De beste DokuWiki-hosting: wie is het beste voor uw site? [Bijgewerkt: 2020]

Vergelijk DokuWiki Hosting

DokuWiki is een open source programma voor het maken van wiki-applicaties. Het beschikt over een eenvoudige syntaxis, tekstbestanden en versiebeheer. Hoewel er geen database voor nodig is, zijn niet alle hosts ideaal voor deze app.


Sommige hosts bieden vooraf geïnstalleerde DokuWiki aan, terwijl andere deze mogelijk beschikbaar hebben voor installatie met één klik. Zoek naar hosts die SSD’s (solid-state drives) gebruiken voor snelheid en betrouwbaarheid. Vermijd hosts met onredelijke beperkingen voor het aantal bestanden dat u op uw wiki kunt hosten.

Hieronder in detail besproken, hier zijn onze top 5 keuzes voor de beste DokuWiki-hosting:

 1. SiteGround
  – Snelle, veilige hosting, uitstekende technische ondersteuning
 2. Bluehost
 3. A2-hosting
 4. HostGator
 5. GreenGeeks

Hoe hebben we de beste DokuWiki-hosts gekozen?

Om de beste DokuWiki-hosts te bepalen, hebben we eerst webhosts op de shortlist gezet die een-klik installatie (of pre-installaties) van DokuWiki aanbieden. Vervolgens hebben we gekeken naar snelheid, betrouwbaarheid, uptime, 24/7 klantenondersteuning en algehele waarde.

We hebben deze lijst vergeleken met duizenden gebruikersrecensies uit onze database om tot onze definitieve keuzes te komen.

DokuWiki Hosting

Geïnteresseerd om DokuWiki op uw website uit te voeren? Leer er alles over en ontdek hier de beste hosts voor.

Wat is DokuWiki?

DokuWiki is een Open source wiki-systeem gericht op documentatie. Het gebruikt platte tekstbestanden om informatie op te slaan en is gericht op gebruiksgemak.

DokuWiki Hosting

Wat is een wiki?

Een wiki is een inhoudgestuurde website waarmee gebruikers de inhoud van elke pagina kunnen bijwerken. Een wiki wordt aangedreven door wiki-software die gebruikerstoegang, revisiegeschiedenis, menu’s en weergave beheert (samen met andere typische websitefuncties).

Wiki-gebruikersrechten

Hoewel verschillende gebruikers verschillende rechten kunnen hebben, en dus niet elke gebruiker in staat is om een ​​pagina te bewerken, is het concept van een wikisite dat er een weinig toestemming nodig om te beginnen met bijdragen.

Wiki-systemen gaan ervan uit dat elke gebruiker een bijdrage kan leveren. Daartoe is een van de belangrijkste kenmerken van wiki-systemen dat ze geen typische “back-end” hebben.

Bewerkings- en beheerfuncties zijn meestal beschikbaar via dezelfde openbare gebruikersinterface die inhoud weergeeft. Dit is ongebruikelijk voor de meeste beginnende wiki-beheerders en het is even wennen.

Voorbeelden van Wiki-sites

Voorbeelden van Wiki-sites

Wiki-sites zijn populair online. Het belangrijkste voorbeeld van een wiki is de encyclopediesite Wikipedia. Hieronder is een lijst van populaire Wiki-sites:

 • Wikipedia
 • PCGamingWiki
 • HitchWiki
 • Wikiquote
 • Wikitravel.

Waarom Wiki gebruiken?

In tegenstelling tot andere vormen van inhoudsbeheer (zoals een blog), is een wiki het meest geschikt wanneer de kennis die u wilt verzamelen en delen op grote schaal wordt verspreid.

Het is met name passend als de consumenten en producenten van informatie deel zullen uitmaken van dezelfde peer group. In dit geval een wiki kunnen leden van de groep hun eigen kennis inbrengen, en profiteer dan van de kennis die is bijgedragen door andere leden van dezelfde gemeenschap.

DokuWiki-licenties

DokuWiki is een Open Source wiki-systeem gebouwd op PHP waarmee je eenvoudig een eigen wiki-site kunt starten. Het legt sterk de nadruk op gebruiksgemak, wat het bijzonder maakt goede keuze voor een niet-technische community van bijdragers. Om deze reden gebruiken veel bedrijven DokuWiki voor hun bedrijfskennis.

