Pojdi (Golang) programiranje: Začnite s naslednikom C

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Programski jezik Go, znan tudi kot golang, je Google ustvaril leta 2007 za sistemsko programiranje. Je odprtokodni programski jezik, ki temelji na sistemu C, vendar je zasnovan tako, da je bolj jedrnat in varen.

Čeprav je bil prvotno zasnovan za programiranje sistemov, je Go postal vedno bolj priljubljen pri razvoju spletnih aplikacij in ga lahko najdemo v številnih odprtokodnih in komercialnih programskih programih.

Nekatera opazna podjetja, ki v svojih aplikacijah uporabljajo Go, vključujejo Google, Dropbox, CloudOS, MongoDB in Uber.

Go Language Basics

Go je bil poleg C zasnovan na več jezikih: Pascal, Modula, Oberon, Newsqueak in Limbo. Kljub tem vplivom pa je Go popolnoma edinstven jezik, zasnovan posebej glede na potrebe programerjev, da bi bilo programiranje lažje in učinkovitejše.

Gre za tradicionalno sestavljen, objektno orientiran, funkcionalen jezik, ki odlikuje statično tipkanje, odvoz smeti, sočasnost, varnost pomnilnika in velika berljivost. Nekatere glavne prednosti Go vključujejo:

 • Jedrnato, preprosto sintakso.
 • Izredno hitri časi sestavljanja.
 • Sposobnost razdelitve rutinskih niti na pod niti, kar omogoča visoko stopnjo sočasnosti.
 • Vgrajena podpora za strune in zemljevide.
 • Funkcije so prvovrstni predmeti.
 • Go vključuje ogromno standardno knjižnico, vključno z lastnim vgrajenim spletnim strežnikom.
 • Jezik podpira večino glavnih operacijskih sistemov in računalniške strojne opreme.

Primer

Tukaj je precej osnovni “Pozdravljeni svet!” program, ki prikazuje, kako izgleda Go kot C in C ++:

glavni paket
uvoz "fmt"

func main () {
var st = "zdravo"
var st2 = "Svet"
fmt.Println (st + " " + st2 + "!")
}

Zgodovina

Programski jezik Go so zasnovali trije Googlovi inženirji: Robert Griesemer, Rob Pike in Ken Thompson, da bi poskušali vključiti najboljše dele mnogih skupnih jezikov, medtem ko so rešili številne težave, ki so bile identificirane s temi jeziki.

Zlasti trije so želeli odstraniti številne zaplete C++.

Jezik Go je bil prvič javno objavljen leta 2009. Takrat je bil prevajalnik Google Go izdan kot odprtokodno razvojno okolje, ki je na voljo za naprave Linux, OS X, Windows, BSD in Unix. Leta 2015 so bile izdane tudi mobilne različice programske opreme.

Spletni viri

Kot vse, kar je povezano z Googlom, je tudi Go hitro razvil zelo aktivno in zvest skupnost uporabnikov.

Obstaja veliko izkušenih programerjev Go več kot pripravljenih, da ponudijo nasvete in celo mentorja tistim, ki šele začnejo. In za uveljavljene razvijalce Go obstaja veliko spletnih mest, kjer lahko delite svoje ideje, iščete nove perspektive in se učite iz izkušenj drugih.

 • GoUserGroups
  : ta vir Github vsebuje obsežen seznam skupin programov Go po vsem svetu s povezavami do njihovih spletnih mest.
 • Pojdi na Wiki
  : ki ga vzdržujejo člani programske skupnosti Go, ta Wiki zajema uvodne koncepte razvoja Go in napredne programske tehnike. Ima tudi veliko zbirko povezav do dodatnih virov in specializiranih spletnih mest Go Wiki.
 • Pojdi Forum: to je zelo aktivna diskusijska skupina za programerje Go.
 • Ženske, ki gredo: to spletno mesto zbira kontaktne podatke za spletne in lokalne skupine, posebej za ženske, ki študirajo v programu Go (ali se želijo naučiti). Na njej je vse večji seznam lokalnih skupin za srečanja, vire Twitterja, Facebook skupine in forume Slack.

