Inkluderar serversidan (SSI): vänster på 90-talet?

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Statiska webbsidor är bra för att förmedla information som inte ändras ofta. Utan den extra mängden dynamiska funktioner sänder de snabbt och kan enkelt cachelagras för nästan omedelbar sidbelastning. Tyvärr är de statiska. Vad du än skriver är vad din tittare ser varje gång.

Server Side Inkluderar tillåter webbplatsskapare att ta med lite begränsat dynamiskt innehåll med sina statiska HTML-sidor. På så sätt får du de supersnabba laddningstiderna, men du kan också inkludera några extra funktioner som inte är möjliga med en riktigt statisk sida.

Inkluderar server sida används vanligtvis för att skapa standard sidhuvud och sidfot som kan tillämpas på varje sida på din webbplats. Genom att göra det kan du enkelt göra ändringar av din sidhuvud och sidfot genom att redigera en enda fil, snarare än att behöva redigera varje enskild webbsida.

Server Side Inkluderar kan också användas för att visa dynamisk information om varje dokument. Till exempel kan du lägga till ett “Senast uppdaterat” -fält till dina webbsidor, som automatiskt ansluter till det datum då den aktuella filversionen skapades. Detta sparar dig att behöva komma ihåg att ändra datumet själv. Och det bör ge lite extra motivation att hålla din webbplats uppdaterad.

Några andra vanliga användningar för Service Side Include är att visa någons IP-adress, lägga till resultaten från ett litet CGI-program, till exempel en träffräknare, och lägga till variabla uttryck på din sida (som aktuell tid eller datum).

Använder någon fortfarande serversidan inkluderar?

Under de första dagarna av World Web Web erbjöd SSI verkligt värde samtidigt som det hade liten inverkan på din webbplats belastningstider eller ditt serverutrymme. Men med massanvändning av bredband och de dramatiska ökningarna i serverlagringsutrymme finns det dock lite behov av sådana begränsningar på en modern webbplats. Speciellt när ett enkelt cache-plugin kan ge liknande hastighetsfördelar för en helt dynamisk webbplats.

Dessutom har de flesta webbutvecklare, med övergången till Web 2.0, vänt sig till kraftfullare webbapplikationer som utnyttjar funktionerna i dynamiska programmeringsspråk, som Perl och PHP. Medan SSI utförde enkla dynamiska åtgärder med större effektivitet, kommer det inte nära nivån på dynamiskt innehåll som förväntas av den moderna webbanvändaren. Detta är dock inte att säga att det är ett helt dött språk. Vissa utvecklare hittar fortfarande användning för SSI, inte som ett verktyg för att visa dynamiskt innehåll, utan som ett sätt att hantera de moderna verktygen de använder. Du kan till exempel använda SSI för att hantera ditt HTML5-innehåll. Det kan också vara ett mycket användbart språk för början av programmerare som fortfarande fokuserar på grundläggande HTML- och webbutveckling.

Online-resurser

Även om det inte används nästan så ofta som det var i början av World Wide Web, är Server Side Include fortfarande populärt bland vissa gör-det-själv-utvecklare som föredrar enkla, statiska sidor. Om du är intresserad av att lägga till SSI på din webbplats finns det gott om onlineguider som kan hjälpa dig.

 • Apache-inlärning: Introduktion till serversidan inkluderar: den här webbplatsen ger en bra översikt över vad som är möjligt med serversidan inkluderar och ger flera kodprover som du kan inkludera på din egen webbplats.
 • University of South California’s Guide to Server Side Inkluderar: den här webbplatsen är mindre teknisk än Apache-handledning och kan vara mer tillgänglig för nya utvecklare. I ger instruktioner för inbäddning av Server Side Includes på din sida, samt en lista över vanliga kommandon och tillgängliga variabler.
 • Tutorial för serversidan inkluderar: denna tutorial ger en omfattande översikt över serversidan inkluderar, tillsammans med detaljerade instruktioner för att lägga till SSI-kod på din sida, ställa in skript och använda de förinställda kommandona.
 • Nybörjarhandbok för SSI: den här korta, femdelade handledningen kommer att få dig igång med Server Side Inkluderar på kortare tid än det tar dig att ta en kopp kaffe. Det inkluderar steg-för-steg-guider för att lägga till innehåll från en extern fil (som en sidfotfil) till din sida, visa serverinformation (IP-adress, aktuellt datum etc.), formatera dynamiskt innehåll och göra det möjligt för din server att hantera SSI.

Böcker

Server Side Includes är inte ett hett ämne i aktuella böcker, men det ingick i ett antal guider för webbdesign, Java och serverhantering i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Om du letar efter en fördjupad utskriftsguide kan du behöva gräva runt en begagnad bokhandel.

 • Förenkla webbplatshantering med serversidan inkluderar, Cascading Style Sheets och Perl (2002) av Andrea Peterson: den här boken är ganska daterad, men den är en definitiv guide till allt du behöver veta om SSI.
 • CGI-programmering på World Wide Web (1996) av Shishir Gundavaram: Den här är utskrivet, men du kan få den online via O’Reilly Open Books Project. Kapitlet om serversidan inkluderar täcker en rad SSI-ämnen, inklusive konfigurering av SSI, användning av pannplattor, exekvering av externa program och felsökning av vanliga fel.

Slutsats

Server Side Inkluderar tillåtna webbutvecklare att introducera grundläggande dynamisk programmering på sina statiska webbplatser vid en tidpunkt då dynamiska webbplatser fortfarande var en sällsynthet. Moderna webbanvändare förväntar sig dock mycket mer dynamiskt innehåll, och de flesta utvecklare har flyttat bort från traditionella, statiska HTML-sidor, vilket gör SSI helt men föråldrade. Även gör-det-själv-företag kan enkelt uppnå mer dynamiska resurser med hjälp av enkla webbbyggare eller innehållshanteringssystem.

Traditionella statiska sidor kan dock fortfarande vara användbara, särskilt om ditt innehåll inte behöver regelbunden uppdatering eller kräver anpassat innehåll. Det är också en perfekt utgångspunkt för nya HTML-programmerare. Om du föredrar statiska sidor eller behåller en äldre webbplats som du inte är redo att göra en fullständig uppdatering på, kan Server Side Includes tillhandahålla ett antal användbara, dynamiska funktioner för att anpassa din webbplats och förenkla uppdateringar.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografik relaterade till kodning och webbutveckling:

 • Komponera bra HTML: detta är en solid introduktion till att skriva välformad HTML och använda HTML-valideringsprogramvara.
 • CSS3 – Intro, guider & Resurser: det här är ett bra ställe att börja lära sig webbsidans layout.
 • ASP.NET-resurser: den här guiden får dig igång med Microsofts .NET-ramverk för att skapa webbsidor.

HTML för nybörjare – Ultimate Guide

Om du verkligen vill lära dig HTML, har vi skapat en bokslängdartikel, HTML för nybörjare – Ultimate Guide Och det är verkligen den ultimata guiden; det tar dig från början till behärskning.

HTML för nybörjare - Ultimate Guide
HTML för nybörjare – Ultimate Guide

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map