Scala-programmeringsspråket: Komma igång

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Scala är en relativt nykomling i programmeringsscenen, men populariteten har vuxit snabbt. Scala är byggt för att vara ett skalbart allmänt språk och kombinerar begrepp med objektorienterade och funktionella programmeringsspråk och kan enkelt integreras i befintlig kod.

Scala skapades första gången 2001 på École Polytechnique Fédérale de Lausanne av Martin Odersky, som tidigare hade arbetat med Generic Java, javac och EPFL: s programmeringsspråk Funnel. Scalas första offentliga utgåva kom 2004, följt av version 2.0 i mars 2006. Den har snabbt ökat i popularitet, särskilt bland befintliga Java-utvecklare, och 2012 utsågs den till vinnaren av ScriptBowl-tävlingen på JavaOne-konferensen.

Scalaöversikt

Några av de viktigaste egenskaperna hos Scala inkluderar:

 • Det är ett objektorienterat språk som stöder många traditionella designmönster från tidigare programmeringsspråk.
 • Det är också ett funktionellt språk med förstklassiga funktioner, bibliotek och immutable datastrukturer.
 • Det designades för att användas som eller integreras i ett traditionellt objektorienterat språk (som Java) och sedan övergås gradvis till mer funktionell stil över tid.
 • Scala-kompilatorn kan dra slutsatsen om de flesta variabler, så det finns inget behov att förklara dem.
 • Det gör det möjligt för programmerare att utse flera egenskaper för en klass och sedan kombinera deras gränssnitt och beteende.
 • Det stöder förstklassiga objekt och anonyma funktioner.
 • Scala stöder samtidiga och distribuerade datorer.

Varför Scala är populär

Allt som sagt, ett av de viktigaste skälen till Scalas framgång har varit dess nära integration med Java. En av de viktigaste drivkrafterna bakom Scala var att fixa problem som sågs i Java och som sådan utvecklades Scala för att fungera sömlöst med det äldre språket. Källkoden är utformad för att kompileras till Java-bytekod, dess kompilator kan tolka Java-klasser och den kan använda Java-bibliotek, ramverk och verktyg till fullo. Scala-bibliotek kan också användas inom Java-kod, vilket gör det enkelt att implementera i befintliga projekt. När de har kompilerats kan Scala-program köras på virtuella Java-maskiner och Android. Scala kan även sammanställas till JavaScript för webbaserade utvecklingsprojekt.

Scala är dock mycket mer än ett alternativ till Java. Det är ett mer kortfattat språk, med enkel, lättläst syntax, och kräver vanligtvis en bråkdel av kodraden jämfört med ett typiskt Java-program. Detta gör Scala snabbare att koda, lättare att läsa och lättare att testa. Och med funktionella element inkluderar det ett kraftfullt, strömlinjeformat alternativ.

Resurser

Oavsett din inlärningsstil finns det enkla sätt att komma igång och behärska Scala.

Handledningar

Det finns många Scala-tutorials tillgängliga online. Den officiella Scala-dokumentationssidan har ett resursavsnitt fylld med tutorials, stilguider och fuskark, men dessa var tydligt skrivna av Scala-teamet och kanske inte är de bästa resurserna för Scala-nybörjare. Om du verkligen vill lära dig språk, kolla in några av dessa sidor.

 • Tutorials Point: den här webbplatsen leder dig genom vart och ett av språkens grundelement. Om du funderar på Scala är det ett bra ställe att börja. Det finns också en PDF-version, som är en mer djupgående version av samma handledning.
 • Scala Tutorials: den här webbplatsen ger en grundläggande interaktiv handledning.
 • Jenkov.com Scala Tutorial: den här serien erbjuder en grundlig översikt över språket och delar upp sina programmeringsprinciper efter applikationer.

Böcker

Eftersom Scala är ett relativt nytt programmeringsspråk hittar du inte så många böcker om det som Java eller C, men det finns fortfarande en liten handfull böcker för att komma igång, oavsett din tidigare programmeringsupplevelse.

 • Programmering i Scala: En omfattande steg-för-steg-guide av Martin Odersky: skriven av Scalas skapare, den här boken börjar med de grundläggande och bygger till avancerade programmeringstekniker.
 • Scala for the Impatient av Cay Hortsmann: en kodbaserad introduktion till språket, avsedd för erfarna programmerare.
 • Scala in djup av Joshua Suereth: den här boken är utformad för Java-programmerare som vill integrera Scala i sina befintliga projekt.
 • Introduktion till konsten att programmera med Scala av Mark Lewis: en av de få Scala-böcker som finns där för början av programmerare, den här titeln är skriven för inledande datavetenskapskurser.
 • Atomic Scala av Eckel och Marsh: detta är en annan bok för nya programmerare, speciellt designad för personer utan bakgrund i Java.

Videohandledning

Om du har svårt att lära dig programmering via en webbsida eller en bok kan dessa videolektioner vara mer snabba.

 • Lärande Scala-programmering: denna videoutbildningsserie innehåller nästan 5 timmars undervisning i 50+ lektioner. Med ett projektbaserat tillvägagångssätt är det utformat för att hjälpa tittarna att få verkliga kontakter med de koncept som täcks.
 • Scala-programmering av LiveLessons: med över 4 timmars lektioner bryter den här träningsserien in lärandet i huvudbegrepp, som grundläggande, datagruppering och objekt.
 • Funktionella programmeringsprinciper i Scala: denna onlinekurs, lärd av Martin Odersky, startades ursprungligen 2011, men du kan fortfarande registrera dig och se alla hans föreläsningsfilmer gratis.

Andra resurser

Scala-samhället växer hela tiden, och antalet gratis resurser finns tillgängliga för nya och erfarna utvecklare. Här är några av de bästa vi har hittat:

 • Scalas officiella webbplats: Denna webbplats innehåller allt du behöver för att komma igång, inklusive binära filer, API-dokument, handledning, e-postlistor och mycket mer.
 • Glitter: detta Scala chattrum är ett utmärkt ställe att få svar på frågor och delta i samhällsdiskussioner.
 • Första steg till Scala: denna introduktion till Scala skapades av Martin Odersky och medförfattarna till hans programmering i Scala-boken som nämns ovan.
 • Scala School: Dessa Twitter-baserade föreläsningar utformades för att hjälpa erfarna programmerare göra övergången till Scala.
 • Java till Scala-fusk: Som namnet antyder är detta en viktig resurs för Java-programmerare som ser arbete i Scala.
 • Scala Style Guide: vi nämnde redan Scalas officiella webbplats, men denna resurs är värt att påpeka allt på egen hand. Om du funderar på Scala är detta ett måste.

Sammanfattning

Oavsett om du är ny med att programmera eller letar efter ett snabbt, modernt språk som kombinerar det bästa av objektorienterad och funktionell programmering, är Scala definitivt ett språk som är värt att lära sig. Resurserna här bör hjälpa dig komma igång.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me