Vad är domännamn? Allt som en webbplatsägare behöver veta [Uppdaterat 2020]

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Det finns många unika sätt att komma igång online idag – genom sociala nätverk som Facebook och Twitter, online marknadsplatser som eBay och Etsy, även på klassificerade nätverk som Craigslist.

Men så småningom kommer alla företag som ser allvar med att ha en närvaro online kommer att behöva sin egen webbplats, och det första steget att ha en solid närvaro online är välja rätt domännamn för din webbplats.

Domännamn

Contents

Grunderna för domännamn

När du skapar en ny webbplats är ett av de viktigaste besluten du måste fatta vad ditt nya domännamn kommer att bli.

Den här guiden gräver i tekniska detaljer för domännamn och fokuserar sedan på frågor som att välja ett bra domännamn och hur registrering fungerar.

pssst: Om du vill köpa ett domännamn, se vår guide till de bästa platserna att köpa domännamn. Det är en mindre teknisk, mer praktisk guide och har våra redaktörs toppval och användarrecensioner.

Men om du vill ha alla nördiga bitar, vänligen läs vidare.

Vad pratar vi om när vi pratar om domännamn?

I en webbadress eller URL är domännamnet allt mellan protokolltecknet och det första snedstrecket (om det finns en).

Så till exempel i URL: https://placeholder.com/some/page.html

Domännamnet är: placeholder.com

Domännamn används också för e-postadresser: [e-postskyddad]

Vad är ett domännamn?

Nu när vi vet vad vi pratar om – vad pratar vi om?

Wikipedia ger en användbar specifik, men något ogenomskinlig definition:

EN domän namn är en identifieringssträng som definierar ett område för administrativ autonomi, myndighet eller kontroll på Internet

Vad betyder detta exakt? Låt oss bryta ner det lite.

Identifikationssträng

Ett domännamn är en identifieringssträng som kan läsas av människor.

Identifieringssträngar, eftersom de otvetydigt måste hänvisa till exakt en sak, måste vara unika. Det kan inte finnas några duplicerade ID: er.

Av dessa skäl är ID-nummer i datorsystem ofta mycket långa, slumpmässigt genererade nummer. Men domännamn är inte så – de är läsbara av människor, men fortfarande unika.

Inte bara är de mänskliga läsbara, utan de är mänskliga meningsfulla. Det vill säga till skillnad från ditt telefonnummer – som bara är en serie nummer, men tillräckligt kort för att vara “läsbar för människor” på någon nivå – ett domännamn är både läsbart och meningsfullt.

Det identifierar inte bara en domän till andra datorer, den identifierar den domänen till oss.

På grund av denna meningsfullhet har val av domännamn konsekvenser för varumärke och marknadsföring, liksom för alla programmatiska analyser av betydelse och innehåll, till exempel sökmotorindexering.

Senare i det här avsnittet kommer vi att titta på hur unikhet upprätthålls i domännamnsystemet och hur mänsklig mening mappas till dators betydelse.

Administrativ autonomi, myndighet och kontroll på Internet

”Riket” som vi nämnde ovan är domänen i domännamn. En domän styrs av någon specifik person eller företag.

Om du äger en domän betyder det att du kontrollerar innehållet eller routingen inom den domänen. Om du äger exempel.com bestämmer du vad som visas på blog.example.com såväl som på exempel.com/about-page.html.

Du kan också låta andra människor bestämma dessa saker. Det är denna förmåga att utöva administrativ myndighet som effektivt definierar en namngiven domän på internet.

Domännamnsystemet

Domain Name System är ett hierarkiskt identifieringssystem för domäner och underdomäner. Alla domäner är egentligen underdomäner för en annan domän. Längst upp i hierarkin finns själva (ej namngivna) Domain Name System.

Domännamnsystemet administrerar åtkomst till toppnivådomäner (TLDs). Dessa är “tillägg” som: – .com – .org – .net

Varje TLD administreras av ett annat företag eller byrå som ger möjlighet att skapa ett underdomän:

 • example.com
 • example.org
 • example.net

I många TLD-domäner är det omedelbara underdomänet vad som kan köpas av konsumenter för användning som domännamn. Det är dock inte alltid fallet. TLD för landskod har ibland ett tvådelssystem:

 • example.com.au
 • example.org.uk

Ägare av dessa sekundära domännamn kan, om de väljer, skapa ytterligare underdomäner:

 • blog.example.com
 • store.example.org.au

Dessa underdomäner kan till och med kontrolleras direkt av en tredje part som ges administrativ åtkomst över underdomänen. Det är vad som händer på många bloggnätverk som WordPress.com och Tumblr.

Unika identifierare och kartläggning av IP-adresser

Detta hierarkiska system är det som säkerställer att alla domännamn är unika. Domännamnsystemet tillåter inte att två TLD: er är desamma.

Administratörerna för varje TLD ser sedan till att de inte tillåter duplicerade underdomäner. Ägare av underdomäner ansvarar för att de inte skapar duplicerade sekundära underdomäner eller duplicerade namngivna resurser.

Varje administrativ nivå är endast ansvarig för sina omedelbara underdomäner – ingen enda myndighet behöver övervaka helheten.

Detta är också hur mänskliga läsbara domännamn översätts till dators meningsfulla IP-adresser.

De primära DNS-servrarna har en katalog som kartlägger TLD: er till specifika IP-adresser. Varje TLD-server har en liknande katalog för varje underdomän.

Dessa kataloger distribueras så att det aldrig finns en enda punkt för misslyckande. Detta distributionsschema är lite komplicerat, men i dess väsen fungerar DNS-systemet på detta sätt:

 • Din webbläsare försöker komma till http://blog.example.com/index.html
 • Först frågar det de primära DNS-servrarna som administrerar .com-domänen.
 • Sedan frågar den. Com-administratören som administrerar exemplet underdomän.
 • Sedan frågar det exemplet underdomän som administrerar bloggdepdomänet.
 • Slutligen frågar det bloggdomsadministratören om resursen på index.html.

Allt händer mycket snabbt och automatiskt. Dessutom kommer webbläsaren ihåg denna information, så den går inte igenom hela processen varje gång.

Om du undrar hur webbläsaren får den ursprungliga platsen för de primära DNS-servrarna: en lista med adresser är paketerade i webbläsare.

Detta ger en utgångspunkt. Eftersom det får ny information från DNS-administrationssystemet sparar den ny adress som den har fått. Så länge åtminstone en av dess adresser är korrekt kan den få all annan information den behöver.

Domännamn och URL: er

Domännamn och URL: er

Floder, dammar, sjöar och bäckar – de har alla olika namn, men de innehåller alla vatten.
– Muhammad Ali

Detta korta avsnitt förklarar vad en URL är och hur den skiljer sig från ett domännamn.

Vad pratar vi om?

En URL är strängen med bokstäver, siffror och symboler i adressfältet i din webbläsare. Det används ofta synonymt med “webbadress.”

Till exempel: https://placeholder.com/about-us.html

Vad är en URL

En URL är en enhetlig resurslokalisator. Det är en (mestadels) mänsklig läsbar sträng som unikt identifierar en resurs (tillgång, fil, innehåll) på internet.

Eftersom en URL är en unik identifierare kallas de ibland en URI – enhetlig resursidentifierare.

Det här är förmodligen ett mer exakt namn än URL, eftersom en URL inte faktiskt säger dig var resursen är (dess plats), utan endast tjänar till att identifiera den. Även om det är en mer exakt term är URL fortfarande vanligare.

URL: er inkluderar domännamn

Varje URL måste innehålla ett domännamn. Domännamnet är allt mellan protokollet (https: //) och det första snedstrecket.

I denna URL: https://placeholder.com/about-us.html är domännamnet: placeholder.com

Domännamn är inte webbadresser

Domännamnet placeholder.com är inte i sig en URL. Det hänvisar till en domän, inte till en specifik resurs på den domänen.

Genom att para ihop det med protokollet (https://placeholder.com) blir det en specifik URL: identifieraren av huvudindexet på placeholder.com-domänen.

DNS-poster

DNS-poster

Tjej, sätta dina poster,
berätta din favoritlåt
Du går vidare, släpp håret
– Corinne Bailey Rae

Det här avsnittet beskriver viktig information om DNS-domännamnssystemet, vad namnservrar är och hur de fungerar, vilka DNS-poster du behöver oroa dig för och varför du kan behöva redigera din.

Vad är DNS-poster?

DNS är Domain Name System. Det är ett ganska komplicerat system som distribueras över hundratals servrar över hela världen och omfattar flera lager av sammankopplad teknologi.

I huvudsak ansvarar DNS för att översätta mänskliga läsbara domännamn till datoranvändbara IP-adresser. Det är i själva verket en gigantisk katalog som förbinder namn med nummer – internetets telefonbok.

Adresserna som är associerade med en enda domän kallas DNS-poster. De anger var de ska skicka förfrågningar kopplade till den domänen.

Var hålls dessa register? De lagras på din domäns namnserver.

Namnservrar – den distribuerade adressboken

Ingen enskild dator kan lagra all information som behövs om varje domännamn i världen. Denna information distribueras på ett hierarkiskt sätt.

