ЈВМ програмски језици – Водич стручњака за креирање софтвера за Јава виртуелну машину

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


Листа ЈВМ језика на овој страници садржи главне програмске језике који се користе за прављење софтвера за Јава Виртуал Мацхине (ЈВМ). Изворно је ЈВМ креиран да подржава само Јава језик. Међутим, како је добијао на популарности, више језика је додато или прилагођено за покретање на платформи.

ЈВМ Лангуагес

Следећи ЈВМ програмски језици су посебно написани за покретање на Јава виртуелној машини. Многе од њих су имплементације постојећих језика, попут Питхона или ПХП-а, прилагођених за рад са ЈВМ-ом, као што су Јитхон (Питхон имплементација) и Куерцус (ПХП имплементација).

На дну чланка набрајамо и неколико Јава конвертера који код могу преузети са језика попут Ц или Питхон и (превидљиво) превести у Јава код. Иако се ови претварачи сусрећу са мешовитим рецензијама корисника, још увек их вреде погледати.

Најпопуларнији

Кренимо од најпопуларнијих програмских језика за ЈВМ. То су Јава (наравно), Гроови, Цлојуре (дијалект функционалне Лисп), Сцала, ЈРуби, Котлин, Кстенд, Цеилон, Фантом и Јитхон. Неки од језика су изричито развијени за ЈВМ.

Цлојуре

Цлојуре је вероватно омиљен међу свим програмским језицима за ЈВМ. Функционални Лиспов дијалект, његова непроменљивост и једноставност чине га популарним избором код програмера. Рад против њега су збуњујуће поруке о грешци, динамички тип и радикално другачија синтакса.

Сцала

Сцала је статички куцати програмски језик ЈВМ који може користити Јава библиотеке. Користи непроменљиве вредности и подржава и императивне и функционалне парадигме, омогућавајући корисницима слободу избора. Међутим, његова сложена граматика и чврст систем могу застрашити неке почетнике.

Котлин

Котлин је статички куцани језик за кодирање Јава виртуелне машине. Дизајниран за решавање већине Јава проблема, са системом типова дизајнираним да елиминише нулте референце из нашег кода. Пошто се покреће на ЈВМ-у, овај програмски језик је у потпуности интероперабилан са Јавом. Као и Сцала, може користити постојеће Јава библиотеке и оквире.

Цејлон

Цејлон је статички типкани објектни програмски језик за ЈВМ. Креирао Ред Хат, он има моћнији систем типа од Јава, али долази са познатом синтаксом. Упркос робусној листи карактеристика, његов мали тржишни удео значи релативно мали број корисних библиотека.

Јава

Јава је, наравно, оригинални програмски језик ЈВМ. Добија прилично битну синтаксу из Ц ++ и Ц, али је једноставнија за употребу и користи објектно оријентисано програмирање. Њени конзистентни стандарди и заједничка вредност у индустрији чине га солидним избором за ЈВМ. Међутим, неки се корисници жале да је превише вербозан и да има неколико збуњујућих функција.

Гроови

Апацхе Гроови је популаран програмски језик за ЈВМ са великим и развијеним екосистемом. Постојање неколико библиотека и оквира (понајвише оквира Граилс) чине га свестраним избором за програмере. Гроови је динамички и објектно оријентисан сценаристички језик.

Кстенд

Кстенд нуди блиску Јава интероперабилност и богато оруђе. Овај статички типки програмски језик ЈВМ компајлира у Јава код уместо бајт кода. Ово је веома корисно за почетнике и отклањање погрешака. Неки програмери се жале на споро спорови компилације код великих класа.

Фантом

Овај објектно оријентисани програмски језик за ЈВМ разликује се од осталих такве врсте по томе што избегава подршку кориснички дефинисаних генерика. Ипак укључује три уграђене класе које се могу параметризирати. Идеја је била омогућити програмерима да користе генеричке уређаје, а да целокупни систем буде једноставан.

Имплементација других језика

Нижи програмски програми ЈВМ све су имплементације других популарних језика, попут Лисп, Руби, Питхон и ПХП.

Лисп Имплементације

Постоји неколико Лисп имплементација као програмских језика ЈВМ. То су: Армед Беар Цоммон Лисп, ЦЛ за Јава, Сцхеме и Цлојуре (који смо поменули горе).

