Slike za študente: Kako najti in uporabiti

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Fotografska fotografija ima nekoliko zaničljiv ugled. To je večinoma posledica načinov, kako se pogosto zlorabljajo. Slabo obrezovanje, nerodni učinki, uporaba slik, ki so popolnoma nepomembne za zadevo, ali izbiranje slik, ki so jih druge spletne strani prekomerno uporabile, je le nekaj načinov, kako je mogoče fotografije zlorabiti.

Pa vendar so fotografije del pomembnega dela sodobnega oblikovanja in ne glede na to, ali ustvarjate projekt, pišete papir ali oblikujete spletno mesto, prava fotografija lahko dobro delo spremeni v odlično. Izkoristite veliko zbirko brezplačnih slik, ki jo ponuja internet, je močan način za izboljšanje vašega dela.

Zakaj brezplačne fotografije?

Študenti – kot tudi mnogi drugi ustvarjalni tipi z omejenimi finančnimi sredstvi – imajo tri težave, ko zbirajo medijske vire:

 • Ustreznost: Vsebina mora ustrezati njihovemu projektu.
 • Udobnost: Vsebina mora biti takoj dostopna.
 • Proračun: Vsebina mora biti brezplačna.

Reševanje teh težav na uravnotežen način je lahko težavno. Morda živite na proračunu Ramen Noodle ali pa preprosto nimate časa, spretnosti ali virov za fotografiranje profesionalne kakovosti ali ustvarjanje izvirnih umetniških del za svoje projekte. Medtem ko je internet preplavljen z vsebinami, je treba pri izbiri in uporabi držati pravo stran zakona in skrbno presojati.

Tu se začnejo uporabljati brezplačne fotografije. Številni profesionalni in usposobljeni ljubiteljski fotografi se odločijo, da bodo svoje delo pod različnimi pogoji dali na voljo brezplačno. Ta ogromna knjižnica fotografij in ilustracij dodaja ključni element v vaš komplet orodij za oblikovanje in ustvarjanje, če resno razmišljate o ustvarjanju kakovostne vsebine.

Avtorske pravice, licenciranje in poštena uporaba

Preden začnete iskati slike in grafike, morate najprej razumeti, kako pravice intelektualne lastnine veljajo za uporabo brezplačnih slik. Ker so slike brezplačne za uporabo, še ne pomeni, da ni nobenih avtorskih pravic.

Zakoni o intelektualni lastnini ščitijo pravice umetnikov, pisateljev in drugih ustvarjalcev vsebin. Če ukradete delo nekoga drugega – zavestno ali nezavedno – vas lahko pripelje do prejema obvestila o odvzemu zakona o avtorskih pravicah digitalnega tisočletja (DMCA) ali vas celo toži..

Razumevanje avtorskih pravic, poštena uporaba in licenciranje je bistveno, če želite pravilno uporabljati medijske vire, ne da bi pri tem kršili zakone.

Kaj je avtorska pravica?

Avtorske pravice so pravni koncept, ki si pridržuje lastništvo in pravice uporabe intelektualne lastnine – slike, besedila, filmov in podobno – svojemu izvirnemu ustvarjalcu. Zaščita avtorskih pravic obstajajo v različnih oblikah po vsem svetu, na splošno pa ima ustvarjalec določenega dela pravico do dela za določeno obdobje, v katerem lahko pravico do uporabe tega izdelka licencira drugim, če tako želijo.

Po izteku obdobja za avtorske pravice lahko lastnik proda ali obnovi lastnik ali njegovo posestvo ali pa vsebina postane javno dostopna. Vsebine v javni domeni so za javno uporabo brezplačne v vseh formatih in jih je mogoče poljubno prilagoditi in spremeniti.

Kaj je DMCA?

Kar zadeva digitalne medije, so pravice imetnikov avtorskih pravic v ZDA zaščitene z Zakonom o avtorskih pravicah digitalnega tisočletja (DMCA). DMCA je bila sprejeta leta 1998 za zagotovitev, da so zakoni o avtorskih pravicah Združenih držav Amerike skladni s pogoji Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) o avtorskih pravicah. To je bilo tudi prvo večje prizadevanje ameriške vlade za posodobitev zakona o avtorskih pravicah, da bi odražalo spreminjajoče se težave intelektualne lastnine v dobi interneta.