 • De root namnservrar innehålla en information om varje toppdomän (TLD) och var poster för varje TLD bör hittas.
 • TLD-namnservrar ge information om var du kan hitta information om varje sekundär domän inom den TLD.
 • Domännamnservrar ge den slutliga informationen om var du ska skicka förfrågningar för en viss domän.

Det här kan vara lite förvirrande, så låt oss föreställa oss att du försöker titta på en sida på URL: http://example.com/about-us.html

 • Webbläsaren skulle först kontakta en av de globala root namnservrar för att ta reda på var du kan få information om .com-domäner.
 • Då skulle den fråga .namnservern var man kan få information om exempel.com.
 • Sedan skulle den fråga namnservern exempel.com var den ska skicka förfrågningar om webbsidor.
 • Sedan skickar den webbservern en begäran om sidan om us.html.

Naturligtvis behöver inte din dator göra hela denna sak varje gång eftersom den kommer ihåg (cachar) några av de vanligare adresserna – som var du ska leta efter..

Autoritativ namnserver

Varje domännamn har en auktoritativ namnserver. Detta är den sista länken i kedjan ovan – servern som anger den slutliga destinationen för förfrågningar associerade med ett visst domännamn.

Vem styr DNS-poster?

Du gör.

Tja, domäninnehavaren kontrollerar dem. I själva verket – det är just det du “äger” när du äger ett domännamn: du äger rätten att bestämma den auktoritativa namnservern och innehållet i de DNS-poster som är kopplade till domänen..

Vilken information innehåller DNS-posten?

DNS-poster för en domän innehåller dussintals enskilda typer av resursregister (RR), men bara ett fåtal av dem är av allmän betydelse för de flesta webbhotellkunder.

De viktigaste RR: er:

 • EN – Detta är den primära posten som är associerad med ett domännamn. Den innehåller den IP-adress som domänspecifika förfrågningar ska skickas till.
 • administration – “Kanoniskt namn”, denna post kartar domänen som ett alias på en annan domän. Kan användas istället för HTTP-omdirigeringar för att skicka trafik från en domän till en annan.
 • DNAME – “Delegationsnamn”, den här posten fungerar som CNAME, men inkluderar också underdomäner.
 • MX – “Mail Exchange” anger IP-adressen för domänens e-postserver.

Vad gör jag med DNS-poster?

Om du registrerar ditt domännamn via ditt värdkonto behöver du kanske inte göra någonting alls. Ditt värdföretag, som också är din registrator, kommer att ta hand om den första konfigurationen och du behöver egentligen inte oroa dig för det.

Det finns dock några få fall där du kan behöva antingen redigera dina DNS-poster eller ändra namnservrar.

Hosting och domänregistrering separat

Om du använder en annan domänregistrator än ditt värdföretag måste du förmodligen koppla ditt domännamn till ditt konto genom att uppdatera ditt domännamns autoritativa namnservrar.

Alternativt kan du ibland redigera de enskilda DNS Resource Records (RRs) själv, men det kan ibland orsaka problem, särskilt med delad eller molnhosting, som kan ha dynamiska IP-adresser.

Använda en app från tredje part

Om du använder en domänbaserad e-posttjänst, som Google Apps, kommer du troligen att behöva ändra MX-posten för att peka e-posttrafik till tjänsteleverantören.

Nätverk för innehållsleverans

Om du använder ett innehållsleveransnätverk, uppdaterar du i allmänhet antingen enskilda resursregister för att peka på CDN: s kantservrar, eller så anger du CDN: s namnservrar som den auktoritativa namnservern på domänen.

Hur du uppdaterar DNS-poster och namnserverinformation

I de flesta värdkontrollpaneler finns det ett domänhanteringsavsnitt som låter dig redigera detaljer om domänen, inklusive namnservrar och DNS-poster. Domänregistratorer har ett liknande gränssnitt för uppdatering av denna information.

Att välja ett bra domännamn

Att välja ett bra domännamn

Vad heter ett namn? Det som vi kallar en ros
Med något annat namn skulle det luktas som sött.
– William Shakespeare

Det här avsnittet behandlar några bästa metoder för domännamngivning och några av de vanligare misstagen och missuppfattningarna.

Vad gör ett bra domännamn?

Det finns inga regler med domännamn – endast allmänna riktlinjer. Och dessa är mycket beroende av vad du försöker åstadkomma.

Generellt sett bör domännamn vara:

 • Så kort som möjligt
 • Lätt att stava
 • Lätt att komma ihåg
 • Nyckelordspecifikt eller välmärkt
 • Avsaknad av skiljetecken
 • Avsluta antingen .com eller .org

Varumärke och nyckelord

Ur SEO-synvinkel skulle det vara perfekt för ditt varumärke och dina primära nyckelord att vara desamma.

Om du till exempel är ett fönsterrengöringsföretag i Quincy, skulle den ideala situationen vara att ditt företagsnamn skulle vara “Quincy Window Cleaning” och ditt domännamn ska vara quincywindowcleaning.com.

Detta fungerar dock inte alltid.

Det finns märkesproblem i samband med varumärken utöver sökmotortrafik. Du kanske behöver en smart, sammansatt ord typ av namn. Kanske har ditt företag eller organisation funnits länge och har redan ett varumärke.

I dessa fall är det viktigt att bygga ett varumärke som är separat från sökmotorer och målet är att få människor att söka efter dig specifikt. För det andra kan du arbeta med SEO för specifika ord och fraser i artiklar och blogginlägg bort från hemsidan (men det är ett helt annat ämne).

Om du inte försöker bygga ett varumärke separat från dina sökord – till exempel om du verkligen bara vill optimera hela ditt företag för att tjäna pengar på nisch sökordstrafik – bör ditt domännamn helt enkelt vara en version av den vanligaste sökfrågan inom din nisch.

Till exempel kan en webbplats som är avsedd för att sälja frimärken för samlarförsäljning för bitcoins vara:

 • frimärkenforbitcoins.com ELLER
 • buystampswithbitcoins.com

Ibland är valet av fras uppenbart ur varumärkessynpunkt. Om flera alternativ verkar rimliga bör du använda Googles sökordsverktyg för att avgöra vilket som får den mest trafiken. (Ett annat alternativ är att registrera flera av dem.)

Bindestreck i domännamn

En del människor tror att bindestreck är en bra idé i domännamn som är rika på nyckelord eftersom de gör det lättare för Google att analysera enskilda ord. Tänkandet går att:

 • domain-name-full-of-keywords.com.

Är bättre för SEO än:

 • domainnamefullofkeywords.com.

Detta är inte riktigt sant. Google och andra sökmotorer har inga problem med att analysera orden i versionen utan bindestreck.

Dessutom kan bindestreck skapa ett varumärkesproblem av två skäl:

 • Avstreckade domännamn ser och känns skräppost, vilket stänger av vissa potentiella besökare.
 • Personer som försöker komma åt din webbplats direkt kommer förmodligen att glömma bindestreck.

Den andra punkten är särskilt problematisk för personer som har valt den bindestreckade domänen eftersom den icke-bindande versionen redan har tagits.

Detta kan orsaka förlust av trafik och försvagning av ditt online-märke, eftersom människor oundvikligen skriver den icke bindestreckade versionen av ditt domännamn och hamnar på någon annans webbplats eller parkerade domän.

Så – bindestreck är varken bra eller dåliga för SEO, men kan vara dåliga av andra skäl. Det är förmodligen bäst att undvika dem när det är möjligt.

Domännamn och stavning

Domännamn bör vara så enkla att stava som möjligt. Att lita på ordspel, udda stavningar eller en blandning av bokstäver och siffror kan göra det svårt för människor att komma ihåg. Det gör det också svårt att kommunicera domännamnet muntligt.

.COM- och .ORG-domäner på toppnivå

Det är i allmänhet en bra idé att registrera och använda .com eller .org-TLD: erna för webbplatser, eftersom dessa är de vanligaste och lätt att komma ihåg.

Det vanligaste skälet till att använda en av de alternativa gTLD: er, .net, .info, .biz – är att det önskade .com-domännamnet inte är tillgängligt. Detta är en fruktansvärd anledning.

Användning av .com är så utbredd och accepterat att du ständigt kommer att förlora trafik från personer som av misstag navigerar till .com-versionen av din domän.

Dessutom är dessa andra nivåer gTLD i allmänhet inte betrodda av allmänheten. Det kan påverka din trovärdighet, vilket gör det mycket mindre troligt att folk köper av dig, länkar till dig eller engagerar dig i ditt innehåll.

Vissa webbhotellföretag, registratorer och SEO-experter kommer att hävda att det är bättre att använda en .com- eller .org-domän för SEO. Det finns inga belägg som tyder på att någon sökmotor anser att .com- och .org-domäner är av högre kvalitet än andra, eller att det påverkar rankningen direkt.

Men det kan finnas en liten sanning av denna tro.

Sökmotorens ranking påverkas till stor del av länkar till en webbplats från andra sidor och sociala medier. Om en webbplatss webbadress verkar opålitlig är det mindre troligt att folk länkar till den eller delar en sida från den till Facebook. Detta kommer att ha en betydande inverkan på SEO.

