Pligg Introduktion och resurser – Och till Kliqqi

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.

Pligg är ett enkelt, open source content management system (CMS), utformat för att skapa sociala publiceringsnätverk eller sociala online-community, liknande Facebook, Reddit, Twitter och Digg.

Pligg är skriven i PHP och använder standard MySQL-databaser. Det är licensierat enligt GNU Affero Public License.

Kortfattad bakgrund

Pligg lanserades 2005 av grundaren Eric Heikkinen. Under de närmaste åren fick Pligg ett gott rykte och en relativt stor användarbas. Pligg erbjöds som en klickinstallation av många populära värdföretag och används fortfarande av många webbutvecklare för att bygga sociala webbplatser.

Efter ett decennium av arbetet med Pligg, tröttnade Heikkinen på att underhålla det och ville gå vidare till andra projekt. Dessutom, med avsaknaden av utvecklare intresse och riktning, började utvecklingen av Pligg bromsa ner och det fanns en hel del oordning bland Pligg användare och utvecklare. Under 2015 såg Pligg en kraftig nedgång i webbplatstrafik och försäljning på grund av brist på uppdateringar av CMS.

I december 2015 erbjöds Pligg till försäljning av sin grundare och ägare, Eric Heikkinen, tillsammans med pligg.com-domännamnet och referenser för Pliggs GitHub-konto. Företaget såldes så småningom på billig, för ungefär 50 000 dollar.

Pligg.com-domänen är nu en nedladdningsmarknad där du kan köpa pålitliga nedladdningar.

Pligg CMS byttes namn till Kliqqi och det hålls för närvarande av två av de primära utvecklarna av Pligg CMS. Kliqqi tillkännagavs den officiella efterträdaren till Pligg strax efter övertagandet. Det är ett nytt projekt med öppen källkod från den ursprungliga Pligg CMS-motorn. De nya ägarna till pligg.com-domänen erbjöd sitt stöd och hjälpte det nya Kliqqi-utvecklingssamhället under övergången.

Pligg-funktioner

Med Pligg kan du enkelt skapa ett socialt nätverk eller ett socialt online-community. Pligg-användare har kontroll över innehållet, till skillnad från många andra CMS-system som är utformade för endast ett par författare. Pligg designades för ett stort antal bidragsgivare, skickar in och modererar innehåll, och det var vad som gjorde det attraktivt när det lanserades.

Pligg är lätt att använda och hantera, och det kan driva små sociala nätverk eller liknande interaktiva samhällen med mycket communitygenererat innehåll.

När utvecklingen avbröts var Pligg CMS 2.0.2 den senaste versionen av plattformen. Det kräver Apache-webbservern, PHP version 5.3 eller senare och MySQL version 5.1 eller senare för att kunna köras. Maskinvarukraven är blygsamma och med tanke på CMS-åldern bör det inte ha några problem med att köra på nästan vilken server du hittar idag.

Installera Pligg

På höjden av sin popularitet erbjöd många webbhotellföretag ett installatör med ett klick för Pligg. Många Pligg-installationshandledning finns fortfarande online, men Pliggs källkod på GitHub är inte längre tillgänglig för nedladdning.

Istället föreslår vi att du installerar Kliqqi, Pliggs officiella gaffel och efterträdare, eftersom utvecklingsarbetet på Pligg har stoppats och inga framtida uppdateringar bör förväntas. Dessutom finns Pligg CMS-webbplats inte längre, så det finns inget användarstöd och lite i vägen för community-support, eftersom gemenskapen flyttade till andra plattformar, nämligen Kliqqi. Det är nu möjligt att installera Kliqqi via Softaculous

Pligg-mallar

Ett antal professionella Pligg-mallar var tillgängliga för nedladdning från det officiella Pligg-forumet, och de flesta av dem var gratis. Men eftersom pligg.com-domänen såldes är de svåra att hitta nu.

Tyvärr avbröts arbetet med många Pligg-mallar av två huvudsakliga skäl. Först har Pligg-mallar en enorm kodbas jämfört med andra CMS-system, så kodningsmallar krävde mycket arbete. För det andra hade Pligg-mallar en tendens att bryta med varje ny utgåva, så arbetsbelastningen för att underhålla Pligg-mallar var helt enkelt för hög och opraktisk för utvecklare, särskilt de som bidrog till projektet gratis.

Att göra saken ännu värre, Pligg-mallar fungerar inte i Kliqqi utan modifiering. I teorin kan de användas, men mängden arbete som krävs för att finjustera dem för Pligg gör detta tillvägagångssätt opraktiskt.

Slutsats

På sin högsta dag var Pligg ett relativt framgångsrikt CMS. Även om det inte utformades som ett allomfattande CMS med massmarknadsprövning (som WordPress), tillgodosade Pligg framgångsrikt behoven hos utvecklare som arbetar med sociala nätverksprojekt för ett decennium sedan.

Tänk på att sociala nätverk var i sin spädbarn redan 2005. De sågs som outnyttjade marknader av många företagare och utvecklare, så Pligg dök upp vid rätt tidpunkt. Det tillät utvecklare att bygga ett socialt nätverk från grunden i några dagar snarare än veckor eller månader.

En av de största nackdelarna med Pligg var hur det hanterade mallar. Pligg-mallar var tunga och krävde mycket kodning. Förvärra saken, de var svåra att underhålla och många behövde justeras för nya Pligg-utsläpp.

Kliqqi är en värdig efterträdare till Pligg, men till skillnad från sin föregångare såg den inte upp vid rätt tidpunkt. Det sociala nätverkets frenesi avslutades år innan Pligg-utvecklingen avslutades. Efterfrågan minskade och utvecklarens intresse för plattformar som Pligg och Kliqqi minskade.

Detta betyder inte att det inte finns någon marknad för Kliqqi eller små, oberoende sociala nätverk i allmänhet, eftersom många utvecklare fortfarande arbetar med dem. Emellertid är efterfrågan mycket lägre än tidigare för ett decennium sedan.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografik relaterade till utveckling och hantering av webbplatser:

  • Googles rankning: Förstå, diagnostisera och fixa: vad är bra för en webbplats om ingen vet om den? Lär dig allt om att få den Google-ranking du förtjänar.
  • Den ultimata listan med verktyg för webbansvariga A-Z: hitta alla verktyg du behöver för att göra det enkelt att hantera din webbplats.

Ultimate Guide to Web Hosting

Kolla in vår ultimata guide till webbhotell. Det förklarar allt du behöver veta för att göra ett välgrundat val.

Ultimate Guide to Web Hosting
Ultimate Guide to Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me