Beste tools en hosts voor domeinbeheer

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Vind hosting met deze functies in domeinen

 • Gratis domeinen
 • Domein parkeren

Domeinbeheer en hosting

Wanneer mensen gaan nadenken over het opzetten van een website, gaan ze kijken naar hosting en het vergelijken van hostingfuncties. Meestal kijken mensen naar functies die rechtstreeks verband houden met hun website – of de host bepaalde soorten software ondersteunt of hoeveel verkeer de site kan verwerken.

Meestal worden zorgen over domeinen en domeinnaambeheer als vanzelfsprekend beschouwd. Domeinnaambeheer kan echter erg belangrijk zijn en niet elke host biedt hetzelfde toegangsniveau of dezelfde hoogwaardige ervaring met domeinbeheer.

Sommige hostingbedrijven maken een specialiteit van domeinen, terwijl anderen er alles aan doen om het beheer van uw domeinnamen moeilijk en frustrerend te maken.

Domeinnaambeheerfuncties waarnaar u moet zoeken

Nameservers bewerken / wijzigen

U wilt de domeinnaamservers die aan uw domein zijn gekoppeld, kunnen bewerken of wijzigen, en u wilt dat vrij eenvoudig kunnen doen.

De naamservers zijn de servers die alle specifieke adresgegevens over uw domein opslaan. Gewoonlijk heeft een domeinnaam twee of meer officiële naamservers. Ze nemen vaak de vorm aan:

 • ns1.hostingcompanyname.com
 • ns2.hostingbedrijfsnaam.com

Dit betekent dat de naamservers op dat domein de informatie hebben over welk IP-adres (sen) zijn gekoppeld aan uw domeinnaam.

Wanneer en als u uw hostingbedrijf moet wijzigen, is de eenvoudigste manier om uw domein naar uw nieuwe host te ‘wijzen’ door de domeinnaamservers bij te werken.

DNS-records

Een laag onder de naamserver is het DNS-record. Dit wordt opgeslagen op de domeinnaamserver en is een lijst met IP-adressen die zijn gekoppeld aan uw domeinnaam of subdomeinen.

Als u subdomeinen moet opzetten of domeinnaamomleidingen moet afhandelen, heeft uw hostingbedrijf of registrar echt behoefte aan gemakkelijke en efficiënte toegang tot uw DNS-record. U heeft dit ook nodig als u uw domein gaat verbinden met een externe, op domeinen gebaseerde service, zoals Google Apps.

Bovendien bieden veel hostingbedrijven en registrars eenvoudig te gebruiken DNS-sjablonen voor verschillende veelvoorkomende gebruiksgevallen.

Aangepaste MX-records

Een specifiek DNS-record kan te maken hebben met het MX-record of mail exchange. Dit is een van de bewerkbare items in uw DNS-record. Als u van plan bent e-mail te hosten bij een andere service dan uw hostingbedrijf, moet u uw MX-records kunnen bewerken.

Domein WHOIS Privacy

Het Domain WHOIS-systeem is een gedistribueerde index van persoonlijke contactgegevens die aan elk domein zijn gekoppeld. Elke geregistreerde domeinnaam moet gedetailleerde contactgegevens hebben over de registrantenlijst in de WHOIS-directory. Deze informatie omvat uw naam, telefoonnummer, postadres en e-mailadres.

De WHOIS-directory wordt regelmatig gebruikt door spammers en marketeers om eigenaren van domeinnamen te targeten voor aan ons gerelateerde services (zowel legitiem als anderszins).

Als u uw persoonlijke contactgegevens uit de WHOIS-directory wilt houden, heeft u WHOIS Privacy nodig. Dit is een dienst die door de meeste registrars wordt aangeboden, waarbij de WHOIS-informatie wordt vervangen door hun eigen informatie. Op deze manier wordt alle spam en domeingerelateerde marketing gericht op hun kantoren en telefoonnummers, in plaats van die van u.