“Exotiska” TLD

Förutom de generiska TLD: er,. Com, .org, .net, .info, etc. – finns det ytterligare två grupper av TLD:

 • Landskod TLDs – .uk, .ru, .au, .de, etc..
 • ”Utökade” generiska TLD: er .pro, .ninja, .lawyer osv.

Många landskod-TLD: er används som om de faktiskt var utvidgade generiska TLD: er, som .ly, .tv och .io. Problemen med att använda någon av dem är desamma.

Generellt sett är det en dålig idé att använda de utökade TLD: erna.

 • de är vanligtvis mycket dyrare
 • inte alla webbhotellföretag kommer att stödja dem
 • inte alla webbläsare stöder dem
 • det finns ingen garanti för att domänregistreringsmyndigheterna kommer att pågå
 • de är lätt glömda eller felskrivna

Den sista punkten är förmodligen den viktigaste frågan. Om du har din webbplats inställd på http://johnsmith.lawyer är det mycket troligt att några av de människor som försöker besöka din webbplats kommer att besöka http://johnsmith.lawyer.com.

Återigen – .com-slutet är vanligt och så automatiskt för så många att du säkert kommer att förlora trafiken.

Domänhackar

Ett speciellt fall av utökad TLD-användning är så kallade “domain hacks”, där TLD-suffixet används tillsammans med domännamnet på andra nivå för att bilda ett ord eller en fras. Det vanligaste exemplet på detta är bit.ly. Ett annat exempel är att använda .me TLD för att stava domäner som cri.me och ti.me.

Om du är en teknisk start som lanserar en cool ny SaaS-app, kan det vara en bra idé. Men för de flesta företag, organisationer och enskilda bloggare är det ingen bra idé. Det är mycket troligt att namnet blir felstavat eller kommer in i en webbläsare med .com bifogat i slutet av det.

Till och med de superkalla start-ups som gör det tenderar att se till att de har .com-versionen: du kan komma åt http://bit.ly från http://bitly.com.

Platsbaserad domännamn

Om du är tjänsteleverantör eller detaljhandel med en specifik geografisk plats – som en rörmokare, restaurang eller landskapsarkitekt – kan det vara en bra idé att inkludera namnet på din stad eller stad i ditt domännamn, särskilt om du försöker sökord-rik domännamn.

Detta beror på att människor tenderar att söka efter vissa typer av tjänster, butiker och restauranger genom att inkludera stads- eller stadsnamnet i sin sökning.

Om du till exempel är en rörmokare behöver du inte alla som söker en rörmokare för att landa på din webbplats – bara de människor som letar efter en rörmokare nära dig.

Bryta mot reglerna

Det finns tvingande affärsskäl för att bryta någon av eller alla reglerna ovan.

Om du till exempel använder .tv för en videosida eller .info för dokumentation kan det vara perfekt i ditt sammanhang.

Du kanske är en av de heta nya startups med ett roligt namn och en fånig domän som slutar. Du kan vara så fokuserad på sökordsmatchning att bindestreck är bättre än att behöva välja ett annat domännamn.

Men de flesta är inte undantag från allmänna regler som dessa – och många fler tycker att de är speciella än verkligen är.

Se till att noga överväga alla dessa faktorer innan du beslutar om ett domännamn. Ditt beslut kommer att ha en pågående påverkan på värdet på din webbplats.

Enkla saker att komma ihåg

Även om det är möjligt att köpa flera domännamn samtidigt eller omdirigera webbplatser till olika domännamn över tid, är det mycket enklare och mer fördelaktigt för din blogg eller företag om du väljer rätt domännamn första gången.

Tänk på de webbplatser du använder dagligen. Vilka egenskaper har deras domännamn? Är de enkla eller komplexa? Försök att hitta detsamma för din blogg eller onlineföretag.

Här är några andra saker att tänka på när du väljer ditt domännamn:

Vem som helst borde kunna uttala det.

Det finns många kreativa sätt att stava domännamn, men få människor har budgeten för TV-annonser eller andra massmediamarknadsföringskampanjer som kan hjälpa allmänheten att uttala en svår att stava domän.

När du väljer din domän, prova att göra ett “radiotest” med några vänner och familj.

Berätta domännamnet på din blivande webbplats för att göra detta. Kan de stava det korrekt? Om ja, är du förmodligen på rätt spår.

Kommer det att relatera till dina läsare och potentiella kunder?

Domännamn måste skapa förtroende för potentiella besökare och kunder snabbt.

Kan domännamnet du väljer skapa förtroende? Är det kort och iögonfallande?

Människor borde kunna komma ihåg namnet på din webbplats och kunna hänvisa den till vänner via word of mouth. Annars är det troligtvis för komplicerat.

Potentiella besökare bör också kunna ha en rimlig förväntan på vad din webbplats innehåller innan de klickar på den.

Att välja rätt domännamn kan påverka din webbplats på många nivåer.

Eftermarknadsdomäner

Eftermarknadsdomäner

Allt som är guld glitter inte,
inte alla som vandrar är vilse;
det gamla som är starkt visnar inte,
djupa rötter når inte frosten.
—JRR Tolkien

Det här avsnittet täcker allt du behöver veta om att köpa tidigare registrerade domäner i eftermarknaden för domännamn. Det täcker värdering, prissättning, forskning och hur du hittar den domän du letar efter. Det berör också varför eftermarknadsdomäner kan vara en så stor investering.

Domänen du vill tas!

Ofta är det svåraste med att hitta ett domännamn att alla uppenbara val tas.

Det händer alla på någon gång. Du får en idé till en ny webbplats, företag eller app. Du har också valt det perfekta namnet. Du rusar till din dator och anger namnet i den lilla rutan på din favoritregistrator för domännamn – inte tillgängligt.

Du försöker ditt andra val. Inte tillgänglig. Du börjar pröva variationer. Alla goda tas. Du börjar överväga .biz. Du undrar om det är en dålig idé att lägga till “bäst” på framsidan av domänen.

Värst av allt – du kolla in webbplatsen på din domän och det finns ingenting där. Det har registrerats i månader eller år – och de använder inte ens det!

Om du försöker skapa ett nytt ord, eller namnet på din nya webbplats annars inte begränsas av ett befintligt företagsnamn, kan du välja att bara fortsätta söka och försöka namn tills du hittar en som är tillgänglig som en..

Men ett annat alternativ är att försöka köpa domänen från sin nuvarande ägare.

Domänens eftermarknad

Det finns en hel industri med människor som köper upp domännamn och säljer dem igen. De flesta av dessa domäner innehåller värdefulla nyckelord, vanliga fraser eller namn som är relevanta för populærkulturen.

Om det domännamn du vill ha för närvarande används är det mycket osannolikt att det kommer att säljas. Men om domänen inte används eller är “parkerad” finns det en god chans att någon köpte den i hopp om att sälja den senare.

Bli inte rädd

Som det är fallet i alla branscher och livsområden, blir outliers uppmärksammade. Så när man tittar på försäljning av domännamn är det lätt att fokusera på de stora pengetransaktionerna. Och det har varit gott:

 • insure.com – 16 miljoner dollar 2009
 • sex.com – 13 miljoner dollar 2010
 • fund.com – 10 miljoner dollar 2008

Även bortsett från de löjliga mängder som dessa, hämtar de högprofilerade domänförsäljningarna regelbundet priser i tiotals eller hundratusentals dollar..

Men det är bara det – hög profilförsäljning. Huvuddelen av domänförsäljningen ligger på några tusen dollar och många bra domäner finns tillgängliga för bara några hundra.

Domännamn investerare hoppas alla att landa en stor försäljning, men verkligheten är att de tjänar sina pengar ihop – försöker få lite vinst från varje försäljning.

Var man kan köpa befintliga domännamn

Det är ibland möjligt att ta reda på vem som äger ett domän genom att leta upp WHOIS-informationen. Om den är tillgänglig kan du kontakta dem direkt om du köper domänen.

Detta kan vara det enda verkliga alternativet om en domän faktiskt används och ägaren inte redan vill sälja. Naturligtvis kommer det att kräva en mycket högre prislapp än en parkerad domän.

De flesta som försöker sälja domäner listar redan dem på en av flera domänåterförsäljarmarknader. Detta är vanligtvis den bästa rutten, om tillgänglig. Marknadsplatser för domänförsäljning inkluderar:

 • Domännamnförsäljning
 • Sedo
 • eftermarknad
 • NameJet
 • GoDaddy Auctions
 • Domäninnehav
 • Mediaalternativ
 • Jaktmånen

Om det domännamn du letar efter inte redan listas på en av dessa marknadsplatser kan du också försöka skaffa det genom en domänmäklare. Flera av de företag som anges ovan tillhandahåller domänmäklartjänster.

Söker efter goda idéer

Du kanske inte har ett specifikt domännamn i åtanke, men du vill ha ett bra namn som har funnits ett tag.

Det kan bero på att du har en vag idé för ett företag och vill hitta en bra passform med ett etablerat domännamn. Alternativt kanske du bara letar efter en bra affärsidé.

