Lär dig Delphi-programmering: Bygg kompakta applikationer

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Delphi, känd officiellt Embarcadero Delphi, är ett proprietärt programmeringsspråk och programvaruutvecklingspaket (SDK) från Embarcadero Technologies.

Det används främst för att bygga Windows-applikationer men det kan också användas för att bygga skrivbords-, mobil-, webb- och konsolapplikationer för att köra på operativsystem OS X, iOS och Android.

Delphi distribueras tillsammans med C ++ Builder som en del av en professionell integrerad utvecklingsmiljö (IDE) kallad RAD Studio.

RAD Studio paketerar Delphi och en mängd andra verktyg för mjukvaruutveckling inklusive en kodredigerare med inbyggd kodavslutning och felkontroll, en integrerad felsökare, stöd för olika typer av källkontroll och mycket mer.

Vad är Delphi?

Delphi är ett starkt typiskt programmeringsspråk på hög nivå baserat på Object Pascal som stöder objektorienterad programmering. Den kan också inkludera kod skriven i montering och andra språk på låg nivå, vilket ger Delphi indirekt tillgång till maskinvara.

Dess primära styrka är att den komponerar otroligt snabbt, vilket innebär att Delphi-applikationer med en relativt stor kodbas kan sammanställas och köras på en maskin med begränsade resurser.

Utvecklingen av Delphi över tid har alltid betonat bakåtkompatibilitet. Full bakåtkompatibilitet har emellertid inte bibehållits på grund av tillägg av kompatibilitetsbrytande funktioner i nyare versioner av språket.

Delphis historia

Delphi utvecklades av Borland Software Corporation som en efterträdare till Turbo Pascal. Ander Hejlsberg, den ursprungliga utvecklaren av Turbo Pascal, fungerade som huvudarkitekt för utvecklingen av Delphi som ursprungligen släpptes 1995 som ett verktyg för att bygga Windows-applikationer.

Borland utvecklade Delphi under året 2006, då företaget beslutade att sälja Delphi och ett antal andra programvaruprodukter för att återfokusera företagets nya riktning.

En lämplig köpare låg inte tillräckligt snabbt och i stället för att sälja Delphi direkt, beslutade Borland att rulla Delphi och några andra produkter till ett nybildat dotterbolag som heter CodeGear.

2008 köptes CodeGear av Embarcadero Technologies som själva senare förvärvades av Idera 2015. Idera beslutade dock att hålla märket Embarcadero runt och Embarcadero Delphi stöds fortfarande aktivt och utvecklas.

Namn Ursprung

Namnet Delphi har ett unikt ursprung. Namnet myntades av Borland-utvecklaren Danny Thorpe. Ursprungligen skulle Delphi bara vara ett tillfälligt kodnamn för projektet som skulle ersätta Turbo Pascal.

Idén till namnet kom från den grekiska myten om Pythia, som vanligtvis var känd som Oracle of Delphi.

Eftersom projektet förväntades användas för att bygga många applikationer som kopplade till Oracle-databasen var det bara meningsfullt att namnge projektet Delphi. När allt kommer omkring, “Om du vill prata med [Oracle], gå till Delphi.”

Medan namnet Delphi var smart och original, var Borland-ledningen angelägen om att använda något som var mer beskrivande som det officiella namnet och bosatte sig på Borland AppBuilder.

Emellertid släpptes Novel AppBuilder strax innan Borland AppBuilder och Borland tvingades komma med ett nytt namn i sista stund, och Delphi-kodnamnet förhöjdes till officiell namnstatus.

Nuvarande status

Delphi är under mycket aktiv utveckling. Nya versioner av IDE släpps ungefär var sjätte månad och stöd för en ny plattform läggs vanligtvis till med varannan version.

Embarcadero publicerar en produktuppdatering av färdplanen var sjätte månad med en överraskande detaljerad förklaring av de planerade funktionstillägg som ska inkluderas i framtida versioner av programvaran.

Resurser

Om du vill lära dig Delphi finns det många tutorials och texter som kan hjälpa dig att göra det. Vi har identifierat fem av de bästa gratis resurserna på nätet och fem av de bäst granskade böckerna för att komma igång.

