Naučite se IDL programiranja za vizualizacijo podatkov s

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


IDL ali Interaktivni jezik podatkov je računalniški programski jezik, ki se uporablja predvsem za analizo podatkov in vizualizacijo podatkov. Čeprav se je prvič pojavila leta 1977 (korenine segajo še dlje) in je po svojem obsegu nekoliko strokovnjak, ostaja pomemben jezik štirideset let naprej.

IDL je še vedno v aktivnem razvoju in se veliko uporablja v vesoljski znanosti – tudi pri večjih raziskavah podatkov, ki jih izvajata NASA in Evropska vesoljska agencija.

Zgodovina IDL

Trenutna uporabnost IDL-a pri vesoljsko naravnani analizi podatkov je v veliki meri posledica njegove zasnove in zgodovine. V 70. letih prejšnjega stoletja je David Stern delal na univerzi v Koloradu v Boulderju v laboratoriju za atmosfero in vesoljsko fiziko (LASP).

Tam se je začel ukvarjati z oblikovanjem načinov, ki bodo omogočili znanstvenikom in drugim raziskovalcem, da sami preizkušajo hipoteze in analizirajo podatke, ne da bi privabili računalniške programerje, da bi razvili posebne namene.

Prvi poskus tega je bil program za PDP-12, imenovan Rufus. PDP ali programirani procesor podatkov je bil nekakšen proto-računalnik, ki se uporablja za različne naloge analize podatkov.

Rufus še ni bil jezik, le računski program, napisan v Fortranu. Rufus se je razvil skupaj z različnimi potrebami na LASP, vključno z različico, ki se uporablja za analizo podatkov iz Marinerjevih misij na Mars.

Delo na Rufusu je na koncu pripeljalo do popolnega programskega jezika, imenovanega SOL. Ta je bil zasnovan za delovanje na PDP-8 (enaka različica PDP, ki se uporablja za Marinerjevo delo) in je bil v sintaksi in slogu zelo podoben Fortranu.

David Stern je ustanovil podjetje, ki se je imenovalo Research Systems Inc (RSI), da bi komercializiralo delo, ki se je začelo na Rufusu. Prvi izdelek RSI je bil Interaktivni jezik podatkov, zasnovan za delovanje na PDP-11.

Prva stranka RSI je bila NASA. Kasnejše različice, napisane za platformo VAX / VMS, so sprejeli drugi pomembni akterji v vesoljski in astronomski industriji, vključno z Nacionalnim centrom za atmosferske raziskave (NCAR), Univerzo v Michiganu, Univerzo v Koloradu in Naval Research Laboratory.

Z naraščanjem računalnikov za splošno rabo je RSI preusmeril fokus razvoja IDL-ja iz VAX / VMS na Unix. To je zahtevalo prepisovanje v C in ta prepisana različica je “genetski prednik” jezika, ki se trenutno uporablja. Vendar jezik komajda ostaja statičen.

Ker se je tehnologija spreminjala, so bile v IDL sprejete številne nove funkcije. Na primer, v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so bili uvedeni grafični uporabniški vmesniki, ki temeljijo na dogodkih (GUI).

V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja so bile uvedene tako spletne storitve kot objektno usmerjeno programiranje. Jezik je trenutno (od tega pisanja) v različici 8.5 in je na voljo na vseh glavnih platformah in operacijskih sistemih.

RSI je nekajkrat spremenil lastnike, vključno s kratkim obdobjem, ko je bil v lasti Eastman Kodak (filmska družba).

Družba je spremenila imena v Exelis Visual Information Solutions, ki je bila podružnica Exelisa ITT v 100-odstotni lasti. Exelis je kupila korporacija Harris leta 2015. David Stern se ne ukvarja več z razvojem.

IDL je bil uporabljen v številnih pomembnih projektih, povezanih z astronomijo. Uporabljali so ga za obdelavo posnetkov Halleyjevega kometa, ki ga je posnela vesoljska ladja Giotto Evropske vesoljske agencije, uporabljali pa so ga tudi za diagnosticiranje težav s teleskopom Hubble.

O jeziku

IDL je dinamično tipiziran vektorski jezik s sintakso, podobno Fortranu. Še posebej spreten je pri obravnavi nizov in matric. Jezik ponuja orodja za matematično analizo in – kar je najbolj pomembno – za vizualizacijo podatkov.

