Programiranje OCaml: Naše povezave vas bodo preusmerile čez učno grudo

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.

OCaml, znan tudi kot Objective Caml, je splošni, statično tipkani funkcionalni programski jezik. Je glavno narečje jezika za programiranje Caml, ki razširja jedro jezika s predmetno usmerjeno plastjo. OCaml deluje v operacijskih sistemih Linux, Mac OS X, Windows in FreeBSD.

OCaml se pogosto uporablja v izobraževanju, poleg komercialnih uporab, kot so programiranje podjetij, znanstvene raziskave in finančno računanje.

Kaj je OCaml?

OCaml je multi-paradigma (imperativ, funkcionalen, objektno orientiran) programski jezik, ki izhaja iz programskega jezika Caml.

Jezik je zelo učinkovit – uporaben pri hitrem razvoju in uvajanju aplikacij. Bogati sistem statičnega tipa OCaml spominja na nabor analiznih orodij, ki izboljšujejo kakovost kode. Prvotni programski jezik Caml je izhajal iz programskega jezika ML. In številne sodobne programske jezike, kot sta F # in Scala, je v določeni meri vplival OCaml.

OCaml je brezplačen odprtokodni projekt, ki ga vzdržuje Francoski inštitut za raziskave računalništva in avtomatizacije (INRIA), objavljen pod licenco Q Public License (QPL). Spletna skupnost OCaml je aktivna na GitHub, Bitbucket, StackOverflow in različnih poštnih seznamih.

Kratka zgodovina OCaml

Delo na razvoju OCaml je v začetku devetdesetih začelo podjetje INRIA Xavier Leroy in drugi. Didier Remy in Jerome Vouillon sta zasnovala zelo ekspresiven sistem za predmete in razrede. Ta zasnova je bila prvič izvedena v posebni luči Caml, kar je na koncu pripeljalo do oblikovanja jezika Objective Caml, ki je bil prvič izdan leta 1996.

Objektiv Caml je bil prvi programski jezik, ki je združeval moč statičnega tipkanja in tipanja v ML-u s objektno usmerjenimi programirnimi metodami. Leta 2011 smo Objective Caml preimenovali v OCaml.

Zadnja stabilna različica OCaml je 4.02.3. Izšla je julija 2015.

Lastnosti

OCaml je funkcijski, imperativen in objektno usmerjen programski jezik s sistemom statičnega tipa, ki lahko pomaga odpraviti napake med izvajanjem. Prevajalnik OCaml s sklepanjem o tipu ne zahteva ročnih deklaracij.

Programi, napisani v OCaml, se zaženejo in tečejo veliko hitreje in običajno porabijo veliko manj pomnilnika kot program C # ali Java. OCaml to doseže z izbiro tipa, krajšo sintakso in razširljivostjo OCaml.

Druge funkcije sistema OCaml vključujejo parametrični polimorfizem, ujemanje vzorcev, rekurzijo repov, prvovrstno leksikalno zapiranje in upravljanje izjem. OCaml ponuja tudi tuji funkcijski vmesnik za podporo povezovanju s primitivi C.

OCaml ima tudi zbiralnik smeti za samodejno upravljanje pomnilnika. Njegov zbiralnik smeti ne podpira sočasnosti, zato simetrična večprocesna obdelava ni podprta. Vendar pa obstaja več knjižnic, ki nudijo podporo za porazdeljeno računalništvo v OCaml.

Uvod v OCaml

Na prvi pogled se lahko zdi začetek uporabe programa OCaml težaven, še posebej, če nimate ozadja v funkcionalnem jezikovnem programiranju. Prav tako se lahko učinkovita uporaba sistema tipa OCaml izkaže za težavno, ko delate prve korake v programiranju OCaml. Vendar je jezik dejansko lažje naučiti, kot se zdi prvi.

Razvojno okolje OCaml

Prvi korak pri začetku uporabe OCaml je nastavitev vašega razvojnega okolja. OCaml je trenutno podprt v skoraj vsakem operacijskem sistemu, ki ga morda uporabljate.

Uradni prenos OCaml in podrobne informacije o namestitvi prevajalnika in paketov na vsaki platformi najdete v razdelku za namestitev OCaml.org. Namestitev in upravljanje knjižnic je olajšano z orodjem za upravljanje paketov OPAM.

Lahko tudi prenesete določeno različico izvorne kode OCaml in jo sestavite, če se za to odločite.

Viri

Ker OCaml nima takšnega mainstreamovnega jezika jezika, kot je C ++, je vaša izbira virov nekoliko omejena. Po spletu smo poskušali iskati najboljše vire OCaml, vključno z e-knjigami, vadnicami in spletnimi tečaji. Čeprav nam je uspelo najti številne kakovostne vire OCaml, je treba opozoriti, da bo vaša izbira učnih pripomočkov OCaml omejena.

Brezplačni interaktivni tečaji

Odločili smo se za samo dva interaktivna tečaja OCaml. Obe zagotavljata veliko koristnih informacij, skupaj z navodili po korakih in nekaj primeri kode:

 • Poskusite OCaml je interaktivno okolje, kjer lahko v spletnem brskalniku s spletnim prevajalnikom raziskujete OCaml. Vsebuje tudi spletno vadbo po korakih, ki prikazuje moč jezika.
 • Tečaj funkcionalnega programiranja v OCamlu je celoten spletni univerzitetni tečaj v OCamlu s predavanji in številnimi koristnimi povezavami.

Dodatna sredstva

Če boste uporabili referenčni jezik programskega jezika in dodatne vzorce kode, boste lažje opravili tečaje in vaje. Nekateri od teh dodatnih virov OCaml vam bodo pomagali preizkusiti osnovne spretnosti in obvladati nove:

 • OCaml System Release 4.02 Dokumentacija in priročnik za uporabnika sta uradni priročnik in referenčni jezik programskega jezika OCaml..
 • OCaml.org Tutorial Section je zelo podroben in uporaben učni vir, ki zajema vse, od osnov OCaml do naprednih primerov.
 • TypeOCaml.com ima veliko zanimivih vadnic in vzorcev kod.
 • Ocaml Programiranje – praktični priročnik za uporabnike razlaga pomembne koncepte gradnje programov Ocaml in daje konkretne primere sinteze Ocaml.
 • Code Codex OCaml oddelek ima v OCamlu veliko uporabnih primerov kode.
 • Rosetta Code vsebuje primere kode in reference OCaml.
 • OCaml for Scientific Computation je napredna vadnica, ki opisuje uporabo OCaml za znanstveno računanje.

Ti viri naj vam pomagajo obvladati osnove in preizkusiti svoje sposobnosti. Primer kode bo pomemben vir za ljudi z omejenimi izkušnjami s funkcionalnim programiranjem.

Brezplačne e-knjige

Ni veliko elektronskih knjig OCaml, vendar smo jih našli, zato smo se odločili, da izločimo dve:

 • Real World OCaml Minsky, Madhavapeddy in Hickey vas popelje skozi koncepte jezika OCaml in vam pomaga raziskovati orodja in tehnike, zaradi katerih je OCaml učinkovito in praktično orodje.
 • Uporaba, razumevanje in razplet jezika OCaml avtorja Didierja Remya je sestavljen iz opomb. Vključenih je tudi veliko vaj z različnimi stopnjami zahtevnosti.

Povzetek

OCaml je odličen splošni jezik za ljudi, ki želijo le opraviti delo. Toda kljub svoji moči ima precej preprosto skladnjo. S predstavljenimi viri bi morali biti na poti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me