Књиге о програмирању: сваки програмер би ове књиге требао прочитати 2020. године

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Број чврстих књига о програмирању вероватно се броји у хиљадама. Ипак, да би се ова листа учинила полупробављивом, она је сужена на првих 101 програмерску књигу.

Ако заиста желите да се истакнете као програмер, онда морате да наставите да учите и узгајате свој занат. Књиге у наставку нуде сјајну полазну тачку за разне програмске дисциплине, вештине, перспективе и језике.

Contents

Књиге о основном програмирању

Књиге у овом првом одељку веома су цитане као неке од књига које требате да прочитате ако заиста желите да савладате свој занат као програмери. Као што ћете видети, они превазилазе шифру коју напишете.

1. Уметност рачунарског програмирања Доналда Е Кнутха

Умјетност рачунарског програмирања основана је серија од четири књиге која ће вам помоћи да постанете невјероватни програмер. Кнутхов рад подједнако су хвалили и научници и програмери, укључујући Билла Гатеса.

Четири серије књига је изузетно тешко проћи, али помоћи ће вам да гледате програмирање у новом светлу, истовремено побољшавајући своје вештине. Пронаћи ћете доста дубинских анализа и мноштво проблема за решавање.

2. Митични човек месеца Фред Броокса

Ова књига написана није претпоставка да иако се рачунари и технологија мењају, људи то не чине. Ова књига је истински класик који разбија људске елементе софтверског инжењерства. Ова класична књига први пут је објављена 1975. и успела је да издржи тест времена. Прошло је више од 30 година од његовог објављивања, што је живи доказ да је основна начела на којој је књига основана била тачна.

Митхицал Ман Монтх је сјајна књига ако сте програмер или желите да постанете менаџер пројеката. То ће вам помоћи да боље схватите шта може поћи по злу у развоју софтвера и нуди практичне приступе за управљање тимом.

3. Код комплетан: Практични приручник за изградњу софтвера Стеве МцЦоннелл

Цоде Цомплете је идејна енциклопедија за практично кодирање знања. Поред тога, као огромну књигу на 900 страница лако је разумети и прочитати. Основни фокус ове књиге је побољшати ваше свакодневно знање о програмирању и помоћи вам да конструишете код који је читљив, чист и једноставан за управљање.

Без обзира на ваш тренутни ниво знања о програмирању, ова књига ће вам помоћи. Чак и ако књигу нисте читали директно, постоји најмање неколико одељка који ће вам помоћи да проширите своје знање.

4. Кодери на делу: Размишљање о занатском програмирању Петера Сеибела

Цодерс ат Ворк је књига која надилази опипљиве вештине програмирања и уместо тога урања у животе познатих програмера. Ова књига је препуна интервјуа 15 различитих реализираних програмера, пројеката на којима су радили и приче иза тих познатих пројеката. Ако тражите инспирацију и закулисни поглед како различити програмери мисле и раде, онда је ово књига коју вреди одабрати.

5. Прагматични програмер: од Путника до Мајстора Хунт и Тхомас

Ово је још једна класична књига која стоји тест времена. Ако тражите књигу која ће вам помоћи да пређете са програмера на нешто много више, онда бисте требали прочитати ову књигу.

Ова књига нуди колекцију од 70 различитих савета, лекција и препорука за програмере за програмере који су зачињени ангажираним аналогијама које заиста помажу да се концепти потону. Замислите ово као невероватан референтни водич за унапређење ваше програмске каријере.

6. Цлеан Цоде: Приручник о агилном обрту софтвера Роберта Мартина

Наравно, чак и лош код може да функционише. Али, лоше написан код може пројект довести на колена. То је разлог зашто је чиста шифра најважнија. У компанији Цлеан Цоде, Роберт Мартин се удружио са колегама из Објецт Ментор-а како би поделио најбоље савете и примере који ће вам помоћи да постанете бољи програмер.

Ова књига покрива принципе и најбоље праксе око чистог кода, заједно са обиљем студија случаја и примера тако да можете утврдити шта је исправно, а шта погрешно у вези с кодом. Иако је већина примера дата у Јави, лекције су применљиве на сваки програмски језик.

7. Програмирање бисера Јон Бентли-а

Програмирање бисера је још једна класична програмска књига која ће вам помоћи да разумете основе решавања проблема. Ова књига се фокусира на проблеме који иритирају већину програмера и нуди корисне начине за рад с њима.

Ако желите да побољшате разумевање алгоритама, дизајна алгоритама и припремите свој ум иновативним приступима уобичајеним проблемима, онда је ово обавезно читање.

8. Код: Скривени језик рачунарског хардвера и софтвера, Цхарлес Петзолд

Код није изричито књига о програмирању, већ се ради о томе како рачунари раде на најнижем нивоу. Запамтите, важно је изградити свеобухватну перспективу око посла који обављате.

Ова књига ће вам помоћи да схватите опипљиве ефекте кода који пишете на стварном ЦПУ-у. То је фасцинантно читање у целости.

9. Учинковит рад са Легаци Цоде-ом Мицхаела Феатхерса

Ако не радите само на развојним пројектима који почињу са нуле, вероватно ћете наићи на мноштво наслијеђених кода током цијеле каријере. Ако радите са постојећим кодом старијим од 5 година, тада ћете пронаћи вредност у овој књизи.

Ова књига ће вам помоћи да боље разумете свој наслијеђени код и како да га извучете из максимума, тако да није губитак новца и времена.

10. Чисти кодер: Кодекс понашања професионалних програмера Роберта Мартина

Ова књига коју је написао легендарни софтверски стручњак Роберт Ц Мартин помоћи ће вам да вас води кроз вашу каријеру професионалног програмера. Уводи технике, алате, дисциплине и праксе како би постао прави софтверски занат.

Осветљава много више од технике и улази у развој софтвера са части, самопоштовањем и поносом. Ако тражите водич који ће вам помоћи током ваше програмске каријере, тада је ово вредно прочитати.