Du kan bläddra igenom domänåterförsäljarens marknadsplatser ovan och leta efter intressanta domännamn och bra priser. Du kan också hitta intressanta domännamn eftersom de löper ut med JustDropped och använda SnapNames för att se till att du tar tag i det rätt när det blir tillgängligt.

Skäl att köpa ett befintligt domännamn

Det största skälet är att du redan har en plan för det domännamnet och du behöver det.

Men det finns andra skäl att söka redan registrerade domännamn.

 • Nästan alla korta ord, förkortningar och vanliga fraser har redan tagits. Om du vill ha dem måste du titta på eftermarknaden.
 • Ålder. Det antas ofta att en domäns ålder är en faktor i sökmotorens ranking. Google har sagt att detta är lite sant, men ganska obetydligt.
 • Befintliga bakåtlänkar. Ett domännamn som har funnits länge, speciellt ett som användes när som helst i dess historia, kan ha bakåtlänkar till det, vilket ger dig ett försprång på SEO-ansträngningar.
 • Exakt matchningssökningstrafik. Eftersom de vanligaste fraserna redan har tagits är det svårt att hitta ett domännamn som är en exakt matchning till ord eller fraser som ofta skrivs in i sök- och adressfält..

Vad är ett domännamn värt?

Experter inom domännamnsbranschen har sökt i över två decennier för att ta reda på ett logiskt sätt att närma sig värderingar av domännamn. Hittills har de inte kommit med några idiotsäkra formler.

Det finns några datapunkter att tänka på när man beslutar om det relativa värdet för domännamn:

 • Längd. Kortare domännamn är mer värdefulla.
 • Exakt matchningssökningstrafik. Hur många människor som redan söker efter ordet i domänen?
 • Ålder. Äldre domäner anses vanligtvis vara mer värdefulla.
 • Branschvärde. Det är inte bara söktrafikens volym som bestämmer trafikens värde, utan vinstmarginalerna och affärsmodellerna som är associerade med fraserna.
 • Befintlig trafik och bakåtlänkar. Ett domännamn som har utvecklats, med innehåll och bakåtlänkar, kommer att vara värt mer än ett som är tomt eller bara har en generisk hemsida för domänparkering.
 • Domänslutt. . com kommer att fortsätta att ha en rejäl premie jämfört med andra TLD.
 • Hur vanligt är ordet eller frasen? Detta är mycket relaterat till exakt matchande söktrafik. Ett vanligt ord eller fras, med en .com-förlängning, kommer nästan aldrig att finnas tillgängliga för mindre än 10 000 dollar. Ju vanligare ord eller fras, desto mer värdefullt är domännamnet.

Var uppmärksam på andra priser för liknande ord och fraser, liksom andra domännamn som är relevanta för den bransch eller kommersiella nisch du försöker driva.

Kom dock ihåg – varken pris eller värde är absoluta sanningar. Det enda värdet som ett domännamn har för dig är värdet som det hjälper dig att skapa, och i slutändan är det enda priset som är viktigt det som du kan förhandla med en säljare.

Domän due diligence

Innan du släpper några hundra eller några tusen (eller några hundra tusen) på ett befintligt domännamn bör du undersöka domännamnets historia.

Några platser att börja undersöka ett domännamns förflutna:

 • Googles webbplatssökning (sök efter: webbplats: exempel.com). Detta kommer att visa varje sida som indexeras för din domän. Om ingen är tillgänglig kan det vara ett problem med att domänen har förbjudits.
 • Google söker i själva domännamnet (sök efter: "example.com"). Detta hjälper dig att hitta vad som sägs om din domän.
 • Ett verktyg för kontroll av bakåtlänk. Det finns flera, till exempel Backlink Watch. Detta hjälper dig att avgöra vem som länkar in och om dessa länkar är bra eller inte.
 • Använd Wayback-maskinen på Archive.org för att se vilket innehåll som tidigare var tillgängligt från domännamnet.
 • Titta på tidigare ägardetaljer med hjälp av HosterStats eller Who.Is Archive.

Även om det finns problem, betyder det inte att du inte bör köpa det. Men det kan hjälpa till att förhandla. Dessutom vill du veta vad du får till.

Om ett domännamn har ett oroligt förflutna, vill du kunna hantera det direkt. Om du till exempel upptäcker att några av dina befintliga bakåtlänkar kommer från linkfarms eller andra spammy SEO-metoder kan du använda Googles verktyg för webbansvariga för att avvisa bakåtlänkar.

Domännamnsfinansiering

Om du vill köpa ett hett domännamn och behöver finansiering är det också en möjlighet. Flera långivare är specialiserade på att finansiera köp av domännamn. Domain Capital är den mest kända leverantören.

Domän WHOIS och WHOIS Integritet

Domän WHOIS och WHOIS Integritet

Vem är du?
Vem, vem, vem, vem?
– WHO

Detta avsnitt täcker den offentliga katalogen med kontaktinformation på alla registrerade domäner, WHOIS-systemet. Du lär dig hur du hittar WHOIS-data på en webbplats och hur du håller din egen kontaktinformation privat.

Vad är vem är?

Om vi ​​lägger åt någon teknisk beskrivning av hur systemet fungerar ett ögonblick, låt oss fokusera på vad WHO IS gör, ur den icke-tekniska allmänhetens perspektiv.

WHOIS är i huvudsak en offentlig katalog med domänregistreringsinformation, inklusive kontaktinformation om personen och företaget som registrerade domänen.

Information som ingår i WHOIS-posten inkluderar:

 • Kontaktinformation för domänägaren, domänadministratören och domänens tekniska kontakt:
  • Fullständiga namn
  • Företagsnamn
  • Telefonnummer
  • Fysisk adress
  • E-postadress
 • Original registreringsdatum
 • Senaste förnyelsedatum
 • Utgångsdatum
 • namnservrar
 • Domänstatus
 • Registrator

Åtkomst till WHOIS-information

Du kanske tror att det skulle vara ganska svårt att få denna typ av kontaktinformation – särskilt åldern på skräppost och identitetsstöld.

Du skulle ha fel.

Om du kör en Mac- eller Linux / Unix-maskin har du tillgång till ett WHOIS-sökverktyg direkt på din kommandorad:

> whois exempel.com

Om du befinner dig på en Windows-dator eller inte känner till Mac-kommandoraden kan du använda ett av flera WHOIS-sökverktyg online som whois.net eller whois.com.

Informationen du får tillbaka från en WHOIS-fråga är ganska detaljerad. Till exempel är här en del av de uppgifter du skulle få om du letade upp vår domän, whoishostingthis.com.

> whois whoishostingthis.com

Domännamn: WHOISHOSTINGTHIS.COM
Registreringsdomän-ID: 1037446726_DOMAIN_COM-VRSN
Registrar WHOIS Server: whois.uniregistrar.net
Registreringsadress: http://uniregistry.com
Uppdaterat datum: 2015-02-02-T16: 55: 34Z
Skapningsdatum: 2007-06-19-T13: 08: 43Z
Registrarens registreringsdatum: 2018-06-19-T13: 08: 43Z
Registrar: UNIREGISTRAR CORP
Registrar IANA ID: 1659
Registreringsmissbruk Kontakt E-post: [e-postskyddad]
Registratörsmissbruk Kontakt Telefon: +1.9494785380
Domänstatus: clientTransferProhibited
Domänstatus: clientDeleteProhibited
Domänstatus: clientRenewProhibited
Registrerings-ID: UNIREGPXZ4WHPEU
Registrantens namn: RICHARD KERSHAW
Registrant Organisation: QUALITY NONSENSE LTD
Registrant Street: 27 MORTIMER STREET
Registrant Stad: LONDON
Registrantstat / provins: LONDON
Registrantens postnummer: W1T 3BL
Registreringsland: GB

All denna personliga kontaktinformation är tillgänglig offentligt.

Hur WHOIS-systemet fungerar

WHOIS-systemet fungerar mycket som DNS-systemet – det är en distribuerad databas.

Varje TLD (toppdomän – .com, .org, etc.) har en primärregistrator, en organisation som ansvarar för den domänen.

Den primära registratorn har tillräckligt med information om varje domännamn för att den vet var den ska leta upp detaljer. Kontaktinformationen lagras hos enskilda domänregistratorer.

Så om du till exempel registrerade exempel.com på Namecheap.com, skulle Namecheap lagra din fullständiga kontaktinformation och Verisign (företaget som hanterar .com) skulle ha en post i sin databas som (i huvudsak) säger: ” Besök Namecheap om den här informationen. ”

Varför finns den här informationen tillgänglig??

I början av internet verkade det som en riktigt bra idé att lagra nödvändig kontaktinformation för registranter.

För närvarande fanns det inte så många domäner eller registranter, och processen var ganska informell. Eftersom DNS-systemet måste vara allmänt tillgängligt för att domänfrågor ska fungera alls, förblir det parallella WHOIS-systemet också helt offentligt.

När internet växte ändrade protokollet aldrig så mycket. Det distribuerade systemet som beskrivs ovan implementerades (ursprungligen lagrade en enda databas allt), men annat än så – saker fortsatte helt enkelt.

