De beste Joomla-hosting: wie past er bij uw site? [Bijgewerkt: 2020]

Vergelijk Joomla Hosting

Joomla is een populair CMS dat concurreert met WordPress. Als je een blog of een website wilt bouwen, is Joomla een goed alternatief open-sourceplatform. Niet alle hostingproviders zijn echter ideaal voor Joomla.


De beste Joomla-hosts bieden eenvoudige of automatische Joomla-installatie, servers die zijn geoptimaliseerd voor Joomla-implementatie en royale bandbreedte en schijfruimte. Het verdient ook de voorkeur dat de hostingprovider Joomla-experts als ondersteunend personeel heeft.

Lees hieronder voor onze diepgaande analyse van onze aanbevolen webhosts, maar hier is een korte preview van de beste 5 hosts voor Joomla:

 1. SiteGround
  – Officiële demo-host, 30 dagen gratis, Joomla-specifieke plannen
 2. Bluehost
 3. A2-hosting
 4. InMotion Hosting
 5. HostPapa

Hoe hebben we de beste hosts voor Joomla gekozen?

We hebben deskundige recensies van meer dan 380 hostingproviders geschreven en meer dan 1.500 hostingplannen onderzocht. We hebben de hosts geselecteerd met plannen die een gemakkelijke Joomla-installatie en Joomla-specifieke voordelen bieden.

Ten slotte vroegen we echte gebruikers. Met behulp van onze uitgebreide database met meer dan 1 miljoen woorden van echte klantrecensies, hebben we de top 10 hosts voor Joomla geïdentificeerd.

Wat is Joomla?

Vrij, makkelijk te gebruiken, en aanpasbaar. Joomla biedt u een veelvoud aan opties voor het bouwen van sites en is beschikbaar bij de meeste hostingplannen.

Joomla als een populair CMS

Denk je dat WordPress de enige game in de stad is als het gaat om contentmanagementsystemen (CMS)? Natuurlijk is het behoorlijk populair, vooral omdat het zo is gebruikersvriendelijk. Maar zelfs WordPress heeft zijn beperkingen.

Dat is waar Joomla binnenkomt. Een krachtig maar toch eenvoudig te gebruiken open source software CMS. Joomla’s geavanceerde opties maken uitgebreide aanpassingen mogelijk. Dit maakt het populair bij webuitgevers, bedrijven en ontwikkelaars.

E-commerce sites beheren met Joomla

Wilt u uw e-commercesite beheren? Joomla kan het doen. Wilt u een catalogus samenstellen van de producten die u verkoopt? Probeer Joomla. Klaar om een ​​reserveringssysteem op maat voor uw restaurant te proberen? Koop Joomla. Het kan al deze dingen doen en nog veel meer.

Maar voor het grootste deel, en voor de meeste website-uitgevers, is Joomla een handig CMS. Van persoonlijke websites en blogs tot bedrijfssites, Joomla kan vrijwel alles aan.

De CMS is niet alleen bedoeld voor op internet toegankelijke websites, hoewel. Het kan ook worden gebruikt om bedrijfsintranetten te bouwen waarmee medewerkers contact houden en op de hoogte blijven.

Verschillende Top Hosts ondersteunen Joomla

De sleutel om Joomla te gebruiken om uw site te bouwen, is door een host te vinden die dit ondersteunt. Dit is geen moeilijke onderneming. Veel hosts stellen Joomla beschikbaar via de meeste van hun hostingplannen. Het installeert een beetje anders dan WordPress.

Joomla is beschikbaar als script u kunt het met één klik op uw site installeren. Het beste gedeelte? Het is gratis. Joomla (of, om het zijn volledige naam te geven, ‘Joomla!’) Is een van de vele applicaties die gratis worden aangeboden aan webhostingklanten.

Een ideaal CMS voor ontwikkelaars

Joomla ConfiguratieschermEen snel overzicht van het Joomla-configuratiescherm in de demo.

Het gaat eigenlijk nog een stap verder: Joomla kan ook als basis voor webapplicaties worden gebruikt. Het is niet alleen een contentmanagementsysteem (CMS), het is ook een webapplicatiekader. De twee componenten van Joomla kunnen samen of afzonderlijk worden gebruikt.