11. Страствени програмер: Стварање изванредне каријере у развоју софтвера од стране Цхад Фовлер-а

Ова књига испуњена је свим врстама мудрости које се односе на стварање доживотне каријере у развоју софтвера. Показује вам како да повећате сет вештина, максимизирате време и наставите да гурате каријеру напред.

Ако се озбиљно бавите читавом каријером у програмирању, желеће вам да ова књига помогне да вас води ка каријери која је истовремено и изазовна и значајна..

12. Писање солидног кода Стевеа Магуире-а

Са повећањем сложености софтвера, све је важније стварати код без грешака што је могуће раније у развојном циклусу. Ова књига коју је написао бивши виши ниво Мицрософт програмера проучава све врсте типичних грешака у развоју и како их избећи.

Ова књига ће вам помоћи да откључате одговор на писање кода без грешака, неопходне вештине у данашњем развојном окружењу.

13. Обрт софтвера: Нови императив Пете МцБреен-а

Софтваре Црафтсмансхип нуди приступ развоју софтвера који се фокусира на развој програмера са корисницима и купцима. Такође вас води кроз процес преласка од софтверског шегрта до путника до потенцијално мајстора.

Солидан водич за раст ваше каријере као програмер софтвера.

14. Разумевање професионалног програмера Гералда М Веинберга

У овој лако читљивој књизи стећи ћете драгоцени увид у то како можете постати бољи програмер истовремено побољшавајући свој радни учинак. То је сјајна мала књига која се фокусира на нематеријалне вештине које морате да поседујете ако желите да имате дугу и корисну развојну каријеру.

15. Прекрасан код: водећи програмери објаснити како размишљају Орам и Олсен

Ако се питате како стручњаци и програмери на високом нивоу смишљају врста решења која их чине, погледајте ову књигу. Ова књига нуди студије случаја водећих програмера о томе како су дошли до пажљиво дизајнираних решења која су урадили.

Далеко од још једне књиге о исправним и погрешним начинима приступа шифри ова књига вам даје перспективу преко рамена док раде кроз одговарајуће проблеме.

16. Структура и интерпретација рачунарских програма Абелсон-а, Суссмана и Суссмана

Ово је основна књига која се бави функционалним програмирањем. Књига је написана за познати уводни курс програмирања на МИТ-у и од тада је ажурирана како би одражавала најновије програмске стандарде. Тешку књигу је за проћи, али док читате књигу и радите на представљеним проблемима, на крају ћете се наћи много бољим програмером.

17. Рефакторинг на узорке Јосхуа Кериевски

Читање о узорцима дизајна је једна ствар, али њихово спровођење у потпуности је друга ствар. У овој књизи научићете како да преместите постојећи код у обрасце, па чак и да га избаците из образаца, а све испочетка.

Примјери кодова из стварног свијета помоћи ће вам да се принципи које научите заживите и да вам покажу како имплементирати узорке на најједноставнији могући начин.

18. Релациони модел за управљање базама података од стране ЕФ Цодд

Ову књигу написао је творац релацијског модела и покрива све практичне елементе у погледу дизајнирања релацијских база података. Да би база података била заиста релацијска, она треба да слиједи дванаест принципа изложених у овој књизи.

Ако желите да сазнате више и стекнете дубље разумевање релацијских база података, онда је ова књига обавезно прочитана.

19. Увод у алгоритме аутора Цормен, ет ал

Ова књига се увелико сматра једном од најбољих књига о алгоритамима учења. Ако вас занима разумевање и писање алгоритама, онда је ово невероватна почетна књига. Успијева да продуби дубину, а истовремено остаје доступна свим врстама читалаца.

Прво издање ове књиге се широко користи у универзитетским курсевима, док су каснија издања ове књиге наставила да ажурирају алгоритме учења у савремено доба.

20. Компајлери: принципи, технике и алати Ахо, ет ал

Ову би књигу требало читати на основу насловнице и њежно је названа „Књига змајева“. Али, ако вас то не кука, спремите се заронити у страшан свет преводилаца. У овом издању аутор ће вас научити свему што требате знати о преводиоцима, из теоријске и практичне перспективе.

Чак и са ширином обухваћених информација, ову књигу ћете наћи врло приступачном.

21. Алгоритми + структуре података = програми Никлаус Виртх

Ова класична књига одличан је пример за алгоритме и структуре података. Такође је кратко читање, тако да није испуњено бесконачним теоретизирањем, али је практично упутство на које се можете поново и поново позивати..

Ако тражите боље разумевање логике стандардних библиотека које дјелују иза кулиса најсавременијих програмских језика, онда је ово књига вредна читања. Поред тога, то је такође сјајан увод у Пасцалово програмирање.

22. Алгоритми Седгевицка и Ваинеа

Ова књига је водећи уџбеник о алгоритмима. Нуди истраживање најважнијих алгоритама који се тренутно користе и пружа невероватно основно знање.

Тренутно је у свом четвртом издању то незамјењив извор мудрости за програмере свих нивоа који желе да повећају своје знање о алгоритмима.

23. Основи сигурности: шта сваки програмер треба знати од стране Керн-а и др

Сигурност би требала бити главни фокус током писања нових програма и апликација. Ова књига нуди програмерима јасан водич о најбољим праксама сигурног кодирања.

Излаже најчешће пријетње које ћете видјети и како се најбоље можете бранити од њих. Не чекајте док не буде прекасно, занатски заштићени код од почетка.

24. Како дизајнирати програме: Увод у програмирање и рачунарство Феллеисен, ет ал

Ова уводна књига фокусирана је на процес дизајнирања програма. Написана је подједнако за програмере и не-програмере, тако да је веома доступна свим читаоцима.

Водиће вас кроз процес анализе изјаве проблема, формулисања циљева, опис решења, довршавање вашег програма и коначно тестирање. Текст је врло привлачан и помоћи ће вам да схватите основе дизајна програма.