På grund av växande oro över integriteten har det förekommit flera förslag och försök att ändra hur WHOIS-systemet fungerar, eller vilken information som ingår, eller vem som kan få tillgång till det, och går tillbaka till ett förslag 2004 för att begränsa tillgången till endast vissa användningsområden.

ICANN (organisationen som hanterar domännamnet och WHOIS-system) håller för närvarande på att ”uppfinna” WHOIS-systemet, men det är oklart hur deras tidslinje är eller hur det nya systemet kommer att se ut.

Vem använder WHOIS?

De två vanligaste legitima användningarna för WHOIS-uppslag är:

 • domännamnsforskning – ta reda på om ett domännamn är registrerat och i så fall vem. Detta kan användas av personer som försöker köpa en domän.
 • journalistik – ta reda på vem som äger en webbplats för att veta vem som står bakom dess innehåll.

Tyvärr används WHOIS-systemet också av spammare och marknadsförare för att skörda e-postadresser och annan kontaktinformation.

Eftersom kontaktinformationen från WHOIS representerar människor med något gemensamt – de äger alla ett domännamn – WHOIS datainsamling är särskilt lukrativt för personer som säljer alla slags domänrelaterade verktyg.

Om du någonsin har fått oönskade erbjudanden för “Sökmotorregistrering”, finns det en god chans att det här kommer från någon som fick ditt domännamn och kontaktinformation från en WHOIS-uppslag.

Tillhandahålla exakt information

Tyvärr för personer som ogillar oönskade erbjudanden för värdelösa domäntjänster är det problematiskt att tillhandahålla felaktig eller vilseledande information i WHOIS-systemet.

I vissa länder – särskilt Kanada – kan du faktiskt förlora din domännamnsregistrering om du har visat sig ha dålig information.

I USA är det inte exakt olagligt att ge falsk WHOIS-information. Om du emellertid blir skyldig i varumärkes- eller upphovsrättsintrång, eller vissa typer av bedrägeri, kan du dessutom straffas för att förfalska din WHOIS-information som en del av försöket att täcka dessa brott.

Domännamn Sekretess

Tack och lov ger många registratorer sekretess för domännamn.

Med sekretess för domännamn ersätter registratorn sin egen kontaktinformation för din. Den som frågar WHOIS-systemet för information om domänen får ganska ohjälpsam information.

Här är registrantens kontaktinformation för en viss domän som har domännamnens integritet aktiverat av registratorn:

Registrantens namn: domänadministratör
Registrantorganisation: Se PrivacyGuardian.org
Registrant Street: 1928 E. Highland Ave. Ste F104 PMB 255
Registrant Stad: Phoenix
Registrantstat / provins: AZ
Registrantens postnummer: 85016
Registrantland: USA
Registrant Telefon: +1.3478717726
Registrant Phone Ext:
Registrant Fax:
Registrant Fax Ext:
Registrant Email: [e-postskyddad]

Domännamns sekretess kan vara en mycket användbar funktion. Det minskar skräppost och oönskad marknadsföring. Om du vill förbli semi-anonym på grund av innehållet du publicerar är det ett absolut måste.

Vissa registratorföretag tar ut för sekretess för domännamn, vilket enkelt kan fördubbla din domänregistreringskostnad. Men många registratorer tillhandahåller det gratis.

Om du har flera domännamn kan kostnaderna för integritet vara ett verkligt problem. Detta är en av de största anledningarna till att använda en registrator som är separat från ditt webbhotell – de flesta billiga värdföretag tar ut extra för privatlivet, medan de flesta fristående rabattregistratorer.

Överväg domänens integritet

Domännamnsystemet innehåller en offentlig katalog med kontaktinformation för varje registrerad domän, kallad WHOIS-systemet.

WHOIS-data för alla domännamn är tillgängliga enkelt och gratis. Naturligtvis missbrukas detta av marknadsförare.

Den som vill behålla integriteten eller undvika marknadsförare bör använda en domänskyddstjänst. De flesta registratorer tillhandahåller en sådan tjänst, och många av dem tillhandahåller den gratis.

Domänparkering

Domänparkering

De banade paradiset och satte upp en parkeringsplats.
– Joni Mitchell

Det här korta avsnittet täcker praktiken av domänparkering, varför det inte är särskilt fördelaktigt och förslag till ett alternativ.

Vad är domänparkering?

Domänparkering är vanligt att placera en inkomstgenererande webbplats med en sida på en domän som du för närvarande inte använder för någon annan webbplats eller projekt.

Vanligtvis är annonserna åtminstone måttligt relaterade till domännamnet. För det mesta är det helt enkelt Google Adsense-annonser, eller annonser från ett annat automatiskt annonsnätverk som är lätt att implementera.

Fördelarna med parkering för domännamn

I teorin finns det två huvudsakliga fördelar med domänparkering.

 • Att ha innehåll på en sida är bättre än att inte ha innehåll på en sida, eftersom det gör att Google och andra sökmotorer kan börja indexera webbplatsen. Detta hjälper till att förbättra SEO senare.
 • Webbplatsen kan generera intäkter genom annonsklick.

Om domännamnet köptes för spekulation (det vill säga du hoppas kunna sälja det) kan det också vara en fördel att ha försäljningsinformation om domänen.

Av de skäl som nämns ovan anser vissa människor också att en lång parkerad domän är mer värdefull på eftermarknaden än nyligen registrerade tomma domäner..

Problemet med det är att det vanligtvis är mycket osannolikt att något av detta är sant.

Google och de andra sökmotorerna gillar inte särskilt annonsfyllda webbplatser med lite innehåll. Att bara vara längre i indexet verkar inte ge någon speciell fördel, och att det ses som en skräppost är möjligen skadligt.

Eftersom Google troligtvis inte skickar besökare till en sida med lite eller inget innehåll är det också osannolikt att en annonsfylld domänparkeringssida kommer att locka tillräckligt med människor för att generera några intäkter alls.

När fungerar domänparkering?

Det finns några få undantag från den allmänna regeln att annonsfyllda parkeringssidor inte genererar tillräckligt med trafik och klick för att vara värt någonting.

 • En befintlig domän med etablerad trafik och sökordsresultat. Detta kan omvandlas till en parkerad webbplats för intäkter om webbplatsen har stängts av. Resttrafik och sökresultat kommer att fortsätta under en viss tid, men kommer så småningom att sluta av och försvinna för det mesta.
 • Ett domännamn som vanligtvis söker efter ord, följt av .com. Domäner som detta får mycket “typ-in-trafik.” Tyvärr finns det nästan inga vanliga enskilda ord .com-domäner tillgängliga längre.
 • En felstavning av ett populärt domännamn. Detta kan emellertid leda till stämningar och anklagelser om varumärkesintrång. Gör det inte – någon webbplats med tillräckligt med trafik för att göra det värt, har också tillräckligt med resurser att stämma.

Interim domänparkering

De allra flesta parkerade domäner parkeras inte “med avsikt”, utan parkeras helt enkelt eftersom de flesta värdföretag automatiskt sätter upp en annonsfylld parkeringssida när ett domännamn är registrerat.

Eventuella intäkter som skapas av dessa annonser tjänas vanligtvis av registratorn eller värdföretaget, inte domänägaren.

Denna situation är dock knappast viktig, eftersom domänerna bara parkeras under en kort tid mellan registrering och byggande av en ny webbplats eller ett projekt startar.

Vissa värdföretag erbjuder “Gratis parkering” -tjänster, som gör att du kan ange din egen annonskod eller affiliate-kontoinformation, vilket gör att du kan tjäna pengar utan att behöva ställa in din egen parkering.

Om ett värdföretag som du redan har beslutat råkar erbjuda dessa funktioner, finns det ingen verklig skada att dra nytta av det. Men det är definitivt inte en värdefull funktion att leta efter när du väljer en värdplan.

Nedgången av parkering

När internet var nyare och det fanns många färre webbplatser och sökmotorer var mindre sofistikerade, var domänparkering med populära sökord inte ett hemskt sätt att tjäna några dollar.

För vissa människor var det en legitim affärsstrategi, tillsammans med att försöka sälja domännamn – och de intäkter som genererades av domänparkeringens mervärde för domänen och ökade dess pris.

För det mesta är detta inte längre fallet längre.

Mycket få människor lägger energi på domänparkering, och de enda som verkligen tjänar några pengar är domänregistratorerna och värdföretagen, eftersom de har hundratusentals eller miljoner parabel-domännamn som betalas av kunder.

Vissa domänspekulanter som kan äga många domäner när som helst kan fortsätta att inkludera domänparkering som en del av deras övergripande affärsaktivitet, och de kan tjäna några dollar för det. Men nästan ingen använder monetiserad domänparkering som en primär förare.

Ett alternativ till konventionell automatiserad parkering

Om du vill tjäna pengar på en domän som du äger, antingen för att du så småningom vill sälja den och ännu inte har hittat en köpare, eller om du planerar att bygga en webbplats senare men det kommer att ta ett tag innan du kommer till den, du kanske vill överväga något några steg upp effektivitetsstegen jämfört med konventionella ad-mättade parkeringssidor.

