SQLite Introductie en bronnen – Embedded Database System

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


SQLite is een relationeel databasebeheersysteem (RDBMS) ingebed in een programmeerbibliotheek en, in tegenstelling tot andere populaire databasesystemen, is het geen client-server database-engine en heeft het geen apart serverproces.

SQLite-broncode wordt verspreid in het publieke domein, waardoor het gratis wordt gebruikt voor zowel commerciële als privé-doeleinden.

Deze feiten maken SQLite tot een zeer populaire keuze als embedded database-softwareoplossing. SQLite is de meest gebruikte database-engine van dit moment en wordt gebruikt door talloze applicaties en platforms.

Korte geschiedenis

SQLite is oorspronkelijk ontworpen in het voorjaar van 2000 door D Richard Hipp tijdens zijn tijd bij General Dynamics, de gigant van de defensie-industrie. Destijds werkte Hipp aan softwareontwerp voor geleide raketvernietigers van de Amerikaanse marine.

Het belangrijkste doel van SQLite-ontwikkeling was om een ​​applicatie te laten draaien zonder een databasebeheersysteem te installeren, of een databasebeheerder te vereisen, met andere woorden, om de database in te sluiten in de applicatie die deze gebruikt.

SQLite versie 1.0 werd uitgebracht in augustus 2000, met opslag gebaseerd op het GNU Database Manager (gdbm) -formaat. Versie 2.0 introduceerde een aangepaste B-tree storage-implementatie in plaats van de gdbm en voegde transactiemogelijkheden toe. SQLite versie 3.0 introduceerde mogelijkheden voor manifest typen en internationalisering, samen met vele andere verbeteringen.

SQLite-functies en ontwerp

Aangezien de SQLite-bibliotheek een integraal onderdeel is van de toepassing die deze gebruikt, gebruikt de toepassing eenvoudige functieaanroepen om met SQLite te communiceren, waardoor de latentie wordt verminderd. De hele database wordt als één platformonafhankelijk bestand op de hostcomputer opgeslagen.

Deze ontwerpbenadering vereist minder configuratie dan client-server-databases, dus SQLite wordt ook wel omschreven als zero-conf.

Meerdere processen of threads hebben gelijktijdig toegang tot de database en verschillende leesverzoeken kunnen parallel worden verwerkt. Schrijftoegang tot de database kan alleen worden verleend als er geen andere verzoeken worden afgehandeld. Deze beperking komt voort uit het feit dat SQLite de machtigingen van het bestandssysteem en vergrendelingen gebruikt voor toegangscontrole, zodat het de hele database vergrendelt tijdens het schrijven. SQLite versie 3.7 introduceert write-ahead logging (WAL) om gelijktijdig lezen en schrijven mogelijk te maken. Deze feiten maken dat SQLite niet bij uitstek geschikt is voor schrijfintensieve implementaties en taken.

SQLite implementeert het grootste deel van de SQL-92-standaard en gebruikt PostgreSQL als referentieplatform. SQLite ondersteunt complexe query’s, maar heeft beperkte ondersteuning voor de ALTER TABLE-functie, omdat het geen kolommen kan wijzigen of verwijderen.

SQLite gebruikt ook een ander type systeem, ongebruikelijk voor een SQL-compatibel databasesysteem. In plaats van een type aan een kolom te declareren, zoals in de meeste SQL-databasesystemen, worden typen toegewezen aan individuele waarden. SQLite is zwak getypt, u ​​kunt bijvoorbeeld een tekenreekswaarde invoegen in een integerkolom. Deze functie maakt de SQLite flexibeler, maar het is ook een bron van kritiek, omdat het de gegevensintegriteitsfuncties mist die worden geboden door de statisch getypte kolommen in andere SQL DBM’s.

Transacties in SQLite zijn consistent en duurzaam, zelfs na systeemcrashes of stroomuitval. SQLite ondersteunt terabyte-achtige databases en gigabyte-formaat strings en blobs, met behoud van een kleine codefootprint van minder dan 500 KB, volledig geconfigureerd. SQLite heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke zelfstandige API zonder externe afhankelijkheden.

SQLite is een platformonafhankelijke oplossing, beschikbaar voor tal van platforms en programmeertalen zoals: Android, BSD, iOS, Linux, Mac, Solaris, VxWorks, Windows en C, C #, C ++, Clipper, Curl, Elixir, F #, Haskell, Java, JavaScript, Objective-C, OCaml, Perl, PHP, Python, Ruby, Scheme, Smalltalk, Swift, enz. Het is ook eenvoudig om SQLite naar andere systemen over te dragen, aangezien het in ANSI-C is geschreven en relatief eenvoudig te compileren is.

Met behulp van SQLite

SQLite is een populaire keuze voor database-engine in mobiele telefoons, tablets, MP3-spelers, set-top boxes en andere embedded apparaten vanwege het efficiënte gebruik van geheugen en opslagruimte.