Joomla is ideaal voor de ontwikkeling van portalen, blogs, en bedrijfswebsites. Het kan ook worden ontwikkeld tot een e-commerceplatform, een applicatiebrug of een dynamische webapplicatie. Ontwikkelaars kunnen de standaardfuncties uitbreiden en aangepaste onderdelen coderen in PHP en MySQL.

Geschiedenis van Joomla

Geschiedenis van Joomla

Joomla werd in 2005 gelanceerd als een fork van het inmiddels ter ziele gegane Mambo CMS, met 1.5 in januari 2008 en versie 3 in september 2012. Elke zes maanden worden nieuwe releases gepland.

Een wereldwijd populaire open-source softwaretoepassing

De software is open source en vrij verspreid onder de GNU General Public License. Net als veel andere open source-tools is het afhankelijk van de ondersteuning van een netwerk van ontwikkelaars die blijven innoveren en de software nieuw leven inblazen. Tot op heden is de software meer dan 50 miljoen keer gedownload.

Het hebben van een open-source softwaretoepassing kan zowel voor het bedrijf als voor de eindgebruikers voordelig zijn. Bekijk de instructies voor enkele bijzonderheden:

VeiligheidVrijheidKwaliteitControleerbaarheidOndersteuning
Zakelijke voordelenProblemen en gebreken in de beveiliging en snel gediagnosticeerdGeen strikte richtlijnen voor bedrijven of leveranciersHoe meer ontwikkelaars, hoe meer fouten er worden opgemerktBeter collectief teamwork onder ontwikkelteamMogelijkheid om rechtstreeks met gebruikers te communiceren
Voordelen voor de gebruikerPotentiële beveiligingsaangelegenheden worden sneller dan gemiddeld afgehandeldGebruikersvisies kunnen worden opgevangen en advies kan aan boord worden genomenMinder problemen qua functies en bruikbaarheidDuizenden ontwikkelaars om op te vertrouwen en op te vertrouwenDirecte ondersteuning van IT-professionals in plaats van agenten
Algemene kwaliteit van de industrieCompetentHoogHoogHoogBoven gemiddeld

Joomla vs WordPress – Niet beter, maar anders

Joomla demo registratieEen snel overzicht van het Joomla-configuratiescherm in de demo.

Veel mensen wegen Joomla en WordPress af voor websites, maar de twee applicaties vervullen verschillende doelen. Joomla is gebaseerd op een traditioneel ‘model, view, controller’ (MVC) architectuur.

Dit ondersteunt de interactieve bedieningselementen en interfaces die gebruikers zien. Het MVC-framework kan worden gebruikt zonder het CMS-systeem. Joomla is verbeterd met extensies, die verderop op deze pagina worden besproken.

Even terzijde, Joomla kan ook worden geïnstalleerd als een één-klik installatie via Softaculous.

Joomla-extensies

5 soorten Joomla-extensies

Er zijn er momenteel bijna 8000 extensies beschikbaar in de officiële Joomla Extension Directory (JED), en dit omvat een mix van gratis en commerciële extensies.

Veel ontwikkelaars hosten extensies elders, dus het werkelijke aantal is veel hoger. Niet alle extensies zijn compatibel met alle versies van Joomla, zoals je zou verwachten. De extensies waarin Joomla is onderverdeeld vijf categorieën volgens hun doel:

 1. Componenten
 2. Modules
 3. Plug-ins
 4. Sjablonen
 5. Talen

Componenten

Componenten zijn pakketten met functies die verantwoordelijk zijn voor het maken van grote delen van de webpagina en zijn daarom groter dan andere extensies. Bekijk ze als tools voor site-architectuur.

Modules

Joomla-extensiesJoomla-extensies in de vorm van thema’s, plug-ins, componenten, modules en sjablonen zijn uiterst eenvoudig te installeren.

Modules zijn een groep lichtgewicht extensies die worden gebruikt voor pagina-inhoud weergeven. Modules zijn meestal als ‘vakken’ rond de inhoud

Plug-ins

In tegenstelling tot het algemene gebruik van plug-ins in WordPress, zijn Joomla-plug-ins anders. Ze dienen specifiek als uitvoerder van gebeurtenissen, zoals getriggerde gebeurtenissen. Deze kunnen gebeurtenissen in volgorde uitvoeren.

