Интернетска превара: како избјећи Интернет преваре

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Превара и изнуда на мрежи

Contents

Увод

Интернет данас игра огромну улогу у животима многих људи, али радије када идете у биоскопе и гледате холивудски филм о филмовима, све што видите на екрану није увек онако како би могло изгледати.

На исти начин на који филмски продуценти користе софистициране трикове и ефекте како би натерали нас да верујемо у оно што видимо, заиста постоји пуно веб локација које користе широк спектар трикова на мрежи и обећавају да ће вас натјерати да се делите са новцем или драгоцене информације из заводљивих и лажних разлога.

Све више дигитално изнуђивање постаје већа пријетња од онлине пријевара. Баш као разбојници на улици, онлајн криминалци имају више начина на који могу да извуку новац из вас.

Срећом, велика већина људи и веб локација нису криминалци. Али има довољно криминалаца које морате предузети да бисте се заштитили. Читајте даље како бисте научили како.

Онлине Фрауд

Интернетске преваре и преваре дјелују под мноштвом различитих прерушавања и нуде се под многим именима, укључујући цибер криминал, потрошачке интернетске преваре, интернетски криминал и е-злочин. Без обзира на то како се звао, он изазива велику невољу свима на које утиче, а чак може кулминирати озбиљним финансијским проблемима, као што су неке жртве откриле.

Најчешће интернет преваре

Интернет се непрестано развија и то значи да преваранти и сајбер криминалци који покушавају да вас преваре, такође непрестано покушавају да смисле нове идеје и шеме како би вас натерали да учествујете са својим новцем или личним подацима, које ће потом користити или продати другима ради личне користи.

Упркос чињеници да се сада повезујемо међусобно путем друштвених мрежа и зато можемо брзо да упозоримо друге на преваре или додириване веб странице које смо открили, понекад је помало срамотно признати да смо преварени, што значи да преваре могу настави да претражује жртве на мрежи ако се не пријаве и зауставе.

Ево првих 10 интернет превара и Интернет адреса путем е-поште, које невероватно, свакодневно пљачкају нове жртве негде у свету, упркос чињеници да су многи од нас вероватно свесни свог постојања.

Неке од ових превара и превара детаљније су описане у осталим деловима водича.

Нигеријска превара

Многи од нас имали ће е-пошту од нигеријске особе која тврди да је власничка или веома богата и да им треба помоћ да им помогне да добију своје наслеђе из земље како би могли дати значајну донацију доброј цркви или некој другој достојној. узрок.

Нажалост, толико људи још увек пада на очајне и веродостојне приче и шаљу новац за покривање непостојећих трошкова попут „правних трошкова“, како би им помогли да доврше трансакцију, јер ће преварант тврдити да немају новца до наследства је пуштен.

Постоје бројне варијације ове преваре и превара се може пратити све до 1920-их, пре него што је интернет уопште постојао. Шансе да заиста богати Нигеријац нађе вашу е-пошту, упркос чињеници да вас не познају и истински требате вашу помоћ због истинског разлога, мале су до непостојећих, тако да немојте давати преварантима ништа, без обзира на то колико је прича убедљива.

Гарантовано прихватање кредитне картице или зајма

Можете добити е-пошту или наћи веб локацију која вам нуди загарантовано прихватање кредитне картице или зајма. Ова превара је прилично вероватна јер неке компаније за издавање кредитних картица и даваоци финансија наплаћују накнаду за своју услугу, али легитимна компанија са картицама ће применити годишњу накнаду тек након што примите вашу кредитну картицу и она се примени на биланс.

Понекад су понуде веома примамљиве, говорећи да сте претходно одобрили зајам до 500.000 УСД, и све што морате да урадите је да платите авансну накнаду за приступ овом кредитном објекту.

Нажалост, када жртва плати накнаду, последње што ће је чути од преваре и сигурно ускоро неће добити претходно одобрену кредитну картицу путем поште.

Лото преваре

Прилика да освојите новчану суму новца је примамљива и разлог зашто многи од нас редовно играју лутрију.

Преваре ће пленити ваше снове и послати е-пошту у којој пише да сте освојили награду на лутрији, али морате платити обраду да би вам могли послати новац..

Размислите о томе, како можете освојити лутрију коју нисте ни укључили? Као и код многих ових понуда, ако се чини да је превише добро да би било истинито, јесте. Не падајте на превару због лутрије.

Пхисхинг

Све преваре су лоша вест ако сте жртва, али лажно представљање може брзо да створи прави сценариј ноћне море који би требало да покушате да избегнете по сваку цену.

Лажно представљање је вероватно најчешћа превара путем интернета и е-поште која постоји и у основи је дигитална крађа ваших личних података. Преваре вас покушавају уверити да се делите са драгоценим подацима као што су лозинке, датуми рођења и подаци о кредитној картици, како би „проверили свој идентитет“ као део трансакције или спречили превару, што је иронично оно што у ствари почињу сами.

Ако сте на мрежи и желите да будете сигурни да је веб локација оригинална пре него што дате личне податке, проверите да адреса веб локације има префикс хттпс: //. Лажно представљање лажних сајтова започет ће с уобичајеним хттп: // и то би недостајало „с“ могло бити знак упозорења који би вас могао коштати стотине или чак хиљаде долара, када ваше информације падну у погрешне руке.

Превара о преплати

Ова превара често укључује скупи предмет попут аутомобила, где преварант нуди да вам плати више него што га продајете, наводно јер желе да предмет буде испоручен у иностранство..

Шаљу вам оно што изгледа као прави новчани налог који онда депонујете у вашој банци, а заузврат, траже да ослободите возило и готовину за разлику, коју су наводно покрили новчаним налогом.

На жалост, ова превара је често врло уверљива јер укључује стварне новчане налоге који су у ствари украдени и због тога изгледају колико и оригинално, али велика је ствар што новчани налог очигледно није одобрен, а то онда откријете када банке позивају да вам кажу да је плаћање одбијено, остављајући вас без возила и са мање готовине него што сте имали пре трансакције.

Могућности каријере

Преваре ће претраживати праве сајтове за запошљавање на мрежи на којима сте можда објавили свој животопис у нади да ће пронаћи следећу жртву.

Тада ћете можда добити „понуду за запослење“, обично за иностране компаније. Једна типична превара ове врсте укључује регрутовање као „финансијског представника“ да би обављао плаћања за њих од америчких купаца, због чињенице да имају проблема да их прихвате директно због њихове локације.

