SMIL razvoj: ustvarite predstavitve, ki bodo ljudi nasmejale

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


SMIL je kratica za jezik sinhroniziranega večpredstavnostnega vključevanja. Kljub črkovanju se izgovarja “nasmeh.” Na osnovi XML SMIL ne prikazuje samo vsebine, ampak tudi časovno razporeditev. Kot rezultat se uporablja za ustvarjanje multimedijskih predstavitev in animacij. Zelo preprost primer bi bil 5 sekund prikazati naslovno kartico, ki ji sledi slika 10 sekund. Toda SMIL lahko naredi veliko več kot to.

Zgodovina SMIL

Vse od leta 1997 je konzorcij World Wide Web Consortium (W3C) začel razvijati SMIL. Prva uradna različica (SMIL 1.0) je bila izdana leta 1999. Leta 2001 je izšel SMIL 2.0, ki je spremenil osnovno strukturo jezika in uvedel module za animacijo in merjenje časa. Trenutni standard je SMIL 3.0, ki je izšel leta 2008. Razširil je obstoječe module in dodal še več.

Po izdaji SMIL 1.0 je Microsoft in nekatera druga podjetja v W3C predlagala HTML + TIME. To je bil sistem, ki je omogočal prikaz SMIL v običajnih brskalnikih. W3C je sistem bistveno spremenil in izdal XHTML + SMIL, kar je XHTML dodalo funkcionalnost SIML.

Funkcionalnost SMIL

SMIL omogoča nadzor vseh vidikov zaslona, ​​ki bi jih nadzirali s programom PowerPoint ali podobnim orodjem za predstavitev večpredstavnosti:

 • Postavitev
 • Časovno dogajanje dogodkov
 • Prehodi
 • Mediji (slike, video, zvok)
 • Animacija s SVG [1]

Zakaj uporabljati SMIL

Morda se zdi veliko težav, če se naučite kodirati SMIL, ko lahko samo uporabite PowerPoint in ga pretvorite v bliskovni format za distribucijo. Vendar ima SMIL številne prednosti pred tovrstnimi pristopi. Spodaj so glavne, vendar lahko izveste več, če preberete, kaj je SMIL in zakaj bi ga morali uporabljati?

 • Odpri obliko zapisa datoteke. To je še posebej koristno, če sodelujete z enim ali več ljudmi.
 • Predstavnostne datoteke so zunanje. Ko so vaše predstavnostne datoteke končane, jih je treba naložiti samo enkrat, tudi ko bistveno spremenite svoje predstavitve. Poleg tega lahko vaše predstavitve uporabljajo predstavnostne datoteke na različnih strežnikih. To pomeni tudi, da lahko različne predstavitve uporabljajo iste medijske datoteke.
 • Enostavnost urejanja. V veleprodajnih spremembah predstavitev so pogosto zelo vključene. Pri SMIL gre le za rezanje in lepljenje vrstic kode.

Format SMIL

Datoteke SMIL izgledajo kot običajne datoteke XHTML. Pravzaprav je osnovni format popolnoma enak:

To je slika Andromedine galaksije:

To je besedilo za video, ki je zamuden za 5 sekund:

Kot vidite, gre za datoteko XML. Nato se naloži jezikovna definicija SMIL 3.0.

Po tem sta dva dela datoteke, tako kot datoteka XHTML: glava in telo. V glavi gredo običajne stvari, kot so meta oznake. Tu smo pravkar postavili eno osnovno oznako postavitve, da ozadje nastavimo kot barvno drobno.

Telo je bolj zanimivo. Začne se z nalaganjem slike in napisa – prikazuje jih 5 sekund. Nato naloži bliskovni video, počaka 5 sekund in nato zanj prikaže besedilni napis.

V tem primeru vidite večino osnovne funkcionalnosti SMIL in kako enostavno je ustvariti predstavitve.

Osnovna orodja

Podpora za SMIL je v večini brskalnikov skicirna. Na primer, od različice 45 je Chrome zastarelo podporo SVG SMIL. Če se želite naučiti kodirati SMIL, je najbolje, da dobite pregledovalnik SMIL. Uporabite lahko običajna orodja, kot so QuickTime in RealPlayer. Verjetno boste imeli več uspeha pri odprtokodnem gledalcu Ambulant Player. Aktivno se razvija in podpira popolno specifikacijo SMIL 3.0.

Z vidika razvoja je vse, kar resnično potrebujete, urejevalnik besedil. Kljub temu boste morda želeli uporabiti urejevalnik, prilagojen SMIL in XML.

 • Orodje za ustvarjanje SMILGen SMIL: urejevalnik XML, prilagojen za uporabo s SMIL.
 • LimSee2: urejevalnik SMIL 2.0, ki ga ni več podpornik in ga je težko najti.

Viri

Spletnih virov je veliko, vendar jih je težko najti, ker jih je z leti veliko izginilo. Tisti, ki ostanejo, so pogosto osredotočeni na SMIL 2.0. To ni problem, ker še vedno vključuje ustrezne informacije. Tu smo zbrali najboljše vire.

Pregled

 • Kaj je SMIL in zakaj bi ga morali uporabljati? To je odličen pregled za ljudi, ki so osredotočeni na ustvarjanje predstavitev in ne na kodiranje.
 • Stran SMIL 3.0 W3C. To zagotavlja specifikacije celotnega sistema.

Vadnice

 • Multimedija 4 Vsakdo SMIL Stran. Ta stran vsebuje ogromno informacij o različnih različicah SMIL. A vrhunec je zbirka primerov SMIL.
 • Kako SMIL. Ta vadnica vas vodi skozi postopek ustvarjanja prve predstavitve SMIL.
 • Uvod v jezik sinhroniziranega večpredstavnostnega povezovanja. To je vadnica o SMIL 2.0 prek Archive.org.

Referenca

 • W3C-jeva sinhronizirana večpredstavnostna stran: če želite priti v matice in vijake SMIL, je to mesto.

Knjige

 • SMIL Za lutke< avtorja Heather Williamson. To je preprost uvod v SMIL, vendar gre za staro knjigo, ki se osredotoča večinoma na SMIL 1.0 in 2.0.
 • SMIL 3.0: Prilagodljiva multimedija za splet, mobilne naprave in knjige, ki govorijo o Daisy, avtorja Dicka Bultermana in Lloyda Rutledgea.
 • Začenjajo XML Joe Fawcett, Liam Quin in Danny Ayers. Knjiga se dotika le SMIL-a, vendar daje dobro osnovo v XML-ju, ki je jedro SMIL-a.
 • SVG Essentials J David Eisenberg in Amelia Bellamy-Royds. Ne o SMIL sam po sebi, vendar zelo uporaben za kodre SMIL.

Zaključek

SMIL je odlično orodje za ljudi, ki želijo ustvarjati in distribuirati predstavitve. In še posebej koristno je, če želite ustvariti predstavitve, ki jih je treba občasno posodabljati. Obstaja skromna krivulja učenja, toda ko se enkrat zaveš, je tako enostavno kot kodiranje XHTML. In vam omogoča enostavno uporabo kode, ki ste jo uporabljali prej.

[1] SVG pomeni skalabilno vektorsko grafiko. S pomočjo SMIL-a lahko ustvarite animacije tako, da grafike spremenite v odvisnosti od časa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me