Začnite s programskim jezikom Alice

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Alice je brezplačno izobraževalno programsko okolje, zasnovano tako, da študente nauči osnovnih konceptov in teorij za programiranje, ne da bi se jih zatikalo v zapleteno sintakso kodiranja.

S programom Alice lahko učenci ustvarijo 3D animacije in igre v razvojnem okolju povleci in spusti.

Alice Environment

V okolju Alice lahko študenti izberejo svet (ali zgradijo svoj) in dodajo 3D predmete (ljudi, živali, stavbe itd.) Iz velike spletne galerije.

Predmeti

Vsak predmet vsebuje več vgrajenih metod, s katerimi lahko študenti manipulirajo s objektom in jih vključijo v svoje programe.

Na primer, viteški predmet lahko vključuje različne metode za zamah meča na različne načine. Z vlečenjem teh metod v programsko okno lahko študenti »kodirajo« navodila za vsak predmet znotraj svojega sveta, tako kot bi to storili v tradicionalnem programskem okolju.

Funkcije programiranja

Predmete Alice lahko programirate z uporabo več tradicionalnih programskih funkcij, na primer stavkov if-else, zank in celo sočasnosti.

Na primer, programska oprema ponuja seznam vprašanj, ki si jih lahko objekt zastavi, na primer, ali je v določeni razdalji od drugega predmeta. S tem, ko ta vprašanja povlečejo v programsko okno in jim dodajo metode, lahko programerji ustvarijo zapletene gibalne poteze in interakcije, na primer vitez, ki riše svoj meč, ko je sovražnik v bližini.

Alice vzdržuje raziskovalna skupina Stage3 na univerzi Carnegie Mellon.

Splošni viri

Alice ima majhno, a namensko skupnost uporabnikov. Številni uporabniki Alice so zaradi svoje izobraževalne narave več kot zadovoljni, da si med seboj pomagajo pri učenju okolja, izboljšanju kode, vključevanju učencev in celo pri razvoju načrtov lekcij.

 • Alice.org: uradna stran programske opreme Alice vsebuje povezave za prenos za trenutne in prejšnje različice, uvod v programsko okolje, seznam virov za učitelje in povezave v skupnosti.

 • Alice Forums: uradni forum za programerje Alice gostuje strani za iskanje informacij, sodelovanje v splošni razpravi, izmenjavo izobraževalnih virov in povratne informacije od skupnosti. Obstaja tudi območje za poročanje o težavah in dajanje predlogov za prihodnje izboljšave.

 • Načrti učnih ur: ustvarili so jih učitelji, ki so obiskovali delavnice Alice na univerzi Duke, ta zbirka vključuje načrte pouka, ki temeljijo na Alici, za 3. do 12. razred in zajema impresivno paleto predmetnih področij, vključno z matematiko, znanostjo, tujimi jeziki, umetnostjo, zgodovino, angleščino, ESL, poslovne in računalniške aplikacije.

Vadnice

Večina spletnih vadnic za Alice je zelo dostopnih, saj so napisane za učitelje ali njihove učence. Številne med njimi vključujejo video lekcije in veliko časa namenjajo pomoči učencem, da se seznanijo s programskim okoljem.

 • Vadnice Alice univerze Duke: to spletno mesto gosti brezplačne vadnice, ki so jih razvili v nekajletni delavnici poletnega programiranja Duke za srednješolce in srednješolce. Vključuje diapozitive in video vadnice za Alice 2 in Alice 3, pa tudi nekaj primerov videov in animacij, razvitih z uporabo Alice.

 • Podjetje za virtualno usposabljanje: to je plačana vadnica, vendar si lahko prva tri poglavja (več kot 15 mini lekcij) ogledate brezplačno in se nato odločite, ali je vredna naložbe. Te video lekcije zajemajo same osnove, na primer namestitev programske opreme in shranjevanje projektov, do bolj zapletenih konceptov objektno usmerjenega programiranja, programskih struktur in ustvarjanja programov, ki temeljijo na dogodkih. Vsaka tema je razdeljena na niz kratkih video lekcij.

 • Vadnice Alice: Računalniško programiranje v 3D: ta spletna vadnica na spletnem dnevniku vključuje kratke in vizualne predstavitve programskega okolja. Kljub temu, da programirate, je dobro izhodišče za udobnost aplikacije.

