Xaraya Uvod, viri in alternative

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Xaraya je okvir spletnih aplikacij in sistem za upravljanje vsebin, napisan v PHP. Popolnoma odprta koda, licencirana pod GNU General Public License, različica 2. Čeprav temelji na neobjavljeni podružnici PostNuke, je zbirka podatkov popolnoma drugačna.

Ima močan nabor funkcij, ki se osredotočajo na ločevanje vsebine in oblikovanja, kar omogoča večjo prilagodljivost. Kot tak je Xaraya mogoče uporabiti kot okvir in sistem za upravljanje vsebine, ki omogoča ustvarjanje blogov, spletnih skupnosti, e-trgovine ali katere koli druge vrste spletnih mest, ki jih želite. Deluje tudi z različnimi zbirkami podatkov, kot so MySQL, PostgreSQL in SQLite.

Zgodovina

Xaraya je prvič ugledal luč dneva, ko je bil leta 2002 opuščen projekt PostNuke. Sedemnajst razvijalcev, ki delajo na PostNuke-u, je odstopil in skupaj sodeloval pri neobjavljenem kandidatu 0.8. Več članov iz skupnosti PostNuke se je nato pridružilo projektu Xaraya, prva beta, Xaraya. , v letu 2006 se je delo na podružnici 1.x upočasnilo v korist Xaraya 2.0.

Lastnosti

Glavne funkcije Xaraya vključujejo:

 • Robusten API (aplikacijski programski vmesnik), ki razvijalcem omogoča dostop do podatkov, modulov, uporabnikov in Xarayajevih podsistemov in manipuliranje z njimi.
 • Xaraya uporablja strogo preverjanje podatkov na vseh podatkih, da prepreči večino spletnih napadov. Zaradi tega je bolj varen. Prav tako uporablja privilegije različnih ravni, dodeljene različnim uporabniškim vlogam, da dovoli ali onemogoči dostop do vsebine in funkcionalnosti.
 • Podatki so organizirani v predmete, dinamični podatki pa uporabnikom omogočajo, da ustvarijo ali razširijo po meri predmete, ki jih določijo moduli z lastnostmi.
 • Xaraya se osredotoča na močno ločitev kode in predstavitve, pri čemer uporablja BlockLayout kot sistem za predloge, ki razvijalcem omogoča ustvarjanje tem, ki nadzorujejo predstavitev vsebine.
 • Zahvaljujoč večjezičnemu sistemu je Xaraya mogoče prevesti – besedilo in nekateri podatki so lahko lokalizirani. Trenutno Xaraya vključuje podporo za več kot 20 jezikov.
 • Xaraya je mogoče namestiti preko spleta, ko je naložena na vaš strežnik.

Trenutni status

Najnovejša različica Xaraya je 2.4.0. Zainteresirani razvijalci lahko prispevajo k jedru Xaraya na GitHubu. Čeprav je stanje projekta na domači strani navedeno kot aktivno, se zdi, da se je projekt upočasnil pozno.

Xaraya alternative

Okviri PHP, kot je Xaraya, se uporabljajo za izdelavo spletnih strani in spletnih aplikacij vseh velikosti, od majhnih statičnih spletnih strani do zapletenih sistemov za upravljanje vsebine podjetja. Priljubljeni so, ker ponujajo dobro organizirano kodo za večkratno uporabo, ki jo je enostavno vzdrževati in spreminjati. Glede na trenutno stanje z Xarajo, je tukaj nekaj najboljših okvirov PHP in CMS:

