Увод и ресурси истодобне верзије система (ЦВС)

Откривање: Ваша подршка помаже одржавању сајта да ради! Зарађујемо накнаду за препоруку за неке услуге које препоручујемо на овој страници.


ЦВС – Цонцуррент Версион Систем – је бесплатна апликација за контролу верзија са отвореним кодом. Био је врло популаран у раним данима покрета слободног софтвера, али углавном га је измијенио гит и свн, мада сигурно има пуно пројеката који и данас користе ЦВС.

Шта је софтвер за контролу верзије?

Системи за контролу верзија решавају неколико проблема у развоју софтвера:

 • Током развоја можда ћете желети извршити реверзибилне промене у коду. На пример, можда ћете желети да испробате нову функцију и да будете у могућности да је вратите касније, или ћете открити да сте створили грешку и желите да се вратите на раније место када је све радило.
 • На пројектима софтвера обично ради више људи истовремено. Мора постојати неки начин да се случајно не преброје промене међусобно.
 • Често је потребно да објавите и подржите више верзија једне базе кодова.

Систем контроле верзија помаже ублажавању ових потешкоћа чувањем сваке почињене измене у датотеци. Као што је спремање бодова у видеоигри, релативно је једноставно вратити базу кода у њено стање као што је снимљено у одређено време у прошлости.

Како ЦВС обрађује контролу верзије?

ЦВС користи централизовани модел клијент-сервер за контролу извора. То значи да се ауторитативна копија спремишта кода чува на серверу, а програмери се повезују на тај сервер и „провере“ код да би радио. Рачунари клијента одјављују потпуну, радну копију кода са сервера, а затим пријављују њихове промене. ЦВС аутоматски обрађује нумерирање верзија на појединим датотекама, на основу промена извршених при пријави.

За разлику од неких других централизованих система за контролу верзија, ЦВС не закључава датотеке када се одјаве. Више програмера може истовремено радити на истим датотекама. Међутим, када пријавите своје измене, ЦВС ће прихватити измене само ако су направљене у најновијој верзији датотеке. Ово захтева да програмери редовно повлаче промене из централног складишта и подстичу честе пријаве. Алатке клијента обично аутоматизују овај задатак, повлачећи измене са централног репо-а по распореду и аутоматски спајајући неконфликтне промене.

Туториали

 • ЦВС: Контрола верзије клијент-сервер је детаљан, 8-деони водич за ЦВС.
 • Брзи и прљави водич за ЦВС даје вам кратак обилазак најважнијих аспеката ЦВС-а.
 • Како се врши контрола верзије са ЦВС-ом је кратак, али врло користан водич за ЦВС покојног Аарона Свартза.
 • ЦВС: Систем истодобних верзија је прилично опсежан, уџбеник о коришћењу ЦВС-а о дужини књиге.
 • Управљање верзијама са ЦВС (ПДФ) је књига од 185 страница, која покрива све аспекте ЦВС-а, укључујући његову историју и напредну употребу.
 • Развој отвореног кода ЦВС је интернетска верзија књиге Карла Фогела и Мосхе бара.
 • Линук: ЦВС Интро води нове ЦВС кориснике инсталацијом, подешавањем и основним коришћењем.
 • ЦВС Мини Туториал је кратак, практичан увод за употребу ЦВС-а.
 • Тедов водич за контролу ревизије ЦВС-а уопште уводи контролу верзија, пружа уџбеник о ЦВС-у, повезује се на неке корисне додатне алате и пружа неколико корисних практичних савета за коришћење у стварном животу.
 • ЦВС верзија верзије за развој веба описује поступак употребе ЦВС-а у пројекту за развој веба.
 • Линук ЦВС Туториал је посебно користан водич јер обухвата како користити ЦВС као не-програмер. То је, како користити ЦВС да бисте добили изворне датотеке за апликацију коју желите локално инсталирати и како да их ажурирате. Такође покрива употребу програмера.

Књиге о ЦВС-у

 • Прагматична контрола верзије помоћу ЦВС-а (2003), аутора Тхомаса и Хунта, кратак је, али одличан водич за ЦВС, са фокусом на практичну „течну“ употребу. Ова књига се високо препоручује.
 • Ессентиал ЦВС (2006), Јеннифер Весперман, покрива све што требате знати да бисте ефикасно користили ЦВС.
 • Развој отвореног кода са ЦВС-ом (2003), аутора Фогел и Бар, књига је која покрива техничке аспекте употребе ЦВС-а, као и начин на који се алат обично користи у заједници отвореног кода. Примјери су јасни и добро назначени.

ЦВС Упореди са другим системима

Да бисте добили добар преглед најпопуларнијих система за контролу верзија, погледајте, Топ 5 Алатке за контролу верзија отвореног кода за системске администраторе. То је корисно ако покушавате да одлучите да ли је ЦВС или неки други систем као што је Гит или СВН прави алат за ваш пројекат.

СВН је најсличнији систем ЦВС-у – обојица су централизовани системи за контролу верзија. СВН је новији, има више функција и де фацто је наследник ЦВС-а за велике пројекте. Можда је најочитија разлика у томе што СВН не захтева да клијент прегледа комплетну копију базе кода.

Гит је дистрибуирани систем за контролу верзија, у коме је свака копија подједнака као и свака друга верзија. Интересантно је да је Гит тренутна популарност у великој мери заслужна за ГитХуб, што олакшава стварање „ауторитативног“ централног складишта. Иако је основна технологија гита другачија, начин на који га обично користе тимови са ГитХуб-ом је врло сличан ЦВС приступу.

Да ли да научим ЦВС?

Много пројеката, и затворених и отворених извора, и даље користи ЦВС. Очигледно је да ако радите на једном од њих, то ћете желети да научите. Међутим, дизајниран је тако да се прилично лако може научити, а скуп функција је минималан – тако да га вероватно можете одабрати када и ако треба за одређени пројекат.

Даље читање и извори

Имамо више водича, туторијала и инфографика везаних за кодирање и развој:

 • ЦВС хостинг: научите основе ЦВС-а и пронађите веб домаћина који га подржава.
 • СВН хостинг: не само о хостингу, научите се о овом популарном систему контроле верзија.
 • Гит Пример, Ресурси и Цхеат Схеет: научите све о једном од најпопуларнијих система за контролу верзија данас.

Да ли би Интернет преживио крај свијета?

Да ли сте се икад запитали која би велика катастрофа могла да направи интернет? Погледајте нашу инфографику, да ли би Интернет преживео крај света? Могуће је да смо сви могли бити уништени, али интернет би живио.

Да ли би Интернет преживио крај свијета?
Да ли би Интернет преживио крај свијета?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me