Programiranje čistih podatkov (Pd): Kako začeti

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Pure Data, imenovan tudi Pd, je vizualni programski jezik, zasnovan za avdio, video in grafično obdelavo. Uporabnikom omogoča ustvarjanje izvirne programske opreme z uporabo grafičnega vmesnika in ne kodnih linij, kar je idealno za glasbenike, vizualne umetnike in izvajalce z malo ali brez poznavanja kodnih jezikov ali brez njih.

Čiste podatke je mogoče uporabiti za ustvarjanje lastnega zvoka, videa in grafike ali pa obdelati vhod iz MIDI, vmesnikov in drugih vhodnih naprav. Uporablja se lahko tudi za živo sodelovanje v omrežjih prek lokalnega omrežja ali interneta, kar omogoča nadzor razsvetljave, motornih sistemov in drugih odrskih tehnologij ali za interakcijo z mobilnimi ali nosljivimi napravami.

Pure Data uporablja modularno kodno bazo, ki lahko vključuje predmete, ki so bili razviti z drugimi jeziki, kot so C, Python in Scheme. Ko so razviti, lahko te predmete dodate neposredno v program Pd, pri čemer ni potrebno dodatno kodiranje. Čiste podatke je mogoče uporabiti tudi za ustvarjanje lastnih modulov, ki se lahko ponovno uporabijo, imenovanih popravki. Številni zunanji predmeti in popravki so brezplačno na voljo prek velike odprtokodne skupnosti Pd, s čimer bodo novi programerji in digitalni izvajalci še lažje začeli uporabljati Pd brez malo izkušenj.

Zgodovina

Pure Data je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razvil Miller Puckette kot orodje za ustvarjanje interaktivne računalniške glasbe in drugih večpredstavnostnih vsebin. Puckette je Pd razvil kmalu po tem, ko je zapustil IRCAM, kjer je razvil tudi Max, še en programski jezik pretoka podatkov. Pure Data ima veliko podobnosti z Maxom in je delno interoperabilen z Maxom in njegovim naslednikom, MSP. Vendar je Pure Data veliko močnejše orodje za ustvarjanje računalniške glasbe kot Max, zlasti v zmožnosti ravnanja z obdelavo zvoka neposredno iz gostiteljskega CPU-ja.

Medtem ko je Puckette prvič razvil Pure Data, je program v veliki meri skupni napor. Pure Data so kot odprtokodni projekt izpopolnili in izboljšali številni programerji po vsem svetu, jezik in njegove lastnosti pa se še naprej razvijajo v skupni skupnosti.

Programiranje pretoka podatkov

Medtem ko večina programskih jezikov uporablja vnaprej določen vrstni red, v katerem se izvajajo operacije, od začetka do konca ali na predhodno nastavljeni poti, ki temelji na določenih ukazih ali dejanjih, se programiranje pretoka podatkov namesto tega osredotoča na gibanje podatkov med predmeti. Operacije se izvajajo kot odziv na poseben vhod. Ko postanejo veljavne vse zahteve za vnos operacije, se operacija zažene. Ker operacije potekajo na podlagi zahtev in ne po določenem vrstnem redu, je programiranje pretoka podatkov zelo primerno za decentralizirana omrežja.

Številni sodobni programski jeziki pretoka podatkov, vključno s Pure Data, uporabljajo vizualni pristop k programiranju. Programi so ustvarjeni grafično z uporabo vgrajenih predmetov, popravkov (predmeti, ustvarjeni z določenim programskim jezikom – v tem primeru Pure Data) ali celo predmeti, razvitimi v drugem programskem jeziku. Predmeti se namestijo na „platno“ in se nato med seboj povežejo z vrvicami, ki usmerjajo pretok podatkov med temi predmeti, podobno kot so elementi procesnega diagrama povezani v Microsoft Visio. Na ta način je mogoče zgraditi celotne programe v jeziku vizualnega pretoka podatkov, ne da bi napisali eno vrstico kode.

Viri

Zbrali smo številne vire, da se boste lahko povezali s Pure Data.