Шема

Шема је један од два главна Лиспова дијалекта. То је функционалан програмски језик са минималистичким дизајном и моћним алатима за проширење језика. Иако не ради директно са ЈВМ-ом, неколико имплементација тога чини. Ови укључују:

 • БиглооЈВМ . Овај компајлер схеме испоручује бајт код за Јава виртуелну машину директно из програмског језика Сцхеме.

 • Кава . Ово је проширење језика шеме који ради са Јава виртуелном машином.

 • ЈСцхеме је имплементација Шеме која се повезује са Јавом.

Наоружани медвед обични Лисп

Овај заједнички програмски језик за имплементацију Лиспа за ЈВМ има и преводилац и преводилац, обично назван АБЦЛ.

ЦЛфорЈава

ЦЛфорЈава је уобичајена Лисп имплементација која се покреће на ЈВМ-у и покушава да приступи било којој Јава библиотеци без потребе за интерним интерфејсом страних функција. Изгледа да је укинут последњих година.

Цлојуре

Горе смо поменули Цлојуре у одељку „најпопуларнији“, јер је то једна од најпознатијих Лисп имплементација за ЈВМ.

Арден2БитеЦоде

Развијен 2010, Арден2БитеЦоде је компајлер отвореног кода креиран за Арден Синтак. Ради на ЈВМ, преводећи Арден Синтак у Јава бајт код.

ЈГНАТ (Ада)

ЈГНАТ је био бесплатни преводилац за језик Ада. Била је то верзија ГНАТ преводиоца која је саставила језик Ада у јава бајт код. Изворно део пројекта америчке војске, ЈГНАТ је од тада одбранио.

Мицро Фоцус Висуал ЦОБОЛ

Висуал Цобол би Мицро Фоцус нуди комплетан пакет алата за ЦОБОЛ апликације отпорне на будућност. Један од њих је компајлер који омогућава програмерима да састављају постојећи ЦОБОЛ код директно у Јава БитеЦоде за Јава виртуелну машину.

Имплементације језика ЦолдФусион Маркуп (ЦФМЛ)

Језик ознаке ЦолдФусион омогућава програмерима веб страница да праве странице које садрже променљиве информације (графику или текст) које су динамички структуриране као одговор на унос корисника и друге променљиве. Има неколико реализација за Јава виртуелну машину, укључујући Раило, Луцее и Адоби ЦолдФусион.

 • Адобе ЦолдФусион је платформа за брзи развој вебапп-а. Програмски језик ради на Јава Виртуал Мацхине. Поред комплетног скриптног језика, он укључује и интегрисано развојно окружење (ИДЕ).

 • Луцее . Луцее је динамичан, лаган скриптни језик који ради на ЈВМ. Омогућује брзи развој било чега, од врло једноставних до врло софистицираних веб страница. Првобитно је лансиран као вилица Раило (доле).

 • Раило је у ствари серверски софтвер који имплементира скриптни језик ЦФМЛ. Ради на ЈВМ. Првобитно створен као конкурент Адобе ЦолдФусион, прешао је на модел отвореног кода и доступан је на ГитХуб-у.

 • Отвори БлуеДрагон или једноставно ОпенБД није програмски језик, али је Јава ЦФМЛ мотор који тумачи и обрађује ЦФМЛ код. Потпуно је опен соурце и бесплатан за све.

ЈаваСцрипт Имплементације

ЈаваСцрипт је лаган и веома популаран програмски језик који се широко користи у веб страницама. Упркос свом имену, није заиста повезан са Јава језиком. Постоји неколико имплементација ЈаваСцрипта које се изводе на Јава виртуелној машини.

 • Насхорн је ЈаваСцрипт покретач који је Орацле креирао за ЈВМ. Насхорн је пуштен као решење отвореног кода 2012. године у складиште ОпенЈДК. Омогућује програмерима да уграде ЈаваСцрипт у Јава апликације попут ЈВМ. „Насхорн“ је немачка реч за „Рхино“, још једна ЈС примена за ЈВМ којом управља Мозилла.

 • Носорога је Мозилла-ов ЈС програмски језик за ЈВМ. Писано на Јави, обично је уграђено у Јава апликације како би крајњим корисницима омогућило скриптирање.