Ваша награда је сочна провизија за сваку трансакцију и дајете им податке о вашем банковном рачуну како бисте примили провизије. Оно што се заправо дешава је да преваранти понекад украду новац са вашег рачуна и искористе прилику да вам украду идентитет и изврше даље преваре, зато се припазите на лажне каријерне могућности.

Добротворне донације

Постоји много истински вредних разлога за које бисте можда желели да поклоните, али нажалост, преваранти имају врло мало морала када је у питању искориштавање ваше добротворне природе.

Катастрофе и догађаји широм света често укључују међународни напор да се прикупе пријеко потребна средства, али преваранти постављају лажне веб странице како би прикупили донације које никада неће бити добра ствар.

Ако нисте сигурни, увек директно позовите добротворну организацију или проверите њихову веб страницу. Ако се од вас затражи донација путем е-поште, будите пажљиви и осигурајте да то није само покушај крађе идентитета.

Бесплатан одмор

Преваре са путовања често су по највишој стопи током летњих месеци, а понуда недеље у егзотичној локацији бесплатно је сигурно врло примамљива ако је заиста.

Постоје разне варијације ове преваре, али генерално, можда ће вам бити понуђен део дела „бесплатно“, попут путовања, само да бисте открили да сте се пријавили за веома скупу хотелску понуду која не прави трошкове путовања „ бесплатно “уопште, када све то саберете.

Пирамид Сцхеме

Писма ланцем и брзо се обогаћују шеме постоје већ годинама и једина је разлика сада што ће вас преваранти контактирати е-поштом, а не поштанском пошту.

Не само да ћете се раставити са новцем када се пријавите, већ треба да будете свесни и да бисте заправо могли бити оптужени за превару ако одлучите да учествујете, па немојте бити у искушењу, посебно јер вероватно нисте негде у близини врх пирамиде ионако.

Зарађујте код куће користећи свој рачунар

Наравно, постоје истинске прилике да зарадите додатне зараде радећи код куће, али постоји и доста превараната који желе да искористе предност.

Једна таква превара делује на тражењу новца у замену за детаље о томе како остварити неки редован приход. Заузврат за пружање података о вашем ПаиПал налогу за примање уплата инсталирате програм који покреће више прозора огласа, који генерира приход по клику за нежељене поште, а не за вас..

Покушај да се решите ових програма на рачунару може бити веома тежак, зато пажљиво проверите било какву прилику за зарађивање новца, пре него што се одлучите за учешће у томе.

Статистика преваре и преваре на мрежи

Онлине преваре у основи су врста преваре коју криминалци врше на мрежи. Према Мерриам-Вебстер.цом, превара је именица са три различита значења:

 • Коришћење лажних изговора
 • Правиш се да си нетко или нешто што ниси
 • Израда фалсификованог предмета или услуге

Зашто би те било брига?

Цибер криминалци су током година развијали све напредније технике. Извештај о сајбер-криминалу Нортон за 2013. годину доноси податке који показују како цибер-криминала утиче на безбедност корисника интернета. За извештај, 13.022 одрасле особе у узрасту од 18 до 64 године интервјуисано је из целог света између месеци јула и августа 2013. Следећа статистика показује развој онлајн преваре:

 • Иако се број одраслих који су постали жртва кибернетичког криминала потрошача смањио, просјечни трошак по жртви порастао је за 50 посто.
 • Напади су све софистициранији, а преваранти користе тактике попут подметања копљима и програме попут рансомвареа.
 • 49 одсто потрошача користи своје личне мобилне уређаје за посао и игру, што доводи до нових безбедносних ризика за компаније мобилне и е-трговине.
 • 48 одсто корисника таблета и паметних телефона не предузима најосновније безбедносне кораке, попут инсталирања безбедносног софтвера или коришћења лозинки.
 • Директна цена глобалне преваре на мрежи у Сједињеним Државама износи 113 милијарди долара.
 • Просјечни трошак по жртви порастао је више од 50 посто у Сједињеним Државама, са 197 УСД у 2012. на 298 УСД у 2013. години.

Зашто је превара на мрежи толико распрострањена

Да ли бисте икад свесно оставили улазна врата откључана када бисте изашли на дан? Велике су шансе да се ништа неће догодити, али сигурно ризик није вредно преузимати.

Ова аналогија описује како превише људи приступа интернет безбедности. Или претпостављају да им се ништа неће догодити, или једноставно нису свесни ризика.

Цибер-криминала је стална претња, а управо зато што не представља физичку претњу у виду да неко покуша провалити у ваш дом, може бити једнако штетан..

Безбедносни изазови за ИТ стручњаке, предузећа, запослене и појединце постали су већи и многе организације сада озбиљније схватају своју безбедност на мрежи.

Цисцо је у свом Годишњем извештају о безбедности за 2013. годину (стечен 30. јула 2013) објавио следеће податке који су се састојали од две глобалне студије:

 • Најјача концентрација претњи безбедносним путем на мрежи не усмерава веб странице о коцкању, порнографији и фармацији. Уместо тога, највеће претње долазе од легитимних веб локација које користе многи корисници интернета, попут главних претраживача, платформи за друштвене мреже и малопродајних локација потрошача..
 • Огласи имају 182 пута већу вјеројатност да ће пренијети злонамјеран садржај од порнографских веб страница.
 • Раст Андроид штетног софтвера скочио је брже него било који други облик злонамерног софтвера на вебу. Ово је алармантни тренд јер Андроид има највише корисника на глобалном тржишту мобилних уређаја.
 • Сајтови за куповину на мрежи су 21 пута вероватнији да ће посетиоцима пренети злонамерни садржај у поређењу са фалсификованим веб локацијама софтвера.
 • Тражилице су 27 пута склоније преносу злонамерних програма од лажних софтверских локација.

Према Јохну Н. Стеварту, вишем потпредседнику и главном директору за безбедност Глобалне владе и корпоративне безбедности за Цисцо, „данас живимо у мешовитом пословном и приватном животу. Хакери то знају. Сигурносне пријетње на које наилазимо на мрежи попут уграђеног злонамјерног софтвера на мрежи током посјете популарним дестинацијама попут претраживача, продаваца, веб локација друштвених медија и апликација за паметне телефоне / таблете више не пријете само појединцу; они претежно прете нашим организацијама. “

Признавање онлине финансијских превара

Све променљиво лице технологије чини борбу против преваре на мрежи значајан изазов. Овде је приказ многих врста превара путем Интернета о потрошачима.