Med innehållshanteringssystem som WordPress och Drupal kan du snabbt skapa en väl utformad webbplats. Med några minuter att lägga till plugins kan du ha skapat automatiskt innehållsskapande, annonsvisning och ett snyggt utformat tema. Du kan till och med skapa ett e-postabonnemangsformulär och vilken typ av meddelanden du vill – oavsett om “Kommer snart” eller “Domän till salu.”

Detta är i princip avancerad domänparkering, och det är inte en bra affärsplan som ett mål för sig själv. Men det kan generera viss faktisk trafik, vilket sannolikt leder till klick, intäkter, förbättrad SEO och ökat återförsäljningsvärde.

Domänspekulation

Domänspekulation

Spela inte; ta alla dina besparingar och köpa lite bra lager och håll det tills det går upp och sedan sälja det.
Om det inte går upp ska du inte köpa det.
– Will Rogers

Det här avsnittet täcker köp och försäljning av domännamn för vinst, inklusive hur man räknar ut ett bra pris för dina domäner, var man ska sälja dem och hur man kan öka deras värde.

Vad är domänspekulation?

Domänspekulation är verksamheten att köpa domännamn – antingen direkt som nya register eller på eftermarknaden – och sälja dem senare för vinst.

Det är idén. Många tjänar mycket pengar på att spekulera i domännamn. Men många andra – kanske fler människor – slutar slösa mycket pengar på domännamn. Spekulation är i sig naturligt riskabelt – belöningen är hög, men de garanteras inte på något sätt.

Varför skulle någon spekulera i domännamn

Som de säger: “Alla måste tjäna sitt liv.”

Vissa människor kom till domänspekulation på en slump under internetens tidiga dagar, då det fortfarande var möjligt att köpa korta, enda ord .namn. De köpte några, fick reda på att andra ville köpa dem och de var igång.

Andra kom in i det senare, drivet av någon mängd teknisk kunniga och ett löfte om relativt lätt rikedom. Vissa av dessa människor har fått det att fungera, och andra har helt enkelt slösat bort mycket pengar.

Många är inte heltidsspekulanter, men tenderar att köpa eller sälja några få domäner – eller många av dem – som en hobby eller till och med en biverkning av deras primära affärsaktivitet.

Kanske de köper domäner när de tänker på en ny affärsidé och sedan säljer dem snarare än att starta den nya verksamheten. Kanske är de en nyhetshund av nisch och vet vad folk letar efter i en viss bransch.

Domänspekulanter är alla slags människor, och de har alla sina skäl för att vara engagerade i branschen.

The Allure of Big Rewards

Att nämna några av de större försäljningen av domännamn räcker för att få någon att salivera över enkla domänvinster.

 • Toys.com – 5,1 miljoner dollar
 • fund.com – 9,9 miljoner dollar
 • sex.com – 13 miljoner dollar

Hundratals andra domäner har sålt för över en miljon dollar under åren, och många tusentals har sålts för summor i fem- och sexsiffriga siffror.

Men de allra flesta domänförsäljningar är inte någonstans nära den prispunkten. 2014 rapporterade sedo.com (den största domänmarknaden) att medianpriset för domännamnsförsäljning bara var $ 616.

Eftersom ett nytt domännamn kan registreras för under $ 10 finns det fortfarande vinst att göra här. Men den stora försäljningen är få och långt mellan dem, och det kräver en hel del försäljning av $ 600 för att tjäna pengar.

Köpa nya domäner för spekulation

Vem som helst kan registrera ett nytt domännamn, och det kostar inte riktigt mycket. Com-domäner är ungefär $ 8 eller $ 9, ibland lite mindre.

Så om du vill spekulera i nya domännamn, och hoppas att du kommer att hitta något som andra människor kommer att vilja, bör priset för nya domäner inte vara en hinder.

Tricket är att hitta domännamn – vanligtvis sökordsfraser – som representerar saker som folk kanske letar efter snart, men som inte tillräckligt många människor letar efter att någon har brytt sig om att registrera sig ännu.

Du måste vara lite före trenden och förutsäga vilka typer av domännamn människor ska börja leta efter.

Ibland åstadkoms detta med stor framsyn – att tänka på saker länge innan andra gör det. Ibland uppnås det med kreativitet – att ordna om ord eller kombinera fraser på ett intressant och värdefullt sätt.

Ibland tar det bara fart – registrera ord och fraser som visas i nyheterna eller sociala medier så snabbt som möjligt.

De flesta människor som deltar i den här aktiviteten massivt har specialiserade verktyg för att göra det – som automatiserade datorskript som letar efter statistiskt signifikanta fraser i nyheterna och sedan automatiskt köper dem som domännamn om de är tillgängliga.

Andra, särskilt hobbyföretag, är inte riktigt sofistikerade och köper helt enkelt nya domännamn när de tänker på dem – ofta domännamn relaterade till deras specifika bransch eller kompetensområde..

Om du kommer att registrera många nya domännamn, vill du se till att du får ett bra pris på dem. Leta efter domännamnsregistratorer med konsekvent låga priser – inte försäljningsdrivna priser. Försäljningsdrivna priser, eller rabatter för förstaårsregistreringar, betalas oundvikligen av ökade förnyelsepriser.

Du vill inte behöva flytta dina domäner och du vill verkligen inte sprida dem över flera olika registratorer. Det bästa alternativet är att hitta en domännamnsregistrator med konsekventa låga priser och anständig service och sedan hålla sig till dem för alla dina domäninköp. Vissa erbjuder till och med en större rabatt.

Köpa befintliga domäner för spekulation

Att köpa befintliga domäner för spekulation är lite svårare och säkert dyrare än att köpa nya registreringar.

Problemet med att köpa befintliga domäner är att den som kanske vill köpa domänen har lika stor chans att springa över den som du.

Du var uppenbarligen inte den första som tänkte på domännamnet, men du kan inte heller vara den sista. Och eftersom ditt köppris kommer att bli betydligt högre än för en ny registrering, kommer din vinstmarginal (eller din marginal för fel) att vara mycket lägre.

Ett sätt att hitta underprissatta domännamn med högt värde som redan har registrerats är att titta på domännamn som löper ut. Det här är namn som ägaren släpper bort, oavsett anledning. Det här är domäner som åtminstone en person trodde skulle bli riktigt bra idéer, och de är tillgängliga till ett relativt lågt eftermarknadspris.

Du kan hitta intressanta domännamn när de löper ut med JustDropped och använda SnapNames för att se till att du tar tag i det rätt när det blir tillgängligt.

Se till att läsa avsnittet om att köpa eftermarknadsdomäner för mer information om hur du köper domäner som redan har registrerats. Du kan också kolla in vår infographic om du köper registrerade domäner

Utveckla ett domän

Ett domännamn kan vara värdefullt helt enkelt för dess namn, men det kan också vara värdefullt på grund av dess Google Page Rank och backlink-profil.

Vissa människor som tjänar pengar på att köpa och sälja domännamn handlar inte bara med namn – de förbättrar faktiskt domänen och tillför värde till det så att de kan hämta ett högre pris.

Domänförbättring kommer genom att lägga till högkvalitativt innehåll till en domän och genom att generera bakåtlänkar. Samma namnkonton på sociala medier kan också lägga till värdet på ett domännamn.

Sälja dina domännamn

Det enklaste – och för de flesta, mest lönsamma – sättet att sälja domännamn är att lista dem på en domännamns marknadsplats. De två bästa alternativen på den marknaden är förmodligen:

 • sedo.com
 • flippa.com

Andra populära alternativ inkluderar:

 • godaddy.com
 • domainnamesales.com
 • afternic.com

Dessa webbplatser tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, från enkel notering till fullservicemäklare.

Precis som med domännamnsregistrering är ditt bästa alternativ att hitta en som fungerar för dig och arbetar med den exklusivt. Att försöka växla fram och tillbaka mellan flera domänmarknader kommer att orsaka onödiga komplikationer och förmodligen större kostnader.

Ställa in ett bra pris

Att värdera ett domännamn är i princip ett skott i mörkret. I slutändan är ett domännamn värt vad någon är villig att betala för det.

Som alla saker – du vill inte ställa in priset för lågt och lämna pengar på bordet, men du vill inte ställa in priset för högt och förlora en försäljning.

Det bästa du kan göra är att jämföra din domän med andra som liknar den som möjligt.