Sjablonen

Extensies die bepalen hoe de site eruitziet (zoals in WordPress en andere systemen). Vanaf Joomla 3 zijn sjablonen responsief. Het gebruik van sjablonen maakt het ontwerp van de site eenvoudiger voor beginners.

Talen

Taalextensies binnen Joomla verwerken vertalingen, algemene sitetalen, en informatie over verschillende lettertypen. Vooral voor meertalige en internationale sites zijn taalextensies essentieel.

webhosting coupon

Op zoek naar een geweldige deal voor Joomla-hosting?
SiteGround – gerangschikt # 1 door onze lezers – biedt Joomla-specifieke plannen. Deze plannen omvatten snelle servers en uitstekende klantenondersteuning. Bespaar tot 67% op SiteGround-abonnementen door deze kortingslink te gebruiken
.

Joomla-vereisten

Hoe Joomla te implementeren

Joomla is ontworpen om mee te werken Linux, Apache, PHP, en MySQL – ook wel bekend als LAMP.

Aanbevolen specificaties en server

Joomla-vereistenEen snel overzicht van het Joomla-configuratiescherm in de demo.

Een Linux-server is daarom de beste optie, hoewel Joomla ook op Windows-servers kan worden geïnstalleerd.

Aanbevolen specificaties voor 3x zijn als volgt:

 • PHP 5.4+ aanbevolen / 5.3.10 vereist
 • Mijn SQL 5.1+
 • Apache 2.x of IIS 7

Veel webhosts adverteren de versie van PHP die ze gebruiken. Als dat niet het geval is, vraag dan pre-salesadviseurs om de Joomla-compatibiliteit te bevestigen voordat u zich aanmeldt.

Verschillende manieren om te beginnen met Joomla

Er zijn twee manieren om te beginnen met de applicatie gratis. U kunt een snelle proefversie of een gehost proefaccount gebruiken.

Joomla Quick Trial

Joomla demo registratie
Probeer de Joomla-demo zelf.

Voordat u zich op een Joomla-website vestigt, kunt u de online testrit proberen voor een kijkje achter de schermen bij de software. Dit is een anonieme demo dat bewaart uw gegevens niet (het verloopt na 90 minuten).

Het geeft u wel toegang tot het bedieningspaneel met een klik – wat handig is voor evaluatie. Let op het aftellen in de voettekst dat je laat zien hoelang je hebt voordat het wordt gereset.

Door Joomla gehoste proefversie

Voor een langere evaluatieperiode is de gehoste versie van Joomla 90 dagen gratis. Zo heb je ruim de tijd om de tool uit te proberen en te vergelijken met de alternatieven. Je krijgt meer functionaliteit dan de Test Drive.

U kunt zich aan het einde van de proefperiode ook aanmelden voor een SiteGround-hostingaccount als u dat wilt bewaar uw gegevens. Ga aan de slag met de officiële demo op de Joomla-website. Je hebt ook toegang tot handige video-inhoud die je helpt je weg te vinden.

Als je eenmaal aan de slag bent, ga je naar de Joomla-forums voor hulp en ondersteuning.

Joomla via een webhostingaccount

De meeste shared hosting- en VPS-hostingplannen worden geleverd met een cPanel-configuratiescherm. Zeer weinig hostservices adverteren specifiek voor Joomla-hosting, maar Joomla kan op vrijwel elke hostingservice worden geïnstalleerd.

Laten we de belangrijkste factoren samenvatten die Joomla de moeite waard maken:

 • Open-source infrastructuur
 • Eenvoudige en gemakkelijke installatie
 • Platformonafhankelijke ondersteuning
 • Toegewijde gemeenschap
 • Krachtige extensies
 • Schaalbaarheid

Open-source infrastructuur

Joomla is gemaakt met voornamelijk PHP als programmeertaal. Het gebruik van PHP maakte het eenvoudig om grip te krijgen op de website open-source gemeenschap, met een verscheidenheid aan ontwikkelaars die regelmatig bijdragen.

Eenvoudige en gemakkelijke installatie

Op het eerste gezicht is Joomla misschien verwarrend, maar het is eenvoudig te installeren. Met het gebruik van software zoals Softaculous is het gewoon een andere installatie met één klik zoals WordPress.