Превара на мрежи са аукцијама и трговинама

Интернет аукције и интернетске продавнице су популарна места за проналажење понуде, али су популарна и код интернет преваре. Ево најчешћих типова злочина путем интернета и е-трговина:

 • Неистраживање – Ово је када продавац стави предмет на продају, али исти не испоручи купцу. Поред тога, ако потрошач користи кредитну картицу, „продавац“ може потенцијално украсти њихове податке, па чак и идентитет.
 • Лажно представљање – Лажно представљање се догађа када продавац намерно вреднује предмет. Ово може укључивати набрајање лажних података о предмету за лицитирање или објављивање слика које нису стварне ставке. Друга уобичајена пракса је изменити слику како би предмет изгледао као врхунски производ.
 • Триангулациона или мула превара – Ова превара може се догодити када купите нешто са интернетске аукције, попут еБаиа, или из трговине попут Амазон.цом. Од почетка до краја све изгледа нормално.

Ви бирате артикал, плаћате га и наручујете пошиљку. Роба стиже, и све је у реду. Убрзо након тога, власти су вас обавестиле да сте своје ствари платили украденом кредитном картицом, али знате да то није случај.

Испада да је продавац узео ваш новац, а затим користио украдену картицу за куповину робе.

Превара можда је ствари означила као „поклон“ за скривање детаља фактуре. Приликом наручивања са Амазона, еБаиа или било које друге веб локације, увек проверите оцене и критике купца. Ако можете, купујте директно од Амазона, а не од продавца.

 • Црно тржиште и фалсификована роба – Већина потрошача нема појма о количини фалсификованих производа за продају на интернету. То укључује видео записе, ЦД-ове, копирани софтвер и реплике дизајнерске или робне марке. Купци често сазнају да су купили фалсификоване производе када роба стигне без уобичајене гаранције, упутстава и паковања.
 • Шилл лицитирање – Схилл лицитирање се дешава на интернетским аукцијама. Продавац даје понуде за своје производе како би повећао цену. Такође могу ангажовати друге људе да изврше лажне понуде за њих. Затим се повлаче право пре него што се понуда затвори, лажно надувајући крајњу цену аукцијског предмета.
 • Вишеструко лицитирање – Вишеструко лицитирање укључује купца давање понуде за неки предмет у различитим износима, неке високе, неке ниске. Због тога се цена значајно повећава, одвраћајући остале купце од лицитирања. Превара затим чека до последњег минута аукције, када повуче све своје високе понуде и остави само најниже.
 • Превара о есцров Сервицес Сервицес – Баш као и интернетска превара, злочин за превару са е-поштом убеди жртву да послује ван места аукције или платформе за уврштавање предмета. Они то чине тако што траже да се користи продаја услуге депонирања треће стране за обраду продаје. Преварник затим креира веб локацију за лажно депоновање која изгледа као права услуга депонирања. Кад се жртва пријави на лажну веб страницу и пошаље плаћање путем услуге, на крају остаје без ичега. Други сценариј укључује жртву која шаље робу преваранту и чека плаћање да стигне преко лажне странице за депоновање, која се никада не појави.
 • Евиденција кривотворених плаћања – Ова интернетска превара циља потрошаче помоћу чекова фалсификованих благајника и лажних новчаних налога. Превара укључује преваранта који продавцу шаље чек на благајни или новчани налог за већу вредност од предмета који је купљен. Продавачу се каже да задржи нешто новца за себе, а остатак да врати преваранту. Након што жртва уновчи чек, она шаље преваранту готовину. Жртва потом повлачи новац пре него што га очисти и пошаље га преваранту, али касније открије да је чек био лош и да је приморан да надокнади банци. Ова превара се такође дешава на веб локацијама на друштвеним мрежама, форумима или цхат собе. У овом случају преварант ће обично затражити помоћ у уновчивању великог чека који сами из различитих разлога не могу учинити, нудећи део новца у замену за помоћ.

Такмичења и романтичне преваре

Морате бити посебно опрезни када добијете понуде које привлаче ваше емоције. Сјетите се да морате провјерити ствари или можда комуницирате са криминалцем, роботом или чак псом.

Интернетска лутрија, такмичења и преваре

Да ли сте икада примили наградне игре или промоцију лутрије на свој рачун е-поште? Ако је тако, ви сте међу хиљадама Американаца који их примају готово сваки дан. Колико год изгледало примамљиво, важно је запамтити да ако конкурс тражи да платите пре него што играте или да платите за награду, то је лажно. Ево неких од најчешћих лутрија, такмичења и наградних играча.

Награде и наградне преваре

Можда сте добили наградне игре или посебну промоцију награда путем е-поште или током посете веб локацији у облику скочног прозора или реклама са натписом.

Продавци на легитиман начин користе наградне играче или наградне промоције, али никад вас не траже да платите да бисте их ушли. Ако од вас затраже да платите порез или вам наплате скривену накнаду, највероватније је превара, јер легитимне наградне игре никада неће наплатити да уђете.

Будите опрезни ако добијете промоцију која вам честита на освајању награде. Ако се од вас тражи накнада за отпрему или обраду робе или ако вам се каже да купите нешто да бисте примили награду, вероватно ће доћи до преваре.

Да ли је то законито?

Да бисте утврдили легитимитет интернетских награда или других промотивних награда, поставите себи следећа четири кључна питања:

 • Шта је Кука? Да ли наградна компанија захтева податке о вашем рачуну на кредитној картици, број банковног рачуна или чак ваш број социјалног осигурања? Ниједна права наградна компанија никада не тражи такве информације како би потврдила да сте победник.
 • Да ли треба да платите? Никада не би требало да плаћате да бисте играли или скупљали награду ако су такмичење или окладе легитимни.
 • Да ли се такмичите? Можете ли прочитати и разумети правила и упутства за улазак у промоцију? Да ли их је лако наћи на веб локацији или реклами? Ако не разумете или не можете да пронађете информације које су вам потребне да бисте могли да уђете и победите, размислите поново пре него што унесете или прихватите свој „добитак“.
 • Да ли су награде вредне проблема? Проверите да ли су добитци заиста вредни вашег времена и труда. Да ли заиста желите да освојите награду? Ако не, питајте постоји ли опција за исплату у готовини.

