мноштвом видео снимака о карактеристикама програма и различитим апликацијама софтвера.
 • Водичи: низ туторијала нуди партнерски веб сајт Опенееринг који се крећу од почетника до напреднијих тема.

Књиге

На Сцилабу су објављене различите књиге на различитим језицима. Можете пронаћи књиге на енглеском, француском, немачком, јапанском, кинеском и још много тога. Књиге се крећу од уводних тема до специфичнијих и напреднијих тема како се могу користити.

 • Сцилаб од теорије до праксе (2016) Роук, Матхиеу и Гомез: циљао је на публику нових корисника као и на људе који желе да побољшају своје знање о томе. То је свеобухватан практични увод у програм и обухвата све основне концепте који су вам потребни за рачунање, анализу и визуелизацију података, развој алгоритама и стварање модела.
 • Сцилаб би Екампле (2012) М Аффоуф: кратак и једноставан за употребу увод који покрива кратка објашњења команди, програмирања и графичких могућности.
 • Инжењерство и научно рачунарство са Сцилабом (1999) Гомеза и других: најбоље одговара онима који имају јаку позадину у теорији матрице и диференцијалне једначине. Програм обухвата детаљно објашњење апликација у линеарној алгебри, полиномима и напреднијим предметима.
 • Симулација ОДЕ / ПДЕ модела с МАТЛАБ, ОЦТАВЕ и СЦИЛАБ (2014) Воувер-а, Сауцеза и Фернандеза: ова књига је намијењена онима који су искусни у програму и другим нумеричким рачунарским апликацијама. Читаоцу показује како да искористи потпунији низ нумеричких метода за анализу сложених научних и инжењерских система.

Курсеви

За оне од вас који више воле вођени приступ учењу, на располагању је неколико курсева.

 • Први кораци са Сцилабом: намењен почетницима и П2ПУ нуди бесплатно, овај курс се састоји од 20 лекција које покривају основне концепте програма.
 • Сцилаб за инжењере и научнике: плаћени видео курс који нуди Удеми, а намењен је свима који су заинтересовани за научно рачунање.

Заједница

Сцилаб има веома активну заједницу која укључује листу поште и ИРЦ канал и веб локацију за размену датотека. Постоје и заједнице које су активне на различитим мрежама друштвених медија.

 • Гоогле+ група: јавна група са више од 400 чланова који расправљају о свему у вези са тим.
 • Сцилаб и Ксцос: ЛинкедИн група намењена свим професионалцима који желе да размењују информације.

Резиме

Сцилаб нуди одличну бесплатну алтернативу Матлабу и једва смо огребали површину онога што он може учинити. Ови ресурси ће вам пружити одличан почетак у савладавању софтвера, а остало је на вама па наставите и учите!

Макима

Макима је систем рачунарске алгебре. Али то је и програмски језик: врста комбинације АЛГОЛ и Лисп. То је толико важан део софтвера да смо отишли ​​мало даље од тога да вам кажемо само о томе.

Без обзира да ли се тек суочавате са тим или настављате да проучавате ову тему, овај епски списак Макима ресурса ће вам сигурно помоћи на путу. Од програмирања са Макима до коришћења његовог графичког интерфејса, вкМакима, овде ћете пронаћи све што вам је потребно за сјајан ресурс:

Макима: Свирање

Ресурси Макима

 1. Добијање, инсталирање и тестирање МакимаА приручног водича који вам показује како набавити Макима, најбоље начине инсталације и како почети тестирати након што је преузмете. Ово детаљно упутство требало би да вам помогне да започнете за трен ока. Надаље, на дну можете одабрати низ других туторијала које је произвео Паул Лутус, укључујући стварање креираних скупова функција и Фоуриер-ову анализу.
 1. Макима приручник Састављен од стране Макима тима, овај приручник (преко Ваибацк Мацхине-а) је фантастичан преглед који ће се показати невероватно корисним када почнете да користите Макима. Такође вам даје листу могућности и пакета који су уграђени у Макима – али они су на крају документа од 1.000 страница, тако да ћете морати да се довољно померите да бисте их пронашли!
 1. Увод у Макима (ПДФ) Овај ресурс сабрали су људи на Универзитету Станфорд и садржи 245 мрежних страница са информацијама о свим стварима Макима. Водич садржи упутства корак по корак, уз згодне слике и примјере формула.
 1. Краћи увод у Макима (ПДФ) Ако се горњи водич чини превише великим, Рицхард Ранд са Универзитета Цорнелл створио је краћи водич са 14 страница који је доступан за читање на мрежи. Садржи кратак увод у Макима пре него што кренемо да објаснимо писање програма / скрипти / подпрограма за Макима.
 1. Макима књига (ПДФ) Још један невероватно дубок водич, ова књига је произведена у фебруару 2003. године и пружа вам добро организован, свеобухватан поглед на Макима. Иако није најсавременији водич који можете прочитати, он је и даље драгоцена референца због своје свеобухватности и организације коју је лако пратити.
 1. Макима би ЕкамплеОве белешке у стилу оригинала првобитно је написао Едвин Л Вооллетт, али их је ажурирао Калифорнијски универзитет (Лонг Беацх) како би укључио савете за рад са Макима софтвером – који су посебно корисни ако користите Виндовс.
 1. 10-минутни водич за решавање проблема из математике са Макимом Ако желите брзи увод у Макима или вам је потребно да освежите неке старе студије, овај 10-минутни водич је идеалан. Обухвата подручја као што је кориштење Макима као калкулатор, константе и заједничке функције, дефинирање функција и варијабли, симболички прорачуни и још много, пуно више.