Likhet kan ses från flera perspektiv:

 • bransch eller nisch – Till exempel är discountpills.com och rxbymail.com liknande eftersom de är relaterade till samma bransch. Du kan troligt hitta dussintals, kanske hundratals andra domäner antingen till försäljning eller nyligen sålda inom denna bransch.
 • nyckelord – Ännu närmare besläktade som precis samma bransch, domäner som delar nyckelord är ännu mer lika. Till exempel är discountpills.com mycket lik både discountrx.com och pillsbymail.com.
 • antal ord – Generellt (men inte alltid), när andra saker är lika, är domäner med färre ord mer värdefulla. Du kan jämföra din domän med domäner både i samma bransch / nisch eller andra baserat på antalet ord

Andra faktorer som påverkar värdet:

 • domänens ålder – Det finns inga direkta bevis för att Google eller någon annan sökmotor tar hänsyn till en domänålder för sökresultaten. Det finns emellertid en mycket stark tro på världen för SEO och domänspekulation som de gör, och att äldre domäner är bättre.
 • gTLD – Även med alla nya tillgängliga tillägg är .com den mest värdefulla TLD, med .org som släpar efter på andra plats.
 • backlink-profil / SEO – Om du har gjort någonting för att förbättra SEO för en domän kommer detta att öka domänens värde.
 • ytterligare tillgångar – Vissa människor gillar att få matchande par av .org- och .com-domäner, så att kunna sälja en matchad uppsättning ökar deras värde. Eftersom sociala medier som Facebook och Twitter är så viktiga idag kan konton eller sidor med matchande namn öka värdet på ett domännamn.
 • befintlig trafik eller intäkter – Om en domän för närvarande genererar intäkter, eller till och med rimlig trafik, kan detta öka värdet på domännamnet kraftigt. Men då börjar vi prata om att inte bara sälja ett domännamn utan ett helt företag.

Den tråkiga sanningen om domännamnspekulation

Medan berättelser om försäljning av flera miljoner dollar ger fantastiska berättelser, är de inte det normala läget för domänspekulanter. Även den mindre imponerande försäljningen av fem eller sex siffror är ganska sällsynt.

Dessutom, om den här guiden är din introduktion till domännamnspekulation, finns det en god chans att du inte kommer att kunna komma ikapp de väl etablerade insiders som dominerar den nivån i verksamheten.

Det finns dock ingen god anledning att du inte kunde tjäna några hundra dollar på ett enda domännamn. Huvuddelen av försäljningen är mindre än tusen dollar. Det räcker inte för att göra dig rik, men det är en fin affär om du kan stänga tillräckligt små erbjudanden.

Domännamnförsvar

Domännamnförsvar

Vi måste misstro varandra. Det är vårt enda försvar mot förråd.
– Tennessee Williams

Det här avsnittet täcker defensiv domänregistrering, strategier för att skydda ditt domännamns rykte och se till att alla som vill nå din domän gör det framgångsrikt utan att oavsiktligt lockas till en konkurrents webbplats.

Dessutom täcker det frågor om domännamnsäkerhet.

Behovet av att försvara ditt domännamn

Det finns ett antal skäl att skydda ditt domännamn. Det representerar ditt varumärke och du vill inte att andras aktiviteter ska skada din image eller rykte.

Dessutom vill du inte oavsiktligt förlora trafiken – särskilt inte till en konkurrent eller någon som försöker tjäna på ditt rykte.

Ytterligare TLD: er

Om du registrerar ett nytt domännamn är det oftast bäst att registrera både .com och .org-versionen av domännamnet.

På samma sätt, om du använder en exotisk TLD som .ninja eller .club, bör du förmodligen investera i .com-versionen, inklusive domänsuffixet.

 • exempel.ninja – voorbeeldleninja.com
 • example.club – exempelleclub.com

Att registrera .com och .org tillsammans se till att ingen registrerar den andra och använder den för att fånga trafik och dra nytta av ditt rykte.

Felstavningar och alternativa stavningar

En av de mest besökta webbplatserna på internet är den virusinfekterade skräppostplatsen på http://goggle.com (allvarligt – gå inte dit).

Anledningen till att det blir så mycket trafik beror inte på att folk vill köpa glasögon, utan helt enkelt för att det är ett brev bort från ett av de viktigaste domännamnen på internet: google.com.

När ditt eget domännamn ligger nära ett riktigt ord kan det vara svårt att göra något åt ​​det. Men om du kan registrera uppenbara eller vanliga felstavningar för ditt domännamn, bör du göra det.

På samma sätt, om du registrerar ett sökordsfras-domännamn, kan det vara meningsfullt att registrera alternativa ordord samt den bindande versionen av ditt primära domännamn.

Vad du ska göra om ytterligare domäner

Om ditt primära domännamn är keywordrichdomainexample.com kan du tänka på att registrera dig:

 • keywordrichdomainexample.org
 • keywrodrichdomainexample.com
 • keyword-rich-domain-example.com
 • exampledomainrichkeyword.com

Uppenbarligen kan detta bli en fråga om utgifter, så du måste tänka på om det är värt det.

Oavsett domännamn du bestämmer dig för att registrera bortsett från din primära, finns det två sätt att hantera det: – Redigera CNAME på DNS-posten för att peka de ytterligare domänerna till din primära domän. – Ställ in en omdirigerad 301 flyttad permanent på servern för att peka de ytterligare domänerna till den primära domänen.

Varumärkes- och domännamnintrång

Du kan inte registrera alla möjliga permutationer på ditt domännamn.

Så du bör vara uppmärksam på den potentiella användningen av domännamnvariationer, särskilt om din primära domän blir populär. Det kan hända att andra människor registrerar liknande domännamn för att få utbyte av ditt rykte.

Detta kan göras av personer som registrerar samma domännamn under en annan toppnivådomän, registrerar en felaktig stavning eller alternativ stavning, eller genom att registrera en avsiktligt förfalskad stavning.

Brevstavningar kan förekomma när bokstäver ersätts av siffror (paypa1.com) eller när bokstäver från ett alfabet ersätts med identiska bokstäver från ett annat alfabet.

Kyrilliska (alfabetet som används i Ryssland) har ett antal tecken som ser exakt ut som bokstäver i det latinska alfabetet (används på engelska), och dessa kan användas för att förfalska stavningen för ett domännamn.

Ett av de enklaste sätten att automatisera sökningen efter eventuell intrång i domännamn är med tjänsten DomainTools.

Använd ditt domän

Att registrera ett domännamn ger dig inte en exklusiv rätt att använda namnet eller relaterade namn – till skillnad från upphovsrätt är varumärket inte alls automatiskt.

Den viktigaste överväganden för att bevisa att en viss användning kränker ett företagsnamn är att namnet är offentligt identifierbart med företaget självt. Du kan inte bara registrera ett namn och skydda det – varumärkesskyddet är beroende av den faktiska användningen.

Så – en av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dig själv är att faktiskt använda din domän och att bygga ett rykte online.

Det hjälper också till att skapa ett distinkt märke – en look, stil, röst, färgpalett och typografi. Detta hjälper till att stärka din identitet. Det ger också en mer omedelbar fördel: alla som känner till ditt märke kommer att märka om de hamnar på fel webbplats.

Att hålla ditt domännamn säkert

Visste du att människor faktiskt kan stjäla domännamn? Det händer inte ofta, men det händer.

2014 var det ett stort stöld av domännamn från Moniker.com, en stor domännamnsregistrator.

Hackare fick tillgång till Monikers domänhanteringssystem och började systematiskt överföra domännamn med högt värde till andra domännamnsregistratorer.

Detta var en högprofilerad operation, men det var inte alls den enda gången detta har hänt. Vad kan du göra för att se till att en liknande stöld inte händer dig?

Tvåfaktorautentisering

Tvåfaktorautentisering är ett inloggningssäkerhetsprotokoll som kräver ytterligare autentisering förutom det vanliga användarnamnet och lösenordet. Vanligtvis innebär tvåfaktorautentisering en bekräftelse av en inloggning eller annan händelse via telefonsamtal eller textmeddelande.

Detta är utan tvekan lite irriterande. Men det är en av de bästa sakerna du kan göra för att se till att ingen loggar in på ditt konto med din tillåtelse.

Håll ditt lösenord säkert

Detta är ett bra råd för hela ditt online liv.

 • Skicka inte ditt lösenord via e-post. – E-post i sig blir hackad då och då, och att skicka ditt lösenord via e-post innebär att ett enda säkerhetsöverträdelse kan förvandlas till två.
 • Använd inte samma lösenord på mer än en tjänst. – På liknande sätt kan återanvändning av lösenord förvandla ett enda överträdelse till hundra överträdelser. I en tid då vi alla har dussintals, eller till och med hundratals, lösenordsskyddade konton, om vi använder lösenordet om och om igen kan allvarligt äventyra din säkerhet och identitet.
 • Förvara inte ditt lösenord i vanlig text på din dator. – Om någon får åtkomst till din dator kan de också få tillgång till allt annat. Detta inkluderar funktionen ”Kom ihåg ditt lösenord” i din webbläsare.
 • Använd ett matematiskt säkert lösenord. De flesta användargenererade lösenord har en mycket låg mängd entropi. De kan gissas av en datoralgoritm utan för mycket besvär. Använd antingen ett slumpmässigt genererat lösenord eller en lång lösenfras för att öka säkerheten.
 • Använd en krypterad lösenordshanterare. – Det är svårt att bry sig mycket om starka lösenord om du måste komma ihåg dem. De flesta människor kommer inte ihåg långa strängar av slumpmässiga karaktärer, och kan verkligen inte minnas dussintals av dem. En säker lösenordshanterare gör det mycket lättare att faktiskt implementera lösenordssäkerhet.

Använd säkra, säkra registratorer

Behåll dina domännamn hos registratorer som har en lång historia av solid och säker service. Undvik registratorer (som Moniker) som har ett dokumenterat rykte om dålig säkerhetspraxis.

