Git Tutorial in Cheat Sheet: Ukroti ta priljubljeni sistem za nadzor različic

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Git je sistem porazdeljene različice nadzora, ki se uporablja predvsem za oblikovanje računalniške programske opreme in razvoj kompleksnih spletnih aplikacij.

Za razliko od drugih sistemov za upravljanje izvorne kode, ki se zanašajo na pristop med odjemalcem in strežnikom do nadzora različic, Git temelji na delujočem modelu enakovrednosti. To omogoča razvijalcem programske opreme, da delajo na projektih, neodvisnih od centraliziranega ali skupnega omrežja.

Vsaka delovna postaja koderja vsebuje popolno kopijo delovnega imenika in shrambe, vključno z vsemi njihovimi posameznimi in tekočimi spremembami in popravki. Ko je koda enega programerja dokončana, lahko kopijo deli z vrstniki ali s centralnim strežnikom.

Git je med razvijalci programske opreme postal eden bolj priljubljenih sistemov za nadzor nad odprtokodno različico, kar je v majhnem delu posledica njegove hitrosti, zanesljivosti in prirojene integritete podatkov..

Zgodovina

Git je ustvaril Linus Torvalds, ustvarjalec in glavni razvijalec jedra Linuxa.

Delo na projektu se je začelo leta 2005, ko so bili Torvalds in njegova razvojna ekipa prisiljeni najti alternativo BitKeeperju, lastniškemu sistemu upravljanja nadzora virov, ki so ga uporabljali za razvoj in izpopolnjevanje Linuxovega jedra.

Imetnik avtorskih pravic BitKeeper je preklical brezplačno uporabo izdelka, zato je Torvalds prisiljen najti sistem nadzora različic, da zapolni praznino. Na žalost noben od odprtokodnih distribuiranih sistemov, ki jih je našel, ni bil kos tej nalogi, tako da bi bil dovolj hiter kot hitrost in zmogljivost.

Ker ni našel ničesar, kar bi ustrezalo njegovim potrebam, se je Torvalds odločil, da bo razvil lasten sistem nadzora nad razporejenimi različicami. Njegovi cilji so bili preprosti:

 • Uporabite trenutno stanje sočasnih različicnih sistemov kot primer, česa ne storite;

 • Osredotočite se na porazdeljeni delovni tok;

 • Pazite, da zakrpanje traja največ 3 sekunde;

 • Vključite zaščitne ukrepe pred naključno ali zlonamerno korupcijo.

Torvalds je začel razvijati Git aprila 2005. Prvotni cilji projekta so bili kmalu izpolnjeni, prva iteracija sistema pa je bila začeta pred koncem leta.

Leta 2006 je Torvalds prenesel vzdrževanje Gita na Junio ​​Hermano, enega glavnih sodelavcev projekta. Hermano nadaljuje z razvojem Gita in nadzira naslednje različice sistema, vključno z zadnjo izdajo Git 2.9 v letu 2016.

Lastnosti

Za boljše razumevanje edinstvenih lastnosti Gita je pomembno razlikovati med dvema najpogostejšima vrstama sistemov za upravljanje izvorne kode.

Sistemi sočasnih različic (CVS) se zanašajo na en sam centraliziran strežnik, ki hrani celotno zgodovino različic določenega dela programske opreme. V tem modelu morajo imeti programerji in razvijalci dostop do komunalnega strežnika, da lahko pregledajo in delajo kodo programske opreme.

To programerjem pogosto otežuje hitro in učinkovito delo, zlasti kadar delajo kot tim.

Sklicevanje na bazo podatkov ali repozitorij na centraliziranem strežniku pomeni tudi, da je vse delo na projektu odvisno od razpoložljivosti strežnika in da lahko ovira delo kodrov, ko so ti ali sam strežnik brez povezave.

Nadzor razdeljenih različic

Git pa je distribucijski sistem za nadzor različic (DVCS) in kot tak ni odvisen od centraliziranega strežnika, ki hrani celotno zgodovino različic katerega koli projekta.

