Naučite se programiranja Delphi: Sestavite kompaktne aplikacije

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Delphi, uradno znan kot Embarcadero Delphi, je lastniški programerski jezik in komplet za razvoj programske opreme (SDK) podjetja Embarcadero Technologies.

Uporablja se predvsem za izdelavo aplikacij za Windows, lahko pa ga uporabljate tudi za izdelavo namiznih, mobilnih, spletnih in konzoloških aplikacij za delovanje v operacijskih sistemih OS X, iOS in Android..

Delphi se distribuira skupaj s C ++ Builderjem kot del profesionalnega integriranega razvojnega okolja (IDE), imenovanega RAD Studio.

RAD Studio pakira Delphi in vrsto drugih orodij za razvoj programske opreme, vključno z urejevalnikom kod z vgrajenim dokončanjem kode in preverjanjem napak, integriranim razhroščevalnikom, podporo za različne vrste nadzora virov in še veliko več.

Kaj je Delphi?

Delphi je močno tipkan programski jezik na visoki ravni, ki temelji na objektnem pascalu, ki podpira objektno usmerjeno programiranje. Vključuje lahko tudi kodo, zapisano v sestavi in ​​druge jezike nizkega nivoja, kar omogoča Delphi posredni dostop do strojne strojne opreme.

Njegova glavna moč je, da se neverjetno hitro sestavi, kar pomeni, da je mogoče programe Delphi z razmeroma veliko kodno bazo sestaviti in zagnati na računalniku z omejenimi viri.

Razvoj Delphija je sčasoma vedno poudarjal združljivo sposobnost za nazaj. Vendar popolna združljivost za nazaj ni bila ohranjena zaradi dodajanja funkcij za prekinitev združljivosti v novejših jezikovnih različicah.

Zgodovina Delphija

Delphi je razvila Borland Software Corporation kot naslednik Turbo Pascala. Ander Hejlsberg, prvotni razvijalec Turbo Pascal, je služil kot glavni arhitekt za razvoj Delphija, ki je bil prvotno izdan leta 1995 kot orodje za gradnjo aplikacij za Windows.

Borland je Delphi razvil skozi leto 2006 in takrat se je podjetje odločilo za prodajo Delphija in številnih drugih programskih izdelkov, da bi preusmerilo novo smer podjetja.

Primernega kupca ni bilo dovolj hitro in Borland se je, namesto da bi prodajal Delphi takoj, prodajal Delphi in še nekaj drugih izdelkov v novo ustanovljeno hčerinsko družbo CodeGear.

Leta 2008 je CodeGear kupila družba Embarcadero Technologies, ki jo je kasneje tudi Idera leta 2015 pridobila. Vendar se je Idera odločila, da bo blagovno znamko Embarcadero obdržala in Embarcadero Delphi še vedno aktivno podpira in razvija.

Ime izvora

Ime Delphi ima edinstven izvor. Ime je skoval razvijalec Borlanda Danny Thorpe. Sprva naj bi bil Delphi le začasno kodno ime projekta, ki bi nadomestil Turbo Pascal.

Ideja za ime je nastala iz grškega mita o Pitiji, ki je bil splošno znan kot Delphijev orak.

Ker naj bi projekt uporabili za izdelavo številnih aplikacij, ki so povezane z bazo podatkov Oracle, je bilo projekt smiselno imenovati le Delphi. Konec koncev: “Če želite govoriti z Oracle, pojdite na Delphi.”

Medtem ko je bilo ime Delphi pametno in izvirno, je vodstvo Borlanda radi uporabilo nekaj bolj opisnega kot uradno ime in se naselilo na Borland AppBuilder.

Vendar je bil Novel AppBuilder izdan, tik preden sta bila Borland AppBuilder in Borland v zadnjem trenutku prisiljena z novim imenom, kodno ime Delphi pa je bilo povzdignjeno v status uradnega imena.

Trenutni status

Delphi je v zelo aktivnem razvoju. Nove različice IDE se izdajo približno vsakih šest mesecev, podpora za novo platformo pa se običajno doda pri vsaki drugi izdaji.

Embarcadero objavi posodobitev načrta izdelka vsakih šest mesecev s presenetljivo natančno razlago načrtovanih dodatkov za funkcije, ki jih je treba vključiti v prihodnje različice programske opreme.

Viri

Če se želite naučiti Delphija, vam lahko to pomaga veliko vadnic in besedil. Za začetek smo opredelili pet najboljših brezplačnih spletnih virov in pet najbolje pregledanih knjig.