 • Laravel: eden najbolj priljubljenih okvirov PHP, Laravel je zasnovan tako, da je preprost, enostaven za učenje in podpira hiter razvoj aplikacij. Z bogatim naborom funkcij in lastnim predvajalnikom, imenovanim Blade, lahko enostavno in hitro razvijete tudi velike projekte.
 • Symfony: prvič izdan leta 2005 kot odprtokodni okvir PHP z licenco MIT, Symfony pooblasti nekatere največje odprtokodne projekte, kot so Drupal, phpBB, Piwik in mnogi drugi. Odlikuje ga velik nabor komponent za večkratno uporabo in živahna in aktivna skupnost.
 • Phalcon: eden najhitrejših okvirov PHP, zgrajen kot razširitev PHP, napisan v C. Ponuja večino sodobnih funkcij, kot so usmerjanje, krmilniki, predloge za ogled, jezik poizvedb in še več.
 • Yii: eden najstarejših okvirov PHP. Postala je bolj priljubljena s svojo izdajo 2.0 kot rešitev, ki je namenjena podjetniškim spletnim aplikacijam. Vključuje zelo zmogljivo orodje za generiranje kod, ki se imenuje Gii in še posebej zasije kot CMS.
 • SilverStripe: odprtokodna programska oprema, ki združuje tako ogrodje kot CMS. Uporablja objektno-relacijsko preslikavo za ustvarjanje baz podatkov po meri in mehanizem za predloge HTML, ki je preprost za uporabo.
 • CakePHP: izdana pod licenco MIT, okvir PHP, ki omogoča gradnjo spletnih aplikacij enostavnejšo, hitrejšo in manjšo. Na voljo so številne varnostne funkcije, s katerimi bo vaša aplikacija ne samo hitra, ampak tudi varna.

Viri

Na spletni strani Xaraya so na voljo nekateri viri, ki vam pomagajo razumeti, kaj lahko okvir ponuja.

Spletni viri

Naslednji seznam virov zajema uradno dokumentacijo, namestitev in uporabo okvirja.

 • Domača stran Xaraya: uradna domača stran za Xaraya, s povezavami do uradne dokumentacije in navodila za namestitev.
 • Xarmaica: uradna spletna stran skupnosti, ki vključuje forume, na katerih sodelavci in razvijalci, ki delajo na Xaraji, razpravljajo o prihodnosti projekta.
 • Xaraya na SourceForge: trenutno različico Xaraya lahko prenesete iz SourceForge.
 • Uradni vodič za namestitev in začetek Xaraya (PDF): navodila za namestitev, ki podrobno razlaga, kako konfigurirati spletno mesto skupnosti Xaraya.
 • Intervju – John Cox iz podjetja Xaraya: Intervju SitePointa z Johnom Coxom, članom odbora za upravljanje projektov, ki razlaga zmogljivosti in značilnosti Xaraya.

Video vadnice

Naslednja video serija vas bo vodila skozi postopek namestitve Xaraya:

 • Vadnice za namestitev Xaraya.

Premik naprej z Xarajo

Čeprav se zdi, da prihodnost za Xaraya ni preveč svetla, včasih lahko malo truda in zanimanja skupnosti preseže. Xaraya ni povsem opuščena, zato če se želite vključiti in pomagati pri razvoju projekta, vam zgornji viri ponujajo lepo izhodišče.

Nadaljnje branje in viri

Imamo več vodnikov, vadnic in infografik, povezanih s spletnim razvojem:

 • PHP Uvod in viri: naučite se vse o jeziku, za katerega je kodiran Laravel.
 • Gostovanje z Zend Optimizer: Zend je eden najbolj priljubljenih okvirov PHP. Tu se naučite osnov in kje lahko dobite gostovanje zanj.
 • Zikula Uvod in viri: okvir PHP za ustvarjanje dinamičnih in vzdržnih spletnih mest in spletnih aplikacij.

Katere kode bi se morali naučiti?

Zmeden, v kateri programski jezik se morate naučiti kodirati? Oglejte si našo infografiko. Kakšno kodo bi se morali naučiti? Ne samo da razpravlja o različnih vidikih jezikov, temveč odgovarja na pomembna vprašanja, kot so: “Koliko denarja bom zaslužil za programiranje PHP-ja za življenje?”

Katere kode bi se morali naučiti?
Katere kode bi se morali naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me