ИУИ Програмирање: Једна од првих ЈаваСцрипт библиотека

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Током првих година Интернета, веб странице су биле прилично досадне. Корисници који су их прегледавали наишли су на веб странице са којима нису могли много да комуницирају, јер су садржали само текст, слике и линкове.

Како је популарност веба расла, све је већа потражња за страницама са којима би корисници могли комуницирати. Сходно томе, језици као што је ЈаваСцрипт порасли су на популарности. ЈаваСцрипт је омогућио програмерима да стварају видгете и додатке за кориснике што резултира динамичним веб локацијама. На пример, помоћу језика, програмери могу да одлуче о понашању веб странице на основу локације клика мишем.

На крају је ЈаваСцрипт постао веома сложен. Као резултат тога, створене су ЈаваСцрипт библиотеке да би се олакшао развој. Једна таква библиотека била је ИУИ или библиотека Иахоо корисничког интерфејса.

Развој за библиотеку започео је Иахоо! запосленик, Тхомас Сха, још 2005. године. Циљ ИУИ-а је био да обезбеди интерфејс за лако манипулирање веб страницама путем ЈаваСцрипт-а који је био компатибилан у свим прегледачима. Библиотека је садржавала бројне функције укључујући обраду података колачића у прегледачу, руковање догађајима прегледача и читање података обрасца.

Иахоо! објављене су главне верзије 2006 и 2009, са последњим издањем у 2014. ИУИ је заустављен као резултат пада интересовања код програмера и повећаног коришћења скрипта на страни сервера кроз библиотеке попут Ноде.јс.

ИУИ Туториалс

Ове ће упуте помоћи почетницима да започну с библиотеком ИУИ.

 • ИУИ Уводни дијапозитиви представљају увод у библиотеку намењен почетницима, а представио ју је Цхристиан Хеилманн на Веб Дирецтионс Нортх 2009.
 • Стварање богатог интерфејса помоћу ИУИ библиотеке је корак по корак водич из Виред Магазине који описује како додати богате функције веб страници као што су контроле вртиља и календари.
 • ИУИ 3 Цхангес је чланак који садржи детаље о неким разликама између ИУИ 2 и ИУИ 3.
 • ИУИ Скиннинг описује како променити „изглед и осећај“ видгета и контрола од ИУИ.
 • ИУИ Примјери пружају мноштво примјера које програмери могу користити како би започели с ИУИ развојем и створили богате интерфејсе.
 • Увод у ИУИ пружа информације о функцијама ИУИ библиотеке, укључујући ДОМ, алате за обраду догађаја, анимацијске модуле и Ајак захтеве – заједно са примерима кода.

Програмери такође могу да погледају следеће видео туторијале који ће вам помоћи да научите ИУИ:

 • ИУИ Басицс је видео туториал који пружа и преглед ИУИ библиотеке.
 • ИУИ ДатаТаблес је видео туториал који пружа преглед компоненти ДатаТабле. Садржи примјере кодова, а представио их је један од инжењера који су радили на ИУИ-у.
 • ИУИ Мојито приказује како програмери могу да креирају веб апликације користећи Мојито, МВЦ (Модел Виев Цонтроллер) оквир за ИУИ.
 • Када се не користи ИУИ је забавни, али информативни видео туториал који показује које ситуације гарантују употребу ИУИ-ја.
 • Евентс Еволвед представља разговор Луке Смитха о руковању ДОМ-ом, синтетичким и прилагођеним догађајима користећи ИУИ. Веб апликације су у великој мери усмерене на догађаје, тако да је ово водич који вреди погледати.

Додатни ресурси за учење

Многи сајтови нуде уџбенике који покривају широк спектар тема везаних за ИУИ. Ево неколико веб локација које ће почетницима и напредним програмерима бити корисне.

