Pure-Data (Pd) -programmering: Hur man kommer igång

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Pure Data, även kallad Pd, är ett visuellt programmeringsspråk designat för ljud, video och grafisk bearbetning. Det gör det möjligt för användare att skapa originalprogramvara med hjälp av ett grafiskt gränssnitt, snarare än kodlinjer, idealiskt för musiker, bildkonstnärer och artister med liten eller ingen kunskap om kodningsspråk.

Ren data kan användas för att generera sina egna ljud, video och grafik, eller så kan de bearbeta input från MIDI, gränssnittssensorer eller andra inmatningsenheter. Det kan också användas för levande samarbete över nätverk, antingen via ett lokalt nätverk eller Internet, vilket gör det möjligt att kontrollera belysning, motorsystem och annan scenteknik, eller interagera med mobila eller bärbara enheter.

Pure Data använder en modulär kodbas som kan innehålla objekt som har utvecklats med andra språk, till exempel C, Python och Scheme. När de har utvecklats kan dessa objekt läggas direkt till ett Pd-program, utan någon ytterligare kodning krävs. Ren data kan också användas för att skapa egna, återanvändbara moduler, kallad patches. Många av dessa externa objekt och patchar är gratis tillgängliga genom Pd: s stora open source-community, vilket gör det ännu enklare för nya programmerare och digitala artister att börja använda Pd med liten eller ingen erfarenhet.

Historia

Pure Data utvecklades på 1990-talet av Miller Puckette som ett verktyg för att skapa interaktiv datormusik och annat multimediainnehåll. Puckette utvecklade Pd kort efter att han lämnade IRCAM, där han också utvecklade Max, ett annat dataflödes programmeringsspråk. Som sådan delar Pure Data många likheter med Max och är delvis interoperabla med Max och dess efterföljare, MSP. Pure Data är emellertid ett mycket kraftfullare verktyg för att skapa datormusik än Max, särskilt i sin förmåga att hantera ljudbehandling direkt från värdens CPU.

Medan Puckette först utvecklade Pure Data är programmet till stor del en samarbetsinsats. Som ett öppen källkodsprojekt har Pure Data förfinats och förbättrats av många programmerare över hela världen, och språket och dess funktioner fortsätter att utvecklas genom det delade samhället.

Dataflow-programmering

Medan de flesta programmeringsspråk använder en fördefinierad ordning där operationer sker, från början till slut, eller i en förinställd sökväg baserad på specifika kommandon eller åtgärder, fokuserar dataflow-programmering istället på förflyttning av data mellan objekt. Verksamheten körs som svar på specifik inmatning. När alla insatskrav för en operation har blivit giltiga, körs operationen. Eftersom verksamheten körs baserat på krav snarare än en beställd ordning, är dataflow-programmering väl lämpad för decentraliserade nätverk.

Många moderna dataflödes programmeringsspråk, inklusive Pure Data, använder en visuell strategi för programmering. Program skapas grafiskt med inbyggda objekt, korrigeringar (objekt skapade med det angivna programmeringsspråket – i detta fall Pure Data) eller till och med objekt som har utvecklats på ett annat programmeringsspråk. Objekt placeras på en “duk” och anslutas sedan till varandra med hjälp av sladdar, som styr dataflödet mellan dessa objekt, på ungefär samma sätt som element i ett processflödesschema är anslutna i Microsoft Visio. På detta sätt är det möjligt att bygga fullständiga program på ett visuellt dataflödesspråk utan att skriva en enda kodrad.

Resurser

Vi har satt ihop ett antal resurser för att komma igång med Pure Data.

Online-handledning

Eftersom Pure Data upprätthåller en aktiv öppen källkodssamhälle finns det gott om gratis onlinestudier tillgängliga, av vilka många är riktade mot helt nya användare – även icke-programmerare:

 • Pd-handledning och HOWTO: den officiella Pure Data-webbplatsen innehåller en lång lista med tutorials och instruktionssidor, som täcker grundläggande och avancerade koncept för Pure Data-programmering, såväl som mjukvartspecifika självstudier..
 • Pure Data by Floss Manuals: den här guiden fungerar som en allt-i-ett programvaruhandbok och utbildningsguide. Det leder dig igenom den första installationen och installationen och ger sedan dussintals lektioner om ljud, video och dataflow-tekniker, lägger till MIDI, använder Pd: s nätverksfunktioner och mer. Hela guiden finns också som nedladdningsbara filer från EPUB och PDF.
 • Programmering av elektronisk musik i Pd av Johannes Kreidler: denna gratis handledning är designad för kompositörer och använder en hörselbaserad undervisningsstrategi. Det börjar med grundläggande programmering och datorbaserade akustiska principer, tillhandahåller teori och applikationsbaserade lektioner om en mängd olika musiktekniker och bygger på de mer avancerade, tekniska elementen i språket.

Böcker

Books on Pure Data varierar mycket, från teoririka akademiska texter till projektbaserade app-utvecklingsguider:

 • The Theory and Technique of Electronic Music av Miller Puckette: skaparen av Pure Data diskuterar teorier och matematik bakom datorbaserad musikalisk komposition. Puckette har också gjort den tillgänglig gratis här.
 • Multimediaprogrammering med rena data av Bryan WC Chung: den här boken fokuserar främst på de grafiska och multimediafunktionerna Pure Data. Det innehåller steg-för-steg-tutorials, visuella guider och information om de många tillgängliga open source-resurserna.
 • Komposition: Pure Data som ett metakompositionsinstrument av Michael Barkl: den här boken använder originalverk skapade i Pure Data för att analysera och diskutera nyckelelement i datorbaserad musikalisk komposition.
 • Programmera ljud med rena data: Gör dina appar levande med dynamiskt ljud av Toni Hillerson: Den här boken lär ut Pd-tekniker som är specifikt anpassade för webb- och mobilapputveckling. Det täcker Pure Data-grunder, förklarar principer för ljuddesign och guider läsaren genom utvecklingen av sina egna webb- och mobilprojekt.

Andra resurser

Om du inte hittar det du letar efter i ovanstående självstudier och böcker, bör dessa gratis resurser hjälpa dig att hitta allt annat du kan behöva för att komma igång:

 • Miller Puckettes UCSD-sida: Puckettes hemsida vid University of California San Diego tillhandahåller en mängd resurser, inklusive Pure Data-dokumentation och filer, en lista över klasser som han undervisar och onlineversionen av hans bok Theory and Techniques of Electronic Music.
 • Pure Data Community Pages: denna lista med communityresurser inkluderar e-postlistor, forum, IRC-chattrum, sociala mediesidor och en YouTube-kanal tillägnad Pure Data.

Slutsats

Pure Data är ett visuellt programmeringsspråk specifikt utformat för att skapa musik, video och andra multimediaprojekt. Som programvara med öppen källkod är det gratis att använda och stödja ett stort, aktivt samhälle.

Den mycket visuella karaktären av Pure Data gör det till ett idealiskt språk för digital konstnär som förstår musikalisk komposition men kanske inte vet eller vill lära sig ett kodningsspråk.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map