DMCA je okrepila zaščito intelektualne lastnine za vsebino, ki jo najdemo na spletu, v veliki meri z uporabo obvestila o odvzemu DMCA. Ta obvestila lastniki avtorskih pravic uporabljajo za nadzor uporabe in distribucije svoje lastnine na spletu. Če nekdo odkrije drugo stran, ki je svojo lastnino uporabljala brez privolitve, lahko izda obvestilo o odstranjevanju stranki, ki krši kršitve, lastniku spletnega mesta, na katerem se nahaja vsebina, ali celo ponudniku spletnega gostovanja, katerega strežniki hranijo spletno mesto.

Neupoštevanje obvestila o odvzemu DMCA ima lahko hude pravne posledice, vključno s tožbami in (v skrajnih primerih tatvine) celo aretacijo, zato se splača igrati varno.

Kaj je pravična uporaba?

V določenih okoliščinah lahko vsakdo zakonito uporablja dele avtorskih pravic. Posebna okoliščina, ki omogoča izjemo od običajnih zakonov o avtorskih pravicah, je doktrina poštene uporabe.

V našem izrazito postmodernem obdobju ljudje ustvarjajo edinstvene in izvirne vsebine, ki pogosto vključujejo ali temeljijo na edinstveni in izvirni vsebini drugih. Ker pa morajo zakoni o intelektualni lastnini varovati tako ustvarjalce kot ljudi, ki imajo v lasti obstoječe vsebine, kje lahko potegnemo mejo med krajo in zaščiteno prilagoditvijo?

Pravična uporaba je odgovor.

V ameriškem zakonu o avtorskih pravicah so “kritike, komentarji, poročanje o novicah, poučevanje, štipendije in raziskave” vse zaščitene uporabe avtorskega gradiva. Parodije, akademski projekti in druge številne nekomercialne namene so zaščitene kot poštena uporaba. V vsakem primeru, kadar je uporaba izpodbijana, zakon zahteva štiri vidike:

 • Namen in značaj uporabe, vključno s tem, ali je taka komercialna ali za neprofitne izobraževalne namene
 • Narava avtorskega dela
 • Količina in vsebina uporabljenega dela glede na avtorsko zaščiteno delo kot celoto
 • Vpliv uporabe na potencialni trg avtorskega dela ali vrednost tega dela.

Sivih območij je veliko in brez kakršnih koli posebnih meril za pošteno uporabo je verjetno bolje, da se zmotite na strani previdnosti. Pridobitev dovoljenja ali veljavne licence za avtorsko zaščiteno gradivo – ali še bolje, iskanje brezplačnega enakovrednega, ki je že licenciran za uporabo – vam lahko prihrani veliko glavobolov.

Licenca Creative Commons

Seveda boste morda želeli uporabljati avtorsko zaščitene medijske vire za namene, ki ne sodijo v doktrino poštene uporabe. V tem primeru je tisto, kar iščete, zaščiteni z avtorskimi pravicami, objavljeni na podlagi ustrezne licence Creative Commons (CC).

Vsi ne želijo, da bi njihova vsebina ostala brez ključavnic. Eden od najbolj priljubljenih načinov za skupno rabo slik, besedila in drugih ustvarjalnih del z drugimi je prek Creative Commons.

Sistem licenciranja Creative Commons, ki ga je ustvarila in upravlja neprofitna organizacija, je bil ustvarjen “… vsem, od posameznih ustvarjalcev do velikih podjetij in institucij, preprost, standardiziran način za dodelitev avtorskih pravic za njihovo ustvarjalno delo.” Zavzema se za pristop k nekaterim pravicam do avtorskih pravic v tradicionalni obliki “vse ali nič”.