 • Веб локација ИУИ библиотеке је веб локација која садржи многе чланке о ИУИ библиотеци. Прегледавањем ове веб локације, програмери ће моћи да брзо започну с развојем апликација заснованих на ИУИ-у, прегледају документацију, прегледају водиче и разговарају са остатком заједнице програмера о ИУИ темама.
 • ГитХуб не само да чува различита складишта кода за ИУИ, веб локација такође садржи туторијале о промени изгледа и изгледа различитих виџета и прављењу измена кода.
 • АллоиУИ укључује неколико туторијала са детаљним примерима кода користећи АллоиУИ библиотеку која је изграђена на врху библиотеке ИУИ3. Програмери који посећују веб локацију могу да преузму библиотеке и науче како да примењују многе функције, укључујући каруселе, траке напретка и табеле података.

Књиге о ИУИ

За разлику од многих других језика и библиотека, на ИУИ-у постоји само неколико добрих књига. Они дају комплетан увод ИУИ-у и дају неколико детаљних примера.

 • Учење Иахоо! Дан Веллман, Корисничка интерфејс библиотека (2008), програмерима пружа добар преглед ИУИ-ја са детаљним примерима. Програмери који читају књигу биће изложени почетничким и напредним концептима. Не претпоставља се претходно искуство.
 • ИУИ 3 Цоокбоок (2012), Еван Гоер, садржи више исјечака кода или „рецепата“ који рјешавају специфичне проблеме које програмери могу директно користити у својим пројектима. Неки од примера у књизи укључују начине креирања анимација, кода за уклањање погрешака, стварања компоненти и руковања догађајима.
 • Професионални ЈаваСцрипт оквири: Прототипе, ИУИ, ЕктЈС, Дојо и МооТоолс (2009), Орцхард, ет ал, садржи преглед различитих оквира, укључујући ИУИ, као и узорке кода. Помоћу ове књиге програмери могу научити како да креирају ефекте корисничког сучеља као што су превлачење и испуштање, коришћење ЦСС алата и креирање виџета помоћу ИУИ.

Алтернативни ресурси

Пошто је последње издање ИУИ-а било 2014. године, програмери ће можда желети да размотре алтернативне оквире. Неке популарне алтернативе укључују јКуери, који се користи на већини веб локација. Ево неких јКуери ресурса које треба размотрити.

 • В3Сцхоолс јКуери Туториал учи програмере на многе функције библиотеке, укључујући основну синтаксу, имплементацију поступака за управљање догађајима и одабир ХТМЛ елемената. В3Сцхоолс такође омогућава програмерима да измене и извршавају код на веб локацији.
 • јКуери Курс је интернетска класа ЦодеЦадеми-а за програмере да науче основе библиотеке и спроведу пројекте.
 • Удеми јКуери курс је интензиван курс „боотцамп“ који ће програмере провести кроз основе ЈаваСцрипт-а и јКуери-а. Курс укључује неколико датотека са изворним кодом које се могу користити и редовно се ажурирају.

Да ли је то вредно учења ИУИ?

Иако је развој ИУИ-а прекинуо Иахоо, учење може и даље да побољша ваше вештине. Учењем ИУИ-ја стижете до изложбе другом оквирном моделу. Учење овог оквира може вам помоћи да разумете сличне библиотеке као што су јКуери или АнгуларЈС.

Учење додатних оквира такође помаже да се побољша разумевање најчешће кориштених образаца дизајна софтвера. На пример, ИУИ користи систем Модел Виев Цонтроллер који се користи у другим библиотекама. Коначно, будући да су веб-оквири попут ИУИ отвореног кода, програмери могу разумјети веб прегледавање и ЈаваСцрипт основе испитивањем изворног кода оквира.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за кодирање и израду веб локација:

 • Састављање доброг ХТМЛ-а: ово је чврст увод у писање добро формираног ХТМЛ-а и коришћење ХТМЛ софтвера за валидатор.
 • ЦСС3 – Интро, водичи & Ресурси: ово је сјајно место за почетак учења изгледа веб страница.
 • Научите и савладајте јКуери: наш увод у јКуери.

Који код треба да научите?

Збуњени у који програмски језик треба да научиш да шифришеш? Погледајте нашу инфографику. Који код треба да научите? Не само да расправља о различитим аспектима језика, већ и на важна питања попут „Колико ћу новца зарадити програмирање Јава за живот?“

Који код треба да научите?
Који код треба да научите?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map