Var uppmärksam på domänvarningar och meddelanden

Vi får alla mycket e-post från de olika företagen och webbplatserna vi gör affärer med, så det kan vara lätt att ignorera dem. Men du måste verkligen vara uppmärksam på meddelanden från din domännamnsregistrator.

Om det finns ett säkerhetsöverträdelse, vill du veta om det så snart som möjligt och kunna hantera det.

Moniker-brottet som inträffade 2014 förvärrades av det faktum att många kunder ignorerade säkerhetsmeddelandena från registratorn och trodde att de var någon form av phishing-bedrägeri.

(Moniker har delvis skylden för detta – de kunde ha utformat sin e-post för att verka mer legitim – men kunder borde också ha tagit meddelandet mer på allvar, eller åtminstone granskat det mer.)

Säkerhet är avgörande

Att hålla din domän skyddad innebär försvar på två fronter – se till att din domäns rykte förblir solid och att se till att din domän förblir din.

Många tar säkerhet och skydd för domännamn för givet och misslyckas med att till och med använda de mest grundläggande skyddarna tills det är för sent.

Men domännamnsäkerhet är avgörande för din online-verksamhet. Se till att du tar hänsyn till säkerhetsfrågor från början.

Domännamnsregistrering och registratorer

Domännamnsregistrering och registratorer

Överallt där någonting bor finns det, öppet någonstans, ett register där tiden skrivs in.
– Henri Bergson

Det här avsnittet innehåller information om hur du registrerar och hanterar dina domännamn, specialtjänster som erbjuds av domännamnsregistratorer och fördelarna med att hålla din domännamnsregistrering åtskild från ditt webbhotellkonto.

Hur man registrerar ett nytt domännamn

Att registrera ett nytt domännamn är ganska enkelt. Du måste hitta en anständig registrator, som är ett företag som tillhandahåller registreringstjänster för domännamn.

Vad du ska leta efter i en domännamnsregistrator

Det finns många saker att tänka på när du väljer en registrar. Priset är mycket viktigt, men det finns mycket mer att tänka på än så.

Pris

Domännamnsregistrering är, mycket mer än värd, en varutjänst. Registreringsmyndigheterna för TLD fastställer specifika registreringsavgifter, och allt ovan är bara vinstmarginal för detaljhandelsregistreringsföretaget. Det finns vanligtvis väldigt liten anledning att betala mer än du behöver.

De huvudsakliga generiska toppnivådomänerna (GTLD: er,. Com, .org, .net) kommer vanligtvis att vara cirka $ 5 / år eller så. Andra “exotiska” TLD: er (.ninja) eller landskod TLD (.tv) kommer ofta att vara mer – vissa till och med så höga som $ 50.

TLD som du letar efter

Inte alla registratorer har tillgång till alla tillgängliga TLD: er. Om du vill ha en av de vanliga GTLD: erna bör du ha många alternativ att välja mellan.

Endast vissa registratorer säljer de utökade TLD: erna (.lawyer, .church, etc.), och de flesta av de landsspecifika TLD: erna säljs endast av en enda registratortjänst.

Gratis WHOIS-integritet

WHOIS sekretess är en funktion som tillhandahålls av många domännamnsregistratorer. Registraren ersätter sin egen kontaktinformation för din i WHOIS-posten för domän, som håller din egen personliga kontaktinformation privat.

Detta kan vara till hjälp för att minska skräppost och annan oönskad kommunikation.

Vissa domännamnsregistratorer debiterar hela kostnaden för registrering igen för domännamn WHOIS integritet. Det finns verkligen inget behov av att betala så mycket för detta eftersom vissa domänregistratorer erbjuder det som en gratis tjänst.

Domännamnshanteringstjänster

Varje domännamnsregistrator kommer att göra det rimligt enkelt för dig att redigera dina DNS-poster. I hjärtat är det verkligen det enda som behöver göras med ett domännamn för att se till att det är anslutet till rätt webbserver och andra tjänster.

Vissa domännamnsregistratorer går emellertid ett steg längre och gör det ännu enklare att ansluta ett domännamn till en tredje parts tjänst, som Google Apps.

De gör detta genom att tillhandahålla en meny med vanliga tjänster som kräver anslutning med ett domännamn – Google Apps, bit.ly, GitHub – och sedan hanterar automatiskt redigeringen av DNS-posten för dig. I de fall där användarspecifik information behövs, tillhandahåller de ett gränssnitt för att ange den.

Detta kan göra det mycket enklare att integrera ditt domännamn i andra tjänster, webbservrar och programvärdar.

betalningsmetoder

Om du föredrar att använda ett PayPal-konto, Bitcoin eller något annat än ett större kreditkort (som alla tar), se till att du tittar på det innan du kommer för långt in i en sökning och kassaprocess.

Det finns många domänregistratorer som tar din önskade betalningsmetod.

Kontohanterings-API

Om du bara har ett eller två domännamn är det inte så mycket.

Men om du behöver hantera ett stort antal domännamn, kan du behöva kunna hantera registrering, förnyelse och DNS-redigering programmatiskt via API. Inte alla registratorer erbjuder den här typen av tjänster, men vissa gör det, så se till att du kolla in den innan du fattar ett beslut.

Använd inte ditt värdföretag

De flesta webbhotellföretag erbjuder domänregistreringstjänster, och många erbjuder till och med ett gratis domännamn tillsammans med deras värdpaket.

Du bör vanligtvis undvika att dra nytta av detta alternativ.

Domänregistrering för webbhotell är för dyr

Domänregistrering – särskilt för de vanliga GTLD: erna. Com, .org, etc.) – bör vara ganska billigt. Grundregistreringsavgiften fastställs av domänregistreringsmyndigheten och är densamma för alla. Allt mer än det är bara omkostnader och vinstmarginal.

När du registrerar ett domännamn hos en separat registrator är priserna vanligtvis så låga som de kan göra dem – de konkurrerar med andra registratorer om pris.

Men när du registrerar dig via ditt webbhotell behandlar de dig som en fångad publik och höjer priset så mycket som de tror att de kan komma undan. Många webbhotellföretag debiterar dubbelt så mycket för registrering av domännamn som en oberoende domännamnsregistrator kommer att göra.

Det gör det svårt att flytta senare

De flesta människor kommer så småningom att flytta sin webbplats från ett värdföretag till ett annat vid någon tidpunkt. Detta gäller särskilt din första webbplats och webbhotell – dina behov kommer förmodligen att förändras med tiden och du kanske upptäcker att ditt webbhotell inte är det bästa alternativet för dig.

Om ditt värdföretag också är din domännamnsregistrator kommer det att vara dubbelt så svårt att flytta från den webbhotell till en annan som det annars skulle vara.

Om ditt domännamn är registrerat någon annanstans, är processen för att flytta webbhotell ganska enkel: – bygg en ny webbplats på en annan värd – när den är klar, ändra DNS-poster på din domän för att peka på den nya webbplatsen

Vad man ska göra med den gratis domänen

När du utvecklar din webbplats kommer du att kunna besöka den live på webben. Detta kräver ett domännamn. Men du vill inte att ditt märkesdomännamn ska kopplas till en halvbakt webbplats.

Om ditt webbhotell erbjuder en gratis domän tillsammans med att köpa ett webbhotellkonto, välj något du inte vill ha för offentlig konsumtion och använd det som din utveckling och / eller testar domännamn.

Om du någonsin flyttar bort från ditt webbhotell behöver du inte gå igenom besväret och kostnaden för att flytta ett domännamn som du har spenderat tid och pengar på att utveckla varumärkesmedvetenhet och bakåtlänkar för. Du kan helt enkelt låta den upphöra när du går.

Så här riktar du ditt domännamn till ditt värdföretag

Nästan alla webbhotellföretag gör det ganska enkelt och du kan få mer specifika instruktioner från ditt värdföretagens hjälpsidor. Men – processen är likartad för alla.

Du måste uppdatera DNS-posterna för dina domännamnservrar för att ange namnservrar för ditt värdföretag. Då måste du koppla domännamnet till ditt konto, vilket du vanligtvis kan göra inom domänhanteringsverktygen på din värdkontrollpanel.

Håll registrering och värd åt sidan

Domännamnsregistratorer är ett relativt billigt sätt att registrera och hantera domännamn separat från ditt värdkonto. Håll domänregistrering bortsett från att ditt webbhotell sparar vanligtvis pengar och underlättar domännamnshantering.

Slutsats

Det är uppenbart att det är mycket att välja, förvärva och behålla ett bra domännamn. Med informationen i den här guiden bör du vara på god väg. Så vad hindrar dig?

Relaterade resurser

Här är några resurser som du kan hitta användbara:

 • Hur man köper ett domännamn som redan är registrerat – Hittade du det perfekta domännamnet, men någon äger redan det? Läs våra tips om hur du hittar den perfekta domänen.
 • Illustrerad guide till webbhotell – Om en domän är som en gateadress, är webbhotell som byggnaden – där ditt digitala företag lagras. Läs hur webbhotell fungerar här.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me