Creative Commons licence so različnih vrst in jih je mogoče uporabiti za omejevanje vsebine na nekomercialno uporabo, odobritev za kakršno koli uporabo s pripisovanjem ali celo odpiranje vsebine za kakršno koli uporabo (učinkovito sprostitev v javno domeno). Kljub temu ne pozabite, da čeprav licenciranje Creative Commons izvajalcem pomaga spreminjati in izpopolnjevati njihove avtorske pravice, to ne nadomesti.

Ko iščete sliko, vam lahko orodja, kot so Flickr in Google Images, pomagajo razvrstiti rezultate glede na vrsto licence. To je odličen način, da poiščete iskanje od začetka in se izognete morebitnim kršitvam avtorskih pravic.

Vrste licenc Creative Commons

Obstaja šest različnih vrst licenc CC, vendar so vse kombinacija štirih različnih komponent licenciranja: atribucija, izvedeni finančni instrumenti, Sharealike in komercialna uporaba.

 • Atribucija: ta komponenta daje drugim vedeti, da vam morajo izročiti zasluge za izvirno delo. Sama bo komponenta dodeljevanja omogočila drugim, da delajo vse, kar hočejo, če bodo izvirnikom dodeljevali zasluge, kot jih je navedel avtor dela.
 • Odvod: vsako spremenjeno delo iz izvirnega dela se imenuje izpeljanka tega dela. V nekaterih primerih avtorji ne želijo dovoliti drugim, da spremenijo svoje delo, in zato licenco CC označijo z licenco brez izpeljanih izpeljank. Za uporabo dela mora biti predstavljeno natančno tako, kot je predstavljeno originalno delo.
 • ShareAlike: ta sestavni del licence CC bo jasno povedal, da morajo vsi izpeljani deli tega dela imeti tudi isto licenco CC kot original. To vas ne omejuje na nekomercialne namene, ampak določa, da morajo novi izvedeni finančni instrumenti imeti popolnoma enako licenco CC kot original, kar korporacije verjetno ne bi želele storiti.
 • Komercialna uporaba: avtor bo pogosto določil, ali želi, da se njihova dela uporabljajo v komercialnih aplikacijah ali ne. Dijaki bodo večino dela uporabljali v šolskih prispevkih ali projektih in lahko uporabljajo slike z atributom Nekomercialno, ker za delo ne bodo dobili komercialnega nadomestila.

Od teh štirih komponent je na voljo šest različnih licenc CC:

 • CC BY: to je preprosta licenca za dodeljevanje in vam omogoča največ prostora pri uporabi slike. Dela lahko naredite in jih celo uporabite za komercialno uporabo, dokler izvirnemu ustvarjalcu samo dodelite zasluge, kot jih zahtevajo. Vendar boste morali upoštevati štiri pravila za izdajo ustrezne pripisovanja v licenci CC BY.
 • CC BY-SA: še vedno lahko izdelate izvirnike izvirnega dela in jih celo komercialno uporabite, vendar le, če predložite isto licenco kot izvirnik in izvirnemu avtorju dela dodelite dobropis, kot so zahtevali..
 • CC BY-ND: ta licenca pomeni, da ne smete izdelovati izvirnikov izvirnega dela. Izvirnik lahko kljub temu delite pod licenco CC BY.
 • CC BY-NC: če ste podjetje, ne boste mogli uporabljati licence NC, ker določa “nekomercialno” uporabo. Vendar boste kot študent svoje slike uporabljali v večinoma akademskih dokumentih in projektih in jih lahko še vedno uporabljate, dokler od njih komercialno ne boste imeli koristi..
 • CC BY-NC-SA: to je podobno nekomercialni licenci, o kateri smo že govorili, vendar tudi vztrajate, da ob deljenju fotografije obdržite isto licenco CC. Tako, ne glede na to, kolikokrat drugi delijo originalno delo, gre vedno z natančno enako licenco.
 • CC BY-NC-ND: še ena različica nekomercialne licence CC je tista, ki tudi omejuje izvedena dela. To je najbolj restriktivno od vseh dovoljenj in v bistvu pravi, da izvirne slike ni mogoče posegati ali uporabljati za komercialni dobiček.

