Preberite več o CAPTCHA: Bots ni dovoljen. (Oprosti, Bots)

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.

CAPTCHA pomeni „Popolnoma avtomatiziran test javnega Turinga, ki pove računalnikom in ljudem.“

CAPTCHA obstajajo v takšni ali drugačni obliki od konca stoletja, z njimi pa se zagotavlja, da uporabniki interneta, ki izpolnjujejo obrazce na spletnih mestih – kot so kontaktni obrazci ali komentarji na spletnem dnevniku – resnično ljudje.

Botovi so programirani za samodejno izpolnjevanje obrazcev na spletnih mestih, ki se med drugim uporabljajo za ustvarjanje neželene pošte in zbiranje e-pošte. Brez CAPTCHA bi bila količina neželene pošte, ki jo ustvarijo roboti, še hujša, kot je.

Toda sami CAPTCHA so lahko zelo nadležni za uporabnike spletnih strani. Kopiranje besedila z nejasnih slik je kljub temu, da je preprosto, zamudno in dolgotrajno, upočasni postopek za uporabnike – in pogosto škodi konverzijam za lastnike spletnih strani.

Poleg tega CAPTCHA propadajo. Algoritmi postajajo pametnejši in Google trdi, da pametni AI zdaj lahko reši popačeno besedilo s 99,8-odstotno natančnostjo.

CAPTCHA različice

Kot takšno boste morda želeli uporabiti drugo vrsto CAPTCHA. Tu je nekaj možnosti, ki so vam na voljo.

 1. No CAPTCHA reCAPTCHA

  No CAPTCHA reCAPTCHA je Googlov izum, uveden pa je bil leta 2014, od takrat, ko je postal običajna spletna stran po vsem svetu.

  S tem je uporabniku predstavljeno potrditveno polje JavaScript, ki poleg njega piše: “Nisem robot.” Uporabnik preprosto klikne to potrditveno polje z miško in določi se, da je človek.

  To deluje na ideji, da se ljudje do botov obnašajo zelo različno. Bot je bolj verjetno, da bo potrdil polje desno na sredini, medtem ko človek običajno ne bo. S sledenjem gibanja miške lahko No CAPTCHA reCAPTCHA z neverjetno natančnostjo ugotovi, ali je uporabnik človek ali ne. (Poiščite več na Googlovem blogu.)

  Vendar to ni brezhibno. V primeru, da ne more ugotoviti, ali je uporabnik človek ali ne, bo še vedno zahteval, da vnesejo številko ali besedilo, kar ustvari frustrirajočo izkušnjo.

  Za mobilne naprave obstaja nekoliko drugačna metoda, pri kateri gibi miške ne sledijo. Uporabniki se namesto s klikom na potrditveno polje predstavijo s sliko (npr. Mačko) in prosijo, da izberejo vse slike iz naslednjega izbora, ki so povezani (npr. Vse mačke iz izbora slik živali).

  Ponovno je to zelo preprosta naloga za uporabnike, vendar se izkaže, da je težava za bote.

  Kaj točno Google počne s temi podatki, ugiba kdo. Morda ga uporablja za pomoč pri usposabljanju svoje aplikacije Google Photos za prepoznavanje slik na podlagi ključne besede ali za izboljšanje zemljevidov. Vsekakor je v zadnjih nekaj letih postala standardna vrsta CAPTCHA.

  Ugotovite, kako lahko dodate RECAPTURE na svoje spletno mesto v Googlovem vodniku.

 2. Nevidni reCAPTCHA

  Leta 2017 je Google napovedal posodobitev svojega reCAPTCHA No CAPTCHA v obliki nevidnega reCAPTCHA.

  Kot že ime pove, je to vrsta CAPTCHA, ki je za uporabnika popolnoma nevidna in ki od njih ne zahteva nikakršnega vnosa. Googlov cilj s tem je rešiti potrebo po kakršni koli interakciji uporabnika.

  Natančno ni jasno, kako deluje, toda ni polja, ki bi ga bilo treba odkljukati, besedila in nobene slike ne bi bilo mogoče ujemati.

  Namesto tega vključuje spremljanje, kako uporabniki komunicirajo s spletnim mestom, kar verjetno vključuje način, kako kliknejo gumbe, način premikanja miške in druge podatke, ki jih je Google zbral. Nato želi iz tega vedenja ugotoviti, ali je uporabnik robot ali ne.

  Čeprav je to še vedno v zgodnjih dneh, lahko pričakujete, da bo to postalo veliko bolj običajno, saj uporabniška izkušnja ne vpliva, kar ima koristi tudi za spletne uporabnike in lastnike spletnih strani.

