Ubuntu Primer: Preprost način za začetek uporabe Linuxa

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Dolga leta je bil Linux močan vir za poslovne strežnike in spletno gostovanje, vendar so distribucije Linuxa bile preveč tehnične in so se preveč zanašale na vmesnik ukazne vrstice za povprečnega domačega uporabnika. To se je spremenilo in številne nove distribucije so bile zasnovane posebej za osebno računalništvo. Na sprednjem delu tega paketa je Ubuntu dovolj zmogljiv za zagon kritičnih strežnikov, vendar dovolj preprost, da ga lahko upravlja vsak domači uporabnik.

Ne glede na to, ali ste novi v Linuxu ali želite preizkusiti novo distribucijo, je začetek uporabe Ubuntuja hiter in enostaven.

Prenos Ubuntuja

Na spletu je več mest, kjer lahko prenesete Ubuntu, vendar je najbolje, da greste neposredno na vir: Ubuntujevo spletno mesto. Tako veste, da imate najnovejšo in stabilno izdajo, in vam ni treba skrbeti, da boste med postopkom prenosa zavrnili kup oglaševalske programske opreme. Morda boste morda zaprošeni za donacijo za številne projekte, na katerih trenutno deluje Ubuntu. Donacija je popolnoma neobvezna in tako kot večina Linuxov distribucij tudi Ubuntu ostane popolnoma brezplačen.

Datoteka za prenos je ISO slika in znaša več kot 1 GB, zato za njeno delovanje potrebujete zapisovalnik DVD-jev in prazen DVD. Možno je tudi naložiti sliko Ubuntu na bliskovni pogon; vendar bo to zahtevalo nekaj dodatne programske opreme, kot je Rufus USB Installer.

Za starejše različice, slike za drugo vrsto računalnika ali če raje prenašate prek enakovredne različice, obstaja alternativno spletno mesto za prenos, ki vključuje povezave BitTorrent, zrcalna mesta in omrežne namestitvene programe. Če pa je standard ISO prevelik, so mini CD slike na voljo tudi na njihovem spletnem mestu.

Namestitev Ubuntuja

Ne glede na to, ali gre za vaš prvi korak v svet Linuxa ali pa ste izkušen uporabnik Linuxa, začeti z Ubuntu ne bi moglo biti lažje. Uporablja grafično namestitev, tako da se vam sploh ne bo treba zmešati s konzolskim okoljem (razen če tega resnično želite).

Ko ste sliko ISO posneli na DVD ali bliskovni pogon, preprosto znova zaženite računalnik in se zaženite s te naprave. Morda vas bo pozval zaslon, ki bo vprašal, ali želite “Poskusiti Ubuntu” ali “Namestiti Ubuntu.” Kliknite možnost namestitve.

Tako kot namestitev nove različice sistema Windows vam tudi Ubuntu na začetku ponudi peščico možnosti. Posodobitve lahko prenesete pred začetkom namestitve, kar vam prihrani čas kasneje. Pozvani boste, da izberete, kam želite namestiti namestitev, in imeli boste možnost, da pogon ponovno razdelite. Trenutni disk lahko izbrišete za novo namestitev ali pa ustvarite sistem z dvojnim zagonom, ki ohrani nedotaknjen vaš obstoječi operacijski sistem..

Ko izberete možnosti namestitve, boste morali izbrati časovni pas, postavitev tipkovnice in podatke za prijavo. Potem morate le sedeti nazaj in počakati, da se namestitev konča.

LiveCD

Če se še niste pripravljeni zavezati, lahko zaženete Ubuntu iz LiveCD-a. Ko ste posneli ISO sliko na disk, preprosto znova zaženite računalnik in se zaženite s CD / DVD ROM pogona. Ne boste mogli shraniti nobene nastavitve, vendar lahko vzamete Ubuntu za preskusno vožnjo in imate dostop do skoraj vseh njegovih funkcij.

Nadomestne platforme

Ubuntu je na voljo na več platformah, vključno z mobilnimi telefoni, tablicami in spletnimi strežniki. Čeprav Ubuntuja preprosto ne morete namestiti na svojo mobilno napravo, je na voljo več naprav z vnaprej nameščeno. Na žalost je dostopnost omejena, trenutne mobilne naprave pa ne podpirajo vseh omrežij. Trenutno v ZDA še ni na voljo nobenih Ubuntu telefonov.

Ubuntu je zelo priljubljen OS za spletne strežnike in večina spletnih gostiteljev ponuja Ubuntu namestitev s svojimi VPS in namenskimi strežniki. Če vas zanima gostovanje z Ubuntu, lahko več informacij izveste na naši strani Ubuntu gostovanje.