Стране лутрије и закон

Стране лутрије су илегалне у Сједињеним Државама. Савезни статут забрањује слање и слање лутријских карата, реклама и плаћања за куповину лутријских карата из друге државе. Ево још бољих разлога да их избегнете:

 • Превараши на лутрији честитаће вам на добитку, а затим ће вам наплатити накнаду када кренете да бисте покупили своју замишљену награду.
 • Већина “агената” страних лутрија узимаће ваш новац без да купује чак и карте.
 • Никада не желите да пружите своје финансијске или личне податке странцу на мрежи, чак и ако вам кажу да сте освојили велику награду.

Превара на мрежи

Многи људи користе интернет странице за упознавања, али ово је још једно подручје где се могу догодити преваре. Ако сретнете некога коме се чини превише добро да би било истинито, прво бисте себи поставили нека питања:

 • Да ли та особа долази прејако и пребрзо?
 • Да ли је та особа у врло кратком року почела да показује велико интересовање за вас?
 • Да ли су вам рекли да радите и / или пребивате у другој земљи?
 • Најзад, најважније питање: Да ли су се жалили на проблеме са уновчењем чека, можда чак и са платном билансом?

Ако сте одговорили са “Да” на било које од ових питања, можда сте означени цибер-криминалац.

Цибер-криминалци савладавају ове преваре приказујући се као самотни људи који траже законите односе. Ево неких од најчешћих сценарија.

Рескетпинг рекет

У овој превари становници Сједињених Држава регрутују се с једином сврхом да прихвате пакете у својим домовима, које ће потом препакивати и послати у другу земљу..

Кибер-криминалци ће циљати своје жртве у интернетским цхат собама, веб локацијама за проналажење, вебинарима, веб локацијама друштвених медија и програмима за размјену порука. Обично ће рећи да њихова држава порекла не дозвољава директне пословне пошиљке и питаће вас да ли могу да вам пошаљу робу уместо тога. Звучи легално, тако да се слажете.

Међутим, непрестано почиње стизати пакет паковања и то траје неколико недеља или чак месеци. Једини начин да то спречите јесте да се обратите локалној агенцији за спровођење закона када сазнате да је починилац користио лажну или украдену кредитну картицу за куповину пошиљки.

Преваре за невесту са поштама

Ова шема је често усмерена на људе који траже романтику и дружење. Починитељ ће објавити оглас наводно од жене која тражи везу са страним мушкарцем како би избјегла проблеме своје матичне земље. Када жртва реагује, речено му је да жена жели да се пресели у његову земљу, али да јој недостају средства.

Изненада, човек за састанке или одговарајуће контакте контактира тог човека рекавши да вам то може помоћи у свим потребним папирима. Такође нуди координацију доласка његове младенке ради номиналног плаћања.

У последњем тренутку жртва добија поруку агенције која објашњава да постоји проблем и да јој треба више новца. Након што жртва пошаље новац, од агенције се више никада не чује.

Искориштавање људске природе

Онлине преваранти разумију људску природу и искориштавају је у своју корист. То често укључује преварити рањиве жртве и њихове проблеме учинити још критичнијим. Ево неколико уобичајених превара намењених људима који су често у тешким околностима:

Напредне преваре са накнадама

Многи људи постају жртве преваре за плаћање авансне накнаде када нису у могућности добити кредите из традиционалних извора. У овим преварама извођач нуди “загарантовани” зајам све док жртва плати посебну накнаду унапред.

Напредни преварант за накнаде ће вам рећи да за вас могу осигурати зајам од легитимне кредитне институције, попут банке. У стварности, они немају моћ да добију зајам за вас. Уместо тога, краду хонорар и нестају.

Преваранти за авансне таксе често траже проценат од бруто износа зајма за плаћање потребне накнаде. На пример, ако се тражи 10-постотна накнада, морали бисте платити 1.000 долара да бисте добили зајам од 10.000 долара, који би могао да вас покрене у озбиљним финансијским тешкоћама.

Цхарити Цхаруд

Превара у добротворним организацијама настаје када преварант крене у превару са невиним донаторима. Најприсутнија је током празника или после трагедије или веће катастрофе, а људи могу примати захтеве путем америчке поштанске службе, путем интернета, телефоном, текстом, на друштвеним мрежама, па чак и путем тражења на кућним вратима..

Иако постоје многе препознатљиве добротворне организације, увек је добра идеја да прво проверите организацију истраживањем путем интернета, позивом у главни уред добротворне организације или позивом на бољи пословни биро (БББ).

Никада не шаљите новчане донације или жичани новац. Немојте прекорачити податке са своје кредитне картице или банке. Ако вам се обраћа група у вашем локалном окружењу, узмите њихове информације и позовите директно агенцију. Ако плаћате путем чека или кредитне картице на мрежи, провјерите је ли сигурна веб локација. Можете рећи да је сигурно ако у адресу садржи „хттпс“, а у адресној траци има икону закључавања.

Превара о Интернет апотекама

Према ФДА, кршење Савезног закона о храни, лековима и козметичким средствима је давање лекова на рецепт без важећег рецепта. Међутим, многе интернет апотеке не поштују државне захтеве и стандарде лиценцирања.

Главни проблем у вези са преварама путем интернетских љекарни су кривотворени, истекли или разријеђени лијекови. Иако ће веб локација можда од вас тражити да испуните образац или чак консултујете са „специјалистом“ уз накнаду, они можда неће тражити ваш медицински картон или наставити да би били сигурни да сте задовољни својим рецептом. Уз то, „лекари“ на овим веб локацијама често имају упитну позадину.

Уштеда трошкова и практичност могу примамити потрошаче, али имајте на уму да никада не достављате ваше приватне податке или да плаћате накнаду за наручивање лекова. Затражите од лекара да вам препоручи интернетску апотеку или друго место које ће вам помоћи да набавите потребне лекове.

Даљњом анализом, многи лабораторији открили су да лекови на рецепт из лажних интернетских апотека имају мало или мало потенцијала или мало доказа о било којим активним састојцима.