Макима: Сањам

 1. Користећи Макимине симболичке математичке способностиОвде ћете наћи табелу која развија софистицирану употребу Макима као симболичког математичког алата. То вам омогућава одличну референтну тачку на коју можете наставити позивати, проналазећи максималан унос и излаз који су потребни у свакој фази.
 1. Тенсорска алгебра у МакимаОвом извору су приказана три различита начина на која можете гледати на тензоре користећи Макима и његове додатне пакете.
 1. Макима и ЦалцулусТребаћете ово да видите кроз Ваибацк машину, али једном учитан, овај ПДФ вам пружа увод у основе Макима пре истраживања прекалкулуса, интеграције, векторског рачуна, графиковања, програмирања и низа других тема.
 1. Графикон конверзије Матхематица / МакимаПородица са Матхематицом? Тада ће вам овај графикон претворбе помоћи да брзо и ефикасно схватите Макима.

Макима: Свирање

 1. Нацртавање поља за праћење ОДЕс овог реда Овај кратки туториал истражује како можете да активирате и покренете функцију „плотдф“ у Макими, користећи је за цртање путањи правца / поља за ОДЕ првог реда..
 1. вкМакимаОво је почетна страница за Виндовс ГУИ за Макима. Интерфејс за Макима заснован на документима пружа вам дијалоге и меније за многе уобичајене линијске плохе, аутоматско довршавање, Макима наредбе и једноставне анимације.
 1. вкМакима за рачун И и ИИ Ова два водича уводе вкМакима у односу на једну варијабилну рачуницу, при чему свака књига служи као лабораторијски приручник, туториал за студенте или извор ЦАС вежби.

Макима: Доинг

 1. Програм рачунарске алгебре Макима – Водич Сјајан увод у свет Макиме (путем Ваибацк Мацхине-а), овај туториал вам нуди неколико корисних савета за ваше прве кораке са Макима-ом, пре него што кренете да пружите обрађене примере и савете о програмирању са Макима-ом. Такође садржи одређени садржај о кориштењу Лиспа (језик који је програмиран Макима), а у овај одељак су додате и неке занимљиве чињенице о Лиспу..
 1. Минимална максима (ПДФ) Продуцирао Роберт Додиер, разбија податке, процену и синтактичке структуре које стоје на основи Макима. Разумевање овога добро је када покушавате да користите Макима као више од само моћног калкулатора – или када пишете сопствене потпрограме / функције у Макима.
 1. 22 сесије Макима за решавање инжењерских проблема у стварном светуПрестаните ово, потребно је да га погледате путем Интернет Арцхиве Ваибацк Мацхине-а, ово је референца коју многи стручњаци из математике још увек поздрављају као водич. У почетку га води Инжењерски факултет Државног универзитета Иоунгстовн & Технологија, савршено је ако желите да користите Макима за проблеме у вези са инжењерингом.

Макима: Дипломирам

Остали ресурси

Ова листа ресурса ће студентима максима и професионалцима пружити све потребне информације, било да траже основну помоћ у вези са макима или желе да користе напредне технике макима за програмирање. Ако тражите више ресурса, погледајте следеће водиче. Никада не можете превише научити.

 • Макима Программинг
 • Максима за симболичко рачунање
 • Програмирање у Макими

Мекима: Радно

Макима закључак

Ови ресурси ће вам омогућити да савладате Макима – и што је још важније – саму математику. Математика је данас важнија вештина него икад. Иако је у прошлости било довољно знати таблице множења и како радити дугачку поделу, данашњи послови захтевају да разумете напредну математику и како да је примените на проблеме из реалног света. Макима ће вам помоћи да савладате ове вештине и решите те проблеме из стварног света.

Питхон

Питхон се понекад сматра програмским језиком намењеним математици, са широким бројем корисника који пишу програме уз помоћ Питхона. Математичари га воле из неких занимљивих разлога. Пре свега, Питхон заправо не служи много математичке сврхе, али када је реч о општем програмирању, Питхон блиста. То опште програмирање често укључује математичке програме, тако да на крају ипак добро дође на терену.

На крају, неки тврде да популарност многих других програма и програмских језика долази из чињенице да су засновани на Питхон-у. На пример, Саге је заснован на Питхон-у и то је сјајно решење за када се са проблемом обрађујете испочетка.

Матхематица

Матхематица је још један комерцијални програм који математичари повремено користе. Иако ћете морати да платите да бисте је користили (то није опен-соурце), Матхематица нам долази у корист када покушавате ствари попут завјера и симболичких мјера.

