MS Windows: Ta operacijski sistem ureja svet namizja, vendar je treba še kaj naučiti

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


MS-Windows je grafični uporabniški vmesnik (GUI), ki ga je razvila in tržila korporacija Microsoft. Pogosteje imenovan zgolj Windows, predstavlja družino grafičnih operacijskih sistemov, ki so se uveljavili v poznih osemdesetih in začetku devetdesetih let. Ne bi bilo preveč pretiravanja, če bi nakazovali, da je razvoj sistema Microsoft Windows pripomogel k revoluciji osebnega računalnika in ocenjujejo, da danes skoraj 90% vseh komercialnih računalniških naprav vodi neko obliko operacijskega sistema Windows.

Od ukazne vrstice do grafičnega vmesnika

Pred razvojem grafičnega uporabniškega vmesnika so se osebni računalniki za vse operacije zanašali na operacijske sisteme z enim uporabnikom / enim uporabnikom, ki uporabljajo osnovni vmesnik ukazne vrstice (CLI). Odličen primer je MS-DOS, še en Microsoftov izdelek, ki še danes vidi storitev, ki podpira operacije v ozadju za številne aplikacije Windows. Uporabniki CLI-ja so morali vnašati besedilne ukaze za vse operacije, kar sicer ni bilo posebej prijazno uporabnikom (zlasti za tiste z omejenimi računalniškimi znanji). Razvoj grafičnega uporabniškega vmesnika je vse to spremenil.

Zgodovina

Leta 1983 sta Bill Gates in Paul Allen napovedala razvoj Microsoftovega prvega Microsoftovega operacijskega sistema. Sistem, ki je bil prvotno označen z »Upravljalnik vmesnikov«, je postavil temelje za to, kaj bi postalo Windows, ki določa funkcije – spustne menije, drsne vrstice, pogovorna okna, uporabniku prijazne ikone in seveda vseprisotna okna operacijskega sistema. Leta 1985 je Windows 1.0 doživel splošno izdajo in hitro so ji sledili poznejši zagoni sistemov Windows 2.0 in 3.0. V tem trenutku je bil operacijski sistem Windows predvsem grafična lupina, ki je tekla na vrhu MS-DOS. Microsoft bi nadaljeval z razvijanjem te zgodnje različice sistema Windows, ki je v različici 3.1 uvedel napredek v virtualnem pomnilniku in gonilnikih naprav.

Naslednji velik napredek v operacijskem sistemu Windows je prišel z izdajo sistema Windows 95. Ta operacija je še vedno temeljila na MS-DOS in povečala stabilnost operacijskega sistema ter uvedla podporo za 32-bitne aplikacije, funkcije večopravilnosti in dolga imena datotek. V operacijskem sistemu Windows 95 je bil viden tudi bolj uporabniku prijazen objektno orientiran uporabniški vmesnik, ki je vključeval zdaj že standardni zagonski meni (ki nadomešča obstoječega upravitelja programa), opravilno vrstico in lupino Windows Explorerja. Poznejše iteracije, zlasti Windows 98 in Windows ME (Millennium Edition), so izboljšale sistem, vključno s hitrejšimi zagonskimi časi, izboljšano zaščito sistemskih datotek in obnovo sistema. Prav tu začnemo uvajati bolj komercialno usmerjene funkcije, kot sta Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer in večpredstavnostne funkcije, kot sta Movie Maker in Microsoft Media Player.

Windows NT

Ko so se razvijale in izdajale prejšnje različice operacijskega sistema Windows na osnovi MS-DOS, se je začelo delo na posodobljeni različici operacijskega sistema Microsoft in IBM-ovega OS / 2. To bi bil bolj varen več uporabniški operacijski sistem z združljivostjo POSIX (prenosni vmesnik operacijskega sistema) s predhodno večopravilnostjo in podporo več arhitektur procesorja. Poimenovan NT OS / 2 (imenovan NT za “Novo tehnologijo”) bi končno prešel v Windows NT 3.1, Microsoftov prvi 32-bitni operacijski sistem. Izdan leta 1993, NT 3.1 je bil na voljo tako za domače delovne postaje kot strežnike in je označil uvedbo Microsoftovega datotečnega sistema NTFS, kar je izboljšanje v primerjavi z obstoječim standardom FAT. V mnogih pogledih je Windows NT 3.1 prvi pojav platforme Windows, ki jo poznamo danes, in se končno oddaljil od starejših različic operacijskega sistema, ki temeljijo na MS-DOS..

Odmik od operacijskega sistema, ki temelji na MS-DOS, je na koncu prinesel Windows XP, prvo večjo različico platforme Windows NT. Windows XP, ki je bil prvotno tržen v „domačih“ in „profesionalnih“ izdajah, je vključeval številne kritične napredke Microsoftovega vodilnega operacijskega sistema. Novi sistem je vključeval prenovljen uporabniški vmesnik, izboljšano zmogljivost v primerjavi s starejšimi različicami, ki temeljijo na MS-DOS, napredne funkcije večopravilnosti in izboljšane večpredstavnostne in omrežne funkcije. Napredek vseh Microsoftovih operacijskih sistemov Windows bi temeljil na modelu NT, nadaljevanje raziskav in razvoja pa bo povzročilo sistem Windows Vista v letu 2007, Windows 7 v letu 2009 (v glavnem reševanje odpravkov napak za Vista) in Windows 8 v letu 2012 (izboljšanje funkcije delovanja prenosnih naprav). Leta 2015 je bila izdana Windows 10, najnovejša ponovitev Microsoftovega vodilnega operacijskega sistema, ki vsebuje prenovljen uporabniški vmesnik z virtualnim namizjem, nove funkcije večopravilnosti in izboljšane varnostne funkcije.