Een ander populair gebruik van SQLite is het gebruik ervan als applicatiebestandsformaat. In plaats van een eigen bestandsformaat te gebruiken voor het opslaan van informatie uit een applicatie, gebruiken ontwikkelaars vaak een SQLite-database. Deze praktijk bespaart tijd en moeite, omdat het het maken en oplossen van problemen met een aangepaste bestandsparser vermijdt en de gegevens gemakkelijk toegankelijk zijn op verschillende platforms.

Aangezien SQLite geen configuratie vereist en gegevens opslaat in gewone schijfbestanden, wordt het ook vaak gebruikt als database voor kleine en middelgrote websites.

Sommige van de applicaties die SQLite gebruiken, zijn onder meer de browsers Google Chrome, Opera, Safari en Android, Mozilla Firefox en Thunderbird, Skype, Adobe Lightroom en Adobe Reader, enz..

SQLite is eenvoudig te verkrijgen en te installeren vanaf de officiële SQLite-website, dus u kunt het proberen. Als je werk ontwikkeling omvat in sommige van de beschreven gebruiksscenario’s, heb je waarschijnlijk vroeg of laat SQLite nodig, omdat het erg populair en vrij beschikbaar blijft.

Hoe zit het met ondersteuning voor SQLite?

Gratis ondersteuning voor SQLite is beschikbaar via de openbare mailinglijst. U kunt door de mailinglijstarchieven bladeren of u aanmelden als lid van de mailinglijst.

Er zijn andere, meer geavanceerde ondersteuningsopties, zoals het jaarabonnement voor onderhoud (AMS) of de overeenkomst voor technische ondersteuning, maar deze zijn niet gratis. U kunt de sectie Professionele ondersteuning van de SQLite-website raadplegen voor meer informatie.

SQLite-bronnen

Er zijn veel bronnen voor SQLite online beschikbaar, omdat het vrij populair is en talloze toepassingen heeft. Het leren van SQLite zou geen probleem moeten zijn met deze kwaliteitsbronnen:

  • Officiële documentatie van SQLite is zeer gedetailleerd en u kunt er veel nuttige artikelen en inhoud vinden.
  • De website SQLiteTutorial.net is een geweldige tutorial die alles bevat wat u moet weten over SQLite door middel van uitgebreide praktische oefeningen.
  • Tutorials Point SQLite Tutorial is zeer gedetailleerd en omvat alles van de SQLite-installatie tot geavanceerd gebruik. Deze tutorial geeft u een snelle start met SQLite en maakt u vertrouwd met het programmeren van SQLite.
  • Een inleiding tot SQLite op YouTube is een GoogleTechTalk van Richard Hipp. Deze lezing geeft een snel overzicht van SQLite, zijn geschiedenis, zijn sterke en zwakke punten, en beschrijft situaties waarin het veel nuttiger is dan een traditionele client / server-database.

SQLite Books

Boeken over SQLite zijn ook populair en je hebt een mooie keuze aan titels. We raden je aan eerst de gratis online bronnen door te nemen, omdat ze echt goed zijn en je misschien toch geen boek nodig hebt. Als je liever het gevoel van een boek hebt, hebben we er een paar uitgekozen:

  • The Definitive Guide to SQLite (2006) van Mike Owens: dit is het eerste boek dat volledige aandacht besteedt aan de populaire embedded open source database SQLite. Het boek fungeert als een ideale tutorial en als referentiegids.
  • Met SQLite (2010) van Jay Kreibich: met SQLite ontdek je hoe je een database-ondersteunde applicatie ontwikkelt die beheersbaar blijft in omvang en complexiteit. Met dit boek krijg je een spoedcursus gegevensmodellering, raak je bekend met het SQLite-dialect van de SQL-databasetaal en nog veel meer.

Conclusie

Kortom, SQLite wordt veel gebruikt, is volwassen en dankzij de overvloed aan gratis online bronnen kan het relatief gemakkelijk worden beheerst.

Het heeft enkele duidelijke beperkingen, die voortvloeien uit de algemene principes achter het ontwerp. Dat is echter het hele punt van SQLite – het is bedoeld om slank te zijn en te voorzien in uw databasebehoeften zonder veel middelen in beslag te nemen.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer handleidingen, tutorials en infographics met betrekking tot codering en ontwikkeling:

  • SQL-bronnen: onze algemene SQL-bron die essentieel is voor alle relationele database-ontwikkelaars.
  • MySQL Inleiding en bronnen: een ander zeer populair databasesysteem.
  • PostgreSQL Introductie en bronnen: een populair databasesysteem op zichzelf, SQLite is er gedeeltelijk op gebaseerd.

Ultieme gids voor webhosting

Bekijk onze Ultimate Guide to Web Hosting. Er wordt alles uitgelegd wat u moet weten om een ​​weloverwogen keuze te maken.

Ultieme gids voor webhosting
Ultieme gids voor webhosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me