25. Софтверски захтеви Виегерс-а и Беатти-а

Ова књига је класични водич за потребе софтвера и сада је у свом трећем издању. Он нуди ажурни скуп пракси, који покрива читав низ захтева за развојем софтвера за широк спектар пројеката.

Софтверски захтеви иду у екстремну дубину и пружају безброј техника, студија случаја, најбоље праксе и увида деценијама на терену.

26. Обрасци интеграције предузећа: Дизајн, изградња и примена решења за размену порука од стране Хохпе и Воолфа

Ентерприсе Интегратион Паттернс је непроцењиви каталог од шездесет и пет различитих образаца који помажу у разумевању и дизајнирању ефикасних решења за размену порука. Нека вам ова књига помогне у дизајнирању ефикасних система за размену порука за ваше предузеће.

Такође покрива мноштво интеграционих решења, као што су МСМК, ЈМС, Мицрософт БизТалк, СОАП и КССЛ.

27. Обрасци архитектуре пословних апликација Мартина Фовлера

Мартин Фовлер вас у овој књизи води кроз изградњу и дизајнирање пословне апликације од почетка до краја. Ако правите велику апликацију, сигурно ћете наићи на неке од образаца представљених у овој књизи. Ова књига ће вам помоћи да избегнете уобичајене грешке у пословним апликацијама осветљавањем лекција које су научили искусни програмери објеката.

Ако радите било какву врсту развоја пословних апликација, ова књига ће вам бити неопходна.

Професионални развој и лидерство

Ако желите да побољшате своју каријеру у правцу који укључује управљање тимовима програмера, онда ће вам књиге у наставку помоћи да развијате вештине и начин размишљања који ће вам помоћи да тамо стигнете.

28. Људски производи: продуктивни пројекти и тимови аутора ДеМарцо и Листер

Људски приручници написани су за програмере који теже да буду вође тима. Увиди који нуде у вођству и управљању тимом не само да ће вам помоћи да боље управљате људима, већ ће вам помоћи да имплементирате бољи софтвер.

Третирање људи попут људи, а не само бројеви или вештине, могу вам помоћи да унапредите своју каријеру на нове начине. Ова књига ће вам показати како то ефикасно урадити.

29. Процена софтвера: Демистификација црне уметности Стеве МцЦоннелл

Процена софтвера често се назива “црна уметност” због своје несигурности и сложености. Ова књига помаже у расветљавању процеса процене софтвера и нуди директан приступ.

Помоћу ове књиге научићете како проценити време и трошкове, избећи уобичајене грешке у процени и развити свој прилагођени приступ процењивању за вас и ваш тим.

30. Објашњена сарадња: Вештине олакшица за вође софтверских пројеката Јеан Табака-а

Ова књига ће помоћи агилним лидерима да боље разумеју и управљају својим тимовима. Да би агилни развој успео, потребна вам је изванредна сарадња свих његових актера. И то није ни магија, потребно је пажљиво планирање и извршење. О чему се ради у овој књизи.

Научићете ефикасне методе од почетка до краја о томе како одржати ефикасну сарадњу у окретном развојном окружењу.

31. Преправљају Фреид и Ханссон

Поправка је пословна књига тима 37 Сигнали. Ова књига помаже у расвјетљавању изненађујућих принципа иза успеха њихове компаније.

Идеје у овој књизи помоћи ће вам да промислите како послујете и како приступате свом послу. То је врло једноставно и сигурно ће вам пружити дозу инспирације која вам је потребна.

32. Водећа израда софтверског софтвера: Поппендиецк и Поппендиецк резултати нису поента

Ова књига вам помаже да вам покажете како можете учинити мршав развој софтвера у било којем пројекту, окружењу или организацији. Извлачећи се из деценија искуства, ова књига је сачињена око менталних модела који деле наше перспективе и понашања.

Ако тражите начине за повећање компетенције као лидера, ово је обавезно читање.

33. Архитектура софтверских система: Рад са заинтересованим странама користећи гледишта и перспективе Розански и Воодс

Ова књига помаже вам да вас води кроз процес дизајнирања и примене архитектуре информационих система. То вам може помоћи да прецизирате свој смјер за свој и приступ организације у архитектури софтверских система.

Без обзира да ли сте амбициозни софтверски архитекта или тренутно радите на терену, наћи ћете се како се стално враћате на овај корисни и практични водич.

Агилне методе и развој

Агилан развој софтвера важан је елемент развоја тимског софтвера.

34. Агиле развој софтвера, принципи, обрасци и праксе Роберта Мартина

Ова књига вас води кроз суштинске принципе агилне развојне филозофије, без уобичајеног праха. Научићете како да развијете објектно оријентисану апликацију, од самих почетака, кроз дизајн и имплементацију на ниском нивоу.

Ако сте тек започели с агилним развојем, тада ћете почети с овом књигом. Отклонићете са чврстим темељем агилног развоја софтвера и како написати чист, једноставан за одржавање код.

35. Пракса агилног програмера Субраманиам-а и Хунт-а

Ова књига нуди колекцију идеја, навика и приступа агилном развоју софтвера на једноставан начин за читање. Замислите ово као водич за постизање бољих резултата уз брзи развој.

Ова књига је сва практична мудрост и нула пахуља, следите је и постаћете бољи програмер.

36. Агилна процена и планирање Микеа Цохна

Када радите у агилном развојном окружењу процена и планирање две су ствари које бисте желели да исправите. Традиционални приступи планирању не преносе се добро у данашња динамична окружења вођена променама.

Књига Микеа Цохна вам даје филозофију, заједно са смерницама, алатима и принципима за успех у планирању и заказивању неизвесних пројеката.

37. Примењене корисничке приче: За Агиле Развој софтвера од стране Мике Цохн

Једно велико место у вези са Агиле развојем су корисничке приче. Корисничке приче нуде одличан приступ како за писање корисничких прича, тако и за њихово интегрисање у животни циклус развоја.