Git uporablja porazdeljeno arhitekturo, kar pomeni, da je vsaka razvijalčeva delovna kopija tekočega projekta tudi shramba, ki vsebuje celotno zgodovino različic programske opreme, ki se razvija.

To omogoča programerjem, da delajo v varnejših in bolj prilagodljivih okoljih za kodiranje, ne da bi morali ostati povezani s komunalnim strežnikom..

Izboljšane lastnosti zmogljivosti

Izboljšane lastnosti delovanja so še en razlog, da je Git postal priljubljena alternativa drugim sistemom za upravljanje izvorne kode.

Git poenostavlja funkcije razvejevanja in združevanja, razvijalcem olajša spremembe in pregled ter primerjavo prejšnjih različic izvorne kode projekta.

Ker so vsa ta dejanja izvedena na lastni delovni postaji razvijalca, je postopek hitrejši in zanesljivejši od drugih sistemov.

Visokozmogljive funkcije Gita v kombinaciji s porazdeljeno arhitekturo tudi olajšajo sodelovanje med razvijalci, kar jim omogoča uspešnejše delo z oddaljenih delovnih postaj.

Varnost

Nenazadnje je ključna lastnost Gita njegova varnost. Vsi podatki in datoteke v repozitoriju Git so zaščiteni z algoritmom hashiranja SHA1. To zaščiti kodo pred zlonamernimi in naključnimi spremembami.

Možnost izgube podatkov z Gitom je tudi močno zmanjšana v primerjavi z drugimi sistemi za upravljanje virov, saj je celotna zgodovina različic katerega koli projekta shranjena na delovni postaji vsakega sodelavca..

Kompatibilnost

Git je odprtokodni DVCS in ga je mogoče prenesti neposredno s spletne strani Git. Git je združljiv z operacijskimi sistemi Windows, Linux, Mac OSX in BSD.

Uvod

Git je močan sistem upravljanja kodiranja virov in je ključni sestavni del številnih tekočih komercialnih in odprtokodnih programov programske opreme.

Tisti, ki še nikoli niso uporabljali Gita, lahko sistem sprva zmedejo, vendar krivulja učenja ni tako strma, kot se morda zdi, in obstaja nekaj zelo dobrih spletnih vadnic (besedilnih in videoposnetkov), ki nudijo dovolj pouka za začetnike..

 • Git Tutorial: celovit vodnik: ta udžbenik Udemy ponuja popoln pregled nad Gitom, vključno z njegovo zgodovino razvoja. Bralci so seznanjeni z osnovnimi funkcijami sistema, z razdelki, namenjenimi nastavitvi skladišča, razveljavitvi dejanj, razvejanju in združevanju ter integraciji prek Github-a.

 • Vadnica za Git za začetnike: Osnove ukazne vrstice: ta video tutorial je namenjen prvič uporabnikom Gita in tistim, ki vsaj na kratko razumejo sisteme DVCS. Predstavitev ponuja preprost pregled sistema s poudarkom na osnovah ukazne vrstice.

 • Learn Git: A Git Tutorial: predstavil Tutorials Point, ta celovit uvod in vodnik za Git zajema vse temelje sistema nadzora različic. Ta vadnica vključuje veliko število vizualnih pripomočkov, ki pomagajo prikazati Git v akciji. Posebni obravnavani razdelki vključujejo ustvarjanje operacij, izvajanje in izvajanje sprememb, posodabljanje operacij, popravljanje in upravljanje podružnic.

 • Tutorial Git za začetnike: Vodnik za hiter začetek: Predstavil ga je Timothy Corey, ta video tutorial je zelo učinkovit uvod v Git za začetnike. Z uporabo primerov iz resničnega sveta je ta vadnica še posebej enostavno slediti in razumeti.

Knjige

Git je zelo vsestranski nadzorni sistem različic, za uresničitev svojih polnih potencialnih uporabnikov pa je potrebno celovito razumevanje sistema in njegovih zmogljivosti. Spletne vadbe lahko ponujajo osnovni uvod v Git, vendar je večina omejenih po svojem obsegu.