Друге преваре на мрежи

Постоје многе друге врсте превара на мрежи на које треба обратити пажњу, а неке од њих укључују:

 • Пријеваре за посао – Никада не плаћајте посао или плаћајте агенцију за посао да вам нађе посао. Увек проверите свакога ко вас контактира да вас запосли и позовите и БББ.
 • Инвестициона превара – увек истражите инвестициону компанију. Ово укључује Понзијеве шеме. Пођите са угледном компанијом која је дуго била у вези. Добијајте препоруке за људе који су стварно користили услугу.
 • Нигеријске преваре “4-1-9” – Никад не шаљите новац онима који вам се обрате е-поштом и не одговарајте на ове е-поруке. Пошаљите е-пошту свом добављачу хостинга како би они могли да истраже.
 • Пирамидне шеме – Никада не прихватајте франшизу или дистрибуцију у замену за маркетинг услуге или производа. Увек позовите канцеларију свог државног тужиоца и БББ-а да проверите да ли постоји одређена компанија или организација.
 • Превара на мрежи у вези са оглашавањем – укључује злонамерне нападе, као што су злонамерни софтвер, отмица прегледача, ботнети и вируси. Увек користите антивирусни програм са заштитом од злонамерног софтвера.

Млађи и старији корисници Интернета

Иако онлине преваре и преваре могу бити забрињавајуће и збуњујуће, проактивно можете заштитити себе и своје најмилије предузимајући неколико једноставних мера. Будите опрезни, будите скептични, увек се распитујте да ли вам се нешто чини чудним и никада не верујте некоме кога не познајете. Ево неколико конкретнијих савета које треба следити за кориснике интернета свих старосних група:

Заштита деце на мрежи

Интернетски преваранти често циљају дјецу и тинејџере, а то може довести до проблема за цијелу породицу, посебно када су други рачунари у домаћинству погођени злонамерним софтвером и вирусима. Дајте свом детету неке здраве разлоге тактике које помажу да остану на сигурном, као што су:

 • Не верујте никоме – објасните им да никада не могу бити сигурни у прави идентитет особе на мрежи. Ако их не познају – или чак ако то и знају, али не могу сигурно да потврде да је то та особа – требало би да избегавају слање порука, ћаскање, дељење информација или комуникацију с њима на било који други начин.
 • Информације о закључавању – разговарајте са својом децом о личним подацима. Објасните им да никада никоме не смију рећи како је њихово право име, адреса или телефонски број. Расправите о томе како он-лине грабежљивци могу постављати питања како би пронашли дететову локацију, на пример, питајте их у којој школи похађају, где воле да иду у куповину или који им је омиљени ресторан.
 • Будите тамо, будите свјесни – провјерите мрежне активности вашег дјетета и инсталирајте програме за заштиту лозинки и заштиту. Ограничите одакле могу ићи путем интернета – ваш провајдер Интернет услуга може вам помоћи у томе. Будите доступни да одговоре на питања и не дозволите им да купују било шта на мрежи.
 • Дефенд Геар и Гадгетс – Можете да поставите заштиту на целој мобилној опреми детета, од њиховог паметног телефона до таблета. Потражите упутства произвођача и добављача. Можете да инсталирате безбедносне апликације као што је Лоокоут, а можете да користите многе друге безбедносне програме и софтвер да бисте додали додатни ниво заштите. Многи телефони имају подешавања посебно за дечије кориснике, па погледајте и ово.
 • Искористите наставне тренутке – Држите дијалог отворен. Искористите тему мрежне преваре као прилику да научите своју децу на шта треба пазити, као и на шта треба избегавати постављање на мрежи.

Можете поставити и основна правила за коришћење интернета, истичући опасности на које би они требали бити упозорени. Ово би могло укључивати саветовање да не:

 • кликните на рекламне банере, огласе на друштвеним мрежама или било шта у искачућем прозору.
 • одговорите на е-поруке од незнанца или од кога од кога не очекују комуникације пре него што прво провере са вама.
 • преузмите било шта, осим ако га прво не одобрите.
 • делите било какве информације са странцима на веб локацијама или друштвеним медијима.
 • просљеђивати е-поруке масовној групи, форуму, веб локацији друштвених медија или огласној табли.
 • наручите било шта путем интернета без вашег знања.
 • прихватајте поклоне, текстове, слике или било шта друго путем интернета, а да претходно не разговарамо са вама.
 • објављујте своје фотографије на мрежи или путем текстуалне поруке.

С времена на време њежно подсетите тинејџера на импликације непажње на мрежи. Истакните како би могли угрозити читаву породицу, па се не ради само о њима. Седите и објасните им битне разлоге због којих морате да поставите ове смернице и будите јасни да би вам увек требали моћи приступити када нису сигурни ни у шта..

Ризици за старије кориснике интернета

Сениори су често изложени већем ризику да постану жртве онлине преваре. Ако имате старијег пријатеља или рођака, можда бисте желели да разговарате са њима о ризицима веб везе на мрежи и обавестите их да вас увек могу питати да ли нису сигурни у нешто.

 • Објасните старијем рођаку да не треба да верују странцима на мрежи, нарочито онима који траже свој новац или поверљиве информације. Информишите их о најчешћим преварама вани, као што су:
 • Лажна лутрија и клађење тражит ће вам унапријед плаћене уносе за унос или прикупљање добитака.
 • Властне преварантице које се представљају као представници Медицаре-а, Медицаида или Социал Сецурити-а.
 • Преваре где се неко представља као њихов унук коме је потребна финансијска помоћ.
 • Лажне понуде за бесплатне или снижене лекове или медицинску опрему.
 • Превара са кредитним картицама и преваре са инвестирањем.

Саветујте их да улажу у антивирусни, анти-малваре и анти-шпијунски софтвер и научите их како да га користе. Покажите им како да ажурирају своју заштиту од вируса и против шпијунског софтвера.

Научите их како да користе и чувају своје лозинке, можда користећи шифрирани генератор сигурних лозинки попут ЛастПасс или Дасхлане
. Ове су једноставне за употребу и старосницима ће пружити додатни ниво заштите.

Помоћ из далека

Ако живите на удаљености од старијих родитеља или вољених особа, још увек постоје начини на које им можете помоћи.