Научићете разлику између добрих и лоших корисничких прича, заједно са практичним начинима прикупљања корисничких прича, чак и када интеракција са вашим корисницима није могућа. Ова књига вам помаже да решите проблем неквалитетних корисничких прича.

38. Агилна документација: Водич за израду лаганих докумената за софтверске пројекте Андреаса Рупинга

Документација софтвера пружа постављену основу за сву комуникацију у вези са вашим софтверским пројектом. Ова књига нуди практичне савете како креирати документацију која није само корисна, већ је лагана.

Водичи треба да буду лако пробављиви, да буду унакрсни и да имају образац за узорак. Ова књига вам показује како то урадити истовремено пружајући решења за најчешће проблеме са документацијом.

39. Успех са Агиле: Развој софтвера помоћу Сцрум-а од Мике Цохн-а

Књига је дефинитивни водич за брзи развој са Сцрумом и агилном. Ова књига комбинује проницљиве савете, препоруке и студије случаја у стварном свету како би вам помогли да имплементирате Сцрум и окретно окружење које делује на дуже време.

Сцрум доноси свој јединствени скуп изазова и ова књига жели да их санира на најприступачнији могући начин.

40. Агилно тестирање: Практични водич за тестере и окретне тимове Цриспин и Грегори

Агилно тестирање помоћи ће да се расветли улога тестирања у окретним окружењима и пружиће примери из стварног света како би се то користило. Научићете како тестирање квадраната може вам показати какво је тестирање потребно, ко би то требао радити и алате које требате користити.

Ово је јединствена књига која у улози тестера гледа на агилно окружење и обавезно је у вашој агилној колекцији.

41. Агилна !: Добра, прељуба и ружна Бертранд Меиер

Ова књига нуди сјајан пример о агилном развоју. Покупићете одличан преглед агилног процеса, преглед агилних принципа и које су технике најефикасније.

Научићете и које су агилне идеје најефикасније и шта могу бити штетне за ваше пројекте. Пре него што зароните у агилно, учините себи услугу и прочитајте ову књигу.

Софт Скиллс

Да бисте постали невероватни програмер потребно је много више од савладавања вашег заната. Књиге у наставку помоћи ће вам да покупите додатне вештине које ће вам помоћи да се развијате као програмер током целе каријере.

42. Разбијање интервјуа кодирања: 150 програмских питања и решења Гаиле МцДовелл

Разговори о шифрирању нису шала. Ако желите да посадите посао из снова, мораћете да се импресионирате током интервјуа. Ова књига нуди 150 најчешћих питања и одговора за програмски интервју, као и корисније савјете иза кулиса.

За постављање врхунског програмског посла потребно је више од вештине само програмирања, а ова књига ће вам помоћи да осветлите све потенцијалне слабости или слепе тачке пре вашег интервјуа.

43. Софт Скиллс: Приручник за живот програмера софтвера, Јохн Сонмез

Колико год желите да признате да постоји живот изван програма. За већину програмера кодирање је забаван део. Тежак део укључује бављење клијентима и колегама, одржавање продуктивности, очување здравља и управљање финансијама. У софтверским вештинама, Јохн Сонмез вам показује како да имате задовољавајући живот као професионални програмер софтвера.

Ако желите да свој живот повећате ван кода који пишете, онда је ово књига која мора да се прочита.

44. Пракса програмирања Кернигхан и Пике

Програмирање захтијева много више од писања кода. Као програмер морате такође бирати између различитих алтернатива дизајна, процењивати компромисе, уклањање погрешака и тестирати и одржавати постојећи код. Ова књига је пуна практичних савјета за програмирање и примјера из стварног свијета.

Побољшајте свој занат и почните на програме да гледате као на доживотну праксу са овом књигом.

45. Прагматично размишљање и учење: Рефацтор иоур Ветваре Анди Хунт

Пре него што почнете са писањем кода, развој софтвера дешава се унутар ваше властите главе. Ова књига вас учи како да ефикасније користите свој мозак, тако да можете да размишљате боље и брже, а затим то примените на свој посао.

Савладавање и разумевање сопственог мозга је апсолутно кључно ако желите дугу и успешну каријеру, нека вам ова књига помогне да стигнете тамо.

46. ​​Обрасци науковања: Смјернице за надареног софтверског обртника Хоовер и Осхинеие

Да бисте успели данас као софтверски програмер, морате стално да усавршавате и усавршавате своје вештине и технике, управо о овој књизи се ради.

Ова књига је каталогизирала и анализирала на десетине различитих образаца понашања, тако да можете да отпочнете и усавршите свој занат. То је незамјењива књига на вашем путу као програмер.

47. Писање случајева ефикасне употребе Алистаира Цоцкбурна

Случајеви употребе су врло ефикасна метода софтверског планирања. Ова књига вам нуди детаљне уџбенике о томе како писати ефикасне случајеве употребе који вам заправо помажу у развоју. Савршен је за све нивое програмера и укључује почетничке, средње и напредне концепте који се односе на случајеве употребе.

Веб кодирање

Књиге у овом одељку ће вам помоћи да постанете бољи веб програмер из темеља.

48. Немојте ме размишљати, поново осмишљен: Приступ уобичајеног смисла за употребљивост веба Стеве Круг

Ово је сјајна књига која се лако чита, а напуњена је мноштвом информација о приближавању употребљивости веба. Ако сте програмер који жели да створи било шта на мрежи – мобилне апликације, веб локације или мрежне алате – онда ће вам ова књига помоћи да направите ствари које су интуитивне и једноставне за коришћење..

Написана је за почетнике, тако да можете очекивати књигу која ће бити приступачна, јасна и сажетка.

49. ХТМЛ и ЦСС: Дизајн и прављење веб локација Јон Дуцкетт

Ова књига је прилично угодно за читање и пружиће вам темеље ХТМЛ-а и ЦСС-а. Може се замислити као једноставна и темељна књига за разумевање основа дизајнирања и израде веб странице.

Кад завршите са књигом, имаћете потпуно имплементирану веб локацију.

