Како спречити људе да вам краду слике

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Шта да радите ако се ваше личне слике или видео снимци користе без вашег одобрења.

Увод

Крађа и злоупотреба личних слика – понекад посебно осетљивих слика – све је већи проблем широм света. Иако је постављање слика и видео записа на мрежи ново омиљено провод милионима људи, то представља ризик – и ефекти могу бити у распону од срамоте и финансијског губитка до озбиљног психолошког оштећења.

Недавно су пријављени инциденти крађе слика славних, али не морате бити позната особа да бисте трпили исту судбину. Заштита слика – и ефикасно бављење крађом слика – требало би да буде приоритет за оне који слике преносе на Интернет. Ево водича за ризике, како се заштитити на мрежи и шта урадити ако сте жртва.

Поглавље 1: Слика & Видео крађа: како настаје

Пораст телефона са камерама, уређаја повезаних са интернетом, друштвених медија и брзог интернета омогућио је лакше него икад преношење слика и видео записа на Интернет. Безброј личних слика и видео записа сада се чува у облаку – а када је нешто на мрежи, увек постоји ризик да би могао бити украден. Ево неких главних начина на које се дешава крађа слике.

Друштвени медији

Преношење фотографија и видео записа једна је од главних активности која се спроводи на веб страницама друштвених медија. Фотографије било чега и свега завршавају се на Фацебоок-у, Твиттеру и другим друштвеним веб локацијама, обично с намером да их разменимо са пријатељима и породицом.

Али у последње време су пријављени бројни инциденти фотографија које су украдене са веб локација друштвених медија и пренесене на друге веб локације без одобрења власника, што указује на растући проблем.

На пример, недавно је Дејли Мејл извештавао о двадесетогодишњој студентици која је преузела њене личне слике на Фацебооку без њеног одобрења и користила се на веб локацији за случајни секс. Још један сличан случај пријављен је у Тхе Миррор, где су слике школарки украдене са веб локација друштвених медија и објављене на порнографским веб локацијама.

У оба ова инцидента слике нису биле посебно осетљиве и власници вероватно нису имали резерве да их поставе на мрежи, али резултати су и даље узнемирујући.

Онлине складиштење

Једна од највећих прича 2014. године била је хакерска фотографија славних, о чему извјештава ББЦ и широм интернета, у којој су стотине славних личности имале слике – многе од њих интимне – украдене са иЦлоуд рачуна. Аппле је тврдио да није било кршења његовог сервиса, сугеришући да су преступници успели да уђу на рачуне не хаковањем, већ погодовањем лозинки.

У већини случајева жртве су пренијеле слике са својих иПхоне уређаја, а неке од њих можда нису ни схватиле да се њихове слике аутоматски постављају у облак.

Хакирање

Иако се сматра да је до крађе слика славних дошло због употребе слабих лозинки и безбедносних питања, свако ко фотографије похрањује на мрежи или чак на уређај повезан са Интернетом, мора бити свестан опасности од хаковања. Без обзира на то колико безбедан добављач складишта података постоји, увек постоји мали ризик да би ваш рачун могао бити хакован, а слике украдене.

Сектинг

Сексирање је релативно нова појава – и она изазива велику забринутост, посебно за родитеље. Обично укључује слање сексуалних слика путем мобилних уређаја, често између тинејџера и деце.

Апликације као што је Снапцхат појавиле су се последњих година које су подстакле праксу. Они пружају услугу при чему се слика која се шаље самоуништава неколико секунди након што се појавила. У теорији, ово омогућава људима да сигурно шаљу слике знајући да их нигде неће чувати.

Међутим, увек постоје ризици укључени у такве акције. На пример, „Снаппенинг“, како је објављено у Бусинесс Инсидеру, био је недавни инцидент где су хиљаде Снапцхат слика – од којих су многе биле врло осетљиве – пренесене на Интернет. Направљене су помоћу апликације треће стране, и иако су такве апликације супротне Снапцхатовим правилима, то није зауставило појављивање проблема. Снапцхат сада упозорава кориснике ако неко покуша да сачува слику која се шаље, али ризици очито остају.

Поглавље 2: Опасности крађе слика на мрежи

Крађа слике на мрежи може се догодити на више начина, а украдене личне фотографије и видео снимке могу бити врло узнемирујуће за жртве. Па како користе ове слике лопови? Ево неких главних опасности.

Непримјерена употреба слика

Као што је раније поменуто, слике се могу узимати са друштвених рачуна и било где другде на мрежи, а затим користити на одговарајући начин – као што су на порнографским веб локацијама или веб локацијама за одрасле. Слике не морају бити посебно осетљиве да би се могле користити на овај начин, а често су само безопасне слике профила. Међутим, таква употреба слика може и даље бити узнемирујуће за жртве.

