Programiranje F #: Microsoftov razvoj med platformami? Ni šala

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.

F # (izgovarja F oster) je odprtokodni, večplastniški, splošni programski jezik, ki ga je prvič ustvaril Microsoft Research Cambridge leta 2005.

F # deluje na platformah Linux, Mac OS X, Android, iOS, Windows, FreeBSD in GPU.

Pogoste uporabe F # vključujejo podjetniško programiranje, podatkovne vede, spletno programiranje, razvoj mobilnih aplikacij in iger, strojno učenje, programiranje v oblaku, finančno računanje, matematiko in statistiko ter dostop do podatkov.

Kaj je F #?

To je programski jezik z več paradigmi (funkcionalni, imperativ, objektno usmerjen, metaprogramiranje, sočasni), ki se običajno uporablja kot medplatični jezik skupne jezikovne infrastrukture (CLI), zato je najpogosteje povezan z .NET Framework.

F # je zrel programski jezik, ki uporabnikom omogoča reševanje zapletenih računalniških težav s preprosto, robustno in vzdržno kodo.

Primarna vloga F # je skrajšanje časa za razvoj analitičnih komponent programske opreme v sodobni poslovni programski opremi. F # izvira iz programskega jezika ML, nanjo pa so vplivale še številne druge jezike, kot so C #, Python in Haskell.

F # je open source, objavljen pod licenco Apache. Skupnost odprtega koda vključuje F # Software Foundation in F # Open Source Group na GitHubu, kjer gostuje izvorna koda F #.

Kratka zgodovina

Raziskovalno delo F # je začel Don Syme iz podjetja Microsoft Research. Prva izdaja F # 1.x je prišla maja 2005, vendar je bila ta prva različica omejena na platforme Windows.

Različica 2.0 F # je bila izdana aprila 2010, saj je podporo za sistem Windows presegala za Linux in OS X. Poleg tega so ji dodali metaprogramiranje, ki je omogočilo uporabo sestavljene kode F # pri kodiranju JavaScript in grafične procesne enote (GPU)..

Različica 3.0 se je pojavila avgusta 2012, nato pa je dobro leto kasneje sledila različica 3.1. Trenutna stabilna izdaja F # je različica 4.0, objavljena julija 2015.

Kljub temu, da je open-source, primarni razvoj jezika F #, odprtokodni prevajalnik in odprtokodno jedro orodij še vedno upravlja Microsoft in je osredotočen na platformo Windows.

Lastnosti

F # je močno vtipkan jezik z več paradigmi. Toda poleg specializiranih področij uporabe, kot so znanstvene ali podatkovne analize, je tudi zaradi močnih lastnosti odlična izbira za razvoj podjetja.

Funkcije v F # so povišane na prvovrstno stanje, kar pomeni, da lahko funkcije poimenujete, shranjujete funkcije v podatkovni strukturi, posredujete funkcije kot argument in vrnete funkcijo kot vrednost klica funkcije.

F # odstrani nerede kodrastih oklepajev ali podpičjih, zato je kodo lažje brati in pisati.

Zaznavanje tipa je še ena močna funkcija – v F # programer ne razglasi tipov – prevajalnik med prevajanjem izpelje vrste.

Večino težav je mogoče rešiti v F # z uporabo manj vrstic kode kot v C #, številne programske naloge pa so v F # veliko preprostejše, vključno s obdelavo seznamov, stanje strojev, primerjavo in enakostjo, ustvarjanjem in uporabo zapletenih definicij tipa itd..

Uporaba asinhronega programiranja in vzporednosti v CPU intenzivnem delu je tudi v F # zelo enostavna.

F # uporablja .NET Framework (ali Mono v Linuxu in mobilnih napravah), ki mu omogoča dostop do vseh razpoložljivih knjižnic in orodij .NET. F # je tudi dobro integriran z več integriranimi razvojnimi okolji (IDE), ki razvijalcu zagotavljajo napak, vtičnike in druga uporabna orodja.

Uvod v F #

Če ste že imeli izkušnje z razvojem sistema Windows, Visual Studio IDE in .NET Framework, začetek s programiranjem F # ne bi smel biti problematičen, saj F # uporablja isto, znano razvojno okolje.

Vaše razvojno okolje

Preden lahko začnete s kodiranjem v F #, morate vzpostaviti svoje razvojno okolje. Trenutno podprti operacijski sistemi gostiteljskega razvoja so OS X, Linux, Windows in FreeBSD in lahko ustvarite aplikacije za Android, iOS in GPU.

F # je dobro integriran v Xamarin (za operacijske sisteme Windows in OS X) in IDE za Visual Studio (samo za Windows).

Visual Studio 2015 Community Edition je brezplačen za posamezne razvijalce, odprtokodne projekte, akademske raziskave, izobraževanje in majhne strokovne ekipe, tako da jih lahko brezplačno preizkusite..

Namestitev in uporaba F # v sistemih Linux se lahko izvede na nekaj različnih načinov, podrobna navodila so na voljo na Fsharp.org.

Viri

Brskali smo po spletu in iskali najboljše vadnice F #, e-knjige in interaktivne tečaje. Naše priporočilo je, da izkoristite več teh virov in se potrudite skozi vire, ki najbolje ustrezajo vašemu načinu učenja.

Brezplačni interaktivni tečaji

Samo branje o programskem jeziku ne bo dovolj, da se ga naučite. Če želite resnično ugotoviti, kaj lahko naredi jezik F #, ga morate videti v akciji. Brezplačni interaktivni tečaji so dobro izhodišče za učenje osnovne sintakse programskega jezika:

  • Preizkusite F # je interaktivno okolje, kjer lahko s spletnim prevajalnikom raziskujete F # v svojem spletnem brskalniku (za Mac in Windows). Vsebuje številne spletne navodila po korakih, ki prikazujejo moč F #. In to brezplačno.
  • Programiranje v programu F # je Microsoftov uradni brezplačni spletni tečaj za program F #. Registracija elektronske pošte je potrebna in tečaj je arhiviran, vendar si ga je še vedno mogoče ogledati.

Dodatni viri

Delo skozi vaje in uradni jezik programskega jezika z vzorčno kodo vam lahko veliko pomaga, da se spopadete s programiranjem F #. To je nekaj najobsežnejših in najbolj podrobnih virov na F #:

  • Razvojni portal Microsoft MSDN Visual F # je uradni vir za dokumentacijo F #, navodila, vzorce kode, forume, članke, bloge in videoposnetke.
  • Microsoft MSDN F # Language Reference je uradni referenčni jezik programskega jezika F #.
  • F # Software Foundation ima odličen razdelek za učenje s povezavami do številnih uporabnih virov, kot so brezplačne e-knjige, spletne vadnice in gradivo za delavnice.
  • Jezikovna specifikacija F # ponuja poglobljeno tehnično razlago konstrukcij jezika F # in zahtevano vedenje prevajalnika.

E-knjige

Odločili smo se, da bomo izpostavili dve e-knjigi o programiranju F #. Te e-knjige bodo koristne kot referenca med programiranjem v F #:

  • Programiranje F # na WikiBooksu vsebuje tudi veliko zanimivih virov in primerov za programiranje F #.
  • Expert F # 4.0, ki ga izvajajo Syme, Granicz in Cisternino, je izčrpen vodnik po F # 4.0 s knjigo primerov aplikacij, konceptov, sintakse in funkcij F #.

Povzetek

Če ga uspešno opravite s pomočjo nekaterih zgoraj naštetih virov in vaj, boste zagotovo obvladali osnove programiranja F # in verjetno še veliko več.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me