Gratis videor och handledning online

Embarcadero Technologies Community-webbplats producerar en blogg som publicerar produktnyheter samt handledning för alla Embarcadero-produkter.

Leta särskilt efter artiklar av Pawel Glowacki, som tenderar att fokusera på Delphi-programmering, och artiklar av Marco Cantu, som vanligtvis skriver om snabb applikationsutveckling och också publicerar en regelbunden sammanställning av anmärkningsvärda blogginlägg från hela Delphi och Embarcadero-världen.

Delphi Basics länkar till en mängd olika tutorials utformade för Delphi-nybörjare samt en användbar bibliotekreferens. Webbplatsens utformning är lite daterad, men informationen som den innehåller är fortfarande solid och användbar.

LearnDelphi.tv, producerad av Alister Christie, erbjuder mer än hundra gratis instruktionsvideor om Delphi. Videorna är till stor del fristående och bygger inte på varandra, men de ger en mängd användbar information som är lätt att smälta.

LearnDelphi.net var en webbplats som erbjöd en serie gratis videor för Delphi-studenter. Webbplatsen är inte längre tillgänglig men alla videor är fortfarande tillgängliga på YouTube organiserade i två spellistor: Lär dig Delphi 2010 – Grunderna och Lär Delphi 7 – Komma igång.

En nybörjarguide för Delphi-programmering är en gratis onlinekurs utformad för att börja programmerare och organiserad i 18 kapitel.

Det publiceras på About.com-plattformen på delphi.about.com, där du hittar många fler blogginlägg och självstudier som hjälper dig längs din Delphi-utbildningsresa.

Böcker

Det finns många Delphi-böcker. Dessa fem är emellertid relativt nyligen publicerade publikationer som har fått solida recensioner från Delphi-programmeringsgemenskapen:

  • Coding in Delphi (2014) av Nick Hodges handlar om att lära sig att skriva bra Delphi-kod. Det spenderar inte mycket tid på IDE-problem, utan fokuserar i stället på att skriva kod.

  • More Coding in Delphi (2015) av Nick Hodges bygger på de koncept som presenteras i Coding i Delphi för att hjälpa utvecklare få ut mesta möjliga av sin Delphi-kod.

  • Delphi Cookbook, 2nd Edition (2016) av Daniele Teti är en textorienterad mot Delphi-programmerare med lite erfarenhet under sina bälten som vill ha praktisk information om att bygga plattformsapplikationer snabbt.

  • MVVM in Delphi (2016) av John Kouraklis är en text för erfarna Delphi-utvecklare som vill bygga moderna applikationer för Windows-system baserade på Model View ViewModel-paradigmet.

  • Objekt Pascal Handbook (2015) av Marco Cantu är en handbok till Delphi-programmeringsspråket skriven av en erkänd Delphi-expert.

Sammanfattning

Delphi är ett programmeringsspråk på hög nivå som distribueras av Embarcadero Technologies som en del av RAD Studio, en IDE för professionella utvecklare. Det används främst för att bygga applikationer för Windows-system men kan användas för att bygga applikationer för en mängd olika operativsystem.

Delphi är en mogen produkt som har funnits i mer än 20 år, men utvecklas fortfarande aktivt med nya funktioner som läggs till språket regelbundet.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografik relaterade till kodning och utveckling:

  • C ++ Developer Resources: den här artikeln får dig igång med ett av de mest populära objektorienterade programmeringsspråken.

  • F # -programmering: lära sig om ett av de nyare .NET-programmeringsspråken.

  • Sökmotorernas historia: sökmotorer har kommit långt under de senaste två decennierna. Ta reda på allt om deras långa historia.

Vilken kod ska du lära dig?

Förvirrad om vilket programmeringsspråk du ska lära dig att koda på? Kolla in vår infographic, vilken kod ska du lära dig?

Det diskuterar inte bara olika aspekter av språken, det svarar på viktiga frågor som “Hur mycket pengar ska jag tjäna på att programmera Java för att leva?”

Vilken kod ska du lära dig?
Vilken kod ska du lära dig?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me