Brezplačni spletni videoposnetki in vaje

Spletno mesto Embarcadero Technologies Community ustvari spletni dnevnik, v katerem so objavljene novice o izdelkih in vadnice za vse izdelke Embarcadero.

Zlasti poiščite članke Pawelja Glowackija, ki se osredotočajo na programiranje Delphi, in članke Marca Cantuja, ki običajno piše o hitrem razvoju aplikacij in prav tako objavlja redno pregledovanje pomembnih objav v blogih iz vsega sveta Delphi in Embarcadero.

Delphi Basics povezuje različne vadnice, ki so namenjene začetnikom Delphija, pa tudi uporabno referenco knjižnice. Oblika spletnega mesta je nekoliko zastarela, vendar so informacije, ki jih vsebuje, še vedno trdne in uporabne.

LearnDelphi.tv, ki ga producira Alister Christie, ponuja več kot sto brezplačnih poučnih videov o Delphiju. Videoposnetki so večinoma samostojne narave in se ne gradijo drug na drugem, vendar pa zagotavljajo veliko uporabnih informacij, ki jih je enostavno prebaviti..

LearnDelphi.net je bilo spletno mesto, ki je ponujalo niz brezplačnih videoposnetkov za študente Delphi. Spletno mesto ni več na voljo, vendar so vsi videoposnetki še vedno na voljo na YouTubu, organizirani v dva seznama predvajanja: Learn Delphi 2010 – Osnove in Learn Delphi 7 – Uvod.

Vodič za programiranje Delphi za začetnike je brezplačni spletni tečaj, namenjen začetnikom programerjem in organiziran v 18 poglavij.

Objavljeno je na platformi About.com na delphi.about.com, kjer boste našli veliko dodatnih objav v spletnem dnevniku in vadnice, ki vam bodo pomagale na poti izobraževanja v Delphiju.

Knjige

Obstaja veliko knjig Delphi. Vendar pa je teh pet relativno nedavnih publikacij, ki so si prislužile preudarne ocene programske skupnosti Delphi:

  • Kodiranje v Delphiju (2014) avtorja Nick Hodges temelji na učenju pisanja odlične kode Delphi. Ne porabi veliko časa za vprašanja IDE, ampak se na splošno osredotoča na pisanje kode.
  • Več kodiranja v Delphiju (2015) avtorja Nick Hodges temelji na konceptih, predstavljenih v kodiranju v Delfih, da bi razvijalcem pomagali kar najbolje izkoristiti svojo kodo Delphi.
  • Delphi Cookbook, 2. izdaja (2016) Daniele Teti je besedilo, usmerjeno v programerje iz Delphija, ki imajo nekaj pasovnih izkušenj in želijo praktične informacije o hitri gradnji aplikacij za več platform.
  • John Kouraklis MVVM in Delphi (2016) je besedilo za izkušene razvijalce Delphija, ki želijo sestaviti sodobne aplikacije za sisteme Windows na podlagi paradigme Model View ViewModel.
  • Marco Cantu Object Pascal Handbook (2015) je priročnik programskega jezika Delphi, ki ga je napisal priznani strokovnjak za Delphi.

Povzetek

Delphi je programski jezik na visoki ravni, ki ga distribuira Embarcadero Technologies kot del RAD Studio, IDE za profesionalne razvijalce. Uporablja se predvsem za izdelavo aplikacij za sisteme Windows, vendar se lahko uporablja za gradnjo aplikacij za različne operacijske sisteme.

Delphi je zrel izdelek, ki obstaja že več kot 20 let, vendar se še vedno aktivno razvija, jezikom se redno dodajajo nove funkcije.

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodnikov, vadnic in infografik, povezanih s kodiranjem in razvojem:

  • Viri za razvijalce C ++: v tem članku se boste seznanili z enim od najbolj priljubljenih objektno usmerjenih programskih jezikov.
  • F # Programiranje: spoznajte enega od novejših programskih jezikov .NET.
  • Zgodovina iskalnikov: v zadnjih dveh desetletjih so iskalniki daleč. Izvedite vse o njihovi dolgi zgodovini.

Katere kode bi se morali naučiti?

Zmeden, v kateri programski jezik se morate naučiti kodirati? Oglejte si našo infografiko. Kakšno kodo bi se morali naučiti?

Ne samo da razpravlja o različnih vidikih jezikov, temveč odgovarja na pomembna vprašanja, kot so: “Koliko denarja bom zaslužil za programiranje Java?”

Katere kode bi se morali naučiti?
Katere kode bi se morali naučiti?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me