Освета порно

Сполно експлицитне слике и видео снимци су посебно осетљива област, а када их украду могу се користити као „освети порно“. Овде неко – често бивши партнер жртве – објављује експлицитне слике на мрежи, а понекад се додају и везе на профиле друштвених медија жртве. То жртви изазива очигледну невољу, а у неким земљама постоје закони којима се починиоци кажњавају.

Циберсталкинг

Сталкери који раде на мрежи понекад користе украдене личне слике да би створили лажне профиле на мрежама друштвених медија, као и на веб локацијама или блоговима. Они се користе да имитирају жртву или да их увреде покушавајући да им нанесу штету и невољу. Постоје закони који кажњавају циберсталке и у Великој Британији и у САД-у.

Сектинг

Очигледни ризик секса је да слике дођу у погрешне руке, што би могло довести до тога да буду јавно доступне на мрежи. Слике малолетника би могле чак да дођу у руке педофила. Извештај НСПЦЦ-а наглашава неке од главних ризика секса.

Постоји и други озбиљан ризик – примаоци слика могу бити процесуирани као сексуални преступници због поседовања непристојних слика деце, чак и ако су сами малолетници.

Професионална крађа

Другачија опасност постоји за професионалне фотографе и уметнике којима су украдене слике на мрежи. Када се професионалне слике користе без одобрења, то може проузроковати финансијски губитак за професионалца.

Поглавље 3: Заштита себе на мрежи

Па како можете смањити шансу да вам се таква ситуација догоди? Постоје разне ствари које можете учинити да бисте се заштитили на мрежи.

Користите антивирусни софтвер

Због ризика од хаковања рачунара, таблета и телефона и украдених слика са њих, увек пазите да користите ажурни антивирусни софтвер и да вам је фиревалл покренут..

Заштитите своје онлајн налоге

Већина услуга складиштења на мрежи, налога за е-пошту и друштвених мрежа користе лозинке како би осигурали само да имате приступ вашем налогу. Међутим, слабе лозинке су један од најлакших начина за пробијање налога на мрежи. Уђите у навику да креирате дуге, случајне лозинке за све своје налоге, а затим их похраните у алат за управљање лозинкама као што је 1Пассворд. Додатно:

  • Редовно мењајте лозинке и не користите исту лозинку за више налога.
  • Увек користите верификацију у 2 корака ако је доступно. Овде када покушате да се пријавите са другог рачунара биће вам послан безбедносни код путем СМС-а, а то обезбеђује још један слој сигурности.
  • Немојте одговарати на безбедносна питања са детаљима које је лако погодити или сазнати – информације попут ваше прве школе могу се наћи на мрежи.
  • Не кликајте на везе у мејловима који изгледају сумњиво због ризика од крађе превара где би криминалац могао да приступи вашим мрежним налозима.
  • Избегавајте отварање прилога у е-маиловима непознатих пошиљалаца јер би могли заразити ваш рачунар вирусом.

Промените своја сигурносна подешавања

На рачунима друштвених медија обично можете одлучити ко може видети ваше слике и постове. На Фацебооку можете да промените своја безбедносна подешавања тако да само људи у вашој мрежи могу да виде ваше прошле и будуће постове, па је добра идеја да то ограничите на пријатеље у вашој мрежи (постоји детаљан водич за побољшање безбедносних поставки вашег Фацебоока на ЦНЕТ-у).

Будите посебно пажљиви у вези са тим што постављате на Твиттер, јер ће ваши постови бити јавно доступни. Твиттер овде нуди неколико савета о безбедности. Такође промените своја безбедносна подешавања на другим друштвеним мрежама да бисте умањили ризике.

Користите водене жигове

Ако шаљете слике на мрежи које нису осетљиве (попут професионалних слика), можете користити алат за водене жигове како бисте украли слике бесмисленим. Алат за означавање воде ДМЦА могао би бити добра опција, али постоје и други начини за постизање истог резултата. На пример, на свакој слици можете нацртати крст или на њу написати своје име. Такође можете да отпремите само веома неквалитетне слике како бисте их учинили практички бескорисним за лопове.

Проверите свој мобилни телефон & Подешавања таблета

Ваш мобилни телефон можда је подешен да аутоматски чува фотографије које снимите на мрежи. Иако ово може бити корисна функција, можда нећете желети да се све ваше слике чувају на мрежи – уосталом, чак и рачуни који су наводно сигурни могу бити хаковани.

Ако не желите да слике чувате на мрежи, искључите ову функцију. То можете да урадите за Аппле, Андроид и ц5 ″>Виндовс Пхоне уређаји.

Такође направите лозинку за свој мобилни уређај у случају да се изгуби или украде, а затим користите функцију даљинског брисања ако је доступна. Информације о томе доступне су за Андроид и Аппле уређаје.