  Poiščite vse podrobnosti o uporabi in prilagajanju v Googlovem priročniku.

 3. Preprosta matematična težava

  Večina ljudi pozna odgovor na preprosto matematično težavo, kot je “3 + 8.” Ko pa je taka težava predstavljena kot CAPTCHA, je za neželeno pošto težko preseči.

  Če postavite takšno vprašanje in zahtevate odgovor, lahko uporabniku zagotovite razmeroma gladko izkušnjo. Navsezadnje je potreben le sekundo ali dve, da uporabnik odgovori in ga vpiše v polje, kar zagotavlja osnovno, vendar dokaj učinkovito odvračanje od bot-a..

  Morda ni tako zapletena kot nekatere naprednejše rešitve, ki jih je uvedel Google, vendar je še vedno lahko učinkovita in ne vpliva na uporabniško izkušnjo bistveno.

  Obstajajo različne možnosti za uporabo takega CAPTCHA na vašem spletnem mestu. Če imate spletno mesto WordPress, obstaja vtičnik z imenom Math Captcha, ki ponuja izbiro osnovnih matematičnih težav, ki jih lahko dodate v obrazce in komentarje na spletnem dnevniku, s čimer boste učinkovito odstranili neželeno pošto.

  Vtičnik Captcha je tudi priljubljena možnost za izvajanje osnovne matematične težave.

  Če ne uporabljate WordPressa, lahko še vedno dodate matematično CAPTCHA na svoje spletno mesto s pomočjo HTML-ja. Sledite tem navodilom, da ga nastavite na svojem spletnem mestu.

 4. Preprosta težava z besedami

  Podobno kot matematični CAPTCHA, tudi ta možnost vključuje uporabo preproste besede z besedami, da zastraši bote, hkrati pa je človeku razumno enostavno rešiti.

  TextCaptcha je eno takšnih orodij, ki jih lahko uporabljate. Ponuja širok izbor besednih težav v različnih oblikah, vključno z:

  • Napišite eno besedo z velikimi črkami in vprašajte uporabnika, katera beseda je.

  • Napisati seznam treh besed in vprašati uporabnika za drugo.

  • Napišite seznam besed, od katerih je ena barva, nato uporabnika vprašajte, katera beseda je barva.

  Vse to so zelo preproste in celo nekoliko čudaške – kar lahko prinese koristi pri trženju vašega spletnega mesta, če ciljate na uporabnike, ki bi jim to težavo pomagali rešiti..

  To je tudi dobra možnost za slabovidne uporabnike, ki imajo lahko težave z drugimi vrstami CAPTCHA.

  Vendar te težave z besedami niso neumne in jih boti še vedno lahko rešijo. In ko bodo boti postali pametnejši, se bo na ta način težje znebiti neželene pošte.

 5. Metoda medu

  Metoda Honeypot CAPTCHA je priljubljena, ker ne vključuje nobene interakcije s strani uporabnika, kar pomeni, da uporabniška izkušnja ne vpliva.

  Namesto tega bote trike opiše s preprosto, a pametno tehniko. To vključuje uporabo skritih polj na spletni strani, ki jih človeški obiskovalci ne morejo videti.

  Ker so boti pogosto programirani tako, da samodejno izpolnijo vsa polja, bodo izpolnili polje, ki ga človeški obiskovalci ne morejo videti, s čimer potrdijo, da so botovi.

  To je odlična možnost, saj preprečuje, da bi se uporabnik kakorkoli motil. Svoje poslovanje nadaljujejo neprekinjeno, zaradi česar se razlikujejo od večine drugih CAPTCHA.

  Niso pa varne. Nekateri brskalniki, kot so obrazci za samodejno izpolnjevanje Safari in nekateri boti, so dovolj pametni, da se izognejo temu triku.

  Če želite izvajati tehniko Honeypot, morate preprosto dodati skrito polje v obrazec, ki ga zaščitite pred neželeno pošto. Polju lahko daste poljubno ime. Nato s pomočjo CSS dodajte pravilo “display: none” in to bo skrilo pred človeškimi obiskovalci.

  Če pride v prijavi, ki je izpolnila skriti obrazec, kot tudi ostali obrazci, boste takoj vedeli, da ga je izpolnil bot.

 6. Prijava v družabni račun

  Več spletnih mest zdaj uporabnikom ponuja možnost, da se prijavijo z njihovimi socialnimi računi in to bi lahko bila dobra možnost za vaše spletno mesto.