Namestitveni viri

Če imate pri namestitvi kakršne koli težave, vas bodo ti koristni viri vodili skozi postopek:

 • Ubuntu.com: to bi moralo biti izhodišče vseh za Ubuntu. Vsebuje vse potrebne datoteke za prenos, spletne vodiče in zelo koristen forum skupnosti.
 • Kako namestiti Ubuntu: ta priročnik za WikiHow ponuja navodila za namestitev po korakih, skupaj z več slikami.
 • Windows Dual Boot: ta priročnik vas vodi skozi korake, potrebne za namestitev Ubuntuja ob trenutni namestitvi sistema Windows.

Uvod v Ubuntu

Zdaj, ko je Ubuntu nameščen, je čas, da vse povežete in zaženete. Na srečo je to prav tako enostavno kot namestitev.

Ubuntu ima vgrajene gonilnike za večino sodobne strojne opreme, zato vam ni treba loviti datoteke gonilnikov samo, da bi brezžična kartica delovala. Vendar pa je podobno kot vgrajeni gonilniki za Windows nekaj okoliščin, ko boste morda želeli sami namestiti gonilnik. Na primer, privzeti gonilniki za grafične kartice morda ne bodo imeli enake učinkovitosti kot gonilniki, ki so na voljo neposredno od proizvajalca.

Ko gre za aplikacije, ima Ubuntu prednaložena številna najbolj priljubljena programa, med drugim FireFox in LibreOffice. Če ne želite želenega programa, ga lahko poiščete v programskem centru Ubuntu. To je v bistvu različica Ubuntu trgovine z aplikacijami, vendar so vse aplikacije odprte kode.

Če še vedno ne najdete programa, ki ga iščete, boste morda morali obiskati spletno mesto razvijalca. Čeprav ne bo vsak program podpiral Ubuntuja, so za Linux na voljo številne najpogostejše aplikacije. V tem primeru preprosto prenesite datoteko .deb, jo dvokliknite in Ubuntu vas bo vodil skozi postopek namestitve.

Navigacija po Ubuntuju

Prva stvar, ki jo boste verjetno opazili, ko se bo Ubuntu naložil, je, da vaša opravilna vrstica ni na dnu zaslona. Ubuntu je pred nekaj leti prešel na levo opravilno vrstico (imenujejo jo Zaganjalnik). Ko pa se navadiš na to razliko, bi moralo biti vse ostalo precej znano. Zaganjalnik vam omogoča takojšen dostop do številnih običajnih aplikacij in ga lahko prilagodite glede na vaše želje.

Na vrhu zaganjalnika boste našli gumb Ubuntu. S pritiskom na to odprete črtico, ki je specializirana vrstica za iskanje. Ko vnesete izraz v iskalno vrstico, bo Dash predstavil aplikacije, datoteke in mape, ki ustrezajo temu izrazu.

Če raje krmarite s tipkovnimi bližnjicami, je tudi Ubuntu tako preprost. Ko se prvič naloži Ubuntu, se prikaže zaslon bližnjic na tipkovnici, na katerem je naštetih nekaj najpogostejših bližnjic, ki jih potrebujete.

Več delovnih mest

Ubuntu vam omogoča delo na več delovnih prostorih ali virtualnih namizjih. Ti samostojni delovni prostori so lahko koristni, če delate na več projektih hkrati. Ta funkcija je privzeto onemogočena; vendar je preprosto vklopiti. Pojdite na Dash in poiščite aplikacijo Appearance. V oknu za videz kliknite na zavihek Ponašanje in izberite »Omogoči delovne prostore.«

Če se želite pomikati med svojimi delovnimi prostori, preprosto kliknite ikono Switcher Workspace na dnu Dock-ja ali istočasno pritisnite Ctrl, Alt in puščico..

Upravljanje datotek

Upravljanje datotek v Ubuntuju ne bi moglo biti lažje, saj OS postavlja stroge omejitve glede tega, kam lahko dejansko postavite datoteke. Ko odprete upravitelj datotek, se odpre neposredno v domačo mapo. Tu so shranjene vse vaše osebne datoteke.

To je tudi edini del sistema Ubuntu za shranjevanje, v katerega lahko uporabniki pišejo, zato vam ni treba skrbeti, da bi pomotoma shranili datoteke v sistemsko ali programsko mapo..

