Lär dig sjuksköterskor: Kom igång med att utveckla textgränssnitt

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Ncurses är ett bibliotek som främst används i Linux- och Unix-baserade operativsystem som tillhandahåller ett textbaserat visuellt gränssnitt för en mängd olika verktyg. Detta betyder att ett program som använder ncurses kan visa ett GUI-liknande gränssnitt i ett terminalfönster som stöder tangentbords- och musnavigering. Med andra ord ger det funktioner för att flytta markören, skapa fönster, producera färger och mer utan att skriva direkt för någon specifik terminaltyp.

Det är som en klon av System V Release 4.0-förbannelser och den distribueras fritt under under Permissive Free Software License, liknande MIT-licensen.

Kort historia om sjuksköterskor

Ncurses har en utvecklad historik som går tillbaka till förbannelser. Det första förbannelsebiblioteket utvecklades vid University of California i Berkeley och det använde termcap-databasen, som dokumenterade hur olika terminaler styrs. Efter det nya bibliotekets framgång släppte Bell Labs ett förbättrat förbannelsebibliotek i sin System V Release 2 som använde terminfo-databasen. Men på grund av licensbegränsningarna hade detta bibliotek inte mycket acceptans i BSD-gemenskapen.

I början av 80-talet började Pavel Curtis arbeta med en freeware-klon av Bell Labs-biblioteket kallat pcurses som underhålls hela vägen genom 1986. Detta nya bibliotek förbättrades ytterligare när Zeyd Ben-Halim tog över utvecklingen och så småningom släpptes ncurses i november 1993. Under de följande åren bidrog dussintals människor till sjuksköterskor vilket ledde till dess aktiva utveckling och förbättring. Sedan 1996 har sjuksköterskor underhållits av Thomas E Dickey.

Ncurses har portats till många system och det används i nästan alla system baserade på Linux-kärnan, eftersom systemet förbannar bibliotek på OpenBSD, FreeBSD och OSX, och i miljöer som Cygwin och MinGW.

Varför sjuksköterskor?

Ncurses-biblioteket ger ett robust ramverk som gör det möjligt för programmerare att skapa visuellt tilltalande användargränssnitt i textläge. Dess funktioner gör det möjligt för programmerare och utvecklare att skapa applikationer som innehåller flera fönster, formulär, menyer och paneler som underlättar val av kommandon, datainmatning och hantering av överlappande och staplade fönster.

Några av fördelarna med sjuksköterskor inkluderar:

 • Möjligheten att förse användare med ett menydrivet gränssnitt
 • Möjligheten att använda kryssrutor, flera undermenyer och till och med textinmatning för att välja alternativ och kommandon
 • En mer användarvänlig miljö för användare som är bekväma med grafiska gränssnitt.

Exempel på program som använder Ncurses

Vissa program som använder nursurs inkluderar:

 • GNU Midnight Commander: en visuell filhanterare.
 • Aptitude: en visuell frontend för APT-pakethanteringsverktyget som används i Debian och andra operativsystem.
 • Lynx: den textbaserade webbläsaren.
 • Nvi: ny vi, en återimplementering av den klassiska vi-redaktören som traditionellt distribueras med BSD och Unix-system.
 • Emacs: en annan textredigerare som finns i många Unix-system.

Resurser

Resurserna nedan täcker allt under solen relaterat till sjuksköterskor: från historia till praktiska exempel och applikationer på olika programmeringsspråk som C, Python och PHP.

 • Officiell webbplats: den officiella webbplatsen för sjuksköterskor med en detaljerad översikt och nedladdningslänkar.
 • En Hacker’s Guide to Ncurses: den här guiden diskuterar designfilosofi, implementeringsmetoder och konventionerna som används för kodning och dokumentation. Det riktar sig till dem som vill bidra, port eller modifiera paketet.
 • Vanliga frågor om sjuksköterskor: en detaljerad FAQ från Thomas Dickey som ansvarar för underhåll av sjuksköterskor.
 • Sjuksköterskor: en mycket detaljerad och grundlig översikt över sjuksköterskor, dess historia, utveckling och funktioner.
 • Ncurses-programmering Så här gör du: denna tutorial ger omfattande information om hur du använder ncurses och hjälper dig från att skriva en enkel “Hello World!” program till mer komplex formmanipulation. Det förutsätter ingen tidigare erfarenhet och innehåller många detaljer och exempel.
 • Hur man installerar Ncurses Library på en Linux: grundläggande och till-punkt-tutorial som förklarar hur man installerar ncurses på flera Linux-distributioner.
 • Spelprogrammering i C med ncurses Library: lite mer avancerad självstudie som leder dig genom att skapa en enkel simulering av en boll som studsar fram och tillbaka över skärmen.
 • Ncurses Terminal Screen Control: komplett manual för användning av ncurses med PHP.
 • Ncurses Library Tutorial för nybörjare: denna handledning guider dig genom att skapa ett enkelt gränssnitt för en textredigerare.
 • Kodprojekt: Bygg ett Ncurses UI med Python: en annan lite mer avancerad självstudie som förklarar hur man använder Python och ncurses för att skapa ett användargränssnitt.
 • Exempel på sjuksköterskor: den här sidan har flera exempel på enkla program och spel som använder nursyror.
 • Skapa meny med Ncurses I C: en tutorial som fokuserar på att använda C-programmeringsspråket och grundläggande ncurses-funktioner för att skapa en enkel meny.

Böcker

Flera böcker behandlar sjuksköterskor i detalj och ger användbara referenser och exempel.

 • Programmer’s Guide to NCurses (2007) av Dan Gookin: denna bok fungerar som en enkel guide till ncurses-biblioteket och innehåller en fullständig referens av mer än 175 funktioner som är korshänvisade och illustrerade med exempel.
 • Guile NCurses Library (2015) av NCurses Team: den här boken ger en fördjupad översikt av olika terminaler och förklarar hur ncurses-biblioteket hjälper till att förenkla uppgiften att programmera för karaktärcellterminaler..
 • termcap & Terminfo (O’Reilly Nutshell) (1988) av Mui, O’Reilly och Strang: medan boken inte handlar specifikt om ncurses ger den användbar information om termcap och terminfo-databaser. Terminfo används av ncurses så den här boken är en bra följeslagare till böckerna som nämns ovan eftersom den ger exempel på funktioner och syntax för termcap och terminfo, skrivning och felsökning av terminalbeskrivningar och terminalinitiering.

Svär inte, använd sjuksköterskor

Även om nästan alla applikationer, programvara och prylar vi använder idag har ett grafiskt användargränssnitt, har kunskap om hur man arbetar med ett textbaserat användargränssnitt dess applikationer och fördelar. Det är praktiskt om du är intresserad av att arbeta med fjärrservrar eller använda hårdvara med begränsade funktioner. Resurserna ovan sätter dig på rätt väg för att behärska sjuksköterskor.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografik relaterade till kodning och utveckling:

 • Mantis Hosting: ta reda på vilka webbhotellföretag som erbjuder bra erbjudanden som inkluderar detta populära program för bugspårning.
 • Ubuntu Primer: lära dig allt om en av de mest populära Linux-distributionerna.
 • Objektorienterad programmering: lära dig det stora utbudet av objektorienterade programmeringsspråk – vissa kan överraska dig.

Skulle Internet överleva världens slut?

Har du någonsin undrat vad en stor katastrof skulle göra på internet? Kolla in vår infographic, skulle Internet överleva världens slut? Det är möjligt att vi alla kan förstöras men internet skulle leva vidare.

Skulle Internet överleva världens slut?
Skulle Internet överleva världens slut?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me