DokuWiki-alternatieven

DokuWiki heeft een aantal concurrenten waaronder MediaWiki en TikiWiki.

DokuWiki-functies

DokuWiki Hosting-functies

Hier zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken onder Wiki-sites:

 • Geen database gebruikt
 • Inhoud opgeslagen in .txt-indeling
 • Simpele syntaxis
 • Gemarkeerde diff-vergelijking
 • Ingesloten afbeeldingen en andere inhoud
 • Aanpasbare Interwiki-links
 • Sectie Bewerken
 • Automatische inhoudsopgave
 • Pagina vergrendelen
 • Automatisch opslaan
 • Anti spam
 • Internationalisering en lokalisatie
 • Uitbreidbaarheid.

Inhoud opgeslagen in .Txt-indeling

Het meest onderscheidende kenmerk van DokuWiki is dat alle inhoud aanwezig is opgeslagen in platte tekst (.txt) bestanden. Het gebruikt geen database, in tegenstelling tot bijna alle andere wiki- en contentbeheersystemen.

Geen database gebruikt

Door het ontbreken van een database is de software eenvoudiger te installeren, gemakkelijker te configureren, gemakkelijker te back-uppen, gemakkelijker te herstellen na een storing en gemakkelijker te verplaatsen.

Het verlaagt de technische vereisten voor hosting, waardoor het goedkoper is om te gebruiken en beschikbaar is voor een grotere verscheidenheid aan hostingsituaties.

Eenvoudige syntaxis

De meeste wiki-systemen gebruiken een enigszins gecompliceerde opmaaksyntaxis voor het bewerken van pagina-inhoud, waardoor bijdragers een reeks ongebruikelijke tags en typeconventies moeten leren. De syntaxis van DokuWiki is veel eenvoudiger.

Bovendien biedt DokuWiki via plug-ins, ondersteuning voor alternatieve bewerkingssyntaxen, zoals markdown.

Gemarkeerde Diff-vergelijking

Met DokuWiki kun je versies van een pagina naast elkaar bekijken en wijzigingen van de ene versie naar de volgende markeren.

Ingesloten afbeeldingen en andere media

Een pagina op de wiki kan meer dan tekst bevatten. Het bewerkingsscherm biedt een gemakkelijke manier om afbeeldingen, video’s, geluidsbestanden en andere media te uploaden naar de wiki, die met eenvoudige embed-tags op de pagina kan worden geplaatst.

Aanpasbare Interwiki-links

Met deze functie kunnen gebruikers eenvoudig linken naar andere sites waarnaar vaak wordt verwezen, zoals Wikipedia of Google, en naar andere pagina’s op dezelfde wiki. De functie is configureerbaar, zodat je gemakkelijk kunt linken naar elke site die je wikigemeenschap nodig heeft.

webhosting coupon

Op zoek naar de juiste DokuWiki-host?
SiteGround biedt snelle, veilige hosting en uitstekende klantenservice. Op dit moment kunnen onze lezers tot 67% besparen op hun plannen. Gebruik deze kortingslink
om de deal te krijgen.

Sectie Bewerken

Gebruikers kunnen een klein deel van een pagina openen en bewerken zonder door het hele artikel te hoeven navigeren.

Automatische inhoudsopgave

Sectiekoppen in een artikel worden automatisch vertaald naar een inhoudsopgave bovenaan de pagina.

Pagina vergrendelen

Moderators kunnen dat voorkomen dat een pagina wordt bewerkt, of beperk de toegang tot alleen bepaalde gebruikersklassen. Dit is vooral belangrijk bij een conflict over pagina-inhoud of bij vandalisme.

Automatisch opslaan

Het systeem slaat periodiek automatisch op terwijl een pagina open is voor bewerking, zodat de voortgang nooit verloren gaat.

Anti spam

DokuWiki ondersteunt een aantal antispammaatregelen, waaronder alleen-lezen pagina’s, gedetailleerde controle over paginatoegang, zwarte lijst, e-mailverduistering en nofollow-links.