Platformonafhankelijke ondersteuning

Zoals eerder vermeld, raad ik Joomla aan voor gebruik op een Linux-server. Dat terzijde, het is platformonafhankelijk, waardoor het een flexibele applicatie is.

Toegewijde gemeenschap

Met hulp van een open source community, Joomla-gebruikers zijn toegewijd. Ze helpen elkaar niet alleen, maar ze hebben er algemeen belang bij om het CMS constant beter te maken.

Krachtige extensies

De vijf verschillende extensietypen van Joomla bieden een verscheidenheid aan gebruiksvriendelijke ondersteuningsopties. In tegenstelling tot WordPress heeft Joomla afzonderlijke extensiecategorieën die gespecialiseerd zijn in specifieke afdelingen.

Schaalbaarheid

Met wat technische kennis, Joomla kan worden geoptimaliseerd om grote verkeersvolumes aan te kunnen. Dat gezegd hebbende, is het net zo handig voor beginners om mee te beginnen.

Hoewel elke host cPanel voor zijn klanten kan aanpassen, is er meestal ten minste één scriptinstallatieprogramma, zoals het Softaculous-scriptinstallatieprogramma.

Eenvoudige installatie via cPanel

Met deze installatieprogramma’s in uw hostingaccount kunt u een inhoudbeheersysteem zoals Joomla kiezen en alle instellingen op de server voor u uitvoeren.

Beste Joomla-hosts

3 beste hosts met Joomla-ondersteuning

Vrijwel elke goede host kan worden gebruikt voor een Joomla-website, maar er zijn er 3 die ik verkies boven de rest.

SiteGround

Siteground

Joomla met Siteground Hosting.

SiteGround is de officiële demo-hostprovider van Joomla. U kunt zich aanmelden voor een demo-account op de website van Joomla, waarmee een site op SiteGround wordt opgezet die gratis is
die u 90 dagen kunt gebruiken.

Dat zegt veel over het vertrouwen van Joomla in hun software die op SiteGround draait.

U kunt Joomla met een paar klikken op elk van de plannen van SiteGround installeren, maar ze zijn een van de weinige hosts die Joomla-specifieke plannen duidelijk weergeven
.

Aangepaste extensies

Deze plannen zijn voorzien van functies om Joomla-sites beter te laten werken en gemakkelijker te beheren. Om te beginnen bieden ze een gratis op maat gemaakte extensie dat maakt SiteGround’s SuperCacher mogelijk op sommige van deze plannen.

Dit versnelt uw site aanzienlijk. Elke server wordt ook geleverd met Cloudflare CDN ingebouwd.

Updates en ondersteuning

Ze zullen Joomla ook automatisch updaten als er updates uitkomen om uw site veilig te houden terwijl u een back-up maakt voor de update voor het geval er iets misgaat. SiteGround heeft over het algemeen verbazingwekkende ondersteuningsdocumentatie, met verschillende gedetailleerde tutorials over het instellen en gebruiken van Joomla.

Ten slotte worden sommige plannen geleverd met een Joomla-testtool, waarmee u een kopie van uw site kunt bewerken en alles goed kunt krijgen voordat u deze naar een live versie van uw site pusht.

InMotion Hosting

InMotion Hosting

Joomla met InMotion Hosting.

InMotion Hosting is een geweldig webhostbedrijf als u van plan bent een Joomla-site te maken voor een Amerikaanse onderneming of non-profitorganisatie. Alle klanten ontvangen 24/7/365 Ondersteuning in de Verenigde Staten, wat goed is, ongeacht uw locatie.

Datacenters en freebies

InMotion Hosting heeft 2 datacenters, gevestigd aan beide kosten van de VS, daarom zijn de meeste van hun klanten in de VS..

Om kleine bedrijven verder aan te spreken, bieden ze een gratis domein en honderden dollars in gratis advertentietegoed bij elk hostingplan.

Schijfruimte en geld-terug-garantie

De servers zijn allemaal van hoge kwaliteit, met SSD-schijfruimte gratis inbegrepen in alle plannen om snelheidsverbeteringen te zien ten opzichte van andere hosts.

Als klap op de vuurpijl heb je een geld-terug-garantie van 90 dagen
om te beslissen of je gelukkig bent of niet.

Bluehost

Bluehost

Joomla met Bluehost Hosting.

