Preberite več o programiranju Perl: Začnite s tem dinamičnim jezikom

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Uvod in zgodovina Perl

Perl je skriptni jezik, ki se pojavlja že od leta 1987. Medtem ko Perl dejansko ni akronim, je z njim povezanih nekaj “backronymov”, pri čemer je “Practical Extraction and Reporting Language” najpomembnejši. Kot interpretiran jezik ga ni treba sestaviti, lahko ga uporabljate neposredno pri pisanju skript Perl (datoteke .pl).

Prvotno ustvarjeno z namenom uporabe, da olajša obdelavo datotek v Unixu in postane tako imenovan “jezik lepila”, ki poudarja praktično uporabo in ima veliko moči za manipuliranje z besedilom.

Larry Wall je zasnoval in razvil jezik, izposojo iz vidikov C, skripta lupine, AWK in sed. Najbolj uporabna funkcija je njegova zmožnost, da zlahka uporablja regularne izraze pri manipuliranju besedila in razčlenjevanju strun. To ji je dalo naklonjenost, da je “švicarska vojska motorna žaga skriptnih jezikov.” Ima zelo velik vpliv jezika C na način, kako se ukvarja s spremenljivkami, izrazi, nadzornimi strukturami in podprogrami, vendar je tudi v marsičem drugače..

Perl doda, da je tako edinstvena funkcionalnost programiranja lupin in manipulacije z besedilom. Na kolidžu je Larry Wall študiral jezikoslovje in računalništvo ter si ustvaril svojo lastno smer, ki jo je imenoval “naravni in umetni jeziki”. To se zelo odraža v tem, kako vidi Perl, ki navaja „spremenljivke, funkcije in pripomočke“ kot „samostalnike, glagole in označevalce“. “

Za sam manipuliranje besedila v izrazu je znotraj jezika zelo pomembna uporaba znakov. Znak “@” označuje in matriko, medtem ko skalarji uporabljajo $, heše pa%.

Zakaj se učiti Perl? Katere so alternative?

Perl je povabljen zaradi svoje bližine za manipuliranje z besedilom in je opisan kot tesneje povezan z naravnim človeškim jezikom kot drugi. Perl je bil izredno uporaben za pisanje scenarijev CGI v zgodnjem komercialnem obdobju interneta v poznih devetdesetih in začetku 2000-ih. Od takrat so Python, Ruby, PHP, .NET in JAVA ter v zadnjem času tudi NodeJS postali bolj konkurenčni za uporabo v splošni kodi spletnega strežnika. V čem je Perl 5 še vedno odličen, lahko povzamemo kot:

 • Data Mining & Analiza besedila – s Perlovimi velikimi zmogljivostmi Regex lahko preprosto razvrsti besedilo in je zato uporaben pri obdelavi besedilnih dokumentov.
 • UNIX sistemska administracija – lahko zažene skripte za preverjanje sistemov, preimenovanje in upravljanje sistemskih dnevnikov, usmerjanje toka ustvarjenih datotek.
 • Mrežna izdelava prototipov & Varnost – mnogi mrežni inženirji so vstopili v svojo kariero, ko je bil Perl zelo priljubljen, večina varnostnih strokovnjakov pa pozna Perl, dobro je za “skiciranje” omrežij & načrtovanje varnosti. Sposobnost manipuliranja z besedilom je odlična za šifriranje.
 • Upravljanje katalogov v znanosti – seznam težkih raziskovalnih področij mora imeti način za hitro spreminjanje tisočih elementov, bodisi na seznamu besedil, nabora datotek ali informacij v bazi podatkov. Perl lahko pomaga pri tem postopku, je odličen način za reševanje številnih konvencij o katalogizaciji.
 • Naslednji spletni sistemi & Intraneti – dolgo stoji orodja, ki jih je težko nadomestiti. To ni močna noga, ki bi jo lahko obesili, vendar si jo zasluži omemba.

Med Perlom in Pythonom je prišlo tudi do neke vrste “grozovite tekme”. Z začetkom 2000-ih je Python začel postati bolj priljubljen scenaristični jezik na univerzah in se je prelil v industrijo. Python je morda mlajši, vendar je predmetno usmerjen in od sredine leta 2000 njegova uporaba iz leta v leto stalno narašča. Oglejte si indeks PYPL. To ne pomeni, da je Perl postal manj uporaben, le da se je vrnil v prvotno predvideno uporabo in nikoli ne bi smel biti edini jezik interneta. Čas je pomemben in v času zgodnje potrošniške internetne ere je Perl izstrelil v uporabno orodje za spletno programiranje.

Dobri viri za učenje Perl

Najprej je priporočljivo, da se seznanite s pojmi in namenom jezika Perl, kar je morda najlažje, če si ogledate nekaj videoposnetkov Larryja Wall-a in razloži, zakaj je ustvaril jezik, kako deluje in zakaj ga imajo ljudje radi.

Video posnetki Uvod v pojme

 • Intervjuji s hekerji: Larry Wall – ustvarjalec Perla
 • Pomislite: Larry Wall – Zakaj je Perl podoben človeškemu jeziku
 • Hitri bajti: Python proti Perl

Video posnetki za programiranje v Perlu

 • Twit Coding 101 – Perl – Uvod
 • Twit kodiranje 101 – Perl RegEx iskanje in zamenjava
 • Edureka! – Perl Tutorial za začetnike

Spletni razredi

 • Naučite se Perl 5 tako, da to storite – Udemy
 • Osnove programiranja Perl – Alison.com
 • Video tečaji Perl & Usposabljanje – Lynda.com
 • Tečaj osnove Perl – virtualno podjetje za usposabljanje

Vadnice & Viri za branje na spletu

 • Učenje Perl na Perl.org
 • Naučite se Perla v približno 2 urah 30 minutah – qntm.org
 • Spletne vadnice za spletno stran za začetnike Perl
 • Materiali razreda MIT Perl

Forumi & Skupnosti

 • Mongoli Perl – skupine, ki se srečajo osebno
 • Perl IRC
 • Perl menihi
 • Forumi Perl Guruja

Knjige

Najboljše knjige najdete na današnji strani na knjigah Perl.org, kjer so knjige navedene in so na voljo povezave do več založnikov. Morda najpogosteje uporabljena knjiga izhaja iz serije O’Reilly, 6. izdajo najdete tukaj.

Kam od tu?

Izbira učenja in uporabe Perl je veščina, ki je zelo odvisna od primera uporabe, za katero je potreben. Na splošno ne bo edini jezik, ki ga uporabljate, ampak nekaj, kar se občasno potegne, da se spopade s posebnimi težavami pri urejanju besedila ali varnosti. Perlov vzpon in padec v industriji spletnega razvoja je bil posledica dejstva, da je bil ustvarjen, še preden je sploh obstajal splet, in dejstvo, da je tako dobro deloval za zgodnji razvoj spleta, je precej čudežno.

To je neverjetno robustno orodje, ki bi se ga morali zavedati vsi programerji v Unixu ali Linuxu. Še naprej bo dragocen zaradi svojega prvotnega predvidenega namena boljšega zapisovanja lupin, natančne nastavitve podatkov in manipulacije z besedilom..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me