Internationalisering en lokalisatie

DokuWiki biedt gebruikersinterface en bewerking ondersteuning voor meer dan 50 talen. Bovendien kunnen door de gebruiker meerdere vertalingen van een pagina worden gemaakt en omgeschakeld.

Uitbreidbaarheid

DokuWiki heeft volledige ondersteuning voor sjablonen om het uiterlijk van de site aan te passen en plug-ins om het gedrag ervan aan te passen. Meer dan 80 sjablonen en meer dan 900 plug-ins zijn al beschikbaar en u kunt er ook uw eigen schrijven.

DokuWiki Hosting-vereisten

DokuWiki Hosting-vereisten

DokuWiki draait op bijna elke webserver, zolang dat het is PHP 5.2 of hoger. Er zijn maar weinig hosts die geen PHP op hun servers installeren als de standaard programmeertaal.

Vereiste
Specificatie
Web ServerDe meeste hosts gebruiken Apache, maar het is bekend dat vele anderen, waaronder Microsoft IIS, Litespeed, Lighttpd, Nginx en Abyss, werken.
PHPMoet PHP ondersteunen.
WebbrowserElke moderne webbrowser

DokuWiki-installatie

De eenvoudigste en beste optie is om een ​​scriptinstallatieprogramma te gebruiken. De meeste hosts bieden u een configuratiescherm. Bijna alle controlepanelen worden geleverd met een soort script-installatieprogramma waarmee u met een paar klikken een breed scala aan open source-applicaties kunt installeren.

DokuWiki is een van de meest ondersteunde Wiki-applicaties in deze installatieprogramma’s. Als DokuWiki niet beschikbaar is in een installatieprogramma met één klik, kun je het nog steeds gebruiken, maar je moet het zelf installeren.

Je hebt hiervoor 2 hoofdopties:

 1. Als je root-toegang tot je server hebt, kun je DokuWiki installeren met behulp van een Docker-afbeelding.
 2. Als je geen root-toegang hebt, download dan de DokuWiki-bestanden naar een lokale directory voordat je de configuratie-instellingen bewerkt en de bestanden naar je webserver overbrengt en het meegeleverde installatiescript uitvoert.

Punten om te onthouden

Er zijn een aantal functies waar u op moet letten bij het kopen van DokuWiki-hosting.

Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om te onthouden:

 1. De nieuwste versie van PHP.
 2. Apache of Nginx-webserver.
 3. Een scriptinstallatieprogramma dat DokuWiki of roottoegang ondersteunt.
 4. Een hoge uptime-garantie.
 5. Klantenservice van hoge kwaliteit

Mijn Top 3 DokuWiki-hosts

Er zijn veel hosts waarmee je DokuWiki kunt gebruiken. Dat kan het kiezen erg moeilijk maken. Dus om je te helpen, presenteer ik wat volgens mij de beste drie hosts zijn voor DokuWiki.

Vloeibaar web

Liquid Web DokuWiki Hosting
Liquid Web DokuWiki Hosting via Whoishostingthis.com

Als je een serieuze Wiki maakt, moet je server veel verkeer en bandbreedte ondersteunen. Liquid Web biedt een aantal van de best presterende servers en webhostingservices die mogelijk zijn. De meeste plannen bevatten een gratis exemplaar van cPanel of Plesk, met een automatisch installatieprogramma om DokuWiki te installeren.

U krijgt ook root-toegang tot uw server, dus u kunt deze altijd verwijderen of bewerken via SSH. Liquid Web is een zeldzame host biedt 100% uptime garantie. Ten slotte heeft Liquid Web geweldige 24/7 ondersteuning die er alles aan doet om u te helpen uw site zonder problemen op te zetten en te beheren.

SiteGround

SiteGround DokuWiki Hosting
SiteGround DokuWiki Hosting via Whoishostingthis.com

Een andere optie voor DokuWiki-hosting die iets goedkoper is, is SiteGround. Ze bieden goedkope shared hosting, wat perfect is als je net begint. U kunt vervolgens upgraden naar hun cloud of speciale hostingpakketten als u meer verkeer moet ondersteunen.