U hoeft zich niet te registreren en te hosten bij hetzelfde bedrijf

Een ding dat de meeste mensen pas lijkt op te doen als ze al een paar jaar websites runnen, is: u hoeft uw domeinnaam niet te registreren bij hetzelfde bedrijf dat uw website host.

In feite is het meestal beter om dat niet te doen.

Hostingbedrijven die zeer goedkope hosting aanbieden, kunnen hun winstmarge goedmaken door te hoge kosten in rekening te brengen voor domeinnamen. Hostinggerichte registrars hebben vaak kosten voor het verlengen van domeinnamen 50% tot 100% hoger dan goedkope registrar-services voor alleen domeinnamen, en ze schrikken vaak extra voor functies zoals WHOIS Privacy, terwijl de domeinnaamspecialisten dat vaak gratis aanbieden.

Bovendien, wanneer u uw domeinnamen bij uw hostingbedrijf bewaart, zult u vaak problemen tegenkomen wanneer u uw domeinnaam moet verplaatsen.

Tot slot, als u veel webprojecten host, kan het erg ingewikkeld worden – u kunt domeinnamen hebben die zijn verdeeld over verschillende hostingaccounts, misschien zelfs bij verschillende bedrijven.

De eenvoudigste manier om domeinnamen te beheren – vooral als u er meer dan één of twee gaat bezitten – is om een ​​goedkope domeinnaamregistreerder voor al uw domeinnamen te gebruiken en vervolgens het Domain Name Server-record voor elke domeinnaam te bewerken om het naar de juiste servers voor het hostingbedrijf te verwijzen.

Dit maakt het heel eenvoudig om later van host te wisselen (u hoeft de registratie niet over te dragen). Ook – als u veel domeinnamen bezit – kunt u vaak korting krijgen op bulkaankopen.

Als ik een domein via mijn webhost registreer, ben ik dan eigenaar van het domein of doen ze dat? Dat zou u moeten doen, maar dit is waar het lezen van de kleine lettertjes van cruciaal belang is. Sommige webhosts, met name degenen die goedkope of gratis domeinregistratie aanbieden, zullen zichzelf als registrant opgeven in plaats van u.

Dit kan een enorm probleem zijn als u besluit uw site op een later tijdstip naar een andere host te verplaatsen. In de meeste gevallen draagt ​​de host het eigendom van het domein aan u over, maar dit is niet gegarandeerd.

U kunt er veel beter voor zorgen dat het domein van tevoren op uw naam is geregistreerd. De eenvoudigste manier om dit te doen is om uw domein via een registrar te krijgen in plaats van via een hostingbedrijf, maar als u liever alles op één plek wilt krijgen, vraag dan vooraf aan het hostingbedrijf hoe zij met de registratie omgaan.

Houd er rekening mee dat dit niet hetzelfde is als het gebruik van domeinprivacy. Met de privacyservice is het domein nog steeds bij u geregistreerd; uw informatie wordt gewoon niet openbaar gemaakt.

Als ik van host verander, moet ik dan ook DNS-records bijwerken, of alleen mijn naamservers? Net als uw naamserverinstellingen worden DNS-records doorgaans beheerd via uw registrar. Dit betekent dat u misschien in orde bent met het bijwerken van uw naamservers als u alleen websiteverkeer nodig heeft om opnieuw te routeren.

Als u echter andere services heeft die worden afgehandeld door uw oude host waarvoor uw DNS-records moesten worden bijgewerkt, moeten deze ook worden bijgewerkt.

Het beste wat u kunt doen, is uzelf enige overlap geven tussen het kopen van een nieuw hostingplan en het annuleren van uw oude. Op deze manier heeft u tijd om uw naamserver- en DNS-records bij te werken en tal van tests uit te voeren om ervoor te zorgen dat uw websitebezoekers, e-mail en al het andere dat aan uw domein is gekoppeld, terechtkomen waar ze heen moeten.

webhosting coupon

Op zoek naar een goede deal voor domeinhosting?
Op dit moment kunt u tot 79% besparen op de gebruiksvriendelijke hosting van GoDaddy. Gebruik deze speciale kortingslink
om de deal te krijgen. Gratis domein inbegrepen.