 • Uvod v programiranje Alice s strani Developer.com: to je ena redkih Alicevih vadnic, zasnovanih za izkušene programerje. Skupaj s pregledom jezikov Alice in uvodom v ustvarjanje svetov vsebuje tudi obsežne, poglobljene vodnike do funkcij programiranja Alice, vključno z ustvarjanjem in manipuliranjem predmetov, delom s parametri, uporabo metod in še več. Če iščete orodje, ki bi ga uporabljali v učilnici, to ni to. Če pa ste programer, ki želi natančno razumeti, s čim vaši otroci delajo, je to obvezno branje.

Knjige

Knjige o Alici navadno izhajajo v dveh različicah. Prva vrsta je namenjena mladim programerjem, običajno v srednji šoli ali srednji šoli, ki se preprosto trudijo razumeti programske koncepte in logiko in se ne naučijo tradicionalnega programskega jezika.

Drugi so zasnovani kot dopolnilo k CS razredom na visoki šoli. Slednje so ponavadi veliko gostejše in pogosto vključujejo dodatne elemente, kot so primerjave ali primeri tradicionalne kode. Vse spodaj predstavljene knjige Alice pa so napisane za nove programerje.

 • Virtualni svetovni dizajn in ustvarjanje za najstnike avtorja Charlesa Hardnetta: kot že ime pove, to besedilo sodi v nekdanjo kategorijo knjig za šoloobvezne otroke. Knjiga vodi študente skozi navodila po korakih za ustvarjanje zgodbskih vrstic, gradnjo animiranega sveta in ustvarjanje likov za animirane zgodbe, igre in filme.

 • Spoznavanje Alice (Code Power: Vodnik programerjev za najstnike) Jeanne Nagle: ustvarjena posebej za učilnice srednjih šol, ta knjiga ponuja splošen pregled Alice, vključno z razlogom, zakaj je bila ustvarjena in kako lahko poučuje programske koncepte brez učnega koda. Namesto da bi navodila za programiranje podrobno opisovali, vodi študente skozi več preprostih primerov in jih spodbuja, naj to, kar se naučijo, uporabijo in uporabijo pri svojih projektih..

 • Učenje programiranja z Alice Danna, Cooperja in Pauscha: zasnovana za študente na ravni pred CS1 ali za uporabo v zgodnjem delu razreda CS1, ta knjiga zajema osnove programiranja Alice in splošne teorije programiranja, hkrati pa ponuja tudi uvod v tradicionalne programske jezike, saj študentom omogoča vizualno ogledovanje kode, ki so jo ustvarili v sintaksi, temelječi na Javi.

 • Alice 3 v akciji: računalništvo skozi animacijo Joel Adams: to je še ena dodatna knjiga, ki naj bi zagotovila dodatna spoznanja o osnovnem programiranju in teoriji programiranja v CS-razredu na visoki šoli.

Zaključek

Ne glede na to, ali želite mlajše otroke seznaniti s programiranjem ali predstaviti učni načrt CS na visoki šoli, Alice ponuja lahko dostopen pregled osnovnih programskih načel in teorij.

Ko bodo študente seznanili s tradicionalnim programskim jezikom, ki temelji na besedilu, bodo lahko zlahka združili svoje znanje programske logike z novo skladnjo, ki jo učijo.

Za razliko od mnogih drugih jezikov za vizualno programiranje za otroke Alice vključuje “kodiranje” z navadnim besedilom, ki jim lahko sledijo novi programerji, kar pomaga premagati vrzel med vizualnim jezikom in besedilnim okoljem.

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več programskih vodnikov, vadnic in infografik, povezanih s kodiranjem in viri za razvijalce:

 • Viri za programiranje logotipa
  : naučite se vsega o enem najzgodnejših učnih jezikov – in želvi!

 • Programiranje shem: zelo star jezik, ki se pogosto uporablja za poučevanje srednješolcev, kako kodirati.

 • BBC Basic: izvedeti vse o programskem jeziku Basic in televizijskih serijah, ki so navdihnile generacijo programerjev iz Velike Britanije.

Katere kode bi se morali naučiti?
Katere kode bi se morali naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me