50. ЦСС: Дефинитивни водич Ерица Меиера

Ова књига вам нуди свеобухватан водич и солидан увод у ЦСС. Међутим, чак и са најновијим издањем књига је још увек застарела и уопште не покрива ЦСС3. Ако сте тек започели са ЦСС-ом, ова књига ће вам пружити солидно радно знање. Али, само знате да ако желите да надоградите своје знање на најновије стандарде, тада ћете морати да наставите своје образовање негде другде.

51. Почетни ХТМЛ5 и ЦСС3: Веб је еволуирао Мурпхи и др

Једном када савладате основе ХТМЛ-а и ЦСС-а, вероватно ћете желети да направите овај корак даље. Ова књига пружа солидан увод у мршавији, чистији и ефикаснији код који добијате коришћењем ХТМЛ5 и ЦСС3.

Ово је савршена књига за напредне програмере који желе да прихвате и користе најновије веб стандарде.

52. Дизајн за хакере: Дизајн обрнутих инжењерстава Давид Кадави

Ова књига има јединствен приступ дизајнирању веб страница. Језгра књиге фокусирана је на коришћење хакерске методологије у арени за веб дизајн. Деконструише примере чувеног дизајна, тако да сваки елемент можете видети сами.

Ако тражите нови приступ веб дизајну у савременом дану, онда је ово књига коју вреди одабрати.

53. ХТМЛ5 Поцкет референце: Брза, свеобухватна, неопходна од Јеннифер Роббинс

Ова књига је одличан пар за оне који требају ХТМЛ5 информације у лету. Ова референтна књига је ажурирана како би одражавала најновије веб стандарде ХТМЛ5 и пружа организован приступ који ће вам помоћи да пронађете све што вам треба.

Ова корисна књига заиста је неопходна за веб програмере који тренутно граде веб локације у ХТМЛ5.

54. Чак и брже веб странице: Најбоље праксе за веб програмере од Стеве Соудерса

Учинак веб локација је нешто што треба да буде у врху сваког програмера. Ова књига вам нуди низ вредних техника које ће вам помоћи да оптимизирате перформансе ваше веб странице.

Соудерс доноси још осам експертних програмера који деле своју мудрост и практично искуство о томе како да оптимизирају перформансе сајта на највиши могући ниво.

55. ПХП решења: Динамични веб дизајн који је олакшао Давид Поверс

Ова књига нуди сјајан увод у употребу ПХП-а за додавање флексибилних и динамичних елемената на вашу веб локацију. Недавно је ажуриран да би одражавао најновије технолошке промене. Ова књига пружа сталну употребу примера кода, тако да можете разумети зашто и како стоји иза кода.

Приступ у књизи се гради из темеља, тако да не морате бити стручњак да бисте започели.

56. Почетак АСП.НЕТ 3.5: У Ц # и ВБ Имјар Спаањаарс

Ово је сјајна књига за оне који су заинтересовани за изградњу веб странице на Мицрософт платформи. Помоћу ове књиге моћи ћете да направите широк спектар различитих веб локација, у распону од хоби сајта до комерцијалних веб локација.

Формат корак по корак ове књиге водиће вас кроз АСП.НЕТ од првих фаза, па све до примене веб локације.

Испорука и тестирање

Ако желите да проширите своје знање о тестирању и примени софтвера, уживаћете у доњим књигама.

57. Тестирање рачунарског софтвера компаније Канер, ет ал

Сваки програмер би требало да добро разуме КА тестирање. Ово је књига која се лако чита, али веома свеобухватна и која покрива почетне и вањске тестове.

На крају ове књиге моћи ћете да напишете код који се може тестирати и моћи ћете да избегнете уобичајене проблеме са кодом.

58. Отклањање погрешака: 9 неопходних правила за проналажење чак и најизгледнијих проблема са софтвером и хардвером Давида Аганса

Отклањање грешака написано је да би вам пружило правила ангажовања за поправљање грешака у софтверу и хардверу. Када је притисак укључен, радо ћете имати овај водич поред себе.

Ова књига ће вам помоћи да промените начин на који мислите на уклањање погрешака и помоћи ће вам да поправите проблеме на ефикаснији начин.

59. Раст објектно оријентисаног софтвера, вођен тестовима Фрееман-а и Прице-а

Ово је једна од најбољих књига за читање која се односи на развој софтверског тестирања, успостављена техника која вам помаже да брже развијате бољи софтвер. Али ова идеја захтева вештину и знање за ефикасно извршавање, управо је то што ће вас ова књига научити да радите.

Овај практични водич меша теорију и практично образовање, тако да можете да створите ефикасно софтверско окружење засновано на тестирању.

60. Пошаљите га! Практични водич за успешне софтверске пројекте Рицхардсон-а и Гвалтнеи-а

Ова књига вам може помоћи да своју трговину за развој софтвера повежете до нових висина. Унутар ћете наћи колекцију савета и трикова које су користили изузетно успешни софтверски тимови и како их можете интегрисати у сопствене пројекте.

Ова књига је намењена програмерима средњег нивоа и нуди вам безвременске принципе, уместо да се ослањате на тренутне трендове и најновије хипе.

61. Континуирана испорука: Поуздана софтверска издања путем аутоматике израде, тестирања и имплементације од стране компанија Хумбле и Фарлеи

Пуштање софтвера корисницима је често болан и дуготрајан процес. Међутим, ове револуционарне књиге показују како постоји други начин. Научићете како можете да направите систем који ће вам помоћи да изградите и имплементирате тестирани код у процес производње.

Ако желите да убрзате и аутоматизујете процес размештања, ова књига ће вам показати како.

62. Брза примена: Укротивање дивљих софтверских распореда Стеве МцЦоннелл

У овој књизи ћете научити како остати на врху распореда високог притиска. Обухвата најбоље праксе, драгоцене савете и стратегије високог нивоа које можете користити да се пројекти наставе.

