SMIL-utveckling: Skapa presentationer som får människor att le

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


SMIL är en förkortning för Synchronized Multimedia Integration Language. Trots sin stavning uttalas det, “leende.” Baserat på XML visar SMIL inte bara innehåll utan också tidpunkten. Som ett resultat används det för att skapa multimediapresentationer och animationer. Ett mycket enkelt exempel skulle vara att visa ett titelkort i 5 sekunder följt av en bild i 10 sekunder. Men SMIL kan göra mycket mer än så.

SMIL: s historia

Hela vägen 1997 började World Wide Web Consortium (W3C) utveckla SMIL. Den första officiella versionen (SMIL 1.0) släpptes 1999. År 2001 släpptes SMIL 2.0, vilket gjorde vissa ändringar i språkets underliggande struktur och introducerade moduler för animering och timing. Den nuvarande standarden är SMIL 3.0, som släpptes 2008. Den utvidgade de befintliga modulerna och lade till mer.

Efter lanseringen av SMIL 1.0 föreslog Microsoft och några andra företag HTML + TIME till W3C. Det var ett system som låter SMIL visas i vanliga webbläsare. W3C ändrade systemet väsentligt och släppte XHTML + SMIL, vilket lägger till SIML-funktionalitet till XHTML.

SMIL: s funktionalitet

SMIL låter dig styra alla aspekter på skärmen som du skulle kontrollera med PowerPoint eller ett liknande multimediepresentationsverktyg:

 • Layout
 • Tid för evenemang
 • övergångar
 • Media (bilder, video, ljud)
 • Animering med SVG [1]

Varför använda SMIL

Det kan tyckas som mycket besvär att lära sig att koda SMIL när du bara kunde använda PowerPoint och konvertera det till ett flashformat för distribution. Men SMIL har ett antal fördelar jämfört med denna typ av tillvägagångssätt. Nedan är de viktigaste, men du kan lära dig mer genom att läsa, Vad är SMIL och varför ska vi använda det?

 • Öppna filformat. Detta är särskilt användbart om du samarbetar med en eller flera personer.
 • Mediefiler är externa. När dina mediefiler är klar måste de bara laddas upp en gång, även om du gör väsentliga ändringar i dina presentationer. Dessutom kan dina presentationer använda mediefiler på olika servrar. Detta innebär också att olika presentationer kan använda samma mediefiler.
 • Enkel redigering. Partihandeländringar i presentationer är ofta mycket involverade. Med SMIL handlar det bara om att klippa och klistra in kodlinjer.

SMIL-format

SMIL-filer ser mycket ut som vanliga XHTML-filer. Faktum är att grundformatet är exakt samma:

Detta är en bild av Andromeda Galaxy:

Det här är text för en video som är försenad med 5 sekunder:

Som du ser är det en XML-fil. SMIL 3.0-språkdefinitionen laddas sedan.

Efter det finns det två delar av filen, precis som med en XHTML-fil: huvud och kropp. I huvudet går vanliga saker som metataggar. Här har vi bara lagt in en grundläggande layout-etikett för att ställa in bakgrunden till att bli färgkransen.

Kroppen är mer intressant. Det börjar med att ladda en bild och en bildtext – visa dem i 5 sekunder. Sedan laddar den en flashvideo, väntar 5 sekunder och visar sedan en texttexter för den.

I det här exemplet ser du det mesta av SMIL: s grundläggande funktionalitet och hur lätt det är att skapa presentationer.

Grundläggande verktyg

Support för SMIL är skissartat i de flesta webbläsare. Till exempel, från version 45 har Chrome avskrivit SVG SMIL-stöd. För att lära dig att koda SMIL är det bäst att få en SMIL-tittare. Du kan använda vanliga verktyg som QuickTime och RealPlayer. Du kommer antagligen ha mer framgång med open source-visaren Ambulant Player. Den är aktivt utvecklad och stöder hela SMIL 3.0-specifikationen.

När det gäller utveckling är allt du verkligen behöver en textredigerare. Men du kanske vill använda en redigerare anpassad till SMIL och XML.

 • SMILGen SMIL Generation Tool: en XML-redigerare anpassad för användning med SMIL.
 • LimSee2: en SMIL 2.0-redaktör som inte längre är stödjare och mycket svår att hitta.

Resurser

Det finns massor av online-resurser, men de kan vara svåra att hitta eftersom många av dem har försvunnit under åren. De som återstår är ofta fokuserade på SMIL 2.0. Detta är inte ett problem eftersom det fortfarande innehåller relevant information. Vi har sammanställt de bästa resurserna här.

Översikt

 • Vad är SMIL och varför ska vi använda det? Detta är en utmärkt översikt för människor som är fokuserade på att skapa presentationer snarare än kodning.
 • W3Cs SMIL 3.0-sida. Detta ger specifikationer för hela systemet.

Handledningar

 • Multimedia 4 Alla SMIL-sidor. Denna sida innehåller en enorm mängd information om olika versioner av SMIL. Men höjdpunkten är samlingen av SMIL-exempel.
 • Hur man SMIL. Denna handledning leder dig genom processen att skapa din första SMIL-presentation.
 • En introduktion till det synkroniserade multimediaintegrationsspråket. Detta är en tutorial på SMIL 2.0 via Archive.org.

Referens

 • W3C: s synkroniserade multimediasida: om du vill komma in i muttrar och bultar i SMIL, är detta rätt plats att gå.

Böcker

 • SMIL För dummies< av Heather Williamson. Detta är en enkel introduktion till SMIL, men det är en gammal bok som mest fokuserar på SMIL 1.0 och 2.0.
 • SMIL 3.0: Flexibel multimedia för webben, mobila enheter och Daisy Talking Books av Dick Bulterman och Lloyd Rutledge.
 • Början av XML av Joe Fawcett, Liam Quin och Danny Ayers. Boken berör endast SMIL, men ger en bra grund i XML, som är kärnan i SMIL.
 • SVG Essentials av J David Eisenberg och Amelia Bellamy-Royds. Inte om SMIL i sig, men mycket användbart för SMIL-kodare.

Slutsats

SMIL är ett bra verktyg för människor som vill skapa och distribuera presentationer. Och det är särskilt användbart om du vill skapa presentationer som behöver uppdateras då och då. Det finns en blygsam inlärningskurva, men när du väl får tag på den är det lika enkelt som att koda XHTML. Och det låter dig enkelt återanvända koden du har använt tidigare.

[1] SVG står för skalbar vektorgrafik. Med SMIL kan du skapa animationer genom att göra tidsberoende ändringar av grafiken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me