Uvod in viri priključka – In Kliqqi

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.

Pligg je preprost sistem odprtokodnega upravljanja vsebin (CMS), zasnovan za ustvarjanje družabnih založniških omrežij ali spletnih družbenih skupnosti, podobno kot Facebook, Reddit, Twitter in Digg.

Pligg je napisan v PHP in uporablja standardne baze podatkov MySQL. Ima licenco pod javno licenco GNU Affero.

Kratka zgodovina

Pligg je leta 2005 predstavil njegov ustanovitelj Eric Heikkinen. V naslednjih nekaj letih si je Pligg prislužil velik ugled in razmeroma veliko uporabniško bazo. Mnogo priljubljenih ponudnikov gostovanja je sistem Pligg ponudilo kot namestitev z enim klikom, še vedno pa ga mnogi spletni razvijalci uporabljajo za izdelavo socialnih spletnih mest.

Po desetletju dela na Pliggu se je Heikkinen naveličal vzdrževanja in je želel nadaljevati pri drugih projektih. Tudi zaradi pomanjkanja zanimanja in usmerjanja razvijalcev se je razvoj sistema Pligg začel upočasnjevati in med uporabniki Pligg-a in razvijalci je prišlo do precej motenj. Leta 2015 je podjetje Pligg močno upadlo promet in prodajo spletnih strani zaradi pomanjkanja posodobitev CMS.

Decembra 2015 jo je ustanovitelj in lastnik Eric Heikkinen ponudil prodajo Pligg skupaj z domenskim imenom in poverilnimi podatki za Pligg’s GitHub račun. Družba je bila na koncu prodana poceni, za približno 50.000 dolarjev.

Domena pligg.com je zdaj tržnica za prenose, kjer lahko kupite zaupanja vredne prenose.

Pligg CMS se je preimenoval v Kliqqi, trenutno pa ga vzdržujeta dva glavna razvijalca Pligg CMS. Kliqqi je bil kmalu po prevzemu razglašen za uradnega naslednika Pligga. To je nov odprtokodni projekt, ki je bil razpet iz prvotnega motorja Pligg CMS. Novi lastniki domene pligg.com so nudili svojo podporo in pomagali novi razvojni skupnosti Kliqqi med prehodom.

Funkcije pritrditve

S pomočjo funkcije Pligg lahko preprosto ustvarite socialno omrežje ali spletno socialno skupnost. Uporabniki Pligg nadzirajo vsebino, za razliko od mnogih drugih sistemov CMS, ki so zasnovani le za nekaj avtorjev. Pligg je bil zasnovan za veliko število avtorjev, ki so pošiljali in moderirali vsebino, in prav zaradi tega je bil privlačen nazaj, ko je bil predstavljen.

Pligg je preprost za uporabo in upravljanje, poleg tega pa lahko napaja majhna socialna omrežja ali podobne interaktivne skupnosti z veliko vsebine, ki jo ustvari skupnost..

Ko je bil razvoj ustavljen, je bila Pligg CMS 2.0.2 zadnja različica platforme. Za zagon potrebuje spletni strežnik Apache, PHP različice 5.3 ali višje in MySQL različice 5.1 ali novejše. Zahteve glede strojne opreme so skromne in glede na starost CMS ne bi smele imeti težav pri delovanju skoraj vsakega strežnika, ki ga lahko najdete danes.

Namestitev priključka Pligg

Na vrhuncu svoje priljubljenosti so številna podjetja za spletno gostovanje ponudila namestitveni program za Pligg z enim klikom. Številne vadnice za namestitev Pligg je še vedno na voljo v spletu, vendar Pligg-ova izvorna koda na GitHubu ni več na voljo za prenos.

Namesto tega predlagamo namestitev Kliqqija, Pliggovega uradnega vilic in naslednika, saj je razvojno delo na Pliggu ustavljeno in ne bi smeli pričakovati prihodnjih posodobitev. Prav tako spletnega mesta Pligg CMS ne obstaja več, tako da ni podpore uporabnikom in je malo na poti podpore skupnosti, saj se je skupnost preselila na druge platforme, in sicer Kliqqi. Zdaj je mogoče namestiti Kliqqi prek Softaculous-a

Predloge za pritrditev

Številne profesionalne predloge Pligg so bile na voljo za prenos s uradnega foruma Pligg, večina pa je bila brezplačna. Ker pa je bila domena pligg.com prodana, jih je zdaj težko najti.

Žal je bilo delo na številnih predlogih Pligg prekinjeno iz dveh glavnih razlogov. Prvič, predloge Pligg imajo ogromno kodno bazo v primerjavi z drugimi CMS sistemi, zato je kodiranje predlog zahtevalo veliko dela. Drugič, predloge Pligg so se z vsako novo izdajo navadno prekinjale, zato je bila delovna obremenitev vzdrževanja predloge Pligg preprosto previsoka in nepraktična za razvijalce, zlasti tiste, ki so brezplačno prispevali k projektu..

Še slabše je, da predloge Pligg v Kliqqiju ne delujejo brez sprememb. Teoretično jih je mogoče uporabiti, toda zaradi dela, ki ga je treba prilagoditi Pligg, je ta pristop nepraktičen.

Zaključek

Pligg je bil v svojem vrhuncu razmeroma uspešen CMS. Čeprav ni bil zasnovan kot vsestranski CMS z privlačnostjo množičnega trga (kot WordPress), je Pligg pred desetletjem uspešno poskrbel za potrebe razvijalcev, ki delajo na projektih družbenih omrežij.

Upoštevajte, da so bila družbena omrežja v povojih že leta 2005. Številni podjetniki in razvijalci so jih videli kot neizkoriščene trge, zato se je Pligg pojavil ob pravem času. Razvijalcem je omogočila, da so v nekaj dneh namesto tednih ali mesecih iz ničesar zgradili socialno omrežje.

Ena največjih pomanjkljivosti Pligg-a je bil način obdelave predloge. Predloge za pritrditev so bile okorne in so zahtevale veliko kodiranja. Še slabše, težko jih je bilo vzdrževati in jih je bilo treba veliko spremeniti za nove izdaje Pligg.

Kliqqi je dostojen naslednik Pligga, vendar se za razliko od predhodnika ni pojavil ob pravem času. Neuspeh na družbenem omrežju se je zrušil leta, preden se je razvoj Pligga končal. Povpraševanje je upadlo, zanimanje za razvijalce za platforme, kot sta Pligg in Kliqqi, pa se je zmanjšalo.

To ne pomeni, da na trgu Kliqqija ali majhnih neodvisnih družbenih omrežij na splošno ni trga, saj veliko razvijalcev še vedno dela na njih. Vendar je povpraševanje veliko manjše kot nekoč pred desetletjem.

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodnikov, vadnic in infografik, povezanih z razvojem in upravljanjem spletnih strani:

  • Googlove uvrstitve: Razumevanje, diagnosticiranje in popravljanje: kaj je dobro s spletnim mestom, če zanj nihče ne ve? Preberite več o pridobitvi Googlove uvrstitve, ki si jo zaslužite.
  • Vrhunski seznam orodij za spletne skrbnike A-Z: poiščite vsa orodja, ki jih potrebujete za enostavno upravljanje spletnega mesta.

Končni vodič po spletnem gostovanju

Oglejte si naš Ultimate Guide for Web Hosting. Pojasnila vam bo vse, kar morate vedeti, da se lahko informirano odločite.

Končni vodič po spletnem gostovanju
Končni vodič po spletnem gostovanju

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me