Уз практичне савете, наћи ћете и студије случаја које осветљавају уобичајене проблеме, заједно са искреним дискусијама које приказују и позитивне и негативне развојне праксе. Ако управљате или радите у окружењу за високотлачно постављање, нека вам ова књига помогне да укротите звер.

63. Ослободите га! Дизајнирајте и уведите софтвер спреман за производњу Мицхаела Нигарда

Ослобађање апликације само је пола битке. За заиста успешно издање желите да примените софтвер који је спреман за производњу и који није испуњен грешкама. У овој књизи научићете како можете да дизајнирате апликацију за максимално продужење рада, перформанси и РОИ.

Научићете о највећим проблемима са којима се сусрећу имплементација новог софтвера и како их можете отклонити пре него што покренете.

64. Ессентиал Сцрум: Практични водич за најпопуларнији агилни процес Кеннетх Рубина

Ако сте желели да научите о Сцрум-у или да примените његове методе, онда је ова књига сјајно полазиште. Ова књига осветљава принципе, вредности и праксе Сцрум-а и показује како то можете спровести на најефикаснији могући начин.

Без обзира да ли сте потпуно нови у Сцруму или га користите годинама, ова књига ће вам помоћи да продубите и оплемените свој приступ.

65. Нулта грешка и програм брже од Кате Тхомпсон

Кате Тхомпсон провела је две године истражујући сваку технику избегавања грешака коју је могла пронаћи и све је саставила у једну књигу. Зеро Бугс и Програм Фастер нуди обиље корисних савјета за програмирање, техника које ће вам помоћи да осигурате брзину програмирања док пишете код без грешака.

Осим тога, написано је с пуно метафора и примера, тако да је заправо и пријатно читање.

66. Уметност тестирања софтвера компаније Миерс и др

Ово је класична књига о тестирању софтвера. Прошле су скоро три деценије од објављивања дела, али његови принципи и анализа су стали тест времена.

Много књига о тестирању пружа савјете и технике који их могу датирати. Ова књига фокусирана је на темељне приступе који преносе без обзира на језик или технологију.

Језик

Књиге профилисане у доњем одељку су добре препоруке ако желите да повећате своје вештине на одређеном програмском језику.

67. Кухарица са регуларним изразима Гоиваертс-а и Левитхан-а

Ово вам није просечна кувара. Ова књига помаже у нагађању кориштења редовних израза пружајући вам преко 140 практичних рецепата за уобичајене проблеме у стварном свијету.

Ова књига може бити велика уштеда времена и помоћи ће вам да вас научите новим програмским триковима без обзира на нивоу програмере тренутно.

68. Радост ПХП-а: Водич за почетнике за програмирање интерактивних веб апликација са ПХП и МиСКЛ од Алан Форбес

Ова књига ће вас научити како програмирати са ПХП и МиСКЛ чак и ако никада раније нисте програмирали. Чврсти почетнички водич који ће вас научити основама ПХП-а од почетка.

Ако желите да поставите темеље за континуирано образовање на ПХП-у, онда је ово књига коју треба започети.

69. Програмски језик Ц, Кернигхан и Ритцхие

Ова књига је сажет и једноставан за читање. Али, ако сте знатижељни за Ц или желите да сазнате више о овом основном програмском језику, онда је вредно прочитати.

Ц програмски језик ће вам помоћи да савладате програмски језик Ц, научиће вас како размишљати попут програмера и коначно разумети рачунски модел ниског нивоа.

70. Дизајн употребљивости интернета од Јакоба Ниелсена

Ова књига је дефинитивни водич за употребљивост веба. У овој књизи Јакоб Ниелсен дијели читаву своју мудрост и искуство. Од садржаја, до дизајнирања страница, до дизајнирања за кориснике са инвалидитетом и још много тога, ова књига је камен темељац за знање о употребљивости веба.

Данас је подједнако релевантна као и када је први пут штампана. Иако се технологије и даље развијају и мијењају, принципи који воде корисну веб страницу остали су исти.

71. Бруце Ецкел размишљања у Јави

Ова књига ће вам помоћи да започнете програмирање на Јави, а истовремено ће вам показати како да подучавате програмски језик. Ова књига је хваљена због своје јасноће, организације и директних примера који вас истински подучавају на најлакши могући начин.

Ова књига Бруцеа Ецкела, од Јава основа, до њених најнапреднијих функција, све то покрива.

72. Ефективни Ц ++ Сцотт Меиерс

Ова књига вам пружа ефикасну пречицу за учење Ц ++. Овај практични приступ учењу Ц ++ описује смернице које стручњаци користе за израду кодова за заптивање, исправан и ефикасан код.

Пуно је практичног знања и примера рада тако да можете да научите Ц ++ док пишете најчишћи могући код. Сви, од почетника до искусних Ц ++ ветерана, пронаћи ће у овој књизи нешто корисно.

73. Уметност програмирања Уника Ериц Раимонд

Развој Уника једно је од највећих инжењерских достигнућа последње половине двадесетог века. Ова књига оживљава преко 30 година софтверског инжењерства и наглашава да су њена филозофија, алати, култура, обрасци дизајна и традиција учинили једним од најиновативнијих софтвера на свету..

Научићете како применити ову мудрост у стварању елегантнијег софтвера који се може вишекратно користити и дуготрајнији.

74. ХТМЛ & КСХТМЛ: Дефинитивни водич Мусциана и Кеннедија

Овај детаљни водич вам ставља на дохват руке све што требате знати о ХТМЛ-у и КСХТМЛ-у. Ова јединствена књига комбинује водиче са свеобухватним референтним одељцима које ћете желети да задржите у близини.

Књига није ажурирана неколико година, тако да не садржи референце на недавна дешавања попут ХТМЛ5. Али, то и даље остаје солидна референца и сјајна књига која ће вам пружити основно радно знање.

75. Ефективна Јава Јосхуа Блоцх-а

У основи, ефективна Јава ће вас научити како писати код на Јави. Међутим, велики број уведених концепата примењив је на више програмских језика.