 • Замолите поузданог пријатеља породице или комшију који их прати повремено.
 • Поставите мрежни приступ њиховим кредитним картицама и банковним рачунима како бисте могли да надгледате њихове финансије и потражите било какве необичне активности. Провјерите њихове кредитне извјештаје на бесплатној веб страници за провјеру кредитних података као што је АннуалЦредитРепорт.цом да бисте били сигурни да на њихова имена није отворен лажни рачун.
 • Неколико бесплатних помоћи можете добити у позивном центру за борбу против преваре ААРП-а на 800-646-2283. Можда ћете требати да оставите поруку, али одговор можете очекивати у року од 48 сати. Према ААРП-у, они добијају многе позиве деце старијих родитеља који су забринути због могуће преваре. Многи старији родитељи се стиде да признају својој деци да их је преварант убио, а ААРП је непроцењив ресурс у таквим случајевима.

Ризици онлајн превара за предузећа

Свака фирма може бити изложена ризику путем мрежне преваре. Не може свако предузеће имати исте мере безбедности као велики конгломерати, али још увек можете много да предузмете да спречите Интернет преваре.

Једна од најчешћих превара за предузећа укључује преваре с кредитним картицама. То је често зато што заузети власници предузећа немају времена или ресурса да надгледају активност својих кредитних картица или погрешно мешају своје личне рачуне са својим пословним рачунима. Недостатак сигурности са пословним рачунарима и мрежом, као и неадекватна провера позадина такође доприносе ризику.

Остали савети за власнике предузећа и запослене укључују:

 • Осигурајте и заштитите сву имовину – Додајте заштиту свим кредитним картицама и банковним рачунима јер је ово најосјетљивије подручје преваре за било који посао свих величина. Немојте давати своје кредитне картице или кредитне податке запосленима или колегама. Користите сигуран систем плаћања на мрежи и похраните све поверљиве податке на сигурно закључано место. Закључајте поштански сандучић своје компаније и кључ дате само запосленима који имају највише поверења.
 • Не мешајте посао са задовољством – одвојите личне налоге од пословних рачуна. На тај начин, ако дође до кршења сигурности, неће погодити сваки рачун који имате. Такође ће бити много лакше пратити пословне трошкове и на овај начин пријављивати одбитке за порезе.
 • Закључајте ИТ инфраструктуру своје компаније – Купите заштитни зид, као и антивирусне, малваре програме и програме за откривање шпијунског софтвера. Израдите сигурносну копију свега како бисте могли наставити с операцијама чак и ако сте под великим цибер нападом. Редовно мењајте лозинке и пажљиво их заштитите. Избегавајте да користите исту лозинку за све своје налоге. Проведите политике лозинки са јасним правилима за сложеност лозинке. Захтевајте честе промене свака два месеца.
 • Посветите један рачунар само за банкарство – наменити један рачунар свим вашим финансијским трансакцијама на мрежи најсигурнији начин за пословање. За цибер преваранте је много теже добити приступ свим вашим поверљивим информацијама када користе једну машину. Не заборавите да га користите искључиво у финансијске сврхе, а не за друштвене медије, сурфање Интернетом или е-поштом. Избегавајте мобилно банкарство, посебно ако користите безбедну Ви-Фи услугу.
 • Затворене тачке уласка – Ваши запослени су ваше највеће рањиво подручје, па их учините првом линијом одбране редовитим одржавањем тренинга. Покријте најновије сигурносне претње и обезбедите ажурирања о најновијим преварама. Креирајте смернице које своје раднике упућују на ствари попут руковања са поверљивом фирмом, особљем и информацијама о клијентима и финансијским детаљима.
 • Основне позадинске провјере – Увијек проведите основну провјеру позадине прије запослења, посебно оних који ће се бавити робом високе цијене, подацима о повјерљивим компанијама и клијентима те финанцијским подацима. Ниво на који желите да се укапате зависи од тога тачно ће информацијама имати ваш нови најам, па за конкретне информације посетите администрацију за мала предузећа (СБА).
 • Покривање је од пресудног значаја – Циберсоурце Цорп, компанија која пружа услуге обраде плаћања и управљања ризиком, извештава да су губици прихода трговаца услед преваре на мрежи у последње две године порасли, досегнувши 3,5 милијарди УСД у 2012. години. Покријте штету штетећи куповином осигурања политику која укључује губитке настале због преваре на мрежи и разговарајте са банкама и компанијама са кредитним картицама да бисте сазнали које врсте заштите нуде.

Борба назад

Иако је цибер криминала у порасту и преваре увек чекају да вас заведу, свима који су забринути због преваре на мрежи доступан је велики број информација и помоћи. Ево неколико вредних ресурса који ће вам помоћи да избегнете преваре на интернету:

 • Национални информативни центар за превару – Фрауд.орг је деца Националне Лиге Потрошача (НЦЛ), непрофитне организације за заговарање, са седиштем у Вашингтону, Д.Ц. Његов је циљ да потрошачима пружи информације које су им потребне да не би постали жртва телемаркетинга и мрежне преваре..
 • Национална алијанса за цибер-безбедност – У сарадњи са националном безбедношћу за домовине, она пружа алате за свакога, укључујући породице и предузећа који желе да користе безбедан интернет.
 • Алијанса за пословни софтвер – БСА подучава родитеље и децу о интернетским преварама и безбедности. Нуди сигурносне игре и загонетке које деца могу решити. Такође говори о цибер етици. БСА штити интелектуално власништво и ради на отварању фер тржишта путем односа владе, примене интелектуалног власништва и образовних активности широм света.
 • ГетНетВисе – јавни сервис и пројекат Интернет образовне фондације, ГетНетВисе родитељима пружа ресурсе који су им потребни како би научили и себе и своју децу о томе да буду сигурни на мрежи.

ФБИ је корачао напред: нова Интернет иницијатива за криминал

ФБИ-ов Интернет центар за жалбе против криминала (ИЦ3) недавно се удружио са државом Јута како би покренуо пилот програм који се бави криминалом на мрежи. Фокус програма је стварање чврстог стандарда за размену информација и координацију истрага између организација за спровођење закона. Циљ је затворити јаз између државних и локалних правних агенција и ФБИ-а, отварајући информације и методологије за суочавање са овом новом врстом злочина.

Центар за жалбе путем интернета постоји већ 14 година и пружа ресурсе за жртве и закон који се односи на пријављивање, истрагу и кривично гоњење интернетских злочина. ИЦ3 представља јак тимски рад између ФБИ-а и Националног центра за криминал “Вхите Цоллар” како би жртвама мрежних превара пружили приступачну и једноставну платформу за извештавање која упозорава власти на сумњу у кривична дела на интернету.