 • РингоЈС је вишеслојна ЈС имплементација за ЈВМ, првенствено за апликације на страни сервера. Користи напредне управљачке програме ЈДБЦ, као и библиотеку Јава класе.

купон за веб хостинг

Тражите правог Јава домаћина?
ИнМотион хостинг је снажан избор за Јава, Томцат или опште ЈСП потребе. Прекомјерни хардверски кластери пружају поузданост која је изнад многих домаћина. Тренутно можете уштедјети до 50% на њиховим плановима. Користите ову везу за попуст
да постигнемо договор.

Јава Граде Меркур

Јава класа Меркур је имплементација Меркура. То је компајлер који генерише Јава изворни код који се затим може компајлирати у Јава бајт код за рунтиме окружење Јава СЕ. Иако није посебно написано да ради као програмски језик ЈВМ, он може обављати ову функцију, као што примећује програмер Оптурион Јулиен Фисцхер .

Цомпонент Пасцал

Разлог због којег компонента Пасцал није групирана са имплементацијама ЈВМ Пасцал-а ниже је у томе што није један. Уместо тога, то је варијанта Оберон-2. Не дозвољава програмерима да дефинишу преоптерећене методе, али преоптерећени методи могу бити позвани из компонентног Пасцал кода.

Пасцал Имплементације

Пасцал је процедурални програмски језик који се обично користи за учење концепата програмирања. Веома је сличан Ц. Развијен крајем 60-их година, и данас се користи, посебно у новијим верзијама, Делпхи и Окигене. Има неколико реализација за Јава виртуелну машину, укључујући оне на доњој листи.

 • МИДлетПасцал , посебно оптимизовани за развој Ј2МЕ мидлета, могу превести Пасцал изворни код у Јава бајт код за ЈВМ.

 • Фрее Пасцал је компајлер отвореног кода и за пасцал и за објектни пасцал. Може да циља неколико архитектура процесора, укључујући АМД64 и Јава Виртуал Мацхине.

 • Окигене креирана је као нова верзија Пасцал-а за .НЕТ окружење и Висуал Студио. Састоји се од компајлера, интеграције са ИДЕ Висуал Студио и неким библиотекама које подржавају.

Куерцус

Куерцус је Јава имплементација ПХП-а. Објављен као опен соурце софтвер компаније Цауцхо Тецхнологи, долази са неколико ПХП проширења и модула, као што су ЈСОН, ПДО и МиСКЛ. Омогућава уску интеграцију Јава сервиса и ПХП скрипти.

Ракудо Перл 6

Ралудо 6 Перл 6 је компајлер који циља и Јава Виртуал Мацхине и МоарВМ. У току је активног развоја, са последњим стабилним издањем 3. априла 2017. То је примена програмског језика Перл, језика високог нивоа који се користи за развијање вебапова.

Пролог Имплементације

Пролог је програмски језик високог нивоа, први пут креиран за руковање апликацијама за вештачку интелигенцију. Недостаје му широк спектар примене ЛИСП језика. Ипак, познат је као моћно средство за решавање питања о везама .

 • ТуПролог је лагана имплементација Пролога дизајнирана око минималне језгре и динамичке конфигурације помоћу учитавања библиотека. Омогућава уску интеграцију Пролога и уобичајених објектно оријентисаних језика као што су Јава, Ц # и Ф #.

 • ЈИПролог је чисти Јава Пролог тумач који је и опен соурце и цросс-платформски. Омогућава повишено усаглашавање са Пролог стандардима и побољшава Јава додавањем Пролог могућности.

 • КСПролог развијен је за обраду потреба одређених агената заснованих на Јави. Побољшава се на ВПрологу додавањем аритметике, напредне синтаксе и бољег управљања меморијом.

Рењин

Рењин је тумач за програмски језик Р, изграђен на ЈВМ. Омогућује Р коду да директно комуницира са неколико ЈВМ структура података и библиотека, без потребе за скупим преносом података или међусобном комуникацијом.

Питхон Имплементације

Програмски језик Питхон је интерпретирани језик. Наглашава људску читљивост, са белим простором а не са коврчавим заградама. Обично захтева мање линија кода од осталих језика попут Ц ++ или Јава.

 • Јитхон је имплементација Питхона за Јава виртуелну машину. Последње стабилно издање било је средином 2015.