  Namesto da od uporabnikov zahtevate, da ustvarijo uporabniško ime in geslo, jim lahko dovolite, da preprosto uporabijo svoj Facebook ali Google račun, da se v nekaj klikih prijavijo, ne da bi morali vnesti kakršne koli podatke in preveriti prijavo. Drugo priljubljeno orodje je Disqus za komentarje na spletnem dnevniku.

  Vsi ti zagotavljajo obrambo pred boti, saj morajo imeti ljudje za svoj račun še en račun, vezan na njihovo ime.

  Čeprav to postaja vse pogostejše, CAPTCHA ni popolna zamenjava. Uporablja se predvsem za prihranitev uporabniškega časa pri prijavi na spletno mesto ali v komentarju na spletnem dnevniku. Običajno se ne uporablja pri pošiljanju sporočila preko kontaktnega obrazca.

  Čeprav je to hitro in enostavno, bodo nekateri uporabniki zaskrbljeni zaradi povezave svojih družabnih spletnih mest z novim spletnim mestom, ki ga še ne poznajo, kar bi utegnilo biti neuporabno.

  Če želite na svoje spletno mesto dodati Facebook prijavo, boste morali na Facebooku ustvariti račun razvijalcev in ustvariti aplikacijo po navodilih. Preberite vodnik, če želite izvedeti, kako.

  Ugotovite, kako vključiti Googlovo prijavo s tem Googlovim vodnikom.

 7. Samozavestna Captcha

  Confident Captcha je še ena podoba CAPTCHA, ki jo je razvil Confident Technologies in trdi, da ima 96-odstotno stopnjo reševanja.

  CAPTCHA deluje tako, da predstavi izbor slik in nato pozove uporabnika, da izvede navodilo (npr. Vključi eno sliko klobuka med druge slike in nato predstavi izziv: “Kliknite na klobuk.”)

  Ena od ključnih razlik s tem CAPTCHA je, da ga lahko lastniki spletnih strani zaslužijo in zaslužijo z oglaševanjem s CAPTCHA, kar frustrirajočo potrebo spremeni v način zaslužka.

 8. Časovna CAPTCHA

  Časovni CAPTCHA delujejo na preprostem principu. Ta sistem preprosto krat, koliko časa traja, da uporabnik izpolni obrazec, in na podlagi tega lahko presodi, ali je uporabnik človek ali bot.

  To deluje tako, da se ponavadi boti takoj izpolnijo obrazce, medtem ko ljudje običajno potrebujejo nekaj sekund, da vnesejo potrebne podatke. Zato je razmeroma enostavno ugotoviti, ali se uporablja bot.

  Če uporabljate WordPress, lahko v tem priročniku ugotovite, kako implementirati časovni zajem.

 9. Biometrija

  Ko se tehnologija izboljšuje, se bodo verjetno razvile nove vrste CAPTCHA in ena od teh bi lahko nastala v obliki biometrije.

  Na primer, zdaj prihaja več pametnih telefonov in prenosnikov z vgrajenimi senzorji prstnih odtisov. Te se trenutno uporabljajo v različnih situacijah, ko mora uporabnik potrditi svojo identiteto, na primer, ko opravi nakup, se znebi potrebe po geslih.

  Čeprav se prstni odtisi še ne uporabljajo kot CAPTCHA, je enostavno opaziti, kako bi lahko biometrija ljudem postala standardni način, da dokažejo, da so tisti, za katere pravijo, da so v prihodnosti..

  Tako bodo lahko skenerji prstnih odtisov (in obrazni bralniki, kakršen je bil iPhone X) nekega dne prevzeli od CAPTCHA, ki jih uporabljamo danes.

Katera različica je najboljša za vaše spletno mesto?

Kot lahko vidite, je na voljo veliko različic CAPTCHA. Torej, kateri je pravi za vašo spletno stran?

Gamificirana različica je morda idealna za vašo blagovno znamko. Toda raje se držite varnejše možnosti in uporabite Googlov No CAPTCHA reCAPTCHA, ki ga spletni uporabniki vedno pogosteje vidijo.

Če se bo nevidni reCAPTCHA izkazal za učinkovitega, bi to lahko postalo standard za večino spletnih mest, ker ne ustvarja nobenih trenj z uporabniki.

Morda boste želeli preizkusiti nekaj možnosti na svojem spletnem mestu. Svoje stranke lahko celo vprašate za povratne informacije, če želite izvedeti, katera možnost bi jim bila bolj všeč, kar bi vam lahko pomagalo, da se odločite za pravo CAPTCHA za vaše podjetje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me