Emulatorji in alternative

MS-Windows se je v vseh svojih številnih iteracijah izkazal za najbolj priljubljen operacijski sistem na trgu. Ta priljubljenost je seveda privedla do razvoja aplikacij, katerih namen je združiti Windows z drugimi operacijskimi sistemi. Nekateri od njih delujejo kot preprosti kompatibilni sloji, zasnovani tako, da omogočajo, da se aplikacije Windows zaženejo v drugem operacijskem sistemu, druge pa so bile razvite kot samostojni sistemi, ki lahko zaženejo Windows izven škatle.

Nekaj ​​najpomembnejših emulatorjev in alternativ za MS-Windows vključuje:

 • Parallels Desktop for Mac – to omogoča uporabnikom Mac operacijskim sistemom Windows in Linux ter kritičnim funkcijam v povezavi z operacijskim sistemom Mac OS na kateri koli napravi Apple, ki poganja Intel;
 • Vino – brezplačna odprtokodna emulacija Windows API-ja omogoča uporabnikom zagon aplikacij Windows v katerem koli operacijskem sistemu, ki temelji na Unixu;
 • ReactOS – odprtokodni operacijski sistem, zasnovan za posnemanje sistema Windows NT 4.0 in zmožen zagnati programsko opremo Windows;
 • Linspire – prej znan kot LindowsOS, je Linspire operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in je zasnovan za zagon programske opreme Windows.

Knjige

Z dolgo zgodovino operacijskega sistema Windows je na voljo več knjig, posvečenih različicam operacijskega sistema. Nekatere od teh so osnovne predstavitve platforme s poudarkom na potrebah vsakodnevnih uporabnikov, druge pa so bolj tehnično usmerjene in usmerjene v programerje in IT strokovnjake.

 • Nove perspektive v Microsoft Windows 2000 MS-DOS ukazni vrstici MS-DOS, celovit, izboljšan sistem Windows XP (2002) Phillipsa in Skagerberga – čeprav je ta referenčni knjig nekoliko zastarel, daje dober uvod v prejšnje iteracije operacijskega sistema Windows. Poudarek je na vmesnikih ukazne vrstice in Windows kot grafični lupini za MS-DOS. Dodajanje gradiva v sistemu Windows XP sledi prehodu na popolnoma 32-bitni grafični vmesnik, ki temelji na NT.
 • Windows 8.1 za Dummies (2013) Andyja Rathboneja – del priljubljene franšize “… for Dummies”, ta knjiga zajema trenutne nadgradnje, predstavljene v sistemu Windows 8.1. Teme vključujejo osnovno mehaniko, shranjevanje datotek in delo z dvojnimi vmesniki. Poudarek je na vsakodnevni uporabi bolj kot na programskih vidikih operacijskega sistema, čeprav se knjiga dotika nekaterih bolj tehničnih vidikov sistema Windows 8.1.
 • Vodnik za skripte, avtomatizacijo in ukazno vrstico (Windows 7) za Windows 7 in Vista (2010) avtorja Briana Knittela – ta vodnik je nekoliko zastarel, saj se je osredotočil na Windows 7 in tedanjo izdajo sistema Vista. Kljub temu je njegov poudarek na programskih in tehničnih podrobnostih operacijskega sistema še vedno dragocen za razvijalce programske opreme in računalniške inženirje. Teme vključujejo razumevanje strežnika Windows Scripting Host v novem skriptnem okolju Windows, delo z VBScript, JScript in ActivePerl ter krmarjenje po Windows Management Interface.
 • Windows 10 Simplified (2015) Paul McFedries – Microsoft je z zagonom Windows 10 naredil nekaj večjih sprememb v osnovnem operacijskem sistemu Windows. Ta referenčni vodnik je namenjen predvsem laičnim uporabnikom in deluje kot uvod v najnovejšo iteracijo operacijskega sistema Windows.
 • Koncepti operacijskega sistema (2012) Silberschatz in drugi – čeprav ta knjiga ni strogo pomembna za Windows, bi se morala pritožiti vsem, ki jih zanima zasnovo in delovanje sodobnih računalniških operacijskih sistemov. Ta posodobljena izdaja, objavljena leta 2012, pregleduje sodobne operacijske sisteme in ponuja vaje ob koncu poglavja ter pregleduje vprašanja, s katerimi lahko bralnik obvlada pomembne programske koncepte.

Zaključek

Microsoft Windows je v takšni ali drugačni obliki že več kot trideset let. Njegov uspeh kot tržno izvedljiv operacijski sistem je Microsoftu omogočil, da je postal programska velikanka, kakršna je danes, in čeprav bo vedno obstajal izziv za prestol, Windows ostaja najbolj priljubljen operacijski sistem na trgu. Nazadnje je bilo približno 90% računalništva na svetu opravljeno na računalnikih, ki imajo neko obliko MS-Windows. Nedvomno bo Microsoft še naprej razvijal njihov operacijski sistem, uvajal nove funkcije in izboljšave, z namenom, da bi Windows ostal v ospredju domačega in poslovnega računalništva..

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodičev, vadnic in infografik, povezanih z uporabo računalnika:

 • Mrežno programiranje z internetnimi vtičnicami: izvedejte vse o računalniških omrežjih.
 • Linux Programming Uvod in viri: ta globok potop v Linux programiranje se spusti v jedro, kjer je vse dejanje.

Unix programski viri

MS-DOS je zelo Unixova preprostejša brata. Če se želite preseliti v Unix, imamo super mesto, da se začnete učiti: Unix programski viri.

Vrhunski seznam orodij za spletne skrbnike A-Z
Unix programski viri

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map