 • ПиПи је интерпретатор Питхон који преводи изворни код у машински код, Ц или ЈВМ бајт код.

 • ЗипПи је брза и лагана имплементација Питхона 3 на ЈВМ-у. Користи Јава ЈИТ преводилац и доступан је на ГитХуб-у.

Руби Имплементс

Руби је отворени извор, динамички програмски језик који се фокусира на продуктивност и једноставност. Његова елегантна синтакса олакшава читање и писање. Имплементација за ЈВМ укључује Мирах и ЈРуби.

 • Мирах је програмски језик ЈВМ и имплементација Руби-а који следи принципе без рунтиме библиотеке, једноставне синтаксе, макронаредби и метапрограмирања и без казненог учинка.

 • ЈРуби је потпуно стабилна и стабилна имплементација Руби-а за Јава Виртуал Мацхине. Платформа је независна и омогућава једноставно инсталирање решења једноставном миграцијом.

НетРекк

НетРекк је универзални програмски језик отвореног кода за ЈВМ инспирисан Јава и Рекк језиком. Замишљено је да програмирање учини поново „лаким и забавним.“

Јабацо

Јабацо је БАСИЦ програмски језик развијен за Јава виртуелну машину. Изворни код је сличан ВБ6, компајлираном у бајт код који је „сличан“ излазу из Јава програмског језика.

Јацл

Програмски језик Јацл је имплементација Тцл-а написаног на Јави. Производ је спреман и стабилан за свакодневну употребу. Производи Јава бајт код који се може користити са ЈВМ.

ЈБасиц

ЈБасиц је преводилац БАСИЦ језика, у потпуности написан на Јави и за уграђену употребу и за употребу командне линије. Подржава традиционалну синтаксу у стилу ГВ-БАСИЦ и пружа модерна проширења. Може се покренути равно из љуске.

ЈВМ Цонвертери (спољашњи програми који стварају Јава Цоде)

Поред програмских језика написаних посебно за Јава виртуелну машину или прилагођених из постојећих језика, постоји неколико програма који претварају вањски код у Јава. Ови ЈВМ конвертери не добијају увек добре критике (погледајте ову расправу о РесеарцхГате-у, овај о СтацкОверфлов-у и овај на Куори).

Уз то упозорење, ево неких бољих претварача кода вани:

 • Ц2Ј. Овај претварач преводи програме написане на Ц у Јава за употребу с ЈВМ.

 • ЦС2Ј Да бисте претворили Ц # у Јава за Јава виртуелну машину или друге апликације, покушајте ЦС2Ј конвертор.

 • Ц ++ у Јава Цонвертер. Ово издање има бесплатно издање које ради на до 1.000 линија истовремено за фасцикле и 100 линија истовремено за исечке кода. Пуна верзија кошта 129 долара.

 • П2Ј. Овај претварач Питхон у Јава састоји се од преводитеља извора и исправљача грешака и захтева могућност претварања кода са 75% тачности за употребу са ЈВМ.

 • Не постоје специфични ЈаваСцрипт у Јава конвертери, углавном зато што су то, упркос именима, два знатно различита језика. За оне који требају превести ЈС за употребу с Јава виртуелном машином, ово ГитХуб складиште показује једноставан начин за спајање ЈС објеката у Јава објекте.

 • ПХП и Јава су веома различити језици. (Погледајте ову расправу.) Једно време је П2Ј конвертор покушао да претвори ПХП у Јава за употребу са ЈВМ. Међутим, тај пројекат је обустављен.

 • Могуће је укључити Јава код у Перл програм помоћу Инлине :: Јава (погледајте ову расправу). Да бисте код директно претворили за употребу са Јава виртуелном машином, овде постоји експериментални претварач .

купон за веб хостинг

Тражите велику понуду ЈВМ хостинга?
А2 хостинг је постигао # 1 у нашим недавним тестовима брзине и перформанси. Њихови планови хостинга подржавају Томцат, ЈСП странице, Јава сервлете и још много тога. Можете уштедети до 50% на њиховим плановима прилагођеним програмерима. Користите ову везу за попуст
да постигнемо договор.

Даље читање и сродни ресурси

Поред листе овде приказаних ЈВМ језика, погледајте ово ГитХуб складиште, а такође и нашу растућу листу ресурса програмских језика.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map