Ова књига нуди радна, најбоља решења за уобичајене проблеме са којима ће се програмери свакодневно суочавати. Овај ауторитативни водич помоћи ће вам да напишете боље, ефикасније програме.

76. Узорци најбољих пракси малих примера Кент Бецк

Ова класична књига је крајњи водич за боље програмирање малих записа. Језгра ове књиге вас учи обрасце који организују свако неформално искуство, који ће вам помоћи да напишете много ефикаснији код.

Чак и ако не програмирате у Смаллталк-у, научићете нешто што се може применити на било којем језику на којем програмирате.

77. КСМЛ у скраћеном облику Харолд и Меанс

КСМЛ се непрестано развија и ово је књига коју бисте желели да имате уз себе. Ова књига је јасна, сажетка и даје драгоцену референцу.

Без обзира да ли тражите информације о томе како функционише технологија или тражите врло прецизан синтакс, КСМЛ у матици, даје вам потребне информације.

78. МиСКЛ високих перформанси: Оптимизација, израда сигурносних копија и репликација Сцхвартз-а и др

Ако желите да откључате праву снагу МиСКЛ-а, онда је ово обавезно читање. Ова књига покрива сваки напредни концепт МиСКЛ-а који желите да савладате. Поред тога, пружа примере не само како то функционише, већ и зашто делује.

На крају ове књиге знат ћете како размишљати у МиСКЛ-у.

79. СКЛ у 10 минута, каже, подучите себе Беном Фортом

Добро знање о СКЛ-у је предуслов за рад са базама података. Ова књига вам пружа једноставан приступ учењу СКЛ-а у што краћем року. Провешће вас кроз систематски низ од 22 сажетка лекције који ће вас водити од основа до напреднијих концепата и примена.

80. Бруце Тате: Седам језика у седам седмица

Уобичајена мудрост у програмирању каже да бисте требали научити нови језик сваке године, али седам језика за седам недеља? Да ли је то уопште могуће? У овој књизи схватићете како је могуће брзо научити језик, како боље научити од нуле, па чак и доћи до новог језика који сте желели да покупите.

Ова књига се фокусира на Хаскелл, Сцала, Пролог, Цлојуре, Ерланг и Руби.

Обрасци програмирања и дизајна

Књиге истакнуте у следећем одељку помоћи ће вам да повећате разумевање преференција дизајна и укупног дизајна системског програма.

81. Обрасци дизајна: Елементи објектно оријентисаног софтвера који се вишекратно могу користити од Ерицх Гамма и др

Ова класична књига покрива моделе дизајна и најчешће моделе дизајна на које ћете наићи током своје каријере. Учи вас како да истражите захтеве, креирате решења, а затим та решења преведете у код. Мало је тешко проћи, али ако схватите УМЛ, књига ће бити толико једноставнија за праћење. Увек можете почети са, главама првих дизајнерских образаца, истакнутим доле да би вам пружили радну основу.

82. Водите прве обрасце дизајна: Фрееман, ет ал

Ова класична књига је водич који ће вам помоћи да схватите шеме дизајна и како они утичу на програме. Ова књига приказује испробане методе које програмери користе за стварање функционалног, елегантног и флексибилног софтвера.

Поред тога, ова књига је написана на начин да вам олакша учење и разумевање образаца дизајна, заснованих на најновијим когнитивним истраживањима.

83. Рефацторинг: Побољшање дизајна постојећег кода од стране Фовлера и др

Иако су многа недавна достигнућа аутоматизовала нека од рефакторинг решења истакнута, концепти понуђени у овој књизи су и даље невероватно вредни – нарочито у данашњим агилним развојним окружењима.

Савладавање рефакторинга омогућава вам да удахнете нови живот у нижи код и створите одрживу базу кодова која се временом побољшава. Ова књига урања у све принципе реконструкције и покрива све што требате знати о овој теми.

84. Дизајн вођен доменом: Преузето сложеност у срцу софтвера Ериц Еванс

Ова књига ће вам помоћи да створите одрживу архитектуру која је заснована на моделирању домена. Тешка је књига за схватити, али ће пољуљати вашу постојећу парадигму око софтверске архитектуре. Ако желите да савладате објектно оријентисано програмирање и софтверску архитектуру, ова књига је обавезна за читање, без обзира колико пута морате да је прочитате.

85. О лицу: Основе дизајна интеракција Цоопер и др

Ова књига ће вам помоћи да отворите очи о развоју од крајње тачке интеракција корисника. Сјајан софтвер је нешто више од само софтверске архитектуре, то је помагање корисницима да постигну своје циљеве на најпримамљивији могући начин.

Разумевање тренутних и будућих преференција дизајна интеракције помоћи ће вам да размислите о томе како софтвер може неометано функционисати с вашим дизајном.

86. Дизајн објеката: улоге, одговорности и колаборације Вирфс-Броцк и МцКеан

Обликовање објеката фокусира се на праксу дизајнирања објеката, при чему сваки објект има одређену улогу и одговорност. Одличан је увод у дизајн заснован на одговорности где сваки појединачни елемент има своје место у већој целини.

Ова књига укључује праксе и технике које ће вам помоћи да развијете савремене објектно засноване апликације.

87. Књига дизајна не-дизајнера Робина Виллиамса

Као програмер познавање принципа доброг дизајна само ће вам помоћи да постанете јачи програмер. Ова књига ће вам помоћи да разумете дизајн, чак и ако немате претходно искуство.

Јасно објашњени концепти и шарена проза помоћи ће вам да успоставите чврсто радно знање о добрим принципима дизајна.

88. Дизајн корисничког интерфејса за програмере Аврам Сполски

Многи програмери се не плаше УИ програмирања због уског односа са УИ дизајном. Међутим, ова књига показује да се линеарно и логичко размишљање може примијенити и на УИ дизајн.

Ова књига доноси срж концепта да се програмски модел може примијенити и на дизајнерски модел. На крају ове књиге имаћете чврсто разумевање како дизајнирати сучеља с корисником на уму.

