OCaml-programmering: Våra länkar kommer att få dig över Learning Hump

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


OCaml, även känd som Objektiv Caml, är ett allmänt syfte, statiskt typiskt funktionellt programmeringsspråk. Det är den huvudsakliga dialekten för Caml-programmeringsspråket, som utvidgar kärnspråket med ett objektorienterat lager. OCaml körs på operativsystem Linux, Mac OS X, Windows och FreeBSD.

OCaml används ofta i utbildning, ovanpå kommersiella användningsområden som företagsprogrammering, vetenskaplig forskning och ekonomisk datoranvändning.

Vad är OCaml?

OCaml är ett multi-paradigm (imperativt, funktionellt, objektorienterat) programmeringsspråk som härrör från programmeringsspråket Caml.

Språket är mycket effektivt – användbart för att snabbt utveckla och distribuera applikationer. OCamls rika system med statisk typ liknar en uppsättning analysverktyg som förbättrar kodens kvalitet. Det ursprungliga Caml-programmeringsspråket härrörde från ML-programmeringsspråket. Och många moderna programmeringsspråk som F # och Scala har till viss del påverkats av OCaml.

OCaml är ett gratis, öppen källkodsprojekt som upprätthålls av det franska institutet för forskning inom datavetenskap och automatisering (INRIA), publicerat under Q Public License (QPL). OCaml-nätet är aktivt på GitHub, Bitbucket, StackOverflow och olika adresslistor.

Kort historia av OCaml

Arbetet med OCaml-utvecklingen startades av INRIAs Xavier Leroy och andra i början av 1990-talet. Didier Remy och Jerome Vouillon designade ett mycket uttrycksfullt system för objekt och klasser. Denna design implementerades först i Caml Special Light, som så småningom ledde till skapandet av objektivt Caml-språk, som först släpptes 1996.

Mål Caml var det första programmeringsspråket som kombinerade kraften i ML-stil statisk typ och typ inferens med objektorienterade programmeringsmetoder. 2011 döptes Objekt Caml till OCaml.

Den senaste stabila versionen av OCaml är 4.02.3. Det släpptes i juli 2015.

Funktioner

OCaml är ett funktionellt, imperativt och objektorienterat programmeringsspråk med ett system av statisk typ som kan hjälpa till att eliminera runtime-fel. OCamls kompilator med typinferens kräver inte manuella typdeklarationer.

Program skrivna i OCaml startar och körs mycket snabbare och brukar konsumera mycket mindre minne än ett C # eller Java-program. OCaml åstadkommer detta tack vare typinferensen, en kortare syntax och OCamls utdragbarhet.

OCamls övriga funktioner inkluderar parametrisk polymorfism, mönstermatchning, svansrekursion, förstklassiga leksikala stängningar och undantagshantering. OCaml tillhandahåller också ett främmande funktionsgränssnitt för att stödja koppling till C-primitiva.

OCaml har också en sopor för automatisk minneshantering. Dess avfallssamlare stöder inte samtidighet, så symmetrisk multiprocessering stöds inte. Det finns dock flera bibliotek som ger stöd för distribuerad datoranvändning till OCaml.

Komma igång med OCaml

Vid första anblicken kan det komma svårt att komma igång med OCaml, särskilt om du inte har en bakgrund i programmeringsspråk. Effektiv användning av OCaml-systemet kan också vara svårt när du gör dina första steg i OCaml-programmering. Men språket är faktiskt lättare att lära sig än det först verkar.

OCaml utvecklingsmiljö

Det första steget i att komma igång med OCaml är att skapa din utvecklingsmiljö. OCaml stöds för närvarande på nästan alla operativsystem du kanske använder.

Den officiella OCaml-nedladdningen och detaljerad information om installationen av dess kompilator och paket på varje plattform finns på OCaml.org-installationsavsnittet. Installation och hantering av bibliotek underlättas med pakethanteringsverktyget OPAM.

Du kan också ladda ner en specifik version av OCaml-källkoden och sammanställa den om du väljer att göra det.

Resurser

Eftersom OCaml inte har den typ av mainstream-överklagande av ett språk som C ++, är ditt val av resurser något begränsat. Vi försökte söka på webben efter de bästa OCaml-resurserna, inklusive e-böcker, handledning och onlinekurser. Medan vi lyckats hitta ett antal OCaml-resurser av hög kvalitet, bör det noteras att ditt val av OCaml-lärande hjälpmedel kommer att vara begränsat.

Gratis interaktiva kurser

Vi valde att ta ut bara två interaktiva OCaml-kurser. Båda ger mycket användbar information, tillsammans med stegvisa handledning och några kodexempel:

 • Prova OCaml är en interaktiv miljö där du kan utforska OCaml i din webbläsare med en online-kompilator. Den innehåller också en online steg för steg handledning som visar språkets kraft.
 • Funktionell programmeringskurs i OCaml är en komplett onlineuniversitetskurs i OCaml med föreläsningar och många användbara länkar.

Ytterligare resurser

Att arbeta dig igenom kurser och självstudier blir lättare om du använder referens till programmeringsspråk och ytterligare kodprover. Några av dessa ytterligare OCaml-resurser hjälper dig att prova grundläggande färdigheter och behärska nya:

 • OCaml System Release 4.02-dokumentation och användarhandbok är den officiella manualen för OCaml-programmeringsspråk och referens.
 • OCaml.org Instruktionsavsnitt är en mycket detaljerad och användbar inlärningsresurs som täcker allt från grunderna i OCaml till avancerade exempel..
 • TypeOCaml.com har många intressanta tutorials och kodprover.
 • Ocaml-programmering – En praktisk användarhandbok förklarar de viktiga koncepten för Ocaml-programkonstruktion och ger konkreta exempel på Ocaml-syntax.
 • Code Codex OCaml-avsnittet har många användbara kodexempel i OCaml.
 • Rosetta Code innehåller exempel på OCaml-kod och referens.
 • OCaml for Scientific Computation är en avancerad handledning som beskriver användningen av OCaml för vetenskaplig beräkning.

Dessa resurser bör hjälpa dig att behärska grunderna och testa dina färdigheter. Exempelkod kommer att vara en viktig resurs för personer med begränsad funktionell programmeringsupplevelse.

Gratis e-böcker

Det finns inte så många OCaml-böcker där ute, men vi lyckades hitta några och beslutade att ta ut två av dem:

 • Real World OCaml av Minsky, Madhavapeddy och Hickey tar dig igenom begreppen OCaml-språket och hjälper dig att utforska de verktyg och tekniker som gör OCaml till ett effektivt och praktiskt verktyg.
 • Att använda, förstå och upprätta OCaml-språket av Didier Remy består av kursanteckningar. Många övningar med olika svårighetsnivåer ingår också.

Sammanfattning

OCaml är ett bra allmänt språk för människor som bara vill göra arbete. Men trots sin kraft har den en ganska enkel syntax. Med de resurser som presenteras här bör du vara på väg.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map