Za bolj poglobljen pogled na Git in njegove uporabe bodo razvijalci in programerji želeli raziskati nekaj naslednjih knjig.

 • Pro Git (2009) Chacon in Straub: priporočila razvojna skupina Git, Chacon in Straub’s Pro Git ponuja pregled nadziranja nadzorovanih različic in razvoja Git in GitHub. Avtorji pojasnjujejo osnove Gita in njegove številne lastnosti s stališča programerjev in vodje projektov. Na voljo v tiskanih in digitalnih izdajah.

 • Nadzor različic z Gitom: Zmogljiva orodja in tehnike za razvoj skupne programske opreme (2012) Loeligerja in McCullougha: ta praktični vodnik za Git bralce popelje od začetnih konceptov do naprednih tehnik z uporabo postopnih primerov. Teme vključujejo sledenje, razvejanje, združevanje in upravljanje revizij kode s poudarkom na razvoju programske opreme za sodelovanje

  ment.

 • Git in Practice (2014) Marka McQuaida: najbolj primeren za tiste, ki so že seznanjeni s temeljnimi načeli Gita, knjiga McQuaida podrobno preučuje napredne tehnike za optimizacijo in izboljšanje projektnih razvojnih projektov. Git in Practice zajema več kot 60 naprednih uporab za Git, vključno z zgodovino vizualizacije, naprednim razvejanjem, zgodovino prepisovanja in obnovo po katastrofi.

Zaključek

Git je postal eden najpogosteje uporabljanih sistemov za nadzor različic v industriji, saj v majhnem delu zasluži njegova hitrost, izboljšane zmogljivosti in splošno vsestranskost.

Kot odprtokodni sistem se Git nadaljuje z nadaljnjim razvojem in prenovitvami, ki se razvijajo v smeri vedno spreminjajočih se potreb profesionalnih in amaterskih razvijalcev programske opreme.

Viri, ki jih obravnavamo tukaj, bi morali biti koristen uvod v Git, njegovo uporabo pri skupnih razvojnih projektih in njegov status v hierarhiji sistemov za nadzor različic..

Git Cheatsheet

Git je odprtokodni distribucijski sistem za nadzor različic za uporabo pri načrtovanju programske opreme in razvoju spletnih aplikacij. Naslednji varalni list vsebuje vzorčenje najpogosteje uporabljenih navodil Git ukazne vrstice.

Konfigurirajte orodje

 • $ git config – globalno uporabniško ime “[ime]” – dodeli ime vašim transakcijam

 • $ git config –global user.email »[e-poštni naslov]« – dodelite e-poštno sporočilo za vaše transakcije

 • $ git config – globalna barva.ui samodejno – omogoča barvanje izhoda iz ukazne vrstice

Ustvarjanje skladišč

 • $ git init [ime projekta] – ustvari novo lokalno skladišče z določenim imenom

 • $ git klon [url] – klonira trenutno skladišče s svojo celotno zgodovino različic

Lokalne spremembe

 • $ git status – prikaže vse nove ali spremenjene datoteke, ki jih želite storiti

 • $ git razl – prikazuje reference datotek, ki niso uprizorjene

 • $ git add [datoteka] – posnetek datoteke pred različico

 • $ git razlikovno – prikazuje razlike med datotekami in zadnjo različico datoteke

 • $ git ponastaviti [datoteka] – razdraži datoteko ob ohranjanju njene vsebine

 • $ git obveznosti – opravi predhodno postopne spremembe

 • $ git commit -a – opravi vse lokalne spremembe v datotekah, ki jih spremljate

 • $ git commit -m “[opisno sporočilo]” – trajno beleži posnetke datotek v zgodovino različic

 • $ git dnevnik – prikazuje zgodovino obveznosti

 • $ git log -p [ime datoteke] – prikazuje zgodovino sprememb določene datoteke

 • $ git krivi [datoteka] – prikazuje, kateri uporabnik je spremenil vsebino datoteke in kdaj