ИЦ3 помаже полицији да делује као платформа за прикупљање притужби повезаних са интернетом, за вршење истраживања која се односе на њих и генерисање аналитичких извештаја на основу сваког за локално, државно, савезно, племенско и међународно спровођење закона. Такође помаже свим државним и савезним регулаторним агенцијама, помажући им у развоју истрага на основу података ИЦ3. ИЦ3 такође објављује саопштења о јавним сервисима да би повећала свест о криминалу путем Интернета.

ИЦ3 наводи да су само у 2012. години жртве пријавиле преко 500 милиона долара губитака због злочина попут упада у рачунаре, изнуда изнуђивања, лажних продаја аутомобила, интернетских схема упознавања, малваре-а и рансомвареа, као и аукција и добротворних превара. Његова нова иницијатива, уз помоћ Сектора за кибернетичке и криминалистичке истраге, комбинује ресурсе за спровођење закона како би систематски пратила кибернетичке криминалце..

ИЦ3 наставља на сајбер лопове користећи сопствене алате, укључујући базу података о жалбама и аналитику. ИЦ3 особље такође производи обавештајне пакете који су засновани на акцијама, а који су повезани са одређеним географским областима. Ови пакети помажу да се истакну главни трендови и идентификују појединци и злочиначка предузећа на основу општих жалби.

Такође може повезати различите методе деловања назад са истим организацијама, указујући на многе слојеве тренутне криминалне активности. Такође обухвата информације из прелиминарних истражних истраживања које су извршили аналитичари ИЦ3, укључујући основне претраге веб домена и провере кривичне евиденције.

Након што комплетира пакет, шаље га локалној ФБИ-иној оперативној групи за даљу акцију, пружајући истражитељима детаље о сваком датом случају пре него што уопће обаве први разговор. Њихове цибер радне снаге налазе се у свим теренским уредима ФБИ-а. Укључују агенте ФБИ-а, остале савезне представнике и државне и локалне службе за спровођење закона који истражују спектар цибер претњи, укључујући интернетски криминал.

На пример, у пилот програму у Јути, агенти ФБИ-а удружују се са службеницима Државног бироа за истраге Одељења за државну безбедност у Јути, заједно са савезним и локалним тужиоцима и заводима за заштиту потрошача. Они заједно доносе одлуке о томе да ли ће прекршајно спроводити локално или федерално или могу ли комбиновати кршење локалних статута у савезном тужилаштву да би циљали на читава криминална предузећа која послују преко надлежности.

Што више жалби ИЦ3 прими од власти и органа за спровођење закона, ефикасније спровођење закона може идентификовати и ухапсити одговорне за превару на мрежи. Ако верујете да сте ви или неко кога знате да је био жртва интернет злочина, можете поднети жалбу на ИЦ3
.

Без обзира да ли сте жртва или трећа страна, поднесите следеће информације да бисте поднели жалбу:

 • Име
 • Адреса
 • Број телефона
 • Име, адреса, број телефона.
 • Веб адреса појединца или организације за коју мислите да вас је преварила.
 • Специфични детаљи о томе како, зашто и када мислите да сте преварени.
 • Све друге релевантне информације за које сматрате да су потребне да подрже вашу жалбу.

Ако не можете да пронађете детаље о особи, послужитељу е-поште или веб локацији која је прекршила, покушајте да пратите хостинг компанију коју користе. Користите алатку Вхоисхостингтхис.цом и једноставно унесите домен у поље за претрагу. Хостинг компаније обично поступају брзо у вези са потенцијално лажним активностима на својим серверима. Они такође могу пружити мноштво правовремених информација и довести вас у правом смеру када је у питању тражење додатних детаља.

Како државне, савезне и локалне власти настављају да развијају законе о кибернетичком криминалу, ми такође можемо учинити свој део. Као родитељи и старатељи, можемо научити о онлине преварама и тада можемо научити најугроженије, наше младе и старије особе, како да буду сигурни од цибер-криминала. Наоружани неким тактиком и информацијама здравог разума лако је остати без интернета.

Лопови су можда овде да остану, али бар имамо начина да их зауставимо на хладном. Не постаните нечија жртва на мрежи. Будите опрезни, будите паметни и комуницирајте када вам нешто не одговара – и будите сигурни на мрежи.

Дигитално изнуђивање

Изнуда је дуго присутна. Размислите о изнуђивању и можете помислити на локалне мафијаше који извлаче плаћања од трговаца ради ‘заштите’, или кривично уцењивање жртве за новац у замену за осетљиве слике.

Ових дана, међутим, појављује се нова претња: дигитално изнуђивање (познато и као сајбер изнуђивање). Може да погоди било кога, било где, од великих корпорација до појединаца, а вероватно ће то постати озбиљнији проблем током наредних година.

Па шта је тачно дигитално изнуђивање, како се можете заштитити од тога да постанете жртва и шта можете учинити ако на вас или вашу организацију утичете?

Врсте дигиталних изнуђивања

Постоје многе врсте дигиталног изнуђивања. Неки од њих су обично усмерени на компаније, док други могу бити чешће намењени појединцима.

ДДоС напади

Напади дистрибуираног ускраћивања услуге (ДДоС) један су од најчешћих облика дигиталне изнуде, и они су све већа претња, како је истакнуто у овом чланку ББЦ-а.

БТ, провајдер телекомуникација у Великој Британији, открио је у јуну 2014. године да је 41% организација широм света било погођено ДДоС нападом у претходној години.

Они укључују бројне рачунарске системе који циљају један систем, обично предузеће или организацију, да блокирају приступ веб локацији организације. Тада се тражи откупнина како би се зауставио напад.

За предузећа која се ослањају на своје присуство на мрежи ефекти могу бити погубни. Ако веб локација пропадне, а купци не могу да наручују, посао може на крају изгубити значајне количине новца.

Многе организације не пријављују ове врсте напада. Често се боје да би то могло утицати на њихов углед или да ће купци претпоставити да су криви њихови сопствени сигурносни системи.

Неке компаније једноставно уплаћују новац јер су уплетени износи мањи него што би их изгубили ако би дуже време били изван мреже.

Крађа података

Држање података компаније за откуп је још један уобичајени облик дигиталне изнуђивања.