Zagotavljanje pravilne dodelitve

Ko uporabljate sliko, ki je zaščitena z licenco CC, boste vedno morali ustrezno podpisati. Avtor vam lahko ali ne pove, kako želijo izdati to dobropis. Če ne, vedno lahko vključite naslednje, da dobite pravilno atribucijo CC:

 • Avtor kredit: pripišite avtorju ali kdor licencira sliko na način, ki ga želi dobiti, vključno s tretjimi osebami.
 • Brez sprememb naslova: uporabite isti naslov dela kot v izvirniku.
 • Spletna lokacija: dodajte URL v izvirno sliko in tako drugim sporočite, kje ste dobili delo v spletu.
 • Opišite izpeljave: če ustvarjate izpeljanko dela, morate tudi ugotoviti, da je tako, tako da podate kratek opis, kako je izhajalo iz izvirnika.

Iskanje brezplačnih slik

Zdaj, ko veste vse o avtorskih pravicah, DMCA, pošteni uporabi, licencah Creative Commons in o tem, kako pravilno podpisati, ste pripravljeni začeti iskati slike in grafike, ki jih lahko uporabite za svoje projekte. Internet vsebuje obilje virov za iskanje odličnih slik.

Flickr

Eno največjih skladišč slik Creative Commons je Flickr, ki ga pridobivajo člani, ki so lahko ljubiteljski ali profesionalni fotografi. V resnici je tako dobro znano, da se drugi arhivi slik ponavadi vlečejo s spletnega mesta Flickr, ko vračajo rezultate za svoje iskanje slik..

Med iskanjem slik na Flickr bodo prikazane slike, izdane v skladu z različnimi vrstami licenc. Vendar lahko rezultate iskanja filtrirate po vrsti licence, da odstranite slike, ki ne ustrezajo vašim zahtevam. Prepričajte se, da predložite atribucijo, ki ustreza licenciranju, ki velja za slike, ki jih izberete.

Pravilno pripisovanje je lahko dolgotrajno in zapleteno, da se zgradite sami. Na srečo obstajajo orodja, ki jih lahko uporabite, ki olajšajo postopek. ImageCodr je eno orodje. Samo spustite Flickr URL za sliko, ki jo želite uporabiti, v orodje in pravilno besedilo pripisovanja bo ustvarjeno za vas. Drugo orodje za ustvarjanje pravilnega pripisovanja slik, najdenih na Flickr, je Compfight. To orodje za iskanje Flickr, ki ustvari pravilno oblikovano kreditno besedilo za vas, tako da morate kopirati in prilepiti kreditno besedilo v svoje delo..

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons je shramba predstavnostnih datotek, ki vključuje ne samo slike, ampak tudi zvočne in video posnetke – vsi so na voljo za uporabo v javni domeni. Čeprav je skoraj vseh datotek mogoče ponovno uporabiti, se dejanski pogoji licenciranja razlikujejo od enega do drugega vira. Podrobnosti o vrsti potrebne pripisovanja najdete na strani, ki poudarja del medija, ki vas zanima. To spletno mesto vam ne ponuja le iskanja po slikovni temi in licenci, temveč tudi po lokaciji, vrstah risb, avtorjevem poklicu ali izvoru dela.

Seznam iskanja CC

Zakaj bi šli kam drugam, ko Creative Commons ponuja povezave do vseh ustreznih spletnih iskalnikov? Pojdite na stran Creative Commons Search in poiščite vse vrste medijev in v določenih slikovnih arhivih od Europeane do Pixabayja. Iskalno orodje lahko celo omeji rezultate glede na to, ali so rezultati primerni za komercialno uporabo in dovolijo izvedene finančne instrumente. Ne pozabite, da orodje samo povezuje z drugimi iskalniki in ne izvaja nobenega dejanskega iskanja. Zato ni nobenega zagotovila, da so vrnjene slike slike CC. Zato vedno dvakrat preverite licenco, ki velja za vse slike, ki jih najdete, preden jih dejansko uporabite.