Spletne vadnice

Ker Pure Data vzdržuje aktivno odprtokodno skupnost, je na voljo veliko brezplačnih spletnih vadnic, ki so namenjene povsem novim uporabnikom – tudi neprogramerjem:

  • Vadnice za Pd in ​​HOWTO: uradno spletno mesto Pure Data ponuja dolg seznam vadnic in strani z navodili, ki zajemajo osnovne in napredne koncepte programiranja čistih podatkov, pa tudi programske vaje.
  • Čisti podatki v priročnikih Floss: ta priročnik deluje kot priročnik za programsko opremo in navodila za usposabljanje. Potekal vas bo skozi začetno namestitev in nastavitev, nato pa na desetine učnih lekcij o avdio, video posnetkih in tehnikah pretoka podatkov ter dodal MIDI, uporabil omrežne zmogljivosti podjetja Pd in ​​še več. Celoten vodnik je na voljo tudi kot datoteke, ki jih lahko naložite v EPUB in PDF.
  • Programiranje elektronske glasbe na Pd avtorja Johannesa Kreidlerja: ta brezplačna vadnica je zasnovana za skladatelje in uporablja poučni pristop. Začne se z osnovnimi programiranimi in računalniško zasnovanimi akustičnimi principi, nudi teorijo in aplikativne lekcije o različnih glasbenih tehnikah ter gradi na naprednejših tehničnih elementih jezika.

Knjige

Knjige o čistih podatkih se zelo razlikujejo, od teoretično bogatih akademskih besedil do vodnikov za razvoj aplikacij, ki temeljijo na projektu:

  • Teorija in tehnika elektronske glasbe Millerja Pucketta: ustvarjalec Pure Data razpravlja o teorijah in matematiki, ki stojijo za računalniško podprto glasbeno kompozicijo. Puckette je tudi tukaj brezplačno dal na voljo.
  • Multimedijsko programiranje s čistimi podatki Bryan WC Chung: ta knjiga se osredotoča predvsem na grafične in večpredstavnostne zmožnosti čistih podatkov. Vključuje navodila po korakih, vizualne vodnike in informacije o številnih odprtokodnih virih, ki so na voljo.
  • Sestava: Čisti podatki kot meta-kompozicijski instrument Michaela Barkla: ta knjiga uporablja izvirna dela, ustvarjena v Pure Data, za analizo in razpravo o ključnih elementih računalniško zasnovane glasbene kompozicije.
  • Programiranje zvoka s čistimi podatki: Orodje oživite z dinamičnim zvokom Toni Hillerson: Ta knjiga uči tehnike Pd, posebej prilagojene za razvoj spletnih in mobilnih aplikacij. Zajema osnove Pure Data, razlaga principe dobrega oblikovanja in bralca vodi skozi razvoj lastnih spletnih in mobilnih projektov.

Drugi viri

Če v zgornjih vadnicah in knjigah ne najdete tistega, kar iščete, bi vam morali ti brezplačni viri pomagati pri iskanju česar koli drugega, kar boste morda potrebovali za začetek:

  • Stran UCSD Millerja Pucketta: Puckettova domača stran na kalifornijski univerzi v San Diegu ponuja številne vire, vključno s dokumentacijo in datotekami Pure Data, seznam razredov, ki jih poučuje, in spletno različico knjige Teorija in tehnike elektronske glasbe.
  • Čiste strani skupnosti skupnosti: ta seznam virov skupnosti vključuje poštne sezname, forume, klepetalnice IRC, strani družbenih medijev in YouTube kanal, namenjen čistim podatkom.

Zaključek

Pure Data je vizualni programski jezik, zasnovan posebej za ustvarjanje glasbe, videa in drugih multimedijskih projektov. Kot odprtokodna programska oprema je brezplačna za uporabo in podpiranje, ki je velika, aktivna skupnost.

Zaradi zelo vizualne narave Pure Data je idealen jezik za digitalne izvajalce, ki razumejo glasbeno kompozicijo, a morda ne znajo ali se želijo učiti kodirnega jezika.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me