World Wide Web: s historia

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Oavsett om du växte upp med datorer eller introducerades för dem i vuxen ålder är det svårt att föreställa sig en värld där internet inte existerar.

Vi litar på internet för att hantera våra pengar, söka jobb, representera oss professionellt och hålla kontakt med nära och kära över hela landet eller till och med över hela världen.

World Wide Web: s historia

Vi använder internet för att undersöka, lära oss och för att vi ska kunna genomföra projekt vi inte skulle veta hur vi skulle göra utan att leta upp instruktioner.

Företag använder internet för att samarbeta på olika kontor och även i hela hallen. Finansiella transaktioner hanteras på några sekunder. Kommunikation sker omedelbart. Även våra lokala och federala regeringar litar på internet för att hantera sin dagliga verksamhet.

Internettet i sig är knappt femtio år gammalt, och webben är mindre än trettio, men om endera skulle försvinna skulle det moderna företaget bara upphöra. Hur kom ett sådant inflytelserikt system i utveckling så snabbt? Allt började med en enkel idé från J. C. R. Licklider.

ARPANET

Licklider, en psykolog och datavetare, lade fram idén 1960 om ett nätverk av datorer kopplade samman med “bredbandskommunikationslinjer” genom vilka de kunde dela data och informationslagring.

Licklider anställdes som chef för datorforskning av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), och hans lilla idé tog fart.

År 1966 hade MIT-forskaren Lawrence G Roberts utvecklat en plan för “ARPANET”, ett datornätverk som är utformat för att motstå strömavbrott, även om några av datorerna var inaktiva.

Den första ARPANET-länken gjordes den 29 oktober 1969 mellan University of California och Stanford Research Institute. Endast två brev skickades innan systemet kraschade, men det var all uppmuntran dataforskare behövde.

Fler universitet och värdar tillkom ARPANET när systemet stabiliserades, och 1981 fanns det över 200 värdar på systemet.

Ett antal andra datornätverk spratt upp i kölvattnet av ARPANET, inklusive Merit Network, CYCLADES och det första internationella paketnätet, IPSS. Men med så många olika system måste något utvecklas för att integrera dem alla i ett.

Robert Kahn från DARPA och Vinton Cerf från Stanford University arbetade tillsammans om en lösning, och 1977 användes internetprotokollsviten för att sömlöst koppla samman tre olika nätverk.

Med hjälp av detta nya protokoll för dataöverföring skapade National Science Foundation NSFNET 1986, som kan hantera 1,5 megabit per sekund, vilket ersatte den nu föråldrade ARPANET.

World Wide Web

Worldwebben, eller WWW, skapades som en metod för att navigera i det nu omfattande systemet med anslutna datorer. Tim Berners-Lee, en entreprenör med European Organization for Nuclear Research (CERN), utvecklade ett rudimentärt hypertekstprogram som heter INQUIRE.

Programmet var utformat för att göra information lättillgänglig för användare och för att låta en användare utforska förhållanden mellan olika sidor (dvs. klicka för att komma till ett annat avsnitt på en webbplats).

År 1990, med hjälp av Robert Cailliau, utvecklade Berners-Lee skelettomfattningen av internet, inklusive en webbläsare och webbserver.

Tyvärr var världen inte redo för hans idéer. Webben var fortfarande en serie enkla textsidor, svåra att navigera och otillgängliga för de flesta.

Men allt detta förändrades 1993, med utgivandet av Mosaic webbläsare, vilket gjorde det möjligt för användare att utforska multimedia online. 1993 introducerades också de första moderna sökmotorerna.

Även om tidiga sökmotorer var primitiva, mestadels manuella och indexerade främst endast titlar och rubriker, började WebCrawler 1994 att “krypa” nätet och indexerade hela sidor med aktiva webbplatser.

Denna teknik öppnade dörren för mer kraftfulla sökmotorer och gjorde det möjligt att enkelt söka igenom stora mängder ansluten information.

Samma år grundade Berners-Lee World Wide Web Consortium (W3C) för att ytterligare utveckla användarvänligheten och tillgängligheten på webben, och gjorde det till en standard att webben skulle vara tillgänglig för allmänheten gratis och utan patent.

Web 2.0

Den lämpligt namngivna dot-com boom 1999 såg många människor flytta sina företag online, såsom tidningar, återförsäljare och underhållningskontor.

Under de tidiga dagarna skapade och publicerade webbplatser traditionellt sin egen information, som helt enkelt visades av webbplatsbesökare, med liten eller ingen interaktion mellan skapare och användare.

Ett stort tryck i slutet av 1990-talet var borta från Usenet-nyhetsgrupperna och mot applikationer som Yahoo Clubs, som så småningom blev Yahoo Groups. Faktum är att 2001 förvärvade Google Usenet-arkivet och gjorde det till grund för sina egna Google-grupper.