Domeinen Veelgestelde vragen

 • Waarom moet ik mijn DNS-records bijwerken om services van derden zoals Google Apps te gebruiken?

  Uw naamserver vertelt de wereld waar hij naartoe moet gaan om de hostserver van uw domein te vinden.

  Dat is meestal waar iemand naartoe moet worden geleid wanneer ze uw website willen bezoeken, uw blog willen bekijken of u een e-mail willen sturen.

  Soms kan het echter nodig zijn om services op verschillende locaties te houden.

  Als je Gmail bijvoorbeeld met je eigen domein wilt gebruiken, moet je de buitenwereld kunnen vertellen dat je website op je hostserver staat, maar je e-mail moet naar Google worden gestuurd.

  Met DNS-records kunt u bepaalde functies (zoals e-mail) omleiden naar een andere locatie.

 • Als ik niet met dat spul wil rotzooien, kan ik het niet gewoon met rust laten?

  Als je niet verstrikt wilt raken in het beheren van je domeininformatie, heb je twee opties.

  De eenvoudigste optie is om een ​​host te selecteren die ook domeinregistratie biedt. Als u alleen maar een website wilt hosten en een of twee e-mailaccounts wilt instellen, hoeft u zich nooit zorgen te maken over uw domeininstellingen.

  Dit betekent natuurlijk waarschijnlijk dat u op de lange termijn meer betaalt voor de twee services, en als u besluit van host te wisselen, kan het een beetje lastig worden.

  U kunt ook een host kiezen die aanbiedt om uw domeininstellingen voor u te beheren. Niet alle hosts zullen dit doen, vooral niet voor goedkope hostingplannen, maar er zijn er een paar.

  Op deze manier krijg je nog steeds de voordelen van een aparte registrar, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets verprutst.

  Er is een derde optie, en dit is waarschijnlijk de beste. Update uw naamservers eenmaal en raak ze nooit meer aan.

  Het wijzigen van de naamservers naar uw nieuwe host is relatief eenvoudig. In uw configuratiescherm voor hosting wordt uw naamserverinformatie meestal prominent weergegeven.

  Kopieer het en plak het in uw registraraccount. Als u alleen een website of blog host, hoeft u verder niets te doen. Ooit. Of in ieder geval totdat u besluit van host te veranderen.

 • Als ik WHOIS-privacy instel, betekent dat dan dat mijn registrar het domein bezit?

  Nee, dit is gewoon een manier om uw naam en informatie openbaar te houden.

  Het helpt het risico te verkleinen dat u wordt getarget op spam, marketingmateriaal en identiteitsdiefstal. Het kan ook worden gebruikt als u om welke reden dan ook liever niet uw naam direct aan uw website wilt laten koppelen.

  Als je bijvoorbeeld een populaire Yankees-fanblog hebt, maar ook een online winkel hebt die gespecialiseerd is in Mets-memorabilia, kan WHOIS Privacy van pas komen.

  WHOIS-privacy betekent niet dat u niet de eigenaar van het domein bent. Het is gewoon een manier om uw persoonlijke gegevens van de rest van de wereld te maskeren.

 • Heb ik WHOIS-privacy nodig voor mijn domeinen?

  Als u niet zeker weet of u de domeinprivacyfuncties wilt gebruiken, zijn er een aantal sites online waarmee u domeininformatie voor websites kunt opzoeken.

  Zoek snel naar een website en bekijk de informatie die wordt gedeeld.

  Als u het prettig vindt om die informatie met het publiek te delen en u het niet erg vindt om af en toe (of niet zo nu en dan) spam-e-mail te ontvangen, heeft u mogelijk geen domeinprivacy nodig.

  Als uw mailbox echter vol genoeg is, of als u niet wilt dat die informatie openbaar beschikbaar is, kan privacy een zeer waardevolle dienst zijn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me