Тхоугхт Провокинг

Доле су приказане књиге које ће вам помоћи да проширите свој ум и перспективу током ваше развојне каријере.

89. Објективно размишљање (референца за програмере) Давид Вест

Ова сјајна књига урања у историју, политику и филозофију објектно оријентисаног програмирања. Запад покрива како се најбољи програмери ослањају на концептуализацију и анализу, а не на процесе и методе како би се дошло до елегантних решења.

Ова књига вам помаже да разумете објектно оријентисано програмирање од неких од најреволуционарнијих умова на терену.

90. Годел, Есцхер, Бацх, Доуглас Хофстадтер

Ова књига је заиста фасцинантно штиво. Није директно повезано са програмирањем, али помаже у расветљавању проблема с којима се програмери свакодневно сусрећу, попут булове алгебре, проверљивости, доказа и рекурзије. Ова књига је написана да би се бавила природом „карата“ или веза између формалних система.

Ако то учините кроз ову књигу, онда можете очекивати да ћете размислити о смислу вашег рада у потпуно новом светлу.

91. Унутрашњост машине: Илустровани водич за микропроцесоре и рачунарску архитектуру Јон Стокеса

Као програмеру, добро је имати основно знање о машини на којој радите. Без обзира на машину коју користите све се понашају на сличан начин.

Ова књига ће вам помоћи да боље схватите технологију која је основа модерног рачунања и која би требало да буде неопходна за читање свима који се баве технологијом за живот.

92. Објашњено екстремно програмирање: Промјена загрљаја Бека и Анда

Екстремно програмирање је попут СЦРУМ-а на стероидима. Прво издање ове књиге представило је шта је КСП (Ектреме Программинг), док је друго издање ажурирало то, са пет година искуства, раста и промена које се врте око КСП-а.

Ова књига вам показује како да побољшате целокупни развојни процес интегришући екстремне програмске принципе одговорности, транспарентности и одговорности.

93. Затвореници покрећу азил: зашто нас производи високе технологије излуђују и како да вратимо разум Алан Цоопер

Ова књига Алана Цоопера чини занимљивим случај за преваленцију лошег софтвера. Наши технолошки производи постају дио нашег свакодневног живота, тако да потреба за технологијом која функционише онако како људи мисле постаје горња потреба.

Ова књига сугерира да постоји срећан медиј између производа који су и корисник и корисник и показује како брзо можемо да пронађемо тај медиј. Чита читање о садашњости и будућности развоја софтвера.

94. Прегледавање информација Едварда Туфтеа

Ова књига ће вам помоћи да визуализујете и објасните сложене информације. Вредна вештина у арсеналу било којег програмера. Веома је практично и лако се чита и уклања непотребне махуне.

Ако сте икада позвани да доставите високо сложен граф или графикон, тада ће вам требати ова књига да вам помогне да произведете нешто чисто и значајно.

95. Најбоље софтверско писање аутора Аврама Сполског

Ова књига је збирка 29 различитих есеја који се односе на развој софтвера. Писање је невероватно добро и говори како са шаљивим, тако и са техничких страна софтвера. То је и забавно и едукативно читање, и одличан начин да се уђе у главе преко двадесетак врхунских програмера.

96. Визуелни приказ квантитативних информација Едварда Туфтеа

Ако желите да побољшате своју способност анализе и приказивања информација, ова књига је одлично место за почетак. Разумевање бољег приказа квантитативних информација неће вам помоћи само у презентацијама, већ ће вам пружити напредак у разумевању начина на који апликација може да обрађује велике количине података и како ће се међусобно повезати са вашим укупним дизајном.

Чврста књига која се темељи на класичним примерима да би указала на то у модерном дану.

97. Рачунални системи: перспектива програмера коју чине Брајант и О’Халларан

Ова књига ће помоћи сваком програмеру да изгради солидно основно знање о рачунарским системима. Важно је разумети основне елементе рачунарских система и како они утичу на програме које пишете.

Бити добро заобљен програмер значи добро разумети хардверску и рачунарску архитектуру, оперативне системе и системски софтвер, а ова књига ће вам помоћи да тамо стигнете.

98. Бесконачни начин градње Цхристопхер Алекандер

Ова књига Цхристопхера Алекандера помаже у расветљавању централних разлога због којих се неки софтвер једноставно чини исправним, а други не. Ово је оригинална књига о обрасцима и архитектури. Иако је књига заснована на архитектонским принципима, то се лепо односи на развој софтвера.

Излаже древне идеје о архитектури и натераћете вас да размишљате о томе како те идеје можете применити на свој следећи пројекат.

99. Чињенице и нетачности софтверског инжењеринга Роберта Гласа

У историји инжењерства софтвера, откриле су се неке чињенице и заблуде. Ова књига говори о тим чињеницама и заблудама, тако да можете боље одвојити буку од истине.

Ова књига је контроверзна, али размотриће вас софтверски инжењеринг у потпуно новом светлу и можда вам чак може помоћи да напишете бољи код дугорочно.

100. Дизајн свакодневних ствари: Ревидирано и проширено издање Дон Нормана

Ова књига вам показује да је добар, употребљив дизајн могућ у свим околностима. Ова књига вас неће посебно научити о програмском занату, али ће вам помоћи да размислите о софтверу који пишете из перспективе употребљивости.

Ако сте посвећени софтверу за отпрему који задовољава ваше купце, а истовремено је једноставан за употребу, ово је вредно читања.

101. Турингована напомена Цхарлеса Петзолда

У доба пре рачунара, Алан Туринг је изумио имагинарни рачунар и створио поље теорије рачунања у том процесу. Ова књига води вас кроз Турингов оригинални папир и чини га доступним програмерима данашњице.

Тинотирани Туринг резултира срж рачунарске науке и драгоцјен је и интригантан текст за све нивое програмера.

Резиме

Надам се да вам горња листа пружа довољно образовних референци за раст каријере програмера. Означите ову листу као референцу и вратите се када вам треба више инспирације за програмирање књига.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map