Podružnice in oznake

 • $ git podružnica -av – seznam vseh obstoječih podružnic

 • $ git blagajna [podružnica] – preklopite vejo glave

 • $ git blagajna [nova podružnica] – ustvari novo podružnico na podlagi trenutne glave

 • $ git checkout – sledite [oddaljeni / podružnica] – ustvari novo vejo sledenja, ki temelji na oddaljeni veji

 • $ git veja -d [veja] – črta lokalno podružnico

 • $ git tag [tag-ime] – označi trenutno zavezo z oznako

 • $ cat .git / GLAVA – prikazuje, na kaj kaže HEAD ali trenutna veja

Posodobitve in založništvo

 • $ git daljinski -v – seznam vseh trenutno konfiguriranih oddaljenih skladišč

 • $ git show daljinski [daljinski] – prikazuje podrobne informacije iz določenega oddaljenega skladišča

 • $ git remote dodaj [kratko ime] [url] – dodajte novo oddaljeno shrambo

 • $ git fetch [daljinski] – prenesite vse spremembe z določenega daljinca, ne da bi se vključili v HEAD

 • $ git pull [daljinski] [panoga] – prenesite spremembe iz določenega oddaljenega skladišča in se vključite / združite v HEAD

 • $ git push [daljinski] [panoga] – objavite lokalne spremembe v oddaljenem skladišču

 • $ git veja -dr [daljinski / veja] – izbriše podružnico v lokalnem oddaljenem skladišču

 • $ git push – oznake – objavite oznake v skladišču

Spajanje in povezovanje

 • $ git spajanje [podružnica] – združi določeno vejo v trenutno HEAD

 • $ git rebase [panoga] – premestitev trenutne glave na vejo

 • $ git rebase –abort Prekine prejšnjo bazo podatkov

 • $ git rebase – nadaljujte – po reševanju konfliktov nadaljujte z rebalizacijo

 • $ git add [razrešena datoteka] – ročno uredite in razrešite spore in označite datoteko kot ‘rešeno’

 • $ git mergetool – uporabite orodje spajanja za samodejno reševanje konfliktov

Razveljavi

 • $ git ponastavite – trda glava – zavrže vse lokalne spremembe v delovnem imeniku

 • $ git checkout HEAD [ime datoteke] – zavrže vse lokalne spremembe v določeni datoteki

 • $ git revert [zavezati] – razveljavi obveznost tako, da ustvari spremenjeno ali posodobljeno obveznost

 • $ git ponastaviti –hard [zavezati] – ponastavite kazalec HEAD na prejšnji zagon in zavržete vse nadaljnje spremembe

 • $ git ponastaviti [zavezati] – ponastavite kazalec HEAD na prejšnjo zavezo in ohranite vse nadaljnje spremembe kot neoznačene dogodke

 • $ git ponastaviti – držati [zavezati] – ponastavite kazalec HEAD na prejšnjo potrditev in ohranite nepoškodovane spremembe

Ta kratek referenčni vodnik predstavlja pregled najpogostejših navodil ukazne vrstice, ki se uporabljajo pri nadzornem sistemu različice Git. Ne bi smel veljati za izčrpen, ampak bi moral biti koristen za osnovne operacije programiranja in kodiranja.

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodnikov, vadnic in infografik, povezanih s kodiranjem in razvojem:

 • Nadzor različic in gostovanje: ne samo gostovanje, ampak tudi primerjava sistemov za nadzor različic.

 • Ubuntu Primer: izvedeti vse o eni najbolj priljubljenih distribucij Linuxa – odlična podlaga za gostovanje MantisBT.

 • Objektno programiranje: spoznajte široko paleto objektno usmerjenih programskih jezikov – nekateri vas lahko presenetijo.

Ali bi internet preživel konec sveta?

Ste se že kdaj vprašali, kakšna velika katastrofa bi naredila internet? Oglejte si našo infografiko, ali bi internet preživel konec sveta?

Možno je, da bi nas lahko vsi uničili, vendar bi internet živel naprej.

Bi internet preživel konec sveta?
Ali bi internet preživel konec sveta?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me