Als de prijs veruit de belangrijkste zorg voor u is, Bluehost is ook een goede optie bij het zoeken naar een webhostingbedrijf. Dat kan installeer Joomla op elk van hun pakketten, en de prijzen zijn zo laag als ze komen. U krijgt ook een gratis domeinnaam en een geld-terug-garantie van 30 dagen
.

Ondersteuningsteam

De wisselwerking is dat hun serverprestaties niets bijzonders zijn en dat het ondersteuningsteam en de documentatie niet zo goed zijn als de andere 2 opties. Als uw site niet veel verkeer krijgt, is dat misschien geen groot probleem.

Middelen

Bluehost biedt wel onbeperkte schijfruimte en bandbreedte op veel van hun hostingplannen.

In feite betekent onbeperkt dat u zoveel bronnen van uw gedeelde server krijgt als nodig is, tenzij uw site andere klanten beïnvloedt. Als je veel verkeer hebt, heb je een VPS of een speciaal hostingplan nodig.

Een paar dingen over Joomla

Omdat je heel veel opties hebt om een ​​Joomla-host te selecteren, moet je een aantal dingen in gedachten houden. Hier is een korte samenvatting van waar je op moet letten:

 • Ondersteuning voor PHP- en MySQL-database
 • SSD-schijfruimte en caching voor snelheid
 • Geautomatiseerde back-ups

Andere functies in CMS

 • ExpressionEngine
 • MemHT
 • Plone
 • MS DotNetNuke
 • Drupal
 • Tiki Wiki
 • Umbraco
 • Beton5

webhosting deals

Op zoek naar Joomla hosting van hoge kwaliteit?
InMotion Hosting biedt Joomla-abonnementen die worden ondersteund door supersnelle servers. U kunt momenteel tot 50% besparen op hun plannen. Gebruik deze kortingslink
om de deal te krijgen. Inclusief 90 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

Joomla veelgestelde vragen

 • Wat is Joomla?

  Joomla is een gratis en open source content management systeem geschreven in PHP.

  Met “gratis” wordt bedoeld dat de software kosteloos en ook zonder beperking beschikbaar is. Met open source wordt bedoeld dat de broncode voor de applicatie beschikbaar is voor herziening en wijziging. Open source verwijst ook naar de methode van ontwikkeling. De software is ontwikkeld door een open community van ontwikkelaars, niet door een particuliere onderneming.

 • Wat is een contentmanagementsysteem?

  Een contentmanagementsysteem (CMS) is een softwaretoepassing waarmee u eenvoudig inhoud op het web kunt maken, bewerken, opslaan en weergeven. In de meeste gevallen (zoals bij Joomla) is er een grafische gebruikersinterface voor het toevoegen en bewerken van inhoud, zoals pagina’s, blogposts, afbeeldingen of andere vormen van inhoud. Er is een database die inhoud opslaat en er zijn sjablonen die inhoud weergeven voor websitebezoekers.

 • Is Joomla populair?

  Ja. Joomla beheert meer dan 30 miljoen websites en is het op één na populairste contentbeheersysteem op het web, achter WordPress.

 • Wordt Joomla goed ondersteund?

  Ja. Er is volledige documentatie, een communityforum, een tijdschrift, evenementen, workshops, mailinglijsten, videohandleidingen en blogs. Er zijn ook een aantal commerciële bedrijven die betaalde, premium ondersteuning en consulting voor Joomla bieden.

 • Wat voor soort websites kan ik bouwen met Joomla?

  Bijna elke inhoudsgerichte website zou goed passen bij Joomla. Veel experts zeggen dat Joomla vooral goed is als basis voor een e-commerce- of sociale netwerksite.

 • Hoe kan een CMS worden gebruikt voor e-commerce??

  Producten zijn een vorm van inhoud.

 • Is er een website die niet als ‘inhoud’ wordt beschouwd??

  Ja. Hier zijn een paar voorbeelden: webgebaseerde applicaties voor het bewerken van media zoals video en audio, command-and-control apps die fysieke apparaten draaien, en zware data-analyse.

 • Ik ben een beginner. Is Joomla een goede keuze voor mij?

  Kan zijn. Maar andere opties zijn misschien beter. Joomla is gemakkelijk te leren, maar is populairder bij ontwikkelaars dan bij onervaren gebruikers. Als u een platform zoals WordPress gebruikt, dat een groter aantal beginners heeft, vindt u het misschien gemakkelijker om hulp en tutorials over uw specifieke problemen te krijgen.