Viri

Če želite več informacij o začetku Ubuntuja, si oglejte te koristne vire:

 • Ubuntu: Vodnik za absolutne začetnike: kot pove že ime, ta kratka knjiga PDF zajema vse osnove nastavitve in dela v Ubuntuju.
 • Ubuntu Manual Project: ne glede na to, ali šele začenjate ali se želite potopiti nekoliko globlje v Ubuntu, vas bo ta enostavni vodnik vodil skozi vse, kar morate vedeti, da kar najbolje izkoristite svoj novi OS.
 • Kako uporabiti Ubuntu: to spletno mesto vsebuje več vadnic o vsem, od sprostitve prostora na disku do namestitve Spotifyja.

Upravljanje Ubuntuja

Ubuntu tako kot splošna uporabniška izkušnja omogoča čim lažjo administracijo. Večino administrativnih operacij lahko upravljate z grafičnim okoljem. Za začetek preprosto kliknite ikono sistemskih nastavitev v zaganjalniku. Videti je kot zobnik z ključem pred seboj.

V meniju z nastavitvami lahko prilagodite osebne nastavitve, kot so videz zaslona, ​​ozadja in funkcije zasebnosti. V razdelku Strojna oprema lahko upravljate povezane naprave, omrežna orodja in nastavitve napajanja. V razdelku Sistem skrbniki lahko urejajo uporabniške račune, upravljajo programsko opremo, spreminjajo sistemske informacije in privzete nastavitve ter upravljajo varnostne kopije sistema..

Za večjo stopnjo prilagajanja in nadzora je na voljo tudi vmesnik ukazne vrstice. Če ga želite najti, preprosto odprite pomišljaj in poiščite »Terminal«. Če uporabljate nadomestno namizje, na primer GNOME ali Xfce, pojdite v meni Aplikacije > Dodatki ali Meni aplikacij > Sistem in izberite Terminal.

Ubuntu vmesnik ukazne vrstice uporablja številne tradicionalne ukaze, kot so cd (sprememba imenika), cp (kopiraj) in ls (seznam). Za administrativne privilegije pred vsakim ukazom preprosto dodajte »sudo«. In če niste prepričani, za kaj gre za ukaz, imajo zelo temeljit sistem pomoči.

Upravni viri

Če želite izvedeti več o delu in upravljanju Ubuntuja, priporočamo te odlične vire:

 • Uporabni ukazi v Ubuntuju: to je starejša objava, vendar vsebuje obsežen seznam ukazov za skrbnike.
 • Forumi Ubuntu: ta skupnost Ubuntu ponuja nasvete o vsem, od namestitve, prilagajanja in omrežnih konfiguracij, pa tudi za zagotavljanje skupnosti za skrbnike in razvijalce za razpravo o idejah in odpravljanje težav.

Knjige

Na voljo je veliko knjig, ki vam pomagajo začeti z Ubuntujem in se naučiti naprednih administrativnih tehnik. Tukaj je nekaj naših najljubših:

 • Praktični priročnik za Ubuntu Linux avtorja Marka Sobella: ta knjiga ponuja popolno vadnico o Ubuntuju, ali ste popolnoma novi v operacijskem sistemu ali pa se želite spoprijeti z napredno upravo.
 • Ubuntu, ki ga je izdal Matthew Helmke: ta knjiga vas vodi skozi napredne tehnike uporabe in upravljanja sistema, ki temelji na Ubuntuju.
 • Ubuntu Linux Toolbox: 1000+ ukazov za uporabnike Ubuntu in Debian Power avtorja Christopher Negus: ta knjiga je zasnovana za izkušene skrbnike Ubuntu, ki želijo obvladati vmesnik ukazne vrstice.

Povzetek

Ne tako dolgo nazaj je imel povprečen uporabnik osebnih računalnikov le dve možnosti za svoj namizni računalnik: Windows ali Mac. Operacijski sistemi Linux so bili preveč zapleteni in niso bili zasnovani za priložnostno uporabo. Linux je prestopil daleč in Ubuntu si prizadeva, da bi Linux postal dostopen tudi najmanj pametnim domačim uporabnikom..

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodičev, vadnic in infografik, povezanih z uporabo računalnika:

 • Linux Programming Uvod in viri: ta globok potop v Linux programiranje se spusti v jedro, kjer je vse dejanje.
 • Mrežno programiranje z internetnimi vtičnicami: izvedejte vse o mrežnih omrežjih na internetu.

Unix programski viri

Če se zares vklopite v Linux in želite začeti ustvarjati programe zanj, imamo super mesto, da se začnete učiti: Unix programski viri.

Vrhunski seznam orodij za spletne skrbnike A-Z
Unix programski viri

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map