Мало математичара ће рећи да је Матхематица један од оних програма који су најприкладнији за провјеру идеје или провјеру неке мисли. Међутим, када је у питању писање нечега што ће бити професионално, стабилно и ефикасно, они ће највероватније ићи са другим програмом.

Р

Р нуди свеобухватни графички сет алата за дизајн и имплементацију прелепих слика. Већину времена открит ћете да су статистичари они који користе Р због његове невероватне статистичке рачунарске моћи. Р је програмски језик отвореног кода, што га чини још привлачнијим. Рудари математичких података су такође познати по употреби Р јер можете да направите све врсте програма за брзо трчање кроз податке и рударјење података без додатног посла. Због тога је популарност Р-а последњих година прилично порасла.

Рудари математичких података су такође познати по употреби Р јер можете да направите све врсте програма за брзо трчање кроз податке и рударјење података без додатног посла. Због тога је популарност Р-а последњих година прилично порасла.

Хаскелл

Хаскелл је општи програмски језик који има широк спектар употребе, укључујући и математику. Теоретичари категорија попут употребе Хаскелл-а. Слично као у Матхематици, Хаскелл чини трик за провјеру идеја за разлику од писања потпуно новог програма. Један од главних разлога зашто се Хаскелл снажно сналазио међу својим алтернативама је тај што је функционалан језик, што математичарима чини природније да разумеју.

Још један аргумент Хаскелл-а је да више комбинаторичких проблема са другим програмима попут Ц и Ц ++ може изаћи прилично компликовано. С друге стране, Хаскелл често ствара сличне проблеме са једном линијом.

Руби

Руби спада у категорију сличну Хаскелл-у, омогућавајући студентима математике и математичарима да прототипирају различите врсте кода и праве сопствене скрипте. Матхематица такође спада у ову категорију, где су потребне и цртање и симболичке функције. Математичке употребе су донекле ограничене са Руби-ом, али људи га користе све време за опште програмирање. Поред тога, он има моћнију математичку поставку за многе друге језике.

Математичке употребе су донекле ограничене са Руби-ом, али људи га користе све време за опште програмирање. Поред тога, он има моћнију математичку поставку за многе друге језике.

ПостСцрипт

Као прилично јединствен математички програм, ПостСцрипт вероватно неће доћи у разговор ако икад питате математичара о Матлаб алтернативама. Међутим, ПостСцрипт долази у игру када покушавате да направите математичке илустрације на прецизнији начин.

Просечни корисник би вероватно сматрао да је ПостСцрипт мало превише ружан да би се могао стално користити, али он нуди елегантну синтаксу, што га чини забавним и занимљивим решењем за оне који желе да праве илустрације и математичке конструкције. Међутим, недостају нека друга подручја, попут руковања низовима и интеракције с корисницима.

Ц

Ц и Ц ++ пружају вишеструку употребу, тако да их нећете наћи само у математичком пољу. Заправо су опћенитији у погледу програмирања, али јаки су за математичке програме.

Све у свему, Ц има солидну репутацију када покушавате брзо да нешто постигнете. Брзина обраде је једно од његових најбољих квалитета, с обзиром на то колико је ученика познато да пишу мале Ц програме како би обрадили понављајуће проблеме.

Фортран

Фортран је био први широко кориштен програмски језик високог нивоа. А пошто је већина кодера у то време радила математику и науку, она их је рано усвојила и још увек је широко користе научници и математичари.

Ако сте имали искуства са Фортраном у прошлости, припремите се за шок. Током година се стално ажурира. Код је слободно плутајући (нема обавезних 7 размака на почетку редака), оријентисан је према објектима и увелико је интероперабилан са Ц. Другим речима, најстарији језик је врло нов.

Лисп

У Лиспу постоје неки алати за напредну математику, али главни разлог због којег ћете га наћи у математичком пољу је због његовог дизајна. Математичари уживају у чистоћи и лепоти и у математици и у дизајну, тако да има смисла да у своју кутију с алатима барем укључе Лисп..

Јавор

Јавор има прилично велику предност када је у питању комбинаторички математички проблем. Такође је познат и по својим функционалним програмским конструкцијама, што га чини изузетно занимљивим за игру.

Исцртавање вјетра је повјетарац при раду с Маплеом, а ни напредне симболичке функције нису лоше. Имајте на уму да је Мапле, сличан ономе Матхематице и Матлаба, комерцијални програм, што значи да ћете за то морати да платите.

Избор правог математичког језика

Као што видите, тип програмског језика математике који идете првенствено зависи од проблема, идеје или програма на којем покушавате да радите. На пример, Матлаб изгледа снажно за симболично рачунање, док Р чини трик за статистику.

Све у свему, вероватније је да ћете видети математичаре и студенте како користе прегршт ових програмских језика. Срећом када донесете одлуку!

Који код треба да научите?

Збуњени у који програмски језик треба да научиш да шифришеш? Погледајте нашу инфографику. Који код треба да научите? Не само да расправља о различитим аспектима језика, већ и на важна питања попут „Колико ћу новца зарадити програмирање Јава за живот?“

Који код треба да научите?
Који код треба да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map