 • Ik wil een blog starten. Moet ik Joomla gebruiken?

  Als het enige dat u van plan bent te doen een blog is, is Joomla misschien overdreven. Een ander CMS dat meer op bloggen is gericht, zoals WordPress, is wellicht een betere keuze. Dat gezegd hebbende, je kunt zeker een blog op Joomla runnen, en als je een blog wilt runnen als onderdeel van een grotere website (zoals een e-commerce site of een social media platform), is Joomla misschien een goede keuze.

 • Heeft Joomla de functionaliteit die ik nodig heb?

  Waarschijnlijk. Joomla heeft meer dan 8.000 extensies. Bovendien is er een zeer robuust haak- en filtersysteem aanwezig dat het gemakkelijk maakt om functionaliteit toe te voegen en indien nodig nieuwe extensies te ontwikkelen.

 • Kan ik een Joomla-website eruit laten zien zoals ik dat wil??

  Ja. Joomla heeft meer dan duizend gratis thema’s beschikbaar, waarvan er vele aanpasbaar zijn. Het is ook relatief gemakkelijk voor een ervaren ontwikkelaar om een ​​nieuw thema te bouwen op basis van een aangepast ontwerp, en er zijn een groot aantal professionele ontwikkelaars die u kunt inhuren om dit voor u te doen (en veel tutorials als u het wilt leren doen) jezelf).

 • Is het moeilijk om aan de slag te gaan met een nieuwe Joomla-website?

  Helemaal niet. Veel webhostingbedrijven bieden installatie van Joomla met één klik vanaf het bedieningspaneel via tools zoals Fantastico of Softaculous. Zelfs zonder een installatiewizard is het installatie- en configuratieproces niet moeilijk.

 • Draait Joomla op mijn hostingaccount?

  Waarschijnlijk. Joomla vereist PHP en MySQL, die beide breed worden ondersteund door webhostingbedrijven. U moet dit dubbel controleren, maar als uw hostingplan Joomla niet ondersteunt, is dat een rode vlag dat u mogelijk geen kwalitatieve hosting heeft. (De uitzondering hierop is natuurlijk gespecialiseerde hosting gewijd aan een andere specifieke softwaretoepassing. Maar nogmaals, dat is een uitzondering.)

 • Wat zijn de belangrijkste alternatieven voor Joomla?

  De twee grootste concurrenten zijn WordPress en Drupal. Ze zijn zowel open source als geschreven in PHP.

 • Hoe verhoudt Joomla zich tot WordPress?

  Dat hangt af van wat u probeert te bereiken en ook hoe goed u het platform kent. Als je gewoon een snelle, eenvoudige website wilt hebben, is WordPress zeker de juiste keuze. Als je iets bouwt met veel meer aangepaste inhoudstypen, kan dit vaak gemakkelijker worden gedaan met Joomla.

 • Hoe verhoudt Joomla zich tot Drupal?

  Nogmaals – het hangt af van wat je probeert te bereiken. Joomla is populairder. Als je veel aangepaste inhoudstypen nodig hebt en iets ingewikkelds maar relatief veelvoorkomend probeert te doen, is Joomla waarschijnlijk een goede keuze. Als je iets echt nieuws doet, met veel aangepaste functionaliteit en logica, is Drupal misschien een betere manier om te gaan.

 • Hoe kies ik tussen Joomla, Drupal, WordPress?

  De meeste applicaties die op één platform kunnen worden gebouwd, kunnen op elk van hen worden gebouwd. In sommige gevallen is er een specifieke reden om het ene of het andere platform te gebruiken. Als u bijvoorbeeld alleen een blog opzet en niets anders, moet u WordPress gebruiken. Of als u de ingebouwde functies van een specifieke distributie van Drupal nodig heeft, zoals CiviCRM, moet uw keuze duidelijk zijn. Als u echter geen ontwikkelaar bent en u wilt iets nieuws dat helemaal opnieuw is gebouwd, is het veel beter om een ​​ontwikkelaar te vinden die u leuk vindt en vertrouwt, en hen vervolgens een platform te laten selecteren op basis van hun eigen comfortniveau en de behoeften van het specifieke project.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map