Druge značilnosti jezika vključujejo:

 • Ločene prostore imen za spremenljivke, funkcije in postopke
 • Funkcije in postopki z več niti
 • Argumenti funkcije so posredovani s sklicevanjem
 • Imenovani parametri, ki se imenujejo ključne besede, ki jih posredujemo po referencah
 • Dedovanje poimenovanih parametrov v ugnezdeni rutini c

  vse;

 • Običajne blok izjave in sistemske spremenljivke, ki delijo spremenljivke med ločene rutine
 • Osnovna oblika objektno usmerjenega programiranja
 • Vztrajna svetovna kopica spremenljivk kazalca in predmeta
 • Sestavljeni tipi podatkov, kot so znakovni nizi, matriki homogenega tipa, seznami, hash tabele in enostavne (nehierarhične) strukture zapisov mešanih vrst podatkov.

Viri

Spletni viri

 • Knjižnica IDL JHU / APL / S1R: knjižnica z več kot 600 splošnimi astronomijskimi rutinami za IDL.
 • Knjižnica IDL Craig Markwardt: rutine in vadnice.
 • Naučite se IDL: zbiranje rutin in učnih virov, ki jih vzdržuje profesor na Teksasu A&Univerza M, ki je napisala več knjig o jeziku.
 • Coyote’s Guide to IDL programiranje: eden najboljših spletnih virov informacij o IDL; skoraj v celoti delo enega samega strokovnjaka za IDL in navdušenca.
 • Slugov vodnik po IDL: poenostavljena razlaga konceptov IDL za študente.
 • Robbiejevo IDL programiranje: nekoliko neurejena zbirka osebnih projektov in orodij za IDL.
 • MichaelGalloy.com: blog o razvoju IDL avtorja Modern IDL.
 • Programi IDL Roba Dimea: še ena osebna zbirka orodij razvijalca IDL.

Orodja

 • Idlwave: urejanje IDL Emacs in način lupine
 • Motley IDL knjižnica: zbirka rutin več razredov Objektna grafika, osnovni razred za aplikacije widget in več vgrajenih aplikacij, funkcije, ki olajšajo predstavitev pomanjšanih podatkov na oseh, razrede za dostop do datotek netCDF in več uporabnih rutin..
 • TeXtoIDL: zbirka rutin, ki olajša uporabo grških črk, naročnin in nadkriptov pri izdelavi nalepk za parcele v IDL.

Izvedbe

Kanonično izvajanje IDL zdaj upravlja Harris Corporation in ga najdete na njihovi spletni strani.

Obstajata dve možnosti odprte kode:

 • Jezik podatkov GDU
 • Fawlty Language.

Knjige o IDL

 • Uvod v programiranje z IDL: Interaktivni jezik podatkov Kenneth Bowman: odlično uvodno besedilo, primerno tudi za ljudi z malo izkušenj s programiranjem kakršne koli vrste.
 • Praktično IDL programiranje Liama ​​Gumleyja: zelo jasen in preprost pogled na gradnjo resničnih programov IDL za reševanje dejanskih težav.
 • Objektno usmerjeno programiranje z IDL Ronn Kling: OOP je bila v IDL dodana v poznih devetdesetih. To je bilo že dolgo nazaj, vendar se je kultura uporabe jezika imela že 20 let. Še danes veliko programov IDL ne uporablja OOP tehnik. Ta knjiga, ki za začetek ne potrebuje poznavanja konceptov OPP, prikazuje, kako uporabiti objektno usmerjeno programsko metodologijo v IDL.
 • Razvoj aplikacij z IDL Ronn Kling: ta knjiga premakne razvijalca IDL iz ad-hoc programiranja za posebne naloge analize v gradnjo aplikacij v celotnem obsegu v jeziku.

Ne sme se mešati s …

IDL pomeni tudi jezik za določitev vmesnika. To ni določen jezik, ampak je opis določene vrste jezikovnih funkcij.

IDL-ji so jeziki s specifikacijami, ki se uporabljajo za zasnovo interakcije med dvema programskima sistemoma na neodvisno od jezika. Obstaja več jezikov za določitev vmesnika.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me