När webben fortsatte att växa började användarna kräva mer interaktion från webbplatserna de besökte, och resultatet – vanligtvis kallat Web 2.0 – var ett mer socialt internet.

Web 2.0 kännetecknas av interaktiva webbplatser, delning av social kunskap, användargenererat innehåll, online-samarbete, inbäddade applikationer och multimedia, mobila anslutningar och – naturligtvis – sociala medier.

Det är en webb där webbplatsägare och deras publik interagerar kontinuerligt, genomsnittliga användare kan bli innehållsleverantörer och besökare kan skapa en unik, personlig internetupplevelse.

Mobilwebben

Ungefär samtidigt som internet gjorde övergången till Web 2.0, började världswebben också se en förskjutning från stationära stationära datorer och skrymmande bärbara datorer, eftersom fler användare började få tillgång till onlineinnehåll via sina mobiltelefoner.

Tidiga webbaktiverade telefoner hade små skärmar, svaga processorer och anslutna via långsamma trådlösa anslutningar. Som ett resultat var att titta på traditionella webbsidor en frustrerande upplevelse. Men eftersom miljoner smartphones började sälja varje år, anpassades internet snabbt för mobilanvändare.

Ursprungligen åstadkom de flesta webbplatser detta genom att skapa en helt separat webbplats för sin mobila publik. Dessa webbplatser använde färre grafik och en förenklad textlayout för att förbättra överföringshastigheter och läsbarhet.

Under det kommande decenniet fortsatte dock mobilanvändningen att växa, mobila enheter blev kraftigare och mobilnätet snabbare. Mobilwebbplatsen kunde samma multimediaupplevelse som traditionella webbplatser, och att upprätthålla flera webbplatser blev ineffektiva.

De flesta webbplatsadministratörer har gett upp den separata webbplatsmodellen, till förmån för anpassningsbara webbplatser som justerar deras layout baserat på typen av enhet som används eller skärmstorleken.

Samtidigt, eftersom smartphones och surfplattor blev den dominerande mobilteknologin, började många webbplatser också att erbjuda liknande funktioner och innehåll via mobilappar, vilket gjorde det möjligt för dem att dra fördel av funktioner som är specifika för mobila enheter och ansluta till användare med realtidaviseringar.

Med en årlig smartphoneförsäljning nu på miljarder, och de flesta webbsurfningar som nu görs på mobila enheter, är det sällan att hitta en webbplats som inte är mobilkompatibel; och snart kommer sådana webbplatser att vara helt föråldrade.

Sociala media

Från början sågs webben som en social konstruktion som förbinder forskare och forskare från hela världen. Ju mer systemet växte, desto mer anslutet blev gemenskapen.

1996 tog anslutningen ett stort steg framåt med introduktionen av ICQ, en gratis snabbmeddelandeprogram. Plötsligt kunde internetanvändare kommunicera över alla avstånd i realtid.

Året efter släppte AOL sitt eget Instant Message-program, AIM, vilket populariserade den nya tekniken. 1997 infördes också världens första bloggar.

Under denna tid började företag också experimentera med specialiserade sociala nätverk, som Classmates.com, där användare som redan hade en befintlig anslutning kunde återförenas och kommunicera online.

Sedan 2002 introducerade Friendster världen för sociala nätverk som vi känner den idag, en online-community designad för att inte bara kommunicera med vänner du redan har, utan att bygga nya relationer genom gemensamma vänner och intressen.

2003 anslöt sig MySpace och LinkedIn till den sociala nätverksarenan. MySpace, som främst är inriktad på unga vuxna med sina prickiga anpassningar, musikintegration och inbyggd blogging, populariserade sociala medier till miljontals användare..

Med ett helt annat tillvägagångssätt riktade LinkedIn sig till näringslivet och syftade till att återskapa nätverksmiljön efter timmarna online. Fram till idag förblir det världens mest populära professionella nätverkssida.

Tre år senare förändrades sociala mediers värld för alltid med publiceringen av Facebook.

Även om det lanserades 2004, var webbplatsen begränsad till högskolor på de två första åren. Efter att ha blivit offentligt växte webbplatsen snabbt till hundratals miljoner användare, och idag har den över 1,5 miljarder aktiva användare varje månad.

Framgången för dessa tidiga pionjärer banade väg för nya sociala medier som Twitter, Pinterest och Tumblr.

I kombination med kraften från mobil har sociala nätverk också blivit tjänster, som Uber och Airbnb, vilket gör det möjligt för användare att tillhandahålla tjänster som traditionellt endast är tillgängliga via stora företag direkt till varandra.