Google slike

Vsi vemo, da lahko Google iskalnik uporablja za iskanje slik. Kako pa se prikažejo samo slike, ki se lahko delijo? Skozi slike, klikanje, da jih odprete, je lahko veliko zamudno, če želite ugotoviti, da nimajo licence CC. Na srečo lahko resnično spremenite svoje napredne parametre iskanja, da boste učinkoviteje ciljali na CC gradivo v Googlovem iskanju slik z Googlovim naprednim iskanjem slik. Pomaknite se navzdol do konca dna seznama in izberite pravice uporabe. “Prosta uporaba ali deljenje” bi bila enakovredna licenci CC BY. Zdaj bodo prikazane slike samo tiste, ki jih lahko uporabite ali delite. Kljub temu boste morali poiskati izvirnik, da boste našli ustrezno dobropis.

Vsak od teh virov vam lahko pomaga najti slike, ki ustrezajo vašim potrebam, hkrati pa vas drži na desni strani zakona. Ne pozabite, da je uporaba slike ali grafike na način, skladen z licenciranjem, vaša odgovornost. Vedno preberite fini tisk!

Vse skupaj

Ko najdete svoje slike in grafike, se boste prepričali, da jih uporabljate na najboljši možni način. To se lahko razlikuje od projekta do projekta, vendar vam lahko z uporabo nekaj preprostih nasvetov kar najbolje pomagate.

Preglejte svoje slike z Googlovim iskanjem slik: se sprašujete, kako edinstvena in prepričljiva je vaša izbira zalog? Z iskanjem povratne slike lahko naložite sliko v Google in poiščete obratno iskanje, da najdete vsa druga spletna mesta, dokumente in projekte, kjer se uporabljajo, seveda, če jih Google indeksira. Ta pametna storitev vam lahko pomaga, da se pri svojem delu izognete pretiranim slikam in ohranite stvari zanimive in izvirne.

Izogibajte se pretiranemu fotografiranju: vsi imajo radi lep gradient ali barvni filter za korekcijo, vendar bodite previdni pri optimizaciji slik. Poskusite se izogniti nepotrebnim pridelkom, klonom, spreminjanju velikosti ali filtrom, saj vse to lahko spremeni vašo idealno sliko v neprijeten nered.

Ne zanemarjajte Photoshopa v celoti: brezplačne slike pogosto prihajajo iz amaterskih virov in kot take lahko od časa do časa zahtevajo malo prepletanja. Če vam je Photoshop všeč, si lahko vzamete čas za prilagoditev osvetlitve, kontrasta in barve, da bo vaš prosti videz tak, kot da ga je posnel profesionalec.

Naj bo relevantno: morda ste našli popolno fotografijo nosoroga z visoko ločljivostjo, če pa ne govorite o ogroženih vrstah ali velikih sesalcih afriške savane, verjetno ne spada v vaš projekt. Slike morajo izboljšati vaše delo in ga ne odvračati od njega.

Uporaba fotografij zalog je fantastičen način, da v svoje delo vključite zanimive slike. Uporabite ustrezna iskalna orodja, bodite pozorni na licenciranje in si vzemite čas za izboljšanje brezplačnih slik z orodji za urejanje in kmalu boste ustvarili vsebino profesionalnega videza, ki bo bolj kot ocena.

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodičev, vadnic in infografik, povezanih s študenti in spletom:

 • Vodnik za študente A + Math & Viri: spletni viri za izboljšanje matematičnih sposobnosti učencev.
 • Izobraževalne spletne strani za otroke: oglejte si seznam odličnih spletnih mest za izboljšanje branja, pisanja, znanosti, zgodovine – in matematike.
 • Spletni viri za digitalno pismenost v učilnici: odlični načini za izobraževanje učencev o računalnikih in internetu.

26 Nora dejstva, o katerih o Googlu nikoli niste vedeli

Se kdaj vprašate, kaj se v resnici dogaja v velikanu iskalnika? Potem si oglejte našo infografiko, 26 norih dejstev, ki jih o Googlu nikoli niste vedeli.

26 Nora dejstva, o katerih o Googlu nikoli niste vedeli
26 Nora dejstva, o katerih o Googlu nikoli niste vedeli

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map