Alle servers worden geleverd met gratis SSL en SSD, waardoor uw site sneller en veiliger werkt dan zonder. Je krijgt ook 24/7 ondersteuning, en SiteGround heeft een vrij diepgaande kennisbasis.

iPage-hosting

IPage DokuWiki Hosting
iPage DokuWiki Hosting via Whoishostingthis.com

Tot slot, als budget uw grootste zorg is en u van plan bent een wiki met weinig verkeer te maken, is iPage een goede optie. iPage is een zeer eenvoudige host die alleen ongelooflijk goedkope shared hosting-abonnementen biedt die prima een DokuWiki met weinig verkeer ondersteunen.

Je zult vinden installatieprogramma’s met één klik in het configuratiescherm van uw account voor veel populaire toepassingen, waaronder DokuWiki. Wees voorzichtig met iPage als je denkt dat je Wiki veel populairder zal worden, aangezien je op dat moment naar een andere host moet migreren.

webhosting coupon

Op zoek naar een goede deal voor DokuWiki-hosting?
A2 Hosting stond op de eerste plaats in onze snelheids- en prestatietests. Op dit moment kunt u tot 50% besparen op hun hostingplannen. Gebruik gewoon deze speciale kortingslink
om de deal te krijgen.

Andere functies in Wiki

 • MediaWiki

DokuWiki veelgestelde vragen

 • Kan DokuWiki worden gebruikt voor commerciële websites?

  Ja. DokuWiki is gelicentieerd onder de GNU General Public License (GPL), wat betekent dat iedereen de software en de broncode kan krijgen, de software op elke gewenste manier kan gebruiken en de broncode op welke manier dan ook kan wijzigen.

  Gebruikers moeten echter akkoord gaan met de volgende voorwaarden:

  Deze software biedt geen garanties, als u ervoor kiest om de software opnieuw te distribueren, moet u dit doen onder de voorwaarden van de GPL, wat betekent dat u de volledige broncode met uw wijzigingen opnieuw distribueert, en u mag niet de eer opdoen voor het schrijven van de volledige software.

  Zolang je akkoord gaat met die voorwaarden, is DokuWiki gratis te gebruiken voor wat je maar wilt.

 • Moet dit worden uitgevoerd op een specifiek servertype of besturingssysteem?

  Nee. DokuWiki zou moeten werken op elke server met PHP 5.2 of hoger, of het nu Linux, Windows of anders is. Er zijn OS-specifieke installatie-instructies beschikbaar op de DokuWiki-website voor een groot aantal OS- en servertypes.

 • Welk type ondersteuning is beschikbaar?

  Er zijn verschillende gratis, community-gebaseerde ondersteuningsopties beschikbaar, waaronder een mailinglijst voor vragen over ontwikkeling, een openbaar forum voor vragen over gebruik en installatie en een IRC-kanaal voor kleinere vragen.

  Er is ook een groot aantal bronnen beschikbaar op de DokuWiki-website om u te helpen.

  Voor degenen die de middelen hebben om voor ondersteuning te betalen, zijn er een aantal professionele ondersteuningsservers beschikbaar van andere bedrijven. Je kunt een korte lijst van die op hun website vinden of een snelle Google-zoekopdracht gebruiken.

 • Hoe kan ik nieuwe functies toevoegen als ik geen programmeur kan inhuren?

  Als je een specifieke behoefte hebt, maar je wilt of kan het je niet veroorloven om een ​​programmeur in te huren, biedt DokuWiki een uniek Bounty-programma, dat is ontworpen om voortdurende ontwikkeling te stimuleren.

  Bedrijven of individuen kunnen een ‘premie’ instellen voor een verandering of verbetering die ze zouden willen zien, en een prijs bepalen die ze bereid zijn te bieden voor die verandering. Als het een populaire suggestie is, kunnen andere groepen ook geld aan het project aanbieden.

  Hoewel het niet gegarandeerd is dat een premie zal worden opgenomen, kan het een effectieve manier zijn om veranderingen door te voeren zonder veel bij te hoeven dragen op het gebied van kapitaal.

 • Kan ik HTML-code opnemen in een DokuWiki-pagina?

  Ja. Hoewel DokuWiki-pagina’s worden opgeslagen als eenvoudige tekstbestanden, is het mogelijk om HTML-code in te sluiten met verbeterde opmaakfuncties.