Tingenes Internet

Idén att ansluta enheter till internet för att kontrollera dem på avstånd är inget nytt, men när internetanslutningarna växer snabbare, blir anslutningstekniken mindre.

Och den mobila världen tillåter oss att ständigt hålla kontakten, kontroll av saker utöver bara våra datorer har blivit det nästa logiska steget i webbutvecklingen.

Från att dämpa lamporna i vardagsrummet till att ställa in DVR till att starta våra bilar, gör att internet kan kontrollera vardagsapparater från hela rummet eller på andra sidan landet.

Och när Internet of Things fortsätter att växa har denna anslutning blivit en tvåvägskommunikation. Våra enheter kan nu kontakta oss, låta oss veta när vår bil behöver underhåll, varna oss när rumstemperaturen blir för låg och till och med säga när vi är slut på mjölk.

Internetanslutna enheter har blivit utbredda och rörelsen är bara i sin spädbarn. Under de kommande åren kommer fler och fler enheter vi samverkar med varje dag lika anslutna till webben som vi är.

Uppfinningen av internet var en stor förändring för världen att anpassa sig till. Det har förändrat allt från affärskommunikation till sociala interaktioner, och när ny teknik introduceras kommer den att fortsätta förändra vårt sätt att leva och arbeta.

Det är en säker satsning att det finns många fler fascinerande innovationer för det i vår framtid.

Slutsats

Hur har din internetanvändning förändrats under åren?

Hur du kommunicerar och delar information har förändrats. Med tanke på att över tre miljoner e-postmeddelanden skickas varje sekund. Uppskattningar indikerar att den genomsnittliga kontorsarbetaren spenderar ungefär 30% av sin tid på e-post, så det har blivit en stor del av din arbetsdag.

När du inte arbetar (och ibland när du är) använder du förmodligen sociala medier för att kommunicera med din vän och bidra till de sju miljarder aktier som sker varje dag.

Oavsett om du letar efter ett recept, texterna till den låten du just har hört eller en lokal thailändsk restaurang är det internet du vänder dig till för att få hjälp.

För många av oss drivs sättet vi varva ner i slutet av dagen via internet. Den snabba ökningen av strömmande video över internet har kabelnätet förvrängd.

Internet har kommit långt. Och vid mindre än 50 år gammal är den digitala revolutionen just igång. Att titta tillbaka på hur långt vi har kommit får oss att fråga: hur kommer internet att se ut om ytterligare 50 år?

Vidare läsning

Utvecklingen av internet var och är en mångfacetterad strävan, med många olika bidragsgivare och företag som utvecklar små segment som tillsammans lägger till vad onlinevärlden är idag.

För mer omfattande information om hur Internet blev vad det är, känn dig gärna utforska följande länkar.

 • Internetets historia av årtionden
 • Ursprung på Internet
 • En tidig historia av Internet (PDF)
 • Kort historia av Internet
 • NSF och födelsen av Internet: 1960-talet
 • Internetpionjärer
 • Internet och de högskolor som byggde det
 • Internet: How It All Began (PDF)
 • Internetets förflutna och framtida historia (PDF)
 • En föreläsning om internetets ursprung av Ken King
 • Historisk tidslinje för webben
 • Födelsen av webben
 • En liten historia över webben (PDF)
 • Interaktiv tidslinje för World Wide Web
 • Internetets historia enligt sig själv
 • Uppfinning av Internet
 • CERN WWW Research
 • CERN och uppfinningen av webben.

Du kan också njuta

Här på WhoIsHostingThis.com gör vi lite men studerar och tillhandahåller information och verktyg för människor som använder internet. Här är några av våra egna artiklar, infografik och videor som är relaterade till internethistoriken.

 • Internet: Sedan och nu: vår infographic om hur mycket internet och våra liv har förändrats under de senaste decennierna. Eller så kan du se vår korta video baserad på den.
 • Historik för webbsökmotorer: lära dig hur vi flyttade från enkla sökmotorer som ofta var långt till att lita på dem vi använder idag som till stor del är pålitliga.
 • Åtta datavirus som fick Internet till sina knän: nästan så fort Internet blev populärt blev det ett stort mål för hackare. Denna infographic tar en djup titt på åtta stora attacker.
 • Sex organisationer som i hemlighet driver Internet: även om det låter som en konspiration, är alla dessa organisationer kritiskt viktiga för att hålla Internet igång. Ta reda på mer i denna fascinerande infographic.
 • Programmering: Språk, tidslinjer och guider: från Jaquard-vävstolen 1801 till publiceringen av HTML5 2014 och därefter kan du lära dig allt om programmeringens historia (Och hur man gör det!) Med denna uttömmande guide.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map