Едуцирајте децу ризика

Млади су посебно рањиви на ризике од украдених слика. Они често нису свесни опасности и једноставно могу радити оно што раде њихови пријатељи. НСПЦЦ родитељима пружа савете у вези секса, а можете им помоћи и тако што:

  • Разговарајући с њима о ризицима.
  • Помаже им да побољшају своје поставке приватности на друштвеним мрежама.
  • Постављање алата за управљање лозинком који ће их користити.
  • Побрините се да њихов антивирусни софтвер буде активан и ажуриран.

Избегавајте фотографисање осетљивих слика

Једини начин да се потпуно избегну ризици је избегавање објављивања било каквих слика на мрежи, али то није опција за многе људе. Због ризика од хаковања рачунара и телефона, чак и ако се слике не отпремају на интернет, још увек постоји ризик од крађе.

Међутим, можда ћете хтјети двапут размислити о снимању, похрањивању и слању посебно интимних слика, чак и ако их шаљу само поузданом партнеру. Будите врло опрезни са киме делите осетљиве слике и где су оне смештене. Ово се посебно односи на секстирање и требало би вас подсетити да такве слике никада нису 100% сигурне.

Поглавље 4: Шта урадити ако сте жртва

Украдење ваших личних слика или видео снимака може бити узнемирујућа ситуација, али постоје кораци које можете предузети како бисте умањили штету. Ево неких главних корака које треба узети у обзир.

Потражите своје слике

Помоћу мрежних алата можете покушати да пронађете своје слике где год да су на мрежи. То можете редовно радити као начин да ухватите непримјерену употребу ваших слика рано. Алтернативно, можда сте свесни да су ваше слике украдене и желите да откријете где се преносе.

Постоје различити алати помоћу којих можете пронаћи украдене слике. На пример, једноставно можете потражити своје име помоћу услуге упозоравања као што су Талквалкер Алертс. Ако се ваше име појављује уз слике, то би могао бити једноставан начин да их лоцирате.

Гоогле претрага слика је још један алат који можете користити. На траци за претрагу кликните на икону камере и након тога можете отпремити слику и потражити је путем интернета. Сличан алат је ТинЕие.

Дигимарц је алат који уграђује дигитални ИД у ваше фотографије тако да можете пратити слике ако се користе без вашег одобрења, а то може бити добро решење за професионалце.

Откријте ко је домаћин ваших слика

Ако постанете свесни да су ваше слике коришћене без вашег пристанка, једна од првих ствари коју треба да урадите је да сазнате више о веб локацији. Ако је Фацебоок профил постављен помоћу ваших слика, пријавите га на Фацебоок. Сви други сајтови на друштвеним мрежама требали би имати упутства како то учинити.

Ако су слике на посебном веб месту, започните своје истраживање откривањем ко стоји иза веб локације. Употријебите алат попут ВхоИсХостингТхис.цом да бисте сазнали детаље о веб хосту и можете их користити за сљедећу фазу.

Користите ДМЦА услугу уклањања

Закон о ауторским правима дигиталног миленијума је амерички закон о ауторским правима и можете да користите његове услуге уклањања ако нађете веб локацију која користи ваше личне слике без вашег одобрења. Пружа услугу „уради сам“ и професионалну услугу. Све што требате учинити је дати му детаље и платити накнаду, а она ће почети радити на уклањању ваших слика.

Потражите правни савет или се обратите полицији

Понекад ћете можда требати да добијете стручне правне савете, посебно ако су вас захватили порнографски освети или освети порнографије. У тим ситуацијама може бити почињено кривично дело, а крива страна може бити кажњена.

САД се освећују порнографским законима у бројним државама, а у другим законима. Можда ћете моћи да користите и постојеће законе, укључујући законе о воајеризму и законе о клевети.

Велика Британија је такође у процесу доношења новог закона којим би се осветила порнографији илегалним, о чему можете прочитати на Гов.ук.

Можда ћете желети да контактирате и полицију, посебно ако украдена слика приказује дете. Прикупите што више информација, укључујући снимке веб страница или друштвеног налога на којима се приказују слике, веб домаћин, податке о преступницима и све остало што можете да нађете..

Више ресурса

Ресурси у Великој Британији

Детаљи о УК закону о ауторским правима

Енд Ревенге Порн, веб локација посвећена помагању жртвама освете порнографије, која садржи вести, савете, петиције, ресурсе и још много тога.

НСПЦЦ пружа савете и информације које се односе на онлајн опасности за децу.

Мрежа за преживљавање прогањања је добротворна организација која пружа подршку жртвама које прогоне, укључујући жртве сајберстакинга.

Гет Сафе Онлине пружа бесплатне савете стручњака за све онлајн активности.

Ресурси у САД

Детаљи о закону о ауторским правима у САД-у

Без мог пристанка је веб локација која има за циљ да помогне људима којима је нарушена приватност на мрежи.

НЦСЛ (Национална конференција државних законодаваца) садржи одељак о законима о сајберстајлингу у САД.

Рад на заустављању злостављања преко интернета је организација која пружа помоћ и подршку жртвама циберсталкинга.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me