  Om dit te doen, moet u de htmlock-configuratie-instellingen aanpassen en alle HTML-inhoud omsluiten met HTML-tags. Specifieke instructies zijn beschikbaar op de DokuWiki-website.

 • Hoe maak ik een back-up van mijn DokuWiki-site?

  Het is heel eenvoudig om een ​​back-up van uw site te maken. Aangezien DokuWiki geen database gebruikt, hoeft u alleen maar de bestanden naar uw DokuWiki-directory te kopiëren, net zoals u een map op uw computer zou kopiëren.

  Er zijn een aantal back-upplug-ins beschikbaar om het proces te automatiseren, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u ooit gegevens verliest.

 • Kan ik een melding instellen voor paginawijzigingen of toevoegingen?

  Er zijn een aantal opties beschikbaar voor het ontvangen van meldingen voor paginawijzigingen.

  U kunt één e-mailadres instellen om een ​​globale melding te ontvangen voor elke wijziging aan uw site. Deze e-mail gaat normaal gesproken naar u of uw ontwikkelaar, maar kan ook worden doorgestuurd naar een mailinglijst voor extra ontvangers.

  U kunt ook de abonnementsserver inschakelen, zodat gebruikers ervoor kunnen kiezen e-mailmeldingen te ontvangen voor wijzigingen aan specifieke pagina’s.

  Of gebruikers kunnen zich abonneren op de XML-feed van je Wiki.

 • Heeft DokuWiki toegang tot informatie die is opgeslagen in een database?

  Ja. DokuWiki bevat ingebouwde ondersteuning voor toegang tot authenticatie-informatie vanuit een database, en er zijn plug-ins beschikbaar om andere database-inhoud toe te voegen, zoals gestructureerde data uit een SQLite-database.

 • Kan ik goedkeuring vragen voordat paginawijzigingen worden gepubliceerd?

  Standaard staat DokuWiki je niet toe om beperkingen in te stellen voor inhoudsveranderingen omdat het is ontworpen als een open publicatieomgeving die snelle wijzigingen mogelijk maakt door elke medewerker.

  De realiteit is echter dat er enkele instellingen zijn waar dat gewoon geen haalbare optie is, vooral in een zakelijke omgeving.

  Als goedkeuring nodig is voordat u nieuwe of gewijzigde inhoud op uw wiki-site publiceert, kunt u de publicatie-plug-in installeren om goedkeuringsregels voor uw pagina’s in te stellen.

 • Ik denk erover om een ​​wiki te gebruiken voor de interne site van mijn bedrijf. Is DokuWiki een goede optie?

  Ja. Wiki’s zijn geweldig voor bedrijfssamenwerking omdat ze een snelle, gemakkelijke oplossing bieden voor het maken en delen van inhoud binnen uw bedrijf.

  DokuWiki is een bijzonder betrouwbare keuze omdat het een grote ondersteuningsgemeenschap heeft, honderden plug-ins en tientallen sjablonen beschikbaar om aan uw specifieke behoeften te voldoen.

  DokuWiki kan worden gebruikt voor procesdocumentatie, een kennisbank, teamhandleidingen, projectwerkruimten en zelfs uw bedrijfsintranet.

 • Is er een inlogfunctie voor gebruikers?

  Ja. U kunt van uw gebruikers vereisen dat ze inloggen om inhoud op uw wikisite te bewerken en / of te bekijken.

 • Hoe kan ik mijn DokuWiki-site van de ene server naar de andere verplaatsen?

  Dit zou een vrij eenvoudig proces moeten zijn. Kopieer de volledige DokuWiki-directory van uw bronserver en plak deze in uw doelserver.

  Houd er rekening mee dat sommige functies mogelijk worden beïnvloed door de verhuizing. Uw laatste gewijzigde datums kunnen na het kopiëren veranderen, dus om dit te voorkomen kunt u de map opslaan in een TGZ-bestand en deze uitpakken op de nieuwe server.

  Andere functies, zoals rechten, .htaccess en uw cache moeten mogelijk na de verplaatsing worden aangepast om ervoor te zorgen dat alles hetzelfde werkt als voorheen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me