Knjige

Kljub relativno novim programskim jezikom je na spletu na voljo več knjig.

Mnoge od teh knjig prevzemajo predhodno znanje o programiranju in se namesto da poučujejo osnovne programske spretnosti, osredotočajo na edinstvene lastnosti Go.

Večina knjig se osredotoča na strojno programiranje, prvotni namen Go, vendar je bilo objavljenih več novejših knjig s poudarkom na spletnem programiranju.

 • Programski jezik Go Alana Donovana in Briana Kernighan: ta knjiga predvideva nekaj predhodnega znanja programiranja, vendar ne s katerim koli določenim jezikom. Zajema osnovne koncepte, strukturne elemente, sočasnost in napredne funkcije programiranja. Poleg lekcij knjiga vključuje na stotine kodnih primerov in vaje.
 • Pojdite v akcijo Kennedyja, Ketelsena in St Martina: ta knjiga je zasnovana za izkušene razvijalce, in sicer s praktičnim pristopom, ki bralca vodi skozi razvoj več resničnih aplikacij za omrežne strežnike in spletna mesta.
 • Izravnajte svoje spletne aplikacije s programom Go by Mal Curtis: Kot že ime pove, je ta knjiga posebej osredotočena na spletni razvoj. Predpostavlja tudi predhodno znanje vsaj osnovnih programskih konceptov in uči Go kot sredstvo za boljše, hitrejše programiranje s poudarkom na učinkovitih in učinkovitih strategijah kodiranja.
 • Mastering Go Web Services avtorja Nathana Kozyre: za trenutne spletne programerje, ki že imajo nekaj izkušenj z Go, je ta knjiga zasnovana tako, da vaš razvoj dvigne na naslednjo stopnjo. Uporablja Go za uporabo naprednih programskih konceptov, kot so prakse RESTful, oblikovanje API-ja, uporaba vmesne programske opreme, uporaba uprizoritvenih in razvojnih okolij ter varnost spletnih storitev.

Vadnice

Medtem ko je večina programskih knjig Go napisanih za izkušene programerje, je na voljo veliko spletnih vadnic tako za sezonske razvijalce kot za zelene programerje.

Številne vaje vključujejo tudi spletne prevajalnike, tako da lahko dijaki preizkusijo svojo kodo.

 • Ogled go: ta interaktivna vadnica uporablja vrsto diapozitivov in vaj za predstavitev osnovnih pojmov Go. S pomočjo vgrajenega prevajalnika lahko študenti preizkusijo svojo kodo. Na naprednih konceptih programiranja ne boste našli veliko, vendar je to dober način, da se zmočite.
 • Navodila za velikost bajtov Golang Vadnice: ta serija Github vsebuje vadnice in videoposnetke YouTube o več vidikih programiranja Go, vključno z koraki namestitve Mac, paketi, sintakso, nizi in še več.
 • Igrišče Go: Če želite preizkusiti nekaj novega kodiranja Go in morda dobiti povratne informacije za izboljšave, je to še tisto. Ta spletni prevajalnik vam omogoča, da napišete kodo, jo zaženete in jo celo delite s skupnostjo Golang.org.
 • Naučimo se programirati v programu Go: ta kratka, hitra serija video tutorial zajema osnovne koncepte programiranja za začetnike s poudarkom na Go.

Zaključek

Go ni prvi poskus rešitve kompleksnosti C in C ++ – niti ne bo zadnji.

Ker pa ima za seboj moč Google in je brezplačno na voljo na skoraj vseh računalniških platformah, je dobra alternativa za vse, ki se želijo naučiti tradicionalnega jezika, vendar z Googlovim lahkoto.

Njegova uporabnost pri programiranju sistemov in spletnih aplikacijah, skupaj z zelo enostavno učenje sintakse, postane privlačen jezik tako za izkušene razvijalce kot za nove programerje..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me