Добила је велики публицитет када је у новембру 2014. године компанију ‘Гуардианс оф Пеаце’ хаковала Сони Пицтурес Ентертаинмент, која је захтевала да се укине филм Интервју.

Кад га није било, хакери су објавили огромну количину повјерљивих информација које су нанијеле велику штету Сонију.

Сличан проблем утицао је и на Домино’с Пизза у јуну 2014. године, када су хакери запријетили да ће објавити детаље о 600.000 купаца уколико не добију откупнину.

Последице објављивања таквих података могу бити погубне за организације јер могу довести до правних радњи и великих новчаних казни као и до губитка пословања. Слична ситуација укључује приступ корпоративним тајнама и задржавање откупнине, што такође може бити од велике штете за компаније.

Пријетња узроковања поремећаја

Понекад злочинци просто прете да ће проузроковати поремећаје у организацијама тако што ће провалити у њихове системе и претећи да ће обрисати важне датотеке. Ако су датотеке неопходне и нису резервне копије, таква ситуација може бити погубна за погођену организацију.

Рамсомваре

Рамсомваре може утицати на појединце као и организације. То укључује штетни софтвер који инфицира рачунарски систем, понекад шифрира датотеке, а понекад закључава систем. Затим се тражи откупнина како би се ослободио систем.

Један познати пример рансомвареа је ЦриптоЛоцкер, који је први пут виђен у септембру 2013. године. То се ширило кроз прилоге путем е-поште и зарадио је милионе долара пре него што су га скинули.

Други је био ВинЛоцк, који се појавио 2010. Ово је ограничио приступ рачунарима и тражио текстуалну поруку о премијској цени у замену за код да га откључају, зарадивши милионе долара за криминалце.

Сектортион

Ово је злочин који има тенденцију да погађа појединце, а често и мушкарце.

Полиција је упозорила мушкарце на то у 2018. години, како је саопштено у ЦХЦХ, а злочин укључује мушкарце намамљене у ћаскање преко интернета са женама, где би се они могли изложити. Након тога, злочинац захтијева плаћање и пријети да ће снимке објавити у јавности.

Друга врста раздвајања укључује кривично дело инфицирање рачунара вирусом и крађу осетљивих фотографија или видео записа или чак коришћење веб камере жртве да би их снимили. Тада злочинац може затражити више слика или новца од жртава.

Како смањити ризике

Дигитално изнуђивање је нешто што може утицати на било кога. Међутим, постоје кораци које ви или ваша организација можете предузети да смањите ризик.

Побољшајте своју сигурност

Најважније је осигурати да имате одговарајућу сигурност. Ово би могло бити једноставно као најсавременији антивирусни софтвер за ваш лични рачунар.

За организацију ће вам требати обезбеђење на нивоу предузећа и можда ћете желети да ангажујете безбедносног консултанта да провери ваше системе и изврши сва потребна побољшања.

Направите резервне копије

Увек правите резервне копије које чувате и на лицу места и ван њега. На тај начин, ако хакер успе да добије приступ вашем систему и прети да избрише важне податке, барем знате да имате резервне копије и најгоре што се може догодити је да прође неко време да се све врати на своје место.

Припремите акциони план

Ако имате акциони план, знаћете шта треба да радите када најгоре дође до најгорег. Ризик од дигиталне изнуђивања је врло стваран, зато не чекајте док се ситуација не догоди, већ увек планирајте унапред.

Едуцирајте своје особље о претњама, посебно ризицима који представљају привитак е-поште и пхисхинг е-маилови, и побрините се да знају шта треба учинити ако се појави ситуација.

Размислите о осигурању

Неки пружаоци пословних осигурања сада ће пружати покриће за сајбер нападе и изнуде. Ово би могло бити вредно размотрити ако вас посебно брине плаћање великих откупнина или трошкови за ангажовање техничких стручњака, па сазнајте да ли постоји одговарајућа политика за ваше пословање.

Будите свесни ризика

Једноставно познавање ризика и предузимање разумних мера предострожности може бити ефикасна стратегија превенције. У случају сектортион-а, будите врло опрезни када ћете се укључити у било који онлине видео-цхат са људима које не познајете.

Промените безбедносне информације за бивше запослене

Када запослени напусте вашу организацију, увек мењајте своје лозинке и све друге безбедносне информације до којих су имали приступ, у супротном могу представљати безбедносни ризик.

Шта учинити ако примите пријетњу

Ако се сматрате жртвом дигиталног изнуђивања, морате донети одлуку да ли ћете платити откупнину или не. Сматра се да многе организације једноставно плаћају откупнину када је износ мањи од износа који би изгубили да нису платили.

Ако имате осигурање које покрива захтеве за откупнину, то може утицати и на вашу одлуку о томе да ли плаћате или не.

Можда би било добро да унапред одлучите да ли постоји неки сценарио у којем бисте пристали да платите откупнину. На тај начин када се појави ситуација, биће вам боље да донесете брзу одлуку.

Ако одлучите да не платите захтеве за откупнину, пријавите ситуацију властима. Ако се криминалци налазе у иностранству, као што је то често случај, властима може бити тешко да процесуирају. Међутим, ипак би требало да пријавите ситуацију да би били свесни.

Тада ћете можда почети са прикупљањем доказа, укључујући е-пошту и комуникацију. Можете користити и услугу попут ВхоИсХостингТхис.цом ако вам криминалци комуницирају путем веб странице јер ћете можда моћи да добијете трагове ко стоји иза претње.

Дигитално изнуђивање озбиљан је проблем, и нажалост, ту је да остане.

Проблем је што криминалци често имају врло мало да изгубе у претњи анонимно из далеких места, и они су ретко ухваћени. Најбоље што можете учинити је да будете свесни ризика и да предузмете све релевантне мере предострожности како бисте умањили ризик да постанете жртва.

Више ресурса за изнуђивање

Инфосец Институт доноси детаљан део о дигиталном изнуђивању.

Сигурносна обавештајна служба такође има детаљне информације о овој теми.

Закључак

Дигитална превара и изнуда не утичу на велики проценат људи, али то не значи да нису велики проблеми. А ако на вас утичу, то су заиста велики проблеми. Важно је да се заштитите.

Надамо се да вас је овај водич ово видео и пружио вам алате потребне за безбедност.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map